Ηλεκτρονικό σχολείο 3

Μαύρες τρύπες; Τι είναι πάλι αυτό;

 
Μαύρες τρύπες; Τι είναι πάλι αυτό;
Τον Απρίλιο η ανθρωπότητα είδε την πρώτη πραγματική «φωτογραφία» μαύρης τρύπας. Τι είδαμε όμως πραγματικά στη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε και τι ακριβώς είναι οι μαύρες τρύπες; Σου εξηγούμε με απλά λόγια, όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα πιο παράξενα αντικείμενα του Σύμπαντος.
 

Σίγουρα έχεις ακούσει διάφορα για τις μαύρες τρύπες. Ειδικά στα μέσα Απριλίου, όταν και δημοσιεύτηκε η περίφημη «πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας» από το Event Horizon Telescope, όλος ο κόσμος είχε κάτι να γράψει και κάτι να πει. Δυστυχώς, πολλοί επιχείρησαν να τραβήξουν την προσοχή με τίτλους που ήταν τόσο βαρύγδουποι όσο ήταν και εσφαλμένοι. Εμείς θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε, με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, το τι δείχνει αυτή η φωτογραφία, αλλά και το τι είναι μια μαύρη τρύπα, γενικά.

Η φωτογραφία του αιώνα

Η πασίγνωστη, πλέον, φωτογραφία είναι μια πορτοκαλο-κόκκινη… θολούρα. Πιθανότατα θα περίμενες κάτι καλύτερο. Ίσως κάτι σαν αυτό που είδαμε στην ταινία «Interstellar». Γιατί αυτός ο «θολός λουκουμάς» είναι κάτι σημαντικό;

Η σημασία αυτής της φωτογραφίας προκύπτει από το γεγονός πως η μαύρη τρύπα που που φωτογραφήθηκε στον πυρήνα του γαλαξία M87, απέχει 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Η ίδια η μαύρη τρύπα έχει μάζα ίση με 6,5 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του δικού μας Ήλιου, με το μέγεθός της να είναι 40 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Για σύγκριση, αναφέρουμε ότι ο Ήλιος έχει διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Η πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας ως ταινία – physicsgg

Έτσι, αυτό που βλέπουμε στην φωτογραφία, είναι μεγαλύτερο από ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα. Κι όμως, είναι τόσο μακριά που δεν υπάρχει τηλεσκόπιο αρκετά μεγάλο για να «δει» αυτή τη μαύρη τρύπα. Και όταν λέμε «να δει» εννοούμε στο οπτικό φάσμα. Για τη φωτογραφία συνεργάστηκαν οκτώ ραδιοτηλεσκόπια διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, επί 10 ημέρες. Για τη σύνθεση των δεδομένων από αυτά, χρειάστηκαν μήνες. Και αυτό που βλέπουμε, δεν είναι η ίδια η μαύρη τρύπα, αλλά η λάμψη ύλης (αερίων και σκόνης) που περιστρέφεται με απίστευτη ταχύτητα γύρω από τη μαύρη τρύπα, καθώς πέφτει μέσα της – κάτι σαν το νερό που περιστρέφεται γύρω από την τρύπα της μπανιέρας, προτού πέσει μέσα. Προφανώς, το νερό στη μπανιέρα δεν λάμπει, αλλά από την άλλη το σιφώνι δεν είναι μαύρη τρύπα· η ύλη που πέφτει προς τη μαύρη τρύπα φτάνει εξωπραγματικές ταχύτητες, πολύ κοντά σε αυτήν του φωτός, οπότε υπερθερμαίνεται και ακτινοβολεί τη λάμψη που βλέπουμε στη φωτογραφία.

Τι είναι μια μαύρη τρύπα;

Αν θέλουμε να γίνουμε ποιητικοί, μια μαύρη τρύπα είναι η νεκρή καρδιά ενός πολύ μεγάλου άστρου. Για να δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα, χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο αστέρι. Τα αστέρια, όταν «πεθαίνουν», ακολουθούν διαφορετικές πορείες ανάλογα με την μάζα που είχαν. Τα μικρά και μεσαία αστέρια, σαν τον δικό μας Ήλιο, πεθαίνουν μάλλον ήσυχα και σβήνουν χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες. Τα μεγαλύτερα φεύγουν με έκρηξη (supernova) και αφήνουν υπολείμματα (αστέρες νετρονίων). Τα πραγματικά τεράστια άστρα όμως, όταν φτάσει η… ώρα τους, δίνουν ένα φαντασμαγορικό σόου – αρκεί να είσαι αρκετά μακριά για να το δεις χωρίς να σε πάρει μαζί του. Η έκρηξη είναι κατακλυσμιαία και αυτό που μένει στο κέντρο είναι μοναδικό: ένα μέρος της ύλης του αστεριού, συμπιεσμένο σε τέτοιο βαθμό που, τελικά, δεν έχει καθόλου διαστάσεις! Η μαύρη τρύπα έχει τόση μάζα συμπιεσμένη, ώστε «τρυπάει» τον χώρο και τον χρόνο. Αν κάτι την πλησιάσει αρκετά, δεν μπορεί να διαφύγει. Ακόμη και το ίδιο το φως, αν πλησιάσει πιο κοντά από μια συγκεκριμένη απόσταση.

Αν σου δημιουργήθηκε η απορία γιατί αναφερόμαστε σε διάμετρο ενός αντικειμένου που δεν έχει διαστάσεις, υπάρχει απάντηση. Η ίδια η μαύρη τρύπα έχει μηδενική διάμετρο, αλλά αυτό δε μας ενδιαφέρει αφού δε γίνεται να τη δούμε. Θυμήσου: ούτε το ίδιο το φως δε μπορεί να της ξεφύγει! Επομένως, αυτό που μετράμε είναι η απόσταση από την οποία το φως μπορεί να ξεφύγει – αυτό οι αστροφυσικοί το ονομάζουν «ορίζοντα γεγονότων». Ως μέγεθος της κάθε μίας μαύρης τρύπας, λοιπόν, θεωρούμε το μέγεθος του ορίζοντα γεγονότων. Μάλιστα, όσο πιο πολλή μάζα έχει μια μαύρη τρύπα, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο ορίζοντας γεγονότων.

Αυτό που βλέπουμε στις ταινίες τύπου «Interstellar», λοιπόν, αυτή η θεοσκότεινη σφαίρα που στις άκρες της δρα ως υγρός καθρέφτης, είναι ο ορίζοντας γεγονότων της μαύρης τρύπας. Η ίδια βρίσκεται στο κέντρο αυτής της σφαίρας και, όχι μόνο δεν έχει διαστάσεις, αλλά δεν έχει νόημα να μιλάμε για διαστάσεις της ίδιας της μαύρης τρύπας. Στην φυσική, το κέντρο της μαύρης τρύπας ονομάζεται «μοναδικότητα» (singularity) και αυτό αρκεί.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε, επομένως, αυτό που βλέπουμε είναι η ύλη που περιστρέφεται γύρω από τη μαύρη τρύπα, ενώ η σκοτεινή περιοχή στο κέντρο είναι η σκιά του ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας.

Ορίζοντας γεγονότων - Βικιπαίδεια

ο ορίζοντας των γεγονότων είναι το πιο συναρπαστικό μέρος της θεωρίας των μαύρων τρυπών . Είναι το σημείο που το φως εγκλωβίζεται στην υπερβαρύτητα της τρύπας και η έννοια του χρόνου και του χώρου σταματά . Δεδομένου πως δεν υφίσταται κάτι ταχύτερο του φωτός αν θεωρητικά μπορούσατε να βρεθείτε στην γραμμή που ορίζει τον ορίζοντα των γεγονότων θα μπορούσατε να δείτε αυτά τα γεγονότα να εμφανίζονται μπροστά σας . Δλδ το παρελθόν το παρόν και το μέλλον χωρίς όμως να μπορείτε να τα επηρεάσετε . Η κλασική φυσική εν ολίγοις δεν έχει καμία σημασία στην περίπτωση αυτή .

 

 

 


 

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ

Εάν ζητήσετε από ένα τυχαίο άτομο να σας πει ποιο χρώμα είναι ο ήλιος, είναι πιθανό να σας κοιτάξει σαν να είστε ηλίθιος και να σας πει ότι ο ήλιος είναι κίτρινος. Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι ο ήλιος δεν είναι κίτρινος; Είναι πραγματικά λευκό. Αν επρόκειτο να δείτε τον ήλιο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή το φεγγάρι, θα δείτε το πραγματικό του χρώμα. Ελέγξτε τις φωτογραφίες χώρου στο διαδίκτυο. Βλέπετε το πραγματικό χρώμα του ήλιου; Ο λόγος για τον οποίο ο ήλιος εμφανίζεται κίτρινος κατά τη διάρκεια της ημέρας από τη Γη ή πορτοκαλί προς κόκκινο κατά την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα , είναι επειδή βλέπουμε το αγαπημένο μας αστέρι μέσα από το φίλτρο της ατμόσφαιρας. Αυτός είναι ένας από τους δύσκολους τρόπους με τους οποίους το φως και τα μάτια μας αλλάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα, όπως συμβαίνει με τα λεγόμενα αδύνατα χρώματα .

Το αληθινό χρώμα του ήλιου

Εάν προβάλετε το φως του ήλιου μέσω ενός πρίσματος, μπορείτε να δείτε ολόκληρο το φάσμα των μηκών κύματος του φωτός . Ένα άλλο παράδειγμα του ορατού τμήματος του ηλιακού φάσματος φαίνεται στο ουράνιο τόξο. Το φως του ήλιου δεν είναι ένα μόνο χρώμα του φωτός, αλλά ένας συνδυασμός των φασμάτων εκπομπών όλων των στοιχείων στο αστέρι . Όλα τα μήκη κύματος συνδυάζονται για να σχηματίσουν λευκό φως, το οποίο είναι το καθαρό χρώμα του ήλιου. Ο ήλιος εκπέμπει διαφορετικές ποσότητες διαφόρων μηκών κύματος. Εάν τα μετρήσετε, η μέγιστη έξοδος στην ορατή περιοχή είναι στην πραγματικότητα στο πράσινο τμήμα του φάσματος (όχι κίτρινο).

Τι χρώμα έχει ο ήλιος; - Queen.gr

Ωστόσο, το ορατό φως δεν είναι η μόνη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τον ήλιο. Υπάρχει επίσης ακτινοβολία μαύρου σώματος. Ο μέσος όρος του ηλιακού φάσματος είναι ένα χρώμα, το οποίο δείχνει τη θερμοκρασία του ήλιου και άλλων αστεριών. Ο ήλιος μας έχει κατά μέσο όρο περίπου 5.800 Kelvin, που φαίνεται σχεδόν λευκός. Από τα πιο φωτεινά αστέρια στον ουρανό , ο Rigel εμφανίζεται μπλε και έχει θερμοκρασία που ξεπερνά τα 100.000K, ενώ η Betelguese έχει μια πιο δροσερή θερμοκρασία 35,00K και εμφανίζεται κόκκινη.

Πώς επηρεάζει η ατμόσφαιρα το ηλιακό χρώμα

Η ατμόσφαιρα αλλάζει το φαινόμενο χρώμα του ήλιου διασκορπίζοντας το φως. Το αποτέλεσμα ονομάζεται σκέδαση Rayleigh. Καθώς το βιολετί και το μπλε φως διασκορπίζονται, το μέσο ορατό μήκος κύματος ή το “χρώμα” του ήλιου μετατοπίζεται προς το κόκκινο, αλλά το φως δεν χάνεται εντελώς. Η διασπορά μικρών μηκών κύματος φωτός από μόρια στην ατμόσφαιρα είναι αυτό που δίνει στον ουρανό το μπλε χρώμα του.

Πέντε μύθοι για το Διάστημα και το χρώμα του Ήλιου | Patras Events

Όταν προβάλλεται μέσω του παχύτερου στρώματος της ατμόσφαιρας κατά την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα, ο ήλιος εμφανίζεται πιο πορτοκαλί ή κόκκινο. Όταν παρατηρείται μέσω του λεπτότερου στρώματος αέρα το μεσημέρι, ο ήλιος φαίνεται πιο κοντά στο πραγματικό του χρώμα, αλλά εξακολουθεί να έχει κίτρινη απόχρωση. Ο καπνός και η αιθαλομίχλη διασκορπίζουν επίσης το φως και μπορούν να κάνουν τον ήλιο να εμφανίζεται πιο πορτοκαλί ή κόκκινο (λιγότερο μπλε). Το ίδιο αποτέλεσμα κάνει επίσης το φεγγάρι να εμφανίζεται πιο πορτοκαλί ή κόκκινο όταν είναι κοντά στον ορίζοντα, αλλά πιο κίτρινο ή λευκό όταν είναι ψηλό στον ουρανό.

Γιατί οι εικόνες του Ήλιου φαίνονται κίτρινες

Εάν βλέπετε μια φωτογραφία της NASA του ήλιου ή μια φωτογραφία που έχει ληφθεί από οποιοδήποτε τηλεσκόπιο, συνήθως βλέπετε μια ψευδή έγχρωμη εικόνα. Συχνά, το χρώμα που επιλέγεται για την εικόνα είναι κίτρινο επειδή είναι οικείο. Μερικές φορές οι φωτογραφίες που λαμβάνονται μέσω πράσινων φίλτρων παραμένουν ως έχουν, επειδή το ανθρώπινο μάτι είναι πιο ευαίσθητο στο πράσινο φως και μπορεί εύκολα να διακρίνει τη λεπτομέρεια

 

Εάν χρησιμοποιείτε φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας για να παρατηρήσετε τον ήλιο από τη Γη, είτε ως προστατευτικό φίλτρο για τηλεσκόπιο είτε έτσι μπορείτε να παρατηρήσετε μια συνολική ηλιακή έκλειψη, ο ήλιος θα εμφανίζεται κίτρινος επειδή μειώνετε την ποσότητα φωτός που φτάνει στα μάτια σας , αλλά δεν αλλάζει το μήκος κύματος. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιούσατε το ίδιο φίλτρο στο διάστημα και δεν διορθώσατε την εικόνα για να την κάνετε πιο όμορφη, θα δείτε έναν λευκό ήλιο.

 

 

 

 


 

ΤΑ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΣΤΗ ΓΗ 

Τα ποτάμια αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των οικοσυστημάτων, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τα  ζώα, τα φυτά και τον άνθρωπο. Μεταφέρουν νερό και θρεπτικά συστατικά σε πάρα πολλές περιοχές της Γης και διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στον υδρολογικό κύκλο (κύκλο του νερού), λειτουργώντας σαν κανάλια αποστράγγισης του επιφανειακού νερού.  Τα ποτάμια προσφέρουν τόπο κατοικίας και τροφής σε πάρα πολλούς οργανισμούς της Γης, όπως σε πάπιες που φτιάχνουν τις φωλιές τους στις όχθες των ποταμών ή ακόμα και σε αρκούδες, οι οποίες τρέφονται με ψάρια. Ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τα ποτάμια με ποικίλλους τρόπους, μεταξύ άλλων, για ταξίδια, καλλιέργιες, εμπόριο, παραγωγή ενέργειας. Στις όχθες των ποταμών έχουν δημιουργηθεί σημαντικοί πολιτισμοί, αφού τόσο τα ποτάμια όσο και οι παραποτάμιες  περιοχές ευνοοούν την ανάπτυξη του εκάστοτε πολιτισμού.

Ο Αμαζόνιος

Έχει μήκος 6.840 χιλιόμετρα και τη μεγαλύτερη λεκάνη απορροής στον κόσμο (7.050.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), η οποία καλύπτει το 40% της Νότιας Αμερικής. Εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό. Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορελάνα (Francisco de Orellana), ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος» (Río de las Amazonas).

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια σε μήκος στον κόσμο με φωτογραφίες, ο Αμαζόνιος
 ο Αμαζόνιος

2. Ο Νείλος- Ο “Μεγάλος ποταμός”

Έχει μήκος 6.650 χιλιόμετρα και δύο σημαντικούς κλώνους από τους οποίους σχηματίζεται: τον Λευκό Νείλο και τον Γαλάζιο Νείλο. Η λεκάνη απορροής του Νείλου καλύπτει 3.254.555 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου το 10% της έκτασης της Αφρικής. Εκβάλλει στη Μεσόγειο με ένα μεγάλο Δέλτα.

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια σε μήκος στον κόσμο με φωτογραφίες, ο Νείλος
 ο Νείλος
Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια σε μήκος στον κόσμο με φωτογραφίες, Οι καταρράκτες του Μπλε Νείλου στην Αιθιοπία
 Οι καταρράκτες του Μπλε Νείλου στην Αιθιοπία

3. Ο Γιανγκτσέ-το μακρύ ποτάμι

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας με μήκος 6.300 χιλιόμετρα. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει 1.800.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πηγάζει από τα όρη Τανγκούλασαν στο Θιβέτ και εκβάλλει στην ανατολική θάλασσα της Κίνας βόρεια της Σαγκάης. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει το 1/5 του εδάφους της Κίνας και είναι ο σημαντικότερος ποταμός, για την ιστορία, την οικονομία και τον πολιτισμό της Κίνας.

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια σε μήκος στον κόσμο με φωτογραφίες, Ο Γιανγκτσέ
 Ο Γιανγκτσέ

4. Ο Μισσισσιπής

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Βόρειας Αμερικής με μήκος 3.734 χιλιόμετρα, πηγάζει από την λίμνη Itasca στην Μινεσότα και εκβάλλει στον κόλπο του Μεξικού. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει 2.980.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. To όνομά του στη γλώσσα των Ινδιάνων σημαίνει”ο πατέρας των νερών”, ενώ στη γλώσσα των Ojibwe (ιθαγενείς Αμερικάνοι) σημαίνει”μεγάλος ποταμός”.  Αποτελείται στην πραγματικότητα από δυο ποτάμια, τον Μισσισσιπή και τον Μισσούρι, που είναι παραπόταμός του, αλλά πολύ μεγάλος.

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια σε μήκος στον κόσμο με φωτογραφίες, Ο Μισσισσιπής
 Ο Μισσισσιπής

 5.  Ο Γενισέι (Yenisei–Angara–Selenge)

Το μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα, που χύνεται στον Αρκτικό Ωκεανό. Με μήκος 5.539 χιλιόμετρα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει 2.580.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πηγάζει από την Μογγολία και είναι παγωμένοςπερισσότερο από τους μισούς μήνες του χρόνου.

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια σε μήκος στον κόσμο με φωτογραφίες, Ο Γένισέι
Ο Γένισέι

6. Ο Κίτρινος Ποταμός

Ο Κίτρινος Ποταμός, με μήκος 5.464 χιλιόμετρα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της  Κίνας, μετά τον ποταμό Γιανγκτσέ, και ο έβδομος μεγαλύτερος στον κόσμο. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει 745.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ονομάστηκε “Κίτρινος Ποταμός”λόγω του κίτρινου χρώματος που έχει το νερό κοντά στο δέλτα του ποταμού. Το χρώμα έχει αποδειχτεί ότι οφείλεται στην κίτρινη ασβεστώδη λάσπη που βρίσκεται διαλυμένη στο νερό. Το κινέζικο γνωμικό “όταν ο Κίτρινος Ποταμός καθαρίσει” χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα γεγονός το οποίο μάλλον δε θα συμβεί ποτέ ανάλογο του ελληνικού “του Αγίου Ποτέ”. Πηγάζει από τα Όρη Μπαγιάν Χαρ στη δυτική κινεζική επαρχία Ξινγιάνγκ, και εκβάλλει στη Θάλασσα Μποχάϊ, μία επιμέρους εσωτερική θάλασσα στο βόρειο τμήμα της Κίτρινης Θάλασσας.

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια σε μήκος στον κόσμο με φωτογραφίες, Ο Κίτρινος Ποταμός
 Ο Κίτρινος Ποταμός

7. Ο Ομπ

Ο τέταρτος μεγαλύτερος σε μήκος στη Ρωσία (δυτική Σιβηρία) και ο όγδοος στον κόσμο. Έχει μήκος 5.462 χιλιόμετρα και η λεκάνη απορροής του καλύπτει 2.990.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκβάλλει στον Αρκτικό Ωκεανό. Από τις αρχές του Νοέμβρη έως το τέλος του Απρίλη είναι παγωμένος.

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια σε μήκος στον κόσμο με φωτογραφίες, Ο Ομπ
 Ο Ομπ

8. Ο Παρανά

Ο Παρανά είναι ο σπουδαιότερος ποταμός της Αργεντινής, ο δεύτερος σε μήκος της Νοτίου Αμερικής και ο ένατος  του κόσμου. Έχει συνολικό μήκος 4.880 χιλιόμετρα και διασχίζει τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Αργεντινή. Το όνομα Παρανά, στη γλώσσα Tupi, σημαίνει “σαν τη θάλασσα”. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει 2.582.672 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σχηματίζεται από τη συμβολή δύο ποταμών του Γκράντε και Παραναΐμπα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας και ρέοντας προς Νότο εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό.

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια σε μήκος στον κόσμο με φωτογραφίες, Ο Παρανά
Ο Παρανά

9. Ο Κονγκό

Ο ποταμός Κονγκό είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της κεντρικής Αφρικής. Το συνολικό του μήκος, που είναι 4.700 χιλιόμετρα τον κατατάσσει δεύτερο σε μήκος στην Αφρική, μετά τον Νείλο.  Είναι επίσης ο δεύτερος ποταμός του κόσμου σε έκταση της λεκάνης απορροής (4.014.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα), και πάλι πίσω από τον Αμαζόνιο. Πηγάζει από τις λίμνες Τανγκανίκα και Μουέρου και εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό.

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια σε μήκος στον κόσμο με φωτογραφίες, Ο Κονγκό
 Ο Κονγκό

10. Ο Αμούρ-ο μαύρος ποταμός
Ο Αμούρ ή Χέιλονγκ Γιανγκ ή Σαχαίγιάν Ουλά (μαύρος ποταμός στη γλώσσα Μαντσού)είναι το δέκατο μεγαλύτερο ποτάμι στον κόσμο. Βρίσκεται στα εδάφη της Κίνας και της Ρωσίας και ένα μέρος του αποτελεί σύνορο μεταξύ των δύο χωρών. Το μέγεθός του είναι 4.444 χιλιόμετρα και η λεκάνη απορροής του καλύπτει 1.855.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πηγάζει από τα βουνά της δυτικής Μαντζουρίας και σχηματίζεται από άλλους δύο ποταμούς, ο πρώτος από τους οποίους-ο Σχίλκα- βρίσκεται στη Ρωσία και ο δεύτερος-ο Αργκούν- στην Κίνα. Εκβάλλει στον Ειρηνικό ωκεανό.

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια σε μήκος στον κόσμο με φωτογραφίες, Ο Αμούρ ή Μαύρος Ποταμός
 Ο Αμούρ ή Μαύρος Ποταμός

 

 

 


 

ΠΑΛΙΡΡΟΙΕΣ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ?

Η παλίρροια είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για την εναλλασσόμενη χρονικά άνοδο και πτώση της στάθμης της θάλασσας σε σχέση με τη γη. Δημιουργείται δε από τη βαρυτική έλξη της σελήνης και του ήλιου. Όμως, παλίρροιες μπορεί να συμβούν και σε μεγάλες λίμνες, την ατμόσφαιρα ή και στο εσωτερικό του στερεού φλοιού της Γης.

tides

 

Πρόκειται για ένα από τα πιο μυστηριώδη και εντυπωσιακά φαινόμενα που παρατηρούμε στα νερά της Γης. Με την άνοδο της στάθμης των νερών περιοδικά στις λίμνες και στις θάλασσες έχουμε την πλημμυρίδα (flood) και με την πτώση τους έχουμε την άμπωτη (ebb ή low tides). Η περίοδος του φαινομένου κρατάει 24 ώρες 50΄ και 28΄΄ και μας θυμίζει τον χρόνο που χρειάζεται η Σελήνη για να κάνει δύο διαδοχικές διελεύσεις πάνω από έναν τόπο.

Η σεληνιακή έλξη είναι πιο ισχυρή στην πλευρά της γης που βλέπει τη Σελήνη, από ό,τι στην αντίθετη. Γι αυτό και η Γη παραμορφώνεται. Βλέπουμε στο σχήμα η δύναμη F1 στα νερά να είναι μεγαλύτερη της F2 πάνω στους βράχους της Γης, ενώ στην αντίθετη πλευρά η F3 είναι μικρότερη της F2 και γι αυτό απομακρύνονται τα νερά από τη Σελήνη. Η πλημμυρίδα συμβαίνει δύο φορές κάθε 24 ώρες και 49 λεπτά περίπου.

Στους ωκεανούς η άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσει μέχρι και το ένα μέτρο, ενώ σε στενούς κόλπους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η ένταση δηλαδή που εκδηλώνεται το φαινόμενο είναι διαφορετική στις διάφορες περιοχές της Γης, ενώ εξαρτάται και από τη διαμόρφωση των ακτών.

Στο μέσο των ωκεανών, όπου δεν υπάρχει κανένα παράσιτο φαινόμενο, όπως είπαμε το ύψος των παλιρροιών φτάνει μέχρι,  περίπου, το 1 μέτρο. Στις ακτές, εξαιτίας τοπικών παραγόντων, μπορούν να διακυμανθούν ανάμεσα σε ένα ύψος μηδενικό στις κλειστές ή σχεδόν κλειστές θάλασσες (Μεσόγειος, Κασπία, Μαύρη Θάλασσα, και ούτω καθεξής) και ένα ύψος δεκαπέντε μέτρων περίπου στους ανοιχτούς όρμους ή ποταμόκολπους των ωκεανών (15,5 μέτρα στον ανοιχτό όρμο του Σαιν-Μισέλ).

Το φαινόμενο αυτό, γνωστό από την αρχαιότητα, ερμηνεύτηκε ικανοποιητικά για πρώτη φορά από το Νεύτωνα. Οφείλεται δε στη βαρυτική έλξη τόσο της Σελήνης όσο και του Ήλιου (που όμως αποτελεί περίπου το 46% αυτής της Σελήνης λόγω της μεγάλης απόστασης του) πάνω στους ωκεανούς της Γης.

Τι είναι παλίρροια και άμπωτη και πώς δημιουργούνται (+φωτό) - Meteo Thessalia

Από την ιστορία

Η εξήγηση του φαινομένου της παλίρροιας, εκτός από το καθαρώς φυσικό ενδιαφέρον του, έπαιξε αποφασιστικής σημασίας ρόλο και στην ιστορία της βαρυτικής έλξης. Με εντυπωσιακό τρόπο η μηχανική του Νεύτωνα παρέχει τη σωστή εξήγηση του φαινομένου.

Το βιβλίο του Μαθηματικές Αρχές Φυσικής Φιλοσοφίας είχε ένα λιτό τρόπο να εξηγεί τη θεωρία του. Τόσο που φαινόταν δυσνόητο επειδή ο Νεύτωνας δεν ήταν και τόσο παιδαγωγός, αλλά προπαντός, επειδή οι υπολογισμοί του απαιτούσαν μαθηματικά εντελώς νέα και συνεπώς άγνωστα στην πλειονότητα των επιστημόνων εκείνης της εποχής.

Όμως, είχε γράψει ένα πολύ διαφωτιστικό έργο με τίτλο: Λόγος στον βασιλέα σχετικά με τις παλίρροιες, το οποίο ήταν καθοριστικά για την διάδοση και ερμηνεία όχι μόνο της παλίρροιας μα και όλης της θεωρίας του.

Την εποχή του Νεύτωνα οι λαϊκές δοξασίες εξηγούσαν τελεολογικά τις παλίρροιες. Λεγόταν, παραδείγματος χάρη, ότι ο θεός είχε δημιουργήσει τις παλίρροιες «για τη διευκόλυνση του εμπορίου» ή «για λογούς καθαριότητας», καθώς η πλημμυρίδα και η άμπωτη της θάλασσας άφηναν το νερό να λιμνάζει στα λιμάνια.

Το Καβούρι έγινε Χαλκίδα, αλλά μόνο στην άμπωτη όχι και στα ουζερί | Hellasjournal.com

Διαπίστωναν εντούτοις:
• τη σύμπτωση της περιόδου των παλιρροιών με εκείνην της Σελήνης
• την ύπαρξη μεγάλων παλιρροιών κατά την πανσέληνο και τη νέα σελήνη, και:
• την καθημερινή καθυστέρηση των παλιρροιών (50 λεπτά περίπου), που αντιστοιχούσε ακριβώς στην καθυστέρηση της Σελήνης,

Έτσι, είχαν σημειώσει, χωρίς να την πιστεύουν αναγκαστικά, τη σχέση που υπήρχε ανάμεσα στην κίνηση της θάλασσας και εκείνης του δορυφόρου μας.

Με το πέρασμα του χρόνου, διάφορες ερμηνείες του φαινομένου είχαν προταθεί. O Πλάτωνας θεωρούσε ότι οι παλίρροιες οφείλονταν στις ταλαντεύσεις ενός ρευστού που περιεχόταν σε υπόγεια σπήλαια και εκδήλωνε έτσι, στην επιφάνεια των θαλασσών και των ωκεανών, ένα είδος αναπνοής της Γης. Με το φαινόμενο ασχολήθηκαν ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης, ο Σέλευκος αλλά και ο Ποσειδώνιος που ήταν οι πρώτοι που διαπίστωσαν τη σχέση της παλίρροιας με τη Σελήνη.

Άλλες ερμηνείες, μεταγενέστερες, θεμελιώνονταν στην έλξη του ομοίου από το όμοιο: Όπως ένας μαγνήτης έλκει ό,τι του μοιάζει, έτσι και ο κάθε πλανήτης, πιστευόταν, έλκει τα σώματα που του αντιστοιχούν, σε βαθμό που, αν ένα σεληνιακό αντικείμενο βρισκόταν στην επιφάνεια της Γης θα ανέβαινε από μόνο του προς τη Σελήνη. Εκτιμάτο έτσι ότι, η έλξη της θάλασσας από τη Σελήνη δήλωνε το σεληνιακό χαρακτήρα του νερού. O Κέπλερ προσέθετε σε αυτή την ιδέα της έλξης ένα φαινόμενο διαστολής των ωκεανών υπό την επίδραση του Ήλιου. O Γαλιλαίος είχε θελήσει να χρησιμοποιήσει τις παλίρροιες ως απόδειξη της διπλής κίνησης της Γης. O Καρτέσιος, στη δική του αναπαράσταση του κόσμου, θεωρούσε, τέλος, ότι η Γη συρόταν γύρω από τον Ήλιο από έναν γιγαντιαίο στρόβιλο αόρατης ύλης και έβρισκε σε αυτήν τη θεώρηση μιαν άλλη εξήγηση των παλιρροιών: το πέρασμα της Σελήνης επάνω από μια περιοχή του ωκεανού συμπίεζε αυτή την ύλη η οποία, με τη σειρά της, ασκούσε πίεση επί του ωκεανού.

Καμία, εντούτοις, από αυτές τις θεωρίες δεν εξηγούσε το φαινόμενο κατά τρόπον ικανοποιητικό. Συγκεκριμένα, καμιά δεν ήταν ικανή να εξηγήσει την ύπαρξη δύο παλιρροιών ημερησίως. Για να δείξουμε δε το μέγεθος του προβλήματος, οι περιπατητικοί φιλόσοφοι παραδέχονταν ότι επρόκειτο για ένα αίνιγμα του οποίου ως και ο Αριστοτέλης δεν είχε μπορέσει να βρει τη λύση. Ένας μύθος λέει, άλλωστε, ότι ο Αριστοτέλης ρίχτηκε στη θάλασσα από τα βράχια της Εύβοιας απελπισμένος που δεν μπόρεσε να εξηγήσει το φαινόμενο των παλιρροιών.

perierga.gr - H μεγαλύτερη παλίρροια στον κόσμο!

perierga.gr - H μεγαλύτερη παλίρροια στον κόσμο!

Η εξήγηση

Τελικά στο Νεύτωνα οφείλουμε την ερμηνεία του φαινομένου. Ότι δηλαδή οφείλεται στη βαρυτική έλξη που ασκεί η Σελήνη και ο Ήλιος στους ωκεανούς της Γης. Πρέπει να επισημάνουμε πώς ο Ήλιος αν και είναι σώμα τεραστίας μάζας ασκεί μικρότερη έλξη (περίπου το 46% της Σελήνης) λόγω της μεγάλης απόστασης του.

Η βασική ιδέα η οποία εξηγεί το φαινόμενο της παλίρροιας είναι η εξής:

Η Σελήνη και ο Ήλιος έλκουν ισχυρότερα τους ωκεανούς που βρίσκονται πιο κοντά τους, λιγότερο ισχυρά το κέντρο της Γης και ακόμα λιγότερο τους ωκεανούς της απομακρυσμένης πλευράς. Με αυτόν τον τρόπο οι ωκεανοί τείνουν να διογκώνονται στην πλησιέστερη πλευρά, επειδή το νερό έλκεται περισσότερο και τείνει να απομακρυνθεί από τη Γη. Επίσης, εξογκώνονται και τα νερά που βρίσκονται στην απομακρυσμένη πλευρά της, διότι το κέντρο της Γης έλκεται ισχυρότερα από ότι, τα νερά αυτής της πλευράς, και τείνει έτσι να απομακρυνθεί από αυτά. Κάθε μέρα, βλέπουμε δύο ισχυρές πλημμυρίδες (όταν ανεβαίνουν πολύ τα νερά) και δύο ασθενικές (όταν τα νερά είναι χαμηλά). Ανάμεσα σε δύο ισχυρές παλίρροιες μεσολαβούν περίπου 12 ώρες και 25 λεπτά.

Η διαφορά στη δύναμη που ασκείται στις δυο αντιδιαμετρικές πλευρές ονομάζεται παλιρροϊκή δύναμη. Προσοχή λοιπόν, η παλίρροια οφείλεται στην διαφορά  των δύο δυνάμεων κι όχι σε αυτή καθ’ αυτή την βαρυτική έλξη.

tides

Το φαινόμενο της παλίρροιας κατά την διάρκεια ενός σεληνιακού μήνα : έχουμε δύο ισχυρές πλημμυρίδες (spring) στην πανσέληνο και νέο φεγγάρι. Ενώ δύο χαμηλές (neap) πλημμυρίδες όταν τα δύο σώματα σχηματίζυν γωνία 90΄μοίρες

Η παλιρροϊκή δύναμη έχει σχέση με τις διάφορες θέσεις των τριών ουρανίων σωμάτων (Γη, Σελήνη και Ήλιος). Έτσι, η διαφορά των δύο δυνάμεων είναι μεγαλύτερη κατά την διάρκεια των συζυγιών, όταν δηλαδή προστίθεται η έλξη του Ηλίου και τα τρία ουράνια σώματα είναι σε ευθεία (συζυγική παλίρροια). Συζυγία έχουμε κατά την πανσέληνο και κατά την νέα Σελήνη. Μικρότερη δύναμη έχουμε την περίοδο των τετραγωνισμών, όταν δηλαδή Ήλιος-Γη-Σελήνη σχηματίζουν ορθή γωνία (παλίρροια τετραγωνισμού).

Όταν δηλαδή ο ήλιος και η σελήνη είναι σε ευθεία γραμμή, υπάρχουν εξαιρετικά ισχυρές δυνάμεις βαρύτητας, προκαλώντας έτσι πολύ μεγάλη παλίρροια η οποία ονομάζεται ισχυρή (spring) παλίρροια (το νερό ανεβαίνει και κατεβαίνει πάρα πολύ στους ωκεανούς). Όταν ο ήλιος και η σελήνη δεν είναι σε ευθεία γραμμή αλλά σε τετράγωνο, τότε οι βαρυτικές δυνάμεις αλληλοαναιρούνται και η παλίρροια δεν έχει τόσο μεγάλο ύψος ή βάθος. Τότε λέγεται χαμηλή (neap) παλίρροια.

Ισχυρή παλίρροια (spring) έχουμε στην πανσέληνο και στο νέο φεγγάρι (ευθυγράμμιση των τριών σωμάτων). Χαμηλή παλίρροια (neap) έχουμε όταν η Σελήνη είναι στο πρώτο και τρίτο τέταρτο, δηλαδή δύο φορές κάθε 24 ώρες και 49 λεπτά περίπου

Τα τρία όμως σώματα (Γη, Σελήνη και Ήλιος) επειδή το επίπεδο της τροχιάς της Γης γύρω από τον ήλιο (εκλειπτική) δεν συμπίπτει με το επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης γύρω από τη Γη, δεν μπορούν να ευθυγραμμιστούν τελείως παρά μόνο τη στιγμή των ισημεριών (21 Μαρτίου και 21 Σεπτεμβρίου). Στα ηλιοστάσια σχηματίζουν μια μέγιστη γωνία (5° 8′), ενώ αυτή είναι μηδενική όπως είπαμε τη στιγμή των ισημεριών. Επομένως, μόνο τη στιγμή που ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη μπορούν να ευθυγραμμίζονται τέλεια, άρα τότε οι οφειλόμενες στον Ήλιο και στη Σελήνη παλιρροιακές δυνάμεις μπορούν να προστεθούν ακριβώς, έχουμε πολύ μεγάλες παλίρροιες. Αυτές λέγονται παλίρροιες των ισημεριών.

Τέλος ας σημειωθεί μια ειδική παλίρροια που είναι σπάνια. Τότε το νερό ανεβαίνει ασυνήθιστα ψηλά. Αυτή η πολύ ισχυρή παλίρροια παρουσιάζεται όταν το φεγγάρι είναι πολύ κοντά μας. Ο τύπος αυτός συμβαίνει το πολύ μία φορά κάθε 1,5 χρόνια.

 

 

 

 


 

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το «τίποτα» δεν υπάρχει, αφού μόλις σκεφτείς το «τίποτα» αυτό αμέσως γίνεται «κάτι».

Οι «σύγχρονοι» επιστήμονες της αστρονομίας και της φυσικής ξόδεψαν περίπου 1.000 χρόνια σκεπτόμενοι το «τίποτα» μέχρι να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες είχαν δίκιο. 

Εντάξει το γνωρίζω ότι οι εισαγωγές μου στα άρθρα μου είναι κάπως μπερδεμένες, γι’ αυτό ας το πάρουμε απ’ την αρχή. Από πολύ αρχή… τόσο αρχή όσο η στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης. 

Λίγο πριν την Μεγάλη Έκρηξη 

Από την ημέρα που διατυπώθηκε η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης έως και σήμερα το μεγαλύτερο ερώτημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι «Τι υπήρχε πριν την Μεγάλη Έκρηξη;».

Αρχικά οι άνθρωποι όσο εξελίσσονταν σε κοινωνίες αντιμετώπιζαν τα ανεξήγητα ως «θεϊκή παρέμβαση». Η αλήθεια είναι ότι ήταν μια καλή λύση, αφού κανείς δεν είχε απαντήσεις και με την «θεϊκή παρέμβαση» όλα ήταν απλά. Ο θεός ξέρει, εμείς δεν ξέρουμε… άγνωστες οι βουλές του κυρίου κ.ο.κ.

Βέβαια και σήμερα ισχύει περίπου το ίδιο αν όπου  «θεϊκή παρέμβαση» βάλουμε την λέξη «σύμπαν». Εντάξει υπερβάλω λίγο, δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Απλά τώρα οι άνθρωποι μπορούν να «σκαλίζουν» ανενόχλητοι το απώτερο παρελθόν του σύμπαντος και της δημιουργίας του.  

Ως γνωστών, καθώς η σύγχρονη ανθρωπότητα είναι ακόμα σε βρεφική ηλικία, όσο σκαλίζουμε το παρελθόν αντί να βρίσκουμε απαντήσεις, διαπιστώνουμε ότι όσα περισσότερα μαθαίνουμε τόσα λιγότερα ξέρουμε.  

Οπότε έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας και κάθε θεωρία αυτή την στιγμή, όσο απίθανη και να μοιάζει, έχει τις ίδιες πιθανότητες με τις υπόλοιπες. 

Ο Ησίοδος ξεκινάει την Θεογονία με την έκφραση «Εν αρχή ην το χάος». Όμως τι είναι το «Χάος»; Για τον Ησίοδο το Χάος είναι η «οντότητα» από την οποία πρόβαλλαν όλα.   Μια «οντότητα», λοιπόν δεν μπορεί να είναι «τίποτα», είναι «κάτι». Και να που χιλιάδες χρόνια μετά ξεπηδούν θεωρίες που ισχυρίζονται ότι όντως η Μεγάλη Έκρηξη δεν ήταν η αρχή του σύμπαντος, αλλά ένα απο τα στάδια της ζωής του

Ο κύκλος ζωής του Σύμπαντος  

Η ροή του χρόνου είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή, αλλά πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητή. Ένα πολύ καλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε την ροή του χρόνου είναι η ταινία «How the Grinch Stole Christmas» (στα ελληνικά «Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων). Η ταινία αφορά μια πόλη, την Χούβιλ, όπου ένα πλάσμα ο Γκρίντς σκοπεύει να στερήσει τα Χριστούγεννα από τους κατοίκους της. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά εξελίσσονται μέσα σε μια χιονονιφάδα από την στιγμή που αυτή δημιουργείτε στον ουρανό μέχρι να πέσει στη Γη. Με άλλα λόγια όλη η ζωή των πλασμάτων της Χούβιλ, για τα ανθρώπινα πλάσματα διαρκεί μερικά λεπτά.  Έτσι είναι ο χρόνος, σχετικός!

Άρα, λοιπόν, το να μετρήσουμε τον «χρόνο» του σύμπαντος είναι σχεδόν αδύνατον μιας και όταν το κάνουμε, τον αντιλαμβανόμαστε μόνο μέσα απ’ την δική μας ύπαρξη. Το ίδιο ισχύει και για την Μεγάλη Έκρηξη. Θεωρούμε ότι ο «χωροχρόνος» γεννήθηκε μαζί με την Μεγάλη Έκρηξη, αλλά τώρα εμείς είμαστε οι κάτοικοι της Χούβιλ.   

Σκεφτείτε λοιπόν ότι η χιονονιφάδα πριν πάρει αυτή την μορφή ήταν νερό και όταν πέσει στην Γη πάλι θα γίνει νερό και μετά θα μετατραπεί σε κάτι άλλο, ώστε να ξανά γίνει νερό και να ξανά γίνει χιονονιφάδα κ.ο.κ.

Κάπως έτσι μια νέα θεωρία ισχυρίζεται ότι η Μεγάλη Έκρηξη δεν ήταν η αρχή των πάντων, ήταν απλά ένα στάδιο της ζωής του Σύμπαντος. Μάλιστα αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ακόμα ζούμε στα απομεινάρια της Μεγάλης Έκρηξης, δηλαδή ότι η έκρηξη ακόμα εξελίσσεται (όπως στην ταινία όπου η ζωή διαρκεί όσο η χιονονιφάδα πέφτει στη Γη).  Αυτό ενισχύεται και από το φαινόμενο ότι όσο πιο πίσω κοιτάμε, βλέπουμε γαλαξίες σε πρώιμο στάδιο, ενώ σήμερα ξέρουμε ότι οι γαλαξίες απομακρύνονται μεταξύ τους όπως τα συντρίμια μιας έκρηξης. 

Συνεχίζοντας αυτή την θεωρία, πριν από το Σύμπαν υπήρχε ένα άλλο σύμπαν το οποίο μετατράπηκε σε μια μαύρη τρύπα… και εκείνη η μαύρη τρύπα κάποια στιγμή εξεράγει γιατί απλά ήταν «αναμενόμενο» να συμβεί. Έτσι από εκείνη την έκρηξη δημιουργήθηκε το δικό μας Σύμπαν, το οποίο κάποια στιγμή θα ξανά μετατραπεί σε μια υπερ-μαύρη τρύπα, όπως το νερό-χιονονιφάδα-νερό κ.ο.κ.

Όλα αυτά και αρκετές ακόμα θεωρίες καταρρίπτουν την έννοια του «τίποτα». Καθώς για πολλά χρόνια αρκετοί πίστευαν ότι τίποτα δεν υπήρχε πριν την Μεγάλη Έκρηξη ή ότι τίποτα δεν υπάρχει ανάμεσα στα ουράνια σώματα.   

Η αλήθεια είναι ότι ο κύκλος ζωής του Σύμπαντος έρχεται σε αρμονία με την γενικότερη λειτουργία των πραγμάτων μέσα και έξω από τον πλανήτη μας. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι αυτός ο κανόνας ισχύει παντού και μάλιστα ότι τα απομεινάρια μιας οντότητας είναι η πηγή ζωής μιας άλλης. Γιατί μια μαύρη τρύπα να αποτελεί εξαίρεση; Κανείς δεν ξέρει, ίσως και να αποτελεί. Όπως έχω ξανά γράψει η ανθρώπινη κατανόηση σταματάει στις μαύρες τρύπες.

Αν όντως ζούμε ακόμα μέσα στα απομεινάρια της Μεγάλης Έκρηξης, τι θα γίνει άραγε όταν αυτή κάποια στιγμή απλά τελειώσει; 

Βέβαια από την άλλη πλευρά είναι «βολικό» να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στις ακατανόητες μαύρες τρύπες. Είναι ο νέος «θεός», άγνωστες και ακατανόητες οι βουλές της μαύρης τρύπας… Το σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι το τίποτα δεν υπήρξε ποτέ

Όπως και να’ χει κατά πάσα πιθανότητα ζούμε μέσα στην δική μας χιονονιφάδα.

 

 

 

 

 


 

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ 

Σύρε την μπάρα προς τα δεξιά με το ποντίκι σου

 

Αδρόνια (Hadrons)

Όλα τα σωματίδια που αλληλεπιδρούν με την ισχυρή πυρηνική δύναμη. Συντίθενται από τα κουάρκ. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια καθώς και τα μεσόνια είναι αδρόνια.

ADS

Αρκτικόλεξο του Accelerator-Driven Systems, που σημαίνει: Συστήματα οδηγούμενα από επιταχυντές. Πρόκειται για υβριδικές εγκαταστάσεις στις οποίες ένας υποκρίσιμος αντιδραστήρας οδηγείται σε λειτουργία από δέσμη πρωτονίων που προέρχεται από επιταχυντή. Αν και η θεωρητική επεξεργασία των συστημάτων αυτών έχει ολοκληρωθεί η υλοποίησή τους καθυστερεί λόγω εκκρεμών τεχνικών ζητημάτων.

Ακτίνες β (Beta rays)

Το πρώτο όνομα που δόθηκε στα ηλεκτρόνια και τα ποζιτρόνια που εκπέμπονται από τους πυρήνες κατά τη διαδικασία της διάσπασης β (βλ. λέξη).

Ακτίνες γ (Gamma rays)

Φωτόνια υψηλής ενέργειας που εκπέμπονται από τους πυρήνες, όταν βρεθούν σε διεγερμένη κατάσταση. Η απορρόφηση φωτονίου γ από ένα πυρήνα οδηγεί σε διέγερσή του.

Ακτίνες Χ (X-rays)

Ένας τύπος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με μήκη κύματος μικρότερα των υπεριωδών και μεγαλύτερα των ακτίνων γ. Δεδομένου ότι το μήκος κύματος μιας ακτινοβολίας σχετίζεται με την ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι τα φωτόνια Χ έχουν λιγότερη ενέργεια από τα φωτόνια γ. Πάντως τα όρια μεταξύ των ακτίνων Χ και γ δεν είναι αυστηρά καθορισμένα. Οι ακτίνες Χ έχουν μήκη κύματος μεταξύ 10 nm και 10 pm.

Αλυσιδωτή αντίδραση (Chain reaction)

Αυτοσυντηρούμενη διαδικασία, κατά την οποία τα προϊόντα ενός συμβάντος εγκαινιάζουν νέο κύκλο ίδιων συμβάντων. Στις πυρηνικές αλυσιδωτές αντιδράσεις, η σχάση ενός πυρήνα 235U απελευθερώνει κατά μέσο όρο 2,5 νετρόνια, τα οποία προκαλούν σχάσεις σε άλλους πυρήνες ουρανίου. Η απεριόριστη εξέλιξη μιας τέτοιας ακολουθίας σχάσεων οδηγεί σε πυρηνική έκρηξη, όταν επιτευχθεί ή ξεπεραστεί η λεγόμενη κρίσιμη μάζα σχάσιμου υλικού.

Αναπαραγωγικός αντιδραστήρας (Breeder reactor)

Πυρηνικός αντιδραστήρας στον οποίο το καύσιμο παράγεται σαν αποτέλεσμα της δικής του πυρηνικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα το 238U μπορεί να μετατραπεί σε 239Pu το οποίο αναμεμειγμένο με 238U είναι καύσιμο σε άλλους αντιδραστήρες.

Ανιχνευτής πυριτίου (Silicon detector)

Σύγχρονοι ανιχνευτές φορτισμένων σωματιδίων στηρίζουν τη λειτουργία τους στο γεγονός ότι τα σωματίδια προκαλούν ηλεκτρικά σήματα όταν διέρχονται ή όταν απορροφώνται από αυτούς. Τέτοιοι ανιχνευτές επιτρέπουν πολύ μεγάλης ακρίβειας μετρήσεις των ενεργειών και των τροχιών των σωματιδίων που παράγονται κατά τις πυρηνικές αντιδράσεις και τις εν γένει αλληλεπιδράσεις των στοιχειωδών σωματιδίων.

Αντιδράσεις σύντηξης (Fusion reactions)

Η πυρηνική διαδικασία κατά την οποία δύο μικροί πυρήνες ξεπερνούν τη μεταξύ τους απωστική ηλεκτρική δύναμη και συνενώνονται. Το φαινόμενο συνοδεύεται από έκλυση μεγάλου ποσού ενέργειας και είναι ο τρόπος με τον οποίο παράγεται ενέργεια στον Ήλιο και τα άλλα αστέρια. Αν τεθούν στο μέλλον υπό έλεγχο οι αντιδράσεις σύντηξης, η ανθρωπότητα θα αποκτήσει μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.

Αντίδραση σχάσης (Fission reaction)

Πυρηνική αντίδραση που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα απορρόφησης σωματιδίου (για παράδειγμα νετρονίου) από ένα σχάσιμο πυρήνα, ο οποίος διασπάται σε δύο (κάποτε σε περισσότερους) πυρήνες παρόμοιων μαζών. Τυπικοί σχάσιμοι πυρήνες είναι οι πυρήνες 235U και 239Pu, οι οποίοι υφίστανται σχάση μετά από απορρόφηση νετρονίου. Υπάρχουν μερικοί πυρήνες που εμφανίζουν το φαινόμενο της αυθόρμητης σχάσης.

Αντισωμάτια (Anti-particles)

Υποατομικά σωματίδια,  οι θεμελιώδεις ιδιότητες των οποίων είναι κατοπτρικές των αντίστοιχων ιδιοτήτων των γνωστών σωματιδίων. Για παράδειγμα το αντιπρωτόνιο έχει την ίδια μάζα με το πρωτόνιο αλλά αρνητικό φορτίο. Το αντιηλεκτρόνιο, γνωστό ως ποζιτρόνιο έχει στοιχειώδες θετικό ηλεκτρικό φορτίο. Όταν ένα σωμάτιο συναντήσει το αντίστοιχό του αντισωμάτιο, τότε αμφότερα μετατρέπονται σε ενέργεια. Αντίστροφα, καθαρή ενέργεια (π.χ. ένα φωτόνιο) μπορεί να μετατραπεί σε ζεύγος σωματιδίου – αντισωματιδίου.

Αντιύλη (Anti-matter)

Ύλη που αποτελείται αποκλειστικά από αντισωμάτια (βλ. λέξη).

Απαριθμητής σπινθηρισμών (Scintillation counter)

Ανιχνευτής σωματιδίων όπου γίνονται ανιχνεύσεις και μετρήσεις σπινθιρισμών από φωτοπολλαπλασιαστές.

Αρχή της Αβεβαιότητας (Uncertainty principle)

Μία από τις θεμελιώδεις ιδέες της κβαντικής θεωρίας, που διατυπώθηκε από το Γερμανό φυσικό Werner Heisenberg. Σύμφωνα με αυτήν ορισμένες δυάδες γνωρισμάτων των σωμάτων, όπως για παράδειγμα η θέση και η ορμή, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν με πλήρη μεγάλη ακρίβεια την ίδια χρονική στιγμή. Το γεγονός αυτό εξηγείται ως εγγενής ιδιότητα των σωμάτων μάλλον παρά ως αναπόφευκτη ατέλεια των διαδικασιών μέτρησης.

Αστέρες νετρονίων (Neutron star)

Όταν ένα άστρο – γίγας πεθαίνει με διαδικασία έκρηξης supernova (βλ. λέξη) αφήνει τελικά ένα μικρό σώμα πυκνότητας παρόμοιας με αυτήν του πυρήνα, ένα αστέρι νετρονίων. Σχεδιάζονται πολλά πειράματα με στόχο την κατανόηση των ιδιοτήτων της πυρηνικής ύλης, κάτι που θα βοηθήσει στην κατανόηση των αστέρων νετρονίων.

Ατομικός αριθμός (Atomic number)

Συμβολίζεται με Ζ και είναι ίσος με τον αριθμό των πρωτονίων του πυρήνα. Στα ουδέτερα άτομα είναι ίσος με τον αριθμό των ηλεκτρονίων, δεδομένου ότι το συνολικό αρνητικό φορτίο των ηλεκτρονίων εξουδετερώνει στα άτομα αυτά το φορτίο του πυρήνα, που οφείλεται στα πρωτόνια.

Αυθόρμητη σχάση (Spontaneous fission)

Η διαδικασία κατά την οποία ένας βαρύς πυρήνας διασπάται προς δύο περίπου ισομεγέθεις ελαφρύτερους πυρήνες, ενώ ταυτόχρονα αποδεσμεύονται τα νετρόνια που περισσεύουν. Πρόκειται για ένα είδος ραδιενεργού διάσπασης και γίνεται χωρίς να απαιτείται απορρόφηση νετρονίου, η οποία είναι απαραίτητη για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις ( βλ. λέξη) στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Βαρύ νερό (Heavy water)

D2O νερό στο οποίο το άτομο του υδρογόνο έχει στον πυρήνα (εκτός του πρωτονίου) και ένα νετρόνιο. Ένα τέτοι άτομο υδρογόνου ονομάζεται δευτέριο, D (βλ. λέξη).

 

Βαρυόνια (Baryons)

Ο ένας από τους δύο τύπους αδρονίων(βλ. λέξη). Ο άλλος είναι τα μεσόνια (βλ. λέξη). Τα βαρυόνια συντίθενται από τρία κουάρκ. Τα ελαφρύτερα είναι τα πρωτόνια και τα νετρόνια. Υπάρχουν και βαρύτερα ασταθή βαρυόνια.

 

Becquerel

Η μονάδα ενεργότητας. 1bq=1 διάσπαση/sec.

Βήτατρο (betatron)

Εύχρηστος κυκλικός επιταχυντής κατάλληλος για ηλεκτρόνια. Ένα μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο αφ’ ενός δημιουργεί ηλεκτρικό πεδίο που αυξάνει την κινητική ενέργεια των ηλεκτρονίων και αφ’ ετέρου τα οδηγεί σε κυκλική τροχιά σταθερής ακτίνας, μέσα σε αερόκενο χώρο σχήματος σαμπρέλας.

Grey

Η μονάδα απορροφούμενης δόσης. Προσδιορίζεται ως ενέργεια ίση με 1 joule απορροφούμενη από 1 kg μάζας. Άρα 1 grey=1 J/kg.

Γλοιόνια ή Γκλουόνια (Gluons)

Σωματίδια μηδενικής μάζας, που ανταλλάσσονται μεταξύ των κουάρκ και είναι οι φορείς της ισχυρής αλληλεπίδρασης. Δεν έχουν ποτέ απομονωθεί ως ελεύθερα σωματίδια.

Γραμμές αποβολής (Driplines)

Στο διάγραμμα Ζ-Ν των πυρήνων, γνωστό ως “διάγραμμα Segre” (βλ. λέξη) οι πυρήνες που είναι δυνατόν να υπάρχουν περιορίζονται ανάμεσα σε δύο γραμμές του διαγράμματος που ονομάζονται γραμμές αποβολής. Αν ένα νουκλεόνιο ενσωματωθεί σε ένα πυρήνα και ο νέος πυρήνας τεθεί εκτός των γραμμών αυτών, τότε το νουκλεόνιο θα αποβληθεί από τον πυρήνα. Το όνομα των γραμμών προέκυψε ακριβώς από το λόγο αυτό.

Γραμμικός επιταχυντής (Linear accelerator)

Επιταχυντής φορτισμένων σωματιδίων στον οποίο τα σωματίδια δέχονται μία σειρά από ωθήσεις κατά μήκος ενός ευθύγραμμου αερόκενου θαλάμου από εναλλασσόμενα ηλεκτρικά πεδία.

Δευτέριο (Deuterium)

Ισότοπο του Υδρογόνου που αποτελείται από ένα πρωτόνιο και ένα νετρόνιο.

Διάγραμμα Segre (Segre chart)

Ένα διάγραμμα του οποίου συνήθως οι άξονες χ και ψ δείχνουν αντίστοιχα αριθμό νετρονίων και πρωτονίων. Περιλαμβάνει τετράγωνα, που αντιστοιχούν σε πυρήνες με συγκεκριμένους αριθμούς πρωτονίων και νετρονίων και δείχνουν τις καθοριστικές ιδιότητες του κάθε πυρήνα, όπως η ραδιενέργειά του.

Διάσπαση β (Beta decay)

Οι διαδικασίες μετατροπής ενός πρωτονίου σε νετρόνιο ή το αντίστροφο, για τις οποίες υπεύθυνη είναι η ασθενής πυρηνική δύναμη. Όταν ένα νετρόνιο υφίσταται διάσπαση β, παράγεται ένα πρωτόνιο, ένα ηλεκτρόνιο και ένα αντινετρίνο. Ένα ελεύθερο νετρόνιο υφίσταται διάσπαση β, γιατί η μάζα του είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των μαζών ενός πρωτονίου και ενός ηλεκτρονίου. Ένα πρωτόνιο υφίσταται διάσπαση β μόνο όταν βρίσκεται μέσα σε πυρήνα με πλεόνασμα ενέργειας και συγκριτικά μεγάλο αριθμό πρωτονίων. Τότε μετατρέπεται σε νετρόνιο και ταυτόχρονα παράγονται ένα ποζιτρόνιο και ένα νετρίνο. Η διάσπαση αυτή ονομάζεται “β+” ενώ του νετρονίου “β”.

Διεγερμένη κατάσταση (Excited state)

Κάθε ενεργειακή κατάσταση ενός πυρήνα, υψηλότερη της θεμελιώδους.

Ειδική θεωρία της Σχετικότητας (Theory of special relativity)

Διατυπώθηκε από τον Einstein και στηρίζεται σε δύο αξιώματα: (Ι) Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι πάντοτε η ίδια ανεξάρτητα από την κίνηση της πηγής του ή του παρατηρητή. (ΙΙ) Οι νόμοι της φυσικής είναι ίδιοι για όλα τα αδρανειακά συστήματα αναφοράς. Ένα από τα συμπεράσματα της θεωρίας είναι ότι η μάζα και η ενέργεια είναι ισοδύναμες ποσότητες και συνδέονται με τη σχέση Ε=mc2. Ένα άλλο είναι ότι οι χρονικές διάρκειες εξαρτώνται από την ταχύτητα εκείνου που τις μετρά, ενώ ο χρόνος συνδέεται άρρηκτα με το χώρο, διαμορφώνοντας μαζί του το «χωροχρόνο».

Έλλειμμα μάζας (Mass defect)

Η διαφορά ανάμεσα στη μάζα ενός πυρήνα και το άθροισμα των μαζών των νουκλεονίων του σε ελεύθερη κατάσταση. (Το άθροισμα αυτό είναι μεγαλύτερο της μάζας του πυρήνα.) Κατά τη διάσπαση ενός μεγάλου πυρήνα προκύπτουν προϊόντα (θυγατρικοί πυρήνες και σωμάτια) με μικρότερη συνολική μάζα. Αυτή η διαφορά μάζας εμφανίζεται ως ενέργεια, που μοιράζεται στα προϊόντα της διάσπασης και εμφανίζεται σαν αύξηση της συνολικής κινητικής ενέργειας.

Ενέργεια σύνδεσης (Binding energy)

Η ενέργεια σύνδεσης ενός μέλους ενός συστήματος είναι ίση με την ενέργεια που πρέπει να προστεθεί στο σύστημα ώστε αυτό το μέλος να αποδεσμευτεί. Η ενέργεια σύνδεσης ενός συστήματος είναι ίση με την ενέργεια που πρέπει να προστεθεί στο σύστημα, ώστε αυτό να διαλυθεί στα συστατικά του. Στους πυρήνες η ενέργεια σύνδεσης E είναι η ισοδύναμη ενέργεια του ελλείμματος μάζας Δm: Ε=(Δm)c2 και είναι φυσικώς αρνητική ποσότητα. Η φυσική ερμηνεία του γεγονότος αυτού είναι ότι για να διαλυθεί ένας πυρήνας στα συστατικά του πρέπει να προστεθεί σ’ αυτόν ενέργεια.

Ενέργεια σύνδεσης ανά νουκλεόνιο (Binding energy per nucleon)

Το αποτέλεσμα της διαίρεσης της ενέργειας σύνδεσης ενός πυρήνα με το πλήθος των νουκλεονίων του. Όσο μεγαλύτερη (σε απόλυτες τιμές) είναι η ενέργεια σύνδεσης ανά νουκλεόνιο ενός πυρήνα, τόσο σταθερότερος είναι ο πυρήνας αυτός. Η ποσότητα αυτή αποτελεί κριτήριο σταθερότητας των πυρήνων.

Ενεργειακές στάθμες (Energy levels)

Οι κβαντισμένες επιτρεπόμενες τιμές ενέργειας που μπορεί να έχει ένας πυρήνας. Κάθε είδος πυρήνα έχει τις δικές του χαρακτηριστικές ενεργειακές στάθμες. Το ίδιο συμβαίνει με τα άτομα και τα μόρια.

Ενεργότητα (Activity)

Αριθμός ραδιενεργών διασπάσεων στη μονάδα του χρόνου, ή αλλιώς “ρυθμός διασπάσεων”. Η μονάδα ενεργότητας είναι το becquerel, Bq (βλ. λέξη).  1 Bq = 1 διάσπαση/sec.

Επιβραδυντής νετρονίων (Neutron moderator)

Υλικά στα οποία τα ταχέα νετρόνια που προέρχονται από σχάσεις επιβραδύνονται καθώς συγκρούονται με τους πυρήνες του υλικού. Δεδομένου ότι τα νετρόνια είναι ηλεκτρικά ουδέτερα, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιβραδυνθούν. Οι νόμοι της κρούσης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όσο μικρότερος είναι ο πυρήνας με τον οποίο συγκρούεται, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό της κινητικής ενέργειας του νετρονίου μεταφέρεται σ’ αυτόν. Έτσι ως επιβραδυντές νετρονίων επιλέγονται υλικά με μικρούς πυρήνες, για παράδειγμα H2O, D2O, C κλπ. Μετά από μερικές κρούσεις τα νετρόνια μένουν με κινητική ενέργεια μικρού κλάσματος του eV (θερμικά νετρόνια) και είναι κατάλληλα για πρόκληση νέας σχάσης σε πυρήνες 235U.

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (Electromagnetic radiation)

Κάθε ακτινοβολία αποτελείται από ένα ηλεκτρικό και ένα μαγνητικό πεδίο, που αποτελούν αυτοϋποστηριζόμενο μηχανισμό. Οι ακτινοβολίες αυτές διαδίδονται στο κενό με την ίδια ταχύτητα, αυτήν του φωτός, που είναι και η μεγαλύτερη ταχύτητα στο Σύμπαν. Το ορατό φως, οι υπέρυθρες, οι υπεριώδεις ή οι ακτίνες γ είναι θεμελιακά ίδιες. Διαφέρουν μόνο ως προς τη συχνότητα, άρα και το μήκος κύματος. Στη διαφορά αυτή οφείλονται και τα διαφορετικά φαινόμενα που παρατηρούνται από τις ακτινοβολίες αυτές όταν αλληλεπιδρούν με την ύλη.

Ηλεκτρόνιο (Electron)

Το πρώτο στοιχειώδες σωμάτιο που ανακαλύφθηκε. Ανήκει στην ομάδα των λεπτονίων. Έχει πολύ μικρή μάζα (9×10-31 kg, περίπου 2 000 φορές μικρότερη από τη μάζα του ατόμου του υδρογόνου, του μικρότερου ατόμου στη φύση.) και το στοιχειώδες αρνητικό φορτίο     (-1,6·10-19 C). Θεωρείται ως “σημειακό σωματίδιο”, δηλαδή χωρίς εσωτερική δομή. Τα ηλεκτρόνια είναι συστατικά των ατόμων και κινούνται γύρω από τους πυρήνες. Επίσης, είναι οι φορείς του ηλεκτρικού ρεύματος στα μέταλλα.

Ηλεκτρονιοβόλτ (Electronvolt) eV

Η μεταβολή της δυναμικής ενέργειας ενός ηλεκτρονίου, όταν κινηθεί σε ηλεκτρικό πεδίο, μεταξύ δύο σημείων που έχουν διαφορά δυναμικού 1 volt. Στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων χρησιμοποιούνται συνήθως τα πολλαπλάσια MeV=106 eV και GeV=109 eV.

Θάλαμος νέφους (Cloud chamber)

Είναι μία συσκευή μέσω της οποίας καθίστανται ορατές οι τροχιές των εντός αυτής κινουμένων φορτισμένων σωματιδίων. Υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα υδρατμών που μπορεί να συγκρατήσει σε καθορισμένες συνθήκες μία ποσότητα αέρα, πάνω από το οποίο αρχίζει η υγροποίηση. Το όριο αυτό που είναι γνωστό σαν “κορεσμένη κατάσταση” μπορεί ορισμένες φορές να ξεπεραστεί, χωρίς να αρχίσει η υγροποίηση (υπέρκορη κατάσταση). Ένα σωματίδιο που κινείται στον υπέρκορο αέρα του θαλάμου νέφους προκαλεί ιονισμούς καθώς συγκρούεται με τα άτομα που βρίσκονται σ’ αυτόν. Τα ιόντα αποτελούν κέντρα συμπύκνωσης, έτσι γύρω από αυτά σχηματίζονται σταγονίδια, που δείχνουν ακριβώς την τροχιά του σωματιδίου.

Θάλαμος φυσαλίδων (Bubble chamber)

Μερικές φορές ένα υγρό σε πολύ καθαρή μορφή, όπως για παράδειγμα υγρό υδρογόνο, μπορεί να θερμανθεί πάνω από το σημείο βρασμού του και να παραμένει σε υγρή κατάσταση. Ο θάλαμος φυσαλίδων λειτουργεί στη βάση της ιδιότητας αυτής και δίνει τη δυνατότητα να παρατηρηθούν οι τροχιές φορτισμένων σωματιδίων, που κινούνται μέσα σ’ αυτόν. Τα σωματίδια συγκρούονται με τα άτομα του υγρού και παράγουν ιόντα, τα οποία αποτελούν απαρχή της δημιουργίας φυσαλίδων, καθώς το υγρό γύρω από αυτά αρχίζει να εξαερώνεται. Οι φυσαλίδες που αναπτύσσονται δείχνουν ακριβώς την τροχιά του σωματιδίου.

Θεμελιώδης κατάσταση (Ground state)

Η χαμηλότερη ενεργειακή στάθμη ενός πυρήνα ή ενός ατόμου.

Θραύσματα της σχάσης (Fission fragments)

Θυγατρικοί πυρήνες που σχηματίζονται κατά τις αντιδράσεις σχάσης. Τυπικά, σχηματίζονται δύο νέοι πυρήνες με συγκρίσιμες μάζες, περίπου ίσες με το μισό της μάζας του μητρικού πυρήνα. Εναλλακτική ονομασία: Προϊόντα της σχάσης.

Θρυμματισμός (Spallation)

Όταν ένα ταχύ πρωτόνιο με ενέργεια της τάξης των λίγων GeV ή και μεγαλύτερη χτυπήσει ένα βαρύ πυρήνα για παράδειγμα μολύβδου ή βολφραμίου, ο πυρήνας διασπάται σε μερικούς μικρότερους πυρήνες, με ταυτόχρονη παραγωγή πολλών νετρονίων. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται θρυμματισμός και από αυτόν μπορεί να προκύψουν δεκάδες, ίσως και πάνω από εκατό νετρόνια. Ο Θ. μπορεί να αποτελέσει μέθοδο επεξεργασίας των πυρηνικών αποβλήτων ώστε οι μέσης ζωής ραδιενεργοί πυρήνες, που είναι οι πιο επικίνδυνοι για ραδιενεργό μόλυνση να διασπαστούν σε βραχύβιους (που θα διασπαστούν σχεδόν αμέσως) ή μακρόβιους (που διασπώνται πολύ αργά) πυρήνες.

Ιονισμός (Ionization)

Η διαδικασία απόσπασης ηλεκτρονίων από τα άτομα, που παύουν να είναι ηλεκτρικά ουδέτερα. Οι ακτίνες α, β και γ ιονίζουν τα άτομα της ύλης με την οποία αλληλεπιδρούν.

Ιόντα (Ions)

Άτομα ή συμπλέγματα ατόμων, που φέρουν ηλεκτρικό φορτίο συνήθως λόγω αποβολής (αρνητικά ιόντα) ή πρόσληψης (θετικά ιόντα) ηλεκτρονίων.

Ισοβαρείς πυρήνες (Isobars)

Οι πυρήνες με διαφορετικό αριθμό πρωτονίων και νετρονίων αλλά ίδιους μαζικούς αριθμούς.

Ισομερείς πυρήνες (Isomers)

Ένας πυρήνας είναι δυνατόν να παραμένει σε διεγερμένη κατάσταση που ονομάζεται ισομερής ή μετασταθής κατάσταση. Η κβαντική αυτή ιδιότητα των πυρήνων τους δίνει τη δυνατότητα να μην εκπέμπουν φωτόνια γ για να μεταπέσουν στη θεμελιώδη ενεργειακή κατάσταση αλλά να παραμένουν για αρκετό χρόνο στην κατάσταση αυξημένης ενέργειας.

Ισότονοι πυρήνες (Isotones)

Πυρήνες με ίδιο αριθμό νετρονίων και διαφορετικό αριθμό πρωτονίων.

Ισότοπα (Isotopes)

Οι πυρήνες ενός στοιχείου έχουν όλοι τον ίδιο αριθμό πρωτονίων αλλά μπορούν να διαφέρουν στον αριθμό των νετρονίων. Τέτοιοι πυρήνες ονομάζονται “ισότοπα” του στοιχείου αυτού. Έτσι για παράδειγμα ο C-12 και ο C-14 είναι διαφορετικά ισότοπα του άνθρακα.

Ισοτοπική μετατόπιση (Isotope shift)

Αν και το φάσμα ενός ατόμου καθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από τα ηλεκτρόνιά του, το μέγεθος του πυρήνα επιφέρει σ’ αυτό ένα πολύ μικρό αλλά μετρήσιμο αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε με πολύ προσεκτικές μετρήσεις να υπολογίσουμε το μέγεθος του πυρήνα, κάτι πολύ χρήσιμο για πυρήνες τόσο βραχύβιους ώστε να μην μπορούν να γίνουν μετρήσεις που στηρίζονται στη σκέδαση των ηλεκτρονίων.

Καρδιά του αντιδραστήρα (Reactor core)

Ο χώρος του πυρηνικού αντιδραστήρα, μέσα στον οποίο υπάρχει το πυρηνικό καύσιμο, οι ράβδοι ελέγχου και ο επιβραδυντής.

Καταλυτική σύντηξη με μεσόνια (Meson-catalysed fusion)

Μερικές φορές το ηλεκτρόνιο του ατόμου του δευτερίου αντικαθίσταται από αρνητικά φορτισμένο μιόνιο (βλ. λέξη), του οποίου η μάζα είναι 207 φορές μεγαλύτερη του ηλεκτρονίου. Τότε η ακτίνα αυτού του “μιονικού δευτέριου” γίνεται αντίστοιχα μικρότερη. Ένα τόσο μικρό άτομο μπορεί να πλησιάσει πολύ ένα άλλο άτομο δευτέριου, πράγμα που κάνει τη σύντηξή τους ευκολότερη.

Κβαντικό φαινόμενο σήραγγας (Tunneling effect (quantum))

Ένα σωμάτιο μπορεί να βρεθεί στην πίσω πλευρά ενός φράγματος, χωρίς να έχει την απαιτούμενη ενέργεια για να το υπερπηδήσει. Το φαινόμενο εξηγείται από την κβαντομηχανική, ενώ η προ-κβαντική φυσική αδυνατούσε να το εξηγήσει. Ονομάζεται φαινόμενο σήραγγας και αφορά διαδικασίες όπως η διάσπαση α, και η σύντηξη των ελαφρών πυρήνων στα άστρα, χάρις στην οποία παράγουν και ακτινοβολούν ενέργεια για δισεκατομμύρια χρόνια.

Κβαντομηχανική (Quantum mechanics)

Η θεωρία με την οποία εξηγείται η συμπεριφορά του υποατομικού κόσμου. Ξεκίνησε με τις ιδέες του Max Planck και του Albert Einstein στις αρχές του 20ού αιώνα και εξελίχθηκε σε ολοκληρωμένη θεωρία περί τα μέσα της δεκαετίας του 1920 από τους Bohr, Schroedinger και Heisemberg. Άλλοι φυσικοί όπως ο Dirac, ο Born και ο Pauli συνεισέφεραν τα μέγιστα. Η κβαντομηχανική θεωρείται η πλέον επιτυχημένη επιστημονική θεωρία και χρησιμοποιείται στη σύγχρονη φυσική, τη χημεία, τα ηλεκτρονικά και την επιστήμη των υλικών. Παρ’ όλα αυτά, τα συμπεράσματά της θεωρούνται παράδοξα από αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί της, καθ’ όσον μπορούν δύσκολα να χαρακτηριστούν συμβατά με την εμπειρία του μακρόκοσμου.

Κοιλάδα ενέργειας των πυρήνων (Energy valley (nuclear))

Κάθε πυρήνας έχει ενέργεια ανά νουκλεόνιο διαφορετική από τους άλλους. Στο διάγραμμα Ν-Ζ ταξινόμησης των πυρήνων κατά Segre (βλ. διάγραμμα Segre) εισάγουμε ένα τρίτο άξονα κάθετο στο επίπεδο του διαγράμματος, τον άξονα ενέργειας ανά νουκλεόνιο. Τότε θα σχηματιστεί ένα σχήμα που έχει τη μορφή κοιλάδας. Οι πυρήνες με τη μικρότερη ενέργεια ανά νουκλεόνιο βρίσκονται στο βάθος της κοιλάδας και είναι οι σταθερότεροι πυρήνες. Οι πυρήνες που βρίσκονται στις πλαγιές της κοιλάδας υφίστανται ραδιενεργές μετατροπές και κινούνται όλο και χαμηλότερα μέσα στην κοιλάδα.

Κουάρκ (Quark)

Συστατικά των πρωτονίων, των νετρονίων, των μεσονίων και γενικά των αδρονίων. Δεν υπάρχουν σε ελεύθερη κατάσταση, αλλά μόνο μέσα στα αδρόνια. Τα πρωτόνια αποτελούνται από δύο ‘άνω (up) ’ κουάρκ, κάθε ένα από τα οποία έχει θετικό ηλεκτρικό φορτίο ίσο με τα 2/3 της απόλυτης τιμής του φορτίου του ηλεκτρονίου, και ένα ‘κάτω (down)’ με αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο ίσο με το 1/3 του φορτίου του ηλεκτρονίου. Το νετρόνιο αποτελείται από δύο ‘κάτω’ και ένα ‘άνω’ και γι αυτό είναι ηλεκτρικά ουδέτερο.

Κρίσιμη μάζα (Critical mass)

Η ελάχιστη μάζα σχάσιμου υλικού (235U για παράδειγμα) στην οποία μπορεί να συντηρηθεί η αλυσιδωτή αντίδραση (βλ. λέξη), χωρίς εξωτερική παρέμβαση.

Κύκλος Ουρανίου Πλουτωνίου (Uranium-plutonium cycle)

Πυρηνικός κύκλος στους αντιδραστήρες ταχέων νετρονίων, όπου το Ουράνιο μεταστοιχειώνεται σε σχάσιμο Πλουτώνιο.

Κύκλοτρο (Cyclotron)

Ο πρώτος ιστορικά επιταχυντής φορτισμένων σωματιδίων, κατάλληλος για βαρέα σωματίδια, τα οποία εκτελούν σπειροειδείς τροχιές αυξανόμενης ακτίνας, υπό την επίδραση μαγνητικού πεδίου, ενώ παλμοί ηλεκτρικού πεδίου σταθερής συχνότητας αυξάνουν την κινητική τους ενέργεια. Νεότερο του Κ. πρακτικότερο και κατάλληλο και για ελαφρά φορτισμένα σωματίδια όπως π.χ. ηλεκτρόνια είναι το συγχροκύκλοτρο, του οποίου η συχνότητα των ηλεκτρικών παλμών μεταβάλλεται παρακολουθώντας τις μεταβολές ταχύτητας και ορμής των σωματιδίων σε σχετικιστικό επίπεδο, έτσι ώστε η ακτίνα της τροχιάς τους να είναι σταθερή.

Κυματοσωματιδιακός δυϊσμός (Wave-particle duality)

Η ιδέα της κβαντικής φυσικής σύμφωνα με την οποία η ύλη και η ακτινοβολία θεωρούνται σε θεμελιώδες επίπεδο ως ενιαία οντότητα που εμφανίζει άλλοτε συμπεριφορά κύματος και άλλοτε σωματιδίου. Για παράδειγμα τα ηλεκτρόνια και τα φωτόνια συμπεριφέρονται άλλοτε ως σωματίδια και άλλοτε ως κύματα.

Λεπτόνια  (Leptons)

Η μία από τις δύο ομάδες των στοιχειωδών σωματιδίων στη φύση. Στα λεπτόνια ανήκουν τα ηλεκτρόνια, τα μιόνια (μ)και τα σωμάτια ταυ (τ) καθώς και τα αντίστοιχα νετρίνα.

Μαγικοί αριθμοί (Magic numbers)

Συγκεκριμένοι αριθμοί πρωτονίων ή νετρονίων καθιστούν ένα πυρήνα πολύ σταθερό σε σύγκριση με τους πυρήνες που βρίσκονται σε γειτονικές θέσεις ταξινόμησης. Για τα νετρόνια οι αριθμοί αυτοί είναι: 2, 8, 20, 28, 50, 82 και 126. Για τα πρωτόνια είναι οι ίδιοι με εξαίρεση τον αριθμό 126, γιατί δεν υπάρχει τέτοιος πυρήνας.

Μαγνητική ροπή (Magnetic moment)

Χαρακτηριστική ιδιότητα σωματιδίων, ατόμων και μορίων που μας δίνει τη δυνατότητα να τα θεωρούμε ως στοιχειώδεις μαγνήτες. Όσο μεγαλύτερη είναι η μαγνητική ροπή, τόσο ισχυρότερη είναι η αλληλεπίδραση με εξωτερικά εφαρμοζόμενο μαγνητικό πεδίο. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαγνητικών ροπών σε ένα υλικό, μπορεί να οδηγήσει σε διαμόρφωση ευρύτερων μαγνητικών δομών. Η πιο απλή από τις δομές αυτές είναι η σιδηρομαγνητική δομή, κατά την οποία οι μαγνητικές ροπές είναι παράλληλες.

Μαζικός αριθμός (Mass number)

Είναι το άθροισμα πρωτονίων και νετρονίων του πυρήνα. Αν Α είναι ο μαζικός αριθμός, Ζ ο ατομικός αριθμός και Ν ο αριθμός των νετρονίων, ισχύει: Α=Ζ+Ν

Μεσόνια (Mesons)

Υποατομικά σωματίδια που μπορούν να θεωρηθούν, στην παλαιότερη θεωρία περιγραφής της ισχυρής αλληλεπίδρασης, ως φορείς της ισχυρής πυρηνικής δύναμης μεταξύ των νουκλεονίων ενός πυρήνα. Υπάρχουν αρκετοί τύποι μεσονίων, που μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά φορτισμένα ή και ουδέτερα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα μεσόνια αποτελούνται από κουάρκ, όπως τα βαρυόνια (βλ. λέξη). Όμως τα βαριόνια αποτελούνται από τρία κουάρκ, ενώ τα μεσόνια από ένα κουάρκ και ένα αντικουάρκ.

Μήκος κύματος (Wavelength)

Η απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών ορέων (ή κοιλάδων) ενός κύματος. Είναι αντιστρόφως ανάλογο της συχνότητας του κύματος. Στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι ίσο προς το πηλίκο της ταχύτητας του φωτός προς τη συχνότητα.

Μονάδα ατομικής μάζας (amu) (Atomic mass unit)

Η μονάδα που χρησιμοποιείται συνήθως για να εκφραστεί η μάζα ενός πυρήνα. Είναι το 1/12 της μάζας του ατόμου του C-12. Η μάζα ενός πυρήνα σε amu είναι περίπου ίση με το μαζικό αριθμό του πυρήνα.

Μπορομιανοί Πυρήνες (Borromean nuclei)

Ένας ιδιαίτερος τύπος ασταθών πυρήνων, που φαίνονται σαν να αποτελούνται από τρία διαφορετικά τμήματα. Διακρίνουμε σ’ αυτούς την “καρδιά” και δύο νουκλεόνια (συνήθως νετρόνια) που βρίσκονται μακριά της. Τα τρία αυτά τμήματα συγκρατούνται χαλαρά μέσω της ισχυρής πυρηνικής δύναμης με τρόπο τέτοιο ώστε αν ένα από τα δύο περιφερειακά νετρόνια χωριστεί για κάποιο λόγο, τότε απομακρύνεται και το δεύτερο. Πρόκειται για εντελώς ιδιόμορφη συμπεριφορά, μοναδική στη φύση. Τέτοιοι πυρήνες είναι το He-6, το Li-11 και το Be-14, που χαρακτηρίζονται επίσης και ως πυρήνες με άλω. Τα μπορομιανά δακτυλίδια, τρία δακτυλίδια που έχουν περιπλεχθεί έτσι ώστε το κάθε ένα από αυτά να συγκρατεί τα άλλα δύο, δάνεισαν το όνομά τους στους πυρήνες αυτούς. Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται σε μαθηματικές θεωρίες δεσμών.

Νετρίνο (Neutrino)

Σωματίδιο που εκπέμπεται κατά τις διασπάσεις β. Το όνομά του σημαίνει “μικρό και ουδέτερο”. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρεις τύποι νετρίνων και τα αντίστοιχα αντινετρίνα. Μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο ότι το νετρίνο δεν έχει μάζα. Είναι το ελαφρότερο μεταξύ των σωματιδίων που εκπέμπονται από ένα πυρήνα.

Νετρόνια (Neutron)

Μαζί με τα πρωτόνια είναι τα συστατικά των πυρήνων. Έχουν μάζα ελαφρά μεγαλύτερη αυτής των πρωτονίων και δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Ένα νετρόνιο που θα βρεθεί εκτός πυρήνα σε σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. 10 λεπτά) θα υποστεί διάσπαση β (βλ. λέξη)και θα μετατραπεί σε πρωτόνιο, ηλεκτρόνιο και αντινετρίνο.

Νουκλεόνια (Nucleons)

Γενική ονομασία των πρωτονίων και των νετρονίων.

Περίθλαση (Diffraction)

Η διασπορά των κυμάτων όταν συναντήσουν εμπόδια στη διαδρομή τους. Το μέγεθος της διασποράς εξαρτάται από τη συχνότητα του κύματος και το μέγεθος του αντικειμένου. Η ιδιότητα αυτή χαρακτηρίζει όλα τα είδη κυμάτων.

Πιόνιο (Pion)

Το μικρότερο μεσόνιο (βλ. λέξη) με μάζα ίση με το 1/8 της μάζας του νουκλεονίου.

Πλάσμα (Plasma)

Η κατάσταση της ύλης, συνήθως αερίων σε πλήρη ιονισμό, κατά την οποία το συνολικό ηλεκτρικό φορτίο των ελεύθερων ηλεκτρονίων και των αρνητικών ιόντων αντισταθμίζεται από φορτία θετικών ιόντων. Η αντιστάθμιση αυτή έχει συνολικό αλλά όχι και τοπικό χαρακτήρα. Επομένως είναι πιο σωστό να μιλάμε για ουδετεροφανές παρά για ουδέτερο “αέριο”. Εξ αιτίας των ιδιαίτερων ιδιοτήτων του το πλάσμα θεωρείται από πολλούς ως η τέταρτη κατάσταση της ύλης. Το υλικό του εσωτερικού των άστρων και της ιονόσφαιρας της Γης είναι σε κατάσταση πλάσματος, η οποία εμφανίζεται επίσης στις ηλεκτρικές εκκενώσεις και τις φλόγες.

Πλάσμα κουάρκ – γλοιονίων (Quark-gluon plasma)

Όταν η πυρηνική μάζα βρεθεί σε συνθήκες μεγάλης θερμοκρασίας και πίεσης, όπως συμβαίνει στις συγκρούσεις ανάμεσα σε βαρείς πυρήνες, που έχουν πολύ μεγάλη ενέργεια, τότε οι δεσμοί μεταξύ των νουκλεονίων καταστρέφονται και η ύλη τους παίρνει τη μορφή μιας ‘σούπας’ κουάρκ και γλοιονίων. Το Σύμπαν πέρασε σύντομα από μία τέτοια κατάσταση, αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι το σχηματισμό των πρωτονίων και των νετρονίων.

Ποζιτρόνιο (Positron)

Το αντισωμάτιο του ηλεκτρονίου. Έχει την ίδια μάζα με το ηλεκτρόνιο και αντίθετο (θετικό) ηλεκτρικό φορτίο. (ποζιτρόνιο: positron<-positive+electron: θετικό ηλεκτρόνιο) Η πυρηνική ακτινοβολία β αποτελείται από ηλεκτρόνια ή ποζιτρόνια, που συνοδεύονται από τα πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμα νετρίνα.

Πρωτόνιο (Proton)

Ο μικρότερος πυρήνας στη φύση, ο πυρήνας του Η-1 είναι ένα πρωτόνιο. Το πρωτόνιο είναι συστατικό όλων των πυρήνων. Έχει θετικό ηλεκτρικό φορτίο ίσο με την απόλυτη τιμή του φορτίου του ηλεκτρονίου. Έχει περίπου 2.000 φορές μεγαλύτερη μάζα από αυτήν του ηλεκτρονίου. Τα ουδέτερα άτομα έχουν ίσο αριθμό πρωτονίων στον πυρήνα και ηλεκτρονίων γύρω από αυτόν.

Πυρήνες με άλω (Halo nucleus)

Περί τα μέσα της δεκαετίας του ’80, πιστοποιήθηκε η ύπαρξη “εξωτικών” πυρήνων με πολλά νετρόνια, σε σχέση με τα αντίστοιχα σταθερά ισότοπα, όπου μερικές φορές ένα ή δύο εξωτερικά νετρόνια συγκρατούνται ασθενώς στον πυρήνα, ευρισκόμενα τον περισσότερο χρόνο εκτός του πυρήνα, στα όρια της εμβέλειας της ισχυρής πυρηνικής δύναμης. Οι πυρήνες αυτοί είναι εξαιρετικά ασταθείς και η ύπαρξή τους εξηγείται μόνο από οριακή ερμηνεία κανόνων της κβαντικής μηχανικής. Παραδείγματα πυρήνα με άλω (φωτοστέφανο) ενός νετρονίου είναι το Be-11 και ο C-12, ενώ πυρήνες με άλω δύο νετρονίων είναι οι Μπορομιανοί πυρήνες (βλ. λέξη). Υπάρχουν επίσης πυρήνες με άλω πρωτονίων όπως το Β-8, η οποία είναι πολύ μικρότερη αυτής των νετρονίων γιατί λόγω της άπωσης μεταξύ των θετικών ηλεκτρικών φορτίων, αν τα πρωτόνια αυτά απομακρυνθούν αρκετά θα αποβληθούν από τον πυρήνα τους.

Πυρηνική ύλη (Nuclear matter)

Όρος που αναφέρεται γενικά στο υλικό του πυρήνα. Χρησιμοποιείται λόγω της ιδιότητας όλων των πυρήνων (με εξαίρεση τους πιο ελαφρούς) να έχουν την ίδια πυκνότητα, αυτή των πρωτονίων και των νετρονίων και να μην επιδέχονται περαιτέρω συμπίεση. Για τον ίδιο λόγο οι αστέρες νετρονίων έχουν την ίδια πυκνότητα με αυτή που έχει το κέντρο των πυρήνων.

Ράβδοι ελέγχου (Control rods)

Ράβδοι που κατασκευάζονται από υλικά τα οποία απορροφούν ισχυρά τα νετρόνια και εισάγονται στην καρδιά του αντιδραστήρα ανάμεσα στο πυρηνικό καύσιμο. Ο ρόλος τους στον έλεγχο της εξέλιξης της αλυσιδωτής αντίδρασης στους αντιδραστήρες είναι ουσιώδης, γιατί απορροφώντας νετρόνια ρυθμίζουν το ρυθμό των σχάσεων, έτσι ώστε τα νετρόνια που παράγονται από μία σχάση να προκαλούν μόνο μία περαιτέρω σχάση.

Ραδιοτοξικότητα (Radiotoxity)

Η ισοδύναμη δόση ανά μονάδα μάζας ενός ραδιενεργού υλικού.

Supernova τύπου Ια και τύπου ΙΙ (Supernova, type Ia and type II)

Η καταστροφική έκρηξη ενός άστρου κατά την οποία εκπέμπει για σύντομο χρονικό διάστημα τόση ενέργεια όση εκπέμπουν όλα τα αστέρια ενός γαλαξία. Η supernova τύπου Ια λαμβάνει χώρα στα συστήματα διπλών άστρων, όταν το ένα από τα δύο είναι λευκός νάνος. Ύλη από το συνοδό αστέρι πέφτει στο λευκό νάνο. Όταν η μάζα του αυξηθεί πάνω από ένα όριο, ο λευκός νάνος εξελίσσεται σε supernova τύπου Ια. Ένα πολύ μεγάλο αστέρι εξελίσσεται σε Supernova τύπου ΙΙ, όταν εξαντληθούν τα πυρηνικά του καύσιμα. Τότε παύει να υπάρχει η προς τα έξω πίεση της ακτινοβολίας και οι βαρυτικές δυνάμεις οδηγούν το άστρο σε προς τα έσω κατάρρευση, με τελικό αποτέλεσμα την έκρηξη της μη επιδεχόμενης περαιτέρω συμπίεση πυρηνικής μάζας, κατά την οποία αποδεσμεύονται τεράστια ποσά ενέργειας και μία πλημμύρα από νετρίνα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του άστρου διασκορπίζεται στο διάστημα. Στο Ηλιακό μας σύστημα, τη Γη και τους οργανισμούς επάνω σ’ αυτήν υπάρχουν πολλά στοιχεία που σχηματίστηκαν λίγα δισεκατομμύρια χρόνια πριν, κατά την έκρηξη μιας supernova II.

Σπινθιρισμός (Scintillation)

Η λάμψη που εκπέμπεται όταν ένα σωματίδιο ή ακτίνες γ προσβάλλουν ορισμένες ουσίες.

Σύγχροτρο (Synchrotron)

Αποτελεί εξέλιξη του κύκλοτρου (βλ. λέξη). Επιταχύνει φορτισμένα σωματίδια, σε ταχύτητες πολύ κοντά στην ταχύτητα του φωτός, επιτυγχάνοντας έτσι πολύ μεγαλύτερες ενέργειες από το κύκλοτρο. Οι τροχιές τους στο σύγχροτρο είναι κυκλικές σε αντίθεση με το κύκλοτρο στο οποίο είναι σπειροειδείς.

Σύλληψη ηλεκτρονίου (Electron capture)

Η διαδικασία κατά την οποία ένα ηλεκτρόνιο απορροφάται από ένα πυρήνα, συνδυάζεται με ένα πρωτόνιο του πυρήνα και παράγεται ένα νετρόνιο και ένα νετρίνο.

Συμβολή (Interference)

Ιδιότητα των κυμάτων, που εκδηλώνεται όταν δύο κύματα διαδίδονται στο ίδιο μέσο διάδοσης, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται διαδοχικές περιοχές ενίσχυσης και απόσβεσης. Το αποτέλεσμα της συμβολής των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων είναι η εναλλαγή φωτεινών και σκοτεινών περιοχών, η μελέτη των οποίων δίνει πληροφορίες για το είδος των ακτίνων και τις ιδιότητες του μέσου διάδοσης.

Σύντηξη (Fusion)

Η πυρηνική διαδικασία κατά την οποία δύο μικροί πυρήνες ξεπερνούν τη μεταξύ τους απωστική ηλεκτρική δύναμη και συνενώνονται. Το φαινόμενο συνοδεύεται από έκλυση μεγάλου ποσού ενέργειας και είναι ο τρόπος με τον οποίο παράγεται ενέργεια στον Ήλιο και τα άλλα αστέρια. Αν, όπως ελπίζεται, τεθούν στο μέλλον υπό έλεγχο οι αντιδράσεις σύντηξης, η ανθρωπότητα θα αποκτήσει μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.

Συχνότητα (Frequency)

Ο αριθμός των ταλαντώσεων ενός ταλαντούμενου συστήματος, στη μονάδα του χρόνου. Στην περίπτωση των κυμάτων είναι ο αριθμός των κορυφών του κύματος που διέρχονται από ένα καθορισμένο σημείο στη μονάδα του χρόνου. Μετριέται σε Hertz (κύκλοι ανά δευτερόλεπτο)

Σχάση (Fission)

Η διαδικασία κατά την οποία ένας βαρύς πυρήνας διασπάται σε δύο μικρότερους παρόμοιου μεγέθους πυρήνες, με ταυτόχρονη εκπομπή ενέργειας, η οποία υπήρχε στον αρχικό πυρήνα. Συνήθως γίνεται αφού ο αρχικός πυρήνας διεγερθεί με απορρόφηση ενός νετρονίου, πολλές φορές όμως γίνεται και αυθόρμητα. Η πυρηνική ενέργεια είναι αξιοποιήσιμη όταν προκύπτει από ελεγχόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Σωμάτιο α (Alpha particle)

Πυρήνας του στοιχείου Ήλιο He. Αποτελείται από δύο πρωτόνια και δύο νετρόνια. Είναι εξαιρετικά σταθερός πυρήνας και εκπέμπεται από πολλούς βαρείς πυρήνες, κατά τη διάρκεια διαδικασίας που είναι γνωστή ως διάσπαση α. Τα σωμάτια α ήταν γνωστά πριν γίνει κατανοητό ότι αποτελούνται από πρωτόνια και νετρόνια. Παράγονται με διπλό ιονισμό των ατόμων του He, δηλαδή με αφαίρεση και των δύο ηλεκτρονίων.

Σωματίδια β (Beta particle)

Παλαιά ονομασία για τα ηλεκτρόνια ή τα ποζιτρόνια που εκπέμπονται κατά τις διασπάσεις β. Οι διασπάσεις αυτές εμφανίζονται ως αποτέλεσμα των ασθενών πυρηνικών δυνάμεων και συνίστανται στη μετατροπή ενός νετρονίου σε πρωτόνιο ή το αντίθετο. Λόγω της αρχής της διατήρησης του ηλεκτρικού φορτίου, όταν ένα νετρόνιο μετατρέπεται σε πρωτόνιο εκπέμπεται ένα ηλεκτρόνιο ενώ στην αντίθετη μετατροπή εκπέμπεται ποζιτρόνιο. Επιπρόσθετα εκπέμπεται και ένα αντινετρίνο ή νετρίνο αντίστοιχα.

Σωματίδια Δέλτα (Delta particle)

Μπορεί κανείς να τα θεωρήσει σαν νουκλεόνια διεγερμένης κατάστασης με μάζα λίγο μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα νουκλεόνια.

Τοκαμακ (Tokamak)

Διάταξη πραγματοποίησης τεχνητής σύντηξης. Αποτελείται από ένα τοροειδή θάλαμο κενού που περιβάλλεται από ισχυρούς μαγνήτες, για τη συγκράτηση των ιόντων σε κλειστές τροχιές μέσα στο θάλαμο.

Τρίτιο (Tritium)

Το βαρύτερο ισότοπο του υδρογόνου, του οποίου ο πυρήνας αποτελείται από ένα πρωτόνιο και δύο νετρόνια. Το Τρίτιο είναι ασταθές και διασπάται με εκπομπή σωματιδίου β.

Υπέρ – βαρείς πυρήνες (Super-heavy nuclei)

Πυρήνες με ατομικό αριθμό στην περιοχή του 110 ή και μεγαλύτερο.

Υποκρίσιμος αντιδραστήρας (Subcritical reactor)

Είναι ο αντιδραστήρας στον οποίο κατά μέσο όρο λιγότερα από 1 νετρόνιο προερχόμενο από σχάση πυρήνα ουρανίου προκαλεί νέα σχάση.

Φαινόμενο Pinch (Pinch effect)

Είναι γνωστό ότι μεταξύ παράλληλων ρευματοφόρων αγωγών αναπτύσσεται ελκτική δύναμη όταν τα ρεύματα είναι παράλληλα. Το φαινόμενο αυτό βρίσκει εφαρμογή στον περιορισμό του υπέρθερμου πλάσματος στους τορροειδείς θερμοπυρηνικούς αντιδραστήρες. Ηλεκτρικά ρεύματα μεγάλης τιμής εισάγονται στο πλάσμα, το θερμαίνουν και ταυτόχρονα απομακρύνουν τα φορτισμένα σωμάτια του πλάσματος από τα τοιχώματα της συσκευής.

Φάσμα (Spectrum)

Η απεικόνιση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μίας πηγής, κατανεμημένη κατά μήκος κύματος. Αναφέρεται επίσης στην ανάλυση του “λευκού” φωτός, το φάσμα του οποίου είναι τα χρώματα της ίριδας.

Φασματόμετρο (Spectrometer)

Ένα όργανο που διαχωρίζει τις ακτινοβολίες κατά μήκος κύματος (ή κατά συχνότητα). Δεδομένου ότι οι πυρήνες ή τα άτομα των στοιχείων εκπέμπουν ακτινοβολίες χαρακτηριστικού για το κάθε ένα μήκους κύματος, ένα φασματόμετρο μας δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε τα άτομα ή τους πυρήνες που βρίσκονται σε μία ποσότητα ουσίας. Ακόμα η ανάλυση των μηκών κύματος δίνει ζωτικής σημασίας πληροφορίες για το άτομο ή τον πυρήνα από τον οποίον προήλθε η ακτινοβολία.

Φωτόνιο (Photon)

Μία στοιχειώδης ποσότητα ενέργειας. Το 1905 ο Einstein πρότεινε ότι το φως αποτελείται από στοιχειώδεις ποσότητες, τα κβάντα. Εξήγησε έτσι το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, κατά το οποίο το φως εκτοξεύει ηλεκτρόνια έξω από την επιφάνεια των μετάλλων. Οι Max Planck και A. Einstein θεμελίωσαν την πρώτη κβαντική θεωρία κατά την οποία το φως εκπέμπεται, διαδίδεται και απορροφάται κατά διακεκριμένες ποσότητες. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες αυτές της φωτεινής ενέργειας έχουν ιδιότητες παρόμοιες με των στοιχειωδών σωματιδίων. Από τότε επικράτησε ο όρος φωτόνιο για το κβάντο του φωτός.

Φωτοπολλαπλασιαστής (Photomultiplier)

Μεγάλης ευαισθησίας ανιχνευτής φωτονίων με δυνατότητα ανίχνευσης πολύ ασθενικών φωτεινών παλμών. Είναι μία από τις μονάδες που απαρτίζουν τους ανιχνευτές σπινθιρισμών οι οποίοι χρησιμοποιούνται στις μετρήσεις των ακτίνων γ.

Χρόνος ζωής (Lifetime)

Χρονική διάρκεια ίση με το χρόνο υποδιπλασιασμού ενός ραδιενεργού υλικού, πολλαπλασιασμένο με την ποσότητα ln(2). Θυμηθείτε ότι ο χρόνος υποδιπλασιασμού είναι ίσος με το χρόνο μέσα στον οποίο από ένα πλήθος αδιάσπαστων ραδιενεργών πυρήνων έχουν μείνει οι μισοί. (Οι άλλοι μισοί έχουν διασπαστεί.)

Χρόνος υποδιπλασιασμού (Half life time)

Είναι η χρονική διάρκεια μέσα στην οποία έχουν μείνει οι μισοί από ένα μεγάλο πλήθος ραδιενεργών πυρήνων. (Οι άλλοι μισοί έχουν υποστεί ραδιενεργό διάσπαση.)

 

 

 

 


 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΝΩΣΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ?

Ζούμε σε μια χώρα που αν το καλοδείτε έχουμε πολύ κοντινούς γείτονες που ασπάζονται άλλη θρησκεία  μιλούν δύσκολη γλώσσα ( Αραβικά ) και χρησιμοποιούν ονόματα που μας είναι αφενός πλέον συνήθη να τα ακούμε  αφετέρου δεν ξέρουμε ‘ομως τι σημαίνουν 

Η Παναγία στο Κοράνι! Γιατί οι μουσουλμάνοι τιμούν την Μητέρα του Χριστού | National Post Cyprus

Σίγουρα έχεις ακούσει διάφορα αραβικά ονόματα και την περίεργη προφορά τους. Αν αναρωτιέσαι τι σημαίνουν αυτά τα περίεργα και ενδιαφέροντα ονόματα, είσαι στο σωστό μέρος! Τα αραβικά ονόματα δεν χρησιμοποιούνται μόνο από στον μουσουλμανικό κόσμο, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά έχουν ευρεία χρήση σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Δεν προέρχονται όλα από Αραβική καταγωγή, αλλά το νόημα τους έχει σχέση με την καθημερινότητα αλλά και τις σημαντικές αρχές που διακατέχουν τις αραβικές και μουσουλμανικές κοινωνίες.
Arabic alphabet set ⬇ Vector Image by © akv_lv | Vector Stock 65591277

Τα περισσότερα αραβικά ονόματα προέρχονται από απλές λέξεις όπως “ειρήνη” και “όμορφος” στα ελληνικά. Μπορεί να είναι πολύ μεγάλα καθώς αποτελούνται από : το δοσμένο όνομα (ισμ), το υποκοριστικό (λάκαμπ), το πατρώνυμο (νάσαμπ) και ίσως το οικογενειακό όνομα (νίσμπα). Τα αντρικά και τα γυναικεία ονόματα συνήθως δεν είναι τα ίδια, καθώς πιστεύεται ότι άλλα χαρίσματα πρέπει να έχει μια γυναίκα και άλλα ένας άντρας, και αυτά προφανώς δεν μπορούν να συμπίπτουν μεταξύ τους. Όμως, συνήθως υπάρχουν αντρικά ονόματα τα οποία έχουν και θηλυκές εκδοχές.

Αντρικά αραβικά ονόματα

อักษรศิลป์ในแบบอิสลาม

Αμπντ – Αλλάχ عبدالله

Ο υπηρέτης του Θεού. “Αμπντ” σημαίνει ο υπηρέτης και χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά ονόματα, όπως υπηρέτης του βασιλιά, υπηρέτης των γενναιόδωρων (δηλαδή της γενναιοδωρίας) και πολλά άλλα. Το συγκεκριμένο όνομα είναι δημοφιλέστατο ανάμεσα στους Μουσουλμάνους, καθώς θεωρείται τιμή για το πρόσωπο να φέρει το όνομα του Αλλάχ στη δική του προσφώνηση.Η ονομασία Αμπντουλάχ είναι λαναθασμένη ως προς γραφή και προσφώνηση , η πλήρης λέξη είναι Αμπντ ουελ Αλλάχ ..που αν την προφέρεις καταλλήλως λάθος έχει τον ηχητικό αποτέλεσμα παραπάνω .

Άντελ عادل

Δίκαιος, τίμιος, ειλικρινής. Κλασικό παράδειγμα ονόματος που ουσιαστικά χρησιμοποιείται και σαν επίθετο στην καθημερινή χρήση της αραβικής γλώσσας. Διαφαίνεται η μεγάλη σημασία που δίνουν οι αραβικές κοινωνίες στο να είναι κάποιος τίμιος και δίκαιος με τις καθημερινές του συναλλαγές και τον τρόπο συμπεριφοράς του.

Άσαντ أسر

Λιοντάρι. Ίσως το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι ο πλέον γνωστός ηγέτης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, Μπάσαρ αλ-Άσαντ. Ναι, το όνομα του σημαίνει “λιοντάρι” και παραπέμπει, όλως παραδόξως, σε κάποιον γενναίο, δυνατό και δίκαιο…

Μπαράκ باراك

Ευλογία. Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ κατάγεται απο τον Καύκασο απο τη μεριά της μητέρας του και παρόλο που ο πατέρας του ζούσε στην Κένυα, η οικογένεια του είναι κυρίως αραβικής καταγωγής. Και αυτό φαίνεται και από τα δύο ονόματα του πρώην Πρόεδρου

. Χάσαν حسن

Ο όμορφος. Επίσης πολύ συνηθισμένο όνομα, ειδικά στα βιβλία εκμάθησης αραβικών. Χρησιμοποιείται στα Τουρκικά, Περσικά, Ούρντου και Μπενγκάλι.

Χουσέιν حسين

Υποκοριστικό του Χάσαν. Ήταν γιος του Άλι και εγγονός του Μωάμεθ (το ξέρω, ήταν μπερδεμένη οικογένεια). Η σφαγή της οικογένειας του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επερχόμενη σύγκρουση μεταξύ Σουνιτών και Σηιτών.

Τζάφαρ خفر

Ρέμα, ρεύμα. Μια λέξη θα πω: Ο κακός στην ιστορία του Αλαντίν.

Μουχάμαντ محمّد

Αξιέπαινος. Το όνομα του Προφήτη Μωάμεθ στα αραβικά, ο οποίος δημιούργησε την ισλαμική θρησκεία στον 7ο αιώνα μ.Χ. Λέγεται ότι σε ηλικία 40 ετών, τον επισκέφτηκε ο Άγγελος Γαβριήλ και του είπε τους πρώτους στίχους του Κορανίου.

Μουσταφά مصطفى

Εκλεκτός , διαπρεπής . Το έτερο υποκοριστικό του Μωάμεθ . Χρησιμοποειται κυρίως στην Τουρκική σαν μικρό όνομα ( Μουσταφά Κεμάλ ) ενώ στην Αραβική και σε άλλες ονοματοδοσίες με αραβική επιρροή σε χώρες όπως Κοσοβο Αλβανία ή Βοσνία σαν κύριο επίθετο . Λχ σε Αλβανία και κόσοβο σαν Μουστάφι στην Βοσνία σαν Μουσταφεγιτς κλπ 

Ιμπραήμ بْرَاهِيْمُ‎,

Πατέρας του έθνους , προφήτης . Και βέβαια αναφερόμαστε στον βιβλικό Αβραάμ .Όπως διαπιστώνουμε πολλά ονόματα έλκουν καταγωγή από τις ήδη υπάρχουσες μονοθειστικές θρησκείες που ανακάτεψε περίτεχνα ο Μωάμεθ για να παράξει την ισλαμική .

Σουλειμαν دَاوُوْد

Βασιλιάς . Ο Σουλαιμάν όπως προφέρεται είναι ο βασιλιάς Σολομόντας γιος του Δαβίδ . Ένας από τους προφήτες που αποδέχονται οι Άραβες Μουσουλμάνοι όχι οι Σιίτες και αρκετοί άλλοι που διαχωρίζουν τις κοινές Ιουδαικές και Ισλαμικές δοξασίες .


Γυναικεία αραβικά ονόματα

Το αραβικό όνομα με τη σοφή τιμή είναι έξυπνη. Η έννοια των μουσουλμανικών ονομάτων για τα αγόρια

Αίσα عائشة

Ζωντανή. Αυτό ήταν το όνομα της τρίτης γυναίκας του Προφήτη Μωάμεθ. Μετά τον θάνατο του Μωάμεθ, κήρυξε πόλεμο ενάντια στον Άλι, τον τέταρτο χαλίφη και έχασε. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται πολύ στην Αμερική στη δεκαετία του 1970, από την πριγκίπισσα Αίσα της Ιορδανίας αλλά κυρίως μετά που ο Stevie Wonder ονόμασε την πρώτη του κόρη με αυτόν τον τρόπο, το 1975.

Φάτιμα فاطمة

Το να απέχεις. Η Φάτιμα ήταν η κόρη του Προφήτη Μωάμεθ και η γυναίκα του Άλι, του τέταρτου χαλίφη. Το όνομα Φατμά στο Σιιτικό ισλάμ είναι το συνηθέστερο σε γυναίκες 

Χαμπίμπα حبيبة

Αγαπητή. Θυμίζει το γνωστό σε όλους “γιαχαμπίμπι” που είναι μια πολύ ελεύθερη αναπαράσταση του “σ’αγαπώ” στα αραβικά. Υπάρχει και σαν αντρικό όνομα “Χαμπίμπ”.

Χαναάν حنان

Έλεος, αλληλεγγύη. Οποίοι μένουν στον Πειραιά, ίσως τους θυμίσει το αρκετά ανατολίτικο ναργιλεδάδικο (ή ναργιλάδικο;) στο Μικρολίμανο. Επίσης, η γη της Χαναάν στην Παλαιά Διαθήκη, βγαίνει από αυτήν την λέξη καθώς σημαίνει αλληλεγγύη, σε αυτή την περίπτωση για τους Εβραίους.

Λάιλα ليلة

Νύχτα.Το ρομαντικό ενδιαφέρον του Άραβα ποιητή Κάις στον 7ο αιώνα μ.Χ. Η ιστορία αγάπης του έγινε πολύ γνωστή και στη Δύση, εμπνέοντας τραγούδια όπως το “Layla” των Derek and the Dominos, το οποίο στη συνέχεια τραγούδησε και ο Eric Clapton.

Σακίρα شاكرة

Ευγνώμων. Θηλυκή εκδοχή του “Σάκιρ”. Η γνωστή Κολομβιανή τραγουδίστρια έχει καταγωγή από τον Λίβανο, μια αραβική χώρα.  

Αυτά ήταν κάποια από τα αραβικά ονόματα που πιστεύω ότι όλο και κάπως θα είναι ακουστά. Η σημασία των ονομάτων αυτών είναι σημαντική, καθώς δείχνει την αραβική κουλτούρα και την τεράστια ιστορία πίσω από κάποια τόσο συνηθισμένα ονόματα.  

ΥΣ Να τονισθεί οτι σε πολλές περιοχές χρησιμοποιούνται ονόματα που προσδιορίζουν μια τοπική ιδαιτερότητα .Παραδειγμα στην περιοχή του Ασσουάν στην Αίγυπτο ακούγεται πολύ το όνομα Ναουάλ από τη σημιτική ρίζα nahal = ποταμός , που είναι το όνομα του Νείλου

 

 


 

Τα πιο βαθιά σημεία του Αιγαίου

Πώς είναι να επισκέπτεσαι τα πιο βαθιά σημεία του Αιγαίου;

Εσύ θα το έκανες αυτό; Μία περιήγηση μέσα στο απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας.

Κάποτε διάβασα ένα καταπληκτικό βιβλίο που πλέον μου έχει μείνει στη μνήμη για πάντα. Οι Εργάτες της Θάλασσας, του Βίκτορ Ουγκώ είναι ένα αριστούργημα που δεν έχει προηγούμενο.

Ορμώμενος λοιπόν από την αναζήτηση των φαντασμάτων του βιβλίου, τελικά ανακάλυψα τις ομορφιές που κρύβει η δική μας θάλασσα, δηλαδή το Αιγαίο πέλαγος.

Τα κύματα της θάλασσας είναι απέραντα, τόση ήταν και η δική μου πείνα να μάθω για τα μυστήρια του Αιγαίου. Μέσα σε αυτό το απέραντο μπλε κρύβονται σημεία που είναι τόσο βαθιά που δεν τα χωράει ο νους.

Σε μερικά σημεία λοιπόν του Αιγαίου συναντάμε μερικά μέρη που είναι βαθιά πάνω από 5.000 μέτρα.

Εμείς ταξιδέψαμε σε αυτά τα μέρη και είδαμε από κοντά πως μοιάζουν και που ακριβώς βρίσκονται.

Φρέαρ του Ρόδου: Βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου. Μέγιστο βάθος 4.710μ. σε απόσταση 14 μιλίων ανατολικά του φάρου της βραχονησίδας Παξιμάδα.

Φρέαρ του Θερμαϊκού: Μέγιστο βάθος 1.550μ. μεταξύ Χαλκιδικής και Βόρειων Σποράδων.

Τάφρος της Καρπάθου: Μέγιστα βάθη 3.294 και 2.467μ. νοτιοδυτικά της βορειότερης άκρης της Καρπάθου.

Φρέαρ των Οινουσσών: Μέγιστο βάθος 5120μ. σε απόσταση 62 μιλίων νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρου. Για την ακρίβεια βρίσκεται στην Πύλο. Το βάθος αυτό είναι το μέγιστο στη Μεσόγειο.

Επίσης, ξέρατε ότι: Το φως του Ήλιου φτάνει σε βάθος 200 μ. περίπου. Από εκεί και κάτω επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Με το φύσημα του αέρα ο παλμός, που υπάρχει στα μόρια του νερού, αυξάνει και δημιουργούνται τα κύματα. Στις τρικυμίες των ωκεανών τα κύματα φτάνουν σε ύψος 20 μ., ενώ όταν σπάζουν πάνω σε βράχους, τα 50 μ.Από το βάθος των 60 μ. και κάτω η θάλασσα μένει πάντοτε ήρεμη.


 

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ , ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ 

Επιστήμονες vs καλαμπούρτζηδων βαρεμένων

Αρκετοί άνθρωποι συγχέουν την αστρονομία, την αστροφυσική και την αστρολογία μεταξύ τους. Αυτό βέβαια αποτελεί μοιραίο σφάλμα καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για 3 διαφορετικά πεδία με μόνο τους κοινό στοιχείο το αντικείμενο που μελετούν, δηλαδή τον ουρανό. Εμείς θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε σαφές το τι αποσκοπεί να μελετήσει κάθε πεδίο από τα παραπάνω, κάνοντας έτσι ξεκάθαρο τον διαχωρισμό του ενός από το άλλο.

Η Αστρονομία είναι η επιστήμη που μελετά τα ουράνια σώματα αλλά και την προέλευση και την εξέλιξη αυτών των αντικειμένων. Τέτοιου είδους σώματα αποτελούν οι πλανήτες, τα άστρα, τα νεφελώματα, οι δορυφόροι, οι αστεροειδείς και οι κομήτες. Παράλληλα ερευνά οποιοδήποτε φαινόμενο συμβαίνει έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, κάτι που περιλαμβάνει τις εκλάμψεις ακτινών γ, την κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων υποβάθρου και τις εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων. Πρόκειται για μία σπουδαία επιστήμη που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Η συμβολή της είναι καθοριστική για την αποκρυπτογράφηση όλων των μυστικών που κρύβει το σύμπαν.

Στη συνέχεια, το πεδίο της Αστροφυσικής δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως δρα ανεξάρτητα από την Αστρονομία αλλά αποτελεί έναν κλάδο της. Αυτό με το οποίο ασχολείται είναι η φυσική του σύμπαντος. Παράλληλα μελετά τις φυσικές ιδιότητες των αστρονομικών αντικειμένων αλλά και την αλληλεπίδρασή τους. Ως επί το πλείστον επικεντρώνεται στη χημική και φυσική σύσταση των ουράνιων σωμάτων. Ο κλάδος της Αστροφυσικής έχει μεγάλη ευρύτητα ως προς το αντικείμενο μελέτης του, και ως εκ τούτου χρησιμοποίει εργαλεία και από τον κλάδο της Φυσικής (πχ θερμοδυναμική ή κβαντική φυσική). Για να γίνει ξεκάθαρη η διάκρισή της από την Αστρονομία, θα πρέπει να καταλάβουμε πως η Αστρονομία απαντά στην ερώτηση του «τι είναι το ουράνιο σώμα» ενώ η Αστροφυσική στο «πώς λειτουργούν αυτά».

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο τομέας της Αστρολογίας που επικεντρώνεται στο πώς οι συγκεκριμένες θέσεις των ουράνιων σωμάτων μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή των ανθρώπων. Προσπαθεί λοιπόν να κάνει προβλέψεις για το μέλλον. Επίσης υποστηρίζει πως η θέση των πλανητών τη στιγμή που γεννήθηκε κάποιος έχει σαν αποτέλεσμα αυτός να αποκτήσει συγκεκριμένα στοιχεία προσωπικότητας. Σε καμία περίπτωση η Αστρολογία δεν είναι επιστήμη αλλά αντιθέτως θα λέγαμε πως είναι ψευδοεπιστήμη.

Σταματήστε να συγχέετε πατάτες με μπανάνες . Ο Στήβεν Χόκινγκ ο Σταμάτης Κριμιτζής καί άλλοι δεν είναι συνάδελφοι της Λίτσας Πατέρα  και του Λεφάκη !!!

 

 


 

ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ 

Όταν είσαστε μικροί σας κάνανε δώρο στη γιορτή ή στα γενέθλιά σας το μικροσκόπιο του μικρού εξερευνητή ? Ενθουσιαστήκατε τόσο που με τον καιρό θέλατε όλο και δυνατότερο φακό ώστε να φτάσετε κοντά στον μικρόκοσμο . 

Αν ναι , φθάσατε στον μικρόκοσμο  και είστε ένας ατρόμητος πιονέρος της αναζήτησης . 

Γιατί?

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Στην  εικόνα δεν είναι η μάσκα του κυνηγού απο την ταινία Σβαρτζενέγκερ , είναι ένα απλό ακάριο που μαζί με άλλα 100 χλδ περίπου κυκλοφορούν συτή τη στιγμή στο δέρμα σας.!!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Οχι δεν είναι ο mR Rude απο την ταινία HULK , είναι ένα παράσιτο απο τα εκατοντάδες χλδ του τριχωτού της κεφαλής σας που τρέφεται απο τα σαμπουάν που χρησιμοποιείτε ……

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

δεν είναι καβούρι έτοιμο να το κάνετε καβουροσαλάτα . Είναι το elasmis ondodis ένα ζωάκι που του αρέσει να κόβει βόλτες στην οδοντοστοιχία σας ……κοινώς το ξέρετε ως τερηδόνα

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ουτε…δεν είναι η μικρή τερέζα η κατσαριδούλα που την λιώσατε στη λεκάνη του νιπτήρα σας ..Είναι το ακάρι των στρωμάτων , σεντονιών και άλλων σκεπασμάτων που χρησιμοποιείτε…Μη πλακωθείτε στο τίναγμα…δεν φεύγει

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Λαχανάκια Βρυξελών? Οχι είναι το espandus hemophilus ..κοινώς το κακαδάκι που μαζεύει μια πληγή σας στο δέρμα ..Το συγκεκριμένο υπερζωάκι αναπτύσσεται σε εκατομμύρια

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Τριαντάφυλλα ? αμ δε !!! αυτή η ωραία φωτό με τις δροσοσταλίδες επάνω της είναι η τρομερή γάγγραινα …..

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

H Mεγάλη Βρετανία είναι σίγουρα η υπερδύναμη των πανεπιστημίων στην Ευρώπη γι΄ αυτό και κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν στη χώρα αυτή για σπουδές. Από φέτος όμως τα πράγματα δυσκολεύουν λόγω της τεράστιας αύξησης των διδάκτρων, απόφαση η οποία απογοήτευσε ακόμη και τους ίδιους τους Βρετανούς οι οποίοι τώρα αναγκάζονται να αναζητούν τρόπους να σπουδάσουν σε άλλη χώρα!Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία: Σχολές με υψηλό κύρος και επιστημονική κατάρτιση

Ήδη ο αριθμός των αιτήσεων για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία έχει μειωθεί και αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της αύξησης των διδάκτρων, τα οποία από τις 3.795 λίρες θα φτάσουν τον Σεπτέμβριο έως και 9.000 λίρες τον χρόνο! Αυτή η απίστευτη αύξηση των διδάκτρων βέβαια ευνόησε τα πανεπιστήμια της Ουαλίας, της Β. Ιρλανδίας και της Σκωτίας, τα οποία δεν έκαναν αυξήσεις στα δίδακτρα και έτσι έγιναν περιζήτητα τόσο από άλλους Ευρωπαίους σπουδαστές όσο και από τους Αγγλους.

Όσον αφορά τους Ελληνες οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είχαν κάνει εδώ και πολλά χρόνια τη Μεγάλη Βρετανία δεύτερη πατρίδα τους για σπουδές αλλά και στη συνέχεια για εργασία φαίνεται ότι τώρα το σκέφτονται με δεδομένη και τη μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

University of Cambridge History & Heritage | GetYourGuide
University of Cambridge

Φυσικά το κύρος των σπουδών στα πανεπιστήμια της Βρετανίας είναι αξεπέραστο και για τους Ελληνες η χώρα αυτή είναι «βολική» για σπουδές τόσο λόγω της μικρής απόστασης όσο και της γλώσσας την οποία τα ελληνόπουλα ξεκινούν να μαθαίνουν από το δημοτικό. Κάθε χρόνο αρκετές χιλιάδες ελληνόπουλα μετακόμιζαν εκεί για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές αλλά πολύ συχνά έμεναν εκεί και για εργασία. Φέτος βέβαια αυτό δεν πρόκειται ν΄ αλλάξει αλλά σίγουρα η αύξηση στα δίδακτρα θα προκαλέσει προβλήματα σε πολλές οικογένειες που σκέφτονταν να στείλουν τα παιδιά τους στη Βρετανία και πιθανόν αρκετοί να προτιμήσουν κάποια άλλη χώρα.

Oxford University tops Forbes' list of World's Best Universities. Check who ranked in top 10 | Education News – India TV
Oxford University

Πτυχιακές σπουδές
Οι πτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας είναι τριετείς, και σε αυτά της Σκοτίας τετραετείς. Οι κλάδοι της Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Αρχιτεκτονικής απαιτούν πέντε έτη σπουδών. Ο κύριος τίτλος σπουδών που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια σε πτυχιακό επίπεδο είναι το Βachelor, το αντίστοιχο του ελληνικού πτυχίου. Το Βachelor ανάλογα με την κατεύθυνση του προγράμματος σπουδών διακρίνεται σε: ΒΑ – Βachelor of Αrts (επιστήμες θεωρητικής κατεύθυνσης), ΒSc – Βachelor of Science (επιστήμες θετικής κατεύθυνσης), ΒΕng – Βachelor of Εngineering (πτυχία μηχανικών και πολυτεχνείου) LLΒ – Βachelor of Law (Νομικά), ΜΒ – Βachelor of Μedicine (Ιατρική).

Αίτηση-Εισαγωγή
Οι αιτήσεις για πτυχιακές σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια συντονίζονται από τον κεντρικό φορέα UCΑS (Universities and Colleges Αdmissions Service, www.ucas.com). Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ιδανικά οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Για τα πανεπιστήμια του Cambridge και Oxford καθώς και για τις ιατρικές σχολές, η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης είναι η 15η Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο UCΑS απλά και μόνο συντονίζει τη διαδικασία των αιτήσεων προς τα πανεπιστήμια. Την απόφαση για επιλογή ή απόρριψη παίρνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Study at Imperial College London - Your Dream School
Imperial College London

O υποψήφιος μπορεί να επιλέξει από 1 έως 5 προγράμματα σπουδών και αντίστοιχα πανεπιστήμια στα οποία επιθυμεί την εισαγωγή του, χωρίς το δικαίωμα της προτεραιότητας ή της υπόδειξης. Όσοι επιθυμούν σπουδές σε Ιατρική ή Οδοντιατρική έχουν 4 επιλογές.

Τμήμα της αίτησης αποτελεί η συστατική επιστολή που ο υποψήφιος πρέπει να πάρει συνήθως από καθηγητή του στο Λύκειο καθώς και το personal statement. Το personal statement (ας την πούμε «προσωπική δήλωση») είναι η ευκαιρία που έχετε να απευθυνθείτε προς τα πανεπιστήμια που επιλέξατε και να εξηγήσετε γιατί θα πρέπει να σας προτιμήσουν.

Οι Έλληνες υποψήφιοι γίνονται δεκτοί με το απολυτήριο του Λυκείου (που περιλαμβάνει πανελλήνιες εξετάσεις) και καλή βαθμολογία στα μαθήματα της δέσμης.
Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts). Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές τον μήνα από το British Council.

University Of Manchester Pictures | Download Free Images on Unsplash
University Of Manchester

Τα GCΕ (General Certificate of Εducation) Advanced Levels απαιτούνται για εισαγωγή σε πολύ απαιτητικές σχολές, όπως αυτή της Ιατρικής.

Η φοίτηση και οι εξετάσεις για τα GCΕ μπορεί να γίνουν είτε στην Ελλάδα, σε ένα από τα αναγνωρισμένα κέντρα, είτε στη Βρετανία, σε ιδιωτικό ή δημόσιο κολέγιο.

Μεταπτυχιακές σπουδές

Τίτλοι σπουδών
Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι γενικά οι εξής:

  • Ρostgraduate Diploma / Certificate: Είναι 9μηνο πρόγραμμα και απευθύνεται σε φοιτητές που είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για Μaster ή που απλά επιθυμούν ένα λιγότερο εντατικό πρόγραμμα.
  • Μaster: Απαιτούνται σπουδές διάρκειας 12 μηνών. Η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει συνήθως 9μηνη παρακολούθηση μαθημάτων, εξετάσεις (Μάιο ή αρχές Ιουνίου) και τέλος την υποβολή εργασίας (Dissertation) έκτασης 15-20.000 λέξεων. Οι κυριότερες διακρίσεις: ΜΑ (Μaster in Αrts), ΜSc (Μaster in Science), ΜΒΑ (Μaster of Βusiness Αdministration) και LLΜ (Μaster of Laws)
 
 • Μaster of Ρhilosophy (ΜPhil): Είναι διάρκειας δύο χρόνων και συνδυάζει παρακολούθηση μαθημάτων και έρευνα. Συνήθως αποτελεί προκαταρκτικό στάδιο για Ρh.D.
 • Doctor of Ρhilosophy (Ρh.D.): Το διδακτορικό χορηγείται έπειτα από πρωτότυπη έρευνα που κάνει ο φοιτητής/ερευνητής για διάστημα 3 έως 5 συνήθως ετών. Ο υποψήφιος εργάζεται μόνος του υπό την εποπτεία ενός καθηγητή, ο οποίος ελέγχει την πρόοδο της διδακτορικής διατριβής μέχρι την τελική υποβολή και υποστήριξή της.

Αίτηση-Εισαγωγή
Η συνεννόηση και οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται απευθείας με και προς το πανεπιστήμιο της προτίμησης του υποψηφίου. Η τυπική προϋπόθεση εισαγωγής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το πτυχίο ελληνικού πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, δεν είναι λίγα όμως τα πανεπιστήμια που δέχονται και αποφοίτους κολεγίων.

I've actually visited the University of Edinburgh back in 2014 and all I can remember is how beautiful i… | Uk and ie destinations, Places to go, Edinburgh scotland
University of Edinburgh

Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts). Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές το μήνα από το British Council.

Κόστος σπουδών και διαβίωσης
Για πτυχιακά προγράμματα:

 • Αγγλία έως και £9,000 / έτος
 • Σκωτία £1,820 / έτος
 • Ουαλία £3,465 / έτος
 • Βόρεια Ιρλανδία £3,465 / έτος

Οι φοιτητές από την Ε.Ε μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία παρέχει η βρετανική κυβέρνηση.
Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει μετά την αποφοίτηση και μόνο εφόσον ο πτυχιούχος θα έχει δικό του προσωπικό εισόδημα, που θα είναι παραπάνω από 21.000 λίρες τον χρόνο.

Για μεταπτυχιακά προγράμματα: Στα μεταπτυχιακά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Σε γενικές γραμμές ξεκινούν από 3,900 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο.
Περισσότερο ακριβά είναι τα δίδακτρα στις οικονομικές επιστήμες ή στις ιατρικές. Στα πτυχία ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν σε αστρονομικά ποσά, γύρω στα 23.000 ευρώ το χρόνο.

 

Κόστος ζωής: Το κόστος ζωής σε κάθε πόλη διαφέρει. Όπως είναι αναμενόμενο για το Λονδίνο τα ποσά αυξάνονται και ανέρχονται περίπου στα 1.200-1.400 ευρώ το μήνα.
Στις υπόλοιπες πόλεις πρέπει να υπολογίζετε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές δηλαδή κοντά 900-1200 ευρώ το μήνα για το δωμάτιο, το φαγητό, τη διασκέδαση, τις μετακινήσεις και τα βιβλία, που αποτελούν και τις βασικές ανάγκες.

ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ Σ’ ΕΝΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ;

Γερμανικά

Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε ένα πλήρες προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (π.χ. Bachelor), θα πρέπει να έχετε απολυτήριο λυκείου και βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (επιτυχής συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις). Επίσης, θα πρέπει να έχετε παρακολουθήσει στο λύκειο την κατεύθυνση που είναι σχετική με τη σχολή που θα επιλέξετε στη Γερμανία. Το International Baccalaureat (IB), δηλ. το διεθνές απολυτήριο, το οποίο επιλέγουν όσοι θέλουν να σπουδάσουν απευθείας στο εξωτερικό, επιτρέπει επίσης την πρόσβαση στα πανεπιστήμια της Γερμανίας. Ορισμένοι κλάδοι σπουδών (όπως Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Ψυχολογία) υπόκεινται σε περιορισμό του αριθμού εισακτέων («numerus clausus»). Μόνο υποψήφιοι με πολύ καλές επιδόσεις και με πολύ καλές γνώσεις της Γερμανικής έχουν πιθανότητες εισαγωγής στις σχολές αυτές. Η υπηρεσία «Hochschulestart» παραλαμβάνει τις αιτήσεις με περιορισμένο αριθμό εισακτέων. Εάν προτίθεστε να ολοκληρώσετε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών ή άλλων περαιτέρω σπουδών (π.χ. Master), το πανεπιστημιακό σας πτυχίο πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετούς φοίτησης (Bachelor) και κατάλληλο για την πρόσβαση σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα σπουδών. Οι αιτήσεις για τα μεταπτυχιακά προγράμματα πρέπει να απευθύνονται απευθείας στα πανεπιστήμια. Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε έναν διδακτορικό τίτλο (π.χ. PhD) στη Γερμανία, πρέπει απαραιτήτως να κατέχετε ένα πανεπιστημιακό πτυχίο πενταετούς φοίτησης ή να είσαστε κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Η ισοτιμία καθορίζεται απ’ το πανεπιστήμιο της επιλογής σας και θα πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας μ’ αυτό.

 
ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ;

Υπάρχουν συνολικά 371 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα https://www.daad.de/de/ σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια. Η δομή των πανεπιστημίων ακολουθεί την αρχή της «ενότητας έρευνας και διδασκαλίας» και απολαμβάνουν ένα άριστο διεθνές κύρος. Με την ιδιότητά τους ως σύγχρονα πανεπιστήμια, συνδυάζουν τη βασική με την εφαρμοσμένη έρευνα. Οι συμφωνίες διεπιστημονικής συνεργασίας με πολυεθνικές εταιρίες ή ερευνητικά ιδρύματα αποτελούν συνήθη πρακτική και συμβάλλουν σίγουρα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πτυχιούχων. Ο μεγάλος αριθμός των γερμανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων Εφαρμοσμένων ΕπιστημώνΓερμανικά

 («Fachhochschulen») προσφέρουν υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκή επαγγελματική κατάρτιση, για όσους δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν μια καριέρα στην επιστήμη. Εκτός απ’ τις θεωρητικές γνώσεις που προσφέρουν, τα πανεπιστημιακά αυτά ιδρύματα εφαρμοσμένων επιστημών αποδίδουν επίσης μεγάλη σημασία στην πρακτική εμπειρία που οι φοιτητές τους αποκτούν σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

 
ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

110 πανεπιστήμια (Universitäten, U) που συμπεριλαμβάνουν τεχνολογικά πανεπιστήμια (Technische Universitäten, TU ή TH) εκ των οποίων 13 είναι ιδιωτικά και στα οποία φοιτούν περίπου 1,4 εκατομμύρια φοιτητές.

207 πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών (Fachhochschule, FH ή H), εκ των οποίων 55 είναι ιδιωτικά, με συνολικό αριθμό φοιτητών που προσεγγίζει τις 520.000.

 

55 σχολές μουσικής (Musikhochschulen), καλών τεχνών (Kunsthochschulen) και κινηματογράφου (Filmhochschulen), εκ των οποίων δύο είναι ιδιωτικές με περισσότερους από 30.000 φοιτητές.

Τα 92, συνολικά, ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αναγνωρισμένα από το γερμανικό κράτος.

Ludwig Maximilians University (LMU) Munich: Rankings, Fees, Courses, Admission 2021, Eligibility & Scholarships
 
ΤΙ ΠΤΥΧΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ;

Ως τώρα, οι καθιερωμένοι τίτλοι σπουδών που απένειμαν τα γερμανικά πανεπιστήμια ήταν το Diplom [Δίπλωμα], π.χ. «Diplom-Ιngenieur» [διπλωματούχος μηχανικός] και το Magister Artium (MA) [αντίστοιχο με το Master of Arts]. Η εξέταση Staatsexamen επέχει θέση τίτλου σπουδών, αποτελεί προϋπόθεση που απαιτείται για συγκεκριμένα επαγγέλματα υπό κρατική εποπτεία, όπως τα νομικά, η ιατρική, κλπ. Τα πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών

Γερμανικά

 («Fachhochschulen») απονέμουν το πτυχίο Diplom (FH) για προπτυχιακές σπουδές στους κλάδους της μηχανικής, των οικονομικών και των κοινωνικών σπουδών. Καθώς όλοι οι ευρωπαϊκοί τίτλοι σπουδών (εκτός από τον παραπάνω τίτλο «Staatsexamen») αναμενόταν να καταστούν ομοιογενείς έως το έτος 2010 («Διακήρυξη της Bologna»), κάποια πανεπιστήμια εξακολουθούν να απονέμουν το Diplom για συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών (συχνά αποκλειστικά για τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές). Αυτό συμβαίνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αντικατάστασης του τίτλου Diplom από τους τίτλους Bachelor’s και Master’s, οι οποίοι είναι σήμερα οι καθορισμένοι τίτλοι σπουδών στη Γερμανία.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΛΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ;

 

Γλώσσα διδασκαλίας στα γερμανικά πανεπιστήμια είναι τα γερμανικά. Όμως η γνώση της γερμανικής γλώσσας δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την είσοδο σε πολλά διεθνή προγράμματα σπουδών («international degree programmes»), εφόσον στα αρχικά, τουλάχιστον, εξάμηνα η διδασκαλία γίνεται εν μέρει ή και εξ ολοκλήρου στα αγγλικά. Για τον λόγο αυτό, συχνά απαιτείται η εξακρίβωση των κατάλληλων ικανοτήτων στην αγγλική γλώσσα (συνήθως τίθεται η προϋπόθεση εξέτασης TOEFL ή IELTS).Συνεπώς, σας παρακαλούμε να μην αμελείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα του γερμανικού πανεπιστήμιου της επιλογής σας για τυχόν προϋποθέσεις γλωσσικής επάρκειας, τις οποίες θα πρέπει να πληροίτε για τις σπουδές της επιλογής σας. Εάν επιθυμείτε να ολοκληρώσετε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που διδάσκεται στα γερμανικά, θα σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι χειρίζεστε άρτια την γερμανική γλώσσα.

Vacant PhD position Institute for Pharmacy and Molecular Biotechnology IPMB, University of Heidelberg, Germany - Scholarship Positions 2021 2022

Η εξέταση TestDaF, ένα κεντρικό, τυποποιημένο τεστ που ακολουθεί το μοντέλο του «Test of English as a Foreign Language» (TOEFL), προσφέρει σε αλλοδαπούς υποψηφίους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εξέταση γλωσσικής επάρκειας, που απαιτείται για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση στη Γερμανία. Μπορείτε να κάνετε αυτή την εξέταση και στην Ελλάδα. Οι φοιτητές θα πρέπει να επιτύχουν στο «TestDaF – Niveaustufe 4» (Επίπεδο 4) σε κάθε μια απ’ τις τέσσερις εξεταστικές ενότητες, για να αποκτήσουν την απαραίτητη γλωσσική πιστοποίηση και να εισαχθούν σε οποιοδήποτε γερμανόφωνο πρόγραμμα σπουδών. Μερικά πανεπιστήμια απαιτούν, εντούτοις, ένα λιγότερο φιλόδοξο προφίλ προσόντων.

.Επίσης αυτό που πρέπει να ξεχάσετε είναι η συσχέτιση με οποιοδήποτε πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ελλάδα. Οι Βρετανοί και Γερμανοί δίνουν τεράστια σημασία στο εκπαιδευτικό τους σύστημα και φυλάσσουν σαν κόρες οφθαλμού τους φοιτητές τους αλλά και τα ιδρυματά τους και βέβαια τις εγκαταστάσεις τους . Συνεπώς γκράφιτι , φθορές , συγκεντρώσεις με μη φοιτητές σε χώρους των πανεπιστημίων συνήθως μεταφράζονται σε αποβολή . Καταλήψεις κλπ φέρουν και ποινικές κυρώσεις και σιγουρα αποπομπή, 
 
 

 

 

 

 

ΟΠΟΥ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΤΑ ΚΆΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ 

Η χώρα μας, ως γνωστόν, είναι γεμάτη από πανέμορφα μοναστήρια. Πολλά από αυτά είναι σκαρφαλωμένα και φωλιασμένα σε απόκρημνα και απότομα βράχια, σαν μια ανθρώπινη πινελιά μέσα στο μεγαλείο της φύσης, προκαλώντας δέος και θαυμασμό. Είναι να απορεί κανείς πώς χτίστηκαν σε αυτά τα σημεία. Δείτε παρακάτω τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια-αετοφωλιές της Ελλάδας.

Μετέωρα

Μετέωρα

Οι πελώριοι σκουρόχρωμοι βράχοι των Μετεώρων, που υψώνονται πάνω από την Καλαμπάκα, αποτελούν ένα μοναδικό στον κόσμο θέαμα. Τα περίφημα μοναστήρια, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι (Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου), τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας, Αμοργός

Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας, Αμοργός

Το σημαντικότερο εκκλησιαστικό μνημείο της Αμοργού, αλλά κι ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Ελλάδας, η λαξευμένη στο βράχο Μονή της Χοζοβιώτισσας είναι χτισμένη σε ένα σημείο απόκοσμο μα και απίστευτα όμορφο, στην απόκρημνη νότια ακτή του νησιού. Ορατή μόνο από το πέλαγος, μοιάζει να κρέμεται στον γκρεμό. Τριακόσια μέτρα πάνω από τη θάλασσα, τα απότομα βράχια εναρμονίζονται άψογα με τους λευκούς γεωμετρικούς όγκους του κτίσματος. Για να φτάσετε στο μοναστήρι θα πρέπει να ανεβείτε περίπου 300 σκαλιά. Οι μοναχοί θα σας τρατάρουν λουκούμι και παγωμένο νερό.

Μονή Κηπίνας, Καλαρρύτες

Μονή Κηπίνας, Καλαρρύτες

 

H Mονή Κηπίνας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου, είναι χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου βράχου στα Τζουμέρκα, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1212 και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Εκτός από την τοποθεσία του, εντυπωσιάζουν και οι τοιχογραφίες του. Η πρόσβαση γίνεται από ένα μονοπάτι που είναι λαξευμένο στον βράχο και μια ξύλινη γέφυρα.

Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, Καλάβρυτα

Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, Καλάβρυτα

Η ιστορική Μονή Μεγάλου Σπηλαίου είναι χτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου σε κατακόρυφο βράχο, πάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, σε απόσταση 10 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες μονές της Ελλάδας. Απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής εντυπωζιάσει τους επισκέπτες.

Μονή Προδρόμου, Στεμνίτσα

Μονή Προδρόμου, Στεμνίτσα

Ανάμεσα στα χωριά Στεμνίτσα και Δημητσάνα στην ορεινή Αρκαδία, η ιστορική μονή του Τιμίου Προδρόμου, χτισμένη στη ρίζα ενός πανύψηλου και κατακόρυφου βράχου, μοιάζει να αιωρείται στο φαράγγι του Λούσιου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου. Το μπαλκόνι της μονής προσφέρει άπλετη θέα στην άγρια ομορφιά του φαραγγιού.

Μονή Ελώνας, Λεωνίδιο

Μονή Ελώνας, Λεωνίδιο

Περίπου στο μέσο της διαδρομής από το Λεωνίδιο προς το χωριό Κοσμά, δεσπόζει η Μονή της Έλωνας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Χτισμένη σε έναν απόκρημνο κοκκινωπό βράχο, με εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή, είναι ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Αρκαδίας. Σήμερα είναι γυναικεία μονή.

Μονή Προυσού, Καρπενήσι

Μονή Προυσού, Καρπενήσι

Η Μονή Προυσού, σε απόσταση 30 χλμ. από το Καρπενήσι και 2 χλμ. από το ομώνυμο χωριό, αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε ένα επιβλητικό τοπίο, σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, η οποία είναι κατάφυτη από έλατα. Στο συγκρότημα λειτουργεί ξενώνας και μουσείο με πολύτιμα κειμήλια, εικόνες, και βιβλία, καθώς και μέρος του οπλισμού του Καραϊσκάκη.

Μονή Σίμωνος Πέτρας, Άγιο Όρος

Μονή Σίμωνος Πέτρας, Άγιο Όρος

Η επιβλητική Μονή Σίμωνος Πέτρας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Αθωνικής Χερσονήσου και τοποθετείται σε έναν απόκρημνο γρανιτένιο βράχο που υψώνεται 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και φαντάζει σχεδόν να κρέμεται. Ιδρύθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από τον Όσιο Σίμωνα και θεωρείται το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους.

Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια

 

 

 

 

ΟΚΑΔΕΣ ΔΡΑΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΑΡΙΑ

 

Το τέλος μιας επιστημονικής εποχής πλησιάζει, αφού από τον Μάϊο 2019 οι αρμόδιοι διεθνείς φορείς αναθεωρούν τον τρόπο ορισμού του κιλού προς το ακριβέστερο. Το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών (BIPM = Bureau International des Poids et Mesures) ανακοίνωσε ότι καταργείται πλέον η χρήση του περίφημου «Le Grand K» που αποτελούσε έως τώρα τη βάση για τις μετρήσεις των βαρών. Πρόκειται για έναν κύλινδρο, κράμα λευκόχρυσου και ιριδίου, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1879 και από τότε φυλασσόταν στις εγκαταστάσεις του BIPM στα δυτικά προάστια του Παρισιού. Τώρα πλέον το κιλό θα ορίζεται με βάση τη κβαντική Σταθερά Πλανκ.

Αλλαξε ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζουμε το κιλό

Το φυλασσόμενο αυστηρά και μοναδικό «Grand K» που καταργείται μετά από 139 χρόνια.

Η μεγάλη αυτή αλλαγή μας δίνει την ευκαιρία, να ανατρέξουμε στις τρεις δεκαετίες που προσπαθούσαν οι ελληνικές Αρχές να εφαρμόσουν τα μέτρα και τα σταθμά που ίσχυαν διεθνώς. Το 1926 υπεγράφη το πρώτο διάταγμα και μόλις 33 αργότερα, επιτεύχθηκε η εισαγωγή του κιλού αντί της οκάς. Παρά το γεγονός πως θεωρείτο ότι η οκά, ως οθωμανική μονάδα μέτρησης, εξευτέλιζε τις συναλλαγές στην Ελλάδα. Μεταφραζόταν σε 1.280 γραμμάρια, στην Τουρκία σε 1.282 γραμμάρια και στην Αίγυπτο σε 1.237 γραμμάρια. Υποδιαιρούνταν σε 400 δράμια, με το δράμι να αντιστοιχεί σε 3,205 γραμμάρια και πολλαπλάσιά της ήταν το καντάρι, ίσο με 44 οκάδες, και ο τόνος, ίσος με 781,25 οκάδες.

Το Διεθνές Σύστημα (SI) μονάδων – Ανοπαία ατραπός

Το επίσημο έμβλημα του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών. Παρά πόδας φέρει τη ρήση του Πιττακού του Μυτηλιναίου ΜΕΤΡΩ ΧΡΩ (Κάθε τι με μέτρο).

Κατάργηση οκάς

Εν τέλει, μόλις το 1959, με ειδικό νόμο και μακρά προετοιμασία, καταργήθηκε διά παντός η οκά. Η Ελλάδα εναρμονίστηκε με τον πολιτισμένο κόσμο υιοθετώντας το κιλό. Οι γυναίκες της γειτονιάς που βγήκαν στους δρόμους για να ψωνίσουν έτριβαν έκπληκτες τα μάτια τους με τις τιμές που έβλεπαν αναρτημένες στα διάφορα προϊόντα. Το ψωμί 5 δραχμές, το κρέας 28, το ρύζι, η ζάχαρη, το λάδι, τα μακαρόνια, όλα πιο φτηνά περίπου 25%. Αλλά, όπως όλα τα θαύματα, έτσι και αυτό κράτησε λίγο… Οι τιμές αντιστοιχούσαν στα νέα σταθμά. Πέντε δραχμές είχε το κιλό το ψωμί και 28 το κιλό το κρέας, και όχι η οκά.

Πώς μετριέται πλέον το κιλό

Το κιλό που γνωρίσαμε στα μπακάλικα.

Το χιλιόγραμμο με τα γραμμάριά του καλούνταν να καταλάβει τη θέση της πανελλήνιας οκάς και της επτανησιακής λίτρας. Έως τότε, ο λαός γνώριζε τις νέες μονάδες από διάφορους τομείς. Από τα φαρμακεία, το ταχυδρομείο και τα τελωνεία γνώριζε το κιλό και τα γραμμάρια. Στα καθημερινά μετρήματα, στα ψώνια του από τον μπακάλη και τον μανάβη, στις σπιτικές του σοδειές και προμήθειες χρησιμοποιούσε την οκά και τα δράμια, το γαλόνι, τη λίτρα κ.ά. Κοντά σ’ αυτά, λίγο πάνω – λίγο κάτω, ένα σωρό άλλα μέτρα παρουσιάζονταν στους διάφορους τόπους. Σε ορισμένους, τα χρησιμοποιούσαν από αιώνες: κιλό, βαρέλα, μόδι, μουζούρι, σοινίκι, στάμα, ταγάρι για χωρητικότητες στερεών.

Το Μπακάλικο - Σέρρες - Estiatoria.gr

Τα περίφημα δράμια

Για τα υγρά υπήρχαν το γαλόνι, η παλιάτσα, το σέκιο. Υπήρχαν, βέβαια, και άλλες γνωστές υποδιαιρέσεις: Η μισή, το κατοστάρι, το πενηνταράκι στις ταβέρνες και στα Επτάνησα η μισαλίστρα, η μισόπιντα, το καρτούτσο, το κουάρτο, η ογγγιά κ.ά. Αλλά υπήρχε και μία σειρά από φράσεις της καθημερινής ζωής σε σχέση με τα μετρικά συστήματα τόσων αιώνων. «Όπου κι αν πας, η οκά έχει τετρακόσια δράμια» έλεγε μία φράση, που σήμαινε ότι, όπου κι αν γυρίσεις, θα βρεις την ίδια λογική, τις ίδιες απαιτήσεις. Για τους έξυπνους λέμε ακόμη ότι «τά ‘χουν τετρακόσια», εννοώντας τα μυαλά τους όπως τα δράμια η οκά. Για τους κουτούς, όμως, έλεγαν ότι τα «δράμια τους είναι ξίκικα», δηλαδή λειψά.

Οκάδες, δράμια, γραμμάρια, κιλά. Μετατροπή και υπολογισμός online

«Στο ζύγι»

Ο… ύμνος στη μελαχρινή και η διπλή αναγραφή

Υπήρχαν όμως και τα παινέματα στις ωραίες μελαχρινές: «Μελαχρινούλα σ’ είπανε και μη σου κακοφάνη / μαύρο ν’ και το γαρούφαλο, πουλιέται με το δράμι». Αλλά και στην Αθήνα υπήρχαν οι «Κατοσταράκηδες» και οι «Μισοκαδιάρηδες». Η μεγάλη ημέρα λοιπόν ήταν η 1η Ιουλίου 1959. Όταν άρχισε η εφαρμογή του μέτρου για στερεά και υγρά, οι καταστηματάρχες υποχρεώθηκαν να αναγράφουν επί ένα εξάμηνο τις τιμές και σε οκάδες. Έτσι διασφαλιζόταν το κοινό από ενδεχόμενο αδικαιολόγητων αυξήσεων. Όσο για τους μπακάληδες βρήκαν τον μπελά τους. Οι πελάτες και οι πελάτισσες καθόριζαν σε οκάδες και δράμια τις ποσότητες που ήθελαν να αγοράσουν. Εκείνοι όμως δεν είχαν το δικαίωμα αν μεταχειριστούν δράμια – έπρεπε να ζυγίσουν σε γραμμάρια. Υποχρεώνονταν, λοιπόν, να αντιστοιχίσουν τα δράμια σε γραμμάρια.«Πόσο μπέικον θέλετε;». «Εβδομήντα πέντε δράμια». «Μάλιστα. Έχουμε και λέμε, λοιπόν: εβδομήντα πέντε δράμια μάς κάνουν 240 γραμμάρια. Ορίστε!

 

 

 

 

 

 


 

ΑΣ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ . ΠΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές την έκφραση παντού υπάρχει ένας Έλληνας και εν μέρει είναι αλήθεια.

Πόσοι Έλληνες υπάρχουν σε όλη τη γη; | Εν Λουτρακίω

Οι Έλληνες βρίσκονται διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον κόσμο και κάποιος θα μπορούσε εύκολα να πει πως εκτός των συνόρων της χώρας μας μπορείς να συναντήσεις μία ακόμη Ελλάδα.

Όπως εκτιμά η γενική γραμματεία απόδημου Ελληνισμού περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες ελληνικής καταγωγής μένουν εκτός των ελληνικών συνόρων σε περίπου 140 χώρες του κόσμου.

Δεν προσμετρούνται σαχλαμάρες τηλεμαιντανών βιβλιοπωλών της Θεσσαλονίκης περί 50 και 100 εκατομυρίων που μαζί με τους ελοχίμ και τους προερχόμενους από την ανδρομέδα μας κάνουν κοντά σιμά κανα 250αρι μύρια ή του άλλου που πουλάει αυτόγραφα του Ιησού και οι καμμένοι και κατακαημένοι του δίνουν 4 % , μας πάει στο τρομερό …μα όλοι Έλληνες είναι επί γης 

Πιο αναλυτικά μεγαλύτερη συγκέντρωση Ελληνικού πληθυσμού παρατηρούμε στις ΗΠΑ (περί τα 3.000.000), με δεύτερη την Ευρώπη (1.000.000)- συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης-, την Αυστραλία (650.000 με 700.000), τον Καναδά (περί τις 350.000), την Ασία – Αφρική (περί τις 100.000) και την Κεντρική και Νότια Αμερική (περί τις 60.000).

Όπως ήταν αναμενόμενο στην Ευρώπη η μεγαλύτερη κοινότητα συναντάται στη Γερμανία περίπου 400.000 – 450.000 έλληνες και ακολουθεί η Βρετανία όπου οι Έλληνες ελληνικής καταγωγής υπολογίζονται σε περίπου 400.000.

Δείτε αναλυτικά το χάρτη:

Perierga.gr - Χάρτης: Πόσοι (και πού) είναι οι Έλληνες του εξωτερικού

ΑΛΑΛΟΥΜ

Όσοι ψάχνουν για στοιχεία στους αρμόδιους φορείς της Ελλάδος θα διαπιστώσουν ότι δυστυχώς είτε δεν υπάρχουν στοιχεία είτε αυτά είναι αντικρουόμενα. Για παράδειγμα: σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο ο αριθμός των Ελλήνων της Γερμανίας ανέρχεται σε 340.000. Σε πρόσφατο δελτίο τύπου Υπουργείου της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας αναφέρεται ότι οι Έλληνες της Γερμανίας είναι περίπου 300.000. Προφανώς η πληροφορία αυτή προερχόταν από το Γενικό Προξενείο του Ντίσελντορφ εφόσον το δελτίο τύπου εκδόθηκε με ευκαιρία την εθιμοτυπική επίσκεψη του εκεί Γενικού Προξένου στο παραπάνω υπουργείο.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω οι κορυφαίες οργανώσεις της Διασποράς δεν παύουν να διαλαλούν ότι ο αριθμός των Ελλήνων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τελικά πόσοι είμαστε οι Έλληνες της Διασποράς; του Φαίδωνα Κοτσαμπόπουλου - TomorrowNews

Ανατρέξαμε λοιπόν στα επίσημα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας DESTATIS η οποία μας ενημερώνει τα εξής: Οι Έλληνες υπήκοοι το 2011 ήταν 284.000 και 375.000 οι ελληνικής καταγωγής. Από τότε μέχρι το 2013 στατιστικά καταφθάνουν από την Ελλάδα λόγω κρίσης πάνω από 91.000 άτομα. Αν υπολογίσει δηλ. κάποιος αναλογικά τον αριθμό των ατόμων ελληνικής καταγωγής (που έγιναν δηλ. εν τω μεταξύ Γερμανοί υπήκοοι και άρα δεν υπολογίζονται σαν Έλληνες υπήκοοι πλέον) και αυτούς που ήλθαν στην Γερμανία το 2014 και το 2015, ο τελικός αριθμός των Ελλήνων είναι σίγουρα πολύ πάνω από 450.000. Ξεπερνά δηλ. τον αριθμό του πληθυσμού ελληνικής καταγωγής πριν το 2000 με συνεχή αυξητική τάση.


Ο Ελληνισμός της Γερμανίας είναι άρα ο μεγαλύτερος συμπαγής ομογενειακός πληθυσμός στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι αυξάνει τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει ότι η Γερμανία είναι και παραμένει μία από τις προσφιλέστερες χώρες υποδοχής των Ελλήνων.

 

 

 

 

 


 

Τα πιο δηλητηριώδη φυτά στην Ελλάδα

Ποιο είναι τα πιο δηλητηριώδες φυτό στην Ελλάδα;

Δεν ξέρω ποιο είναι πιο δηλητηριώδης φυτό στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν έντεκα από αυτά που θα δούμε πιο κάτω με φωτογραφίες.

Μπορούν να φαίνονται αρκετά ακίνδυνα, αλλά τα φυτά αυτά μπορούν να φιλοξενήσουν μερικά από τα πιο γνωστά θανάσιμα δηλητήρια.

Άρθρο του καθηγητή ΔΙ.ΠΑ.Ε., Β. Τσιάντου: Διάλογοι Πλάτωνος «Χαρμίδης, ή περί Σωφροσύνης» (μέρος β΄) - Κ-ΤΥΠΟΣ

 

Από το θάνατο του Σωκράτη με το Κώνειο μέχρι τα γλυκά θανατηφόρα μούρα της Άτροπος μπελαντόνα που η Φαραώ Κλεοπάτρα σέρβιρε στους εν δυνάμει εχθρούς της , τα δηλητηριώδη φυτά είναι υπεύθυνα για αρκετούς θανάτους σε όλη την ιστορία.

Γνωρίστε μερικά από τα πιο διαβόητα δηλητηριώδη φυτά στην Ελλάδα και τα δηλητήρια τους σε αυτή τη μακάβρια λίστα.

1. Κώνειο το στικτόν Conium maculatum

Κώνειο: Το διασημότερο δηλητηριώδες φυτό - Προϊόντα της Φύσης

 

Το πιο γνωστό δηλητηριώδες φυτό που ευδοκιμεί σε μεγάλη αφθονία στην Ελλάδα είναι το Κώνειο το στικτόν ή κατά τόπους γνωστό και με τις λαϊκές ονομασίες Αμάραγγος ή Ασκοτιτσάρα ή Βρωμόχορτο ή Μαγκούτα ή Κιρκούτα.

Το Κώνειο είναι υπεύθυνο για την δολοφονία του μεγάλου δάσκαλου Σωκράτη, αφού οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για να θανατώνουν τους καταδικασμένους.

Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν αλκαλοειδές σύμπλεγμα το οποίο προκαλεί πόνο στο στομάχι, εμετό και προοδευτική παράλυση του κεντρικού νευρικού συστήματος,  μυϊκή αδυναμία, αναπνευστική έκπτωση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Περιέχει αλκαλοειδή και πτητικό έλαιο. Τα φρέσκα φύλλα και άνθη περιέχουν αλκαλοειδή σε ποσοστό 0,2%. Η ποσότητα των αλκαλοειδών ταχέως μειώνεται κατά την αποθήκευση.

Που φυτρώνει το Κώνειο;

Φυτρώνει σε όλες τις περιοχές με ήπιο κλίμα, σε σκιερά μέρη.

Αυτοφυές κατά μήκος των αγροτικών δρόμων, σε φράκτες , ακαλλιέργητες εκτάσεις, υγρούς και σκιερούς τόπους, ερείπια, απορρίμματα.

2. Άτροπος μπελαντόνα Atropa belladonna

Atropa belladonna Άτροπος μπελαντόνα

Το Atropa belladonna Άτροπος μπελαντόνα είναι ένα τοξικό φυτό που προκαλεί ναυτία, σύγχυση, ντελίριο, ξηροστομία, αίσθημα καψίματος.

Όλα τα μέρη του φυτού είναι εξαιρετικά τοξικά περιέχουν ατροπίνη, υοσκιαμίνη και σκοπαλαμίνη που έχουν ναρκωτική και αντισπασμωδική δράση.

Σε ισχυρές δόσεις προκαλεί ψευδαισθήσεις, παραλήρημα, αποπροσανατολισμό και σε μεγάλες ακόμα και το θάνατο.

Η γλυκύτητα των μούρων συχνά δελεάζει τα παιδιά και τους ενήλικες να καταναλώνουν αυτό το θανατηφόρο φυτό.

Οι γυναίκες της ισπανικής και της ιταλικής αριστοκρατίας έβαζαν σταγόνες από τον χυμό του φυτού ο οποίος περιέχει ατροπίνη, διαλυμένο στο νερό, για να διαστείλουν τις κόρες των ματιών τους ώστε να δείχνουν πιο ονειρικές και όμορφες.

Που φυτρώνει η μπελαντόνα;

Είναι φυτό ενδημικό της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα και απαντάται σε ξέφωτα δασών, στης άκρες δασικών δρόμων και προτιμά την άφθονη σκιά.

3. Πικροδάφνη Nerium oleander

Amazon.com : Nerium oleander HARDY RED OLEANDER Seeds! : Garden & Outdoor

 

Ηκατανάλωση ενός φύλλου μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε μικρά παιδιά. Ο γαλακτώδεις χυμός του φυτού προκαλεί κοιλιακό άλγος, εμετό, διάρροια, διαταραχές της όρασης, ταχυκαρδία και καρδιακή δυσλειτουργία που προκαλεί θάνατο.

Προσοχή ο χυμός της εάν έρθει σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες, ερεθισμό και πόνο.

Η τοξικότητα της πικροδάφνης οφείλεται κυρίως στις τοξικές ουσίες ολεανδρίνη και ολεανδριγενίνη, που έχουν ως στόχο να προστατεύουν το φυτό από τις επιθέσεις ζώων.

Που φυτρώνει η Πικροδάφνη;

Στην Ελλάδα είναι αυτοφυής, απαντάται σε όχθες ποταμών και χειμάρρων, σε ρυάκια και σε πολλούς υγρότοπος καλλιεργείται όμως και ως καλλωπιστικό φυτό κατά μήκος των δρόμων και σε πάρκα.

4. Μανδραγόρας Mandragora autumnalis

Mandragora autumnalis Μανδραγόρας

Γνωστός από την αρχαιότητα ο μανδραγόρας αφού έχει χρησιμοποιηθεί σαν υπνωτικό και αναισθητικό. Ο Θεόφραστος αναφέρει πως ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τον Μανδραγόρα ως αναισθητικό για τις επεμβάσεις. Στα ρωμαϊκά χρόνια ο Μανδραγόρας χρησιμοποιήθηκε ως αναλγητικό και ναρκωτικό για εκείνους που καταδικάζονταν σε θάνατο με σταύρωση,

Τοξικό είναι όλο το φυτό, προκαλεί καταστολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, με πρώτο σύμπτωμα της τοξικότητας την απώλεια όρασης, ακολουθεί παραλήρημα, καταστολή και έπειτα έρχεται ο θάνατος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τοξικών αλκαλοειδών περιέχεται στην ρίζα του φυτού (0,40%), αλλά παρόμοιες ουσίες υπάρχουν και στα άλλα μέρη του φυτού (φύλλα και καρποί).

Που φυτρώνει ο Μανδραγόρας;

Στην Ελλάδα βρίσκεται σε περιοχές της Θεσσαλίας της Πελοποννήσου στη Στερεά, στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Ευδοκιμεί σε ασβεστούχα σκληρά εδάφη ημιορεινών περιοχών.

5. Ψευδοκώνειο Cicuta virosa

Όλα τα μέρη του φυτού, αν καταναλωθούν από άνθρωπο ή από ζώα, είναι εξαιρετικά τοξικά. Ειδικά όμως το ρίζωμα δρα ταχύτατα. Η διάγνωση είναι εύκολη αλλά η διάσωση των δηλητηριασθέντων είναι πολύ δύσκολη.

Πολλές φορές η δηλητηρίαση προέρχεται από σύγχυση των ριζών του με αυτές του σέλινου ή του μαϊντανού. Η γεύση τους είναι γλυκεία γι αυτό είναι επικίνδυνο για τα παιδιά.

Που φυτρώνει το Ψευδοκώνειο;

Το ψευδοκόνειο φύεται σε υγρά λιβάδια και ελώδης περιοχές.

6. Ρετσινολαδιά ή Ρίκινος Ricinus communis

Ρετσινολαδιά, Ρικινος ο κοινός, Ricinus communis Photo from Schimatari in Viotia | Greece.com

 

Το φυτό είναι ολόκληρο τοξικό, ιδίως οι καρποί του και το περίβλημά τους και δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο.

Είναι γνωστό ότι ένας σπόρος περιέχει δόση τοξικών ουσιών ικανή να σκοτώσει ένα παιδί.

Η τοξικότητα των ωμών σπόρων του φυτού είναι ευρέως γνωστή και αναφορές από δηλητηριάσεις είναι σχετικά σπάνιες, αν και ένας μόνος σπόρος αρκεί για να σκοτώσει οποιονδήποτε άνθρωπο και τέσσερις μπορούν να σκοτώσουν άλογο. Τα φύλλα του φυτού είναι λιγότερο τοξικά.

Η τοξική ουσία του φυτού έχει αναγνωριστεί ως η ρικίνη και σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες του 2007, είναι το πιο τοξικό φυτό στο κόσμο.

Που φυτρώνει η Ρετσινολαδιά;

Ηρετσινολαδιά είναι αυτοφυής στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, το συναντάμε ως αυτοφυές στις άκρες δρόμων, αγρών, οικοπέδων, σε τόπους ρίψεως απορριμμάτων, σε ερείπια κλπ. αγαπά εδάφη εύφορα και υγρά.

7. Ζαμπούκος ή Σαμπούκος ο έβουλος Sambucus ebulus

File:Тревен бозел, lat.Sambucus ebulus L. во с.Љубојно.jpg - Wikimedia Commons

 

Φυτό γνωστό και με τις λαϊκές ονομασίες ράγαλο, ασσιές, βούσσες, φρουσκλιά, ζαμπούκος, σαμπούκος, βρωμούσα, βουζουλιά, αβουγιά, αβυζιά, χαμαιάκτη.

Ο καρπός είναι μικρή γυαλιστερή τοξική μαύρη ράγα, σε μέγεθος μπιζελιού αν καταναλωθεί σε υπερβολική δοσολογία είναι τοξικό, ένα παρατεταμένο μάσημα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη έκκριση σιέλου, ναυτίες και εμετούς.

Έχει έντονη δυσάρεστη, πικρή οσμή και επίσης δυσάρεστη γεύση

Που φυτρώνει ο Ζαμπούκος;

Ενοχλητικό ζιζάνιο των αγρών που εξαπλώνεται λαίμαργα όπου φύεται.

Διαδεδομένο στη χώρα μας μέχρι τα 1200 μέτρα, το συναντάμε σε δάση, ξέφωτα δασών, σε υγρές τοποθεσίες, σε υγρές πεδιάδες, σε όχθες ρυακιών, κατά μήκος των δρόμων, κοντά σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και σε φράκτες.

8. Αγριοκαπνός Nicotiana glauca

Tree Tobacco (nicotiana Glauca) In Flower Photograph by Bob Gibbons/science Photo Library

 

Όλα τα μέρη του φυτού είναι πολύ τοξικά για τον άνθρωπο. Περιέχει εκτός από νικοτίνη και το αλκαλοειδές αναβασίνη το οποίο είναι δραστικότερο από την νικοτίνη.

Αναφέρονται σοβαρές δηλητηριάσεις σε άνθρωπο από κατανάλωση μαγειρεμένων φύλλων. Θάνατος αναφέρεται για σκύλους.

Στην Καλιφόρνια αναφέρουν ανωμαλίες σε έμβρυα κατοικίδιων ζώων (αιγοπρόβατα) όταν κατανάλωσαν ακόμα και μικρή ποσότητα φύλλων αγριοκαπνού στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους

Που φυτρώνει ο Αγριοκαπνός;

Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο που φύεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, σε αστικές περιοχές, σε πεζοδρόμια, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε πετρώδη και ξερά εδάφη, σε εγκαταλειμμένα χωράφια, σε άκρες δρόμων και μονοπάτια.

9. Ίταμος Ταξός Taxus baccata

Taxus baccata Ίταμος Ταξός ο ραγοφόρος

Δέντρο γνωστό και με τις λαικές ονομασίες Kαρκαριά, δένδρο του θανάτου

ο Ίταμος αν και λέγεται ότι θεραπεύει τον καρκίνολο είναι δέντρο τοξικό.

Όλο το φυτό είναι τοξικό εκτός από το περικάρπιο, σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί κρυάδες, δύσπνοια, σπασμοί, καρδιακή ανεπάρκεια.

Το επίσπερμο είναι εξαιρετικά τοξικό και μπορεί να προκαλέσει το θάνατο στον άνθρωπο και σε κάποια ζώα, αλλά και να χρησιμοποιηθεί σαν συστατικό φαρμάκων, παρότι πικρό και τοξικό, είναι εδώδιμος από ορισμένα πτηνά.

Ωστόσο, το επίσπερμο δεν μεταβολίζεται και αποβάλλεται από το πεπτικό σύστημα των πτηνών, ανέπαφος, συμβάλλοντας έτσι στον πολλαπλασιασμό του φυτού.

Που φυτρώνει ο Ίταμος;

Το συναντάτε αυτοφυές στη χώρα μας, σε μεγάλο υψόμετρο, συνήθως σε δάσος ελάτης ή οξιάς

10. Ακόνιτο Aconitum napellus

Aconitum-napellus-Ακόνιτο-το-νάπελο-Στριγλοβότανο-2

Το Ακόνιτο είναι ένα τοξικό φυτό, θεωρείται το πιο δηλητηριώδες φυτό της Ευρώπης, προκαλεί θάνατο, ενώ προκαλεί δηλητηρίαση και μέσω της επαφής με το δέρμα.

Η ακονιτίνη έρχεται στη δεύτερη θέση μετά την νεπαλίνη (αλκαλοειδές που εξάγεται από το φυτό Aconitum ferox Wall. του Νεπάλ το οποίο θεωρείται το πιο δραστικό φυσικό δηλητήριο του κόσμου).

Μία δόση 2 έως 4 γραμμάρια νωπού κόνδυλου, που ισοδυναμούν με 3 ως 4 χιλιοστόγραμμα ακονιτίνη, αποτελεί τη θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή με αυτό το φυτό.

Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Το ακόνιτο έχει χρησιμοποιηθεί σαν δηλητήριο, με το οποίο άλειφαν τα βέλη και τα δόρατα. Το είδος που αναφέρει ο Διοσκουρίδης είναι το Aconitum lycotonum η ονομασία του οποίου προέρχεται μάλλον από το γεγονός ότι οι αρχαίοι, έβαζαν στα βέλη τους τον χυμό του φυτού για να θανατώνουν τους λύκους.

Που φυτρώνει το Ακόνιτο ;

Είναι κοινό φυτό, το συναντούμε περισσότερο στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Λακωνία.

Φυτρώνει σε σκιερά μέρη, υγρά, σε χουμώδη εδάφη, κοντά σε ποτάμια. Του αρέσουν οι περιοχές γύρω από στάβλους και ποιμνιοστάσια και τα ορεινά πλούσια λιβάδια.

11. Ντατούρα Datura stramonium

 

Το Datura stramonium Ντατούρα το Στραμώνιο γνωστό και με τις λαικές ονομασίες datura stramonium- Oomathai at Rs 100.00/plant | Datura Stramonium | ID: 22881466848

Βρομόχορτο, Ακανθόμηλο, Αγκαθόμηλο, Τάτουλα, Τάτουλας, Δατούρα, Ποδόχορτο, Μαγιόχορτο, Διαολόχορτο, Αγριομπάμια, Στραμώνιο, Τάτλας, είναι ένα δηλητηριώδες φυτό με άσχημη οσμή και πικρή γεύση.

Τοξικό είναι όλο το φυτό, προκαλεί ναυτία και παραισθήσεις ενώ σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί ακόμη και θάνατο.

Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν δραστικά χημικά, τα λουλούδια είναι γενικά τα πιο αδύνατα ενώ αυξημένη δράση έχουν τα φύλλα, τα κλαδιά, οι ρίζες, οι καρποί και οι σπόροι.

Οι δραστικές ουσίες που περιέχει είναι η υοσκυαμίνη, η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη.

Που φυτρώνει το Ντατούρα;

Στην Ελλάδα φύεται συνήθως σε ακαλλιέργητους και καλλιεργούμενους αγρούς, σε ερείπια σπιτιών, σκουπιδότοπους, σε πετρώδεις τοποθεσίες, απάνεμες και ημισκιερές τοποθεσίες.

Καλή χρυσή και ασφαλής γενικά η Ελληνική εξοχή αλλά πάντα οι εξαιρέσεις υπάρχουν . Καλό είναι να ξέρουμε πέντε έξη βασικά πραγματάκια 

 

 

 

 


 

Υποχώρηση των υδάτων . Κάτι σοβαρό ή παλλιροικό φαινόμενο ? Μάθε τώρα.

Υποχώρηση των υδάτων της θάλασσας παρατηρήθηκε ξαφνικά στο Καβούρι αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως στο Ναύπλιο, στη Σύρο και στον Βόλο.
Το φαινόμενο αυτό, αν και συνδέεται από κάποιους με σεισμό, αυτό δεν ισχύει απόλυτα όπως εξήγησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθ.Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο και συμπληρώνει:«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες».

Πολύ λίγοι  γνωρίζουν τι είναι και πως δημιουργείται το φαινόμενο της παλίρροιας, γιατί στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Μέσα στις γενικές, όμως, γνώσεις της ναυτοσύνης, σκεφτήκαμε ότι δεν θα ήταν άσχημο να δούμε μερικές βασικές λεπτομέρειες, που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα αυτήν την περιοδική αύξηση και μείωση της στάθμης του νερού.

Παλίρροια - Το φαινόμενο της περιοδικής αυξομείωσης της στάθμης της θάλασσας - Ortsa.gr

 

Στην Ελλάδα και γενικότερα στη Μεσόγειο, το φαινόμενο της παλίρροιας δεν είναι τόσο έντονο, με εξαίρεση ορισμένα μόνο μέρη. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, παλίρροια παρουσιάζεται σε όλες τις ακτές, όπου η διαφορά του ύψους μεταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, στο Σαρωνικό φτάνει τα 0,40 μ., στη Θεσσαλονίκη το 1,00μ. κ.λπ. Το πιο έντονο παλιρροϊκό
φαινόμενο παρουσιάζεται στον πορθμό του Ευρίπου, στη Χαλκίδα, όπου φτάνει τα 1,05 μ. με έντονα όμως ρεύματα. Δεν θα επεκταθούμε εδώ στην
ιδιομορφία της παλίρροιας στο στενό της Εύβοιας, που παρουσιάζεται διαφορετική στο ύψος και στο χρόνο εμφάνισής της στο βόρειο και το νότιο τμήμα του λιμανιού της Χαλκίδας. Θα δούμε απλά πώς δημιουργείται, πώς
επηρεάζεται και πώς λειτουργεί με συγκεκριμένη περιοδικότητα.

Παλίρροια - Το φαινόμενο της περιοδικής αυξομείωσης της στάθμης της θάλασσας - Ortsa.gr

 

Η παλίρροια δημιουργείται από την επίδραση της έλξης της σελήνης κατά κύριο λόγο, της έλξης του ηλίου, της περιστροφής της γης, της κλίσης της σελήνης και φυσικά των μετεωρολογικών συνθηκών. Λόγω των τοπικών συνθηκών, η ένταση της παλίρροιας διαφέρει από μέρος σε μέρος. Η μέγιστη τιμή της ανύψωσης της στάθμης λέγεται πλημμυρίδα (high tide) και η ελάχιστη άμπωτης ή ρηχία (low tide). Ο ήλιος είναι πολύ μεγαλύτερος από τη σελήνη, απέχει όμως πολύ περισσότερο από τη γη. Έτσι, η έλξη της βαρύτητας, που εξασκεί πάνω στη γη, είναι μικρότερη, σχεδόν η μισή από αυτή της σελήνης. Παρόλα αυτά, η έλξη του ηλίου είναι πολύ σημαντική στο φαινόμενο της παλίρροιας. Καθώς η σελήνη διαγράφει τη μηνιαία τροχιά της γύρω από τη γη, κάποια στιγμή ευθυγραμμίζεται με τον ήλιο και τη γη δύο φορές, παρουσιάζοντας τις λεγόμενες συζυγίες και αντιζυγίες (σχ. 1).

Παλίρροια - Το φαινόμενο της περιοδικής αυξομείωσης της στάθμης της θάλασσας - Ortsa.gr

 

Όταν συμβαίνει αυτό, οι έλξεις του ηλίου και της σελήνης προστίθενται, αυξάνοντας και μειώνοντας αντίστοιχα το φαινόμενο της παλίρροιας. Οι πλημμυρίδες φτάνουν στη μέγιστη τιμή τους και αντίστοιχα οι ρηχίες στην ελάχιστη, οπότε λέμε ότι έχουμε τις παλίρροιες συζυγιών (spring tides). Όταν η σελήνη διαγράφει την τροχιά της γύρω από τη γη, σχηματίζει δύο φορές μια ορθή γωνία με τη γη και τον ήλιο, δηλαδή κατά το πρώτο και τρίτο τέταρτό της (σχ. 2). Όταν συμβαίνει αυτό, οι έλξεις του ηλίου και της σελήνης εξουδετερώνονται μεταξύ τους, κι έτσι η ένταση του φαινομένου μειώνεται. Οι πλημμυρίδες φτάνουν την ελάχιστη τιμή τους και αντίστοιχα οι ρηχίες, τη μέγιστη, οπότε λέμε ότι έχουμε τις παλίρροιες τετραγωνισμού (neap tides). Η διαφορά του ύψους της παλίρροιας μεταξύ της πλημμυρίδας και της ρηχίας λέμε ότι είναι το εύρος της (tide range).

Παλίρροια - Το φαινόμενο της περιοδικής αυξομείωσης της στάθμης της θάλασσας - Ortsa.gr

 

Ας γυρίσουμε, όμως, στις φάσεις της σελήνης, για να δούμε πώς μπορούμε να προβλέψουμε τις παλίρροιες των συζυγιών και αυτές του τετραγωνισμού. Όταν η σελήνη βρίσκεται μεταξύ της γης και του ήλιου, άρα σε ευθυγράμμιση με τη γη και τον ήλιο, το φεγγάρι δεν είναι ορατό. Όταν η σελήνη βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης, σε ευθυγράμμιση με τον ήλιο, έχουμε πανσέληνο. Σε κάθε μια από τις δύο αυτές περιπτώσεις, ξέρουμε ότι θα έχουμε μια παλίρροια συζυγίας ή αντιζυγίας (σχ. 3, α & β). Περίπου 1 ½ μέρες μετά την πρώτη και δεύτερη περίπτωση, που δεν βλέπουμε καθόλου φεγγάρι και που βλέπουμε πανσέληνο, ξέρουμε ότι η παλίρροια συζυγίας βρίσκεται σε εξέλιξη (σχ. 3, β) γιατί χρειάζονται περίπου 1 ½ μέρες για το συνδυασμό των έλξεων βαρύτητας της σελήνης και του ηλίου, μέχρι να αποκτήσουν πλήρη ισχύ. Το διάστημα
μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι περίπου 15 μέρες. Οι παλίρροιες τετραγωνισμού (σχ. 3, γ) παρουσιάζονται 7 ½ μέρες περίπου μετά από τις παλίρροιες συζυγιών.

Παλίρροια - Το φαινόμενο της περιοδικής αυξομείωσης της στάθμης της θάλασσας - Ortsa.gr

 

Όπως είπαμε, οι παλίρροιες οφείλονται κυρίως στην έλξη τη βαρύτητας της σελήνης. Η έλξη αυτή κάνει τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει, κατά την πλημμυρίδα, σε δύο περιοχές της γης, αυτήν που βρίσκεται πιο κοντά και αυτή που βρίσκεται πιο μακριά από το φεγγάρι, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της γης η στάθμη κατεβαίνει. Καθώς η γη στρέφεται γύρω από τον άξονά της, οι περιοχές, που βρίσκονται πιο κοντά στη σελήνη αλλάζουν συνεχώς, έτσι η στάθμη της θάλασσας αλλάζει και αυτή συνέχεια. Η γη χρειάζεται 24 ώρες για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της, αλλά το φεγγάρι στρέφεται ανάλογα με την κίνηση της γης. Έτσι, το σημείο Χ της τροχιάς του σχήματος 4, έρχεται απέναντι από τη σελήνη κάθε 25 ώρες περίπου και όχι κάθε 24 ώρες, όπως θα ήταν αναμενόμενο.

Παλίρροια - Το φαινόμενο της περιοδικής αυξομείωσης της στάθμης της θάλασσας - Ortsa.gr

 

?λλοι παράγοντες που επηρεάζουν την παλίρροια είναι, όπως είπαμε, η έλξη της βαρύτητας του ηλίου, οι τοπικές συνθήκες, ακόμα και η ίδια η περιστροφή της γης, που στρέφεται γύρω από έναν άξονα, ο οποίος δεν είναι κάθετος, αλλά υπό γωνία ως προς τον ήλιο. Αυτά και άλλοι παράγοντες μικρότερης
σημασίας επηρεάζουν τη συμπεριφορά της παλίρροιας, που δεν εμφανίζεται η ίδια σε όλα τα μέρη. Διαφορές έχουμε στη διάρκεια μεταξύ πλημμυρίδας και ρηχίας, στο εύρος κ.λπ. Αυτές οι διαφορές μάς προσδιορίζουν τρεις κύριους τύπους παλίρροιας, την ημιημερήσια (semi-diurnal), τη μεικτή (mixed) και την ημερήσια (diurnal). Η ημιημερήσια έχει διάρκεια 6,25 ώρες περίπου, έτσι
υπάρχει ένας πλήρης κύκλος από την πλημμυρίδα μέχρι την ρηχία και ξανά την πλημμυρίδα μέσα σε μισή μέρα. Το εύρος της παλίρροιας αυτού του
τύπου σπάνια αλλάζει μεταξύ διαδοχικών κύκλων.

Επόμενες ενότητες μαθήματος - PDF ΔΩΡΕΑΝ Λήψη

 

Με άλλα λόγια, η διαφορά του ύψους μεταξύ υψηλής και χαμηλής στάθμης είναι σχεδόν η ίδια με την
επόμενη παλίρροια. Οι παλίρροιες γύρω από τις ακτές της Βρετανίας και της δυτικής Ευρώπης είναι αυτού του τύπου. Η μεικτή παλίρροια, όπως και η ημιημερήσια, έχει ένα πλήρη κύκλο μέσα σε μισή μέρα, άρα έχει δύο
πλημμυρίδες και δύο ρηχίες κάθε 25 ώρες. Στον τύπο όμως αυτόν το εύρος αλλάζει κατά πολύ από τον ένα κύκλο στον άλλο. Αυτού του τύπου οι
παλίρροιες είναι πολύ κοινές στις ακτές του Ειρηνικού ωκεανού. Η ημερήσια
παλίρροια έχει διάρκεια περίπου 12,5 ώρες. Αυτό σημαίνει πως έχουμε μια μόνο πλημμυρίδα και μια μόνο ρηχία κάθε 25 ώρες. Το εύρος δεν είναι συνήθως μεγάλο. Τον τύπο αυτό τον συναντάμε κυρίως στα τροπικά μέρη.

 

 

 


 

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΑ

Οι μέλισσες [1] γενικά εμφανίστηκαν στη γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί είναι σπάνια και έτσι δεν μπορούν να μας δώσουν πολλές πληροφορίες για την εξέλιξή τους. Υποθέσεις που βασίζονται σε παλαιοντολογικά ευρήματα αναφέρουν ότι οι πρώτες μέλισσες εξελίχθηκαν από έντομα που έμοιαζαν με σφήκες. Την υπόθεση αυτή ενισχύει και η ύπαρξη μιας μικρής ομάδας σπάνιων, μοναχικών σφηκών της οικογένειας των Masarinae, οι οποίες βρίσκονται μόνο σε θερμές χώρες και τρέφονται αποκλειστικά με νέκταρ και γύρη, σε αντίθεση με τις άλλες σφήκες, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεϊνη από ζωικής προέλευσης τροφές. Η μέλισσα ανήκει στην ίδια ομάδα υπεροικογενειών (Κεντριοφόρα) με τα μυρμήγκια (Formicidae) και τις σφήκες (Vespidae), ενώ η οικογένεια Apidae περιλαμβάνει δύο υποοικογένειες τις: Bombinae και Apinae, τους βομβίνους και τις μέλισσες. Οι μέλισσες (Apinae) με τη σειρά τους, μπορούν να χωριστούν σ’ αυτές που έχουν κεντρί (Apini) και σ’ αυτές που δεν έχουν κεντρί (Meliponini).

Μέλισσα - Βικιπαίδεια

Σήμερα στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 1.400.000 μελισσοσμήνη εγκατεστημένα σχεδόν στο σύνολό τους σε ευρωπαϊκές κυψέλες τύπου Langstroth, με την ετήσια παραγωγή μελιού να ανέρχεται στους 14.000 τόνους. Ο συνολικός αριθμός των μελισσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 8.777.000 και η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση με 15,72% μετά την Ισπανία και Γαλλία.

Η συστηματική κατάταξη της μέλισσας δίνεται παρακάτω:

Συστηματική κατάταξη της μέλισσας
Φύλλο Αρθρόποδα (Arthropoda)
Υποφύλλο Τραχειωτά (Tracheata)
Κλάση Έντομα (Insecta)
Τάξη Υμενόπτερα (Hymenoptera)
Υποτάξη Χαλαστόγαστρα (Apocrita)
Ομάδα υπεροικογενειών Κεντριοφόρα (Aculeata)
Υπεροικογένεια Μελισσοειδή (Apoidea)
Οικογένεια Μέλισσα (Apidae)
Γένος Apis
Υπογένος Apini
Είδος Apis Mellifera (κοινή μέλισσα)

Ανάπτυξη και κοινωνία των μελισσών

Πως οι μέλισσες καθορίζουν ποια θα είναι η βασίλισσά τους; – Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Η μέλισσα είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε πολυάριθμες, καλά οργανωμένες κοινωνίες [2], τα μελίσσια. Κάθε μελίσσι περιλαμβάνει μερικές χιλιάδες άτομα, 40.000 ή και περισσότερα στις αρχές του καλοκαιριού, τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί σε τρεις τάξεις, τις εργάτριες που αποτελούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, τους κηφήνες και τη βασίλισσα. Το μελίσσι ζει σε φωλιές που το προστατεύουν από τον αέρα και τη βροχή. Η φωλιά είναι ένας κοίλος χώρος με μικρή είσοδο όπως η κουφάλα ενός δέντρου, η κοιλότητα κάποιου βράχου ή κάποιου κτίσματος, όπου στο εσωτερικό της οι μέλισσες χτίζουν κηρήθρες. Το 1885 ο Αμερικανός μελισσοκόμος Langstronth κατασκεύασε την πρώτη κυψέλη, ένα σύνθετο εργαλείο, που επιτρέπει στο μελισσοκόμο να επεμβαίνει στη ζωή του μελισσιού, να υποβοηθά την ανάπτυξή του με διάφορους μελισσοκομικούς χειρισμούς και να συλλέγει περισσότερο μέλι. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους οι μέλισσες το περνούν σε δραστηριότητες μέσα στη φωλιά τους και μόνο ένα μικρό μέρος των δραστηριοτήτων τους λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό περιβάλλον και γίνεται αντιληπτό σε μας.

Μέλισσες κι επικονίαση

Επικονίαση ονομάζεται η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγμα του ίδιου ή άλλου άνθους του ίδιου είδους φυτού. Στην συνέχεια συντελείται η εκβλάστηση του γυρεόκοκου, η γονιμοποίηση του άνθους και η ανάπτυξη του καρπού.

Η συμβολή των μελισσών στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, δεν περιορίζεται μόνο στα πολύ ωφέλιμα προιόντα που παράγουν, αλλά και στην αναπαραγωγική διαδικασία των φυτών, την επικονίαση [3]. Οι μέλισσες έχουν ενεργό ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών, καθώς δρουν ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης. Την σημαντική λοιπόν εποχή της ανθοφορίας , οι μέλισσες προκειμένου να τραφούν, πλάθουν την γύρη και την μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη . Πετώντας από άνθος σε άνθος, βοηθούν στην επικονίαση των φυτών, μεταφέροντας ασυναίσθητα την γύρη από τους ανθήρες στο στίγμα του άνθους. Χαρακτηριστικό είναι ότι βοηθούν στην επικονίαση του 60 με 70 % των φυτικών ειδών.

Φυλές μελισσών

Οι μέλισσες είναι εξίσου τολμηρές στις ανακαλύψεις με τους ανθρώπους

Οι μέλισσες ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρέθηκαν, για να μπορέσουν να επιβιώσουν ανέπτυξαν ιδιαίτερα μορφολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά. Για να μπορέσουν οι επιστήμονες να ομαδοποιήσουν και να μελετήσουν τα είδη μελισσών χρησιμοποιούν χαρακτηριστικά κυρίως μορφολογικά, τα οποία διαφοροποιούνται ανάμεσα στα είδη των μελισσών. Τα κυριότερα από αυτά είναι το χρώμα, το μέγεθος, το μήκος της γλώσσας, η τριχοφυία, η νεύρωση των φτερών και δευτερευόντως η μορφολογία των κηρογόνων αδένων και των αρρένων οργάνων φύλλου. Με βάση λοιπόν αυτά τα χαρακτηριστικά οι μέλισσες είχαν μέχρι πρόσφατα χωρισθεί σε 4 είδη, την Apis mellifera, την Apis cerana (indica), την Apis dorsata (γιγάντια) και την Apis florea (νάνα). Το πιο κοινό και διαδεδομένο είδος είναι η Φυλή μέλισσας Apis mellifera (κοινή μέλισσα) [4], που περιλαμβάνει φυλές όπως την Φυλή μέλισσας Apis mellifera cekropia [5], την Φυλή μέλισσας Apis mellifera carnica [6], την Φυλή μέλισσας Apis mellifera cypria [4] κ.ά., ενώ κοινός τόπος καταγωγής και εξάπλωσης των άλλων τριών ειδών είναι η Ν.Α. Ασία. Πρόσφατα προστέθηκαν στα είδη των μελισσών και η Apis laboriosa συγγενής της A. dorsata γιγαντόσωμη μέλισσα, η οποία ζει σε υψόμετρο 1.300-1.400 μέτρων στο Νεπάλ, η Apis andreniformis, συγγενές είδος της A. florea, νάνα μέλισσα, η οποία ζει στη Ν.Α. Ασία, η A. koschevnikov ButtelReepen, και η A. vechti, συγγενές είδος της A. cerana στη Β.Α. πλευρά του νησιού Βόρνεο.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Μορφολογία μέλισσας

Το σώµα της µέλισσας [7] χωρίζεται σε 3 διακριτά µέρη: την κεφαλή, το θώρακα και την κοιλία. Σε κάθε ένα από αυτά βρίσκονται διάφορα όργανα.

 • Στην κεφαλή της µέλισσας συναντάµε τους οφθαλµούς, τις κεραίες και τα στοµατικά µόρια.
 • Ο θώρακας αποτελείται από 3 τµήµατα, καθένα των οποίων φέρει ένα ζεύγος ποδιών, ενώ το δεύτερο και τρίτο τµήµα φέρουν και από ένα ζεύγος πτερύγων.
 • Η κοιλιά των µελισσών αποτελείται από 10 συνολικά κοιλιακούς δακτυλίους (7 ορατούς και 3 µη διακριτούς). Κάθε ένας από αυτούς αποτελείται από δύο επιφάνειες, τον τεργίτη (άνω επιφάνεια) και τον στερνίτη (κάτω επιφάνεια).

Ανατομικά χαρακτηριστικά

Στα ανατομικά χαρακτηριστικά των μελισσών [7] συμπεριλαμβάνονται το πεπτικό και απεκκριτικό σύστηµα, το οποίο ξεκινάει από το στόµα και καταλήγει στην έδρα. Χωρίζεται σε τρία µέρη, το πρόσθιο, το µέσο και το οπίσθιο έντερο. Το κυκλοφορικό σύστηµα, που όπως συµβαίνει σε όλα τα έντοµα, αποτελείται από την καρδιά και την αορτή, για την κυκλοφορία της αιµολέµφου στη σωµατική κοιλότητα του εντόµου. ∆εν υπάρχουν φλέβες και αρτηρίες όπως στα θηλαστικά, ενώ και ο ρόλος της αιµολέµφου είναι διαφορετικός από αυτόν του αίµατος. Το Το αναπνευστικό σύστηµα. Οι µέλισσες αναπνέουν παθητικά, µέσω ενός συστήµατος σωληνώσεων, που λέγονται τραχείες, µε το όλο σύστηµα να λέγεται τραχειακό αναπνευστικό σύστηµα. Το νευρικό σύστηµα, που είναι σχετικά απλό, αποτελούµενο από νευρικά κύτταρα, τα οποία συνδέονται µεταξύ τους, αλλά και µε τα διάφορα αισθητήρια όργανα, µε τη βοήθεια συνάψεων. Το αναπαραγωγικό σύστηµα. Μόνο η βασίλισσα και ο κηφήνας έχουν πλήρως ανεπτυγµένο αναπαραγωγικό σύστηµα, ενώ οι εργάτριες ατροφικό. Τα γεννητικά όργανα της βασίλισσας απαρτίζονται από δύο καλά ανεπτυγµένες ωοθήκες, κάθε µια των οποίων αποτελείται από 150-180 ωοφόρους σωλήνες (οβαριόλες). Οι οβαριόλες παράγουν ένα µεγάλο αριθµό ωών, τα οποία µέσω των ωαγωγών, περνάνε από τη σπερµατοθήκη και εξέρχονται από τον κόλπο. Και το αδενικό σύστηµα. Οι µέλισσες διαθέτουν δύο ειδών αδένες, τους ενδοκρινείς και τους εξωκρινείς. Οι πρώτοι παράγουν ορµόνες που δρουν µέσα στο σώµα της µέλισσας, ενώ οι δεύτεροι σχετίζονται µε τις δραστηριότητες των µελισσών.

Αναπαραγωγή μελισσών

Κυψέλες μελισσοκομίας - Kipseles.gr ΓΕΝΙΚΑ

Μόνο η βασίλισσα και ο κηφήνας έχουν πλήρως ανεπτυγµένο αναπαραγωγικό σύστηµα [2], ενώ οι εργάτριες ατροφικό. Τα γεννητικά όργανα της βασίλισσας απαρτίζονται από δύο καλά ανεπτυγµένες ωοθήκες, κάθε µια των οποίων αποτελείται από 150-180 ωοφόρους σωλήνες (οβαριόλες). Οι οβαριόλες παράγουν ένα µεγάλο αριθµό ωών, τα οποία µέσω των ωαγωγών, περνάνε από τη σπερµατοθήκη και εξέρχονται από τον κόλπο.

Στη σπερµατοθήκη βρίσκονται συγκεντρωµένα τα σπερµατοζωάρια των κηφήνων, µε τους οποίους η βασίλισσα ζευγάρωσε στην αρχή της ζωής της. Ο αδένας σπερµατοθήκης παρέχει θρεπτικά συστατικά στα σπερµατοζωάρια για να διατηρηθούν ζωντανά. Όταν το ωό διέρχεται από τον κόλπο, ελευθερώνονται µερικά σπερµατοζωάρια και το γονιµοποιούν. Αν το ωό προορίζεται για κηφήνα, τότε δεν ελευθερώνονται σπερµατοζωάρια και αυτό γεννιέται αγονιµοποίητο. Τα σπερµατοζωάρια στη σπερµατοθήκη είναι µερικά εκατοµµύρια και η βασίλισσα είναι σε θέση να γεννά για 2-4 (ή και 5) χρόνια.

Ο κηφήνας είναι ώριµος σεξουαλικά 12 µέρες περίπου έπειτα από την έξοδό του από το κελί. Κατά το ζευγάρωµα, ο φαλλός αναστρέφεται, µε το σπέρµα να µεταφέρεται στην άκρη αυτού. Αυτή η αναστροφή επιτυγχάνεται µε τη σύσπαση κοιλιακών µυών, µε αποτέλεσµα η πίεση του αίµατος να ανέβει σηµαντικά και να προκληθεί έτσι η εκσπερµάτιση. Η σύσπαση των µυών συνεχίζεται και έτσι προκαλείται η αποκοπή του φαλλού από το σώµα του κηφήνα, µε τον ταυτόχρονο θάνατο αυτού.

Η παραγωγή βασιλισσών

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ: Ο θαυμαστός κόσμος της μέλισσας

Η καλή βασίλισσα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη σωστή ανάπτυξη του μελισσιού. Μελίσσια που έχουν νέες και καλές βασίλισσες δίνουν πολύ περισσότερο μέλι από εκείνα που έχουν γερασμένες ή ελαττωματικές, οι οποίες έχουν περιορισμένη γέννα και δεν μπορούν να δημιουργήσουν δυνατά μελίσσια.

Ο μελισσοκόμος για να αποκτήσει βασίλισσες άριστης ποιότητας πρέπει να καταφύγει στη συστηματική βασιλοτροφία. Οι βασίλισσες που παράγουν τα μελίσσια μόνα τους λόγω ορφάνιας ή αντικατάστασης ηλικιωμένης ή ελαττωματικής βασίλισσας δεν είναι πάντα καλές, συχνά έχουν μειονεκτήματα.

Για τη βασιλοτροφία [8] διαλέγει ο μελισσοκόμος δυνατά και υγιή μελίσσια με άριστες βασίλισσες για να πάρει από αυτά γόνο για την εκτροφή. Εκείνο που πρέπει να προσέξει είναι η σωστή ηλικία του εμβολιασμένου σκουληκιού. Η συστηματική τροφοδότηση είναι απαραίτητη.

Εξαρτήματα για τη βασιλοτροφία:

 1. Τροφοδότες,
 2. Τεχνητά βασιλοκύτταρα από κερί ή πλαστικό που προσαρμόζεται με πήχεις πάνω στα πλαίσια,
 3. Βελονάκια εμβολιασμού,
 4. Κλουβιά βασιλισσών.

Ασθένειες μελισσών

Μουμιοποιημένες προνύμφες από ασκοσφαίρωση

Οι μέλισσες όπως όλοι οι οργανισμοί προσβάλλονται από ασθένειες. Οι ασθένειες [9] αυτές προκαλούνται από βακτήρια, µύκητες και πρωτόζωα και δευτερευόντως από ιούς. Οι πιο σημαντικές είναι οι:

 1. η Αμερικανική σηψιγονία,
 2. η Ευρωπαϊκή σηψιγονία,
 3. η Νοζεμίαση,
 4. η Ασκοσφαίρωση,
 5. η Σακόμορφη σηψιγονία και
 6. η Χρόνια παράλυση.

Εχθροί μελισσών

Melissonomos: ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Οι εχθροί που προσβάλλουν ένα µελίσσι είναι κυρίως αρθρόποδα και περιλαµβάνουν έντοµα και ακάρεα, σπανιότερα δε αφορούν και σε κάποια θηλαστικά, τα οποία περιστασιακά µπορεί να αποβούν πολύ επιβλαβή.

Οι εχθροί [9] των μελισσών επιγραμματικά είναι οι εξής:

 1. Βαρροϊκή ακαρίαση,
 2. Τραχειακή ακαρίαση,
 3. Κηρόσκωρος,
 4. Σφήκες,
 5. Ποντίκια,
 6. Μυρμήγκια
 7. Άλλοι εχθροί, όπως αρκούδες, η νυχτόβια πεταλούδα (αχερώντια ή νεκροκεφαλή), το µικρό σκαθάρι Aethina tumida Murray και κάποια πουλιά, όπως τα χελιδόνια και οι µελισσοφάγοι, τα οποία τρώνε µέλισσες εν πτήσει.

Δηλητηριάσεις των μελισσών

Εκτός απ’ τις ασθένειες των μελισσών που προκαλούνται από βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα και ιούς, υπάρχουν και οι μη παρασιτικές ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με δηλητηριάσεις [9] από τοξικά φυτά ή φυτοφάρμακα [10]. Αυτές λοιπόν διακρίνονται στις τροφοδηλητηριάσεις (κάθε φυτό έχει στα διάφορα µέρη του ουσίες που έχουν σαν σκοπό την προστασία του. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτές οι ουσίες συγκεντρώνονται στο νέκταρ ή τη γύρη, προκαλώντας τοξικότητα στις µέλισσες) και στις δηλητηριάσεις από φυτοπροστατευτικά προϊόντα (Οι µέλισσες θανατώνονται κυρίως από εντοµοκτόνα. Αυτό συµβαίνει όταν συλλέγουν ρυπασµένη γύρη και νέκταρ, όταν πετάξουν µέσα από νέφος εντοµοκτόνου, όταν περπατήσουν σε ρυπασµένες επιφάνειες ή ο αέρας φέρει στην κυψέλη το νέφος του εντοµοκτόνου).

Μελισσοκομικά προϊόντα

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η σύγχρονη, ορθολογική και οικονομική μελισσοκομική εκμετάλλευση πρέπει να στηρίζεται στην αξιοποίηση-παραγωγή όλων των προϊόντων της κυψέλης. Τα κύρια μελισσοκομικά προϊόντα είναι το μέλι, ο βασιλικός πολτός, η γύρη, η πρόπολη, το κερί, το δηλητήριο και φυσικά η επικονίαση.

Το μέλι [11] έχει υψηλή ενεργειακή και θρεπτική άξια. Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είναι τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά του μελιού όσο η συνύπαρξη όλων αυτών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού αφορούν στην καρδιά-κυκλοφορικό, στην αναιμία, στις στομαχοεντερικές παθήσεις, στο ήπαρ (συκώτι), στα νεφρά. Τελευταία γίνονται μελέτες για τη δράση των αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που περιέχονται στο μέλι για την καταπολέμηση του καρκίνου. Τα φλαβονοειδή έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν το σίδηρο, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό ελευθέρων ριζών, δημιουργώντας μια προστατευτική ασπίδα για το γενετικό μας υλικό. Επίσης, το μέλι περιέχει πρεβιοτικά συστατικά (κυρίως φρουκτολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Αν δηλαδή είμαστε σε μια στρεσογόνο φάση της ζωής μας ή καπνίζουμε πολύ ή έχουμε περάσει μια φάση με συνεχείς διάρροιες, το μέλι αποτελεί ενδεδειγμένη λύση για την επαναφορά της ισορροπίας του γαστρεντερικού συστήματος.

Κερί μέλισσας - Μελισσοκομικός εξοπλισμός Αθήνα, Προϊόντα Μέλισσας

Ο βασιλικός πολτός [12] επιδρά ευεργετικά στο διαβήτη, στις νευρο-ενδοκρινο-μεταβολικές διαταραχές, στον συνδετικό, μυϊκό και σκελετικό ιστό, στην ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση, στην αντικαρκινική δράση, στις νευρολογικές ασθένειες, στις ψυχιατρικές ασθένειες, στις καρδιαγγειακές ασθένειες, στην ανικανότητα και στειρότητα, στη μαιευτική και γυναικολογία, στην παιδιατρική, στη δερματολογία. Έχει επίσης αντιγηραντική δράση.

Παρόλο που δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για τις ευεργετικές επιδράσεις της γύρης στους ανθρώπους, η χημική της σύνθεση αποκαλύπτει ένα προϊόν με μεγάλη θρεπτική αξία. Επίσης, θεωρείται και «φαρμακευτικό προϊόν» λόγω των ενζύμων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φλαβονοειδών και αντιβιοτικών ουσιών που περιέχει. Τόσο η γεύση όσο και τα χρώματα της γύρης [13] ποικίλλουν γιατί συλλέγεται από διαφορετικά είδη φυτών. Πολλές φορές η γεύση της είναι γλυκιά, άλλες φορές ελαφρά πικρή ή ακόμα και πολύ πικρή. Στα χρώματα συνήθως κυριαρχεί το κίτρινο, το πορτοκαλί, το λευκό και το σκούρο καφέ ή μαύρο.

Η πρόπολη [14] είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για τη στεγανοποίηση και απολύμανση του εσωτερικού της φωλιάς τους. Το χρώμα της εξαρτάται από τη φυτική της σύσταση, συνήθως όμως είναι καφε-πράσινη, καστανή ή σκούρα καφέ.

Το κερί [15] παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της μέλισσας και χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κηρηθρών, ύστερα από ζύμωση και ανάμιξη με τις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων. Το κερί που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να καλύψουν το ώριμο μέλι, έχει αντιβιοτικές ουσίες που συμβάλλουν στη συντήρηση του μελιού.

Το δηλητήριο [16] της μέλισσας ήταν γνωστό και σαν φάρμακο, από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας. Η θεραπευτική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και τα οφέλη του δηλητηρίου περιγράφονται στις εργασίες των αρχαίων επιστημόνων και ιατρών όπως του Ιπποκράτη (4ο αι. πΧ), Πλίνιου(2ο αι. πΧ) κ.ά. Σήμερα γίνεται μία εκτενής έρευνα σε όλο τον κόσμο για να διασωθούν και να καταγραφούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το δηλητήριο των μελισσών είναι αποτελεσματικότερο από τα συνθετικά φάρμακα.

Επικονίαση [17] ονομάζεται η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγμα του ίδιου ή άλλου άνθους του ίδιου είδους φυτού. Στην συνέχεια συντελείται η εκβλάστηση του γυρεόκοκου, η γονιμοποίηση του άνθους και η ανάπτυξη του καρπού. Κάποια φυτά γονιμοποιούνται από γύρη που προέρχεται από φυτό του ίδιου είδους και ποικιλίας (αυτοεπικονιαζόμενα) και κάποια άλλα από γύρη που προέρχεται από φυτό του ίδιου είδους αλλά διαφορετικής ποικιλίας (σταυροεπικονιαζόμενα). Επιπλέον τα φυτά διακρίνονται σε ανεμόφιλα, εντομόφιλα και ζωόφιλα ανάλογα με το μέσο μεταφοράς της γύρης. Εδώ εισέρχεται ο ρόλος της μέλισσας που βοηθάει να γίνει η επικονίαση. Ειδικά στα σταυροεπικονιαζόμενα φυτά από τα οποία τα περισσότερα είναι και εντομόφιλα, η δημιουργία μιας σχέσης εξάρτησης μεταξύ εντόμων και φυτών είναι η πεμπτουσία της σοφίας της φύσης όσον αφορά στην αναγέννησή της. Τα έντομα τρέφονται από την γύρη των ανθών και ταυτόχρονα βοηθούν στην γονιμοποίησή τους. Την ίδια στιγμή τα φυτά, “επιτρέπουν” στα έντομα να τραφούν από αυτά, με “αντάλλαγμα” την βοήθεια των εντόμων στην αναπαραγωγική διαδικασία και κατ’ επέκταση στην διαιώνιση του είδους.


Πληροφοριακά στοιχεία

Φυλές
Φυλές μελισσών
Φυλή μέλισσας Apis melifera ligustica
Φυλή μέλισσας Apis mellifera adami
Φυλή μέλισσας Apis mellifera buckfast
Φυλή μέλισσας Apis mellifera carnica
Φυλή μέλισσας Apis mellifera caucasica
Φυλή μέλισσας Apis mellifera cekropia
Φυλή μέλισσας Apis mellifera cypria
Φυλή μέλισσας Apis mellifera macedonica
Φυλή μέλισσας Apis mellifera syriaca
Ασθένειες
Ασθένεια μελισσών Αμερικανική σηψιγονία
Ασθένεια μελισσών Αμοιβάδωση
Ασθένεια μελισσών Ασκοσφαίρωση
Ασθένεια μελισσών Βακτήρια
Ασθένεια μελισσών Ευρωπαϊκή σηψιγονία
Ασθένεια μελισσών Νοζεμίαση
Ασθένεια μελισσών Παράλυση
Ασθένεια μελισσών Σακόμορφη σηψιγονία
Ασθένειες μελισσών
   
Εχθροί
Άλλοι εχθροί
Βαρροϊκή ακαρίαση
Εχθροί μελισσών
Κηρόσκωρος
Μυρμήγκια
Ποντίκια
Σφήκες
Τραχειακή ακαρίαση
   

 

 

 

 

 

 


 

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Oι Συμπληγάδες Πέτρες στην ελληνική μυθολογία ήταν δύο πολύ μεγάλοι βράχοι σ΄ένα θαλάσσιο στενό, που ενώνονταν και αποχωρίζονταν συνεχώς, έτσι ώστε ήταν αδύνατο το ασφαλές πέρασμα ενός πλοίου. Το πρώτο πλοίο που κατάφερε τελικά να περάσει ήταν το πλοίο «Αργώ» με τους Αργοναύτες και τη βοήθεια της θεάς Ήρας. Ο μύθος όμως αναφέρει πως έχασε την πρύμνη του (κατ’ άλλους την πλώρη του). Συγκεκριμένα, ο Φινέας συμβούλευσε τους Αργοναύτες να αφήσουν πρώτα ένα περιστέρι να περάσει ανάμεσα στις Συμπληγάδες, όπως και έγινε. Οι βράχοι έκλεισαν πίσω από το περιστέρι, που έχασε μόνο κάποια φτερά της ουράς του, και όταν ξανάνοιξαν, η «Αργώ» πέρασε με τους Αργοναύτες να κωπηλατούν με όλη τους τη δύναμη. Από τότε, οι δύο βράχοι ακινητοποιήθηκαν.

Ο Όμηρος τις συσχετίζει με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, δηλαδή με τον Πορθμό της Μεσσήνης στη Σικελία. Ο Στράβων, ο Ηρόδοτος και ο Ευριπίδης πίστευαν πως ήταν η είσοδος του Βοσπόρου από τον Εύξεινο Πόντο. Ο Πλίνιος, επαναλαμβάνοντας τις απόψεις των προηγουμένων, τις ταυτίζει με τις νήσους Φανάρι, και εξηγεί ότι «η ιστορία οφείλεται στο ότι χωρίζονται από πολύ μικρό διάστημα, ώστε από τους εισερχόμενους στη Μαύρη Θάλασσα που τους έβλεπαν καθέτως φαίνονταν δύο, και μετά, όταν η οπτική γωνία γινόταν λίγο πλάγια, εμφανίζονταν σαν να κινούνται και να ενώνονται σε ένα σώμα».

Ουσιαστικά, ο μύθος φανερώνει την αγωνία των πρώτων θαλασσοπόρων που άρχισαν να εκτελούν μεγάλους πλόες σε άγνωστες θάλασσες. Έκτοτε ο όρος χρησιμοποιείται και μεταφορικά για να δείξει την δυσκολία των στενών περασμάτων που συνήθως είναι και στρατηγικής σημασίας.

Οι περιοχές που αναφέρονται παρακάτω και θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως τις σύγχρονες συμπληγάδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές ως θαλάσσιοι διάδρομοι και θα ήταν καταστροφικό να κλείσουν λόγο πειρατείας ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας (πχ πολεμική αναταραχή) καθώς θα δημιουργούσαν ανυπολόγιστες ζημιές στην παγκόσμια ναυτιλία.

Η διώρυγα του Σουέζ

Είναι η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου, συνολικού μήκους 168 χλμ., ενώ προσθέτοντας τα σημεία αγκυροβολίων και το μήκος της ενδιάμεσης λίμνης, το συνολικό της μήκος φθάνει τα 190 χλμ. Έχει μέγιστο πλάτος, σε ορισμένα σημεία, 160-200 μ. και βάθος 11,60 μ. Διατρέχει κατά διεύθυνση Βορρά – Νότο τον ισθμό του Σουέζ, ενώνοντας τη Μεσόγειο θάλασσα με την Ερυθρά θάλασσα. Αρχίζει από το Πορτ Σάιντ, λιμένα εισόδου στη Μεσόγειο και καταλήγει στον λιμένα Σουέζ που βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου κόλπου της Ερυθράς θάλασσας. Η Μεσόγειος και η Ερυθρά θάλασσα δεν παρουσιάζουν μεταξύ τους υψομετρική διαφορά. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η διώρυγα είναι πλεύσιμη κατά μία κατεύθυνση. Για την πληρέστερη κατανόηση της σημασίας της Διώρυγας Σουέζ κρίνεται αναγκαία η παράθεση των ακόλουθων στοιχείων:

 

Πριν το κλείσιμο της διώρυγας το 1966, το μέσο βάθος κυμαινόταν στα 38 πόδια και μέσο πλάτος αυτής στα 90 μέτρα. Μετά τον καθαρισμό, την εκβάθυνση, διαπλάτυνση και την επαναλειτουργία της, σήμερα έχει μέσο βάθος 63 πόδια και μέσο πλάτος τα 160 μέτρα που επιτρέπουν έτσι τη διέλευση έμφορτων πλοίων των 150.000 τόνων d.w.
Γενικά η χρήση της διώρυγας του Σουέζ επιφέρει τις ακόλουθες μειώσεις αποστάσεων:
Η απόσταση Περσικού ή Αραβικού Κ. – Μεσογείου (μέσω Ακρωτηρίου Αφρικής) είναι 10.800 μίλια και Ευρώπης 11.100 μίλια. Μέσω Σουέζ η πρώτη είναι 4.700 μίλια και η δεύτερη 6.400 μίλια.
Η απόσταση Μεσογείου – Δυτικών ακτών Αμερικής είναι 12.000 μίλια, ενώ με χρήση της διώρυγας Σουέζ μειώνεται στα 8.300 μίλια.
Επίσης, με το κλείσιμο της διώρυγας το 1966 επήλθε μια περιορισμένη ναυτιλιακή κρίση κυρίως στους λιμένες της Μεσογείου. Συγκεκριμένα από ναυτιλιακά στοιχεία της εποχής η κίνηση στον λιμένα της Τεργέστης από την Μέση Ανατολή μειώθηκε κατά 30%, αλλά και στην Ελλάδα τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Περάματος αντιμετώπισαν μείωση επισκευαστικών εργασιών τους κατά 60-75%. Ενώ το 1965 μόνο 5 εκατομμύρια τόννοι πετρελαίου που προορίζονταν για Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ακολουθούσαν την από Ακρωτηρίου θαλάσσια οδό, το 1966 τετραπλασιάσθηκαν οι μεταφορές απ΄ αυτή την οδό για να φθάσουν το 1972 τα διερχόμενα φορτία από το Ακρωτήριο της Αφρικής το 85% του συνόλου του εξαγωγών ακαθάρτου πετρελαίου από τις Αραβικές Χώρες προς τη Βόρεια Αφρική, Μεσόγειο, και Β. Ευρώπη. Από το τονάζ αυτό το 45% μετέφεραν πλέον δεξαμενόπλοια άνω των 200.000 τόνων d.w. Ήταν η εποχή που ξεκινούσε ο γιγαντισμός των πλοίων.

Τα στενά του Βοσπόρου

O Bόσπορος είναι φυσικός πορθμός και σημαντική διεθνής θαλάσσια οδός που βρίσκεται στη βορειοδυτική Τουρκία και αποτελεί μέρος του ηπειρωτικού ορίου μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας και διαχωρίζει την ασιατική από την ευρωπαϊκή Τουρκία. Ο Βόσπορος, η Θάλασσα του Μαρμαρά και ο πορθμός των Δαρδανελίων στα νοτιοδυτικά συναποτελούν τα Τουρκικά Στενά. Όντας ο στενότερος πορθμός του κόσμου που χρησιμοποιείται στη διεθνή ναυσιπλοία, ο Βόσπορος συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, που η τελευταία με την σειρά της συνδέεται μέσω των Δαρδανελίων με το Αιγαίο Πέλαγος και από εκεί με τη Μεσόγειο.

O Bόσπορος παραμένει στρατηγικά σημαντικός. Αποτελεί βασικό θαλάσσιο δρόμο για τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ο έλεγχός του έχει υπάρξει αντικείμενο πολλών εχθροπραξιών στη σύγχρονη ιστορία, ιδιαίτερα του Ρωσοτουρκικού Πολέμου, 1877-1878, καθώς και της επίθεσης των Συμμαχικών Δυνάμεων στα Δαρδανέλια κατά την Εκστρατεία της Καλλίπολης του 1915, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα τελευταία χρόνια τα Τουρκικά Στενά έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για την πετρελαιοβιομηχανία. Το Ρωσικό πετρέλαιο, από λιμάνια όπως το Νοβορωσίσκ, εξάγεται από πετρελαιοφόρα στη Δυτική Ευρώπη και τις Η.Π.Α. μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στον πορθμό του Κερτς, τον Κιμμέριο Βόσπορο των Αρχαίων,το σημείο που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με την Θάλασσα του Αζόφ και αποτελεί ακόμη και σήμερα ιδιαίτερο σημείο τριβής ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Τα Στενά του Ορμούζ

Τα Στενά του Ορμούζ είναι πορθμός ανάμεσα στον κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο. Είναι το μόνο θαλάσσιο πέρασμα για το Περσικό Κόλπο και γι’ αυτό έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία. Στα βόρεια βρίσκεται το Ιράν και στα νότια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μουσαντάν, ένα εξκλάβιο του Ομάν. Στο στενότερο σημείο τους, τα στενά έχουν πλάτος 29 ναυτικά μίλια (54 χιλιόμετρα). Περίπου το 35% του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω ακτοπλοϊκών (και 20% των συνολικών) μεταφορών περνάει από τα Στενά του Ορμούζ.

Η σημαντική αυτή πλωτή οδός είναι στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Οι ροές μέσω του στενού διαύλου το 2018 αποτελούσαν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού παγκόσμιου πετρελαίου που διαπραγματεύεται στη θάλασσα.

 

Περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διήλθε επίσης από εκεί την προηγούμενη χρονιά.

Τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ

Τα στενά που ενώνουν την Ερυθρά θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό (Κόλπος του Άντεν) ονομάζονται στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ ή διαφορετικά από τους ιστορικούς χρόνους Οι Πύλες των Δακρύων.

O Κόλπος του Άντεν βρίσκεται στην Αραβική Θάλασσα ανάμεσα στην Υεμένη της νότιας ακτής της Αραβίας και τη Σομαλία στο Κέρας της Αφρικής.Ο κόλπος είναι επίσης γνωστός ως σοκάκι των πειρατών λόγω της Σομαλικής πειρατείας που πλήττει την περιοχή.

Ο Κόλπος του Άντεν είναι μια σημαντική εμπορική ναυτική δίοδος, ειδικά για το πετρέλαιο του Περσικού Κόλπου, κάτι που τον καθιστά βασικότατο για την παγκόσμια οικονομία. Περίπου το 11% του πετρελαίου θαλάσσιων κοιτασμάτων περνά από τον Κόλπο του Άντεν στο δρόμο του για τη Διώρυγα του Σουέζ, ή κοντινά διϋλιστήρια. Τα κυριότερα λιμάνια κατά μήκος του Κόλπου είναι το Άντεν στην Υεμένη, και η Ζέιλα, Βερβέρη και Μποσάσο στη Σομαλία.

Ο Πορθμός της Μαλάκκα

Ο Πορθμός της Μαλάκκα είναι μία στενή θαλάσσια έκταση, μήκους 805χμ μεταξύ της Μαλαισιανής χερσονήσου και του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας. Ονομάστηκε έτσι από το σουλτανάτο της Μαλάκκα το οποίο κυριαρχούσε το αρχιπέλαγο μεταξύ του 1400 και 1511. Ο πορθμός είναι από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο κομβικά σημεία του πλανήτη και η κύρια ακτοπλοϊκή δίοδος ανάμεσα στον Ινδικό και στον Ειρηνικό, συνδέοντας τις οικονομίες της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας με την Ινδία και το Πακιστάν. Περίπου 94.000 πλοία πλέουν ετησίως δια του πορθμού, μεταφέροντας περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου. Στην ανατολική είσοδο του πορθμού δεσπόζει η Σιγκαπούρη,ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα της Ασίας. Περίπου στο μέσο του πορθμού επίσης είναι χτισμένη η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Μαλαισίας.

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα συμφέροντα Κίνας, Ινδίας, αλλά και ΗΠΑ οι οποίες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον Ινδικό Ωκεανό και τη Κινεζική Θάλασσα από την εποχή της διακυβέρνησης Ομπάμα. Η Κίνα επεδίωξε να εξασφαλίσει την πρόσβασή της στους κρίσιμους θαλάσσιους διαδρόμους, ιδίως με τη δημιουργία τεχνητών νησιών με αεροδρόμια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας .Η Ινδία φοβάται ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την αυξημένη θαλάσσια ικανότητά της για να δημιουργήσει μια ζώνη ναυτικού αποκλεισμού που θα εκτείνεται από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

Ο πορθμός Μπελτ

Με την ονομασία πορθμός Μπελτ φέρονται δύο πορθμοί στη Βόρεια θάλασσα (Ευρώπη) και συγκεκριμένα εκατέρωθεν της δανικής νήσου Φιονία ή Φιν.

Και οι δύο αυτοί πορθμοί συνδέουν τη θάλασσα της νότιο – νοτιοδυτικής Βαλτικής με τον πορθμό του Κάτεγατ, πλην όμως η ναυσιπλοΐα δια μέσου αυτών είναι δυσχερής λόγω των υφισταμένων ισχυρών θαλασσίων ρευμάτων. Οι πορθμοί αυτοί είναι:

Ο Μέγας Μπελτ (ανατολικά της Φιονίας)

Ο Μικρός Μπελτ (δυτικά της παραπάνω νήσου)

Η διώρυγα του Παναμά

Η διώρυγα του Παναμά είναι η δεύτερη σε ναυτιλιακή σπουδαιότητα, από την άποψη των θαλασσίων μεταφορών, στον κόσμο μετά τη Διώρυγα Σουέζ. Με χρήση ανισοϋψών δεξαμενών ενώνει την επί του Ατλαντικού βόρεια ακτή με εκείνη του Ειρηνικού ωκεανού στα νότια και ουσιαστικά καθιστά περιττό τον περίπλου της αμερικανικής ηπείρου.

Στρατιωτικά σήμερα η διώρυγα του Παναμά, συνεχίζει να θεωρείται ουδέτερη θάλασσα. Την στρατηγική της σημασία θα μείωνε το μεγαεπίβολο σχέδιο τηςΔιώρυγας της Νικαράγουα ή Διώρυγα των Φτωχών όπως είχε ονομαστεί, η οποία ομως δεν έχει

πραγματοποιηθεί μένοντας στα χαρτιά.

.

Τα στενά του Μαγγελάνου

Ο Πορθμός του Μαγγελάνου είναι μια θαλάσσια δίοδος (πέρασμα), που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Νοτίου Αμερικής και συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό ωκεανό. Βρίσκεται στην περιοχή της Παταγονίας. Έχει μήκος 580 χλμ. και πλάτος 20-30 χλμ. Πήρε το όνομά του από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Φερδινάνδο Μαγγελάνο, που πέρασε από εκεί το 1520, επιχειρώντας τον πρώτο περίπλου της υδρογείου.

Το πέρασμα είναι το πιο σημαντικό φυσικό πέρασμα μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού, αλλά θεωρείται αρκετά δύσκολο να το διαπλεύσει κανείς, επειδή το κλίμα εκεί είναι αφιλόξενο και το πέρασμα πολύ στενό. Συγκεκριμένα στο πιο στενό του σημείο το πλάτος του είναι περίπου 4 χλμ.

 

 

 


 

ΑΠΟ  ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Η απάντηση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στους θεούς, τους βασιλιάδες και τους αριθμούς. Και η ιστορία ξεκινάει από παλιά.

Πάμε πίσω…

Πολύ πίσω…

Ήξερες ότι…

Οι 12 μήνες δεν ήταν πάντα 12;

Από πού πήραν το όνομά τους οι μήνες - Το Γρηγοριανό και το Αττικό ημερολόγιο - Η επιρροή των Ρωμαίων - ΦΩΤΟ

Ιανουάριος

Ο Ιανουάριος δεν ήταν πάντα πρώτος στα ημερολόγιά μας

Για τους αρχαίους Ρωμαίους, το έτος ξεκινούσε τον Μάρτιο και τελείωνε 10 μήνες αργότερα, τον ΔεκέμβριοΙΑΝΟΣ: Ο διπρόσωπος Θεός - Polis Magazino

Το 46 π.Χ., από το ρωμαϊκό έτος έλειπαν ήδη δυο μήνες. Τότε αποφάσισε ο Ιούλιος Καίσαρας να δώσει μια λύση. Επέβαλε ένα νέο ηλιακό ημερολόγιο με διάρκεια 365 μέρες και άλλαξε την ημερομηνία της Πρωτοχρονιάς, από 1η Μαρτίου, στην 1η Ιανουαρίου.

 

 

Όταν ο βασιλιάς Πομπίλιος ανανέωσε το ρωμαϊκό ημερολόγιο γύρω στο 690 π.Χ., ονόμασε τον Ιανουάριο από τον διπρόσωπο ρωμαϊκό θεό Ιανό (Janus). Ήταν ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Απεικονίζονταν συνήθως σε σημεία διαβάσεων, όπως είναι οι θύρες, οι πύλες και οι γέφυρες.  Φαίνεται κατάλληλο για τον πρώτο μήνα του νέου έτους, ενώ θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί ο Ιανουάριος είναι ο πιο δημοφιλής μήνας διαζυγίου!

ΦεβρουάριοςΜπήκε και ο κουτσοφλέβαρος...ο μήνας του εξαγνισμού και του ξυπνήματος της φύσης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι γιόρταζαν πάντα το τέλος του έτους με ένα φεστιβάλ που ονομάζεται “Februa”. Το λατινικό ρήμα “februare” σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω και οι τελετές ήταν καθαρμών και εξαγνισμών. Όταν ο Βασιλιάς Πομπίλιος ονόμασε τον 12ο μήνα της ρωμαϊκής χρονιάς, επέλεξε τον Φεβρουάριο μετά την περίοδο της γιορτής. Ο μήνας αφιερώθηκε στον θεό του Άδη Φέβρουο και στους νεκρούς.

Μάρτιος

Όπως είπαμε ήδη, ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και ονομαζόταν Primus. Μετά το 46 π.Χ. ονομάστηκε Μάρτιος αφιερωμένος στον θεό του πολέμου Άρη που στα λατινικά ονομαζόταν Mars. Έτσι, οι Ρωμαίοι τον “βάφτισαν” Martius (Άρειο). Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή ιστορία, οι ιδρυτές της Ρώμης, Ρώμος και Ρωμύλος, του έδωσαν αυτό το όνομα προς τιμήν του πατέρα τους και γενάρχη των Ρωμαίων, του θεού Άρη.

Απρίλιος

Η πηγή του ονόματος του Απριλίου έπληξε τους ιστορικούς για αιώνες. Επειδή ήταν ο δεύτερος μήνας στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο τίτλος του προέρχεται από τη λατινική λέξη “για το δεύτερο”. Πιστεύεται επίσης, ότι το όνομα συνδέεται με το λατινικό ρήμα “aperio” που σημαίνει “ανοίγω”  στα λατινικά – καθώς ανοίγει ο καιρός και τα λουλούδια ανθίζουν. Ωστόσο, άλλοι εικάζουν ότι ο Απρίλιος πήρε το όνομά του από την ελληνική θεά του έρωτα και της ομορφιάς, την Αφροδίτη.

Μάλλον η αλήθεια βρίσκεται κάπου μεταξύ όλων αυτών, σε συνδυασμό!

Μάϊος

Κατά τον Πλούταρχο η ονομασία του Μάϊου προέρχεται από την ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια), της οποίας το όνομα προήλθε από το όνομα της νύμφης Μαίας (τροφός) που ήταν η ομορφότερη από τις Πλειάδες -τις επτά κόρες του Άτλαντα (Ατλαντίδες)- και ήταν μητέρα του θεού Ερμή (αγγελιαφόρος των θεών) στον οποίο ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος.

Η θεά Μαία ήταν φύλακας της φύσης και των φυτών, γνωστή ως η θεά της γης, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτός ο μήνας της άνοιξης φέρει το όνομά της.

Ιούνιος

Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τον Ιούνιο από τη θεά Juno (Ήρα), την προστάτιδα του σπιτιού και του γάμου. Η Ήρα παντρεύτηκε τον επικεφαλής ρω

 

μαϊκό θεό Δία και θεωρήθηκε η βασίλισσα των θεών.

Ο Ιούνιος ονομάστηκε επίσης τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα, καθιστώντας την ιδανική περίοδο για να παντρευτείς!

ΙούλιοςΙούλιος Καίσαρας : η άγνωστη απαγωγή του και η εκδίκηση | Ιστορία

Επειδή το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ξεκινούσε με τον Μάρτιο, ο Ιούλιος ήταν ο πέμπτος μήνας του έτους. Έτσι ο μήνας ονομάστηκε κάποτε “Quintilis”, το οποίο μεταφράζεται σε “πέμπτο” στα Λατινικά. Αλλά το 44 π.Χ., ο Ιούλιος μετονομάστηκε προς τιμήν του Ιούλιου Καίσαρα -ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου- που τα γενέθλια του έπεσαν αυτόν τον μήνα.

ΑύγουστοςΟ Οκταβιανός Αύγουστος και η Pax Romana | iEllada.gr

Η πηγή του ονόματος του Αυγούστου είναι παρόμοια με εκείνη του Ιουλίου. Ο Αύγουστος ήταν προηγουμένως γνωστός ως “Σεξτίλια” -“για το έκτο” στα λατινικά- αλλά αργότερα πήρε το όνομά του από τον αυτοκράτορα Οκταβιανό, ο οποίος τιμήθηκε από την Σύγκλητο με το προσωνύμιο Αύγουστος που σημαίνει “σεβαστός”, όταν έγινε αυτοκράτορας της Ρώμης.

Σεπτέμβριος

Sextilia - Wikipedia

Ως τον έβδομο μήνα στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο, ο Σεπτέμβριος έχει ρίζες από το «septem» που σημαίνει «επτά» στα λατινικά. Δεν έχει αλλάξει όμως το όνομα του, αν και είναι ο ένατος πια μήνας στο ημερολόγιο!

Οκτώβριος

Από το οκτάγωνο έως το χταπόδι, η λατινική ρίζα “οκτώ” είναι κοινή στα καθημερινά μας ακούσματα. Ο Οκτώβριος πήρε το όνομα του ως τον όγδοο μήνα του έτους εκείνη την εποχή. Το 46 π.Χ. με την αλλαγή του ημερολογίου έγινε ο δέκατος μήνας αλλά κράτησε το όνομά του.

Νοέμβριος

Όπως και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, η ιστορία πίσω από το όνομα του Νοεμβρίου είναι εκπληκτικά απλή. Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τον ένατο μήνα του ημερολογιακού έτους με τη ρίζα «novem», που είναι ο όρος «εννέα» στα Λατινικά.

Δεκέμβριος

Τουλάχιστον, τα σύγχρονα και τα αρχαία ρωμαϊκά ημερολόγια έχουν κάτι κοινό: Και οι δύο τελειώνουν το έτος με το μήνα Δεκέμβριο!

Ωστόσο, το ρωμαϊκό μοτίβο ονομασίας μηνών με αριθμητική σειρά εξακολουθεί να ισχύει κι εδώ. Ο Δεκέμβριος πήρε τον τίτλο του από τη λατινική λέξη «decem», δηλαδή “δέκα”.

 

 

 

 

 


 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΔΙΟΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ή ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΑ-14

Πάμε να μάθουμε σχετικά με τη μέθοδο, που μας επιτρέπει τη χρονολόγηση εως και 50.000 έτη πίσω στο χρόνο!

Πώς γίνεται η χρονολόγηση με τη μέθοδο Άνθρακα-14;

Η ραδιοχρονολόγηση ή χρονολόγηση με τη μέθοδο του Άνθρακα-14, είναι το σημαντικότερο εργαλείο που έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή Αρχαιολόγοι και Παλαιοντολόγοι για την εύρεση της χρονολογικής σειράς των γεγονότων από την εποχή που δεν υπήρχαν γραπτά μνημεία.

anthrax14 1n

Τι είναι ο Άνθρακας-14;

Στη φύση υπάρχουν δύο ισότοπα Άνθρακα (Ισότοπα χαρακτηρίζονται τα άτομα του ίδιου χημικού στοιχείου που έχουν διαφορετικό αριθμό νετρονίων στον πυρήνα τους) ο Άνθρακας 12 και 13 που αποτελούν το 99% και το 1% αντίστοιχα της ποσότητας Άνθρακα που βρίσκεται στη φύση. 

anthrax14 2n

Υπάρχουν άλλα πέντε ισότοπα Άνθρακα τα οποία είναι ραδιενεργά. Ένα από αυτά τα ισότοπα είναι και ο Άνθρακας-14 που παράγεται από το άζωτο που υπάρχει στην υψηλή ατμόσφαιρα της Γης σε συνδυασμό με την κοσμική ακτινοβολία.

Η ανακάλυψη της Ραδιοχρονολόγησης

Το 1946, ο καθηγητής χημείας του Πανεπιστημίου του Σικάγου Willard Libby, ανακάλυψε πως όλοι οι ζώντες οργανισμοί (φυτά, ζώα κτλ) λαμβάνουν το ραδιενεργό Άνθρακα-14 από την ατμόσφαιρα, μια διαδικασία που σταματά όταν επέλθει ο φυσικός θάνατος των οργανισμών, οπότε οι πυρήνες του Άνθρακα-14 αρχίζουν να αποσυντίθεται

anthrax14 3nΟ Willard Libby


Πώς γίνεται η ραδιοχρονολόγηση;

Όπως είδαμε πιο πάνω, όλοι οι οργανισμοί απορροφούν από την ατμόσφαιρα Άνθρακα-14 καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι τιμές που προσλαμβάνουν, είναι ίδιες με αυτές που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Μετά το θάνατο, η διαδικασία πρόσληψης σταματά και αρχίζει η διάσπαση-μείωση του Άνθρακα-14 από τον οργανισμό. Για τη μείωση στο 50% των αποθεμάτων χρειάζονται, όπως ανακάλυψε ο Libby, 5730 χρόνια, εκθετικά χρειάζονται άλλα τόσα για τη μείωση από το 50% στο 25% κ.ο.κ. 

cdate3

Έτσι, με τον υπολογισμό της εναπομείνασας ποσότητας Άνθρακα-14 μπορεί να διαπιστωθεί ακριβώς η ημερομηνία θανάτου του οργανισμού. Η μέθοδος αυτή, μπορεί να εφαρμοστεί σε δείγματα ξύλου, τύρφης, ξυλάνθρακα, χαρτιού, μαλλιών, κοκάλων κ.λπ.

Το χρονικό εύρος της μεθόδου εκτείνεται από τα 200-35000 χρόνια, ενώ με ειδικές τεχνικές φτάνει έως τα 50.000 χρόνια.

 

 

 

 


 

ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΤΟ ΠΙΟ ΞΗΡΟ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΓΗ 

Το 1903, ο εξερευνητής Ρόμπερτ Σκοτ και η ομάδα του «σκόνταψαν» σε μια ανωμαλία στο κατά τ’ άλλα παγωμένο, λευκό τοπίο της Ανταρκτικής: τις Ξηρές Κοιλάδες, βραχώδεις περιοχές, που ουσιαστικά δεν έχουν καθόλου ορατό πάγο! Από τότε, αρκετοί επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις διάφορες πλευρές αυτού του ασυνήθιστου περιβάλλοντος, που καλύπτει λιγότερο από το 2% της Ανταρκτικής, καθώς το υπόλοιπο 98% καλύπτεται από αιώνιους πάγους, πάχους – σε πολλές περιοχές – άνω των 1.600 μέτρων.

Νέος τύπος οικοσυστήματος» κάτω από τις Ξηρές Κοιλάδες της Ανταρκτικής | in.gr

Οι περισσότεροι παγετώνες έχουν υγρή βάση. Ενα στρώμα νερού κάτω από τον πάγο λειτουργεί σαν λιπαντικό, διευκολύνοντας την αργή ροή του παγωμένου ποταμού (παγετώνα). Αυτή η ροή είναι που δημιουργεί τα μακρόστενα φιόρδ και άλλα έντονα γεωλογικά χαρακτηριστικά, που αποκαλύπτονται καθαρά μόνο όταν υποχωρήσει ο παγετώνας. Οι παγετώνες των Ξηρών Κοιλάδων έχουν παγωμένη βάση καθώς οι πολικές θερμοκρασίες παρά την πίεση του υπερκείμενου πάγου δεν επιτρέπουν στο νερό να λιώσει. Ετσι και το γεωλογικό τους αποτύπωμα είναι πιο ήπιο.

Το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής δεσμεύει τεράστια ποσότητα νερού. Εχει έκταση όση οι ΗΠΑ και το Μεξικό μαζί, και αν έλιωνε πλήρως, θα οδηγούσε σε άνοδο της στάθμης του νερού στη θάλασσα κατά 50 έως 70 μέτρα. Αντίθετα, στις Ξηρές Κοιλάδες δεν υπάρχει σχεδόν ίχνος νερού. Είναι το πιο παγωμένο και πιο ξηρό μέρος στον κόσμο.

Πριν από 14 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη Μέση Μειόκαινο κλιματική μεταβολή, ο πάγος σταμάτησε να λιώνει στις νότιες κοιλάδες της Ανταρκτικής. Η θερμοκρασία έπεσε στους -10 βαθμούς Κελσίου και από τότε, τουλάχιστον σε μεγάλο υψόμετρο δεν ανέβηκε ποτέ πάνω από το σημείο τήξης του νερού. Ο αέρας αφυδατώθηκε, αφήνοντας το παγωμένο τοπίο με λιγότερη υγρασία απ’ ό,τι η Σαχάρα. Από εκείνη τη χρονική περίοδο και μετά, το κλίμα στην περιοχή έμεινε σχεδόν αναλλοίωτο.

To μέρος στην Ανταρκτική όπου δεν... χιονίζει ποτέ! (βίντεο-φωτο) | Pronews

Η ξηρότητα της περιοχής οφείλεται ως ένα βαθμό στο γεγονός, ότι η σκόνη πάγου από το παγοκάλυμμα της ανατολικής Ανταρκτικής, που μεταφέρουν οι άνεμοι με δυτική κατεύθυνση, εμποδίζεται να φτάσει στις κοιλάδες εξαιτίας των ψηλών βουνών που τις προστατεύουν. Ενας άλλος παράγοντας είναι οι καταβατικοί άνεμοι, όπου ο ξηρός πολύ ψυχρός – και γι’ αυτό πιο πυκνός – αέρας από τα βουνά κατεβαίνει προς τις κοιλάδες με ταχύτητα 300 χλμ. την ώρα, με αποτέλεσμα να θερμανθεί ελαφρώς (μειώνοντας τον κορεσμό του σε υδρατμούς) και να παρασύρει ή εξαχνώσει τον όποιο επιφανειακό πάγο και χιόνι των κοιλάδων.

Στις Ξηρές Κοιλάδες, κάτω από τα επιφανειακά βράχια και την άμμο υπάρχει αρχαίος πάγος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών σε άλλα σημεία ο πάγος αυτός έχει ηλικία 800.000 ετών και σε άλλα 8 εκατομμυρίων ετών. Μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν αδύνατο ο πάγος να παραμείνει άθικτος για εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι σε συγκριτικά μικρό χρονικό διάστημα θα εξαχνωνόταν πλήρως, μετασχηματιζόμενος απευθείας από τη στερεή στην αέρια μορφή του νερού, και θα παρασυρόταν μακριά από τους παγωμένους, αλλά ξηρούς ανέμους.

 

Νέα μαθηματικά μοντέλα περιγραφής του φαινομένου έδειξαν ότι η εξάχνωση του θαμμένου πάγου είναι πολύ αργή διαδικασία, με απώλεια λιγότερου του ενός δεκάτου του χιλιοστού πάγου κατά έτος. Υπό ορισμένες συνθήκες, ο θαμμένος πάγος μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον. Το συμπέρασμα αυτό έχει αντανάκλαση και κάπου πολύ μακριά, στον πλανήτη Αρη, αυξάνοντας την πιθανότητα κάτω από το παγωμένο έδαφος να υπάρχει πάγος νερού, που δεν εξαχνώθηκε στην εξαιρετικά αραιή ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη.

 

 


 

Τι είναι  το CERN; Γιατί ακούμε τόσο συχνά το όνομά του και τι περιμένουμε από αυτό;

Ήταν 29 Σεπτεμβρίου 1954 όταν 12 ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν στην ίδρυση ενός κοινού οργανισμού ατομικών και πυρηνικών ερευνών, για την καλύτερη συνεργασία επιστημόνων, φυσικών κυρίως, όλης της Ευρώπης στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των μυστικών του ατόμου και του υποατομικού κόσμου. Ιδρυτικά μέλη ήταν το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία, καθώς και η άλλοτε Γιουγκοσλαβία, ένα προσωρινό συμβούλιο με εκπροσώπους των χωρών ανέλαβε την δημιουργία ενός νέου εργαστηρίου, προσφέροντας έτσι στον οργανισμό το όνομά του: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Έρευνας ή Conseil européen pour la recherche nucléaire στα γαλλικά, εν συντομία CERN.

64 χρόνια μετά ο οργανισμός συνίσταται από 22 μέλη, μεταξύ αυτών και το Ισραήλ, μετονομάστηκε σε Organisation européen pour la recherche nucléaire, αλλά με παράκληση του Werner Heisenberg το ακρωνύμιο έμεινε ίδιο. Σε ένα βορειοδυτικό προάστιο της Γενεύης, πάνω σχεδόν στα γαλλο-ελβετικά σύνορα βρίσκεται το μεγαλύτερο εργαστήριο φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο όπου 2,500 επιστήμονες, μηχανικοί, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι συνεργάζονται σε μία προσπάθεια να ανακαλύψουν τα θεμέλια του κόσμου, στοιχειώδη σωματίδια μπροστά στα οποία ο ίδιος ο πυρήνας του ατόμου φαντάζει σαν τον Ήλιο…

Κορφιάτικο: Τι είναι τελικά το CERN;

Πράγματι ο τίτλος σήμερα μοιάζει παραπλανητικός: ενώ το CERN ιδρύθηκε με σκοπό την μελέτη του ατομικού πυρήνα, σύντομα άλλαξε πεδίο δραστηριότητας ασχολούμενο με αυτό που ονομάζουμε φυσική μεγάλων ταχυτήτων ή στοιχειωδών σωματιδίων. Μεγάλων ταχυτήτων διότι η μελέτη των ιδιοτήτων και κυρίως των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των στοιχειωδών σωματιδίων που συνιστούν τον υλικό μας κόσμο απαιτεί την σύγκρουση αυτών σε κολοσσιαίες ταχύτητες που φτάνουν σχεδόν το καθολικό όριο του φωτός. Για να φτάσουν σε αυτές τις ταχύτητες τα σωματίδια επιταχύνονται εκτελώντας αλλεπάλληλες στροφές σε τεράστιους κυκλικούς επιταχυντές, μέσω πανίσχυρων μαγνητικών πεδίων τα σωματίδια αποκτούν τεράστια κινητική ενέργεια, η σύγκρουση τους συμβαίνει σε κατάλληλους ανιχνευτές, όπου τα θραύσματα της κρούσης προσφέρουν εξαιρετικά στοιχεία για την δομή και τους νόμους που διέπουν τον υπερμικροσκοπικό αυτόν κόσμο.

Το CERN διαθέτει 9 τέτοιους επιταχυντές διαφόρων μεγεθών και χρήσεων, μεγαλύτερος όλων είναι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider ή LHC). Ένα τούνελ μήκους 27 χιλιομέτρων σε βάθος 175 μέτρων που διαπερνώντας 4 φορές τα γαλλοελβετικά σύνορα, αποτελεί τον ισχυρότερο επιταχυντή σωματιδίων, την περιπλοκότερη πειραματική συσκευή και την μεγαλύτερη μηχανή που είδε ποτέ ο κόσμος. Εκεί 10,000 περίπου υπεραγώγιμοι μαγνήτες επιταχύνουν τα σωματίδια σε ταχύτητες περίπου 3.1 μέτρα ανά δευτερόλεπτο μικρότερες της ταχύτητας του φωτός, σχεδόν στο 99.999999% της μεγαλύτερης ταχύτητας που μπορεί να υπάρξει στο Σύμπαν. 96 τόνοι υπερκρίσιμου ηλίου-4 απαιτούνται ώστε οι μαγνήτες να μείνουν σε σταθερή θερμοκρασία -271.25°C, ούτε δύο βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Το Cern στη μάχη εναντίον του νέου κορωνοϊού - Παράγει αντισηπτικά τζελ και εξελιγμένο ιατρικό εξοπλισμό | ενότητες, κόσμος | Real.gr

Περίπου 10,000 επιστήμονες και μηχανικοί από σχεδόν 100 χώρες συνέβαλλαν στην κατασκευή αυτού του θαύματος. 7 ανιχνευτές έχουν τοποθετηθεί στα σημεία συνάντησης και σύγκρουσης των αδρονίων, με τον ATLAS να αποτελεί τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο, που μαζί με τον CMS είναι επιφορτισμένοι με την αναζήτηση του σωματιδίου που είναι υπεύθυνο για την ύπαρξη της μάζας και των διαστάσεων, το περιβόητο μποζόνιο Higgs, γνωστό και σαν σωματίδιο του «Θεού».

Μόνο το 2012 6 τετράκις εκατομμύρια συγκρούσεις αδρονίων (πρωτονίων) συνέβησαν στον LHC, προσφέροντας περίπου 49 petabytes (1015 bytes) πληροφορίας ετησίως, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστεί κανείς πως όλο το παγκόσμιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών συνίσταται από περίπου 65,000 petabytes. Το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών στον κόσμο, αποτελούμενο από περίπου 170 πανίσχυρους υπολογιστές μέλη ενός παγκόσμιου δικτύου εξαπλωμένου σε 42 χώρες και σχεδόν 12,000 χρήστες, είναι επιφορτισμένο αποκλειστικά με την διαχείριση και την ανάλυση του τεράστιου όγκου πειραματικών δεδομένων που προκύπτουν από τις παραπάνω συγκρούσεις, ενός εκ των 9 επιταχυντών του εργαστηρίου…

Δεδομένα, δεδομένα, δεδομένα. Ο τεράστιος όγκος δεδομένων εκ των πειραματικών μετρήσεων υποχρέωσε από πολύ νωρίς το CERN να διαμοιράσει το έργο αποθήκευσης κι ανάλυσης τους σε πλήθος απομακρυσμένων μεταξύ τους κέντρων, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων σύντομα μετατράπηκε σε δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN). Το 1980 ξεκίνησε η ανάπτυξη ενός λογισμικού που με την ονομασία ENQUIRE φιλοδοξούσε να διευκολύνει την επικοινωνία 10,000 ανθρώπων που συνεργάζονταν μέσα από e-mails και αποστολή αρχείων, από τους επιστήμονες υπολογιστών του CERN Tim Berners-Lee και Robert Cailliau. Το 1991 δημιουργήθηκε η πρώτη ιστοσελίδα. Το 1993 το CERN ανακοίνωσε ότι το δίκτυο του θα ήταν ανοικτό κι ελεύθερο για όλους. Ο παγκόσμιος ιστός, το www (World Wide Web), το internet το μεγαλύτερο και πλέον επιδραστικό ίσως δημιούργημα της ανθρώπινης ιστορίας ήταν πλέον πραγματικότητα…

Ποιος είναι όμως ο ουσιαστικός σκοπός του CERN; Τι είναι αυτά τα αδρόνια; Αδρόνια καλούνται σωματίδια σύνθετα (εξ ου κι ο όρος αδρός), απαρτιζόμενα από quarks. Διαιρούνται σε βαρυόνια, από τρία quarks και σε μεσόνια από ένα quark κι ένα antiquark. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια, τα δύο αδρόνια που απαρτίζουν τους ατομικούς πυρήνες είναι βαρυόνια, τα πιόνια εξωτικά σωματίδια που σχηματίζονται όταν οι κοσμικές ακτινοβολίες από τα βάθη του Σύμπαντος αλληλοεπιδρούν με την γήινη ατμόσφαιρα, είναι μεσόνια, ανήκουν δε στην κατηγορία των μποζονίων. Και αυτά τα quarks τι είναι; Εδώ αρχίζει η επιστήμη του CERN, στα σωματίδια που προκύπτουν από αυτές τις συγκρούσεις.

Στοιχειώδη σωματίδια καλούνται όσα σωματίδια δεν συνίστανται από άλλα μικρότερα. Ο φυσικός μας κόσμος αποτελείται από ύλη κι ενέργεια, τα διάφορα στοιχεία της ύλης αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους μέσω τεσσάρων στοιχειωδών αλληλεπιδράσεων: την βαρύτητα εφόσον έχουν μάζα, τις 1041 φορές ισχυρότερες ηλεκτρομαγνητικές αν φέρουν ηλεκτρομαγνητικά φορτία, καθώς και την ισχυρή και την ασθενή δύναμη, δυνάμεις που υφίστανται αποκλειστικά στα μικροσκοπικά όρια του πυρήνα, μεταξύ των εκεί σωματιδίων και ισχύος έως και 60 φορές μεγαλύτερης των ηλεκτρομαγνητικών. Στον μικροσκοπικό κόσμο οι μάζες είναι αμελητέα μεγέθη και η βαρύτητα μπορεί να ξεχαστεί, ένα καθιερωμένο πρότυπο έχει χτιστεί στην προσπάθεια κατανόησης των τριών παραπάνω αλληλεπιδράσεων στο στοιχειώδες τους στάδιο.

Τι είναι το CERN, πως σχετίζεται με το «www» και ποιος ο ρόλος της Ελλάδας. | Οδός Φυσικής

Κάθε στοιχειώδες σωματίδιο έχει μία δική του στροφορμή, το spin. Όσα έχουν spin αριθμό ακέραιο καλούνται μποζόνια, προς τιμήν του Ινδού φυσικού Bose που μαζί με τον Einstein δημιούργησαν την αντίστοιχη κατανομή. Η μία κατηγορία των μποζονίων είναι οι φορείς αλληλεπιδράσεων, τα σωματίδια που πραγματοποιούν τις 4 θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις: το φωτόνιο για την ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση, τα μποζόνια W+/- και Z για την ασθενή δύναμη, τα 8 είδη γλοιονίων (ή γκλουονίων, εκ του γλοίο ή του glue) που σαν κόλλα κρατούν τα πρωτόνια και νετρόνια του πυρήνα μαζί, εκφράζοντας την ισχυρή δύναμη, καθώς και το υποθετικό βαρυόνιο για την βαρύτητα. Η άλλη κατηγορία είναι η κλιμακωτή, έχει μηδενικό spin και μόλις ένα μέλος: το μυστηριώδες μποζόνιο Higgs.

Με ονομασία προερχόμενη από τον μέγα νομπελίστα φυσικό Peter Higgs που προέβλεψε την ύπαρξη του, το σωματίδιο αυτό λύνει το ερώτημα του γιατί τα σωματίδια της ύλης έχουν μάζα. Η ηλεκτρομαγνητική και η ασθενής δύναμη αποδεδειγμένα συνιστούν στοιχεία μίας δύναμης, της ηλεκτρασθενούς, η συμμετρία που γεννάει δε απαιτεί τα σωματίδια W+/- και Z να έχουν μηδενική μάζα όπως τα φωτόνια. Οι πειραματικές όμως μετρήσεις έδειχναν τα δύο πρώτα να έχουν μάζα, με τους φυσικούς να μην έχουν ιδέα τι ήταν αυτό που συνέβαινε. Ένας μηχανισμός απαιτούνταν ώστε αυτή η συμμετρία να σπάει, το πεδίο Higgs που ο παραπάνω δημοσίευσε το ’63 είναι που με απλά λόγια σπάει την παραπάνω συμμετρία ηλεκτρομαγνητικής με ασθενούς αλληλεπίδρασης, όντας διάσπαρτο στον χωρόχρονο, προσδίδοντας έτσι μάζα στο στον υλικό μας κόσμο.

Τι συνιστά όμως την ύλη; Εκεί έρχονται τα φερμιόνια, με spin κλάσμα, με ονομασία από τον πατέρα της πυρηνικής θεωρίας Enrico Fermi, που συνέβαλε στην κατανομή Fermi-Dirac. Όσα έχουν spin ½ αλληλοεπιδρούν διά της ισχυρής αλληλεπίδρασης, είναι τα γνωστά μας quarks και antiquarks που εν ολίγοις απαρτίζουν τα πυρηνικά σωματίδια, που απαρτίζουν τον πυρήνα του ατόμου. Όσα έχουν spin πάλι ½ αλλά αλληλοεπιδρούν μέσω της ηλεκτρασθενούς δύναμης καλούνται λεπτόνια και αντιλεπτόνια, χωρίζονται δε σε τέσσερις γενιές: το ηλεκτρόνιο (e), που οι «τροχιές» του γύρω από τον πυρήνα ορίζουν το άτομο, το μιόνιο (μ), καθώς και το ταυ (τ), μαζί με τα αντίστοιχα νετρίνα τους (νe, νμ, ντ). Αυτά τα σωματίδια αποτελούν την ύλη, είτε συνηθισμένη, είτε εξωτική.

Τι προσέφερε εδώ το CERN; Πρακτικά σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα: οι ασθενείς αλληλεπιδράσεις, τα μποζόνια W+/- και Z, τα νετρίνα, οι συμμετρίες, τα σωματίδια αντιυδρογόνου και κυρίως ο εντοπισμός ενός μποζονίου στον ανιχνευτή ATLAS που κατά 99,99995% πιθανότητα αποτελεί το μποζόνιο Higgs. 5 βραβεία Nobel απονεμήθηκαν σε ερευνητές του CERN.

Ναι αλλά πια είναι τέλος η πρακτική χρησιμότητα των παραπάνω ερευνών, πέραν της ανθρώπινης ανάγκης για ανακάλυψη των θεμέλιων του Σύμπαντος, ακόμη και στο εσχάτως μικρό επίπεδο; Καταρχήν όλη η φυσική, η δημιουργία του Σύμπαντος και οι πρακτικές εφαρμογές που προκύπτουν από αυτήν, μπορούν να εξηγηθούν σε μία νέα πολύ πιο βελτιωμένη και στέρεη βάση. Παρόλα αυτά όμως οι δέσμες επιταχυνόμενων στοιχειωδών σωματιδίων γρήγορα βρήκαν κι άλλες πρακτικές εφαρμογές στην κοινωνία. Μέσα από επιταχυντές σωματιδίων παράγονται ιατρικά ισότοπα (όπως για παράδειγμα στο PET) με χρήσεις είτε στην διάγνωση, είτε και στην ίδια την θεραπεία, καρκινικών κυρίως, νοσημάτων.

Πέραν αυτών, η έρευνα του CERN για τους υπεραγώγιμους μαγνήτες των επιταχυντών του εκτόξευσε στα ύψη την έρευνα πάνω στα υπεραγώγιμα υλικά, με πληθώρα εφαρμογών στις ζωές μας. Το διαδίκτυο όπως προαναφέρθηκε, αλλά και η οθόνη αφής, πλήθος εφαρμογών στην ιατρική, την ασφάλεια, την βιομηχανία και τους ανιχνευτές, ακόμη και στην διαχείριση μεγάλου ανθρώπινου δυναμικού ή στο project management, προέκυψαν μέσα από τις άμεσες ή έμμεσες λειτουργίες του μεγαλύτερου ερευνητικού προγράμματος που είδε ποτέ η ανθρωπότητα…

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ποια εμβόλια είναι στην τελική ευθεία διάθεσης: τι αναμένουμε;

Γερμανία: Πιθανό εμβόλιο κατά κορωνοϊού για τον πληθυσμό μας στις αρχές του 2021 | ΣΚΑΪ

Όλα τα Covid-19 εμβόλια που αναπτύσσονται, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να επιτεθεί συγκεκριμένα στον ιό SARS-CoV-2, εάν ο ιός καταφέρει να μπει στο σώμα μας. Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός των εμβολίων στοχεύει στο να παράγουμε συγκεκριμένα αντισώματα (αλλά και κυτταρική μνήμη) έναντι χαρακτηριστικών δομών του ιού, όπως η επιφανειακή ακίδα που επιτρέπει στον ιό να προσκολλάται και τελικά να εισέρχεται και να μολύνει τα κύτταρα.Επί του παρόντος 54 εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού δοκιμάζονται ήδη σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και 13 από αυτά βρίσκονται στη φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών.
Τα εμβόλια χωρίζονται περαιτέρω, ανάλογα με το σχεδιασμό τους σε επιμέρους κατηγορίες.

Για να αντιμετωπιστεί, κυριολεκτικά με κάθε δυνατό τρόπο η πανδημία, αναπτύσσονται και δοκιμάζονται καινοτόμα εμβόλια (όπως τα πρωτεϊνικά εμβόλια και εμβόλια που θα χρησιμοποιούν ως βιοτεχνολογική πλατφόρμα DNA ή RNA), εμβόλια ιικού φορέα και εμβόλια κλασικού τύπου (όπως εμβόλια αδρανοποιημένου ή εξασθενημένου ιού).Τα πρωτεϊνικά εμβόλια μεταφέρουν δομικά μόρια ή θραύσματα δομικών μορίων του κορωνοϊού. Σε αυτή την κατηγορία προπορεύονται τα εμβόλια των
• Novarax (USA) σε ΦIII (αναμενόμενα αποτελέσματα τέλη 2020)
• Medicago (Canada) σε ΦII/III
• Anhui Zhifei Longcom (China) σε ΦIII
• University of Queensland-CSL (Australia) – το Δεκέμβριο ξεκινάει ΦIIB/III (αναμενόμενα αποτελέσματα Μάρτιο του 2021)
• Sanofi/ GSK σε ΦI/II – Δεκέμβριο ξεκινάει ΦIII (αναμενόμενα αποτελέσματα στα μέσα του 2021)

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν DNA ή RNA (αγγελιοφόρο ή αυτοδιπλασιαζόμενο) εμπεριέχουν τη γενετική πληροφορία ενός δομικού μορίου του ιού. Όπως και στις άλλες κατηγορίες των εμβολίων, η πληροφορία που δίνεται στα κύτταρα θα ξεκινήσει κυτταρικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην παραγωγή του δομικού μορίου του ιού έναντι του οποίου θα παράγουμε αντισώματα.

Η Pfizer ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα από την φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου που δείχνουν αποτελεσματικότητα 95%. Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Φάση ΙΙΙ των δοκιμών του εμβολίου της Moderna επίσης δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%.


Σε αυτή την κατηγορία σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές, εκτός από τα εμβόλια των Pfizer /BioNTech και Moderna/ NIH, βρίσκονται και τα εμβόλια των εταιρειών
• Zydus Cadila (India) σε ΦΙΙ, το Δεκέμβριο ξεκινάει ΦIII και αναμένουμε τελικά αποτελέσματα Μάρτιο-Απρίλιο 2021
• CureVac (Germany/ USA) σε ΦΙΙ, αναμενόμενη έναρξη ΦIII στα τέλη του 2020
• Imperial College London / VacEquity Global Health (UK), σε Φ1/2 trials, με αναμενόμενα αποτελέσματα στα τέλη του 2020
• AnGes/ Osaka University/Takara Bio (Japan) σε ΦΙ/IΙ, αναμενόμενη έναρξη ΦIII στα τέλη του 2020
• Arcturus Therapeutics/Duke-NUS Medical School (USA/ Singapore) τον Νοέμβριο ανακοίνωσαν ενδιάμεσα αποτελέσματα ΦΙ/ΙΙ
• Inovio (USA) σε ΦΙΙ

Τα εμβόλια ιικού φορέα περιέχουν ιούς που έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά ιικής γενετικής πληροφορίας. H πληροφορία για τη δομή του ιού έναντι της οποίας στοχεύουν αυτά τα εμβόλια εμπεριέχεται σε ένα διαφορετικό ιό που δεν μας προκαλεί ασθένεια. Σε αυτή την κατηγορία προπορεύονται τα εμβόλια των
• CanSino Biologics (China) σε ΦΙΙΙ (και με άδεια περιορισμένης χρήσης στην Κίνα)
• Gamaleya Research Institute (Russia) σε ΦΙΙΙ – (και με άδεια περιορισμένης χρήσης στη Ρωσία)
• University of Oxford/AstraZeneca (USA/UK) σε ΦII/III (αναμενόμενα αποτελέσματα Δεκέμβριο του 2020. Από πρόσφατη δημοσίευση με δεδομένα της κλινικής μελέτης φάσης ΙΙ/ΙΙΙ γνωρίζουμε πως 2 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, περισσότερο από το 99% των συμμετεχόντων είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα.
• Johnson & Johnson (USA) σε ΦΙΙΙΣτα εμβόλια αδρανοποιημένου ή εξασθενημένου ιού, ο ιός τροποποιείται ώστε ναι μεν εισάγεται στο σώμα αλλά δεν προκαλεί ασθένεια γιατί είναι εξασθενημένος, ή έχει σκοτωθεί για παράδειγμα με χημικά. Σε αυτή την κατηγορία προπορεύονται τα εμβόλια των
• Sinopharm/ Wuhan Institute of Biological Products (China), σε ΦΙΙΙ και σύμφωνα με τον CEO της Sinopharm, μέχρι τον Νοέμβριο σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν λάβει το εμβόλιο. Το εμβόλιο έχει άδεια περιορισμένης χρήσης στα ΗΑΕ.
• Sinopharm / Beijing Institute of Biological Products (China), σε ΦΙΙΙ και επίσης με άδεια περιορισμένης χρήσης στα ΗΑΕ.
• Sinovac Biotech (China) σε ΦΙΙΙ και επίσης με άδεια περιορισμένης χρήσης στην Κίνα.
• Indian Council of Medical Research / National Institute of Virology, Bharat Biotech (India) σε ΦΙΙΙ

Για κάποια από τα παραπάνω εμβόλια έχουμε και διάφορες ανακοινώσεις από τις εταιρείες για την δυνατότητα παραγωγής και διανομής και τον αριθμό των συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές.
Γιατί κάνω αυτή όμως την ενδελεχή αναφορά στα διαφορετικά εμβόλια και στη φάση που βρίσκονται ;
• γιατί όπως βλέπετε πάρα πολλά βρίσκονται σε δυναμική εξέλιξη πέραν αυτών των τριών που προπορεύονται
• γιατί πιθανότατα σύντομα θα υπάρξει δυνατότητα παραγωγής πολλών και διαφορετικών εμβολίων σε διάφορα σημεία του πλανήτη
• γιατί πολλά έχουν αποτελέσματα ενδιάμεσων φάσεων και ελπίζουμε πως σύντομα θα ακολουθήσουν και οι αντίστοιχες επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Στο παρακάτω διάγραμμα δίνονται ενδεικτικά, περισσότερες πληροφορίες για κάποια από τα εμβόλια που προπορεύονται, καθώς και οι χρόνοι που χρειάστηκαν για τη μετάβαση από τη μια φάση στην επόμενη, αλλά και οι αναμενόμενες ανακοινώσεις των εταιρειών.Υπογραμμίζεται  πως οι ερευνητικές ομάδες και οι εταιρείες προχωράνε σε δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις, αντίστοιχα, με βάση παραδοτέα και κατατεθειμένα χρονοδιαγράμματα. Κάποιες φορές, οι κλινικές μελέτες διακόπτονται από ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές για ελεγκτικούς λόγους ποιότητας και ασφάλειας. Όπως έχω ξαναπεί, αυτό μας δείχνει πως δεν γίνονται εκπτώσεις επί της διαδικασίας. Μερικές φορές επίσης αυτά τα χρονοδιαγράμματα καθυστερούν για πιο απλούς λόγους. Για παράδειγμα, ένα τυπικό παραδοτέο κλινικής μελέτης εμβολίων είναι ένας συγκεκριμένος αριθμός συμπτωματικών συμμετεχόντων που επιβεβαιωμένα ‘κόλλησαν’ τον ιό. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί σε κάποιες περιοχές ο ιός δεν κυκλοφορεί αρκετά.

 

 

 

 

 

 


 

10 παράξενα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος

Όσο απίστευτα κι αν σας φανούν, είναι αλήθεια! Ανακαλύψτε μερικές από τις πιο παράξενες λειτουργίες του σώματός σας που αγνοούσατε…

 

Το ανθρώπινο σώμα, μπορεί να σας φανεί πολύ περίεργο αν το κοιτάξετε από κάποιες συγκεκριμένες σκοπιές. Το θεωρούμε ως δεδομένο και πολλές φορές ξεχνάμε τις εξαιρετικά περίπλοκες διεργασίες που γίνονται μέσα μας για να μπορούμε να κάνουμε αυτά που κάνουμε. Αυτά είναι 10 παράξενα χαρακτηριστικά που σίγουρα δεν γνωρίζατε για το σώμα σας:

nino-liverani-CKxD_Qh6ULY-unsplash.jpg

 1. Το πρωί, είμαστε ψηλότεροι

Ίσως να έχετε ακούσει το συγκεκριμένο, αλλά δεν είστε σίγουροι για ποιο λόγο συμβαίνει. Η αιτία που είμαστε ψηλότεροι τις πρωινές ώρες, οφείλεται στους χόνδρους που βρίσκονται μέσα στα κόκκαλά μας. Κατά τη διάρκεια της μέρας, ο χόνδρος συμπιέζεται με αποτέλεσμα να κονταίνουμε ελάχιστα μέχρι το βράδυ, αλλά το πρωί να επανερχόμαστε στο αρχικό μας ύψος. Η βαρύτητα λειτουργεί με περίεργους τρόπους, και αυτός είναι ένας εξ’ αυτών.

 

 1. Η καρδιά μας χτυπάει 100 χιλιάδες φορές την ημέρα

Θα μπορούσατε να το βρείτε με μια απλή μαθηματική πράξη, αλλά θα σας βγάλουμε από τον κόπο. Φυσικά αυτός ο αριθμός δεν είναι ίδιος για όλους, καθώς ο καθένας έχει διαφορετικό ρυθμό χτύπων, με το μέσο όρο να φτάνει τους 100.000 ανά 24 ώρες. Εξωφρενικά μεγάλος αριθμός, έτσι;

49 εκπληκτικά στοιχεία για το ανθρώπινο σώμα - ΤΑ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ ®

 1. Το σημείο με τη μεγαλύτερη ροή αίματος

Πιθανότατα θα νομίζατε ότι το σημείο με τη μεγαλύτερη ροή αίματος θα ήταν η καρδιά ή ο εγκέφαλός σας. Κι όμως, όχι. Στα νεφρά γίνεται η μεγαλύτερη ροή αίματος, καθώς τα όργανα αυτά, λειτουργούν ως ένα φυσικό σύστημα φίλτρου του σώματος.

 

 1. Παράγουμε μεγάλες ποσότητες σάλιου

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένας άνθρωπος παράγει αρκετή ποσότητα σάλιου ανά έτος για να γεμίσει δύο μπανιέρες. Η παραγωγή σάλιου διαφέρει από άτομο σε άτομο, παρ’ όλα αυτά, κατά μέσο όρο, ο άνθρωπος παράγει 0,7 λίτρα σάλιου την ημέρα.

 

 1. Βλέπουμε ασπρόμαυρα όνειρα

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά το 12% όλων των ανθρώπων, βλέπουμε όνειρα σε άσπρο και μαύρο. Ακόμα πιο παράξενο, αποτελεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να βλέπουν ασπρόμαυρα όνειρα την εποχή πριν την εφεύρεση της έγχρωμης τηλεόρασης.

 

 1. Το μήκος των αιμοφόρων αγγείων είναι τεράστιο

Αν μπορούσαμε να απλώσουμε όλα τα αιμοφόρα αγγεία το ένα δίπλα στο άλλο, θα είχαν συνολικό μήκος 96.560 χιλιόμετρα. Ουσιαστικά θα μπορούσαν να κυκλώσουν ολόκληρη τη γη, και φανταστείτε ότι βρίσκονται μέσα στο σώμα μας όλα αυτά!

9 παράξενα πράγματα που δεν γνωρίζεις για το σώμα σου - Υγεία | News 24/7

 1. Έχουμε πάρα πολλούς γευστικούς κάλυκες

Κατά μέσο όρο, ένας ενήλικας άνθρωπος διαθέτει περίπου 2.000 με 4.000 γευστικούς κάλυκες, και δεν βρίσκονται όλοι επάνω στη γλώσσα. Υπάρχουν πολλοί και στο πίσω μέρος του λάρυγγα, στη μύτη και στον οισοφάγο. Ναι, καλά διαβάσατε, η μύτη μας δεν χρειάζεται μόνο για την όσφρηση, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και στην αίσθηση της γεύσης.

Ποιο είναι το σημείο του σώματος που προδίδει το πόσα χρόνια θα ζήσεις; – xOrisOria News

 1. Το σώμα μας έχει περισσότερους από 600 μυς

Σίγουρα έχετε ακούσει για τους δικέφαλους και τους τρικέφαλους και τους κοιλιακούς, αλλά γνωρίζατε ότι υπάρχουν πάνω από 600 μυς συνολικά στο σώμα σας; Όχι μόνο αυτό, αλλά ξέρατε ότι ο πιο δυνατός μυς του σώματός σας είναι οι μασητήρες μυς που βρίσκονται στο σαγόνι σας; Από την άλλη, ο πιο αδύναμος μυς βρίσκεται στο κέντρο του αυτιού σας.

 

 1. Το δέρμα μας περιέχει πολλά βακτήρια

Μία από τις κύριες και πιο σημαντικές λειτουργίες του δέρματος, είναι να μας προστατεύει από τους διάφορους μικροοργανισμούς και βακτήρια που κυκλοφορούν. Ουσιαστικά, σταματάει τα βακτήρια από το να εισέλθουν στο σώμα μας, επομένως, αυτά μένουν στο δέρμα. Σύμφωνα με έρευνες, το δέρμα μας περιέχει περίπου 1.000 διαφορετικά βακτήρια. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς.

9 παράξενα πράγματα που δεν γνωρίζεις για το σώμα σου - Υγεία | News 24/7

 1. Τα μωρά έχουν περισσότερα κόκκαλα από τους ενήλικες

Ένα μωρό, έχει περίπου 99 περισσότερα κόκκαλα από έναν ενήλικα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σκελετός ενός μωρού είναι κατασκευασμένος από χόνδρους, οι οποίοι μετατρέπονται σε κόκκαλα όσο μεγαλώνει. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται οστεοποίηση και κατά τη διάρκειά της, πολλά κόκκαλα ενώνονται μεταξύ τους. Γι’ αυτό τα μωρά έχουν 305 κόκκαλα, ενώ οι ενήλικες έχουν μόνο 206.

 

 

 

 

 


 

ΓΑΛΑΞΙΑΣ

Είσαι και εσύ ένας από αυτούς που όταν ήμασταν παιδάκια μας ρωτούσαν οι μεγάλοι ”τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;” και τους απαντούσες”Αστροναύτης”; Ε τότε άραξε εδώ να διαβάσουμε παρέα για τα γαλαξία μας…

Από μικρό με μάγευε το διάστημα και το άγνωστο που κρύβεται εκεί έξω. Θυμάμαι σε ηλικία 8 χρονών είδα το πρώτο μου ντοκιμαντέρ, για το διάστημα στην Αραβική γλώσσα (μεταγλωττισμένο) . Εννοείται πως όπως και εσύ, ούτε και εγώ κατάφερα να πραγματοποιήσω το όνειρο μου, όμως για να είμαι και ειλικρινής όπως και εσύ, ούτε και εγώ επιχείρησα να προσπαθήσω. Βέβαια ακόμα και σήμερα όταν πέσει στην αντίληψη μου κάτι αντίστοιχο στην τηλεόραση, ότι ώρα και να ΄ναι, με όποιον και να είμαι, θα παρατήσω ότι και αν κάνω εκείνη την στιγμή (ναι-ναι, ότι και αν κάνω) και θα αράξω να δω το ντοκιμαντέρ στον καναπέ.

 

 Θα μπορούσα να γράψω 50 πράγματα για τον Γαλαξία μας, ( αστροναύτης δεν έγινα αλλά κάτι που ασχολείται μαζί τους το μελέτησα εν θρανιοίς )  όμως για να είμαι ειλικρινής είπα να μην σε πρήξω αγαπητέ αναγνώστη με την μια.  Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν…

 

1) Ποιος είναι ο Γαλαξίας μας

γαλαξίας

O Γαλαξίας μας, γνωστός ως Milky Way είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας που αποτελεί μέρος μιας τοπικής ομάδας γαλαξιών (τουλάχιστον 35 στον αριθμό) και υπολογίζεται πως αποτελείται από 200-400 δισεκατομμύρια αστέρες. Στην κατάταξη μάλιστα αυτής την τοπικής ομάδας (των τουλάχιστον 35 συνδεδεμένων βαρυτικά γαλαξιών) έρχεται δεύτερος σε αριθμών αστέρων και μάζα, πίσω μόνο από τον Γαλαξία της Ανδρομέδας ο οποίος αποτελείται από 1 τρισεκατομμύριο αστέρες. Μάλιστα το πιο σημαντικό που πρέπει να τονίσουμε εδώ πέρα, είναι πως όλοι οι γαλαξίες που αναφέραμε πιο πάνω, περιφέρονται γύρω από ένα βαρυτικό κέντρο, που βρίσκεται ανάμεσα στον Γαλαξία μας και στον γαλαξία της Ανδρομέδα. Με λίγα λόγια δίνουμε τον ρυθμό στο παιχνίδι.

 

2) Ο δίδυμος γαλαξίας NGC7331

γαλαξίας

O γαλαξίας ΝGC7331 είναι ένας επίσης σπειροειδής γαλαξίας, που σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται 45 εκατομμύρια έτη φωτός από την Γη, στον αστερισμό Πήγασο. Δεν ανήκει στους 35 της τοπικής ομάδας μας, όμως παρόλα αυτά σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς χαρακτηρίζεται ως δίδυμος του δικού μας Γαλαξία καθώς σε δομή και σε μέγεθος είναι σχεδόν ίδιοι. Εκπέμπει ακτίνες Χ και ραδιοκύματα ενώ ανακαλύφθηκε από τον Ουίλιαμ Χέρσελ το 1784.

 

3) Ο Γαλαξίας μας ο Hannibal

γαλαξίας

Οι γαλαξίες είναι μεγάλοι και παίζουν πολύ με την μάζα τους. Αν έχεις ακουστά πως το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, τότε να ξέρεις πως αυτό ισχύει 1000% στην άγρια φύση και του σύμπαντος. Όταν λοιπόν ένας μικρός γαλαξίας περάσει δίπλα από έναν μεγάλο, τότε ο μεγάλος μπορεί να καταβροχθίσει τους αστέρες και το φυσικό αέριο του μικρότερου. Σιγά-σιγά τα άστρα του μικρότερου γαλαξία απορροφώνται από τον μεγαλύτερο και συγχωνεύονται σε αυτόν. Όπως καταλαβαίνεις, όσο μεγαλώνει ένας γαλαξίας πεινάει ακόμα πιο πολύ. Στο τέλος θα μείνει μόνο ένας που λένε 😛

Στην φώτο βλέπουμε τον  Ο IC 2163 (αριστερά) και τον NGC 2207 (δεξιά) να βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης προκαλώντας την παραγωγή αναρίθμητων άστρων.

γαλαξίας

4) Το μέλλον του Γαλαξία μας

γαλαξίας

Μετρήσεις δείχνουν ότι ο πανέμορφος γαλαξίας της Ανδρομέδας (φώτο) μας πλησιάζει με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και μπορεί να συγκρουστεί με τον Γαλαξία μας σε 3 ως 4 δις χρόνια. Αν τελικά γίνει αυτό, πιστεύεται ότι ο Ήλιος αλλά και άλλοι αστέρες μάλλον δεν θα συγκρουστούν με αστέρες της Ανδρομέδας, αλλά οι δύο γαλαξίες θα σχηματίσουν έναν ενιαίο ελλειπτικού σχήματος γαλαξία. Η διαδικασία της ένωσης αυτής εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 1 δις χρόνια. Οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν τίθεται θέμα ζωής και θανάτου. Στην πραγματικότητα μιλάμε για φιλικό αγώνα. Το ότι όλο αυτό βέβαια παίζει να ολοκληρωθεί σε 450.000 ζωές προσωπικά με βρίσκει πιο χαλαρό. Εσένα;

 

5) Μύθοι και πραγματικότητες.

γαλαξίας

Είναι γεγονός πως ο κάθε τόπος, η κάθε χώρα και η κάθε κουλτούρα έχεις τους δικούς της Μύθους γύρω από την ιστορία. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται να μην υπήρχε και για τον Γαλαξία μας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Γαλαξίας σχηματίστηκε από την Ήρα η οποία έχυσε γάλα στον ουρανό, όταν ανακάλυψε πως ο Δίας την ξεγέλασε και τάιζε τον νεαρό Ηρακλή. Φήμες επίσης λένε πως ο Ηρακλής της δάγκωσε το στήθος επίτηδες.

Στην Ανατολική Ασία, πίστευαν πως η θαμπή ζώνη αστεριών είναι το «Ασημένιο Ποτάμι» του Παραδείσου. Στην αρχαία αρμενική μυθολογία ο Γαλαξίας ονομαζόταν «Η Οδός του Κλέφτη Αχύρων» (Յարդ զողի Ճանապարհ), συνδέοντάς τον με έναν από τους θεούς, που έκλεψε άχυρο και κατά την προσπάθειά του να ξεφύγει από τους ουρανούς με ένα ξύλινο άρμα, έπεσε κάποιο από το άχυρο στο δρόμο. Αυτή η ονομασία διαδόθηκε από τους Άραβες. Μάλιστα υπάρχει και ελληνική version, η ίδια ιστορία με έναν παπά. ”Άχυρο του παπά”

Τέλος οι πιο μάγκες από όλους είναι οι Φινλανδοί. Στη φινλανδική μυθολογία ο γαλαξίας μας ονομαζόταν Λινουνράτα (μονοπάτι των πουλιών). Οι ίδιοι παρατήρησαν ότι τα αποδημητικά πουλιά χρησιμοποιούσαν τον Γαλαξία ως οδηγό για να ταξιδέψουν νότια, όπου πίστευαν ότι βρίσκεται το Λιντουκότο (το σπίτι των πουλιών). Αρκετά αργότερα οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την παρατήρηση των Φιλανδών. Τα αποδημητικά πουλιά έχουν τον Γαλαξία ως οδηγό για να ταξιδεύουν στα θερμότερα κλίματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ακόμα και σήμερα ο Γαλαξίας λέγεται Λινουνράτα στα φινλαδικά.


 


 

Έλληνες και θεωρίες συνωμοσίας

Δημοσκόπηση: Οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι ο κοροναϊός… κατασκευάστηκε - ΤΑ ΝΕΑ

Τι πιστεύουν οι Έλληνες – και άλλοι- για κοροναϊό, εμβόλια, παγκόσμια σέχτα διακυβέρνησης και γενικότερα όλες τις δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίες

Tα αποτελέσματα της ταχύτατης διάδοσης των θεωριών συνωμοσίας κατέγραψε παγκόσμια έρευνα που αφορά τον κοροναϊό αλλά και άλλες ευρέως διαδεδομένες θεωρίες. Ένα σημαντικό ποσοστό σε διάφορα μέρη του πλανήτη πιστεύει ότι ο ιός κατασκευάστηκε ηθελημένα, έχει σκοτώσει πολύ λιγότερους απ’ ό,τι αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία ή απλά δεν υπάρχει καθόλου και είναι μια παγκόσμια απάτη. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι απάτη είναι και η κλιματική αλλαγή, ενώ προβληματίζουν και τα ποσοστά όσων πιστεύουν ότι τα εμβόλια έχουν επιβλαβείς παρενέργειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι σημαντικό ποσοστό πιστεύει στη θεωρία ότι ο πλανήτης διοικείται από μια μυστική σέχτα.

Η έρευνα έγινε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από το YouGov-Cambridge Globalism Project σε 25 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και συμμετείχαν συνολικά 26.000 άτομα. Στην χώρα μας το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε από 1.011 ενήλικες Έλληνες.

Αναφορικά με τον κοροναϊό η πλέον δημοφιλής θεωρία είναι ότι υπάρχει μια κρυφή συμφωνία ώστε να παρουσιάζονται πολλοί περισσότεροι θάνατοι απ’ όσους προκαλεί στην πραγματικότητα ο ιός. Με αυτό τον τρόπο οι κυβερνήσεις μεγεθύνουν σκόπιμα το πρόβλημα και επιβάλουν τα μέτρα που θέλουν. Η χώρα μας βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στη σχετική λίστα. Το 18% των ερωτηθέντων απάντησε πως σίγουρα συμβαίνει κάτι τέτοιο ενώ το 28% θεωρεί πως μάλλον συμβαίνει. Πρώτη βρίσκεται η Νιγηρία με 59% ενώ αρκετές χώρες βρίσκονται πάνω από το 35%.

 «Ψυχολογική παρηγοριά ότι δεν βρίσκονται στο έλεος ενός τυχαίου γεγονότος»

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία προκάλεσε ένα κύμα παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων με απόψεις αρνητών της επιστήμης και συνωμοσιολόγων να διαδίδονται με εκπληκτικό ρυθμό στο διαδίκτυο.

«Κάθε τρομακτικό γεγονός το οποίο αμφισβητεί την αίσθηση ελέγχου που έχει ο κόσμος, όπως μια πανδημία ή μια μαζική επίθεση, οδηγεί στην ταχεία αναπαραγωγή των θεωριών συνωμοσίας. Δίνει στους ανθρώπους κατά κάποιο τρόπο μια ψυχολογική παρηγοριά, αισθάνονται ότι δεν βρίσκονται στο έλεος ενός τυχαίου γεγονότος. Αυτές οι θεωρίες είναι επικίνδυνες κάθε φορά αλλά πολύ περισσότερο στην περίπτωση μιας πανδημίας καθώς μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο να αγνοήσει τις οδηγίες των ειδικών ή ακόμα και να προκαλέσουν βία», αναφέρει ο Στέφαν Λεβαντόφσκι, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπριστολ ειδικός σε θέματα παραπληροφόρησης.

Ο Λεβαντόφσκι τονίζει πως μεγάλη ευθύνη στη διάδοση των θεωριών συνωμοσίας έχει και η αδυναμία των κυβερνήσεων να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα. Οι παλινωδίες ενισχύουν τον σκεπτικισμό και τις αμφιβολίες.

5G: Η πανδημία έχει τον δικό της «δράκο» | Liberal.gr

Κατασκεύασμα, απάτη και 5G

Η έρευνα δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων πιστεύει ότι ο ιός δημιουργήθηκε σκόπιμα είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Κίνα. Στην χώρα μας το 20% θεωρεί πως ο ιός είναι σίγουρα ή πιθανότατα αμερικανικό δημιούργημα. Το 26% υποστηρίζει ότι είναι κατασκευασμένος σκόπιμα από τους Κινέζους.

Την ίδια ώρα σε πολλές χώρες ένα ποσοστό από 13 έως 20% υποστηρίζει ότι ο ιός είναι «ένας μύθος που δημιούργησαν μυστικές άγνωστες δυνάμεις». Στην Ελλάδα το 17% δήλωσε ότι η ο ιός είναι ή μάλλον είναι απάτη. Η θεωρία ότι η τεχνολογία 5G συνέβαλε στην παγκόσμια διάδοση του ιού έχει επίσης αρκετούς υποστηρικτές. Σε Τουρκία, Αίγυπτο, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία και Νότια Αφρική πάνω από το 20% πιστεύει κάτι τέτοιο. Στην Ελλάδα το 19% κατηγορεί το 5G.

Το 37% των Ελλήνων πιστεύει ότι σίγουρα ή πιθανότατα ο ιός αποτελεί δημιούργημα κάποιας ισχυρής επιχειρηματικής δύναμης. Παρόμοιο είναι το ποσοστό στην Ουγγαρία και την Ισπανία και μεγαλύτερο στην Πολωνία.

Ένα ποσοστό 41% των ερωτηθέντων στην χώρα μας δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες καθυστερούν σκόπιμα την παραγωγή εμβολίου και αποκρύπτουν πληροφορίες για ανεβάσουν τις τιμές.

EE-Κορωνοϊός: Συμφωνία με την Sanofi για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου

Εμβόλια, εξωγήινοι και… νερό

Η έρευνα θέτει ερωτήματα και για άλλες θεωρίες. Στο ερώτημα αν ο Τραμπ συνεργάστηκε με τη Ρωσία για να εκλεγεί το 44% των Ελλήνων λέει ναι ή μάλλον ναι και το 31% όχι ή μάλλον όχι. Το 26% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει. Στις ΗΠΑ το 46% πιστεύει τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στην χώρα μας ένα 39% δηλώνει ότι σκοπίμως αποκρύπτονται οι επιβλαβείς παρενέργειες των εμβολίων. Μάλιστα το 13% δηλώνει σίγουρο γι’ αυτό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.  Το 56% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ναι ή μάλλον ναι στο ερώτημα αν πιστεύει ότι μια μυστική σέχτα ισχυρών ατόμων ελέγχει τα γεγονότα στον πλανήτη και τον διοικεί.

Το 23% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως θεωρούν πως είναι απάτη ότι ο άνθρωπος προκάλεσε την κλιματική αλλαγή. Το 33% δηλώνει ότι σίγουρα ή πιθανότατα οι άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή με εξωγήινους και το αποκρύπτουν οι κυβερνήσεις. Το 24% δήλωσε ότι ο ιός του AIDS δημιουργήθηκε σε εργαστήριο και διαδόθηκε σκόπιμα από μια μυστική ομάδα ή οργανισμό. Το 22% δηλώνει πως πιστεύει ότι η προσελήνωση το 1969 ήταν σκηνοθετημένη και δεν έγινε στην πραγματικότητα. Τέλος ένα ποσοστό 33% δηλώνει σίγουρο ή σχεδόν σίγουρο ότι η αμερικανική κυβέρνηση βοήθησε να υλοποιηθούν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στους ερωτηθέντες στις ΗΠΑ αυτό το ποσοστό φτάνει το 20%.

Αν και ακούγεται εντελώς παρανοϊκό ένα 11% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι συμφωνεί ή συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τη θεωρία ότι ο κοροναϊός θεραπεύεται πίνοντας πολύ νερό. Το νερό κατεβάζει τον ιό από τον λαιμό στο στομάχι και εκεί πεθαίνει από τα γαστρικά ύγρα… 

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ολόκληρη των έρευνα

 

 

 

 

 

 


 

Οι ονομασίες των Ημερών και οι Μήνες των Αρχαίων Ελλήνων

 
 
Οι Έλληνες στους Ελληνιστικούς χρόνους ειχαν δωσει ονόματα πλανητικών θεοτήτων στις 7 ημέρες της εβδομάδος.Προτού την υιοθέτηση της εβδομάδας υπήρχαν άλλοι τρόποι διαίρεσης του μήνα.

Η προγενέστερη χρονική διαίρεση σην αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη των δέκα ημερών (τρία δεκαήμερα του μήνα). Ήταν μία περίοδος ανανέωσης, κατά την οποία οι Έλληνες συναντάν τους πολιτισμούς της Ανατολής (αιγυπτιακός, μεσοποταμιακός, περσικός, ινδικός, φοινικικός, συριακός, γηγενείς μικρασιατικοί πολιτισμοί, κ.α.) με τους οποίους βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση, από την οποία προκύπτει ο ελληνιστικός.

 Η ελληνιστική κοινή, δηλαδή τα απλοποιημένα ελληνικά κυριαρχούν σε όλη την ανατολική Mεσόγειο και αναδεικνύονται στη διεθνή γλώσσα της εποχής αυτής. Είναι η εποχή των μεγάλων ελληνιστικών μοναρχιών και των συμπολιτειών, αλλά και της παρακμής και της πτώσης του πολιτικού συστήματος που είχε κυριαρχήσει και ακμάσει στην μητροπολιτική Ελλάδα και στις αποικίες της για περίπου 5 αιώνες, της πόλης-κράτους.

 
Ωστόσο, εύλογα ανακύπτουν ορισμένα ερωτήματα. Όπως τι το ιδιαίτερο έχει η επταδική διαίρεση; Ή γιατί ένας συγκεκριμένος πλανήτης αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη ημέρα και πώς έγινε η αρχή της έναρξης των ημερών της εβδομάδας.

Η ονομασίες των ημερών πιστεύετε οτι επηρεάστηκαν απο την Αστρολογία των Ελληνιστικών χρονών και τα κείμενα του Ερμή του Τρισμέγιστου.Κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή οι διδασκαλίες του Ερμή του Τρισμέγιστου εξελληνίστηκαν και απέκτησαν έναν λιγότερο πρακτικό και πιο φιλοσοφικό χαρακτήρα, επικεντρωμένο στο μυστικισμό και την αλχημεία ως οδό για τη θεουργία.

Έτσι προέκυψε ο Ερμητισμός, ως κίνημα των κατώτερων κοινωνικών τάξεων της κατεχόμενης Αιγύπτου, το οποίο διαδόθηκε ευρύτατα στη ρωμαϊκή Ανατολή κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. Οι Έλληνες που είχαν σπουδάσει στην Αίγυπτο και αλλού ήταν γνώστες των γραπτών του Ερμή του Τρισμέγιστου, αλλά δε μιλούσαν ανοικτά για αυτά τηρώντας όρκους μυστικότητας.

 
Έτσι, η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στον Ήλιο (Κυριακή), η δεύτερη στην Σελήνη (Δευτέρα), η τρίτη στον Άρη (Τρίτη), η τέταρτη στον Ερμή (Τετάρτη), η Πέμπτη στον Δία (Πέμπτη), η έκτη στην Αφροδίτη (Παρασκευή) και η έβδομη στον Κρόνο (Σάββατο).

Από τους Έλληνες οι ονομασίες των ημερών πέρασαν στους Ρωμαίους, χωρίς μεταβολές, αλλά μεταφρασμένες στην λατινική γλώσσα.

Αργότερα τις συναντούμε και σε άλλες διαλέκτους. Για παράδειγμα, η Δευτέρα ονομάζεται στα ιταλικά Lunedi από το Dies Lunae (ημέρα της Σελήνης), ενώ στα αγγλικά λέγεται Monday από την Μόνα, αρχαία ονομασία της Σελήνης. Η Τρίτη ονομάζεται Martedi από Dies Martis (ημέρα του Άρη), ενώ στα αγγλικά λέγεται Tuesday προς τιμή του θεού του νόμου Tiw. Η Τετάρτη ονομάζεται Mercoledi από το Dies Mercury (ημέρα του Ερμή), ενώ στα αγγλικά λέγεται Wednesday από τον αντίστοιχο θεό των Τευτόνων, τον Βόταν ή Οντίν. Η Πέμπτη ονομάζεται Giovedi από το Dies Jovis (ημέρα του Δία), ενώ στα αγγλικά λέγεται Thursday από τον σκανδιναβό θεό Θορ. Η Παρασκευή ονομάζεται Venerdi από το Dies Veneris (ημέρα της Αφροδίτης), ενώ στα αγγλικά λέγεται Friday και στα γερμανικά Freitag από την θεά του έρωτα Φρυγία, ταυτόσημη της Αφροδίτης. Οι Άγγλοι ονομάζουν το Σάββατο Saturday από το Saturn day (ημέρα του Κρόνου), και λένε την Κυριακή Sunday από το Sun day (ημέρα του Ηλίου).

 ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ


Δευτέρα ……………………………ΗΜΕΡΑ ΣΕΛΗΝΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
Τρίτη ……………………………….ΗΜΕΡΑ ΑΡΕΩΣ
Τετάρτη …………………………….ΗΜΕΡΑ ΕΡΜΟΥ
Πέμπτη …………………………….ΗΜΕΡΑ ΔΙΟΣ
Παρασκευή ………………………..ΗΜΕΡΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
Σάββατο ……………………………ΗΜΕΡΑ ΚΡΟΝΟΥ
Κυριακή ……………………………ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ


ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣΣΥΓΧΡΟΝΟΙ     ΑΤΤΙΚΗ             ΣΠΑΡΤΗ        ΔΕΛΦΟΙ
Ιανουάριος        ΓΑΜΗΛΙΩΝ         ΑΓΝΩΣΤΟΣ      ΔΑΔΑΦΟΡΙΟΣ
Φεβρουάριος     ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝ   ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΣ    ΠΟΙΤΡΟΠΙΟΣ
Μάρτιος             ΕΛΑΦΗΒΟΛΙΩΝ  ΓΕΡΑΣΤΙΟΣ      ΒΥΣΙΟΣ
Απρίλιος            ΜΟΥΝΥΧΙΩΝ       ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΣ    ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΣ
Μάιος                ΘΑΡΓΗΛΙΩΝ        ΔΕΛΧΙΝΙΟΣ      ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ
Ιούνιος             ΣΚΙΡΟΦΟΡΙΩΝ     ΦΛΙΑΣΙΟΣ        ΒΟΑΘΟΟΣ
Ιούλιος             ΕΚΑΤΟΜΒΑΙΩΝ    ΕΚΑΤΟΜΒΕΥΣ    ΙΛΑΙΟΣ
Αύγουστος       ΜΕΤΑΓΕΙΤΝΙΩΝ    ΚΑΡΝΕΙΟΣ       ΘΕΟΞΕΝΙΟΣ
Σεπτέμβριος      ΒΟΗΔΡΟΜΙΩΝ     ΠΑΝΑΜΟΣ        ΒΟΥΚΑΤΙΟΣ
Οκτώβριος        ΠΥΑΝΕΨΙΩΝ        ΗΡΑΣΙΟΣ          ΗΡΑΙΟΣ
Νοέμβριος        ΜΑΙΜΑΚΤΗΡΙΩΝ   ΑΠΕΛΛΑΙΟΣ      ΑΠΕΛΛΑΙΟΣ
Δεκέμβριος       ΠΟΣΕΙΔΕΩΝ         ΔΙΟΣΘΥΟΣ        ΑΓΝΩΣΤΟΣ


ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δώδεκα (12) μήνες, όπως έχουμε και εμείς σήμερα. Στην αρχαία Αθήνα κάθε μήνας είχε 30 ημέρες (πλήρης μήνας) ή 29 ημέρες (κοίλος μήνας).

Οι μήνες αυτοί και οι αντιστοιχίες τους με τους σημερινούς αναφέρονται παρακάτω:

ΑΤΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


Εκατομβαίων (30 ημέρες) 16 Ιουλίου – 15 Αυγούστου

Μεταγειτνιών (29 ημέρες) 16 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου

Βοηοδρομιών (30 ημέρες) 16 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου

Πυανεψιών (29 ημέρες) 16 Οκτωβρίου – 15 Νοεμβρίου

Μαιμακτηριών (30 ημέρες) 16 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου

Ποσειδεών (29 ημέρες) 16 Δεκεμβρίου – 15 Ιανουαρίου

Γαμηλιών (30 ημέρες) 16 Ιανουαρίου – 15 Φεβρουαρίου

Ανθεστηριών (29 ημέρες) 16 Φεβρουαρίου – 15 Μαρτίου

Ελαφηβολιών (30 ημέρες) 16 Μαρτίου – 15 Απριλίου

Μουνιχιών (29 ημέρες) 16 Απριλίου – 15 Μαϊου

Θαργηλιών (30 ημέρες) 16 Μαϊου – 15 Ιουνίου

Σκιροφοριών (29 ημέρες) 16 Ιουνίου – 15 Ιουλίου

Η πρώτη ημέρα κάθε μήνα ονομαζόταν νουμηνία.

 

 

 

 

 


 

Οι Φαναριώτες και η πραγματική καταγωγή τους..

Με τον όρο Φαναριώτες προσδιορίζεται ένα σύνολο οικογενειών που έζησε στην Κωνσταντινούπολη γύρω από τη συνοικία του Φαναρίου μετά την άλωση. Οι Φαναριώτες αποτελούσαν μια οικονομική και κοινωνική ελίτ της Κωνσταντινούπολης, η οποία από το 1661 έως το 1821 κατείχε υψηλά κρατικά αξιώματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι Φαναριώτες διαπνέονταν από μια συνείδηση αριστοκρατικής καταγωγής, καθώς θεωρούνταν ως απόγονοι των Βυζαντινών που παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη μετά την άλωση και διαμόρφωσαν την ελληνοχριστιανική ελίτ της πόλης. Ωστόσο, τα χρόνια λίγο πριν ή μετά την άλωση τα περισσότερα μέλη των αριστοκρατικών βυζαντινών οικογενειών έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη και κατέφυγαν στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου, στην ιταλική χερσόνησο και τη Δυτική Ευρώπη.

Οπότε, αν παρέμειναν κάποιοι βυζαντινοί αριστοκράτες, σίγουρα αυτοί θα ήταν πολλοί λίγοι και ίσως να αξιοποιήθηκαν από τον Σουλτάνο Μεχμέτ Β΄ ως σύμβουλοι στις υποθέσεις της αυτοκρατορίας. Μάλιστα, μέλη των βυζαντινών αριστοκρατικών οικογενειών φαίνεται μέσα από πηγές πως διατήρησαν μετά την άλωση εξέχουσα κοινωνική και οικονομική θέση. Τουλάχιστον μέχρι τον 16ο αιώνα μαρτυρούνται από οθωμανικής πηγές πως Καντακουζηνοί, Παλαιολόγοι, Χαλκοκονδύληδες και Ράλληδες ήταν εκμισθωτές δημοσίων προσόδων και ο χώρος που κινούνταν οι πλούσιοι ήταν η περιοχή γύρω από τον Γαλατά.

Από τα μέσα του 17ου αιώνα όμως δημιουργήθηκε μια νέα κοινωνική ομάδα νεόπλουτων, που αναδείχτηκε μέσα από τις γενικότερες ανακατατάξεις στην οθωμανική κοινωνία. Έτσι, οι ελληνορθόδοξοι υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που συγκεντρώθηκαν γύρω από το Φανάρι έμειναν στην ιστορία ως Φαναριώτες και από τον 18ο έως την έκρηξη της ελληνικής επανάστασης κατείχαν σημαντικά κρατικά αξιώματα.

Οι Φαναριώτες, λοιπόν, ήταν άνθρωποι που δημιούργησαν μεγάλες περιουσίες μετά τον 17ο αιώνα, διακρίνονταν για τη φιλομάθεια και υιοθέτησαν την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα. Εκείνη την εποχή όποιος πλούσιος ήθελε να διεκδικήσει κύρος και δύναμη, έπρεπε να αποκτήσει συγγενικές σχέσεις με τους Φαναριώτες και να υιοθετήσει την ελληνική γλώσσα και παιδεία. Υπήρχαν μάλιστα ανάμεσα στους Φαναριώτες και Ρουμανικές οικογένειες, όπως των Ρακοβίτσα και Καλλιμάχη, που εξελληνίστηκαν εκούσια γι’ αυτόν τον σκοπό. Αλλά και οι υπόλοιπες ελληνικές οικογένειες των Φαναριωτών δεν προέρχονταν από τους βυζαντινούς άρχοντες, αλλά είχαν ταπεινή καταγωγή, όπως ήταν οι Σούτσοι. Άλλες γνωστές οικογένειες Φαναριωτών κατάγονταν από τον Πόντο, όπως ο Υψηλάντης και ο Μουρούζης, ενώ η οικογένεια Γκίκα κατάγονταν από την Ήπειρο.

Συνεπώς, οι Φαναριώτες που αναδείχθηκαν στα αξιώματα του Μεγάλου Διερμηνέα της Υψηλής Πύλης, του Διερμηνέα του Στόλου και των Ηγεμόνων της Βλαχίας και της Μολδαβίας εντάχθηκαν στην ελληνορθόδοξη αριστοκρατία αλλά αποτελούσαν ένα εθνοτικό και γεωγραφικό μωσαϊκό, χωρίς να αποτελούν μια ενιαία εθνική ομάδα με ρίζες στη βυζαντινή αριστοκρατία.

 

 

 

 


 

Το μυστήριο γύρω από τον πρώτο μαραθωνοδρόμο της ιστορίας

Μπορεί να έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με το “νενικήκαμεν” των Αρχαίων Ελλήνων στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ , δεν είναι όμως καθόλου βέβαια πως ο ημεροδρόμος (αγγελιαφόρος) Φειδιππίδης είχε πράγματι κάποια σχέση με την αναγγελία της νίκης, πολλώ δε μάλλον ότι πέθανε εξουθενωμένος μετά από αυτή. Αν πιστέψει κανείς τον Ηρόδοτο, ο οποίος είναι και η πλησιέστερη πηγή στα γεγονότα, ο Φειδιππίδης έκανε κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό, όχι όμως μετά τη μάχη, αλλά πριν την πραγματοποιήσή της.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον ιστορικό όταν οι Αθηναίοι έμαθαν για την απόβαση των Περσών στο Μαραθώνα έστειλαν το Φειδιππίδη στη Σπάρτη για να ζητήσει τη στρατιωτική συμβολή των Λακεδαιμονίων. Ο δρομέας κάλυψε μια απόσταση 240 χλμ σε δύο μέρες, ωστόσο εκείνοι επικαλέστηκαν θρησκευτικούς λόγους για τους οποίους ήταν αδύνατον να αναχωρήσουν πριν περάσουν έξι μέρες, δηλαδή μετά την πανσέληνο. Πράγματι την επομένη της πανσελήνουν οι Σπαρτιάτες με πλήρη εξοπλισμό άρχισαν να περπατούν 14 ώρες τη μέρα, φτάνοντας στην Αθήνα μετά από τρεις μέρες, μόνο που η μάχη είχε ήδη τελειώσει νικηφόρα για τους Αθηναίους. Ο Φειδιππίδης όπως γίνεται αντιληπτό φαίνεται να βγήκε σώος και αβλαβής από τη διαδρομή, ενώ ο Ηρόδοτος δεν αναφέρει τίποτε για την ταυτότητα του αγγελιαφόρου που μετέφερε την χαρμόσυνη είδηση. Η ερμηνεία που έχει δοθεί γι’αυτή την παράλειψη του Ηροδότου, ο οποίος κατά τα άλλα είναι “λαλίστατος” για την πρώτη σπουδαία αυτή μάχη των Περσικών πολέμων, είναι πως η απόσταση Μαραθώνα – Αθήνας ήταν αμελητέα μπροστά σε εκείνη μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, άρα δε θεωρήθηκε η κάλυψή της ως κάτι ασυνήθιστο ή αξιοσημείωτο.

Φειδιππίδης - Βικιπαίδεια

Δεν είναι τυχαίο πως οι αναφορές στην αναγγελία της είδησης ξεκινούν από τις πηγές 150 χρόνια μετά τη μάχη, ενώ ως προς την ταυτότητα του δρομέα υπάρχει μεγάλη διχογνωμία μεταξύ των ιστορικών. Ο Ηρακλείδης από τον Πόντο για παράδειγμα αναφέρει ως αγγελιαφόρο το Θέρσιππο από τον αρχαίο δήμο τον Ερωέων, προσθέτοντας ωστόσο ότι στην εποχή του αλλά και προγενέστερα ο ημεροδρόμος της νίκης θεωρούνταν ο Ευκλής, ο οποίος αφού έφτασε ένοπλος στα τείχη της πόλης, πρόλαβε μόνο να πει “χαίρεται και χαίρομεν” και στη συνέχεια ξεψύχησε, παράδοση που αργότερα αποδόθηκε στο Φειδιππίδη. Φαίνεται όμως ότι και η γλωσσική παραφθορά έπαιξε το ρόλο του, καθώς ο Λουκιανός, το 2ο μ.Χ αιώνα επαναλαμβάνει το εν λόγω περιστατικό με πρωταγωνιστή κάποιον Φιλιππίδη, όνομα που αναφέρει και ο διάσημος περιηγητής του 2ου μΧ αιώνα Παυσανίας.

Μυστήριο καλύπτει και την ακριβή διαδρομή που ακολούθησε ο ημεροδρόμος, όπως κι αν λεγόταν, το μόνο βέβαιο είναι πως δεν είχε σχέσει με τη σύγχρονη διαδρομή 42χλμ του Μαραθωνίου, η οποία καθιερώθηκε κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 στη βάση του τότε διαθέσιμου συγκοινωνιακού δικτύου. Η διαδρομή αυτή ήταν ανύπαρκτη στην αρχαιότητα και ως πιθανή πραγματική διαδρομή έχει προταθεί εκείνη των 34 χλμ μεταξύ Μαραθώνα-αρχαίας Εκάλης και Αθηνών.

Τι θα συνέβαινε αν ο Φειδιππίδης έτρεχε σήμερα τον Μαραθώνιο | Oneman.gr

‘Οπως και να ‘χει, από τη στιγμή που καθιερώθηκε, η παράδοση για τον αγγελιοφόρο πέρασε από στόμα σε στόμα γεννώντας διάφορες λαϊκές παραλλαγές μεταξύ των κατοίκων της Αττικής.  Σύμφωνα με μία από αυτές, οι αγγελιαφόροι μετά τη μάχη ήταν δύο, ένας με άλογο που δεν έφτασε ποτέ, κι ένας πεζός κι οπλισμένος. Ο πρώτος πήγε από το Χαλάνδρι και ο δεύτερος από τη Σταμάτα, που πήρε το όνομά της υποτίθεται από τις φωνές των γυναικών που του φώναζαν “Σταμάτα, σταμάτα”. Τέλος έφθασε στο Ψυχικό, που ονομάστηκε έτσι καθώς εκεί ξεψύχησε ο ημεροδρόμος. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο τόπος θανάτου ήταν οι σημερινοί Αμπελόκηποι, αρχικά Αγγελόκηποι καθώς εκεί είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ο αγγελιοφόρος. Είναι ενδιαφέρον που η λαϊκή μνήμη διέσωσε την ιστορικά ακριβή πληροφορία πως οι αγγελιοφόροι της μάχης έφερναν τα μηνύματά τους οπλισμένοι, με στόχο να εμψυχώσουν τον πληθυσμό αλλά κυρίως να μη θεωρηθούν ριψάσπιδες που είχαν παρατήσει τη μάχη.


Το κίνημα της Θεσσαλονίκης το 1916 . Τα προεόρτια του εθνικού διχασμού

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ελληνική ιστορική κουλτούρα και στη συλλογική μνήμη. Προηγήθηκαν άλλωστε αυτού οι νικηφόροι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ενώ ακολούθησαν η Μικρασιατική Εκστρατεία και η τραυματική Καταστροφή.Κι όμως, εξαιτίας του Μεγάλου Πολέμου, των συμμαχιών που δημιουργήθηκαν και των συγκρούσεων που ξέσπασαν, η Ελλάδα χωρίστηκε στα δύο και βίωσε έναν «άτυπο» εμφύλιο πόλεμο ο οποίος έμελλε να έχει πολλαπλές επιπτώσεις ως και τη δεκαετία του 1940. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος είχαν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη στάση της χώρας. Ο Κωνσταντίνος επέμενε στην ουδετερότητα της Ελλάδας, η οποία όμως εμμέσως ωφελούσε τις Κεντρικές Δυνάμεις (τη Γερμανία και την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία), ενώ ο Βενιζέλος προσδοκούσε οφέλη από τη συμμαχία με την Αντάντ (δηλαδή την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία και από το 1915 την Ιταλία).Κωνσταντίνος κατά Βενιζέλου

Η αντίθεση Κωνσταντίνου και Βενιζέλου κλιμακώθηκε από τον Φεβρουάριο του 1915, όταν η Αντάντ ξεκίνησε επιχειρήσεις στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Η άρνηση του Κωνσταντίνου να επιτρέψει τη συμμετοχή της Ελλάδας οδήγησε στην παραίτηση του Βενιζέλου. Ο Δ. Γούναρης, ιδρυτής του Κόμματος των Εθνικοφρόνων, ανέλαβε πρωθυπουργός, αλλά στις εκλογές του Μαΐου 1915 οι Φιλελεύθεροι κέρδισαν. Οταν η Βουλγαρία ετοιμάστηκε να κινηθεί κατά της Σερβίας τον Σεπτέμβριο του 1915, ο Βενιζέλος επεδίωξε ξανά την ενεργό ανάμειξη της Ελλάδας, ενώ οι δυνάμεις της Αντάντ πραγματοποίησαν απόβαση στη Θεσσαλονίκη. Ο Βενιζέλος εξωθήθηκε σε νέα παραίτηση που σήμανε την αρχή μιας ιδιαίτερα ασταθούς αλλά και συγκρουσιακής εποχής. Συγκροτήθηκαν οι βραχύβιες κυβερνήσεις των Αλ. Ζαΐμη και Στ. Σκουλούδη, ενώ στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1915 οι Φιλελεύθεροι απείχαν. Τον ίδιο καιρό τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας καταστρατηγήθηκαν πανταχόθεν. Οι Γάλλοι κατέλαβαν την Κέρκυρα με στόχο να βοηθήσουν στην αναδιοργάνωση του σερβικού στρατού, ενώ λίγους μήνες αργότερα γερμανικά και βουλγαρικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Μακεδονία και έφτασαν ως το οχυρό Ρούπελ. Οι Βούλγαροι απλώθηκαν στη συνέχεια στην Ανατολική και σε τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας.Η χώρα «κομμένη» στα δύοΣε αυτό το κλίμα, τον Αύγουστο του 1916 βενιζελικοί αξιωματικοί πρωτοστάτησαν στο «Κίνημα της Θεσσαλονίκης» επιδιώκοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ αλλά και την απόκρουση των βουλγαρικών δυνάμεων από ελληνικά εδάφη. Ηδη από τον Δεκέμβριο του 1915 η Επιτροπή Εθνικής Αμυνας είχε συγκροτηθεί στη Θεσσαλονίκη φοβούμενη βουλγαρική εισβολή. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κατάληψη της Καβάλας από τους Βουλγάρους. Ο Βενιζέλος μετέβη από την Κρήτη όπου είχε συγκροτήσει προσωρινή κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1916. Η χώρα ουσιαστικά κόπηκε στα δύο. Μια «ουδέτερη ζώνη» χώριζε τις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δύο κυβερνήσεων. Στην Αθήνα ανέλαβαν τα ηνία της διακυβέρνησης ο Ν. Καλογερόπουλος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Λάμπρος. Μετά την άρνηση της κυβέρνησης να παραδώσει πολεμικό υλικό, δυνάμεις της Αντάντ κατέλαβαν τον Πειραιά, ενώ ξέσπασαν συγκρούσεις με ένοπλες ομάδες πολιτών που προέρχονταν κυρίως από τους φιλοβασιλικούς συνδέσμους των Επιστράτων. Η εξωτερική πολιτική αποτελούσε μία μόνο πτυχή του ζητήματος, αφού σύντομα έγινε σαφές ότι υπέφωσκαν ιδιαίτερα έντονες πολιτικές και ιδεολογικές αντιθέσεις μεταξύ βασιλικών και βενιζελικών. Διαφορές ανάμεσα σε μια παλιά και σε μια νεότερη πολιτική τάξη, ανάμεσα στην «παλαιά Ελλάδα» και στις λεγόμενες «νέες χώρες» αλλά και ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, τάξεις και συλλογικότητες πολλαπλασίασαν την ένταση των γεγονότων.Η απονομιμοποίηση του καθεστώτος μετά τις παραιτήσεις του Ελ. Βενιζέλου αλλά και η κυριαρχία απολυταρχικών και συντηρητικών φιλοβασιλικών δυνάμεων προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις. Η αίσθηση της εθνικής ταπείνωσης, από την άλλη πλευρά, λόγω των απροκάλυπτων επεμβάσεων της Αντάντ, πολλαπλασίασε την κριτική στις πολιτικές του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην Αθήνα ξέσπασαν βίαιοι διωγμοί κατά βενιζελικών πολιτών, που έμειναν στην Ιστορία ως «Νοεμβριανά», με πρωτοβουλία κυρίως των Επιστράτων. Η Αντάντ απέκλεισε την «Παλαιά Ελλάδα», ενώ τον Δεκέμβριο του 1916 ο Ελ. Βενιζέλος αναθεματίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Θεόκλητο στο Πεδίον του Αρεως.Η κυριαρχία του φανατισμού

Σταδιακά η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης επέκτεινε την επιρροή της σε άλλες περιοχές, ενώ η Αντάντ πίεσε τον Κωνσταντίνο να εγκαταλείψει τη χώρα και να αντικατασταθεί από τον γιο του Αλέξανδρο. Τον Ιούνιο του 1917 ο Βενιζέλος συγκρότησε νέα κυβέρνηση Φιλελευθέρων στη χώρα, «νεκρανασταίνοντας» τη λεγόμενη «Βουλή των Λαζάρων» του 1915. Εξέχοντες πολιτικοί του αντίπαλοι εξορίστηκαν, ενώ ξεκίνησαν εκκαθαρίσεις στον στρατό και στη διοίκηση.Το Κίνημα της Θεσσαλονίκης κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του Εθνικού Διχασμού. Ωστόσο όλες οι εξελίξεις και τα γεγονότα του Διχασμού ανέδειξαν ένα ιδιαίτερα σύνθετο πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τοπίο. Οι διαφωνίες βασιλιά και Βενιζέλου για τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο έχουν φυσικά ρόλο στην υπόθεση. Αλλες πλευρές του Διχασμού όμως δεν πρέπει να υποτιμώνται. Ελίτ και λαϊκά στρώματα βρέθηκαν σε διάσταση, φορείς και πρόσωπα του παλαιότερου πολιτικού κόσμου συγκρούστηκαν με ανερχόμενες δυνάμεις, διαφορές ανάμεσα στις «παλιές» και στις «νέες» χώρες της ελληνικής επικράτειας έγιναν ορατές, οργανώσεις παραστρατιωτικού χαρακτήρα όπως οι Επίστρατοι άρχισαν να δραστηριοποιούνται, ο ιδεολογικός και πολιτικός φανατισμός κυριάρχησε. Στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα βγήκε στο πλευρό των νικητών αλλά ήταν διχασμένη και αποσταθεροποιημένη. Η δίνη της Μικρασιατικής Εκστρατείας και η Καταστροφή που επακολούθησε επρόκειτο να την οδηγήσουν σύντομα σε μια νέα εποχή.

 

 

 

 

 

 


 31 χρόνια πριν ένας άντρας στεκόταν μπροστά από ένα τανκ και γινόταν ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης. Το όνομά του και η τύχη του όμως δεν θα γίνονταν ποτέ γνωστά…


Ο δρόμος ήταν έρημος. Κανείς δεν περπατούσε πια στα πεζοδρόμια και το μόνο που θύμιζε την κόλαση της προηγούμενης μέρας ήταν ένα μισοκαμένο λεωφορείο που στεκόταν ακόμα όρθιο στην άκρη του δρόμου. Τα σημάδια από το αίμα των φοιτητών που είχε χυθεί στην άσφαλτο και είχαν ξεπλυθεί πρόχειρα ήταν ακόμα νωπά. Στο κέντρο της μεγάλης λεωφόρου ένα κομβόι από τανκ έκανε τη μεγαλειώδη πορεία του καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η πλατεία Τιενανμέν ανήκει πλέον στον στρατό. Μέχρι που ένας άντρας με δυο σακούλες στα χέρια άλλαξε την ιστορία.

Το ιστορικό πλαίσιο

Είχαν περάσει λιγότερες από 24 ώρες από τότε που η κόλαση ξέσπασε. Στις 4 Ιουνίου η κυβέρνηση της Κίνας αποφασίζει ότι έχει ήδη ανεχθεί πολύ τους χιλιάδες διαδηλωτές – κυρίως φοιτητές – που βρίσκονται στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο από τις 15 Απριλίου. Εκεί διαδήλωναν ειρηνικά ζητώντας περισσότερες πολιτικές ελευθερίες και μια στροφή προς τον δημοκρατία επηρεασμένοι από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί εκείνη την εποχή και την περεστρόικα που έχει ξεκινήσει στη Σοβιετική Ένωση.

Στις 4 Ιουνίου στην πλατεία εμφανίζονται εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες μαζι με άρματα μάχης. Δίνουν τελεσίγραφο στους διαδηλωτές που έχουν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα να διαλυθούν σε μια ώρα. Πέντε λεπτά μετά το τελεσίγραφο, οι στρατιώτες αρχίζουν να πυροβολούν αδιακρίτως. Οι διαδηλωτές οπλισμένοι με ό, τι βρίσκουν μπροστά τους- πέτρες, ξύλα, σίδερα – προσπαθούν να αμυνθούν, άλλοι τρέχουν να σωθούν και οι υπόλοιποι με αυτοσχέδια φορεία μαζεύουν τα πρώτα θύματα της τραγωδίας. Χιλιάδες θα συλληφθούν, ενώ άγνωστος παραμένει ως τώρα ο αριθμός των νεκρών. Ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας μιλά για 2.400 νεκρούς, ενώ οι επίσημες αρχές του ΚΚΚ ρίχνουν τον αριθμό στους 241.

Μια μέρα μετά μπουλντόζες είχαν πάρει τα νεκρά σώματα που κείτονταν στους δρόμους και το αίμα που είχε πέσει στην άσφαλτο είχε καθαριστεί με μάνικες. Τα τανκς είχαν καταλάβει τους δρόμους κι οι τραυματίες είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, ενώ χιλιάδες βρίσκονταν πια στη φυλακή.

Ο άντρας μπροστά στα τανκ

Στις 5 Ιουνίου, από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου απέναντι από την βόρεια πλευρά της Τιενανμέν, ο φωτογράφος Τζεφ Γουάιντερ του Associated Press ήταν έτοιμος να απαθανατίσει τα τανκ που στοιχισμένα έκαναν «παρέλαση» στο δρόμο. Τότε, κοιτώντας από το μάτι της κάμεράς του και ενώ ήταν έτοιμος για το «κλικ» είδε έναν άντρα να εμφανίζεται ξαφνικά στο πλάνο του. Ο Γουάιντερ εκνευρίστηκε καθώς του «χαλούσε» την φωτογραφία που ετοιμαζόταν να βγάλει. Ο άντρας φορούσε μαύρο παντελόνι και λευκό πουκάμισο και στα χέρια του κρατούσε δύο σακούλες σαν να γύριζε μόλις από τα ψώνια του. Έμοιαζε να έχει έρθει από έναν άλλο κόσμο, μακριά από αυτήν την κόλαση. Άρχισε να διασχίζει τον κόσμο και τότε έκανε αυτό που κανείς δεν περίμενε.

Ο άντρας σταμάτησε στη μέση του δρόμου, γύρισε και στάθηκε ακριβώς απέναντι από τα τανκ που έρχονταν κατά πάνω του. Προφανώς αιφνιδιασμένος ο οδηγός του πρώτου τανκ σταμάτησε, όπως και όλα τα τανκ που το ακολουθούσαν. Για λίγα δευτερόλεπτα κανείς δεν κουνιόταν. Ο άντρας κουνάει τα χέρια του σαν να τους κάνει νόημα να φύγουν. Ο οδηγός του τανκ προσπάθησε να αλλάξει την πορεία του και να περάσει δίπλα από τον άντρα, ωστόσο ο άγνωστος με τις σακούλες μπήκε και πάλι μπροστά του. Το άρμα αναγκάστηκε τότε να σβήσει την μηχανή του και το ίδιο έκαναν και τα υπόλοιπα. Και πάλι κανείς δεν κουνιόταν.

Λίγο μετά με τις ριπές των όπλων να πέφτουν συνεχώς τριγύρω, ο άντρας κρατώντας πάντα τις σακούλες του ανέβηκε πάνω στο πρώτο τανκ και προσπάθησε να βρει το άνοιγμα για να μιλήσει στο πλήρωμά του. Όταν κάποιος βγήκε από την καταπακτή μίλησε για λίγα δευτερόλεπτα μαζί του και στη συνέχεια ο άντρας κατέβηκε. Τα άρματα έβαλαν και πάλι μπροστά τις μηχανές τους και ξεκίνησαν να προχωρούν με ταχύτητα. Ο διαδηλωτής έβαλε και πάλι μπροστά το σώμα του με το πρώτο άρμα να σταματά.

Λίγο μετά ένας άντρας με ποδήλατο εμφανίζεται, πάει κοντά και κάτι του λέει. Σύντομα δύο ακόμα άντρες που φορούν μπλε πουκάμισα έρχονται τρέχοντας και παίρνουν τον άντρα μακριά.

Το περιστατικό είχε διαρκέσει για περίπου 3,5 λεπτά ωστόσο η εικόνα του άντρα μπροστά από το τανκ θα γινόταν το απόλυτο σύμβολο αντίστασης απέναντι σε κάθε είδους καταπίεσης. Η εμβληματική φωτογραφία του Τζεφ Γουάιντερ που αποτύπωσε την μοναδική αυτή στιγμή θα ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και θα στείλει παντού το μήνυμα. Όλοι θα αναζητήσουν αυτόν τον θαρραλέο άντρα, ωστόσο κανείς δεν θα μπορέσει να τον βρει ξανά.

Οι θεωρίες

Σήμερα, 31 χρόνια μετά η ταυτότητα και η τύχη του άντρα αυτού που στάθηκε τόσο γενναία απέναντι στα άρματα είναι παντελώς άγνωστα. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά ποιος ήταν ούτε και τι απέγινε στη συνέχεια, αν και οι θεωρίες γύρω από αυτό είναι πολλές.

Αρχικά, είχε προταθεί ότι ο άντρας ήταν ο 19χρονος φοιτητής αρχαιολογίας Ουάνγκ Ουεϊλίν, κάτι που ωστόσο δεν αποδείχθηκε ποτέ. Ο Ουεϊλίν θεωρείται ότι αργότερα αντιμετώπισε κατηγορίες για πολιτικό χουλιγκανισμό και απόπειρα υπονόμευσης μελών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Ωστόσο, στην εσωτερική αλληλογραφία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αναφέρεται πως δεν μπορούσαν να βρουν ποιος ήταν ο διαδηλωτής, σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Χονγκ Κονγκ το οποίο απέκτησε πρόσβαση στα έγγραφα αυτά. Μάλιστα, στα έγγραφα ένα μέλος του κόμματος σημειώνει: «Δεν μπορούμε να τον βρούμε. Μάθαμε το όνομα του από τους δημοσιογράφους. Κάναμε ελέγχους μέσω υπολογιστών αλλά δεν μπορούμε να τον βρούμε ανάμεσα στους νεκρούς ή τους φυλακισμένους».

Μια άλλη θεωρία, την οποία πρόβαλε ένας βοηθός του Αμερικανού προέδρου Νίξον που βρισκόταν στην Κίνα, ανέφερε ότι ο άντρας αυτός εκτελέστηκε 14 ημέρες αργότερα. Άλλες πηγές αναφέρουν πως εκτελέστηκε λίγους μήνες αργότερα. Από την άλλη υπάρχει και η θεωρία που προτάσσει ότι ο άντρας αυτός δεν είχε καμία επίπτωση για την πράξη του και συνέχισε να ζει κανονικά στο Πεκίνο.

Ο Ζιάνγκ Ζεμίν, τότε γενικός γραμματέας του κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και μετέπειτα πρόεδρος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε το 1990 σε αμερικανικό τηλεοπτικό μέσο ρωτήθηκε σχετικά με το τι απέγινε ο άντρας. Ο Ζεμίν απάντησε αρχικά στα κινεζικά λέγοντας: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω το κατά πόσο αυτός ο νέος άντρας που αναφέρατε συνελήφθη ή όχι» και κατόπιν συμπλήρωσε μιλώντας στα αγγλικά «Νομίζω ποτέ δεν σκοτώθηκε». Ο Ζεμίν μίλησε ξανά για το θέμα το 2000 στο «60 Minutes»  του αμερικανικού δικτύου CBS. Πάλι ανέφερε: «Δεν συνελήφθη ποτέ.  Δεν ξέρω που είναι τώρα».

Η κυβέρνηση της Κίνας κατόπιν προέβαλε το περιστατικό ως παράδειγμα του ανθρωπισμού που διαπνέει τον στρατό της χώρας καθώς ο διαδηλωτής δεν… συνεθλίβη από το άρμα. Την άποψη αυτή επανέλαβε ο Ζεμίν και στην συνέντευξη του 2000.

Άγνωστο παραμένει ακόμα ποιοι είναι οι άντρες οι οποίοι εμφανίζονται και τον παίρνουν μακριά. Κάποιοι λένε ότι είναι άλλοι διαδηλωτές που προσπαθούν να τον φυγαδεύσουν, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι μέλη της κυβέρνησης ή αστυνομικοί με πολιτικά που τον συλλαμβάνουν.

Ο αντίκτυπος

Η εικόνα του άνδρα μπροστά από το άρμα έγινε σύμβολο της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν, ενώ η φωτογραφία του θεωρείται πλέον μια από τις πιο ιστορικές του 20ου αιώνα.

Η στιγμή από πιο μακρινή λήψη

Συνολικά, πέντε δυτικοί φωτογράφοι κατάφεραν να απαθανατίσουν το περιστατικό και ταυτόχρονα να σώσουν τα φιλμ από τις κατασχέσεις στις οποίες προχωρούσαν οι κινεζικές αρχές.  Οι φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στα περιοδικά Time και Life δόθηκαν από τους δημοσιογράφους σε ένα Γάλλο φοιτητή ο οποίος τα μετέφερε λαθραία έξω από τη χώρα εντός ενός κουτιού τσαγιού, ενώ αυτές του Newsweek μεταφέρθηκαν εκτός της Κίνας από τον ίδιο τον δημοσιογράφο του.

Η πιο διάσημη φωτογραφία του γεγονότος που συγκαταλέγεται στις 100 εμβληματικότερες του 20ου αιώνα είναι αυτή που τραβήχτηκε από τον Τζεφ Γουάιντερ, ο οποίος την τράβηξε με χρήση τηλεφακού από τον 6ο όροφο του μπαλκονιού ενός ξενοδοχείου στην περιοχή, στα περίπου 800 μέτρα απόσταση από το σημείο του φοιτητή απέναντι στα άρματα μάχης. Η φωτογραφία του προτάθηκε εκείνον τον χρόνο για βραβείο Πούλιτζερ, ενώ το φιλμ που την περιείχε κατάφερε να διασωθεί γιατί ένας Αμερικανός φοιτητής που βρισκόταν μαζί με τον Γουάιντερ, ο Κιρκ Μάρτσεν, το εβαλε στο εσώρουχό του και μπόρεσε να το κρύψει.

Την ίδια στιγμή όμως το περιστατικό με τον άντρα του τανκ και συνολικά τα γεγονότα της εξέγερσης στην Τιενανμέν είναι σχεδόν άγνωστα στην Κίνα. Μέχρι και σήμερα το θέμα είναι ταμπού και απαγορεύεται κάθε αναφορά στα γεγονότα του 1989. Μάλιστα, την 4η Ιουνίου η κυβέρνηση μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα που θα μπορούσαν να παρέχουν… ανάλογη πληροφόρηση. Την ίδια ώρα φέτος κινεζικά ΜΜΕ και ορισμένοι αξιωματούχοι του Πεκίνου εκφράζουν την υποστήριξή τους για τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της αστυνομικής βαναυσότητας με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Μάλιστα, μια έρευνα αμερικανικού τηλεοπτικού μέσου που έγινε πριν λίγα χρόνια ανέφερε πως η νέα γενιά των Κινέζων δεν φαίνεται γνωρίζει καλά ή μπορεί να μην γνωρίζει καθόλου τι συνέβη το 1989 στην Τιενανμέν. Την ίδια στιγμή οι φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις, όπως και αυτή του άντρα με τα τανκ, είναι απαγορευμένες στην Κίνα. Το 2019, στην επέτειο των 30 ετών από την εξέγερση, ο δημοσιογράφος του BBC, Τζον Σάντγουορθ βρέθηκε στο Πεκίνο και έδειξε την φωτογραφία με τον άντρα σε πολλούς περαστικούς. Το 80% αυτών δεν την αναγνώρισε και δήλωσε ότι δεν την είχε ξαναδεί, παρόλο που ήταν άνθρωποι που ζούσαν την εποχή των εξεγέρσεων. Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος κάποιοι φάνηκαν ότι πράγματι δεν την γνώριζαν ωστόσο άλλοι μάλλον δεν ήθελαν να το παραδεχθούν. Μάλιστα, ένας από αυτούς τον ρώτησε: «πώς τολμάς να δείχνεις αυτήν την φωτογραφία εδώ;». Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και ο άντρας που στάθηκε απέναντι από το άρμα, εάν ζει ακόμα, δεν γνωρίζει ούτε και ο ίδιος τον αντίκτυπο της κίνησής του.

Ακόμα κι έτσι, ακόμα και αν η ίδια Κίνα θέλει να τον ξεχάσει, ο άντρας αυτός κατάφερε με μια τόσο απλή αλλά και τόσο δυνατή κίνηση να γίνει ένα παγκόσμιο σύμβολο απέναντι σε κάθε κυβερνητική καταπίεση. Και ίσως τελικά δεν έχει τόση σημασία ποιο ήταν το όνομα του, αλλά αυτό που μετρά είναι η ίδια η κίνησή του και το παράδειγμα που έδωσε με αυτήν. «Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει», έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης στην «Αναφορά στον Γκρέκο». Ο άντρας αυτός έκανε ακριβώς αυτό και επιβεβαίωσε απόλυτα τα λόγια του συγγραφέα.


Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΓΓΛΙΑΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΟΚΛΑΝΤ ΤΟ 1982

Στις 2 Απριλίου του 1982, η Αργεντινή και η Μεγάλη Βρετανία συγκρούστηκαν ένοπλα για την κυριαρχία των νησιών Φώκλαντ ή Μαλβίνας, κατά τους Αργεντινούς. Τα Φώκλαντ είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με δύο μεγάλα νησιά (Ανατολικό και Δυτικό Φώκλαντ) και περισσότερα από 200 μικρότερα, που βρίσκονται 450 χλμ. περίπου ανατολικά της Γης του Πυρός, στο νοτιότερο άκρο της αμερικανικής ηπείρου. Το ζήτημα του καθεστώτος των νησιών βρίσκεται στο προσκήνιο από το 1830, όταν οι Βρετανοί κατέλαβαν τα νησιά. Έκτοτε, η Αργεντινή, ανεξάρτητο κράτος από το 1816, επεδίωκε την προσάρτησή τους.

Το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών Φώκλαντ παραμένει στην επικαιρότητα από το 1764, όταν τα νησιά κατοικήθηκαν για πρώτη φορά. Εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, που διατηρεί την κυριαρχία των νησιών, η Γαλλία, η Ισπανία και η Αργεντινή έχουν, κατά καιρούς, διεκδικήσει την κυριαρχία των Φώκλαντ.

Προπομπός του Πολέμου των Φώκλαντ υπήρξε το επεισόδιο της 19ης Μαρτίου του 1980, όταν 30 Αργεντινοί εργάτες αποβιβάστηκαν στη νήσο Νότια Γεωργία, περί τα 1.300 χλμ. μακριά από την ανατολική νήσο Φώκλαντ και ύψωσαν τη σημαία της Αργεντινής. Η Μεγάλη Βρετανία επιχείρησε να ανακαταλάβει τα νησιά στις 25 Μαρτίου του ίδιου έτους, αλλά τα περιπολικό πλοίο HMS Endurance, το οποίο είχε αποσταλεί για να απομακρύνει τους Αργεντινούς εργάτες, παρεμποδίστηκε από την κορβέτα του ναυτικού της Αργεντινής Guerrico.

Τα αίτια του πολέμου ήταν οικονομικής φύσεως. Η δικτατορία του Λεοπόλντο Γκαλτιέρι είχε φέρει τον λαό της Αργεντινής στα πρόθυρα της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης. Συγκεκριμένα, το 1981 ο πληθωρισμός στην Αργεντινή εκτινάχθηκε στο 600%, το εθνικό εισόδημα της χώρας μειώθηκε κατά 11,4% και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 22,9%. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι μισθοί να μειωθούν, σε πραγματικές τιμές, σε  ποσοστό 19,2%. Για την εκτόνωση των εσωτερικών προβλημάτων, το καθεστώς επεδίωξε να εκμεταλλευτεί ένα λεπτό εθνικό θέμα, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισαν την όλη επιχείρηση οι Αργεντινοί φαίνεται και από το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί της χώρας δεν είχαν καταστρώσει κανένα σοβαρό σχέδιο κατάληψης και φρούρησης των νησιών, διότι δεν περίμεναν ότι το Λονδίνο θα πολεμήσει για τα Φώκλαντ.

Ο στρατιωτικός σχεδιασμός για την κατάληψη των νησιών ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1982. Σύμφωνα με τα σχέδια επί χάρτου, η αποβατική δύναμη της Αργεντινής θα ήταν της  τάξεως των 3.000 στρατιωτών και τα νησιά θα έπρεπε να καταληφθούν εντός 48 ωρών. Στη συνέχεια, ένας στρατιωτικός διοικητής και 500 αστυνομικοί θα μετέβαιναν στα νησιά για τη διατήρηση της τάξης. Όταν όμως έγινε γνωστό ότι η Μεγάλη Βρετανία θα πολεμούσε για τα Φώκλαντ, η Αργεντινή μετέφερε άλλους 7.000 στρατιώτες και αριθμό ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών.

Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της επιχείρησης “Ροζάριο” (επιχείρηση κατάληψης των νησιών) τέθηκε και το θέμα της απομάκρυνσης των Βρετανών εποίκων και ο εποικισμός της περιοχής με Αργεντινούς πολίτες. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Αργεντινής έκρινε ότι μια τέτοια ενέργεια θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα της χώρας και έτσι αποφασίστηκε ότι όσοι κάτοικοι επιθυμού