Ηλεκτρονικό σχολείο 3

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ , ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ 

Επιστήμονες vs καλαμπούρτζηδων βαρεμένων

Αρκετοί άνθρωποι συγχέουν την αστρονομία, την αστροφυσική και την αστρολογία μεταξύ τους. Αυτό βέβαια αποτελεί μοιραίο σφάλμα καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για 3 διαφορετικά πεδία με μόνο τους κοινό στοιχείο το αντικείμενο που μελετούν, δηλαδή τον ουρανό. Εμείς θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε σαφές το τι αποσκοπεί να μελετήσει κάθε πεδίο από τα παραπάνω, κάνοντας έτσι ξεκάθαρο τον διαχωρισμό του ενός από το άλλο.

Η Αστρονομία είναι η επιστήμη που μελετά τα ουράνια σώματα αλλά και την προέλευση και την εξέλιξη αυτών των αντικειμένων. Τέτοιου είδους σώματα αποτελούν οι πλανήτες, τα άστρα, τα νεφελώματα, οι δορυφόροι, οι αστεροειδείς και οι κομήτες. Παράλληλα ερευνά οποιοδήποτε φαινόμενο συμβαίνει έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, κάτι που περιλαμβάνει τις εκλάμψεις ακτινών γ, την κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων υποβάθρου και τις εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων. Πρόκειται για μία σπουδαία επιστήμη που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Η συμβολή της είναι καθοριστική για την αποκρυπτογράφηση όλων των μυστικών που κρύβει το σύμπαν.

Στη συνέχεια, το πεδίο της Αστροφυσικής δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως δρα ανεξάρτητα από την Αστρονομία αλλά αποτελεί έναν κλάδο της. Αυτό με το οποίο ασχολείται είναι η φυσική του σύμπαντος. Παράλληλα μελετά τις φυσικές ιδιότητες των αστρονομικών αντικειμένων αλλά και την αλληλεπίδρασή τους. Ως επί το πλείστον επικεντρώνεται στη χημική και φυσική σύσταση των ουράνιων σωμάτων. Ο κλάδος της Αστροφυσικής έχει μεγάλη ευρύτητα ως προς το αντικείμενο μελέτης του, και ως εκ τούτου χρησιμοποίει εργαλεία και από τον κλάδο της Φυσικής (πχ θερμοδυναμική ή κβαντική φυσική). Για να γίνει ξεκάθαρη η διάκρισή της από την Αστρονομία, θα πρέπει να καταλάβουμε πως η Αστρονομία απαντά στην ερώτηση του «τι είναι το ουράνιο σώμα» ενώ η Αστροφυσική στο «πώς λειτουργούν αυτά».

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο τομέας της Αστρολογίας που επικεντρώνεται στο πώς οι συγκεκριμένες θέσεις των ουράνιων σωμάτων μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή των ανθρώπων. Προσπαθεί λοιπόν να κάνει προβλέψεις για το μέλλον. Επίσης υποστηρίζει πως η θέση των πλανητών τη στιγμή που γεννήθηκε κάποιος έχει σαν αποτέλεσμα αυτός να αποκτήσει συγκεκριμένα στοιχεία προσωπικότητας. Σε καμία περίπτωση η Αστρολογία δεν είναι επιστήμη αλλά αντιθέτως θα λέγαμε πως είναι ψευδοεπιστήμη.

Σταματήστε να συγχέετε πατάτες με μπανάνες . Ο Στήβεν Χόκινγκ ο Σταμάτης Κριμιτζής καί άλλοι δεν είναι συνάδελφοι της Λίτσας Πατέρα  και του Λεφάκη !!!

 

 


 

ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ 

Όταν είσαστε μικροί σας κάνανε δώρο στη γιορτή ή στα γενέθλιά σας το μικροσκόπιο του μικρού εξερευνητή ? Ενθουσιαστήκατε τόσο που με τον καιρό θέλατε όλο και δυνατότερο φακό ώστε να φτάσετε κοντά στον μικρόκοσμο . 

Αν ναι , φθάσατε στον μικρόκοσμο  και είστε ένας ατρόμητος πιονέρος της αναζήτησης . 

Γιατί?

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Στην  εικόνα δεν είναι η μάσκα του κυνηγού απο την ταινία Σβαρτζενέγκερ , είναι ένα απλό ακάριο που μαζί με άλλα 100 χλδ περίπου κυκλοφορούν συτή τη στιγμή στο δέρμα σας.!!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Οχι δεν είναι ο mR Rude απο την ταινία HULK , είναι ένα παράσιτο απο τα εκατοντάδες χλδ του τριχωτού της κεφαλής σας που τρέφεται απο τα σαμπουάν που χρησιμοποιείτε ……

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

δεν είναι καβούρι έτοιμο να το κάνετε καβουροσαλάτα . Είναι το elasmis ondodis ένα ζωάκι που του αρέσει να κόβει βόλτες στην οδοντοστοιχία σας ……κοινώς το ξέρετε ως τερηδόνα

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ουτε…δεν είναι η μικρή τερέζα η κατσαριδούλα που την λιώσατε στη λεκάνη του νιπτήρα σας ..Είναι το ακάρι των στρωμάτων , σεντονιών και άλλων σκεπασμάτων που χρησιμοποιείτε…Μη πλακωθείτε στο τίναγμα…δεν φεύγει

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Λαχανάκια Βρυξελών? Οχι είναι το espandus hemophilus ..κοινώς το κακαδάκι που μαζεύει μια πληγή σας στο δέρμα ..Το συγκεκριμένο υπερζωάκι αναπτύσσεται σε εκατομμύρια

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Τριαντάφυλλα ? αμ δε !!! αυτή η ωραία φωτό με τις δροσοσταλίδες επάνω της είναι η τρομερή γάγγραινα …..

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

H Mεγάλη Βρετανία είναι σίγουρα η υπερδύναμη των πανεπιστημίων στην Ευρώπη γι΄ αυτό και κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν στη χώρα αυτή για σπουδές. Από φέτος όμως τα πράγματα δυσκολεύουν λόγω της τεράστιας αύξησης των διδάκτρων, απόφαση η οποία απογοήτευσε ακόμη και τους ίδιους τους Βρετανούς οι οποίοι τώρα αναγκάζονται να αναζητούν τρόπους να σπουδάσουν σε άλλη χώρα!Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία: Σχολές με υψηλό κύρος και επιστημονική κατάρτιση

Ήδη ο αριθμός των αιτήσεων για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία έχει μειωθεί και αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της αύξησης των διδάκτρων, τα οποία από τις 3.795 λίρες θα φτάσουν τον Σεπτέμβριο έως και 9.000 λίρες τον χρόνο! Αυτή η απίστευτη αύξηση των διδάκτρων βέβαια ευνόησε τα πανεπιστήμια της Ουαλίας, της Β. Ιρλανδίας και της Σκωτίας, τα οποία δεν έκαναν αυξήσεις στα δίδακτρα και έτσι έγιναν περιζήτητα τόσο από άλλους Ευρωπαίους σπουδαστές όσο και από τους Αγγλους.

Όσον αφορά τους Ελληνες οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είχαν κάνει εδώ και πολλά χρόνια τη Μεγάλη Βρετανία δεύτερη πατρίδα τους για σπουδές αλλά και στη συνέχεια για εργασία φαίνεται ότι τώρα το σκέφτονται με δεδομένη και τη μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

University of Cambridge History & Heritage | GetYourGuide
University of Cambridge

Φυσικά το κύρος των σπουδών στα πανεπιστήμια της Βρετανίας είναι αξεπέραστο και για τους Ελληνες η χώρα αυτή είναι «βολική» για σπουδές τόσο λόγω της μικρής απόστασης όσο και της γλώσσας την οποία τα ελληνόπουλα ξεκινούν να μαθαίνουν από το δημοτικό. Κάθε χρόνο αρκετές χιλιάδες ελληνόπουλα μετακόμιζαν εκεί για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές αλλά πολύ συχνά έμεναν εκεί και για εργασία. Φέτος βέβαια αυτό δεν πρόκειται ν΄ αλλάξει αλλά σίγουρα η αύξηση στα δίδακτρα θα προκαλέσει προβλήματα σε πολλές οικογένειες που σκέφτονταν να στείλουν τα παιδιά τους στη Βρετανία και πιθανόν αρκετοί να προτιμήσουν κάποια άλλη χώρα.

Oxford University tops Forbes' list of World's Best Universities. Check who ranked in top 10 | Education News – India TV
Oxford University

Πτυχιακές σπουδές
Οι πτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας είναι τριετείς, και σε αυτά της Σκοτίας τετραετείς. Οι κλάδοι της Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Αρχιτεκτονικής απαιτούν πέντε έτη σπουδών. Ο κύριος τίτλος σπουδών που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια σε πτυχιακό επίπεδο είναι το Βachelor, το αντίστοιχο του ελληνικού πτυχίου. Το Βachelor ανάλογα με την κατεύθυνση του προγράμματος σπουδών διακρίνεται σε: ΒΑ – Βachelor of Αrts (επιστήμες θεωρητικής κατεύθυνσης), ΒSc – Βachelor of Science (επιστήμες θετικής κατεύθυνσης), ΒΕng – Βachelor of Εngineering (πτυχία μηχανικών και πολυτεχνείου) LLΒ – Βachelor of Law (Νομικά), ΜΒ – Βachelor of Μedicine (Ιατρική).

Αίτηση-Εισαγωγή
Οι αιτήσεις για πτυχιακές σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια συντονίζονται από τον κεντρικό φορέα UCΑS (Universities and Colleges Αdmissions Service, www.ucas.com). Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ιδανικά οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Για τα πανεπιστήμια του Cambridge και Oxford καθώς και για τις ιατρικές σχολές, η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης είναι η 15η Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο UCΑS απλά και μόνο συντονίζει τη διαδικασία των αιτήσεων προς τα πανεπιστήμια. Την απόφαση για επιλογή ή απόρριψη παίρνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Study at Imperial College London - Your Dream School
Imperial College London

O υποψήφιος μπορεί να επιλέξει από 1 έως 5 προγράμματα σπουδών και αντίστοιχα πανεπιστήμια στα οποία επιθυμεί την εισαγωγή του, χωρίς το δικαίωμα της προτεραιότητας ή της υπόδειξης. Όσοι επιθυμούν σπουδές σε Ιατρική ή Οδοντιατρική έχουν 4 επιλογές.

Τμήμα της αίτησης αποτελεί η συστατική επιστολή που ο υποψήφιος πρέπει να πάρει συνήθως από καθηγητή του στο Λύκειο καθώς και το personal statement. Το personal statement (ας την πούμε «προσωπική δήλωση») είναι η ευκαιρία που έχετε να απευθυνθείτε προς τα πανεπιστήμια που επιλέξατε και να εξηγήσετε γιατί θα πρέπει να σας προτιμήσουν.

Οι Έλληνες υποψήφιοι γίνονται δεκτοί με το απολυτήριο του Λυκείου (που περιλαμβάνει πανελλήνιες εξετάσεις) και καλή βαθμολογία στα μαθήματα της δέσμης.
Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts). Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές τον μήνα από το British Council.

University Of Manchester Pictures | Download Free Images on Unsplash
University Of Manchester

Τα GCΕ (General Certificate of Εducation) Advanced Levels απαιτούνται για εισαγωγή σε πολύ απαιτητικές σχολές, όπως αυτή της Ιατρικής.

Η φοίτηση και οι εξετάσεις για τα GCΕ μπορεί να γίνουν είτε στην Ελλάδα, σε ένα από τα αναγνωρισμένα κέντρα, είτε στη Βρετανία, σε ιδιωτικό ή δημόσιο κολέγιο.

Μεταπτυχιακές σπουδές

Τίτλοι σπουδών
Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι γενικά οι εξής:

  • Ρostgraduate Diploma / Certificate: Είναι 9μηνο πρόγραμμα και απευθύνεται σε φοιτητές που είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για Μaster ή που απλά επιθυμούν ένα λιγότερο εντατικό πρόγραμμα.
  • Μaster: Απαιτούνται σπουδές διάρκειας 12 μηνών. Η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει συνήθως 9μηνη παρακολούθηση μαθημάτων, εξετάσεις (Μάιο ή αρχές Ιουνίου) και τέλος την υποβολή εργασίας (Dissertation) έκτασης 15-20.000 λέξεων. Οι κυριότερες διακρίσεις: ΜΑ (Μaster in Αrts), ΜSc (Μaster in Science), ΜΒΑ (Μaster of Βusiness Αdministration) και LLΜ (Μaster of Laws)
 
 • Μaster of Ρhilosophy (ΜPhil): Είναι διάρκειας δύο χρόνων και συνδυάζει παρακολούθηση μαθημάτων και έρευνα. Συνήθως αποτελεί προκαταρκτικό στάδιο για Ρh.D.
 • Doctor of Ρhilosophy (Ρh.D.): Το διδακτορικό χορηγείται έπειτα από πρωτότυπη έρευνα που κάνει ο φοιτητής/ερευνητής για διάστημα 3 έως 5 συνήθως ετών. Ο υποψήφιος εργάζεται μόνος του υπό την εποπτεία ενός καθηγητή, ο οποίος ελέγχει την πρόοδο της διδακτορικής διατριβής μέχρι την τελική υποβολή και υποστήριξή της.

Αίτηση-Εισαγωγή
Η συνεννόηση και οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται απευθείας με και προς το πανεπιστήμιο της προτίμησης του υποψηφίου. Η τυπική προϋπόθεση εισαγωγής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το πτυχίο ελληνικού πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, δεν είναι λίγα όμως τα πανεπιστήμια που δέχονται και αποφοίτους κολεγίων.

I've actually visited the University of Edinburgh back in 2014 and all I can remember is how beautiful i… | Uk and ie destinations, Places to go, Edinburgh scotland
University of Edinburgh

Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts). Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές το μήνα από το British Council.

Κόστος σπουδών και διαβίωσης
Για πτυχιακά προγράμματα:

 • Αγγλία έως και £9,000 / έτος
 • Σκωτία £1,820 / έτος
 • Ουαλία £3,465 / έτος
 • Βόρεια Ιρλανδία £3,465 / έτος

Οι φοιτητές από την Ε.Ε μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία παρέχει η βρετανική κυβέρνηση.
Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει μετά την αποφοίτηση και μόνο εφόσον ο πτυχιούχος θα έχει δικό του προσωπικό εισόδημα, που θα είναι παραπάνω από 21.000 λίρες τον χρόνο.

Για μεταπτυχιακά προγράμματα: Στα μεταπτυχιακά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Σε γενικές γραμμές ξεκινούν από 3,900 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο.
Περισσότερο ακριβά είναι τα δίδακτρα στις οικονομικές επιστήμες ή στις ιατρικές. Στα πτυχία ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν σε αστρονομικά ποσά, γύρω στα 23.000 ευρώ το χρόνο.

 

Κόστος ζωής: Το κόστος ζωής σε κάθε πόλη διαφέρει. Όπως είναι αναμενόμενο για το Λονδίνο τα ποσά αυξάνονται και ανέρχονται περίπου στα 1.200-1.400 ευρώ το μήνα.
Στις υπόλοιπες πόλεις πρέπει να υπολογίζετε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές δηλαδή κοντά 900-1200 ευρώ το μήνα για το δωμάτιο, το φαγητό, τη διασκέδαση, τις μετακινήσεις και τα βιβλία, που αποτελούν και τις βασικές ανάγκες.

ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ Σ’ ΕΝΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ;

Γερμανικά

Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε ένα πλήρες προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (π.χ. Bachelor), θα πρέπει να έχετε απολυτήριο λυκείου και βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (επιτυχής συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις). Επίσης, θα πρέπει να έχετε παρακολουθήσει στο λύκειο την κατεύθυνση που είναι σχετική με τη σχολή που θα επιλέξετε στη Γερμανία. Το International Baccalaureat (IB), δηλ. το διεθνές απολυτήριο, το οποίο επιλέγουν όσοι θέλουν να σπουδάσουν απευθείας στο εξωτερικό, επιτρέπει επίσης την πρόσβαση στα πανεπιστήμια της Γερμανίας. Ορισμένοι κλάδοι σπουδών (όπως Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Ψυχολογία) υπόκεινται σε περιορισμό του αριθμού εισακτέων («numerus clausus»). Μόνο υποψήφιοι με πολύ καλές επιδόσεις και με πολύ καλές γνώσεις της Γερμανικής έχουν πιθανότητες εισαγωγής στις σχολές αυτές. Η υπηρεσία «Hochschulestart» παραλαμβάνει τις αιτήσεις με περιορισμένο αριθμό εισακτέων. Εάν προτίθεστε να ολοκληρώσετε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών ή άλλων περαιτέρω σπουδών (π.χ. Master), το πανεπιστημιακό σας πτυχίο πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετούς φοίτησης (Bachelor) και κατάλληλο για την πρόσβαση σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα σπουδών. Οι αιτήσεις για τα μεταπτυχιακά προγράμματα πρέπει να απευθύνονται απευθείας στα πανεπιστήμια. Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε έναν διδακτορικό τίτλο (π.χ. PhD) στη Γερμανία, πρέπει απαραιτήτως να κατέχετε ένα πανεπιστημιακό πτυχίο πενταετούς φοίτησης ή να είσαστε κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Η ισοτιμία καθορίζεται απ’ το πανεπιστήμιο της επιλογής σας και θα πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας μ’ αυτό.

 
ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ;

Υπάρχουν συνολικά 371 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα https://www.daad.de/de/ σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια. Η δομή των πανεπιστημίων ακολουθεί την αρχή της «ενότητας έρευνας και διδασκαλίας» και απολαμβάνουν ένα άριστο διεθνές κύρος. Με την ιδιότητά τους ως σύγχρονα πανεπιστήμια, συνδυάζουν τη βασική με την εφαρμοσμένη έρευνα. Οι συμφωνίες διεπιστημονικής συνεργασίας με πολυεθνικές εταιρίες ή ερευνητικά ιδρύματα αποτελούν συνήθη πρακτική και συμβάλλουν σίγουρα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πτυχιούχων. Ο μεγάλος αριθμός των γερμανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων Εφαρμοσμένων ΕπιστημώνΓερμανικά

 («Fachhochschulen») προσφέρουν υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκή επαγγελματική κατάρτιση, για όσους δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν μια καριέρα στην επιστήμη. Εκτός απ’ τις θεωρητικές γνώσεις που προσφέρουν, τα πανεπιστημιακά αυτά ιδρύματα εφαρμοσμένων επιστημών αποδίδουν επίσης μεγάλη σημασία στην πρακτική εμπειρία που οι φοιτητές τους αποκτούν σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

 
ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

110 πανεπιστήμια (Universitäten, U) που συμπεριλαμβάνουν τεχνολογικά πανεπιστήμια (Technische Universitäten, TU ή TH) εκ των οποίων 13 είναι ιδιωτικά και στα οποία φοιτούν περίπου 1,4 εκατομμύρια φοιτητές.

207 πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών (Fachhochschule, FH ή H), εκ των οποίων 55 είναι ιδιωτικά, με συνολικό αριθμό φοιτητών που προσεγγίζει τις 520.000.

 

55 σχολές μουσικής (Musikhochschulen), καλών τεχνών (Kunsthochschulen) και κινηματογράφου (Filmhochschulen), εκ των οποίων δύο είναι ιδιωτικές με περισσότερους από 30.000 φοιτητές.

Τα 92, συνολικά, ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αναγνωρισμένα από το γερμανικό κράτος.

Ludwig Maximilians University (LMU) Munich: Rankings, Fees, Courses, Admission 2021, Eligibility & Scholarships
 
ΤΙ ΠΤΥΧΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ;

Ως τώρα, οι καθιερωμένοι τίτλοι σπουδών που απένειμαν τα γερμανικά πανεπιστήμια ήταν το Diplom [Δίπλωμα], π.χ. «Diplom-Ιngenieur» [διπλωματούχος μηχανικός] και το Magister Artium (MA) [αντίστοιχο με το Master of Arts]. Η εξέταση Staatsexamen επέχει θέση τίτλου σπουδών, αποτελεί προϋπόθεση που απαιτείται για συγκεκριμένα επαγγέλματα υπό κρατική εποπτεία, όπως τα νομικά, η ιατρική, κλπ. Τα πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών

Γερμανικά

 («Fachhochschulen») απονέμουν το πτυχίο Diplom (FH) για προπτυχιακές σπουδές στους κλάδους της μηχανικής, των οικονομικών και των κοινωνικών σπουδών. Καθώς όλοι οι ευρωπαϊκοί τίτλοι σπουδών (εκτός από τον παραπάνω τίτλο «Staatsexamen») αναμενόταν να καταστούν ομοιογενείς έως το έτος 2010 («Διακήρυξη της Bologna»), κάποια πανεπιστήμια εξακολουθούν να απονέμουν το Diplom για συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών (συχνά αποκλειστικά για τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές). Αυτό συμβαίνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αντικατάστασης του τίτλου Diplom από τους τίτλους Bachelor’s και Master’s, οι οποίοι είναι σήμερα οι καθορισμένοι τίτλοι σπουδών στη Γερμανία.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΛΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ;

 

Γλώσσα διδασκαλίας στα γερμανικά πανεπιστήμια είναι τα γερμανικά. Όμως η γνώση της γερμανικής γλώσσας δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την είσοδο σε πολλά διεθνή προγράμματα σπουδών («international degree programmes»), εφόσον στα αρχικά, τουλάχιστον, εξάμηνα η διδασκαλία γίνεται εν μέρει ή και εξ ολοκλήρου στα αγγλικά. Για τον λόγο αυτό, συχνά απαιτείται η εξακρίβωση των κατάλληλων ικανοτήτων στην αγγλική γλώσσα (συνήθως τίθεται η προϋπόθεση εξέτασης TOEFL ή IELTS).Συνεπώς, σας παρακαλούμε να μην αμελείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα του γερμανικού πανεπιστήμιου της επιλογής σας για τυχόν προϋποθέσεις γλωσσικής επάρκειας, τις οποίες θα πρέπει να πληροίτε για τις σπουδές της επιλογής σας. Εάν επιθυμείτε να ολοκληρώσετε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που διδάσκεται στα γερμανικά, θα σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι χειρίζεστε άρτια την γερμανική γλώσσα.

Vacant PhD position Institute for Pharmacy and Molecular Biotechnology IPMB, University of Heidelberg, Germany - Scholarship Positions 2021 2022

Η εξέταση TestDaF, ένα κεντρικό, τυποποιημένο τεστ που ακολουθεί το μοντέλο του «Test of English as a Foreign Language» (TOEFL), προσφέρει σε αλλοδαπούς υποψηφίους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εξέταση γλωσσικής επάρκειας, που απαιτείται για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση στη Γερμανία. Μπορείτε να κάνετε αυτή την εξέταση και στην Ελλάδα. Οι φοιτητές θα πρέπει να επιτύχουν στο «TestDaF – Niveaustufe 4» (Επίπεδο 4) σε κάθε μια απ’ τις τέσσερις εξεταστικές ενότητες, για να αποκτήσουν την απαραίτητη γλωσσική πιστοποίηση και να εισαχθούν σε οποιοδήποτε γερμανόφωνο πρόγραμμα σπουδών. Μερικά πανεπιστήμια απαιτούν, εντούτοις, ένα λιγότερο φιλόδοξο προφίλ προσόντων.

.Επίσης αυτό που πρέπει να ξεχάσετε είναι η συσχέτιση με οποιοδήποτε πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ελλάδα. Οι Βρετανοί και Γερμανοί δίνουν τεράστια σημασία στο εκπαιδευτικό τους σύστημα και φυλάσσουν σαν κόρες οφθαλμού τους φοιτητές τους αλλά και τα ιδρυματά τους και βέβαια τις εγκαταστάσεις τους . Συνεπώς γκράφιτι , φθορές , συγκεντρώσεις με μη φοιτητές σε χώρους των πανεπιστημίων συνήθως μεταφράζονται σε αποβολή . Καταλήψεις κλπ φέρουν και ποινικές κυρώσεις και σιγουρα αποπομπή, 
 
 

 

 

 

 

ΟΠΟΥ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΤΑ ΚΆΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ 

Η χώρα μας, ως γνωστόν, είναι γεμάτη από πανέμορφα μοναστήρια. Πολλά από αυτά είναι σκαρφαλωμένα και φωλιασμένα σε απόκρημνα και απότομα βράχια, σαν μια ανθρώπινη πινελιά μέσα στο μεγαλείο της φύσης, προκαλώντας δέος και θαυμασμό. Είναι να απορεί κανείς πώς χτίστηκαν σε αυτά τα σημεία. Δείτε παρακάτω τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια-αετοφωλιές της Ελλάδας.

Μετέωρα

Μετέωρα

Οι πελώριοι σκουρόχρωμοι βράχοι των Μετεώρων, που υψώνονται πάνω από την Καλαμπάκα, αποτελούν ένα μοναδικό στον κόσμο θέαμα. Τα περίφημα μοναστήρια, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι (Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου), τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας, Αμοργός

Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας, Αμοργός

Το σημαντικότερο εκκλησιαστικό μνημείο της Αμοργού, αλλά κι ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Ελλάδας, η λαξευμένη στο βράχο Μονή της Χοζοβιώτισσας είναι χτισμένη σε ένα σημείο απόκοσμο μα και απίστευτα όμορφο, στην απόκρημνη νότια ακτή του νησιού. Ορατή μόνο από το πέλαγος, μοιάζει να κρέμεται στον γκρεμό. Τριακόσια μέτρα πάνω από τη θάλασσα, τα απότομα βράχια εναρμονίζονται άψογα με τους λευκούς γεωμετρικούς όγκους του κτίσματος. Για να φτάσετε στο μοναστήρι θα πρέπει να ανεβείτε περίπου 300 σκαλιά. Οι μοναχοί θα σας τρατάρουν λουκούμι και παγωμένο νερό.

Μονή Κηπίνας, Καλαρρύτες

Μονή Κηπίνας, Καλαρρύτες

 

H Mονή Κηπίνας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου, είναι χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου βράχου στα Τζουμέρκα, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1212 και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Εκτός από την τοποθεσία του, εντυπωσιάζουν και οι τοιχογραφίες του. Η πρόσβαση γίνεται από ένα μονοπάτι που είναι λαξευμένο στον βράχο και μια ξύλινη γέφυρα.

Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, Καλάβρυτα

Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, Καλάβρυτα

Η ιστορική Μονή Μεγάλου Σπηλαίου είναι χτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου σε κατακόρυφο βράχο, πάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, σε απόσταση 10 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες μονές της Ελλάδας. Απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής εντυπωζιάσει τους επισκέπτες.

Μονή Προδρόμου, Στεμνίτσα

Μονή Προδρόμου, Στεμνίτσα

Ανάμεσα στα χωριά Στεμνίτσα και Δημητσάνα στην ορεινή Αρκαδία, η ιστορική μονή του Τιμίου Προδρόμου, χτισμένη στη ρίζα ενός πανύψηλου και κατακόρυφου βράχου, μοιάζει να αιωρείται στο φαράγγι του Λούσιου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου. Το μπαλκόνι της μονής προσφέρει άπλετη θέα στην άγρια ομορφιά του φαραγγιού.

Μονή Ελώνας, Λεωνίδιο

Μονή Ελώνας, Λεωνίδιο

Περίπου στο μέσο της διαδρομής από το Λεωνίδιο προς το χωριό Κοσμά, δεσπόζει η Μονή της Έλωνας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Χτισμένη σε έναν απόκρημνο κοκκινωπό βράχο, με εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή, είναι ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Αρκαδίας. Σήμερα είναι γυναικεία μονή.

Μονή Προυσού, Καρπενήσι

Μονή Προυσού, Καρπενήσι

Η Μονή Προυσού, σε απόσταση 30 χλμ. από το Καρπενήσι και 2 χλμ. από το ομώνυμο χωριό, αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε ένα επιβλητικό τοπίο, σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, η οποία είναι κατάφυτη από έλατα. Στο συγκρότημα λειτουργεί ξενώνας και μουσείο με πολύτιμα κειμήλια, εικόνες, και βιβλία, καθώς και μέρος του οπλισμού του Καραϊσκάκη.

Μονή Σίμωνος Πέτρας, Άγιο Όρος

Μονή Σίμωνος Πέτρας, Άγιο Όρος

Η επιβλητική Μονή Σίμωνος Πέτρας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Αθωνικής Χερσονήσου και τοποθετείται σε έναν απόκρημνο γρανιτένιο βράχο που υψώνεται 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και φαντάζει σχεδόν να κρέμεται. Ιδρύθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από τον Όσιο Σίμωνα και θεωρείται το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους.

Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια
Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια

 

 

 

 

ΟΚΑΔΕΣ ΔΡΑΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΑΡΙΑ

 

Το τέλος μιας επιστημονικής εποχής πλησιάζει, αφού από τον Μάϊο 2019 οι αρμόδιοι διεθνείς φορείς αναθεωρούν τον τρόπο ορισμού του κιλού προς το ακριβέστερο. Το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών (BIPM = Bureau International des Poids et Mesures) ανακοίνωσε ότι καταργείται πλέον η χρήση του περίφημου «Le Grand K» που αποτελούσε έως τώρα τη βάση για τις μετρήσεις των βαρών. Πρόκειται για έναν κύλινδρο, κράμα λευκόχρυσου και ιριδίου, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1879 και από τότε φυλασσόταν στις εγκαταστάσεις του BIPM στα δυτικά προάστια του Παρισιού. Τώρα πλέον το κιλό θα ορίζεται με βάση τη κβαντική Σταθερά Πλανκ.

Αλλαξε ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζουμε το κιλό

Το φυλασσόμενο αυστηρά και μοναδικό «Grand K» που καταργείται μετά από 139 χρόνια.

Η μεγάλη αυτή αλλαγή μας δίνει την ευκαιρία, να ανατρέξουμε στις τρεις δεκαετίες που προσπαθούσαν οι ελληνικές Αρχές να εφαρμόσουν τα μέτρα και τα σταθμά που ίσχυαν διεθνώς. Το 1926 υπεγράφη το πρώτο διάταγμα και μόλις 33 αργότερα, επιτεύχθηκε η εισαγωγή του κιλού αντί της οκάς. Παρά το γεγονός πως θεωρείτο ότι η οκά, ως οθωμανική μονάδα μέτρησης, εξευτέλιζε τις συναλλαγές στην Ελλάδα. Μεταφραζόταν σε 1.280 γραμμάρια, στην Τουρκία σε 1.282 γραμμάρια και στην Αίγυπτο σε 1.237 γραμμάρια. Υποδιαιρούνταν σε 400 δράμια, με το δράμι να αντιστοιχεί σε 3,205 γραμμάρια και πολλαπλάσιά της ήταν το καντάρι, ίσο με 44 οκάδες, και ο τόνος, ίσος με 781,25 οκάδες.

Το Διεθνές Σύστημα (SI) μονάδων – Ανοπαία ατραπός

Το επίσημο έμβλημα του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών. Παρά πόδας φέρει τη ρήση του Πιττακού του Μυτηλιναίου ΜΕΤΡΩ ΧΡΩ (Κάθε τι με μέτρο).

Κατάργηση οκάς

Εν τέλει, μόλις το 1959, με ειδικό νόμο και μακρά προετοιμασία, καταργήθηκε διά παντός η οκά. Η Ελλάδα εναρμονίστηκε με τον πολιτισμένο κόσμο υιοθετώντας το κιλό. Οι γυναίκες της γειτονιάς που βγήκαν στους δρόμους για να ψωνίσουν έτριβαν έκπληκτες τα μάτια τους με τις τιμές που έβλεπαν αναρτημένες στα διάφορα προϊόντα. Το ψωμί 5 δραχμές, το κρέας 28, το ρύζι, η ζάχαρη, το λάδι, τα μακαρόνια, όλα πιο φτηνά περίπου 25%. Αλλά, όπως όλα τα θαύματα, έτσι και αυτό κράτησε λίγο… Οι τιμές αντιστοιχούσαν στα νέα σταθμά. Πέντε δραχμές είχε το κιλό το ψωμί και 28 το κιλό το κρέας, και όχι η οκά.

Πώς μετριέται πλέον το κιλό

Το κιλό που γνωρίσαμε στα μπακάλικα.

Το χιλιόγραμμο με τα γραμμάριά του καλούνταν να καταλάβει τη θέση της πανελλήνιας οκάς και της επτανησιακής λίτρας. Έως τότε, ο λαός γνώριζε τις νέες μονάδες από διάφορους τομείς. Από τα φαρμακεία, το ταχυδρομείο και τα τελωνεία γνώριζε το κιλό και τα γραμμάρια. Στα καθημερινά μετρήματα, στα ψώνια του από τον μπακάλη και τον μανάβη, στις σπιτικές του σοδειές και προμήθειες χρησιμοποιούσε την οκά και τα δράμια, το γαλόνι, τη λίτρα κ.ά. Κοντά σ’ αυτά, λίγο πάνω – λίγο κάτω, ένα σωρό άλλα μέτρα παρουσιάζονταν στους διάφορους τόπους. Σε ορισμένους, τα χρησιμοποιούσαν από αιώνες: κιλό, βαρέλα, μόδι, μουζούρι, σοινίκι, στάμα, ταγάρι για χωρητικότητες στερεών.

Το Μπακάλικο - Σέρρες - Estiatoria.gr

Τα περίφημα δράμια

Για τα υγρά υπήρχαν το γαλόνι, η παλιάτσα, το σέκιο. Υπήρχαν, βέβαια, και άλλες γνωστές υποδιαιρέσεις: Η μισή, το κατοστάρι, το πενηνταράκι στις ταβέρνες και στα Επτάνησα η μισαλίστρα, η μισόπιντα, το καρτούτσο, το κουάρτο, η ογγγιά κ.ά. Αλλά υπήρχε και μία σειρά από φράσεις της καθημερινής ζωής σε σχέση με τα μετρικά συστήματα τόσων αιώνων. «Όπου κι αν πας, η οκά έχει τετρακόσια δράμια» έλεγε μία φράση, που σήμαινε ότι, όπου κι αν γυρίσεις, θα βρεις την ίδια λογική, τις ίδιες απαιτήσεις. Για τους έξυπνους λέμε ακόμη ότι «τά ‘χουν τετρακόσια», εννοώντας τα μυαλά τους όπως τα δράμια η οκά. Για τους κουτούς, όμως, έλεγαν ότι τα «δράμια τους είναι ξίκικα», δηλαδή λειψά.

Οκάδες, δράμια, γραμμάρια, κιλά. Μετατροπή και υπολογισμός online

«Στο ζύγι»

Ο… ύμνος στη μελαχρινή και η διπλή αναγραφή

Υπήρχαν όμως και τα παινέματα στις ωραίες μελαχρινές: «Μελαχρινούλα σ’ είπανε και μη σου κακοφάνη / μαύρο ν’ και το γαρούφαλο, πουλιέται με το δράμι». Αλλά και στην Αθήνα υπήρχαν οι «Κατοσταράκηδες» και οι «Μισοκαδιάρηδες». Η μεγάλη ημέρα λοιπόν ήταν η 1η Ιουλίου 1959. Όταν άρχισε η εφαρμογή του μέτρου για στερεά και υγρά, οι καταστηματάρχες υποχρεώθηκαν να αναγράφουν επί ένα εξάμηνο τις τιμές και σε οκάδες. Έτσι διασφαλιζόταν το κοινό από ενδεχόμενο αδικαιολόγητων αυξήσεων. Όσο για τους μπακάληδες βρήκαν τον μπελά τους. Οι πελάτες και οι πελάτισσες καθόριζαν σε οκάδες και δράμια τις ποσότητες που ήθελαν να αγοράσουν. Εκείνοι όμως δεν είχαν το δικαίωμα αν μεταχειριστούν δράμια – έπρεπε να ζυγίσουν σε γραμμάρια. Υποχρεώνονταν, λοιπόν, να αντιστοιχίσουν τα δράμια σε γραμμάρια.«Πόσο μπέικον θέλετε;». «Εβδομήντα πέντε δράμια». «Μάλιστα. Έχουμε και λέμε, λοιπόν: εβδομήντα πέντε δράμια μάς κάνουν 240 γραμμάρια. Ορίστε!

 

 

 

 

 

 


 

ΑΣ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ . ΠΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές την έκφραση παντού υπάρχει ένας Έλληνας και εν μέρει είναι αλήθεια.

Πόσοι Έλληνες υπάρχουν σε όλη τη γη; | Εν Λουτρακίω

Οι Έλληνες βρίσκονται διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον κόσμο και κάποιος θα μπορούσε εύκολα να πει πως εκτός των συνόρων της χώρας μας μπορείς να συναντήσεις μία ακόμη Ελλάδα.

Όπως εκτιμά η γενική γραμματεία απόδημου Ελληνισμού περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες ελληνικής καταγωγής μένουν εκτός των ελληνικών συνόρων σε περίπου 140 χώρες του κόσμου.

Δεν προσμετρούνται σαχλαμάρες τηλεμαιντανών βιβλιοπωλών της Θεσσαλονίκης περί 50 και 100 εκατομυρίων που μαζί με τους ελοχίμ και τους προερχόμενους από την ανδρομέδα μας κάνουν κοντά σιμά κανα 250αρι μύρια ή του άλλου που πουλάει αυτόγραφα του Ιησού και οι καμμένοι και κατακαημένοι του δίνουν 4 % , μας πάει στο τρομερό …μα όλοι Έλληνες είναι επί γης 

Πιο αναλυτικά μεγαλύτερη συγκέντρωση Ελληνικού πληθυσμού παρατηρούμε στις ΗΠΑ (περί τα 3.000.000), με δεύτερη την Ευρώπη (1.000.000)- συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης-, την Αυστραλία (650.000 με 700.000), τον Καναδά (περί τις 350.000), την Ασία – Αφρική (περί τις 100.000) και την Κεντρική και Νότια Αμερική (περί τις 60.000).

Όπως ήταν αναμενόμενο στην Ευρώπη η μεγαλύτερη κοινότητα συναντάται στη Γερμανία περίπου 400.000 – 450.000 έλληνες και ακολουθεί η Βρετανία όπου οι Έλληνες ελληνικής καταγωγής υπολογίζονται σε περίπου 400.000.

Δείτε αναλυτικά το χάρτη:

Perierga.gr - Χάρτης: Πόσοι (και πού) είναι οι Έλληνες του εξωτερικού

ΑΛΑΛΟΥΜ

Όσοι ψάχνουν για στοιχεία στους αρμόδιους φορείς της Ελλάδος θα διαπιστώσουν ότι δυστυχώς είτε δεν υπάρχουν στοιχεία είτε αυτά είναι αντικρουόμενα. Για παράδειγμα: σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο ο αριθμός των Ελλήνων της Γερμανίας ανέρχεται σε 340.000. Σε πρόσφατο δελτίο τύπου Υπουργείου της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας αναφέρεται ότι οι Έλληνες της Γερμανίας είναι περίπου 300.000. Προφανώς η πληροφορία αυτή προερχόταν από το Γενικό Προξενείο του Ντίσελντορφ εφόσον το δελτίο τύπου εκδόθηκε με ευκαιρία την εθιμοτυπική επίσκεψη του εκεί Γενικού Προξένου στο παραπάνω υπουργείο.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω οι κορυφαίες οργανώσεις της Διασποράς δεν παύουν να διαλαλούν ότι ο αριθμός των Ελλήνων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τελικά πόσοι είμαστε οι Έλληνες της Διασποράς; του Φαίδωνα Κοτσαμπόπουλου - TomorrowNews

Ανατρέξαμε λοιπόν στα επίσημα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας DESTATIS η οποία μας ενημερώνει τα εξής: Οι Έλληνες υπήκοοι το 2011 ήταν 284.000 και 375.000 οι ελληνικής καταγωγής. Από τότε μέχρι το 2013 στατιστικά καταφθάνουν από την Ελλάδα λόγω κρίσης πάνω από 91.000 άτομα. Αν υπολογίσει δηλ. κάποιος αναλογικά τον αριθμό των ατόμων ελληνικής καταγωγής (που έγιναν δηλ. εν τω μεταξύ Γερμανοί υπήκοοι και άρα δεν υπολογίζονται σαν Έλληνες υπήκοοι πλέον) και αυτούς που ήλθαν στην Γερμανία το 2014 και το 2015, ο τελικός αριθμός των Ελλήνων είναι σίγουρα πολύ πάνω από 450.000. Ξεπερνά δηλ. τον αριθμό του πληθυσμού ελληνικής καταγωγής πριν το 2000 με συνεχή αυξητική τάση.


Ο Ελληνισμός της Γερμανίας είναι άρα ο μεγαλύτερος συμπαγής ομογενειακός πληθυσμός στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι αυξάνει τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει ότι η Γερμανία είναι και παραμένει μία από τις προσφιλέστερες χώρες υποδοχής των Ελλήνων.

 

 

 

 

 


 

Τα πιο δηλητηριώδη φυτά στην Ελλάδα

Ποιο είναι τα πιο δηλητηριώδες φυτό στην Ελλάδα;

Δεν ξέρω ποιο είναι πιο δηλητηριώδης φυτό στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν έντεκα από αυτά που θα δούμε πιο κάτω με φωτογραφίες.

Μπορούν να φαίνονται αρκετά ακίνδυνα, αλλά τα φυτά αυτά μπορούν να φιλοξενήσουν μερικά από τα πιο γνωστά θανάσιμα δηλητήρια.

Άρθρο του καθηγητή ΔΙ.ΠΑ.Ε., Β. Τσιάντου: Διάλογοι Πλάτωνος «Χαρμίδης, ή περί Σωφροσύνης» (μέρος β΄) - Κ-ΤΥΠΟΣ

 

Από το θάνατο του Σωκράτη με το Κώνειο μέχρι τα γλυκά θανατηφόρα μούρα της Άτροπος μπελαντόνα που η Φαραώ Κλεοπάτρα σέρβιρε στους εν δυνάμει εχθρούς της , τα δηλητηριώδη φυτά είναι υπεύθυνα για αρκετούς θανάτους σε όλη την ιστορία.

Γνωρίστε μερικά από τα πιο διαβόητα δηλητηριώδη φυτά στην Ελλάδα και τα δηλητήρια τους σε αυτή τη μακάβρια λίστα.

1. Κώνειο το στικτόν Conium maculatum

Κώνειο: Το διασημότερο δηλητηριώδες φυτό - Προϊόντα της Φύσης

 

Το πιο γνωστό δηλητηριώδες φυτό που ευδοκιμεί σε μεγάλη αφθονία στην Ελλάδα είναι το Κώνειο το στικτόν ή κατά τόπους γνωστό και με τις λαϊκές ονομασίες Αμάραγγος ή Ασκοτιτσάρα ή Βρωμόχορτο ή Μαγκούτα ή Κιρκούτα.

Το Κώνειο είναι υπεύθυνο για την δολοφονία του μεγάλου δάσκαλου Σωκράτη, αφού οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για να θανατώνουν τους καταδικασμένους.

Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν αλκαλοειδές σύμπλεγμα το οποίο προκαλεί πόνο στο στομάχι, εμετό και προοδευτική παράλυση του κεντρικού νευρικού συστήματος,  μυϊκή αδυναμία, αναπνευστική έκπτωση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Περιέχει αλκαλοειδή και πτητικό έλαιο. Τα φρέσκα φύλλα και άνθη περιέχουν αλκαλοειδή σε ποσοστό 0,2%. Η ποσότητα των αλκαλοειδών ταχέως μειώνεται κατά την αποθήκευση.

Που φυτρώνει το Κώνειο;

Φυτρώνει σε όλες τις περιοχές με ήπιο κλίμα, σε σκιερά μέρη.

Αυτοφυές κατά μήκος των αγροτικών δρόμων, σε φράκτες , ακαλλιέργητες εκτάσεις, υγρούς και σκιερούς τόπους, ερείπια, απορρίμματα.

2. Άτροπος μπελαντόνα Atropa belladonna

Atropa belladonna Άτροπος μπελαντόνα

Το Atropa belladonna Άτροπος μπελαντόνα είναι ένα τοξικό φυτό που προκαλεί ναυτία, σύγχυση, ντελίριο, ξηροστομία, αίσθημα καψίματος.

Όλα τα μέρη του φυτού είναι εξαιρετικά τοξικά περιέχουν ατροπίνη, υοσκιαμίνη και σκοπαλαμίνη που έχουν ναρκωτική και αντισπασμωδική δράση.

Σε ισχυρές δόσεις προκαλεί ψευδαισθήσεις, παραλήρημα, αποπροσανατολισμό και σε μεγάλες ακόμα και το θάνατο.

Η γλυκύτητα των μούρων συχνά δελεάζει τα παιδιά και τους ενήλικες να καταναλώνουν αυτό το θανατηφόρο φυτό.

Οι γυναίκες της ισπανικής και της ιταλικής αριστοκρατίας έβαζαν σταγόνες από τον χυμό του φυτού ο οποίος περιέχει ατροπίνη, διαλυμένο στο νερό, για να διαστείλουν τις κόρες των ματιών τους ώστε να δείχνουν πιο ονειρικές και όμορφες.

Που φυτρώνει η μπελαντόνα;

Είναι φυτό ενδημικό της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα και απαντάται σε ξέφωτα δασών, στης άκρες δασικών δρόμων και προτιμά την άφθονη σκιά.

3. Πικροδάφνη Nerium oleander

Amazon.com : Nerium oleander HARDY RED OLEANDER Seeds! : Garden & Outdoor

 

Ηκατανάλωση ενός φύλλου μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε μικρά παιδιά. Ο γαλακτώδεις χυμός του φυτού προκαλεί κοιλιακό άλγος, εμετό, διάρροια, διαταραχές της όρασης, ταχυκαρδία και καρδιακή δυσλειτουργία που προκαλεί θάνατο.

Προσοχή ο χυμός της εάν έρθει σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες, ερεθισμό και πόνο.

Η τοξικότητα της πικροδάφνης οφείλεται κυρίως στις τοξικές ουσίες ολεανδρίνη και ολεανδριγενίνη, που έχουν ως στόχο να προστατεύουν το φυτό από τις επιθέσεις ζώων.

Που φυτρώνει η Πικροδάφνη;

Στην Ελλάδα είναι αυτοφυής, απαντάται σε όχθες ποταμών και χειμάρρων, σε ρυάκια και σε πολλούς υγρότοπος καλλιεργείται όμως και ως καλλωπιστικό φυτό κατά μήκος των δρόμων και σε πάρκα.

4. Μανδραγόρας Mandragora autumnalis

Mandragora autumnalis Μανδραγόρας

Γνωστός από την αρχαιότητα ο μανδραγόρας αφού έχει χρησιμοποιηθεί σαν υπνωτικό και αναισθητικό. Ο Θεόφραστος αναφέρει πως ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τον Μανδραγόρα ως αναισθητικό για τις επεμβάσεις. Στα ρωμαϊκά χρόνια ο Μανδραγόρας χρησιμοποιήθηκε ως αναλγητικό και ναρκωτικό για εκείνους που καταδικάζονταν σε θάνατο με σταύρωση,

Τοξικό είναι όλο το φυτό, προκαλεί καταστολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, με πρώτο σύμπτωμα της τοξικότητας την απώλεια όρασης, ακολουθεί παραλήρημα, καταστολή και έπειτα έρχεται ο θάνατος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τοξικών αλκαλοειδών περιέχεται στην ρίζα του φυτού (0,40%), αλλά παρόμοιες ουσίες υπάρχουν και στα άλλα μέρη του φυτού (φύλλα και καρποί).

Που φυτρώνει ο Μανδραγόρας;

Στην Ελλάδα βρίσκεται σε περιοχές της Θεσσαλίας της Πελοποννήσου στη Στερεά, στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Ευδοκιμεί σε ασβεστούχα σκληρά εδάφη ημιορεινών περιοχών.

5. Ψευδοκώνειο Cicuta virosa

Όλα τα μέρη του φυτού, αν καταναλωθούν από άνθρωπο ή από ζώα, είναι εξαιρετικά τοξικά. Ειδικά όμως το ρίζωμα δρα ταχύτατα. Η διάγνωση είναι εύκολη αλλά η διάσωση των δηλητηριασθέντων είναι πολύ δύσκολη.

Πολλές φορές η δηλητηρίαση προέρχεται από σύγχυση των ριζών του με αυτές του σέλινου ή του μαϊντανού. Η γεύση τους είναι γλυκεία γι αυτό είναι επικίνδυνο για τα παιδιά.

Που φυτρώνει το Ψευδοκώνειο;

Το ψευδοκόνειο φύεται σε υγρά λιβάδια και ελώδης περιοχές.

6. Ρετσινολαδιά ή Ρίκινος Ricinus communis

Ρετσινολαδιά, Ρικινος ο κοινός, Ricinus communis Photo from Schimatari in Viotia | Greece.com

 

Το φυτό είναι ολόκληρο τοξικό, ιδίως οι καρποί του και το περίβλημά τους και δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο.

Είναι γνωστό ότι ένας σπόρος περιέχει δόση τοξικών ουσιών ικανή να σκοτώσει ένα παιδί.

Η τοξικότητα των ωμών σπόρων του φυτού είναι ευρέως γνωστή και αναφορές από δηλητηριάσεις είναι σχετικά σπάνιες, αν και ένας μόνος σπόρος αρκεί για να σκοτώσει οποιονδήποτε άνθρωπο και τέσσερις μπορούν να σκοτώσουν άλογο. Τα φύλλα του φυτού είναι λιγότερο τοξικά.

Η τοξική ουσία του φυτού έχει αναγνωριστεί ως η ρικίνη και σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες του 2007, είναι το πιο τοξικό φυτό στο κόσμο.

Που φυτρώνει η Ρετσινολαδιά;

Ηρετσινολαδιά είναι αυτοφυής στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, το συναντάμε ως αυτοφυές στις άκρες δρόμων, αγρών, οικοπέδων, σε τόπους ρίψεως απορριμμάτων, σε ερείπια κλπ. αγαπά εδάφη εύφορα και υγρά.

7. Ζαμπούκος ή Σαμπούκος ο έβουλος Sambucus ebulus

File:Тревен бозел, lat.Sambucus ebulus L. во с.Љубојно.jpg - Wikimedia Commons

 

Φυτό γνωστό και με τις λαϊκές ονομασίες ράγαλο, ασσιές, βούσσες, φρουσκλιά, ζαμπούκος, σαμπούκος, βρωμούσα, βουζουλιά, αβουγιά, αβυζιά, χαμαιάκτη.

Ο καρπός είναι μικρή γυαλιστερή τοξική μαύρη ράγα, σε μέγεθος μπιζελιού αν καταναλωθεί σε υπερβολική δοσολογία είναι τοξικό, ένα παρατεταμένο μάσημα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη έκκριση σιέλου, ναυτίες και εμετούς.

Έχει έντονη δυσάρεστη, πικρή οσμή και επίσης δυσάρεστη γεύση

Που φυτρώνει ο Ζαμπούκος;

Ενοχλητικό ζιζάνιο των αγρών που εξαπλώνεται λαίμαργα όπου φύεται.

Διαδεδομένο στη χώρα μας μέχρι τα 1200 μέτρα, το συναντάμε σε δάση, ξέφωτα δασών, σε υγρές τοποθεσίες, σε υγρές πεδιάδες, σε όχθες ρυακιών, κατά μήκος των δρόμων, κοντά σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και σε φράκτες.

8. Αγριοκαπνός Nicotiana glauca

Tree Tobacco (nicotiana Glauca) In Flower Photograph by Bob Gibbons/science Photo Library

 

Όλα τα μέρη του φυτού είναι πολύ τοξικά για τον άνθρωπο. Περιέχει εκτός από νικοτίνη και το αλκαλοειδές αναβασίνη το οποίο είναι δραστικότερο από την νικοτίνη.

Αναφέρονται σοβαρές δηλητηριάσεις σε άνθρωπο από κατανάλωση μαγειρεμένων φύλλων. Θάνατος αναφέρεται για σκύλους.

Στην Καλιφόρνια αναφέρουν ανωμαλίες σε έμβρυα κατοικίδιων ζώων (αιγοπρόβατα) όταν κατανάλωσαν ακόμα και μικρή ποσότητα φύλλων αγριοκαπνού στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους

Που φυτρώνει ο Αγριοκαπνός;

Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο που φύεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, σε αστικές περιοχές, σε πεζοδρόμια, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε πετρώδη και ξερά εδάφη, σε εγκαταλειμμένα χωράφια, σε άκρες δρόμων και μονοπάτια.

9. Ίταμος Ταξός Taxus baccata

Taxus baccata Ίταμος Ταξός ο ραγοφόρος

Δέντρο γνωστό και με τις λαικές ονομασίες Kαρκαριά, δένδρο του θανάτου

ο Ίταμος αν και λέγεται ότι θεραπεύει τον καρκίνολο είναι δέντρο τοξικό.

Όλο το φυτό είναι τοξικό εκτός από το περικάρπιο, σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί κρυάδες, δύσπνοια, σπασμοί, καρδιακή ανεπάρκεια.

Το επίσπερμο είναι εξαιρετικά τοξικό και μπορεί να προκαλέσει το θάνατο στον άνθρωπο και σε κάποια ζώα, αλλά και να χρησιμοποιηθεί σαν συστατικό φαρμάκων, παρότι πικρό και τοξικό, είναι εδώδιμος από ορισμένα πτηνά.

Ωστόσο, το επίσπερμο δεν μεταβολίζεται και αποβάλλεται από το πεπτικό σύστημα των πτηνών, ανέπαφος, συμβάλλοντας έτσι στον πολλαπλασιασμό του φυτού.

Που φυτρώνει ο Ίταμος;

Το συναντάτε αυτοφυές στη χώρα μας, σε μεγάλο υψόμετρο, συνήθως σε δάσος ελάτης ή οξιάς

10. Ακόνιτο Aconitum napellus

Aconitum-napellus-Ακόνιτο-το-νάπελο-Στριγλοβότανο-2

Το Ακόνιτο είναι ένα τοξικό φυτό, θεωρείται το πιο δηλητηριώδες φυτό της Ευρώπης, προκαλεί θάνατο, ενώ προκαλεί δηλητηρίαση και μέσω της επαφής με το δέρμα.

Η ακονιτίνη έρχεται στη δεύτερη θέση μετά την νεπαλίνη (αλκαλοειδές που εξάγεται από το φυτό Aconitum ferox Wall. του Νεπάλ το οποίο θεωρείται το πιο δραστικό φυσικό δηλητήριο του κόσμου).

Μία δόση 2 έως 4 γραμμάρια νωπού κόνδυλου, που ισοδυναμούν με 3 ως 4 χιλιοστόγραμμα ακονιτίνη, αποτελεί τη θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή με αυτό το φυτό.

Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Το ακόνιτο έχει χρησιμοποιηθεί σαν δηλητήριο, με το οποίο άλειφαν τα βέλη και τα δόρατα. Το είδος που αναφέρει ο Διοσκουρίδης είναι το Aconitum lycotonum η ονομασία του οποίου προέρχεται μάλλον από το γεγονός ότι οι αρχαίοι, έβαζαν στα βέλη τους τον χυμό του φυτού για να θανατώνουν τους λύκους.

Που φυτρώνει το Ακόνιτο ;

Είναι κοινό φυτό, το συναντούμε περισσότερο στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Λακωνία.

Φυτρώνει σε σκιερά μέρη, υγρά, σε χουμώδη εδάφη, κοντά σε ποτάμια. Του αρέσουν οι περιοχές γύρω από στάβλους και ποιμνιοστάσια και τα ορεινά πλούσια λιβάδια.

11. Ντατούρα Datura stramonium

 

Το Datura stramonium Ντατούρα το Στραμώνιο γνωστό και με τις λαικές ονομασίες datura stramonium- Oomathai at Rs 100.00/plant | Datura Stramonium | ID: 22881466848

Βρομόχορτο, Ακανθόμηλο, Αγκαθόμηλο, Τάτουλα, Τάτουλας, Δατούρα, Ποδόχορτο, Μαγιόχορτο, Διαολόχορτο, Αγριομπάμια, Στραμώνιο, Τάτλας, είναι ένα δηλητηριώδες φυτό με άσχημη οσμή και πικρή γεύση.

Τοξικό είναι όλο το φυτό, προκαλεί ναυτία και παραισθήσεις ενώ σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί ακόμη και θάνατο.

Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν δραστικά χημικά, τα λουλούδια είναι γενικά τα πιο αδύνατα ενώ αυξημένη δράση έχουν τα φύλλα, τα κλαδιά, οι ρίζες, οι καρποί και οι σπόροι.

Οι δραστικές ουσίες που περιέχει είναι η υοσκυαμίνη, η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη.

Που φυτρώνει το Ντατούρα;

Στην Ελλάδα φύεται συνήθως σε ακαλλιέργητους και καλλιεργούμενους αγρούς, σε ερείπια σπιτιών, σκουπιδότοπους, σε πετρώδεις τοποθεσίες, απάνεμες και ημισκιερές τοποθεσίες.

Καλή χρυσή και ασφαλής γενικά η Ελληνική εξοχή αλλά πάντα οι εξαιρέσεις υπάρχουν . Καλό είναι να ξέρουμε πέντε έξη βασικά πραγματάκια 

 

 

 

 


 

Υποχώρηση των υδάτων . Κάτι σοβαρό ή παλλιροικό φαινόμενο ? Μάθε τώρα.

Υποχώρηση των υδάτων της θάλασσας παρατηρήθηκε ξαφνικά στο Καβούρι αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως στο Ναύπλιο, στη Σύρο και στον Βόλο.
Το φαινόμενο αυτό, αν και συνδέεται από κάποιους με σεισμό, αυτό δεν ισχύει απόλυτα όπως εξήγησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθ.Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο και συμπληρώνει:«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες».

Πολύ λίγοι  γνωρίζουν τι είναι και πως δημιουργείται το φαινόμενο της παλίρροιας, γιατί στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Μέσα στις γενικές, όμως, γνώσεις της ναυτοσύνης, σκεφτήκαμε ότι δεν θα ήταν άσχημο να δούμε μερικές βασικές λεπτομέρειες, που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα αυτήν την περιοδική αύξηση και μείωση της στάθμης του νερού.

Παλίρροια - Το φαινόμενο της περιοδικής αυξομείωσης της στάθμης της θάλασσας - Ortsa.gr

 

Στην Ελλάδα και γενικότερα στη Μεσόγειο, το φαινόμενο της παλίρροιας δεν είναι τόσο έντονο, με εξαίρεση ορισμένα μόνο μέρη. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, παλίρροια παρουσιάζεται σε όλες τις ακτές, όπου η διαφορά του ύψους μεταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, στο Σαρωνικό φτάνει τα 0,40 μ., στη Θεσσαλονίκη το 1,00μ. κ.λπ. Το πιο έντονο παλιρροϊκό
φαινόμενο παρουσιάζεται στον πορθμό του Ευρίπου, στη Χαλκίδα, όπου φτάνει τα 1,05 μ. με έντονα όμως ρεύματα. Δεν θα επεκταθούμε εδώ στην
ιδιομορφία της παλίρροιας στο στενό της Εύβοιας, που παρουσιάζεται διαφορετική στο ύψος και στο χρόνο εμφάνισής της στο βόρειο και το νότιο τμήμα του λιμανιού της Χαλκίδας. Θα δούμε απλά πώς δημιουργείται, πώς
επηρεάζεται και πώς λειτουργεί με συγκεκριμένη περιοδικότητα.

Παλίρροια - Το φαινόμενο της περιοδικής αυξομείωσης της στάθμης της θάλασσας - Ortsa.gr

 

Η παλίρροια δημιουργείται από την επίδραση της έλξης της σελήνης κατά κύριο λόγο, της έλξης του ηλίου, της περιστροφής της γης, της κλίσης της σελήνης και φυσικά των μετεωρολογικών συνθηκών. Λόγω των τοπικών συνθηκών, η ένταση της παλίρροιας διαφέρει από μέρος σε μέρος. Η μέγιστη τιμή της ανύψωσης της στάθμης λέγεται πλημμυρίδα (high tide) και η ελάχιστη άμπωτης ή ρηχία (low tide). Ο ήλιος είναι πολύ μεγαλύτερος από τη σελήνη, απέχει όμως πολύ περισσότερο από τη γη. Έτσι, η έλξη της βαρύτητας, που εξασκεί πάνω στη γη, είναι μικρότερη, σχεδόν η μισή από αυτή της σελήνης. Παρόλα αυτά, η έλξη του ηλίου είναι πολύ σημαντική στο φαινόμενο της παλίρροιας. Καθώς η σελήνη διαγράφει τη μηνιαία τροχιά της γύρω από τη γη, κάποια στιγμή ευθυγραμμίζεται με τον ήλιο και τη γη δύο φορές, παρουσιάζοντας τις λεγόμενες συζυγίες και αντιζυγίες (σχ. 1).

Παλίρροια - Το φαινόμενο της περιοδικής αυξομείωσης της στάθμης της θάλασσας - Ortsa.gr

 

Όταν συμβαίνει αυτό, οι έλξεις του ηλίου και της σελήνης προστίθενται, αυξάνοντας και μειώνοντας αντίστοιχα το φαινόμενο της παλίρροιας. Οι πλημμυρίδες φτάνουν στη μέγιστη τιμή τους και αντίστοιχα οι ρηχίες στην ελάχιστη, οπότε λέμε ότι έχουμε τις παλίρροιες συζυγιών (spring tides). Όταν η σελήνη διαγράφει την τροχιά της γύρω από τη γη, σχηματίζει δύο φορές μια ορθή γωνία με τη γη και τον ήλιο, δηλαδή κατά το πρώτο και τρίτο τέταρτό της (σχ. 2). Όταν συμβαίνει αυτό, οι έλξεις του ηλίου και της σελήνης εξουδετερώνονται μεταξύ τους, κι έτσι η ένταση του φαινομένου μειώνεται. Οι πλημμυρίδες φτάνουν την ελάχιστη τιμή τους και αντίστοιχα οι ρηχίες, τη μέγιστη, οπότε λέμε ότι έχουμε τις παλίρροιες τετραγωνισμού (neap tides). Η διαφορά του ύψους της παλίρροιας μεταξύ της πλημμυρίδας και της ρηχίας λέμε ότι είναι το εύρος της (tide range).

Παλίρροια - Το φαινόμενο της περιοδικής αυξομείωσης της στάθμης της θάλασσας - Ortsa.gr

 

Ας γυρίσουμε, όμως, στις φάσεις της σελήνης, για να δούμε πώς μπορούμε να προβλέψουμε τις παλίρροιες των συζυγιών και αυτές του τετραγωνισμού. Όταν η σελήνη βρίσκεται μεταξύ της γης και του ήλιου, άρα σε ευθυγράμμιση με τη γη και τον ήλιο, το φεγγάρι δεν είναι ορατό. Όταν η σελήνη βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης, σε ευθυγράμμιση με τον ήλιο, έχουμε πανσέληνο. Σε κάθε μια από τις δύο αυτές περιπτώσεις, ξέρουμε ότι θα έχουμε μια παλίρροια συζυγίας ή αντιζυγίας (σχ. 3, α & β). Περίπου 1 ½ μέρες μετά την πρώτη και δεύτερη περίπτωση, που δεν βλέπουμε καθόλου φεγγάρι και που βλέπουμε πανσέληνο, ξέρουμε ότι η παλίρροια συζυγίας βρίσκεται σε εξέλιξη (σχ. 3, β) γιατί χρειάζονται περίπου 1 ½ μέρες για το συνδυασμό των έλξεων βαρύτητας της σελήνης και του ηλίου, μέχρι να αποκτήσουν πλήρη ισχύ. Το διάστημα
μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι περίπου 15 μέρες. Οι παλίρροιες τετραγωνισμού (σχ. 3, γ) παρουσιάζονται 7 ½ μέρες περίπου μετά από τις παλίρροιες συζυγιών.

Παλίρροια - Το φαινόμενο της περιοδικής αυξομείωσης της στάθμης της θάλασσας - Ortsa.gr

 

Όπως είπαμε, οι παλίρροιες οφείλονται κυρίως στην έλξη τη βαρύτητας της σελήνης. Η έλξη αυτή κάνει τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει, κατά την πλημμυρίδα, σε δύο περιοχές της γης, αυτήν που βρίσκεται πιο κοντά και αυτή που βρίσκεται πιο μακριά από το φεγγάρι, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της γης η στάθμη κατεβαίνει. Καθώς η γη στρέφεται γύρω από τον άξονά της, οι περιοχές, που βρίσκονται πιο κοντά στη σελήνη αλλάζουν συνεχώς, έτσι η στάθμη της θάλασσας αλλάζει και αυτή συνέχεια. Η γη χρειάζεται 24 ώρες για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της, αλλά το φεγγάρι στρέφεται ανάλογα με την κίνηση της γης. Έτσι, το σημείο Χ της τροχιάς του σχήματος 4, έρχεται απέναντι από τη σελήνη κάθε 25 ώρες περίπου και όχι κάθε 24 ώρες, όπως θα ήταν αναμενόμενο.

Παλίρροια - Το φαινόμενο της περιοδικής αυξομείωσης της στάθμης της θάλασσας - Ortsa.gr

 

?λλοι παράγοντες που επηρεάζουν την παλίρροια είναι, όπως είπαμε, η έλξη της βαρύτητας του ηλίου, οι τοπικές συνθήκες, ακόμα και η ίδια η περιστροφή της γης, που στρέφεται γύρω από έναν άξονα, ο οποίος δεν είναι κάθετος, αλλά υπό γωνία ως προς τον ήλιο. Αυτά και άλλοι παράγοντες μικρότερης
σημασίας επηρεάζουν τη συμπεριφορά της παλίρροιας, που δεν εμφανίζεται η ίδια σε όλα τα μέρη. Διαφορές έχουμε στη διάρκεια μεταξύ πλημμυρίδας και ρηχίας, στο εύρος κ.λπ. Αυτές οι διαφορές μάς προσδιορίζουν τρεις κύριους τύπους παλίρροιας, την ημιημερήσια (semi-diurnal), τη μεικτή (mixed) και την ημερήσια (diurnal). Η ημιημερήσια έχει διάρκεια 6,25 ώρες περίπου, έτσι
υπάρχει ένας πλήρης κύκλος από την πλημμυρίδα μέχρι την ρηχία και ξανά την πλημμυρίδα μέσα σε μισή μέρα. Το εύρος της παλίρροιας αυτού του
τύπου σπάνια αλλάζει μεταξύ διαδοχικών κύκλων.

Επόμενες ενότητες μαθήματος - PDF ΔΩΡΕΑΝ Λήψη

 

Με άλλα λόγια, η διαφορά του ύψους μεταξύ υψηλής και χαμηλής στάθμης είναι σχεδόν η ίδια με την
επόμενη παλίρροια. Οι παλίρροιες γύρω από τις ακτές της Βρετανίας και της δυτικής Ευρώπης είναι αυτού του τύπου. Η μεικτή παλίρροια, όπως και η ημιημερήσια, έχει ένα πλήρη κύκλο μέσα σε μισή μέρα, άρα έχει δύο
πλημμυρίδες και δύο ρηχίες κάθε 25 ώρες. Στον τύπο όμως αυτόν το εύρος αλλάζει κατά πολύ από τον ένα κύκλο στον άλλο. Αυτού του τύπου οι
παλίρροιες είναι πολύ κοινές στις ακτές του Ειρηνικού ωκεανού. Η ημερήσια
παλίρροια έχει διάρκεια περίπου 12,5 ώρες. Αυτό σημαίνει πως έχουμε μια μόνο πλημμυρίδα και μια μόνο ρηχία κάθε 25 ώρες. Το εύρος δεν είναι συνήθως μεγάλο. Τον τύπο αυτό τον συναντάμε κυρίως στα τροπικά μέρη.

 

 

 


 

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΑ

Οι μέλισσες [1] γενικά εμφανίστηκαν στη γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί είναι σπάνια και έτσι δεν μπορούν να μας δώσουν πολλές πληροφορίες για την εξέλιξή τους. Υποθέσεις που βασίζονται σε παλαιοντολογικά ευρήματα αναφέρουν ότι οι πρώτες μέλισσες εξελίχθηκαν από έντομα που έμοιαζαν με σφήκες. Την υπόθεση αυτή ενισχύει και η ύπαρξη μιας μικρής ομάδας σπάνιων, μοναχικών σφηκών της οικογένειας των Masarinae, οι οποίες βρίσκονται μόνο σε θερμές χώρες και τρέφονται αποκλειστικά με νέκταρ και γύρη, σε αντίθεση με τις άλλες σφήκες, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεϊνη από ζωικής προέλευσης τροφές. Η μέλισσα ανήκει στην ίδια ομάδα υπεροικογενειών (Κεντριοφόρα) με τα μυρμήγκια (Formicidae) και τις σφήκες (Vespidae), ενώ η οικογένεια Apidae περιλαμβάνει δύο υποοικογένειες τις: Bombinae και Apinae, τους βομβίνους και τις μέλισσες. Οι μέλισσες (Apinae) με τη σειρά τους, μπορούν να χωριστούν σ’ αυτές που έχουν κεντρί (Apini) και σ’ αυτές που δεν έχουν κεντρί (Meliponini).

Μέλισσα - Βικιπαίδεια

Σήμερα στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 1.400.000 μελισσοσμήνη εγκατεστημένα σχεδόν στο σύνολό τους σε ευρωπαϊκές κυψέλες τύπου Langstroth, με την ετήσια παραγωγή μελιού να ανέρχεται στους 14.000 τόνους. Ο συνολικός αριθμός των μελισσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 8.777.000 και η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση με 15,72% μετά την Ισπανία και Γαλλία.

Η συστηματική κατάταξη της μέλισσας δίνεται παρακάτω:

Συστηματική κατάταξη της μέλισσας
Φύλλο Αρθρόποδα (Arthropoda)
Υποφύλλο Τραχειωτά (Tracheata)
Κλάση Έντομα (Insecta)
Τάξη Υμενόπτερα (Hymenoptera)
Υποτάξη Χαλαστόγαστρα (Apocrita)
Ομάδα υπεροικογενειών Κεντριοφόρα (Aculeata)
Υπεροικογένεια Μελισσοειδή (Apoidea)
Οικογένεια Μέλισσα (Apidae)
Γένος Apis
Υπογένος Apini
Είδος Apis Mellifera (κοινή μέλισσα)

Ανάπτυξη και κοινωνία των μελισσών

Πως οι μέλισσες καθορίζουν ποια θα είναι η βασίλισσά τους; – Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Η μέλισσα είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε πολυάριθμες, καλά οργανωμένες κοινωνίες [2], τα μελίσσια. Κάθε μελίσσι περιλαμβάνει μερικές χιλιάδες άτομα, 40.000 ή και περισσότερα στις αρχές του καλοκαιριού, τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί σε τρεις τάξεις, τις εργάτριες που αποτελούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, τους κηφήνες και τη βασίλισσα. Το μελίσσι ζει σε φωλιές που το προστατεύουν από τον αέρα και τη βροχή. Η φωλιά είναι ένας κοίλος χώρος με μικρή είσοδο όπως η κουφάλα ενός δέντρου, η κοιλότητα κάποιου βράχου ή κάποιου κτίσματος, όπου στο εσωτερικό της οι μέλισσες χτίζουν κηρήθρες. Το 1885 ο Αμερικανός μελισσοκόμος Langstronth κατασκεύασε την πρώτη κυψέλη, ένα σύνθετο εργαλείο, που επιτρέπει στο μελισσοκόμο να επεμβαίνει στη ζωή του μελισσιού, να υποβοηθά την ανάπτυξή του με διάφορους μελισσοκομικούς χειρισμούς και να συλλέγει περισσότερο μέλι. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους οι μέλισσες το περνούν σε δραστηριότητες μέσα στη φωλιά τους και μόνο ένα μικρό μέρος των δραστηριοτήτων τους λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό περιβάλλον και γίνεται αντιληπτό σε μας.

Μέλισσες κι επικονίαση

Επικονίαση ονομάζεται η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγμα του ίδιου ή άλλου άνθους του ίδιου είδους φυτού. Στην συνέχεια συντελείται η εκβλάστηση του γυρεόκοκου, η γονιμοποίηση του άνθους και η ανάπτυξη του καρπού.

Η συμβολή των μελισσών στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, δεν περιορίζεται μόνο στα πολύ ωφέλιμα προιόντα που παράγουν, αλλά και στην αναπαραγωγική διαδικασία των φυτών, την επικονίαση [3]. Οι μέλισσες έχουν ενεργό ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών, καθώς δρουν ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης. Την σημαντική λοιπόν εποχή της ανθοφορίας , οι μέλισσες προκειμένου να τραφούν, πλάθουν την γύρη και την μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη . Πετώντας από άνθος σε άνθος, βοηθούν στην επικονίαση των φυτών, μεταφέροντας ασυναίσθητα την γύρη από τους ανθήρες στο στίγμα του άνθους. Χαρακτηριστικό είναι ότι βοηθούν στην επικονίαση του 60 με 70 % των φυτικών ειδών.

Φυλές μελισσών

Οι μέλισσες είναι εξίσου τολμηρές στις ανακαλύψεις με τους ανθρώπους

Οι μέλισσες ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρέθηκαν, για να μπορέσουν να επιβιώσουν ανέπτυξαν ιδιαίτερα μορφολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά. Για να μπορέσουν οι επιστήμονες να ομαδοποιήσουν και να μελετήσουν τα είδη μελισσών χρησιμοποιούν χαρακτηριστικά κυρίως μορφολογικά, τα οποία διαφοροποιούνται ανάμεσα στα είδη των μελισσών. Τα κυριότερα από αυτά είναι το χρώμα, το μέγεθος, το μήκος της γλώσσας, η τριχοφυία, η νεύρωση των φτερών και δευτερευόντως η μορφολογία των κηρογόνων αδένων και των αρρένων οργάνων φύλλου. Με βάση λοιπόν αυτά τα χαρακτηριστικά οι μέλισσες είχαν μέχρι πρόσφατα χωρισθεί σε 4 είδη, την Apis mellifera, την Apis cerana (indica), την Apis dorsata (γιγάντια) και την Apis florea (νάνα). Το πιο κοινό και διαδεδομένο είδος είναι η Φυλή μέλισσας Apis mellifera (κοινή μέλισσα) [4], που περιλαμβάνει φυλές όπως την Φυλή μέλισσας Apis mellifera cekropia [5], την Φυλή μέλισσας Apis mellifera carnica [6], την Φυλή μέλισσας Apis mellifera cypria [4] κ.ά., ενώ κοινός τόπος καταγωγής και εξάπλωσης των άλλων τριών ειδών είναι η Ν.Α. Ασία. Πρόσφατα προστέθηκαν στα είδη των μελισσών και η Apis laboriosa συγγενής της A. dorsata γιγαντόσωμη μέλισσα, η οποία ζει σε υψόμετρο 1.300-1.400 μέτρων στο Νεπάλ, η Apis andreniformis, συγγενές είδος της A. florea, νάνα μέλισσα, η οποία ζει στη Ν.Α. Ασία, η A. koschevnikov ButtelReepen, και η A. vechti, συγγενές είδος της A. cerana στη Β.Α. πλευρά του νησιού Βόρνεο.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Μορφολογία μέλισσας

Το σώµα της µέλισσας [7] χωρίζεται σε 3 διακριτά µέρη: την κεφαλή, το θώρακα και την κοιλία. Σε κάθε ένα από αυτά βρίσκονται διάφορα όργανα.

 • Στην κεφαλή της µέλισσας συναντάµε τους οφθαλµούς, τις κεραίες και τα στοµατικά µόρια.
 • Ο θώρακας αποτελείται από 3 τµήµατα, καθένα των οποίων φέρει ένα ζεύγος ποδιών, ενώ το δεύτερο και τρίτο τµήµα φέρουν και από ένα ζεύγος πτερύγων.
 • Η κοιλιά των µελισσών αποτελείται από 10 συνολικά κοιλιακούς δακτυλίους (7 ορατούς και 3 µη διακριτούς). Κάθε ένας από αυτούς αποτελείται από δύο επιφάνειες, τον τεργίτη (άνω επιφάνεια) και τον στερνίτη (κάτω επιφάνεια).

Ανατομικά χαρακτηριστικά

Στα ανατομικά χαρακτηριστικά των μελισσών [7] συμπεριλαμβάνονται το πεπτικό και απεκκριτικό σύστηµα, το οποίο ξεκινάει από το στόµα και καταλήγει στην έδρα. Χωρίζεται σε τρία µέρη, το πρόσθιο, το µέσο και το οπίσθιο έντερο. Το κυκλοφορικό σύστηµα, που όπως συµβαίνει σε όλα τα έντοµα, αποτελείται από την καρδιά και την αορτή, για την κυκλοφορία της αιµολέµφου στη σωµατική κοιλότητα του εντόµου. ∆εν υπάρχουν φλέβες και αρτηρίες όπως στα θηλαστικά, ενώ και ο ρόλος της αιµολέµφου είναι διαφορετικός από αυτόν του αίµατος. Το Το αναπνευστικό σύστηµα. Οι µέλισσες αναπνέουν παθητικά, µέσω ενός συστήµατος σωληνώσεων, που λέγονται τραχείες, µε το όλο σύστηµα να λέγεται τραχειακό αναπνευστικό σύστηµα. Το νευρικό σύστηµα, που είναι σχετικά απλό, αποτελούµενο από νευρικά κύτταρα, τα οποία συνδέονται µεταξύ τους, αλλά και µε τα διάφορα αισθητήρια όργανα, µε τη βοήθεια συνάψεων. Το αναπαραγωγικό σύστηµα. Μόνο η βασίλισσα και ο κηφήνας έχουν πλήρως ανεπτυγµένο αναπαραγωγικό σύστηµα, ενώ οι εργάτριες ατροφικό. Τα γεννητικά όργανα της βασίλισσας απαρτίζονται από δύο καλά ανεπτυγµένες ωοθήκες, κάθε µια των οποίων αποτελείται από 150-180 ωοφόρους σωλήνες (οβαριόλες). Οι οβαριόλες παράγουν ένα µεγάλο αριθµό ωών, τα οποία µέσω των ωαγωγών, περνάνε από τη σπερµατοθήκη και εξέρχονται από τον κόλπο. Και το αδενικό σύστηµα. Οι µέλισσες διαθέτουν δύο ειδών αδένες, τους ενδοκρινείς και τους εξωκρινείς. Οι πρώτοι παράγουν ορµόνες που δρουν µέσα στο σώµα της µέλισσας, ενώ οι δεύτεροι σχετίζονται µε τις δραστηριότητες των µελισσών.

Αναπαραγωγή μελισσών

Κυψέλες μελισσοκομίας - Kipseles.gr ΓΕΝΙΚΑ

Μόνο η βασίλισσα και ο κηφήνας έχουν πλήρως ανεπτυγµένο αναπαραγωγικό σύστηµα [2], ενώ οι εργάτριες ατροφικό. Τα γεννητικά όργανα της βασίλισσας απαρτίζονται από δύο καλά ανεπτυγµένες ωοθήκες, κάθε µια των οποίων αποτελείται από 150-180 ωοφόρους σωλήνες (οβαριόλες). Οι οβαριόλες παράγουν ένα µεγάλο αριθµό ωών, τα οποία µέσω των ωαγωγών, περνάνε από τη σπερµατοθήκη και εξέρχονται από τον κόλπο.

Στη σπερµατοθήκη βρίσκονται συγκεντρωµένα τα σπερµατοζωάρια των κηφήνων, µε τους οποίους η βασίλισσα ζευγάρωσε στην αρχή της ζωής της. Ο αδένας σπερµατοθήκης παρέχει θρεπτικά συστατικά στα σπερµατοζωάρια για να διατηρηθούν ζωντανά. Όταν το ωό διέρχεται από τον κόλπο, ελευθερώνονται µερικά σπερµατοζωάρια και το γονιµοποιούν. Αν το ωό προορίζεται για κηφήνα, τότε δεν ελευθερώνονται σπερµατοζωάρια και αυτό γεννιέται αγονιµοποίητο. Τα σπερµατοζωάρια στη σπερµατοθήκη είναι µερικά εκατοµµύρια και η βασίλισσα είναι σε θέση να γεννά για 2-4 (ή και 5) χρόνια.

Ο κηφήνας είναι ώριµος σεξουαλικά 12 µέρες περίπου έπειτα από την έξοδό του από το κελί. Κατά το ζευγάρωµα, ο φαλλός αναστρέφεται, µε το σπέρµα να µεταφέρεται στην άκρη αυτού. Αυτή η αναστροφή επιτυγχάνεται µε τη σύσπαση κοιλιακών µυών, µε αποτέλεσµα η πίεση του αίµατος να ανέβει σηµαντικά και να προκληθεί έτσι η εκσπερµάτιση. Η σύσπαση των µυών συνεχίζεται και έτσι προκαλείται η αποκοπή του φαλλού από το σώµα του κηφήνα, µε τον ταυτόχρονο θάνατο αυτού.

Η παραγωγή βασιλισσών

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ: Ο θαυμαστός κόσμος της μέλισσας

Η καλή βασίλισσα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη σωστή ανάπτυξη του μελισσιού. Μελίσσια που έχουν νέες και καλές βασίλισσες δίνουν πολύ περισσότερο μέλι από εκείνα που έχουν γερασμένες ή ελαττωματικές, οι οποίες έχουν περιορισμένη γέννα και δεν μπορούν να δημιουργήσουν δυνατά μελίσσια.

Ο μελισσοκόμος για να αποκτήσει βασίλισσες άριστης ποιότητας πρέπει να καταφύγει στη συστηματική βασιλοτροφία. Οι βασίλισσες που παράγουν τα μελίσσια μόνα τους λόγω ορφάνιας ή αντικατάστασης ηλικιωμένης ή ελαττωματικής βασίλισσας δεν είναι πάντα καλές, συχνά έχουν μειονεκτήματα.

Για τη βασιλοτροφία [8] διαλέγει ο μελισσοκόμος δυνατά και υγιή μελίσσια με άριστες βασίλισσες για να πάρει από αυτά γόνο για την εκτροφή. Εκείνο που πρέπει να προσέξει είναι η σωστή ηλικία του εμβολιασμένου σκουληκιού. Η συστηματική τροφοδότηση είναι απαραίτητη.

Εξαρτήματα για τη βασιλοτροφία:

 1. Τροφοδότες,
 2. Τεχνητά βασιλοκύτταρα από κερί ή πλαστικό που προσαρμόζεται με πήχεις πάνω στα πλαίσια,
 3. Βελονάκια εμβολιασμού,
 4. Κλουβιά βασιλισσών.

Ασθένειες μελισσών

Μουμιοποιημένες προνύμφες από ασκοσφαίρωση

Οι μέλισσες όπως όλοι οι οργανισμοί προσβάλλονται από ασθένειες. Οι ασθένειες [9] αυτές προκαλούνται από βακτήρια, µύκητες και πρωτόζωα και δευτερευόντως από ιούς. Οι πιο σημαντικές είναι οι:

 1. η Αμερικανική σηψιγονία,
 2. η Ευρωπαϊκή σηψιγονία,
 3. η Νοζεμίαση,
 4. η Ασκοσφαίρωση,
 5. η Σακόμορφη σηψιγονία και
 6. η Χρόνια παράλυση.

Εχθροί μελισσών

Melissonomos: ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Οι εχθροί που προσβάλλουν ένα µελίσσι είναι κυρίως αρθρόποδα και περιλαµβάνουν έντοµα και ακάρεα, σπανιότερα δε αφορούν και σε κάποια θηλαστικά, τα οποία περιστασιακά µπορεί να αποβούν πολύ επιβλαβή.

Οι εχθροί [9] των μελισσών επιγραμματικά είναι οι εξής:

 1. Βαρροϊκή ακαρίαση,
 2. Τραχειακή ακαρίαση,
 3. Κηρόσκωρος,
 4. Σφήκες,
 5. Ποντίκια,
 6. Μυρμήγκια
 7. Άλλοι εχθροί, όπως αρκούδες, η νυχτόβια πεταλούδα (αχερώντια ή νεκροκεφαλή), το µικρό σκαθάρι Aethina tumida Murray και κάποια πουλιά, όπως τα χελιδόνια και οι µελισσοφάγοι, τα οποία τρώνε µέλισσες εν πτήσει.

Δηλητηριάσεις των μελισσών

Εκτός απ’ τις ασθένειες των μελισσών που προκαλούνται από βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα και ιούς, υπάρχουν και οι μη παρασιτικές ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με δηλητηριάσεις [9] από τοξικά φυτά ή φυτοφάρμακα [10]. Αυτές λοιπόν διακρίνονται στις τροφοδηλητηριάσεις (κάθε φυτό έχει στα διάφορα µέρη του ουσίες που έχουν σαν σκοπό την προστασία του. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτές οι ουσίες συγκεντρώνονται στο νέκταρ ή τη γύρη, προκαλώντας τοξικότητα στις µέλισσες) και στις δηλητηριάσεις από φυτοπροστατευτικά προϊόντα (Οι µέλισσες θανατώνονται κυρίως από εντοµοκτόνα. Αυτό συµβαίνει όταν συλλέγουν ρυπασµένη γύρη και νέκταρ, όταν πετάξουν µέσα από νέφος εντοµοκτόνου, όταν περπατήσουν σε ρυπασµένες επιφάνειες ή ο αέρας φέρει στην κυψέλη το νέφος του εντοµοκτόνου).

Μελισσοκομικά προϊόντα

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η σύγχρονη, ορθολογική και οικονομική μελισσοκομική εκμετάλλευση πρέπει να στηρίζεται στην αξιοποίηση-παραγωγή όλων των προϊόντων της κυψέλης. Τα κύρια μελισσοκομικά προϊόντα είναι το μέλι, ο βασιλικός πολτός, η γύρη, η πρόπολη, το κερί, το δηλητήριο και φυσικά η επικονίαση.

Το μέλι [11] έχει υψηλή ενεργειακή και θρεπτική άξια. Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είναι τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά του μελιού όσο η συνύπαρξη όλων αυτών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού αφορούν στην καρδιά-κυκλοφορικό, στην αναιμία, στις στομαχοεντερικές παθήσεις, στο ήπαρ (συκώτι), στα νεφρά. Τελευταία γίνονται μελέτες για τη δράση των αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που περιέχονται στο μέλι για την καταπολέμηση του καρκίνου. Τα φλαβονοειδή έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν το σίδηρο, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό ελευθέρων ριζών, δημιουργώντας μια προστατευτική ασπίδα για το γενετικό μας υλικό. Επίσης, το μέλι περιέχει πρεβιοτικά συστατικά (κυρίως φρουκτολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Αν δηλαδή είμαστε σε μια στρεσογόνο φάση της ζωής μας ή καπνίζουμε πολύ ή έχουμε περάσει μια φάση με συνεχείς διάρροιες, το μέλι αποτελεί ενδεδειγμένη λύση για την επαναφορά της ισορροπίας του γαστρεντερικού συστήματος.

Κερί μέλισσας - Μελισσοκομικός εξοπλισμός Αθήνα, Προϊόντα Μέλισσας

Ο βασιλικός πολτός [12] επιδρά ευεργετικά στο διαβήτη, στις νευρο-ενδοκρινο-μεταβολικές διαταραχές, στον συνδετικό, μυϊκό και σκελετικό ιστό, στην ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση, στην αντικαρκινική δράση, στις νευρολογικές ασθένειες, στις ψυχιατρικές ασθένειες, στις καρδιαγγειακές ασθένειες, στην ανικανότητα και στειρότητα, στη μαιευτική και γυναικολογία, στην παιδιατρική, στη δερματολογία. Έχει επίσης αντιγηραντική δράση.

Παρόλο που δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για τις ευεργετικές επιδράσεις της γύρης στους ανθρώπους, η χημική της σύνθεση αποκαλύπτει ένα προϊόν με μεγάλη θρεπτική αξία. Επίσης, θεωρείται και «φαρμακευτικό προϊόν» λόγω των ενζύμων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φλαβονοειδών και αντιβιοτικών ουσιών που περιέχει. Τόσο η γεύση όσο και τα χρώματα της γύρης [13] ποικίλλουν γιατί συλλέγεται από διαφορετικά είδη φυτών. Πολλές φορές η γεύση της είναι γλυκιά, άλλες φορές ελαφρά πικρή ή ακόμα και πολύ πικρή. Στα χρώματα συνήθως κυριαρχεί το κίτρινο, το πορτοκαλί, το λευκό και το σκούρο καφέ ή μαύρο.

Η πρόπολη [14] είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για τη στεγανοποίηση και απολύμανση του εσωτερικού της φωλιάς τους. Το χρώμα της εξαρτάται από τη φυτική της σύσταση, συνήθως όμως είναι καφε-πράσινη, καστανή ή σκούρα καφέ.

Το κερί [15] παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της μέλισσας και χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κηρηθρών, ύστερα από ζύμωση και ανάμιξη με τις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων. Το κερί που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να καλύψουν το ώριμο μέλι, έχει αντιβιοτικές ουσίες που συμβάλλουν στη συντήρηση του μελιού.

Το δηλητήριο [16] της μέλισσας ήταν γνωστό και σαν φάρμακο, από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας. Η θεραπευτική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και τα οφέλη του δηλητηρίου περιγράφονται στις εργασίες των αρχαίων επιστημόνων και ιατρών όπως του Ιπποκράτη (4ο αι. πΧ), Πλίνιου(2ο αι. πΧ) κ.ά. Σήμερα γίνεται μία εκτενής έρευνα σε όλο τον κόσμο για να διασωθούν και να καταγραφούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το δηλητήριο των μελισσών είναι αποτελεσματικότερο από τα συνθετικά φάρμακα.

Επικονίαση [17] ονομάζεται η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγμα του ίδιου ή άλλου άνθους του ίδιου είδους φυτού. Στην συνέχεια συντελείται η εκβλάστηση του γυρεόκοκου, η γονιμοποίηση του άνθους και η ανάπτυξη του καρπού. Κάποια φυτά γονιμοποιούνται από γύρη που προέρχεται από φυτό του ίδιου είδους και ποικιλίας (αυτοεπικονιαζόμενα) και κάποια άλλα από γύρη που προέρχεται από φυτό του ίδιου είδους αλλά διαφορετικής ποικιλίας (σταυροεπικονιαζόμενα). Επιπλέον τα φυτά διακρίνονται σε ανεμόφιλα, εντομόφιλα και ζωόφιλα ανάλογα με το μέσο μεταφοράς της γύρης. Εδώ εισέρχεται ο ρόλος της μέλισσας που βοηθάει να γίνει η επικονίαση. Ειδικά στα σταυροεπικονιαζόμενα φυτά από τα οποία τα περισσότερα είναι και εντομόφιλα, η δημιουργία μιας σχέσης εξάρτησης μεταξύ εντόμων και φυτών είναι η πεμπτουσία της σοφίας της φύσης όσον αφορά στην αναγέννησή της. Τα έντομα τρέφονται από την γύρη των ανθών και ταυτόχρονα βοηθούν στην γονιμοποίησή τους. Την ίδια στιγμή τα φυτά, “επιτρέπουν” στα έντομα να τραφούν από αυτά, με “αντάλλαγμα” την βοήθεια των εντόμων στην αναπαραγωγική διαδικασία και κατ’ επέκταση στην διαιώνιση του είδους.


Πληροφοριακά στοιχεία

Φυλές
Φυλές μελισσών
Φυλή μέλισσας Apis melifera ligustica
Φυλή μέλισσας Apis mellifera adami
Φυλή μέλισσας Apis mellifera buckfast
Φυλή μέλισσας Apis mellifera carnica
Φυλή μέλισσας Apis mellifera caucasica
Φυλή μέλισσας Apis mellifera cekropia
Φυλή μέλισσας Apis mellifera cypria
Φυλή μέλισσας Apis mellifera macedonica
Φυλή μέλισσας Apis mellifera syriaca
Ασθένειες
Ασθένεια μελισσών Αμερικανική σηψιγονία
Ασθένεια μελισσών Αμοιβάδωση
Ασθένεια μελισσών Ασκοσφαίρωση
Ασθένεια μελισσών Βακτήρια
Ασθένεια μελισσών Ευρωπαϊκή σηψιγονία
Ασθένεια μελισσών Νοζεμίαση
Ασθένεια μελισσών Παράλυση
Ασθένεια μελισσών Σακόμορφη σηψιγονία
Ασθένειες μελισσών
   
Εχθροί
Άλλοι εχθροί
Βαρροϊκή ακαρίαση
Εχθροί μελισσών
Κηρόσκωρος
Μυρμήγκια
Ποντίκια
Σφήκες
Τραχειακή ακαρίαση
   

 

 

 

 

 

 


 

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Oι Συμπληγάδες Πέτρες στην ελληνική μυθολογία ήταν δύο πολύ μεγάλοι βράχοι σ΄ένα θαλάσσιο στενό, που ενώνονταν και αποχωρίζονταν συνεχώς, έτσι ώστε ήταν αδύνατο το ασφαλές πέρασμα ενός πλοίου. Το πρώτο πλοίο που κατάφερε τελικά να περάσει ήταν το πλοίο «Αργώ» με τους Αργοναύτες και τη βοήθεια της θεάς Ήρας. Ο μύθος όμως αναφέρει πως έχασε την πρύμνη του (κατ’ άλλους την πλώρη του). Συγκεκριμένα, ο Φινέας συμβούλευσε τους Αργοναύτες να αφήσουν πρώτα ένα περιστέρι να περάσει ανάμεσα στις Συμπληγάδες, όπως και έγινε. Οι βράχοι έκλεισαν πίσω από το περιστέρι, που έχασε μόνο κάποια φτερά της ουράς του, και όταν ξανάνοιξαν, η «Αργώ» πέρασε με τους Αργοναύτες να κωπηλατούν με όλη τους τη δύναμη. Από τότε, οι δύο βράχοι ακινητοποιήθηκαν.

Ο Όμηρος τις συσχετίζει με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, δηλαδή με τον Πορθμό της Μεσσήνης στη Σικελία. Ο Στράβων, ο Ηρόδοτος και ο Ευριπίδης πίστευαν πως ήταν η είσοδος του Βοσπόρου από τον Εύξεινο Πόντο. Ο Πλίνιος, επαναλαμβάνοντας τις απόψεις των προηγουμένων, τις ταυτίζει με τις νήσους Φανάρι, και εξηγεί ότι «η ιστορία οφείλεται στο ότι χωρίζονται από πολύ μικρό διάστημα, ώστε από τους εισερχόμενους στη Μαύρη Θάλασσα που τους έβλεπαν καθέτως φαίνονταν δύο, και μετά, όταν η οπτική γωνία γινόταν λίγο πλάγια, εμφανίζονταν σαν να κινούνται και να ενώνονται σε ένα σώμα».

Ουσιαστικά, ο μύθος φανερώνει την αγωνία των πρώτων θαλασσοπόρων που άρχισαν να εκτελούν μεγάλους πλόες σε άγνωστες θάλασσες. Έκτοτε ο όρος χρησιμοποιείται και μεταφορικά για να δείξει την δυσκολία των στενών περασμάτων που συνήθως είναι και στρατηγικής σημασίας.

Οι περιοχές που αναφέρονται παρακάτω και θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως τις σύγχρονες συμπληγάδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές ως θαλάσσιοι διάδρομοι και θα ήταν καταστροφικό να κλείσουν λόγο πειρατείας ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας (πχ πολεμική αναταραχή) καθώς θα δημιουργούσαν ανυπολόγιστες ζημιές στην παγκόσμια ναυτιλία.

Η διώρυγα του Σουέζ

Είναι η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου, συνολικού μήκους 168 χλμ., ενώ προσθέτοντας τα σημεία αγκυροβολίων και το μήκος της ενδιάμεσης λίμνης, το συνολικό της μήκος φθάνει τα 190 χλμ. Έχει μέγιστο πλάτος, σε ορισμένα σημεία, 160-200 μ. και βάθος 11,60 μ. Διατρέχει κατά διεύθυνση Βορρά – Νότο τον ισθμό του Σουέζ, ενώνοντας τη Μεσόγειο θάλασσα με την Ερυθρά θάλασσα. Αρχίζει από το Πορτ Σάιντ, λιμένα εισόδου στη Μεσόγειο και καταλήγει στον λιμένα Σουέζ που βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου κόλπου της Ερυθράς θάλασσας. Η Μεσόγειος και η Ερυθρά θάλασσα δεν παρουσιάζουν μεταξύ τους υψομετρική διαφορά. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η διώρυγα είναι πλεύσιμη κατά μία κατεύθυνση. Για την πληρέστερη κατανόηση της σημασίας της Διώρυγας Σουέζ κρίνεται αναγκαία η παράθεση των ακόλουθων στοιχείων:

 

Πριν το κλείσιμο της διώρυγας το 1966, το μέσο βάθος κυμαινόταν στα 38 πόδια και μέσο πλάτος αυτής στα 90 μέτρα. Μετά τον καθαρισμό, την εκβάθυνση, διαπλάτυνση και την επαναλειτουργία της, σήμερα έχει μέσο βάθος 63 πόδια και μέσο πλάτος τα 160 μέτρα που επιτρέπουν έτσι τη διέλευση έμφορτων πλοίων των 150.000 τόνων d.w.
Γενικά η χρήση της διώρυγας του Σουέζ επιφέρει τις ακόλουθες μειώσεις αποστάσεων:
Η απόσταση Περσικού ή Αραβικού Κ. – Μεσογείου (μέσω Ακρωτηρίου Αφρικής) είναι 10.800 μίλια και Ευρώπης 11.100 μίλια. Μέσω Σουέζ η πρώτη είναι 4.700 μίλια και η δεύτερη 6.400 μίλια.
Η απόσταση Μεσογείου – Δυτικών ακτών Αμερικής είναι 12.000 μίλια, ενώ με χρήση της διώρυγας Σουέζ μειώνεται στα 8.300 μίλια.
Επίσης, με το κλείσιμο της διώρυγας το 1966 επήλθε μια περιορισμένη ναυτιλιακή κρίση κυρίως στους λιμένες της Μεσογείου. Συγκεκριμένα από ναυτιλιακά στοιχεία της εποχής η κίνηση στον λιμένα της Τεργέστης από την Μέση Ανατολή μειώθηκε κατά 30%, αλλά και στην Ελλάδα τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Περάματος αντιμετώπισαν μείωση επισκευαστικών εργασιών τους κατά 60-75%. Ενώ το 1965 μόνο 5 εκατομμύρια τόννοι πετρελαίου που προορίζονταν για Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ακολουθούσαν την από Ακρωτηρίου θαλάσσια οδό, το 1966 τετραπλασιάσθηκαν οι μεταφορές απ΄ αυτή την οδό για να φθάσουν το 1972 τα διερχόμενα φορτία από το Ακρωτήριο της Αφρικής το 85% του συνόλου του εξαγωγών ακαθάρτου πετρελαίου από τις Αραβικές Χώρες προς τη Βόρεια Αφρική, Μεσόγειο, και Β. Ευρώπη. Από το τονάζ αυτό το 45% μετέφεραν πλέον δεξαμενόπλοια άνω των 200.000 τόνων d.w. Ήταν η εποχή που ξεκινούσε ο γιγαντισμός των πλοίων.

Τα στενά του Βοσπόρου

O Bόσπορος είναι φυσικός πορθμός και σημαντική διεθνής θαλάσσια οδός που βρίσκεται στη βορειοδυτική Τουρκία και αποτελεί μέρος του ηπειρωτικού ορίου μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας και διαχωρίζει την ασιατική από την ευρωπαϊκή Τουρκία. Ο Βόσπορος, η Θάλασσα του Μαρμαρά και ο πορθμός των Δαρδανελίων στα νοτιοδυτικά συναποτελούν τα Τουρκικά Στενά. Όντας ο στενότερος πορθμός του κόσμου που χρησιμοποιείται στη διεθνή ναυσιπλοία, ο Βόσπορος συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, που η τελευταία με την σειρά της συνδέεται μέσω των Δαρδανελίων με το Αιγαίο Πέλαγος και από εκεί με τη Μεσόγειο.

O Bόσπορος παραμένει στρατηγικά σημαντικός. Αποτελεί βασικό θαλάσσιο δρόμο για τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ο έλεγχός του έχει υπάρξει αντικείμενο πολλών εχθροπραξιών στη σύγχρονη ιστορία, ιδιαίτερα του Ρωσοτουρκικού Πολέμου, 1877-1878, καθώς και της επίθεσης των Συμμαχικών Δυνάμεων στα Δαρδανέλια κατά την Εκστρατεία της Καλλίπολης του 1915, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα τελευταία χρόνια τα Τουρκικά Στενά έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για την πετρελαιοβιομηχανία. Το Ρωσικό πετρέλαιο, από λιμάνια όπως το Νοβορωσίσκ, εξάγεται από πετρελαιοφόρα στη Δυτική Ευρώπη και τις Η.Π.Α. μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στον πορθμό του Κερτς, τον Κιμμέριο Βόσπορο των Αρχαίων,το σημείο που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με την Θάλασσα του Αζόφ και αποτελεί ακόμη και σήμερα ιδιαίτερο σημείο τριβής ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Τα Στενά του Ορμούζ

Τα Στενά του Ορμούζ είναι πορθμός ανάμεσα στον κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο. Είναι το μόνο θαλάσσιο πέρασμα για το Περσικό Κόλπο και γι’ αυτό έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία. Στα βόρεια βρίσκεται το Ιράν και στα νότια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μουσαντάν, ένα εξκλάβιο του Ομάν. Στο στενότερο σημείο τους, τα στενά έχουν πλάτος 29 ναυτικά μίλια (54 χιλιόμετρα). Περίπου το 35% του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω ακτοπλοϊκών (και 20% των συνολικών) μεταφορών περνάει από τα Στενά του Ορμούζ.

Η σημαντική αυτή πλωτή οδός είναι στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Οι ροές μέσω του στενού διαύλου το 2018 αποτελούσαν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού παγκόσμιου πετρελαίου που διαπραγματεύεται στη θάλασσα.

 

Περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διήλθε επίσης από εκεί την προηγούμενη χρονιά.

Τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ

Τα στενά που ενώνουν την Ερυθρά θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό (Κόλπος του Άντεν) ονομάζονται στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ ή διαφορετικά από τους ιστορικούς χρόνους Οι Πύλες των Δακρύων.

O Κόλπος του Άντεν βρίσκεται στην Αραβική Θάλασσα ανάμεσα στην Υεμένη της νότιας ακτής της Αραβίας και τη Σομαλία στο Κέρας της Αφρικής.Ο κόλπος είναι επίσης γνωστός ως σοκάκι των πειρατών λόγω της Σομαλικής πειρατείας που πλήττει την περιοχή.

Ο Κόλπος του Άντεν είναι μια σημαντική εμπορική ναυτική δίοδος, ειδικά για το πετρέλαιο του Περσικού Κόλπου, κάτι που τον καθιστά βασικότατο για την παγκόσμια οικονομία. Περίπου το 11% του πετρελαίου θαλάσσιων κοιτασμάτων περνά από τον Κόλπο του Άντεν στο δρόμο του για τη Διώρυγα του Σουέζ, ή κοντινά διϋλιστήρια. Τα κυριότερα λιμάνια κατά μήκος του Κόλπου είναι το Άντεν στην Υεμένη, και η Ζέιλα, Βερβέρη και Μποσάσο στη Σομαλία.

Ο Πορθμός της Μαλάκκα

Ο Πορθμός της Μαλάκκα είναι μία στενή θαλάσσια έκταση, μήκους 805χμ μεταξύ της Μαλαισιανής χερσονήσου και του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας. Ονομάστηκε έτσι από το σουλτανάτο της Μαλάκκα το οποίο κυριαρχούσε το αρχιπέλαγο μεταξύ του 1400 και 1511. Ο πορθμός είναι από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο κομβικά σημεία του πλανήτη και η κύρια ακτοπλοϊκή δίοδος ανάμεσα στον Ινδικό και στον Ειρηνικό, συνδέοντας τις οικονομίες της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας με την Ινδία και το Πακιστάν. Περίπου 94.000 πλοία πλέουν ετησίως δια του πορθμού, μεταφέροντας περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου. Στην ανατολική είσοδο του πορθμού δεσπόζει η Σιγκαπούρη,ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα της Ασίας. Περίπου στο μέσο του πορθμού επίσης είναι χτισμένη η Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Μαλαισίας.

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα συμφέροντα Κίνας, Ινδίας, αλλά και ΗΠΑ οι οποίες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον Ινδικό Ωκεανό και τη Κινεζική Θάλασσα από την εποχή της διακυβέρνησης Ομπάμα. Η Κίνα επεδίωξε να εξασφαλίσει την πρόσβασή της στους κρίσιμους θαλάσσιους διαδρόμους, ιδίως με τη δημιουργία τεχνητών νησιών με αεροδρόμια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας .Η Ινδία φοβάται ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την αυξημένη θαλάσσια ικανότητά της για να δημιουργήσει μια ζώνη ναυτικού αποκλεισμού που θα εκτείνεται από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

Ο πορθμός Μπελτ

Με την ονομασία πορθμός Μπελτ φέρονται δύο πορθμοί στη Βόρεια θάλασσα (Ευρώπη) και συγκεκριμένα εκατέρωθεν της δανικής νήσου Φιονία ή Φιν.

Και οι δύο αυτοί πορθμοί συνδέουν τη θάλασσα της νότιο – νοτιοδυτικής Βαλτικής με τον πορθμό του Κάτεγατ, πλην όμως η ναυσιπλοΐα δια μέσου αυτών είναι δυσχερής λόγω των υφισταμένων ισχυρών θαλασσίων ρευμάτων. Οι πορθμοί αυτοί είναι:

Ο Μέγας Μπελτ (ανατολικά της Φιονίας)

Ο Μικρός Μπελτ (δυτικά της παραπάνω νήσου)

Η διώρυγα του Παναμά

Η διώρυγα του Παναμά είναι η δεύτερη σε ναυτιλιακή σπουδαιότητα, από την άποψη των θαλασσίων μεταφορών, στον κόσμο μετά τη Διώρυγα Σουέζ. Με χρήση ανισοϋψών δεξαμενών ενώνει την επί του Ατλαντικού βόρεια ακτή με εκείνη του Ειρηνικού ωκεανού στα νότια και ουσιαστικά καθιστά περιττό τον περίπλου της αμερικανικής ηπείρου.

Στρατιωτικά σήμερα η διώρυγα του Παναμά, συνεχίζει να θεωρείται ουδέτερη θάλασσα. Την στρατηγική της σημασία θα μείωνε το μεγαεπίβολο σχέδιο τηςΔιώρυγας της Νικαράγουα ή Διώρυγα των Φτωχών όπως είχε ονομαστεί, η οποία ομως δεν έχει

πραγματοποιηθεί μένοντας στα χαρτιά.

.

Τα στενά του Μαγγελάνου

Ο Πορθμός του Μαγγελάνου είναι μια θαλάσσια δίοδος (πέρασμα), που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Νοτίου Αμερικής και συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό ωκεανό. Βρίσκεται στην περιοχή της Παταγονίας. Έχει μήκος 580 χλμ. και πλάτος 20-30 χλμ. Πήρε το όνομά του από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Φερδινάνδο Μαγγελάνο, που πέρασε από εκεί το 1520, επιχειρώντας τον πρώτο περίπλου της υδρογείου.

Το πέρασμα είναι το πιο σημαντικό φυσικό πέρασμα μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού, αλλά θεωρείται αρκετά δύσκολο να το διαπλεύσει κανείς, επειδή το κλίμα εκεί είναι αφιλόξενο και το πέρασμα πολύ στενό. Συγκεκριμένα στο πιο στενό του σημείο το πλάτος του είναι περίπου 4 χλμ.

 

 

 


 

ΑΠΟ  ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Η απάντηση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στους θεούς, τους βασιλιάδες και τους αριθμούς. Και η ιστορία ξεκινάει από παλιά.

Πάμε πίσω…

Πολύ πίσω…

Ήξερες ότι…

Οι 12 μήνες δεν ήταν πάντα 12;

Από πού πήραν το όνομά τους οι μήνες - Το Γρηγοριανό και το Αττικό ημερολόγιο - Η επιρροή των Ρωμαίων - ΦΩΤΟ

Ιανουάριος

Ο Ιανουάριος δεν ήταν πάντα πρώτος στα ημερολόγιά μας

Για τους αρχαίους Ρωμαίους, το έτος ξεκινούσε τον Μάρτιο και τελείωνε 10 μήνες αργότερα, τον ΔεκέμβριοΙΑΝΟΣ: Ο διπρόσωπος Θεός - Polis Magazino

Το 46 π.Χ., από το ρωμαϊκό έτος έλειπαν ήδη δυο μήνες. Τότε αποφάσισε ο Ιούλιος Καίσαρας να δώσει μια λύση. Επέβαλε ένα νέο ηλιακό ημερολόγιο με διάρκεια 365 μέρες και άλλαξε την ημερομηνία της Πρωτοχρονιάς, από 1η Μαρτίου, στην 1η Ιανουαρίου.

 

 

Όταν ο βασιλιάς Πομπίλιος ανανέωσε το ρωμαϊκό ημερολόγιο γύρω στο 690 π.Χ., ονόμασε τον Ιανουάριο από τον διπρόσωπο ρωμαϊκό θεό Ιανό (Janus). Ήταν ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Απεικονίζονταν συνήθως σε σημεία διαβάσεων, όπως είναι οι θύρες, οι πύλες και οι γέφυρες.  Φαίνεται κατάλληλο για τον πρώτο μήνα του νέου έτους, ενώ θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί ο Ιανουάριος είναι ο πιο δημοφιλής μήνας διαζυγίου!

ΦεβρουάριοςΜπήκε και ο κουτσοφλέβαρος...ο μήνας του εξαγνισμού και του ξυπνήματος της φύσης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι γιόρταζαν πάντα το τέλος του έτους με ένα φεστιβάλ που ονομάζεται “Februa”. Το λατινικό ρήμα “februare” σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω και οι τελετές ήταν καθαρμών και εξαγνισμών. Όταν ο Βασιλιάς Πομπίλιος ονόμασε τον 12ο μήνα της ρωμαϊκής χρονιάς, επέλεξε τον Φεβρουάριο μετά την περίοδο της γιορτής. Ο μήνας αφιερώθηκε στον θεό του Άδη Φέβρουο και στους νεκρούς.

Μάρτιος

Όπως είπαμε ήδη, ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και ονομαζόταν Primus. Μετά το 46 π.Χ. ονομάστηκε Μάρτιος αφιερωμένος στον θεό του πολέμου Άρη που στα λατινικά ονομαζόταν Mars. Έτσι, οι Ρωμαίοι τον “βάφτισαν” Martius (Άρειο). Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή ιστορία, οι ιδρυτές της Ρώμης, Ρώμος και Ρωμύλος, του έδωσαν αυτό το όνομα προς τιμήν του πατέρα τους και γενάρχη των Ρωμαίων, του θεού Άρη.

Απρίλιος

Η πηγή του ονόματος του Απριλίου έπληξε τους ιστορικούς για αιώνες. Επειδή ήταν ο δεύτερος μήνας στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο τίτλος του προέρχεται από τη λατινική λέξη “για το δεύτερο”. Πιστεύεται επίσης, ότι το όνομα συνδέεται με το λατινικό ρήμα “aperio” που σημαίνει “ανοίγω”  στα λατινικά – καθώς ανοίγει ο καιρός και τα λουλούδια ανθίζουν. Ωστόσο, άλλοι εικάζουν ότι ο Απρίλιος πήρε το όνομά του από την ελληνική θεά του έρωτα και της ομορφιάς, την Αφροδίτη.

Μάλλον η αλήθεια βρίσκεται κάπου μεταξύ όλων αυτών, σε συνδυασμό!

Μάϊος

Κατά τον Πλούταρχο η ονομασία του Μάϊου προέρχεται από την ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια), της οποίας το όνομα προήλθε από το όνομα της νύμφης Μαίας (τροφός) που ήταν η ομορφότερη από τις Πλειάδες -τις επτά κόρες του Άτλαντα (Ατλαντίδες)- και ήταν μητέρα του θεού Ερμή (αγγελιαφόρος των θεών) στον οποίο ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος.

Η θεά Μαία ήταν φύλακας της φύσης και των φυτών, γνωστή ως η θεά της γης, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτός ο μήνας της άνοιξης φέρει το όνομά της.

Ιούνιος

Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τον Ιούνιο από τη θεά Juno (Ήρα), την προστάτιδα του σπιτιού και του γάμου. Η Ήρα παντρεύτηκε τον επικεφαλής ρω

 

μαϊκό θεό Δία και θεωρήθηκε η βασίλισσα των θεών.

Ο Ιούνιος ονομάστηκε επίσης τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα, καθιστώντας την ιδανική περίοδο για να παντρευτείς!

ΙούλιοςΙούλιος Καίσαρας : η άγνωστη απαγωγή του και η εκδίκηση | Ιστορία

Επειδή το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ξεκινούσε με τον Μάρτιο, ο Ιούλιος ήταν ο πέμπτος μήνας του έτους. Έτσι ο μήνας ονομάστηκε κάποτε “Quintilis”, το οποίο μεταφράζεται σε “πέμπτο” στα Λατινικά. Αλλά το 44 π.Χ., ο Ιούλιος μετονομάστηκε προς τιμήν του Ιούλιου Καίσαρα -ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου- που τα γενέθλια του έπεσαν αυτόν τον μήνα.

ΑύγουστοςΟ Οκταβιανός Αύγουστος και η Pax Romana | iEllada.gr

Η πηγή του ονόματος του Αυγούστου είναι παρόμοια με εκείνη του Ιουλίου. Ο Αύγουστος ήταν προηγουμένως γνωστός ως “Σεξτίλια” -“για το έκτο” στα λατινικά- αλλά αργότερα πήρε το όνομά του από τον αυτοκράτορα Οκταβιανό, ο οποίος τιμήθηκε από την Σύγκλητο με το προσωνύμιο Αύγουστος που σημαίνει “σεβαστός”, όταν έγινε αυτοκράτορας της Ρώμης.

Σεπτέμβριος

Sextilia - Wikipedia

Ως τον έβδομο μήνα στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο, ο Σεπτέμβριος έχει ρίζες από το «septem» που σημαίνει «επτά» στα λατινικά. Δεν έχει αλλάξει όμως το όνομα του, αν και είναι ο ένατος πια μήνας στο ημερολόγιο!

Οκτώβριος

Από το οκτάγωνο έως το χταπόδι, η λατινική ρίζα “οκτώ” είναι κοινή στα καθημερινά μας ακούσματα. Ο Οκτώβριος πήρε το όνομα του ως τον όγδοο μήνα του έτους εκείνη την εποχή. Το 46 π.Χ. με την αλλαγή του ημερολογίου έγινε ο δέκατος μήνας αλλά κράτησε το όνομά του.

Νοέμβριος

Όπως και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, η ιστορία πίσω από το όνομα του Νοεμβρίου είναι εκπληκτικά απλή. Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τον ένατο μήνα του ημερολογιακού έτους με τη ρίζα «novem», που είναι ο όρος «εννέα» στα Λατινικά.

Δεκέμβριος

Τουλάχιστον, τα σύγχρονα και τα αρχαία ρωμαϊκά ημερολόγια έχουν κάτι κοινό: Και οι δύο τελειώνουν το έτος με το μήνα Δεκέμβριο!

Ωστόσο, το ρωμαϊκό μοτίβο ονομασίας μηνών με αριθμητική σειρά εξακολουθεί να ισχύει κι εδώ. Ο Δεκέμβριος πήρε τον τίτλο του από τη λατινική λέξη «decem», δηλαδή “δέκα”.

 

 

 

 

 


 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΔΙΟΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ή ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΑ-14

Πάμε να μάθουμε σχετικά με τη μέθοδο, που μας επιτρέπει τη χρονολόγηση εως και 50.000 έτη πίσω στο χρόνο!

Πώς γίνεται η χρονολόγηση με τη μέθοδο Άνθρακα-14;

Η ραδιοχρονολόγηση ή χρονολόγηση με τη μέθοδο του Άνθρακα-14, είναι το σημαντικότερο εργαλείο που έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή Αρχαιολόγοι και Παλαιοντολόγοι για την εύρεση της χρονολογικής σειράς των γεγονότων από την εποχή που δεν υπήρχαν γραπτά μνημεία.

anthrax14 1n

Τι είναι ο Άνθρακας-14;

Στη φύση υπάρχουν δύο ισότοπα Άνθρακα (Ισότοπα χαρακτηρίζονται τα άτομα του ίδιου χημικού στοιχείου που έχουν διαφορετικό αριθμό νετρονίων στον πυρήνα τους) ο Άνθρακας 12 και 13 που αποτελούν το 99% και το 1% αντίστοιχα της ποσότητας Άνθρακα που βρίσκεται στη φύση. 

anthrax14 2n

Υπάρχουν άλλα πέντε ισότοπα Άνθρακα τα οποία είναι ραδιενεργά. Ένα από αυτά τα ισότοπα είναι και ο Άνθρακας-14 που παράγεται από το άζωτο που υπάρχει στην υψηλή ατμόσφαιρα της Γης σε συνδυασμό με την κοσμική ακτινοβολία.

Η ανακάλυψη της Ραδιοχρονολόγησης

Το 1946, ο καθηγητής χημείας του Πανεπιστημίου του Σικάγου Willard Libby, ανακάλυψε πως όλοι οι ζώντες οργανισμοί (φυτά, ζώα κτλ) λαμβάνουν το ραδιενεργό Άνθρακα-14 από την ατμόσφαιρα, μια διαδικασία που σταματά όταν επέλθει ο φυσικός θάνατος των οργανισμών, οπότε οι πυρήνες του Άνθρακα-14 αρχίζουν να αποσυντίθεται

anthrax14 3nΟ Willard Libby


Πώς γίνεται η ραδιοχρονολόγηση;

Όπως είδαμε πιο πάνω, όλοι οι οργανισμοί απορροφούν από την ατμόσφαιρα Άνθρακα-14 καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι τιμές που προσλαμβάνουν, είναι ίδιες με αυτές που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Μετά το θάνατο, η διαδικασία πρόσληψης σταματά και αρχίζει η διάσπαση-μείωση του Άνθρακα-14 από τον οργανισμό. Για τη μείωση στο 50% των αποθεμάτων χρειάζονται, όπως ανακάλυψε ο Libby, 5730 χρόνια, εκθετικά χρειάζονται άλλα τόσα για τη μείωση από το 50% στο 25% κ.ο.κ. 

cdate3

Έτσι, με τον υπολογισμό της εναπομείνασας ποσότητας Άνθρακα-14 μπορεί να διαπιστωθεί ακριβώς η ημερομηνία θανάτου του οργανισμού. Η μέθοδος αυτή, μπορεί να εφαρμοστεί σε δείγματα ξύλου, τύρφης, ξυλάνθρακα, χαρτιού, μαλλιών, κοκάλων κ.λπ.

Το χρονικό εύρος της μεθόδου εκτείνεται από τα 200-35000 χρόνια, ενώ με ειδικές τεχνικές φτάνει έως τα 50.000 χρόνια.

 

 

 

 


 

ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΤΟ ΠΙΟ ΞΗΡΟ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΓΗ 

Το 1903, ο εξερευνητής Ρόμπερτ Σκοτ και η ομάδα του «σκόνταψαν» σε μια ανωμαλία στο κατά τ’ άλλα παγωμένο, λευκό τοπίο της Ανταρκτικής: τις Ξηρές Κοιλάδες, βραχώδεις περιοχές, που ουσιαστικά δεν έχουν καθόλου ορατό πάγο! Από τότε, αρκετοί επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις διάφορες πλευρές αυτού του ασυνήθιστου περιβάλλοντος, που καλύπτει λιγότερο από το 2% της Ανταρκτικής, καθώς το υπόλοιπο 98% καλύπτεται από αιώνιους πάγους, πάχους – σε πολλές περιοχές – άνω των 1.600 μέτρων.

Νέος τύπος οικοσυστήματος» κάτω από τις Ξηρές Κοιλάδες της Ανταρκτικής | in.gr

Οι περισσότεροι παγετώνες έχουν υγρή βάση. Ενα στρώμα νερού κάτω από τον πάγο λειτουργεί σαν λιπαντικό, διευκολύνοντας την αργή ροή του παγωμένου ποταμού (παγετώνα). Αυτή η ροή είναι που δημιουργεί τα μακρόστενα φιόρδ και άλλα έντονα γεωλογικά χαρακτηριστικά, που αποκαλύπτονται καθαρά μόνο όταν υποχωρήσει ο παγετώνας. Οι παγετώνες των Ξηρών Κοιλάδων έχουν παγωμένη βάση καθώς οι πολικές θερμοκρασίες παρά την πίεση του υπερκείμενου πάγου δεν επιτρέπουν στο νερό να λιώσει. Ετσι και το γεωλογικό τους αποτύπωμα είναι πιο ήπιο.

Το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής δεσμεύει τεράστια ποσότητα νερού. Εχει έκταση όση οι ΗΠΑ και το Μεξικό μαζί, και αν έλιωνε πλήρως, θα οδηγούσε σε άνοδο της στάθμης του νερού στη θάλασσα κατά 50 έως 70 μέτρα. Αντίθετα, στις Ξηρές Κοιλάδες δεν υπάρχει σχεδόν ίχνος νερού. Είναι το πιο παγωμένο και πιο ξηρό μέρος στον κόσμο.

Πριν από 14 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη Μέση Μειόκαινο κλιματική μεταβολή, ο πάγος σταμάτησε να λιώνει στις νότιες κοιλάδες της Ανταρκτικής. Η θερμοκρασία έπεσε στους -10 βαθμούς Κελσίου και από τότε, τουλάχιστον σε μεγάλο υψόμετρο δεν ανέβηκε ποτέ πάνω από το σημείο τήξης του νερού. Ο αέρας αφυδατώθηκε, αφήνοντας το παγωμένο τοπίο με λιγότερη υγρασία απ’ ό,τι η Σαχάρα. Από εκείνη τη χρονική περίοδο και μετά, το κλίμα στην περιοχή έμεινε σχεδόν αναλλοίωτο.

To μέρος στην Ανταρκτική όπου δεν... χιονίζει ποτέ! (βίντεο-φωτο) | Pronews

Η ξηρότητα της περιοχής οφείλεται ως ένα βαθμό στο γεγονός, ότι η σκόνη πάγου από το παγοκάλυμμα της ανατολικής Ανταρκτικής, που μεταφέρουν οι άνεμοι με δυτική κατεύθυνση, εμποδίζεται να φτάσει στις κοιλάδες εξαιτίας των ψηλών βουνών που τις προστατεύουν. Ενας άλλος παράγοντας είναι οι καταβατικοί άνεμοι, όπου ο ξηρός πολύ ψυχρός – και γι’ αυτό πιο πυκνός – αέρας από τα βουνά κατεβαίνει προς τις κοιλάδες με ταχύτητα 300 χλμ. την ώρα, με αποτέλεσμα να θερμανθεί ελαφρώς (μειώνοντας τον κορεσμό του σε υδρατμούς) και να παρασύρει ή εξαχνώσει τον όποιο επιφανειακό πάγο και χιόνι των κοιλάδων.

Στις Ξηρές Κοιλάδες, κάτω από τα επιφανειακά βράχια και την άμμο υπάρχει αρχαίος πάγος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών σε άλλα σημεία ο πάγος αυτός έχει ηλικία 800.000 ετών και σε άλλα 8 εκατομμυρίων ετών. Μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν αδύνατο ο πάγος να παραμείνει άθικτος για εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι σε συγκριτικά μικρό χρονικό διάστημα θα εξαχνωνόταν πλήρως, μετασχηματιζόμενος απευθείας από τη στερεή στην αέρια μορφή του νερού, και θα παρασυρόταν μακριά από τους παγωμένους, αλλά ξηρούς ανέμους.

 

Νέα μαθηματικά μοντέλα περιγραφής του φαινομένου έδειξαν ότι η εξάχνωση του θαμμένου πάγου είναι πολύ αργή διαδικασία, με απώλεια λιγότερου του ενός δεκάτου του χιλιοστού πάγου κατά έτος. Υπό ορισμένες συνθήκες, ο θαμμένος πάγος μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον. Το συμπέρασμα αυτό έχει αντανάκλαση και κάπου πολύ μακριά, στον πλανήτη Αρη, αυξάνοντας την πιθανότητα κάτω από το παγωμένο έδαφος να υπάρχει πάγος νερού, που δεν εξαχνώθηκε στην εξαιρετικά αραιή ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη.

 

 


 

Τι είναι  το CERN; Γιατί ακούμε τόσο συχνά το όνομά του και τι περιμένουμε από αυτό;

Ήταν 29 Σεπτεμβρίου 1954 όταν 12 ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν στην ίδρυση ενός κοινού οργανισμού ατομικών και πυρηνικών ερευνών, για την καλύτερη συνεργασία επιστημόνων, φυσικών κυρίως, όλης της Ευρώπης στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των μυστικών του ατόμου και του υποατομικού κόσμου. Ιδρυτικά μέλη ήταν το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία, καθώς και η άλλοτε Γιουγκοσλαβία, ένα προσωρινό συμβούλιο με εκπροσώπους των χωρών ανέλαβε την δημιουργία ενός νέου εργαστηρίου, προσφέροντας έτσι στον οργανισμό το όνομά του: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Έρευνας ή Conseil européen pour la recherche nucléaire στα γαλλικά, εν συντομία CERN.

64 χρόνια μετά ο οργανισμός συνίσταται από 22 μέλη, μεταξύ αυτών και το Ισραήλ, μετονομάστηκε σε Organisation européen pour la recherche nucléaire, αλλά με παράκληση του Werner Heisenberg το ακρωνύμιο έμεινε ίδιο. Σε ένα βορειοδυτικό προάστιο της Γενεύης, πάνω σχεδόν στα γαλλο-ελβετικά σύνορα βρίσκεται το μεγαλύτερο εργαστήριο φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο όπου 2,500 επιστήμονες, μηχανικοί, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι συνεργάζονται σε μία προσπάθεια να ανακαλύψουν τα θεμέλια του κόσμου, στοιχειώδη σωματίδια μπροστά στα οποία ο ίδιος ο πυρήνας του ατόμου φαντάζει σαν τον Ήλιο…

Κορφιάτικο: Τι είναι τελικά το CERN;

Πράγματι ο τίτλος σήμερα μοιάζει παραπλανητικός: ενώ το CERN ιδρύθηκε με σκοπό την μελέτη του ατομικού πυρήνα, σύντομα άλλαξε πεδίο δραστηριότητας ασχολούμενο με αυτό που ονομάζουμε φυσική μεγάλων ταχυτήτων ή στοιχειωδών σωματιδίων. Μεγάλων ταχυτήτων διότι η μελέτη των ιδιοτήτων και κυρίως των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των στοιχειωδών σωματιδίων που συνιστούν τον υλικό μας κόσμο απαιτεί την σύγκρουση αυτών σε κολοσσιαίες ταχύτητες που φτάνουν σχεδόν το καθολικό όριο του φωτός. Για να φτάσουν σε αυτές τις ταχύτητες τα σωματίδια επιταχύνονται εκτελώντας αλλεπάλληλες στροφές σε τεράστιους κυκλικούς επιταχυντές, μέσω πανίσχυρων μαγνητικών πεδίων τα σωματίδια αποκτούν τεράστια κινητική ενέργεια, η σύγκρουση τους συμβαίνει σε κατάλληλους ανιχνευτές, όπου τα θραύσματα της κρούσης προσφέρουν εξαιρετικά στοιχεία για την δομή και τους νόμους που διέπουν τον υπερμικροσκοπικό αυτόν κόσμο.

Το CERN διαθέτει 9 τέτοιους επιταχυντές διαφόρων μεγεθών και χρήσεων, μεγαλύτερος όλων είναι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider ή LHC). Ένα τούνελ μήκους 27 χιλιομέτρων σε βάθος 175 μέτρων που διαπερνώντας 4 φορές τα γαλλοελβετικά σύνορα, αποτελεί τον ισχυρότερο επιταχυντή σωματιδίων, την περιπλοκότερη πειραματική συσκευή και την μεγαλύτερη μηχανή που είδε ποτέ ο κόσμος. Εκεί 10,000 περίπου υπεραγώγιμοι μαγνήτες επιταχύνουν τα σωματίδια σε ταχύτητες περίπου 3.1 μέτρα ανά δευτερόλεπτο μικρότερες της ταχύτητας του φωτός, σχεδόν στο 99.999999% της μεγαλύτερης ταχύτητας που μπορεί να υπάρξει στο Σύμπαν. 96 τόνοι υπερκρίσιμου ηλίου-4 απαιτούνται ώστε οι μαγνήτες να μείνουν σε σταθερή θερμοκρασία -271.25°C, ούτε δύο βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Το Cern στη μάχη εναντίον του νέου κορωνοϊού - Παράγει αντισηπτικά τζελ και εξελιγμένο ιατρικό εξοπλισμό | ενότητες, κόσμος | Real.gr

Περίπου 10,000 επιστήμονες και μηχανικοί από σχεδόν 100 χώρες συνέβαλλαν στην κατασκευή αυτού του θαύματος. 7 ανιχνευτές έχουν τοποθετηθεί στα σημεία συνάντησης και σύγκρουσης των αδρονίων, με τον ATLAS να αποτελεί τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο, που μαζί με τον CMS είναι επιφορτισμένοι με την αναζήτηση του σωματιδίου που είναι υπεύθυνο για την ύπαρξη της μάζας και των διαστάσεων, το περιβόητο μποζόνιο Higgs, γνωστό και σαν σωματίδιο του «Θεού».

Μόνο το 2012 6 τετράκις εκατομμύρια συγκρούσεις αδρονίων (πρωτονίων) συνέβησαν στον LHC, προσφέροντας περίπου 49 petabytes (1015 bytes) πληροφορίας ετησίως, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστεί κανείς πως όλο το παγκόσμιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών συνίσταται από περίπου 65,000 petabytes. Το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών στον κόσμο, αποτελούμενο από περίπου 170 πανίσχυρους υπολογιστές μέλη ενός παγκόσμιου δικτύου εξαπλωμένου σε 42 χώρες και σχεδόν 12,000 χρήστες, είναι επιφορτισμένο αποκλειστικά με την διαχείριση και την ανάλυση του τεράστιου όγκου πειραματικών δεδομένων που προκύπτουν από τις παραπάνω συγκρούσεις, ενός εκ των 9 επιταχυντών του εργαστηρίου…

Δεδομένα, δεδομένα, δεδομένα. Ο τεράστιος όγκος δεδομένων εκ των πειραματικών μετρήσεων υποχρέωσε από πολύ νωρίς το CERN να διαμοιράσει το έργο αποθήκευσης κι ανάλυσης τους σε πλήθος απομακρυσμένων μεταξύ τους κέντρων, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων σύντομα μετατράπηκε σε δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN). Το 1980 ξεκίνησε η ανάπτυξη ενός λογισμικού που με την ονομασία ENQUIRE φιλοδοξούσε να διευκολύνει την επικοινωνία 10,000 ανθρώπων που συνεργάζονταν μέσα από e-mails και αποστολή αρχείων, από τους επιστήμονες υπολογιστών του CERN Tim Berners-Lee και Robert Cailliau. Το 1991 δημιουργήθηκε η πρώτη ιστοσελίδα. Το 1993 το CERN ανακοίνωσε ότι το δίκτυο του θα ήταν ανοικτό κι ελεύθερο για όλους. Ο παγκόσμιος ιστός, το www (World Wide Web), το internet το μεγαλύτερο και πλέον επιδραστικό ίσως δημιούργημα της ανθρώπινης ιστορίας ήταν πλέον πραγματικότητα…

Ποιος είναι όμως ο ουσιαστικός σκοπός του CERN; Τι είναι αυτά τα αδρόνια; Αδρόνια καλούνται σωματίδια σύνθετα (εξ ου κι ο όρος αδρός), απαρτιζόμενα από quarks. Διαιρούνται σε βαρυόνια, από τρία quarks και σε μεσόνια από ένα quark κι ένα antiquark. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια, τα δύο αδρόνια που απαρτίζουν τους ατομικούς πυρήνες είναι βαρυόνια, τα πιόνια εξωτικά σωματίδια που σχηματίζονται όταν οι κοσμικές ακτινοβολίες από τα βάθη του Σύμπαντος αλληλοεπιδρούν με την γήινη ατμόσφαιρα, είναι μεσόνια, ανήκουν δε στην κατηγορία των μποζονίων. Και αυτά τα quarks τι είναι; Εδώ αρχίζει η επιστήμη του CERN, στα σωματίδια που προκύπτουν από αυτές τις συγκρούσεις.

Στοιχειώδη σωματίδια καλούνται όσα σωματίδια δεν συνίστανται από άλλα μικρότερα. Ο φυσικός μας κόσμος αποτελείται από ύλη κι ενέργεια, τα διάφορα στοιχεία της ύλης αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους μέσω τεσσάρων στοιχειωδών αλληλεπιδράσεων: την βαρύτητα εφόσον έχουν μάζα, τις 1041 φορές ισχυρότερες ηλεκτρομαγνητικές αν φέρουν ηλεκτρομαγνητικά φορτία, καθώς και την ισχυρή και την ασθενή δύναμη, δυνάμεις που υφίστανται αποκλειστικά στα μικροσκοπικά όρια του πυρήνα, μεταξύ των εκεί σωματιδίων και ισχύος έως και 60 φορές μεγαλύτερης των ηλεκτρομαγνητικών. Στον μικροσκοπικό κόσμο οι μάζες είναι αμελητέα μεγέθη και η βαρύτητα μπορεί να ξεχαστεί, ένα καθιερωμένο πρότυπο έχει χτιστεί στην προσπάθεια κατανόησης των τριών παραπάνω αλληλεπιδράσεων στο στοιχειώδες τους στάδιο.

Τι είναι το CERN, πως σχετίζεται με το «www» και ποιος ο ρόλος της Ελλάδας. | Οδός Φυσικής

Κάθε στοιχειώδες σωματίδιο έχει μία δική του στροφορμή, το spin. Όσα έχουν spin αριθμό ακέραιο καλούνται μποζόνια, προς τιμήν του Ινδού φυσικού Bose που μαζί με τον Einstein δημιούργησαν την αντίστοιχη κατανομή. Η μία κατηγορία των μποζονίων είναι οι φορείς αλληλεπιδράσεων, τα σωματίδια που πραγματοποιούν τις 4 θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις: το φωτόνιο για την ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση, τα μποζόνια W+/- και Z για την ασθενή δύναμη, τα 8 είδη γλοιονίων (ή γκλουονίων, εκ του γλοίο ή του glue) που σαν κόλλα κρατούν τα πρωτόνια και νετρόνια του πυρήνα μαζί, εκφράζοντας την ισχυρή δύναμη, καθώς και το υποθετικό βαρυόνιο για την βαρύτητα. Η άλλη κατηγορία είναι η κλιμακωτή, έχει μηδενικό spin και μόλις ένα μέλος: το μυστηριώδες μποζόνιο Higgs.

Με ονομασία προερχόμενη από τον μέγα νομπελίστα φυσικό Peter Higgs που προέβλεψε την ύπαρξη του, το σωματίδιο αυτό λύνει το ερώτημα του γιατί τα σωματίδια της ύλης έχουν μάζα. Η ηλεκτρομαγνητική και η ασθενής δύναμη αποδεδειγμένα συνιστούν στοιχεία μίας δύναμης, της ηλεκτρασθενούς, η συμμετρία που γεννάει δε απαιτεί τα σωματίδια W+/- και Z να έχουν μηδενική μάζα όπως τα φωτόνια. Οι πειραματικές όμως μετρήσεις έδειχναν τα δύο πρώτα να έχουν μάζα, με τους φυσικούς να μην έχουν ιδέα τι ήταν αυτό που συνέβαινε. Ένας μηχανισμός απαιτούνταν ώστε αυτή η συμμετρία να σπάει, το πεδίο Higgs που ο παραπάνω δημοσίευσε το ’63 είναι που με απλά λόγια σπάει την παραπάνω συμμετρία ηλεκτρομαγνητικής με ασθενούς αλληλεπίδρασης, όντας διάσπαρτο στον χωρόχρονο, προσδίδοντας έτσι μάζα στο στον υλικό μας κόσμο.

Τι συνιστά όμως την ύλη; Εκεί έρχονται τα φερμιόνια, με spin κλάσμα, με ονομασία από τον πατέρα της πυρηνικής θεωρίας Enrico Fermi, που συνέβαλε στην κατανομή Fermi-Dirac. Όσα έχουν spin ½ αλληλοεπιδρούν διά της ισχυρής αλληλεπίδρασης, είναι τα γνωστά μας quarks και antiquarks που εν ολίγοις απαρτίζουν τα πυρηνικά σωματίδια, που απαρτίζουν τον πυρήνα του ατόμου. Όσα έχουν spin πάλι ½ αλλά αλληλοεπιδρούν μέσω της ηλεκτρασθενούς δύναμης καλούνται λεπτόνια και αντιλεπτόνια, χωρίζονται δε σε τέσσερις γενιές: το ηλεκτρόνιο (e), που οι «τροχιές» του γύρω από τον πυρήνα ορίζουν το άτομο, το μιόνιο (μ), καθώς και το ταυ (τ), μαζί με τα αντίστοιχα νετρίνα τους (νe, νμ, ντ). Αυτά τα σωματίδια αποτελούν την ύλη, είτε συνηθισμένη, είτε εξωτική.

Τι προσέφερε εδώ το CERN; Πρακτικά σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα: οι ασθενείς αλληλεπιδράσεις, τα μποζόνια W+/- και Z, τα νετρίνα, οι συμμετρίες, τα σωματίδια αντιυδρογόνου και κυρίως ο εντοπισμός ενός μποζονίου στον ανιχνευτή ATLAS που κατά 99,99995% πιθανότητα αποτελεί το μποζόνιο Higgs. 5 βραβεία Nobel απονεμήθηκαν σε ερευνητές του CERN.

Ναι αλλά πια είναι τέλος η πρακτική χρησιμότητα των παραπάνω ερευνών, πέραν της ανθρώπινης ανάγκης για ανακάλυψη των θεμέλιων του Σύμπαντος, ακόμη και στο εσχάτως μικρό επίπεδο; Καταρχήν όλη η φυσική, η δημιουργία του Σύμπαντος και οι πρακτικές εφαρμογές που προκύπτουν από αυτήν, μπορούν να εξηγηθούν σε μία νέα πολύ πιο βελτιωμένη και στέρεη βάση. Παρόλα αυτά όμως οι δέσμες επιταχυνόμενων στοιχειωδών σωματιδίων γρήγορα βρήκαν κι άλλες πρακτικές εφαρμογές στην κοινωνία. Μέσα από επιταχυντές σωματιδίων παράγονται ιατρικά ισότοπα (όπως για παράδειγμα στο PET) με χρήσεις είτε στην διάγνωση, είτε και στην ίδια την θεραπεία, καρκινικών κυρίως, νοσημάτων.

Πέραν αυτών, η έρευνα του CERN για τους υπεραγώγιμους μαγνήτες των επιταχυντών του εκτόξευσε στα ύψη την έρευνα πάνω στα υπεραγώγιμα υλικά, με πληθώρα εφαρμογών στις ζωές μας. Το διαδίκτυο όπως προαναφέρθηκε, αλλά και η οθόνη αφής, πλήθος εφαρμογών στην ιατρική, την ασφάλεια, την βιομηχανία και τους ανιχνευτές, ακόμη και στην διαχείριση μεγάλου ανθρώπινου δυναμικού ή στο project management, προέκυψαν μέσα από τις άμεσες ή έμμεσες λειτουργίες του μεγαλύτερου ερευνητικού προγράμματος που είδε ποτέ η ανθρωπότητα…

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ποια εμβόλια είναι στην τελική ευθεία διάθεσης: τι αναμένουμε;

Γερμανία: Πιθανό εμβόλιο κατά κορωνοϊού για τον πληθυσμό μας στις αρχές του 2021 | ΣΚΑΪ

Όλα τα Covid-19 εμβόλια που αναπτύσσονται, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να επιτεθεί συγκεκριμένα στον ιό SARS-CoV-2, εάν ο ιός καταφέρει να μπει στο σώμα μας. Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός των εμβολίων στοχεύει στο να παράγουμε συγκεκριμένα αντισώματα (αλλά και κυτταρική μνήμη) έναντι χαρακτηριστικών δομών του ιού, όπως η επιφανειακή ακίδα που επιτρέπει στον ιό να προσκολλάται και τελικά να εισέρχεται και να μολύνει τα κύτταρα.Επί του παρόντος 54 εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού δοκιμάζονται ήδη σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και 13 από αυτά βρίσκονται στη φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών.
Τα εμβόλια χωρίζονται περαιτέρω, ανάλογα με το σχεδιασμό τους σε επιμέρους κατηγορίες.

Για να αντιμετωπιστεί, κυριολεκτικά με κάθε δυνατό τρόπο η πανδημία, αναπτύσσονται και δοκιμάζονται καινοτόμα εμβόλια (όπως τα πρωτεϊνικά εμβόλια και εμβόλια που θα χρησιμοποιούν ως βιοτεχνολογική πλατφόρμα DNA ή RNA), εμβόλια ιικού φορέα και εμβόλια κλασικού τύπου (όπως εμβόλια αδρανοποιημένου ή εξασθενημένου ιού).Τα πρωτεϊνικά εμβόλια μεταφέρουν δομικά μόρια ή θραύσματα δομικών μορίων του κορωνοϊού. Σε αυτή την κατηγορία προπορεύονται τα εμβόλια των
• Novarax (USA) σε ΦIII (αναμενόμενα αποτελέσματα τέλη 2020)
• Medicago (Canada) σε ΦII/III
• Anhui Zhifei Longcom (China) σε ΦIII
• University of Queensland-CSL (Australia) – το Δεκέμβριο ξεκινάει ΦIIB/III (αναμενόμενα αποτελέσματα Μάρτιο του 2021)
• Sanofi/ GSK σε ΦI/II – Δεκέμβριο ξεκινάει ΦIII (αναμενόμενα αποτελέσματα στα μέσα του 2021)

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν DNA ή RNA (αγγελιοφόρο ή αυτοδιπλασιαζόμενο) εμπεριέχουν τη γενετική πληροφορία ενός δομικού μορίου του ιού. Όπως και στις άλλες κατηγορίες των εμβολίων, η πληροφορία που δίνεται στα κύτταρα θα ξεκινήσει κυτταρικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην παραγωγή του δομικού μορίου του ιού έναντι του οποίου θα παράγουμε αντισώματα.

Η Pfizer ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα από την φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου που δείχνουν αποτελεσματικότητα 95%. Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Φάση ΙΙΙ των δοκιμών του εμβολίου της Moderna επίσης δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%.


Σε αυτή την κατηγορία σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές, εκτός από τα εμβόλια των Pfizer /BioNTech και Moderna/ NIH, βρίσκονται και τα εμβόλια των εταιρειών
• Zydus Cadila (India) σε ΦΙΙ, το Δεκέμβριο ξεκινάει ΦIII και αναμένουμε τελικά αποτελέσματα Μάρτιο-Απρίλιο 2021
• CureVac (Germany/ USA) σε ΦΙΙ, αναμενόμενη έναρξη ΦIII στα τέλη του 2020
• Imperial College London / VacEquity Global Health (UK), σε Φ1/2 trials, με αναμενόμενα αποτελέσματα στα τέλη του 2020
• AnGes/ Osaka University/Takara Bio (Japan) σε ΦΙ/IΙ, αναμενόμενη έναρξη ΦIII στα τέλη του 2020
• Arcturus Therapeutics/Duke-NUS Medical School (USA/ Singapore) τον Νοέμβριο ανακοίνωσαν ενδιάμεσα αποτελέσματα ΦΙ/ΙΙ
• Inovio (USA) σε ΦΙΙ

Τα εμβόλια ιικού φορέα περιέχουν ιούς που έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά ιικής γενετικής πληροφορίας. H πληροφορία για τη δομή του ιού έναντι της οποίας στοχεύουν αυτά τα εμβόλια εμπεριέχεται σε ένα διαφορετικό ιό που δεν μας προκαλεί ασθένεια. Σε αυτή την κατηγορία προπορεύονται τα εμβόλια των
• CanSino Biologics (China) σε ΦΙΙΙ (και με άδεια περιορισμένης χρήσης στην Κίνα)
• Gamaleya Research Institute (Russia) σε ΦΙΙΙ – (και με άδεια περιορισμένης χρήσης στη Ρωσία)
• University of Oxford/AstraZeneca (USA/UK) σε ΦII/III (αναμενόμενα αποτελέσματα Δεκέμβριο του 2020. Από πρόσφατη δημοσίευση με δεδομένα της κλινικής μελέτης φάσης ΙΙ/ΙΙΙ γνωρίζουμε πως 2 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, περισσότερο από το 99% των συμμετεχόντων είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα.
• Johnson & Johnson (USA) σε ΦΙΙΙΣτα εμβόλια αδρανοποιημένου ή εξασθενημένου ιού, ο ιός τροποποιείται ώστε ναι μεν εισάγεται στο σώμα αλλά δεν προκαλεί ασθένεια γιατί είναι εξασθενημένος, ή έχει σκοτωθεί για παράδειγμα με χημικά. Σε αυτή την κατηγορία προπορεύονται τα εμβόλια των
• Sinopharm/ Wuhan Institute of Biological Products (China), σε ΦΙΙΙ και σύμφωνα με τον CEO της Sinopharm, μέχρι τον Νοέμβριο σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν λάβει το εμβόλιο. Το εμβόλιο έχει άδεια περιορισμένης χρήσης στα ΗΑΕ.
• Sinopharm / Beijing Institute of Biological Products (China), σε ΦΙΙΙ και επίσης με άδεια περιορισμένης χρήσης στα ΗΑΕ.
• Sinovac Biotech (China) σε ΦΙΙΙ και επίσης με άδεια περιορισμένης χρήσης στην Κίνα.
• Indian Council of Medical Research / National Institute of Virology, Bharat Biotech (India) σε ΦΙΙΙ

Για κάποια από τα παραπάνω εμβόλια έχουμε και διάφορες ανακοινώσεις από τις εταιρείες για την δυνατότητα παραγωγής και διανομής και τον αριθμό των συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές.
Γιατί κάνω αυτή όμως την ενδελεχή αναφορά στα διαφορετικά εμβόλια και στη φάση που βρίσκονται ;
• γιατί όπως βλέπετε πάρα πολλά βρίσκονται σε δυναμική εξέλιξη πέραν αυτών των τριών που προπορεύονται
• γιατί πιθανότατα σύντομα θα υπάρξει δυνατότητα παραγωγής πολλών και διαφορετικών εμβολίων σε διάφορα σημεία του πλανήτη
• γιατί πολλά έχουν αποτελέσματα ενδιάμεσων φάσεων και ελπίζουμε πως σύντομα θα ακολουθήσουν και οι αντίστοιχες επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Στο παρακάτω διάγραμμα δίνονται ενδεικτικά, περισσότερες πληροφορίες για κάποια από τα εμβόλια που προπορεύονται, καθώς και οι χρόνοι που χρειάστηκαν για τη μετάβαση από τη μια φάση στην επόμενη, αλλά και οι αναμενόμενες ανακοινώσεις των εταιρειών.Υπογραμμίζεται  πως οι ερευνητικές ομάδες και οι εταιρείες προχωράνε σε δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις, αντίστοιχα, με βάση παραδοτέα και κατατεθειμένα χρονοδιαγράμματα. Κάποιες φορές, οι κλινικές μελέτες διακόπτονται από ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές για ελεγκτικούς λόγους ποιότητας και ασφάλειας. Όπως έχω ξαναπεί, αυτό μας δείχνει πως δεν γίνονται εκπτώσεις επί της διαδικασίας. Μερικές φορές επίσης αυτά τα χρονοδιαγράμματα καθυστερούν για πιο απλούς λόγους. Για παράδειγμα, ένα τυπικό παραδοτέο κλινικής μελέτης εμβολίων είναι ένας συγκεκριμένος αριθμός συμπτωματικών συμμετεχόντων που επιβεβαιωμένα ‘κόλλησαν’ τον ιό. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί σε κάποιες περιοχές ο ιός δεν κυκλοφορεί αρκετά.

 

 

 

 

 

 


 

10 παράξενα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος

Όσο απίστευτα κι αν σας φανούν, είναι αλήθεια! Ανακαλύψτε μερικές από τις πιο παράξενες λειτουργίες του σώματός σας που αγνοούσατε…

 

Το ανθρώπινο σώμα, μπορεί να σας φανεί πολύ περίεργο αν το κοιτάξετε από κάποιες συγκεκριμένες σκοπιές. Το θεωρούμε ως δεδομένο και πολλές φορές ξεχνάμε τις εξαιρετικά περίπλοκες διεργασίες που γίνονται μέσα μας για να μπορούμε να κάνουμε αυτά που κάνουμε. Αυτά είναι 10 παράξενα χαρακτηριστικά που σίγουρα δεν γνωρίζατε για το σώμα σας:

nino-liverani-CKxD_Qh6ULY-unsplash.jpg

 1. Το πρωί, είμαστε ψηλότεροι

Ίσως να έχετε ακούσει το συγκεκριμένο, αλλά δεν είστε σίγουροι για ποιο λόγο συμβαίνει. Η αιτία που είμαστε ψηλότεροι τις πρωινές ώρες, οφείλεται στους χόνδρους που βρίσκονται μέσα στα κόκκαλά μας. Κατά τη διάρκεια της μέρας, ο χόνδρος συμπιέζεται με αποτέλεσμα να κονταίνουμε ελάχιστα μέχρι το βράδυ, αλλά το πρωί να επανερχόμαστε στο αρχικό μας ύψος. Η βαρύτητα λειτουργεί με περίεργους τρόπους, και αυτός είναι ένας εξ’ αυτών.

 

 1. Η καρδιά μας χτυπάει 100 χιλιάδες φορές την ημέρα

Θα μπορούσατε να το βρείτε με μια απλή μαθηματική πράξη, αλλά θα σας βγάλουμε από τον κόπο. Φυσικά αυτός ο αριθμός δεν είναι ίδιος για όλους, καθώς ο καθένας έχει διαφορετικό ρυθμό χτύπων, με το μέσο όρο να φτάνει τους 100.000 ανά 24 ώρες. Εξωφρενικά μεγάλος αριθμός, έτσι;

49 εκπληκτικά στοιχεία για το ανθρώπινο σώμα - ΤΑ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ ®

 1. Το σημείο με τη μεγαλύτερη ροή αίματος

Πιθανότατα θα νομίζατε ότι το σημείο με τη μεγαλύτερη ροή αίματος θα ήταν η καρδιά ή ο εγκέφαλός σας. Κι όμως, όχι. Στα νεφρά γίνεται η μεγαλύτερη ροή αίματος, καθώς τα όργανα αυτά, λειτουργούν ως ένα φυσικό σύστημα φίλτρου του σώματος.

 

 1. Παράγουμε μεγάλες ποσότητες σάλιου

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένας άνθρωπος παράγει αρκετή ποσότητα σάλιου ανά έτος για να γεμίσει δύο μπανιέρες. Η παραγωγή σάλιου διαφέρει από άτομο σε άτομο, παρ’ όλα αυτά, κατά μέσο όρο, ο άνθρωπος παράγει 0,7 λίτρα σάλιου την ημέρα.

 

 1. Βλέπουμε ασπρόμαυρα όνειρα

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά το 12% όλων των ανθρώπων, βλέπουμε όνειρα σε άσπρο και μαύρο. Ακόμα πιο παράξενο, αποτελεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να βλέπουν ασπρόμαυρα όνειρα την εποχή πριν την εφεύρεση της έγχρωμης τηλεόρασης.

 

 1. Το μήκος των αιμοφόρων αγγείων είναι τεράστιο

Αν μπορούσαμε να απλώσουμε όλα τα αιμοφόρα αγγεία το ένα δίπλα στο άλλο, θα είχαν συνολικό μήκος 96.560 χιλιόμετρα. Ουσιαστικά θα μπορούσαν να κυκλώσουν ολόκληρη τη γη, και φανταστείτε ότι βρίσκονται μέσα στο σώμα μας όλα αυτά!

9 παράξενα πράγματα που δεν γνωρίζεις για το σώμα σου - Υγεία | News 24/7

 1. Έχουμε πάρα πολλούς γευστικούς κάλυκες

Κατά μέσο όρο, ένας ενήλικας άνθρωπος διαθέτει περίπου 2.000 με 4.000 γευστικούς κάλυκες, και δεν βρίσκονται όλοι επάνω στη γλώσσα. Υπάρχουν πολλοί και στο πίσω μέρος του λάρυγγα, στη μύτη και στον οισοφάγο. Ναι, καλά διαβάσατε, η μύτη μας δεν χρειάζεται μόνο για την όσφρηση, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και στην αίσθηση της γεύσης.

Ποιο είναι το σημείο του σώματος που προδίδει το πόσα χρόνια θα ζήσεις; – xOrisOria News

 1. Το σώμα μας έχει περισσότερους από 600 μυς

Σίγουρα έχετε ακούσει για τους δικέφαλους και τους τρικέφαλους και τους κοιλιακούς, αλλά γνωρίζατε ότι υπάρχουν πάνω από 600 μυς συνολικά στο σώμα σας; Όχι μόνο αυτό, αλλά ξέρατε ότι ο πιο δυνατός μυς του σώματός σας είναι οι μασητήρες μυς που βρίσκονται στο σαγόνι σας; Από την άλλη, ο πιο αδύναμος μυς βρίσκεται στο κέντρο του αυτιού σας.

 

 1. Το δέρμα μας περιέχει πολλά βακτήρια

Μία από τις κύριες και πιο σημαντικές λειτουργίες του δέρματος, είναι να μας προστατεύει από τους διάφορους μικροοργανισμούς και βακτήρια που κυκλοφορούν. Ουσιαστικά, σταματάει τα βακτήρια από το να εισέλθουν στο σώμα μας, επομένως, αυτά μένουν στο δέρμα. Σύμφωνα με έρευνες, το δέρμα μας περιέχει περίπου 1.000 διαφορετικά βακτήρια. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς.

9 παράξενα πράγματα που δεν γνωρίζεις για το σώμα σου - Υγεία | News 24/7

 1. Τα μωρά έχουν περισσότερα κόκκαλα από τους ενήλικες

Ένα μωρό, έχει περίπου 99 περισσότερα κόκκαλα από έναν ενήλικα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σκελετός ενός μωρού είναι κατασκευασμένος από χόνδρους, οι οποίοι μετατρέπονται σε κόκκαλα όσο μεγαλώνει. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται οστεοποίηση και κατά τη διάρκειά της, πολλά κόκκαλα ενώνονται μεταξύ τους. Γι’ αυτό τα μωρά έχουν 305 κόκκαλα, ενώ οι ενήλικες έχουν μόνο 206.

 

 

 

 

 


 

ΓΑΛΑΞΙΑΣ

Είσαι και εσύ ένας από αυτούς που όταν ήμασταν παιδάκια μας ρωτούσαν οι μεγάλοι ”τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;” και τους απαντούσες”Αστροναύτης”; Ε τότε άραξε εδώ να διαβάσουμε παρέα για τα γαλαξία μας…

Από μικρό με μάγευε το διάστημα και το άγνωστο που κρύβεται εκεί έξω. Θυμάμαι σε ηλικία 8 χρονών είδα το πρώτο μου ντοκιμαντέρ, για το διάστημα στην Αραβική γλώσσα (μεταγλωττισμένο) . Εννοείται πως όπως και εσύ, ούτε και εγώ κατάφερα να πραγματοποιήσω το όνειρο μου, όμως για να είμαι και ειλικρινής όπως και εσύ, ούτε και εγώ επιχείρησα να προσπαθήσω. Βέβαια ακόμα και σήμερα όταν πέσει στην αντίληψη μου κάτι αντίστοιχο στην τηλεόραση, ότι ώρα και να ΄ναι, με όποιον και να είμαι, θα παρατήσω ότι και αν κάνω εκείνη την στιγμή (ναι-ναι, ότι και αν κάνω) και θα αράξω να δω το ντοκιμαντέρ στον καναπέ.

 

 Θα μπορούσα να γράψω 50 πράγματα για τον Γαλαξία μας, ( αστροναύτης δεν έγινα αλλά κάτι που ασχολείται μαζί τους το μελέτησα εν θρανιοίς )  όμως για να είμαι ειλικρινής είπα να μην σε πρήξω αγαπητέ αναγνώστη με την μια.  Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν…

 

1) Ποιος είναι ο Γαλαξίας μας

γαλαξίας

O Γαλαξίας μας, γνωστός ως Milky Way είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας που αποτελεί μέρος μιας τοπικής ομάδας γαλαξιών (τουλάχιστον 35 στον αριθμό) και υπολογίζεται πως αποτελείται από 200-400 δισεκατομμύρια αστέρες. Στην κατάταξη μάλιστα αυτής την τοπικής ομάδας (των τουλάχιστον 35 συνδεδεμένων βαρυτικά γαλαξιών) έρχεται δεύτερος σε αριθμών αστέρων και μάζα, πίσω μόνο από τον Γαλαξία της Ανδρομέδας ο οποίος αποτελείται από 1 τρισεκατομμύριο αστέρες. Μάλιστα το πιο σημαντικό που πρέπει να τονίσουμε εδώ πέρα, είναι πως όλοι οι γαλαξίες που αναφέραμε πιο πάνω, περιφέρονται γύρω από ένα βαρυτικό κέντρο, που βρίσκεται ανάμεσα στον Γαλαξία μας και στον γαλαξία της Ανδρομέδα. Με λίγα λόγια δίνουμε τον ρυθμό στο παιχνίδι.

 

2) Ο δίδυμος γαλαξίας NGC7331

γαλαξίας

O γαλαξίας ΝGC7331 είναι ένας επίσης σπειροειδής γαλαξίας, που σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται 45 εκατομμύρια έτη φωτός από την Γη, στον αστερισμό Πήγασο. Δεν ανήκει στους 35 της τοπικής ομάδας μας, όμως παρόλα αυτά σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς χαρακτηρίζεται ως δίδυμος του δικού μας Γαλαξία καθώς σε δομή και σε μέγεθος είναι σχεδόν ίδιοι. Εκπέμπει ακτίνες Χ και ραδιοκύματα ενώ ανακαλύφθηκε από τον Ουίλιαμ Χέρσελ το 1784.

 

3) Ο Γαλαξίας μας ο Hannibal

γαλαξίας

Οι γαλαξίες είναι μεγάλοι και παίζουν πολύ με την μάζα τους. Αν έχεις ακουστά πως το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, τότε να ξέρεις πως αυτό ισχύει 1000% στην άγρια φύση και του σύμπαντος. Όταν λοιπόν ένας μικρός γαλαξίας περάσει δίπλα από έναν μεγάλο, τότε ο μεγάλος μπορεί να καταβροχθίσει τους αστέρες και το φυσικό αέριο του μικρότερου. Σιγά-σιγά τα άστρα του μικρότερου γαλαξία απορροφώνται από τον μεγαλύτερο και συγχωνεύονται σε αυτόν. Όπως καταλαβαίνεις, όσο μεγαλώνει ένας γαλαξίας πεινάει ακόμα πιο πολύ. Στο τέλος θα μείνει μόνο ένας που λένε 😛

Στην φώτο βλέπουμε τον  Ο IC 2163 (αριστερά) και τον NGC 2207 (δεξιά) να βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης προκαλώντας την παραγωγή αναρίθμητων άστρων.

γαλαξίας

4) Το μέλλον του Γαλαξία μας

γαλαξίας

Μετρήσεις δείχνουν ότι ο πανέμορφος γαλαξίας της Ανδρομέδας (φώτο) μας πλησιάζει με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και μπορεί να συγκρουστεί με τον Γαλαξία μας σε 3 ως 4 δις χρόνια. Αν τελικά γίνει αυτό, πιστεύεται ότι ο Ήλιος αλλά και άλλοι αστέρες μάλλον δεν θα συγκρουστούν με αστέρες της Ανδρομέδας, αλλά οι δύο γαλαξίες θα σχηματίσουν έναν ενιαίο ελλειπτικού σχήματος γαλαξία. Η διαδικασία της ένωσης αυτής εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 1 δις χρόνια. Οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν τίθεται θέμα ζωής και θανάτου. Στην πραγματικότητα μιλάμε για φιλικό αγώνα. Το ότι όλο αυτό βέβαια παίζει να ολοκληρωθεί σε 450.000 ζωές προσωπικά με βρίσκει πιο χαλαρό. Εσένα;

 

5) Μύθοι και πραγματικότητες.

γαλαξίας

Είναι γεγονός πως ο κάθε τόπος, η κάθε χώρα και η κάθε κουλτούρα έχεις τους δικούς της Μύθους γύρω από την ιστορία. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται να μην υπήρχε και για τον Γαλαξία μας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Γαλαξίας σχηματίστηκε από την Ήρα η οποία έχυσε γάλα στον ουρανό, όταν ανακάλυψε πως ο Δίας την ξεγέλασε και τάιζε τον νεαρό Ηρακλή. Φήμες επίσης λένε πως ο Ηρακλής της δάγκωσε το στήθος επίτηδες.

Στην Ανατολική Ασία, πίστευαν πως η θαμπή ζώνη αστεριών είναι το «Ασημένιο Ποτάμι» του Παραδείσου. Στην αρχαία αρμενική μυθολογία ο Γαλαξίας ονομαζόταν «Η Οδός του Κλέφτη Αχύρων» (Յարդ զողի Ճանապարհ), συνδέοντάς τον με έναν από τους θεούς, που έκλεψε άχυρο και κατά την προσπάθειά του να ξεφύγει από τους ουρανούς με ένα ξύλινο άρμα, έπεσε κάποιο από το άχυρο στο δρόμο. Αυτή η ονομασία διαδόθηκε από τους Άραβες. Μάλιστα υπάρχει και ελληνική version, η ίδια ιστορία με έναν παπά. ”Άχυρο του παπά”

Τέλος οι πιο μάγκες από όλους είναι οι Φινλανδοί. Στη φινλανδική μυθολογία ο γαλαξίας μας ονομαζόταν Λινουνράτα (μονοπάτι των πουλιών). Οι ίδιοι παρατήρησαν ότι τα αποδημητικά πουλιά χρησιμοποιούσαν τον Γαλαξία ως οδηγό για να ταξιδέψουν νότια, όπου πίστευαν ότι βρίσκεται το Λιντουκότο (το σπίτι των πουλιών). Αρκετά αργότερα οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την παρατήρηση των Φιλανδών. Τα αποδημητικά πουλιά έχουν τον Γαλαξία ως οδηγό για να ταξιδεύουν στα θερμότερα κλίματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ακόμα και σήμερα ο Γαλαξίας λέγεται Λινουνράτα στα φινλαδικά.


 


 

Έλληνες και θεωρίες συνωμοσίας

Δημοσκόπηση: Οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι ο κοροναϊός… κατασκευάστηκε - ΤΑ ΝΕΑ

Τι πιστεύουν οι Έλληνες – και άλλοι- για κοροναϊό, εμβόλια, παγκόσμια σέχτα διακυβέρνησης και γενικότερα όλες τις δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίες

Tα αποτελέσματα της ταχύτατης διάδοσης των θεωριών συνωμοσίας κατέγραψε παγκόσμια έρευνα που αφορά τον κοροναϊό αλλά και άλλες ευρέως διαδεδομένες θεωρίες. Ένα σημαντικό ποσοστό σε διάφορα μέρη του πλανήτη πιστεύει ότι ο ιός κατασκευάστηκε ηθελημένα, έχει σκοτώσει πολύ λιγότερους απ’ ό,τι αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία ή απλά δεν υπάρχει καθόλου και είναι μια παγκόσμια απάτη. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι απάτη είναι και η κλιματική αλλαγή, ενώ προβληματίζουν και τα ποσοστά όσων πιστεύουν ότι τα εμβόλια έχουν επιβλαβείς παρενέργειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι σημαντικό ποσοστό πιστεύει στη θεωρία ότι ο πλανήτης διοικείται από μια μυστική σέχτα.

Η έρευνα έγινε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από το YouGov-Cambridge Globalism Project σε 25 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και συμμετείχαν συνολικά 26.000 άτομα. Στην χώρα μας το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε από 1.011 ενήλικες Έλληνες.

Αναφορικά με τον κοροναϊό η πλέον δημοφιλής θεωρία είναι ότι υπάρχει μια κρυφή συμφωνία ώστε να παρουσιάζονται πολλοί περισσότεροι θάνατοι απ’ όσους προκαλεί στην πραγματικότητα ο ιός. Με αυτό τον τρόπο οι κυβερνήσεις μεγεθύνουν σκόπιμα το πρόβλημα και επιβάλουν τα μέτρα που θέλουν. Η χώρα μας βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στη σχετική λίστα. Το 18% των ερωτηθέντων απάντησε πως σίγουρα συμβαίνει κάτι τέτοιο ενώ το 28% θεωρεί πως μάλλον συμβαίνει. Πρώτη βρίσκεται η Νιγηρία με 59% ενώ αρκετές χώρες βρίσκονται πάνω από το 35%.

 «Ψυχολογική παρηγοριά ότι δεν βρίσκονται στο έλεος ενός τυχαίου γεγονότος»

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία προκάλεσε ένα κύμα παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων με απόψεις αρνητών της επιστήμης και συνωμοσιολόγων να διαδίδονται με εκπληκτικό ρυθμό στο διαδίκτυο.

«Κάθε τρομακτικό γεγονός το οποίο αμφισβητεί την αίσθηση ελέγχου που έχει ο κόσμος, όπως μια πανδημία ή μια μαζική επίθεση, οδηγεί στην ταχεία αναπαραγωγή των θεωριών συνωμοσίας. Δίνει στους ανθρώπους κατά κάποιο τρόπο μια ψυχολογική παρηγοριά, αισθάνονται ότι δεν βρίσκονται στο έλεος ενός τυχαίου γεγονότος. Αυτές οι θεωρίες είναι επικίνδυνες κάθε φορά αλλά πολύ περισσότερο στην περίπτωση μιας πανδημίας καθώς μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο να αγνοήσει τις οδηγίες των ειδικών ή ακόμα και να προκαλέσουν βία», αναφέρει ο Στέφαν Λεβαντόφσκι, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπριστολ ειδικός σε θέματα παραπληροφόρησης.

Ο Λεβαντόφσκι τονίζει πως μεγάλη ευθύνη στη διάδοση των θεωριών συνωμοσίας έχει και η αδυναμία των κυβερνήσεων να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα. Οι παλινωδίες ενισχύουν τον σκεπτικισμό και τις αμφιβολίες.

5G: Η πανδημία έχει τον δικό της «δράκο» | Liberal.gr

Κατασκεύασμα, απάτη και 5G

Η έρευνα δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων πιστεύει ότι ο ιός δημιουργήθηκε σκόπιμα είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Κίνα. Στην χώρα μας το 20% θεωρεί πως ο ιός είναι σίγουρα ή πιθανότατα αμερικανικό δημιούργημα. Το 26% υποστηρίζει ότι είναι κατασκευασμένος σκόπιμα από τους Κινέζους.

Την ίδια ώρα σε πολλές χώρες ένα ποσοστό από 13 έως 20% υποστηρίζει ότι ο ιός είναι «ένας μύθος που δημιούργησαν μυστικές άγνωστες δυνάμεις». Στην Ελλάδα το 17% δήλωσε ότι η ο ιός είναι ή μάλλον είναι απάτη. Η θεωρία ότι η τεχνολογία 5G συνέβαλε στην παγκόσμια διάδοση του ιού έχει επίσης αρκετούς υποστηρικτές. Σε Τουρκία, Αίγυπτο, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία και Νότια Αφρική πάνω από το 20% πιστεύει κάτι τέτοιο. Στην Ελλάδα το 19% κατηγορεί το 5G.

Το 37% των Ελλήνων πιστεύει ότι σίγουρα ή πιθανότατα ο ιός αποτελεί δημιούργημα κάποιας ισχυρής επιχειρηματικής δύναμης. Παρόμοιο είναι το ποσοστό στην Ουγγαρία και την Ισπανία και μεγαλύτερο στην Πολωνία.

Ένα ποσοστό 41% των ερωτηθέντων στην χώρα μας δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες καθυστερούν σκόπιμα την παραγωγή εμβολίου και αποκρύπτουν πληροφορίες για ανεβάσουν τις τιμές.

EE-Κορωνοϊός: Συμφωνία με την Sanofi για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου

Εμβόλια, εξωγήινοι και… νερό

Η έρευνα θέτει ερωτήματα και για άλλες θεωρίες. Στο ερώτημα αν ο Τραμπ συνεργάστηκε με τη Ρωσία για να εκλεγεί το 44% των Ελλήνων λέει ναι ή μάλλον ναι και το 31% όχι ή μάλλον όχι. Το 26% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει. Στις ΗΠΑ το 46% πιστεύει τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στην χώρα μας ένα 39% δηλώνει ότι σκοπίμως αποκρύπτονται οι επιβλαβείς παρενέργειες των εμβολίων. Μάλιστα το 13% δηλώνει σίγουρο γι’ αυτό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.  Το 56% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ναι ή μάλλον ναι στο ερώτημα αν πιστεύει ότι μια μυστική σέχτα ισχυρών ατόμων ελέγχει τα γεγονότα στον πλανήτη και τον διοικεί.

Το 23% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως θεωρούν πως είναι απάτη ότι ο άνθρωπος προκάλεσε την κλιματική αλλαγή. Το 33% δηλώνει ότι σίγουρα ή πιθανότατα οι άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή με εξωγήινους και το αποκρύπτουν οι κυβερνήσεις. Το 24% δήλωσε ότι ο ιός του AIDS δημιουργήθηκε σε εργαστήριο και διαδόθηκε σκόπιμα από μια μυστική ομάδα ή οργανισμό. Το 22% δηλώνει πως πιστεύει ότι η προσελήνωση το 1969 ήταν σκηνοθετημένη και δεν έγινε στην πραγματικότητα. Τέλος ένα ποσοστό 33% δηλώνει σίγουρο ή σχεδόν σίγουρο ότι η αμερικανική κυβέρνηση βοήθησε να υλοποιηθούν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στους ερωτηθέντες στις ΗΠΑ αυτό το ποσοστό φτάνει το 20%.

Αν και ακούγεται εντελώς παρανοϊκό ένα 11% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι συμφωνεί ή συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τη θεωρία ότι ο κοροναϊός θεραπεύεται πίνοντας πολύ νερό. Το νερό κατεβάζει τον ιό από τον λαιμό στο στομάχι και εκεί πεθαίνει από τα γαστρικά ύγρα… 

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ολόκληρη των έρευνα

 

 

 

 

 

 


 

Οι ονομασίες των Ημερών και οι Μήνες των Αρχαίων Ελλήνων

 
 
Οι Έλληνες στους Ελληνιστικούς χρόνους ειχαν δωσει ονόματα πλανητικών θεοτήτων στις 7 ημέρες της εβδομάδος.Προτού την υιοθέτηση της εβδομάδας υπήρχαν άλλοι τρόποι διαίρεσης του μήνα.

Η προγενέστερη χρονική διαίρεση σην αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη των δέκα ημερών (τρία δεκαήμερα του μήνα). Ήταν μία περίοδος ανανέωσης, κατά την οποία οι Έλληνες συναντάν τους πολιτισμούς της Ανατολής (αιγυπτιακός, μεσοποταμιακός, περσικός, ινδικός, φοινικικός, συριακός, γηγενείς μικρασιατικοί πολιτισμοί, κ.α.) με τους οποίους βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση, από την οποία προκύπτει ο ελληνιστικός.

 Η ελληνιστική κοινή, δηλαδή τα απλοποιημένα ελληνικά κυριαρχούν σε όλη την ανατολική Mεσόγειο και αναδεικνύονται στη διεθνή γλώσσα της εποχής αυτής. Είναι η εποχή των μεγάλων ελληνιστικών μοναρχιών και των συμπολιτειών, αλλά και της παρακμής και της πτώσης του πολιτικού συστήματος που είχε κυριαρχήσει και ακμάσει στην μητροπολιτική Ελλάδα και στις αποικίες της για περίπου 5 αιώνες, της πόλης-κράτους.

 
Ωστόσο, εύλογα ανακύπτουν ορισμένα ερωτήματα. Όπως τι το ιδιαίτερο έχει η επταδική διαίρεση; Ή γιατί ένας συγκεκριμένος πλανήτης αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη ημέρα και πώς έγινε η αρχή της έναρξης των ημερών της εβδομάδας.

Η ονομασίες των ημερών πιστεύετε οτι επηρεάστηκαν απο την Αστρολογία των Ελληνιστικών χρονών και τα κείμενα του Ερμή του Τρισμέγιστου.Κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή οι διδασκαλίες του Ερμή του Τρισμέγιστου εξελληνίστηκαν και απέκτησαν έναν λιγότερο πρακτικό και πιο φιλοσοφικό χαρακτήρα, επικεντρωμένο στο μυστικισμό και την αλχημεία ως οδό για τη θεουργία.

Έτσι προέκυψε ο Ερμητισμός, ως κίνημα των κατώτερων κοινωνικών τάξεων της κατεχόμενης Αιγύπτου, το οποίο διαδόθηκε ευρύτατα στη ρωμαϊκή Ανατολή κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. Οι Έλληνες που είχαν σπουδάσει στην Αίγυπτο και αλλού ήταν γνώστες των γραπτών του Ερμή του Τρισμέγιστου, αλλά δε μιλούσαν ανοικτά για αυτά τηρώντας όρκους μυστικότητας.

 
Έτσι, η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στον Ήλιο (Κυριακή), η δεύτερη στην Σελήνη (Δευτέρα), η τρίτη στον Άρη (Τρίτη), η τέταρτη στον Ερμή (Τετάρτη), η Πέμπτη στον Δία (Πέμπτη), η έκτη στην Αφροδίτη (Παρασκευή) και η έβδομη στον Κρόνο (Σάββατο).

Από τους Έλληνες οι ονομασίες των ημερών πέρασαν στους Ρωμαίους, χωρίς μεταβολές, αλλά μεταφρασμένες στην λατινική γλώσσα.

Αργότερα τις συναντούμε και σε άλλες διαλέκτους. Για παράδειγμα, η Δευτέρα ονομάζεται στα ιταλικά Lunedi από το Dies Lunae (ημέρα της Σελήνης), ενώ στα αγγλικά λέγεται Monday από την Μόνα, αρχαία ονομασία της Σελήνης. Η Τρίτη ονομάζεται Martedi από Dies Martis (ημέρα του Άρη), ενώ στα αγγλικά λέγεται Tuesday προς τιμή του θεού του νόμου Tiw. Η Τετάρτη ονομάζεται Mercoledi από το Dies Mercury (ημέρα του Ερμή), ενώ στα αγγλικά λέγεται Wednesday από τον αντίστοιχο θεό των Τευτόνων, τον Βόταν ή Οντίν. Η Πέμπτη ονομάζεται Giovedi από το Dies Jovis (ημέρα του Δία), ενώ στα αγγλικά λέγεται Thursday από τον σκανδιναβό θεό Θορ. Η Παρασκευή ονομάζεται Venerdi από το Dies Veneris (ημέρα της Αφροδίτης), ενώ στα αγγλικά λέγεται Friday και στα γερμανικά Freitag από την θεά του έρωτα Φρυγία, ταυτόσημη της Αφροδίτης. Οι Άγγλοι ονομάζουν το Σάββατο Saturday από το Saturn day (ημέρα του Κρόνου), και λένε την Κυριακή Sunday από το Sun day (ημέρα του Ηλίου).

 ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ


Δευτέρα ……………………………ΗΜΕΡΑ ΣΕΛΗΝΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
Τρίτη ……………………………….ΗΜΕΡΑ ΑΡΕΩΣ
Τετάρτη …………………………….ΗΜΕΡΑ ΕΡΜΟΥ
Πέμπτη …………………………….ΗΜΕΡΑ ΔΙΟΣ
Παρασκευή ………………………..ΗΜΕΡΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
Σάββατο ……………………………ΗΜΕΡΑ ΚΡΟΝΟΥ
Κυριακή ……………………………ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ


ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣΣΥΓΧΡΟΝΟΙ     ΑΤΤΙΚΗ             ΣΠΑΡΤΗ        ΔΕΛΦΟΙ
Ιανουάριος        ΓΑΜΗΛΙΩΝ         ΑΓΝΩΣΤΟΣ      ΔΑΔΑΦΟΡΙΟΣ
Φεβρουάριος     ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝ   ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΣ    ΠΟΙΤΡΟΠΙΟΣ
Μάρτιος             ΕΛΑΦΗΒΟΛΙΩΝ  ΓΕΡΑΣΤΙΟΣ      ΒΥΣΙΟΣ
Απρίλιος            ΜΟΥΝΥΧΙΩΝ       ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΣ    ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΣ
Μάιος                ΘΑΡΓΗΛΙΩΝ        ΔΕΛΧΙΝΙΟΣ      ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ
Ιούνιος             ΣΚΙΡΟΦΟΡΙΩΝ     ΦΛΙΑΣΙΟΣ        ΒΟΑΘΟΟΣ
Ιούλιος             ΕΚΑΤΟΜΒΑΙΩΝ    ΕΚΑΤΟΜΒΕΥΣ    ΙΛΑΙΟΣ
Αύγουστος       ΜΕΤΑΓΕΙΤΝΙΩΝ    ΚΑΡΝΕΙΟΣ       ΘΕΟΞΕΝΙΟΣ
Σεπτέμβριος      ΒΟΗΔΡΟΜΙΩΝ     ΠΑΝΑΜΟΣ        ΒΟΥΚΑΤΙΟΣ
Οκτώβριος        ΠΥΑΝΕΨΙΩΝ        ΗΡΑΣΙΟΣ          ΗΡΑΙΟΣ
Νοέμβριος        ΜΑΙΜΑΚΤΗΡΙΩΝ   ΑΠΕΛΛΑΙΟΣ      ΑΠΕΛΛΑΙΟΣ
Δεκέμβριος       ΠΟΣΕΙΔΕΩΝ         ΔΙΟΣΘΥΟΣ        ΑΓΝΩΣΤΟΣ


ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δώδεκα (12) μήνες, όπως έχουμε και εμείς σήμερα. Στην αρχαία Αθήνα κάθε μήνας είχε 30 ημέρες (πλήρης μήνας) ή 29 ημέρες (κοίλος μήνας).

Οι μήνες αυτοί και οι αντιστοιχίες τους με τους σημερινούς αναφέρονται παρακάτω:

ΑΤΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


Εκατομβαίων (30 ημέρες) 16 Ιουλίου – 15 Αυγούστου

Μεταγειτνιών (29 ημέρες) 16 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου

Βοηοδρομιών (30 ημέρες) 16 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου

Πυανεψιών (29 ημέρες) 16 Οκτωβρίου – 15 Νοεμβρίου

Μαιμακτηριών (30 ημέρες) 16 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου

Ποσειδεών (29 ημέρες) 16 Δεκεμβρίου – 15 Ιανουαρίου

Γαμηλιών (30 ημέρες) 16 Ιανουαρίου – 15 Φεβρουαρίου

Ανθεστηριών (29 ημέρες) 16 Φεβρουαρίου – 15 Μαρτίου

Ελαφηβολιών (30 ημέρες) 16 Μαρτίου – 15 Απριλίου

Μουνιχιών (29 ημέρες) 16 Απριλίου – 15 Μαϊου

Θαργηλιών (30 ημέρες) 16 Μαϊου – 15 Ιουνίου

Σκιροφοριών (29 ημέρες) 16 Ιουνίου – 15 Ιουλίου

Η πρώτη ημέρα κάθε μήνα ονομαζόταν νουμηνία.

 

 

 

 

 


 

Οι Φαναριώτες και η πραγματική καταγωγή τους..

Με τον όρο Φαναριώτες προσδιορίζεται ένα σύνολο οικογενειών που έζησε στην Κωνσταντινούπολη γύρω από τη συνοικία του Φαναρίου μετά την άλωση. Οι Φαναριώτες αποτελούσαν μια οικονομική και κοινωνική ελίτ της Κωνσταντινούπολης, η οποία από το 1661 έως το 1821 κατείχε υψηλά κρατικά αξιώματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι Φαναριώτες διαπνέονταν από μια συνείδηση αριστοκρατικής καταγωγής, καθώς θεωρούνταν ως απόγονοι των Βυζαντινών που παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη μετά την άλωση και διαμόρφωσαν την ελληνοχριστιανική ελίτ της πόλης. Ωστόσο, τα χρόνια λίγο πριν ή μετά την άλωση τα περισσότερα μέλη των αριστοκρατικών βυζαντινών οικογενειών έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη και κατέφυγαν στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου, στην ιταλική χερσόνησο και τη Δυτική Ευρώπη.

Οπότε, αν παρέμειναν κάποιοι βυζαντινοί αριστοκράτες, σίγουρα αυτοί θα ήταν πολλοί λίγοι και ίσως να αξιοποιήθηκαν από τον Σουλτάνο Μεχμέτ Β΄ ως σύμβουλοι στις υποθέσεις της αυτοκρατορίας. Μάλιστα, μέλη των βυζαντινών αριστοκρατικών οικογενειών φαίνεται μέσα από πηγές πως διατήρησαν μετά την άλωση εξέχουσα κοινωνική και οικονομική θέση. Τουλάχιστον μέχρι τον 16ο αιώνα μαρτυρούνται από οθωμανικής πηγές πως Καντακουζηνοί, Παλαιολόγοι, Χαλκοκονδύληδες και Ράλληδες ήταν εκμισθωτές δημοσίων προσόδων και ο χώρος που κινούνταν οι πλούσιοι ήταν η περιοχή γύρω από τον Γαλατά.

Από τα μέσα του 17ου αιώνα όμως δημιουργήθηκε μια νέα κοινωνική ομάδα νεόπλουτων, που αναδείχτηκε μέσα από τις γενικότερες ανακατατάξεις στην οθωμανική κοινωνία. Έτσι, οι ελληνορθόδοξοι υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που συγκεντρώθηκαν γύρω από το Φανάρι έμειναν στην ιστορία ως Φαναριώτες και από τον 18ο έως την έκρηξη της ελληνικής επανάστασης κατείχαν σημαντικά κρατικά αξιώματα.

Οι Φαναριώτες, λοιπόν, ήταν άνθρωποι που δημιούργησαν μεγάλες περιουσίες μετά τον 17ο αιώνα, διακρίνονταν για τη φιλομάθεια και υιοθέτησαν την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα. Εκείνη την εποχή όποιος πλούσιος ήθελε να διεκδικήσει κύρος και δύναμη, έπρεπε να αποκτήσει συγγενικές σχέσεις με τους Φαναριώτες και να υιοθετήσει την ελληνική γλώσσα και παιδεία. Υπήρχαν μάλιστα ανάμεσα στους Φαναριώτες και Ρουμανικές οικογένειες, όπως των Ρακοβίτσα και Καλλιμάχη, που εξελληνίστηκαν εκούσια γι’ αυτόν τον σκοπό. Αλλά και οι υπόλοιπες ελληνικές οικογένειες των Φαναριωτών δεν προέρχονταν από τους βυζαντινούς άρχοντες, αλλά είχαν ταπεινή καταγωγή, όπως ήταν οι Σούτσοι. Άλλες γνωστές οικογένειες Φαναριωτών κατάγονταν από τον Πόντο, όπως ο Υψηλάντης και ο Μουρούζης, ενώ η οικογένεια Γκίκα κατάγονταν από την Ήπειρο.

Συνεπώς, οι Φαναριώτες που αναδείχθηκαν στα αξιώματα του Μεγάλου Διερμηνέα της Υψηλής Πύλης, του Διερμηνέα του Στόλου και των Ηγεμόνων της Βλαχίας και της Μολδαβίας εντάχθηκαν στην ελληνορθόδοξη αριστοκρατία αλλά αποτελούσαν ένα εθνοτικό και γεωγραφικό μωσαϊκό, χωρίς να αποτελούν μια ενιαία εθνική ομάδα με ρίζες στη βυζαντινή αριστοκρατία.

 

 

 

 


 

Το μυστήριο γύρω από τον πρώτο μαραθωνοδρόμο της ιστορίας

Μπορεί να έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με το “νενικήκαμεν” των Αρχαίων Ελλήνων στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ , δεν είναι όμως καθόλου βέβαια πως ο ημεροδρόμος (αγγελιαφόρος) Φειδιππίδης είχε πράγματι κάποια σχέση με την αναγγελία της νίκης, πολλώ δε μάλλον ότι πέθανε εξουθενωμένος μετά από αυτή. Αν πιστέψει κανείς τον Ηρόδοτο, ο οποίος είναι και η πλησιέστερη πηγή στα γεγονότα, ο Φειδιππίδης έκανε κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό, όχι όμως μετά τη μάχη, αλλά πριν την πραγματοποιήσή της.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον ιστορικό όταν οι Αθηναίοι έμαθαν για την απόβαση των Περσών στο Μαραθώνα έστειλαν το Φειδιππίδη στη Σπάρτη για να ζητήσει τη στρατιωτική συμβολή των Λακεδαιμονίων. Ο δρομέας κάλυψε μια απόσταση 240 χλμ σε δύο μέρες, ωστόσο εκείνοι επικαλέστηκαν θρησκευτικούς λόγους για τους οποίους ήταν αδύνατον να αναχωρήσουν πριν περάσουν έξι μέρες, δηλαδή μετά την πανσέληνο. Πράγματι την επομένη της πανσελήνουν οι Σπαρτιάτες με πλήρη εξοπλισμό άρχισαν να περπατούν 14 ώρες τη μέρα, φτάνοντας στην Αθήνα μετά από τρεις μέρες, μόνο που η μάχη είχε ήδη τελειώσει νικηφόρα για τους Αθηναίους. Ο Φειδιππίδης όπως γίνεται αντιληπτό φαίνεται να βγήκε σώος και αβλαβής από τη διαδρομή, ενώ ο Ηρόδοτος δεν αναφέρει τίποτε για την ταυτότητα του αγγελιαφόρου που μετέφερε την χαρμόσυνη είδηση. Η ερμηνεία που έχει δοθεί γι’αυτή την παράλειψη του Ηροδότου, ο οποίος κατά τα άλλα είναι “λαλίστατος” για την πρώτη σπουδαία αυτή μάχη των Περσικών πολέμων, είναι πως η απόσταση Μαραθώνα – Αθήνας ήταν αμελητέα μπροστά σε εκείνη μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, άρα δε θεωρήθηκε η κάλυψή της ως κάτι ασυνήθιστο ή αξιοσημείωτο.

Φειδιππίδης - Βικιπαίδεια

Δεν είναι τυχαίο πως οι αναφορές στην αναγγελία της είδησης ξεκινούν από τις πηγές 150 χρόνια μετά τη μάχη, ενώ ως προς την ταυτότητα του δρομέα υπάρχει μεγάλη διχογνωμία μεταξύ των ιστορικών. Ο Ηρακλείδης από τον Πόντο για παράδειγμα αναφέρει ως αγγελιαφόρο το Θέρσιππο από τον αρχαίο δήμο τον Ερωέων, προσθέτοντας ωστόσο ότι στην εποχή του αλλά και προγενέστερα ο ημεροδρόμος της νίκης θεωρούνταν ο Ευκλής, ο οποίος αφού έφτασε ένοπλος στα τείχη της πόλης, πρόλαβε μόνο να πει “χαίρεται και χαίρομεν” και στη συνέχεια ξεψύχησε, παράδοση που αργότερα αποδόθηκε στο Φειδιππίδη. Φαίνεται όμως ότι και η γλωσσική παραφθορά έπαιξε το ρόλο του, καθώς ο Λουκιανός, το 2ο μ.Χ αιώνα επαναλαμβάνει το εν λόγω περιστατικό με πρωταγωνιστή κάποιον Φιλιππίδη, όνομα που αναφέρει και ο διάσημος περιηγητής του 2ου μΧ αιώνα Παυσανίας.

Μυστήριο καλύπτει και την ακριβή διαδρομή που ακολούθησε ο ημεροδρόμος, όπως κι αν λεγόταν, το μόνο βέβαιο είναι πως δεν είχε σχέσει με τη σύγχρονη διαδρομή 42χλμ του Μαραθωνίου, η οποία καθιερώθηκε κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 στη βάση του τότε διαθέσιμου συγκοινωνιακού δικτύου. Η διαδρομή αυτή ήταν ανύπαρκτη στην αρχαιότητα και ως πιθανή πραγματική διαδρομή έχει προταθεί εκείνη των 34 χλμ μεταξύ Μαραθώνα-αρχαίας Εκάλης και Αθηνών.

Τι θα συνέβαινε αν ο Φειδιππίδης έτρεχε σήμερα τον Μαραθώνιο | Oneman.gr

‘Οπως και να ‘χει, από τη στιγμή που καθιερώθηκε, η παράδοση για τον αγγελιοφόρο πέρασε από στόμα σε στόμα γεννώντας διάφορες λαϊκές παραλλαγές μεταξύ των κατοίκων της Αττικής.  Σύμφωνα με μία από αυτές, οι αγγελιαφόροι μετά τη μάχη ήταν δύο, ένας με άλογο που δεν έφτασε ποτέ, κι ένας πεζός κι οπλισμένος. Ο πρώτος πήγε από το Χαλάνδρι και ο δεύτερος από τη Σταμάτα, που πήρε το όνομά της υποτίθεται από τις φωνές των γυναικών που του φώναζαν “Σταμάτα, σταμάτα”. Τέλος έφθασε στο Ψυχικό, που ονομάστηκε έτσι καθώς εκεί ξεψύχησε ο ημεροδρόμος. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο τόπος θανάτου ήταν οι σημερινοί Αμπελόκηποι, αρχικά Αγγελόκηποι καθώς εκεί είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ο αγγελιοφόρος. Είναι ενδιαφέρον που η λαϊκή μνήμη διέσωσε την ιστορικά ακριβή πληροφορία πως οι αγγελιοφόροι της μάχης έφερναν τα μηνύματά τους οπλισμένοι, με στόχο να εμψυχώσουν τον πληθυσμό αλλά κυρίως να μη θεωρηθούν ριψάσπιδες που είχαν παρατήσει τη μάχη.


Το κίνημα της Θεσσαλονίκης το 1916 . Τα προεόρτια του εθνικού διχασμού

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ελληνική ιστορική κουλτούρα και στη συλλογική μνήμη. Προηγήθηκαν άλλωστε αυτού οι νικηφόροι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ενώ ακολούθησαν η Μικρασιατική Εκστρατεία και η τραυματική Καταστροφή.Κι όμως, εξαιτίας του Μεγάλου Πολέμου, των συμμαχιών που δημιουργήθηκαν και των συγκρούσεων που ξέσπασαν, η Ελλάδα χωρίστηκε στα δύο και βίωσε έναν «άτυπο» εμφύλιο πόλεμο ο οποίος έμελλε να έχει πολλαπλές επιπτώσεις ως και τη δεκαετία του 1940. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος είχαν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη στάση της χώρας. Ο Κωνσταντίνος επέμενε στην ουδετερότητα της Ελλάδας, η οποία όμως εμμέσως ωφελούσε τις Κεντρικές Δυνάμεις (τη Γερμανία και την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία), ενώ ο Βενιζέλος προσδοκούσε οφέλη από τη συμμαχία με την Αντάντ (δηλαδή την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία και από το 1915 την Ιταλία).Κωνσταντίνος κατά Βενιζέλου

Η αντίθεση Κωνσταντίνου και Βενιζέλου κλιμακώθηκε από τον Φεβρουάριο του 1915, όταν η Αντάντ ξεκίνησε επιχειρήσεις στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Η άρνηση του Κωνσταντίνου να επιτρέψει τη συμμετοχή της Ελλάδας οδήγησε στην παραίτηση του Βενιζέλου. Ο Δ. Γούναρης, ιδρυτής του Κόμματος των Εθνικοφρόνων, ανέλαβε πρωθυπουργός, αλλά στις εκλογές του Μαΐου 1915 οι Φιλελεύθεροι κέρδισαν. Οταν η Βουλγαρία ετοιμάστηκε να κινηθεί κατά της Σερβίας τον Σεπτέμβριο του 1915, ο Βενιζέλος επεδίωξε ξανά την ενεργό ανάμειξη της Ελλάδας, ενώ οι δυνάμεις της Αντάντ πραγματοποίησαν απόβαση στη Θεσσαλονίκη. Ο Βενιζέλος εξωθήθηκε σε νέα παραίτηση που σήμανε την αρχή μιας ιδιαίτερα ασταθούς αλλά και συγκρουσιακής εποχής. Συγκροτήθηκαν οι βραχύβιες κυβερνήσεις των Αλ. Ζαΐμη και Στ. Σκουλούδη, ενώ στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1915 οι Φιλελεύθεροι απείχαν. Τον ίδιο καιρό τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας καταστρατηγήθηκαν πανταχόθεν. Οι Γάλλοι κατέλαβαν την Κέρκυρα με στόχο να βοηθήσουν στην αναδιοργάνωση του σερβικού στρατού, ενώ λίγους μήνες αργότερα γερμανικά και βουλγαρικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Μακεδονία και έφτασαν ως το οχυρό Ρούπελ. Οι Βούλγαροι απλώθηκαν στη συνέχεια στην Ανατολική και σε τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας.Η χώρα «κομμένη» στα δύοΣε αυτό το κλίμα, τον Αύγουστο του 1916 βενιζελικοί αξιωματικοί πρωτοστάτησαν στο «Κίνημα της Θεσσαλονίκης» επιδιώκοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ αλλά και την απόκρουση των βουλγαρικών δυνάμεων από ελληνικά εδάφη. Ηδη από τον Δεκέμβριο του 1915 η Επιτροπή Εθνικής Αμυνας είχε συγκροτηθεί στη Θεσσαλονίκη φοβούμενη βουλγαρική εισβολή. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κατάληψη της Καβάλας από τους Βουλγάρους. Ο Βενιζέλος μετέβη από την Κρήτη όπου είχε συγκροτήσει προσωρινή κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1916. Η χώρα ουσιαστικά κόπηκε στα δύο. Μια «ουδέτερη ζώνη» χώριζε τις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δύο κυβερνήσεων. Στην Αθήνα ανέλαβαν τα ηνία της διακυβέρνησης ο Ν. Καλογερόπουλος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Λάμπρος. Μετά την άρνηση της κυβέρνησης να παραδώσει πολεμικό υλικό, δυνάμεις της Αντάντ κατέλαβαν τον Πειραιά, ενώ ξέσπασαν συγκρούσεις με ένοπλες ομάδες πολιτών που προέρχονταν κυρίως από τους φιλοβασιλικούς συνδέσμους των Επιστράτων. Η εξωτερική πολιτική αποτελούσε μία μόνο πτυχή του ζητήματος, αφού σύντομα έγινε σαφές ότι υπέφωσκαν ιδιαίτερα έντονες πολιτικές και ιδεολογικές αντιθέσεις μεταξύ βασιλικών και βενιζελικών. Διαφορές ανάμεσα σε μια παλιά και σε μια νεότερη πολιτική τάξη, ανάμεσα στην «παλαιά Ελλάδα» και στις λεγόμενες «νέες χώρες» αλλά και ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, τάξεις και συλλογικότητες πολλαπλασίασαν την ένταση των γεγονότων.Η απονομιμοποίηση του καθεστώτος μετά τις παραιτήσεις του Ελ. Βενιζέλου αλλά και η κυριαρχία απολυταρχικών και συντηρητικών φιλοβασιλικών δυνάμεων προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις. Η αίσθηση της εθνικής ταπείνωσης, από την άλλη πλευρά, λόγω των απροκάλυπτων επεμβάσεων της Αντάντ, πολλαπλασίασε την κριτική στις πολιτικές του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην Αθήνα ξέσπασαν βίαιοι διωγμοί κατά βενιζελικών πολιτών, που έμειναν στην Ιστορία ως «Νοεμβριανά», με πρωτοβουλία κυρίως των Επιστράτων. Η Αντάντ απέκλεισε την «Παλαιά Ελλάδα», ενώ τον Δεκέμβριο του 1916 ο Ελ. Βενιζέλος αναθεματίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Θεόκλητο στο Πεδίον του Αρεως.Η κυριαρχία του φανατισμού

Σταδιακά η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης επέκτεινε την επιρροή της σε άλλες περιοχές, ενώ η Αντάντ πίεσε τον Κωνσταντίνο να εγκαταλείψει τη χώρα και να αντικατασταθεί από τον γιο του Αλέξανδρο. Τον Ιούνιο του 1917 ο Βενιζέλος συγκρότησε νέα κυβέρνηση Φιλελευθέρων στη χώρα, «νεκρανασταίνοντας» τη λεγόμενη «Βουλή των Λαζάρων» του 1915. Εξέχοντες πολιτικοί του αντίπαλοι εξορίστηκαν, ενώ ξεκίνησαν εκκαθαρίσεις στον στρατό και στη διοίκηση.Το Κίνημα της Θεσσαλονίκης κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του Εθνικού Διχασμού. Ωστόσο όλες οι εξελίξεις και τα γεγονότα του Διχασμού ανέδειξαν ένα ιδιαίτερα σύνθετο πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τοπίο. Οι διαφωνίες βασιλιά και Βενιζέλου για τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο έχουν φυσικά ρόλο στην υπόθεση. Αλλες πλευρές του Διχασμού όμως δεν πρέπει να υποτιμώνται. Ελίτ και λαϊκά στρώματα βρέθηκαν σε διάσταση, φορείς και πρόσωπα του παλαιότερου πολιτικού κόσμου συγκρούστηκαν με ανερχόμενες δυνάμεις, διαφορές ανάμεσα στις «παλιές» και στις «νέες» χώρες της ελληνικής επικράτειας έγιναν ορατές, οργανώσεις παραστρατιωτικού χαρακτήρα όπως οι Επίστρατοι άρχισαν να δραστηριοποιούνται, ο ιδεολογικός και πολιτικός φανατισμός κυριάρχησε. Στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα βγήκε στο πλευρό των νικητών αλλά ήταν διχασμένη και αποσταθεροποιημένη. Η δίνη της Μικρασιατικής Εκστρατείας και η Καταστροφή που επακολούθησε επρόκειτο να την οδηγήσουν σύντομα σε μια νέα εποχή.

 

 

 

 

 

 


 31 χρόνια πριν ένας άντρας στεκόταν μπροστά από ένα τανκ και γινόταν ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης. Το όνομά του και η τύχη του όμως δεν θα γίνονταν ποτέ γνωστά…


Ο δρόμος ήταν έρημος. Κανείς δεν περπατούσε πια στα πεζοδρόμια και το μόνο που θύμιζε την κόλαση της προηγούμενης μέρας ήταν ένα μισοκαμένο λεωφορείο που στεκόταν ακόμα όρθιο στην άκρη του δρόμου. Τα σημάδια από το αίμα των φοιτητών που είχε χυθεί στην άσφαλτο και είχαν ξεπλυθεί πρόχειρα ήταν ακόμα νωπά. Στο κέντρο της μεγάλης λεωφόρου ένα κομβόι από τανκ έκανε τη μεγαλειώδη πορεία του καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η πλατεία Τιενανμέν ανήκει πλέον στον στρατό. Μέχρι που ένας άντρας με δυο σακούλες στα χέρια άλλαξε την ιστορία.

Το ιστορικό πλαίσιο

Είχαν περάσει λιγότερες από 24 ώρες από τότε που η κόλαση ξέσπασε. Στις 4 Ιουνίου η κυβέρνηση της Κίνας αποφασίζει ότι έχει ήδη ανεχθεί πολύ τους χιλιάδες διαδηλωτές – κυρίως φοιτητές – που βρίσκονται στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο από τις 15 Απριλίου. Εκεί διαδήλωναν ειρηνικά ζητώντας περισσότερες πολιτικές ελευθερίες και μια στροφή προς τον δημοκρατία επηρεασμένοι από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί εκείνη την εποχή και την περεστρόικα που έχει ξεκινήσει στη Σοβιετική Ένωση.

Στις 4 Ιουνίου στην πλατεία εμφανίζονται εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες μαζι με άρματα μάχης. Δίνουν τελεσίγραφο στους διαδηλωτές που έχουν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα να διαλυθούν σε μια ώρα. Πέντε λεπτά μετά το τελεσίγραφο, οι στρατιώτες αρχίζουν να πυροβολούν αδιακρίτως. Οι διαδηλωτές οπλισμένοι με ό, τι βρίσκουν μπροστά τους- πέτρες, ξύλα, σίδερα – προσπαθούν να αμυνθούν, άλλοι τρέχουν να σωθούν και οι υπόλοιποι με αυτοσχέδια φορεία μαζεύουν τα πρώτα θύματα της τραγωδίας. Χιλιάδες θα συλληφθούν, ενώ άγνωστος παραμένει ως τώρα ο αριθμός των νεκρών. Ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας μιλά για 2.400 νεκρούς, ενώ οι επίσημες αρχές του ΚΚΚ ρίχνουν τον αριθμό στους 241.

Μια μέρα μετά μπουλντόζες είχαν πάρει τα νεκρά σώματα που κείτονταν στους δρόμους και το αίμα που είχε πέσει στην άσφαλτο είχε καθαριστεί με μάνικες. Τα τανκς είχαν καταλάβει τους δρόμους κι οι τραυματίες είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, ενώ χιλιάδες βρίσκονταν πια στη φυλακή.

Ο άντρας μπροστά στα τανκ

Στις 5 Ιουνίου, από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου απέναντι από την βόρεια πλευρά της Τιενανμέν, ο φωτογράφος Τζεφ Γουάιντερ του Associated Press ήταν έτοιμος να απαθανατίσει τα τανκ που στοιχισμένα έκαναν «παρέλαση» στο δρόμο. Τότε, κοιτώντας από το μάτι της κάμεράς του και ενώ ήταν έτοιμος για το «κλικ» είδε έναν άντρα να εμφανίζεται ξαφνικά στο πλάνο του. Ο Γουάιντερ εκνευρίστηκε καθώς του «χαλούσε» την φωτογραφία που ετοιμαζόταν να βγάλει. Ο άντρας φορούσε μαύρο παντελόνι και λευκό πουκάμισο και στα χέρια του κρατούσε δύο σακούλες σαν να γύριζε μόλις από τα ψώνια του. Έμοιαζε να έχει έρθει από έναν άλλο κόσμο, μακριά από αυτήν την κόλαση. Άρχισε να διασχίζει τον κόσμο και τότε έκανε αυτό που κανείς δεν περίμενε.

Ο άντρας σταμάτησε στη μέση του δρόμου, γύρισε και στάθηκε ακριβώς απέναντι από τα τανκ που έρχονταν κατά πάνω του. Προφανώς αιφνιδιασμένος ο οδηγός του πρώτου τανκ σταμάτησε, όπως και όλα τα τανκ που το ακολουθούσαν. Για λίγα δευτερόλεπτα κανείς δεν κουνιόταν. Ο άντρας κουνάει τα χέρια του σαν να τους κάνει νόημα να φύγουν. Ο οδηγός του τανκ προσπάθησε να αλλάξει την πορεία του και να περάσει δίπλα από τον άντρα, ωστόσο ο άγνωστος με τις σακούλες μπήκε και πάλι μπροστά του. Το άρμα αναγκάστηκε τότε να σβήσει την μηχανή του και το ίδιο έκαναν και τα υπόλοιπα. Και πάλι κανείς δεν κουνιόταν.

Λίγο μετά με τις ριπές των όπλων να πέφτουν συνεχώς τριγύρω, ο άντρας κρατώντας πάντα τις σακούλες του ανέβηκε πάνω στο πρώτο τανκ και προσπάθησε να βρει το άνοιγμα για να μιλήσει στο πλήρωμά του. Όταν κάποιος βγήκε από την καταπακτή μίλησε για λίγα δευτερόλεπτα μαζί του και στη συνέχεια ο άντρας κατέβηκε. Τα άρματα έβαλαν και πάλι μπροστά τις μηχανές τους και ξεκίνησαν να προχωρούν με ταχύτητα. Ο διαδηλωτής έβαλε και πάλι μπροστά το σώμα του με το πρώτο άρμα να σταματά.

Λίγο μετά ένας άντρας με ποδήλατο εμφανίζεται, πάει κοντά και κάτι του λέει. Σύντομα δύο ακόμα άντρες που φορούν μπλε πουκάμισα έρχονται τρέχοντας και παίρνουν τον άντρα μακριά.

Το περιστατικό είχε διαρκέσει για περίπου 3,5 λεπτά ωστόσο η εικόνα του άντρα μπροστά από το τανκ θα γινόταν το απόλυτο σύμβολο αντίστασης απέναντι σε κάθε είδους καταπίεσης. Η εμβληματική φωτογραφία του Τζεφ Γουάιντερ που αποτύπωσε την μοναδική αυτή στιγμή θα ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και θα στείλει παντού το μήνυμα. Όλοι θα αναζητήσουν αυτόν τον θαρραλέο άντρα, ωστόσο κανείς δεν θα μπορέσει να τον βρει ξανά.

Οι θεωρίες

Σήμερα, 31 χρόνια μετά η ταυτότητα και η τύχη του άντρα αυτού που στάθηκε τόσο γενναία απέναντι στα άρματα είναι παντελώς άγνωστα. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά ποιος ήταν ούτε και τι απέγινε στη συνέχεια, αν και οι θεωρίες γύρω από αυτό είναι πολλές.

Αρχικά, είχε προταθεί ότι ο άντρας ήταν ο 19χρονος φοιτητής αρχαιολογίας Ουάνγκ Ουεϊλίν, κάτι που ωστόσο δεν αποδείχθηκε ποτέ. Ο Ουεϊλίν θεωρείται ότι αργότερα αντιμετώπισε κατηγορίες για πολιτικό χουλιγκανισμό και απόπειρα υπονόμευσης μελών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Ωστόσο, στην εσωτερική αλληλογραφία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αναφέρεται πως δεν μπορούσαν να βρουν ποιος ήταν ο διαδηλωτής, σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Χονγκ Κονγκ το οποίο απέκτησε πρόσβαση στα έγγραφα αυτά. Μάλιστα, στα έγγραφα ένα μέλος του κόμματος σημειώνει: «Δεν μπορούμε να τον βρούμε. Μάθαμε το όνομα του από τους δημοσιογράφους. Κάναμε ελέγχους μέσω υπολογιστών αλλά δεν μπορούμε να τον βρούμε ανάμεσα στους νεκρούς ή τους φυλακισμένους».

Μια άλλη θεωρία, την οποία πρόβαλε ένας βοηθός του Αμερικανού προέδρου Νίξον που βρισκόταν στην Κίνα, ανέφερε ότι ο άντρας αυτός εκτελέστηκε 14 ημέρες αργότερα. Άλλες πηγές αναφέρουν πως εκτελέστηκε λίγους μήνες αργότερα. Από την άλλη υπάρχει και η θεωρία που προτάσσει ότι ο άντρας αυτός δεν είχε καμία επίπτωση για την πράξη του και συνέχισε να ζει κανονικά στο Πεκίνο.

Ο Ζιάνγκ Ζεμίν, τότε γενικός γραμματέας του κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και μετέπειτα πρόεδρος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε το 1990 σε αμερικανικό τηλεοπτικό μέσο ρωτήθηκε σχετικά με το τι απέγινε ο άντρας. Ο Ζεμίν απάντησε αρχικά στα κινεζικά λέγοντας: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω το κατά πόσο αυτός ο νέος άντρας που αναφέρατε συνελήφθη ή όχι» και κατόπιν συμπλήρωσε μιλώντας στα αγγλικά «Νομίζω ποτέ δεν σκοτώθηκε». Ο Ζεμίν μίλησε ξανά για το θέμα το 2000 στο «60 Minutes»  του αμερικανικού δικτύου CBS. Πάλι ανέφερε: «Δεν συνελήφθη ποτέ.  Δεν ξέρω που είναι τώρα».

Η κυβέρνηση της Κίνας κατόπιν προέβαλε το περιστατικό ως παράδειγμα του ανθρωπισμού που διαπνέει τον στρατό της χώρας καθώς ο διαδηλωτής δεν… συνεθλίβη από το άρμα. Την άποψη αυτή επανέλαβε ο Ζεμίν και στην συνέντευξη του 2000.

Άγνωστο παραμένει ακόμα ποιοι είναι οι άντρες οι οποίοι εμφανίζονται και τον παίρνουν μακριά. Κάποιοι λένε ότι είναι άλλοι διαδηλωτές που προσπαθούν να τον φυγαδεύσουν, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι μέλη της κυβέρνησης ή αστυνομικοί με πολιτικά που τον συλλαμβάνουν.

Ο αντίκτυπος

Η εικόνα του άνδρα μπροστά από το άρμα έγινε σύμβολο της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν, ενώ η φωτογραφία του θεωρείται πλέον μια από τις πιο ιστορικές του 20ου αιώνα.

Η στιγμή από πιο μακρινή λήψη

Συνολικά, πέντε δυτικοί φωτογράφοι κατάφεραν να απαθανατίσουν το περιστατικό και ταυτόχρονα να σώσουν τα φιλμ από τις κατασχέσεις στις οποίες προχωρούσαν οι κινεζικές αρχές.  Οι φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στα περιοδικά Time και Life δόθηκαν από τους δημοσιογράφους σε ένα Γάλλο φοιτητή ο οποίος τα μετέφερε λαθραία έξω από τη χώρα εντός ενός κουτιού τσαγιού, ενώ αυτές του Newsweek μεταφέρθηκαν εκτός της Κίνας από τον ίδιο τον δημοσιογράφο του.

Η πιο διάσημη φωτογραφία του γεγονότος που συγκαταλέγεται στις 100 εμβληματικότερες του 20ου αιώνα είναι αυτή που τραβήχτηκε από τον Τζεφ Γουάιντερ, ο οποίος την τράβηξε με χρήση τηλεφακού από τον 6ο όροφο του μπαλκονιού ενός ξενοδοχείου στην περιοχή, στα περίπου 800 μέτρα απόσταση από το σημείο του φοιτητή απέναντι στα άρματα μάχης. Η φωτογραφία του προτάθηκε εκείνον τον χρόνο για βραβείο Πούλιτζερ, ενώ το φιλμ που την περιείχε κατάφερε να διασωθεί γιατί ένας Αμερικανός φοιτητής που βρισκόταν μαζί με τον Γουάιντερ, ο Κιρκ Μάρτσεν, το εβαλε στο εσώρουχό του και μπόρεσε να το κρύψει.

Την ίδια στιγμή όμως το περιστατικό με τον άντρα του τανκ και συνολικά τα γεγονότα της εξέγερσης στην Τιενανμέν είναι σχεδόν άγνωστα στην Κίνα. Μέχρι και σήμερα το θέμα είναι ταμπού και απαγορεύεται κάθε αναφορά στα γεγονότα του 1989. Μάλιστα, την 4η Ιουνίου η κυβέρνηση μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα που θα μπορούσαν να παρέχουν… ανάλογη πληροφόρηση. Την ίδια ώρα φέτος κινεζικά ΜΜΕ και ορισμένοι αξιωματούχοι του Πεκίνου εκφράζουν την υποστήριξή τους για τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της αστυνομικής βαναυσότητας με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Μάλιστα, μια έρευνα αμερικανικού τηλεοπτικού μέσου που έγινε πριν λίγα χρόνια ανέφερε πως η νέα γενιά των Κινέζων δεν φαίνεται γνωρίζει καλά ή μπορεί να μην γνωρίζει καθόλου τι συνέβη το 1989 στην Τιενανμέν. Την ίδια στιγμή οι φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις, όπως και αυτή του άντρα με τα τανκ, είναι απαγορευμένες στην Κίνα. Το 2019, στην επέτειο των 30 ετών από την εξέγερση, ο δημοσιογράφος του BBC, Τζον Σάντγουορθ βρέθηκε στο Πεκίνο και έδειξε την φωτογραφία με τον άντρα σε πολλούς περαστικούς. Το 80% αυτών δεν την αναγνώρισε και δήλωσε ότι δεν την είχε ξαναδεί, παρόλο που ήταν άνθρωποι που ζούσαν την εποχή των εξεγέρσεων. Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος κάποιοι φάνηκαν ότι πράγματι δεν την γνώριζαν ωστόσο άλλοι μάλλον δεν ήθελαν να το παραδεχθούν. Μάλιστα, ένας από αυτούς τον ρώτησε: «πώς τολμάς να δείχνεις αυτήν την φωτογραφία εδώ;». Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και ο άντρας που στάθηκε απέναντι από το άρμα, εάν ζει ακόμα, δεν γνωρίζει ούτε και ο ίδιος τον αντίκτυπο της κίνησής του.

Ακόμα κι έτσι, ακόμα και αν η ίδια Κίνα θέλει να τον ξεχάσει, ο άντρας αυτός κατάφερε με μια τόσο απλή αλλά και τόσο δυνατή κίνηση να γίνει ένα παγκόσμιο σύμβολο απέναντι σε κάθε κυβερνητική καταπίεση. Και ίσως τελικά δεν έχει τόση σημασία ποιο ήταν το όνομα του, αλλά αυτό που μετρά είναι η ίδια η κίνησή του και το παράδειγμα που έδωσε με αυτήν. «Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει», έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης στην «Αναφορά στον Γκρέκο». Ο άντρας αυτός έκανε ακριβώς αυτό και επιβεβαίωσε απόλυτα τα λόγια του συγγραφέα.


Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΓΓΛΙΑΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΟΚΛΑΝΤ ΤΟ 1982

Στις 2 Απριλίου του 1982, η Αργεντινή και η Μεγάλη Βρετανία συγκρούστηκαν ένοπλα για την κυριαρχία των νησιών Φώκλαντ ή Μαλβίνας, κατά τους Αργεντινούς. Τα Φώκλαντ είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με δύο μεγάλα νησιά (Ανατολικό και Δυτικό Φώκλαντ) και περισσότερα από 200 μικρότερα, που βρίσκονται 450 χλμ. περίπου ανατολικά της Γης του Πυρός, στο νοτιότερο άκρο της αμερικανικής ηπείρου. Το ζήτημα του καθεστώτος των νησιών βρίσκεται στο προσκήνιο από το 1830, όταν οι Βρετανοί κατέλαβαν τα νησιά. Έκτοτε, η Αργεντινή, ανεξάρτητο κράτος από το 1816, επεδίωκε την προσάρτησή τους.

Το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών Φώκλαντ παραμένει στην επικαιρότητα από το 1764, όταν τα νησιά κατοικήθηκαν για πρώτη φορά. Εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, που διατηρεί την κυριαρχία των νησιών, η Γαλλία, η Ισπανία και η Αργεντινή έχουν, κατά καιρούς, διεκδικήσει την κυριαρχία των Φώκλαντ.

Προπομπός του Πολέμου των Φώκλαντ υπήρξε το επεισόδιο της 19ης Μαρτίου του 1980, όταν 30 Αργεντινοί εργάτες αποβιβάστηκαν στη νήσο Νότια Γεωργία, περί τα 1.300 χλμ. μακριά από την ανατολική νήσο Φώκλαντ και ύψωσαν τη σημαία της Αργεντινής. Η Μεγάλη Βρετανία επιχείρησε να ανακαταλάβει τα νησιά στις 25 Μαρτίου του ίδιου έτους, αλλά τα περιπολικό πλοίο HMS Endurance, το οποίο είχε αποσταλεί για να απομακρύνει τους Αργεντινούς εργάτες, παρεμποδίστηκε από την κορβέτα του ναυτικού της Αργεντινής Guerrico.

Τα αίτια του πολέμου ήταν οικονομικής φύσεως. Η δικτατορία του Λεοπόλντο Γκαλτιέρι είχε φέρει τον λαό της Αργεντινής στα πρόθυρα της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης. Συγκεκριμένα, το 1981 ο πληθωρισμός στην Αργεντινή εκτινάχθηκε στο 600%, το εθνικό εισόδημα της χώρας μειώθηκε κατά 11,4% και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 22,9%. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι μισθοί να μειωθούν, σε πραγματικές τιμές, σε  ποσοστό 19,2%. Για την εκτόνωση των εσωτερικών προβλημάτων, το καθεστώς επεδίωξε να εκμεταλλευτεί ένα λεπτό εθνικό θέμα, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισαν την όλη επιχείρηση οι Αργεντινοί φαίνεται και από το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί της χώρας δεν είχαν καταστρώσει κανένα σοβαρό σχέδιο κατάληψης και φρούρησης των νησιών, διότι δεν περίμεναν ότι το Λονδίνο θα πολεμήσει για τα Φώκλαντ.

Ο στρατιωτικός σχεδιασμός για την κατάληψη των νησιών ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1982. Σύμφωνα με τα σχέδια επί χάρτου, η αποβατική δύναμη της Αργεντινής θα ήταν της  τάξεως των 3.000 στρατιωτών και τα νησιά θα έπρεπε να καταληφθούν εντός 48 ωρών. Στη συνέχεια, ένας στρατιωτικός διοικητής και 500 αστυνομικοί θα μετέβαιναν στα νησιά για τη διατήρηση της τάξης. Όταν όμως έγινε γνωστό ότι η Μεγάλη Βρετανία θα πολεμούσε για τα Φώκλαντ, η Αργεντινή μετέφερε άλλους 7.000 στρατιώτες και αριθμό ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών.

Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της επιχείρησης “Ροζάριο” (επιχείρηση κατάληψης των νησιών) τέθηκε και το θέμα της απομάκρυνσης των Βρετανών εποίκων και ο εποικισμός της περιοχής με Αργεντινούς πολίτες. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Αργεντινής έκρινε ότι μια τέτοια ενέργεια θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα της χώρας και έτσι αποφασίστηκε ότι όσοι κάτοικοι επιθυμούσαν να μεταναστεύσουν οικειοθελώς θα λάμβαναν οικονομική αποζημίωση για τις περιουσίες που θα άφηναν πίσω τους.

Η κατάληψη των νήσων

Την Παρασκευή 2 Απριλίου του 1982, 500 άνδρες του Στρατού της Αργεντινής αποβιβάστηκαν στο Ανατολικό Φώκλαντ, συνέλαβαν τη μικρή βρετανική φρουρά (84 άνδρες) και κατέλαβαν την πρωτεύουσα Πορτ Στάνλεϋ, την οποία και μετονόμασαν σε Πουέρτο Αρχεντίνο. Το Μπουένος Άιρες πίστευε ότι με την κατάληψη των νησιών θα έφερνε την κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ προ τετελεσμένων γεγονότων, οπότε στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις σχετικά με το οριστικό καθεστώς των νησιών, η Αργεντινή θα είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Όμως το Λονδίνο αντέδρασε δυναμικά κα κάλεσε την Αργεντινή να αποχωρήσει άμεσα από τα νησιά διαφορετικά θα κήρυττε πόλεμο.

 

Χάρτης της τακτικής κατάστασης. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Βρετανία ήταν η απόσταση.

Η Αργεντινή αρνήθηκε να εγκαταλείψει τα νησιά και η Θάτσερ ανακοίνωσε ότι τα Φώκλαντ θα ανακαταλαμβάνονταν με τη χρήση στρατιωτικής βίας. Προς επίτευξη του σκοπού αυτού κινητοποιήθηκε μια μεγάλη ναυτική δύναμη, η οποία με την αρωγή χερσαίων δυνάμεων, κινήθηκε προς την περιοχή.

Το Μπουένος Άιρες φαίνεται πως δεν είχε σχεδιάσει ούτε είχε προνοήσει για εναλλακτικά σχέδια και αυτό διότι οι στρατιωτικοί ιθύνοντες της Αργεντινής ήταν πεπεισμένοι πως το Λονδίνο δεν θα αντιδρούσε στην κατάληψη των νήσων. Άλλωστε, τα γεγονότα που επακολούθησαν κατέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι η Αργεντινή δεν είχε καταστρώσει κανένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει την αντίδραση της Μεγάλης Βρετανίας. Ο βρετανικός στόλος αναμενόταν να φθάσει στην περιοχή μέσα σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Επομένως, υπήρξε ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προετοιμαστεί ένα σχέδιο αποτροπής, έστω και την τελευταία στιγμή.

Ο Τύπος και η κοινή γνώμη στη Μεγάλη Βρετανία στάθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης και υποστήριξαν την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της χώρας. Οι ΗΠΑ βρέθηκαν εξαρχής σε δύσκολη θέση. Από τη μία ήταν σύμμαχοι του Λονδίνου, στα πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη ήταν και είναι σύμμαχοι της Αργεντινής, στα πλαίσιο του Συμφώνου του Ρίο. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ προβλέπει την ενεργοποίηση του άρθρου ασφαλείας 5, δηλαδή ότι επίθεση σε ένα μέλος ισοδυναμεί με επίθεση σε όλα τα μέλη, όταν η επίθεση λαμβάνει χώρα στο βόρειο ημισφαίριο της γης, ενώ το Σύμφωνο του Ρίο προβλέπει στρατιωτική συνδρομή εφόσον ένα κράτος-μέλος δεχθεί επίθεση. Και η Αργεντινή δεν είχε δεχθεί επίθεση από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στην αρχή της κρίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν διχασμένη. Ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Χέιγκ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Λόρενς Ιγκλμπέργκερ και ο υπουργός Άμυνας Κάσπαρ Γουαϊνμπέργκερ υποστήριξαν ότι η Ουάσιγκτον έπρεπε να συμπαρασταθεί στο Λονδίνο, έτσι ώστε να μην υπονομευτεί η συνοχή του ΝΑΤΟ. Διατυπώθηκε, όμως, και η άποψη ότι μια απροκάλυπτη υποστήριξη του Λονδίνου θα έθετε σε κίνδυνο την αντικομουνιστική προσπάθεια των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Το πλοίο βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του νότιου Ατλαντικού Ωκεανού, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τις ακτές της Αργεντινής. Tο βρετανικό υποβρύχιο HMS Conqueror προσέβαλε και βύθισε το αντιτορπιλικό General Belgrano, με αποτέλεσμα τον θάνατο 400 ατόμων του πληρώματος.

Η τότε Σοβιετική Ένωση παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου ουδέτερη, καθώς ούτε η Μεγάλη Βρετανία, ούτε και η Αργεντινή βρίσκονταν στη σφαίρα επιρροής της. Σύμφωνα με τη Θάτσερ, τη μεγαλύτερη βοήθεια στη Μεγάλη Βρετανία προσέφερε η Γαλλία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού της Αργεντινής ήταν γαλλικής προέλευσης (μαχητικά αεροσκάφη Mirage III και Super Etendard, βλήματα κατά πλοίων Exocet κ.ά.). Μάλιστα, το Παρίσι διέθεσε στο Λονδίνο αεροσκάφη τύπου Super Etendard για την εκπαίδευση των Βρετανών πιλότων.

Επίσης, οι Γάλλοι αποκάλυψαν στους Βρετανούς τα πλέον κρίσιμα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των βλημάτων Exocet. Στα απομνημονεύματά της, η Θάτσερ αναφέρει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τη χάρη που χρωστάει η Μεγάλη Βρετανία στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν για την προσωπική του υποστήριξη στον Πόλεμο των Φώκλαντ. Αλλά και η Χιλή, παραδοσιακός εχθρός της Αργεντινής, υποστήριξε τη Μεγάλη Βρετανία, διαθέτοντας τις ένοπλες δυνάμεις της για αεροπορικό και θαλάσσιο αντιπερισπασμό.

Σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, η Αργεντινή δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη συνθήκες και συμβάντα που έλαβαν χώρα πριν το 1945, δηλαδή πριν τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών. Τα περισσότερα κράτη του οργανισμού, ωστόσο, έκριναν ότι εάν νομιμοποιηθούν συνοριακές αλλαγές με βάση τόσο παλαιές εδαφικές διεκδικήσεις, τότε και τα δικά τους σύνορα κινδυνεύουν. Στις 3 Απριλίου, όταν η Αργεντινή κατέλαβε το νησί της Νότιας Γεωργίας και το σύμπλεγμα των νησιών Σάντουιτς, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το ψήφισμα 502, το οποίο καλούσε την Αργεντινή να αποσυρθεί από τα νησιά και να πάψει τις εχθροπραξίες. Λίγο αργότερα, στις 10 Απριλίου, η τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) αποφάσισε την επιβολή εμπορικών κυρώσεων στην Αργεντινή.

Με τη βρετανική αρμάδα εν πλω, ο Χέιγκ μετέβη στο Μπουένος Άιρες για συνομιλίες με την κυβέρνηση της Αργεντινής (10 Απριλίου). Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν έως τις 19 Απριλίου, όταν και έγινε σαφές στην Ουάσιγκτον ότι η Αργεντινή ήταν αποφασισμένη να πολεμήσει για τα Φώκλαντ. Έκτοτε, η στάση της Ουάσιγκτον αποκρυσταλλώθηκε, σταδιακά, υπέρ του Λονδίνου και στις 30 Απριλίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν δήλωσε δημόσια την υποστήριξή του προς τη Μεγάλη Βρετανία και ανακοίνωσε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Αργεντινή.

Η ανακατάληψη των νησιών από τους Βρετανούς

Οι πρώτες μάχες του πολέμου έλαβαν χώρα την 1η Μαΐου. Είχε προηγηθεί, στις 25 Απριλίου, η ανακατάληψη της νήσου Νότιας Γεωργίας από μικρή ομάδα Βρετανών κομάντο.

 

Μολονότι η γεωγραφία ευνοούσε την Αργεντινή, η Βρετανία πέτυχε την ανακατάληψη των νήσων.

Το πρώτο κύμα της βρετανικής εκστρατευτικής δύναμης κατέφθασε στην περιοχή των Φώκλαντ και στάθμευσε περί τα 130 χλμ. Ανατολικά του Πορτ Στάνλεϋ. Η βρετανική αρμάδα περιελάμβανε δύο ελαφρά αεροπλανοφόρα (HMS Hermes και HMS Invincible), πάνω από 20 μεγάλα πλοία επιφανείας και 43 σκάφη υποστηρίξεως διαφόρων τύπων (αποβατικά και μεταφορικά), τα οποία μετέφεραν μία πλήρως εξοπλισμένη ταξιαρχία πεζοναυτών και μονάδες ειδικών δυνάμεων. Συνολικά, το πρώτο κύμα αριθμούσε 65 πλοία, τα οποία ήταν εξοπλισμένα με σύγχρονα για την εποχή αντιαεροπορικά συστήματα τύπου Sea Darts (με βεληνεκές 56+ km), Sea Wolves (με βεληνεκές 6 km) και πυροβόλα διαμετρήματος 20mm και 40mm σε ρόλο εγγύς αντιαεροπορικής κάλυψης.

Το κύριο οπλικό σύστημα του στόλου ήταν τα αεροσκάφη Sea Harrier FRS.1, των οποίων αντικειμενικός σκοπός ήταν η προστασία του στόλου και, κατά δεύτερο λόγο, διεξήγαγαν επιχειρήσεις βομβαρδισμού. Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, ο στόλος των Sea Harrier FRS.1 ενισχύθηκε με άλλα 14 αεροσκάφη του ιδίου τύπου, τα οποία κατέφθασαν πάνω σε δύο τροποποιημένα μεταφορικά πλοία (Atlantic Conveyor και Atlantic Causeway), κατάλληλα για κάθετες αποπροσνηώσεις. Επιπροσθέτως, τέσσερα Sea Harrier FRS.1 πέταξαν από την απομακρυσμένη νήσο Ασενσιόν (στο κέντρο του Ατλαντικού Ωκεανού), όπου μετά το πέρας αρκετών εναέριων ανεφοδιασμών, προστέθηκαν στη δύναμη του Βασιλικού Ναυτικού.

Από την άλλη πλευρά, η Πολεμική Αεροπορία της Αργεντινής ήταν η πιο σύγχρονη της Νοτίου Αμερικής. Στο οπλοστάσιό της υπήρχαν μερικά από τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της εποχής, όπως τα γαλλικά Mirage III (συνολικά 17) και τα ισραηλινά Daggers (συνολικά 37). Το ναυτικό της χώρας βρισκόταν στη φάση παραλαβής μιας μοίρας γαλλικών αεροσκαφών τύπου Super Etendard και γαλλικών βλημάτων κατά πλοίων τύπου Exocet. Τα κύρια αεροσκάφη κρούσης, τόσο της αεροπορίας όσο και του ναυτικού, ήταν τα σχετικά παλαιά Α-4 Skyhawk, τα οποία είχαν αποκτηθεί από τα αμερικανικά αποθέματα, το 1972. Σε υπηρεσία υπήρχαν και οκτώ παρωχημένα βομβαρδιστικά Canberra, ένας μικρός αριθμός μεταφορικών αεροσκαφών, μερικές μοίρες με ΙΑ-58 Pucaras, τα οποία είχαν κατασκευασθεί στην Αργεντινή, καθώς και μερικά ελαφρά μαχητικά (στην ουσία εκπαιδευτικά) ΜΒ-339.

 

Η Αργεντινή προέβη στο μοιραίο σφάλμα να υπερασπισθεί τις νήσους με στράτευμα χαμηλής εκπαίδευσης, το οποίο αποτελούσαν στην πλειοψηφία τους κληρωτοί. Οι τελευταίοι καλούνταν να προασπίσουν τα Φώκλαντ από τους επαγγελματίες και άριστα εκπαιδευμένους Βρετανούς αλεξιπτωτιστές και Πεζοναύτες.

Ένα σημαντικό πρόβλημα για την Αργεντινή ήταν ότι οι πιλότοι της δεν ήταν εκπαιδευμένοι για αποστολές μακράς ακτίνας, αλλά για αποστολές μικρής εμβέλειας και ιδιαίτερα για αποστολές εγγύς προστασίας. Τούτο διότι η Αργεντινή κινδύνευε να εμπλακεί σε πόλεμο με τη Χιλή, λόγω εδαφικών διαφορών. Η Χιλή συνορεύει με την Αργεντινή και δεν διαθέτει βάθος ενδοχώρας, αφού απλώνεται μεταξύ της οροσειράς των Άνδεων και του Ειρηνικού ωκεανού, επομένως η εκπαίδευση των Αργεντινών πιλότων περιοριζόταν σε αποστολές μικρής εμβέλειας. Τα Φώκλαντ απέχουν από την ενδοχώρα της Αργεντινής 450 χλμ., κάτι που, εξ ορισμού, περιόριζε σημαντικά την ικανότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων μακράς εμβέλειας, καθώς επίσης και το χρόνο περιπολίας. Τα δύο ιπτάμενα τάνκερ τύπου KC-130 και τα δύο παρωχημένα αεροσκάφη αναγνωρίσεων μακράς ακτίνας τύπου Ρ-2 Neptune δεν μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση, αφού μόνο τα Α-4 Skyhawk ήταν σε θέση να ανεφοδιαστούν στον αέρα.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα για την Αργεντινή ήταν ότι δεν διέθετε “έξυπνες” βόμβες ακριβείας, αλλά μόνο βόμβες ελεύθερης πτώσης. Οι αεροπορικές προσβολές με βόμβες ελεύθερης πτώσης απαιτούν άρτια εκπαιδευμένα πληρώματα, καθώς η άφεσή τους καθιστά τα αεροσκάφη ευάλωτα στο φάκελο εμπλοκής των αντιαεροπορικών συστημάτων.

 

Ο Πόλεμος των Φώκλαντ ουσιαστικά κρίθηκε στον αέρα. Στην πραγματικότητα, οι χερσαίες μάχες υπήρξαν δευτερεύουσας σημασίας. Εάν το βρετανικό ναυτικό δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει τις αεροπορικές επιθέσεις της Αργεντινής και να προστατεύσει τον στόλο, τότε καμία βρετανική αποβατική ενέργεια δεν θα ήταν εφικτή.

Στα όπλα αέρος-αέρος η Αργεντινή διέθετε, ως κυρίως βλήμα αερομαχίας, μια αρχική έκδοση του γαλλικού Matra-530, το βλήμα R-550 Magic Mk.1 και τα ισραηλινά Shaffir ΙΙ για τα αεροσκάφη Daggers. Αντίθετα, η RAF (Royal Air Force) εξόπλιζε τα Sea Harrier FRS.1 με τα αμερικανικά AIM-9L Sidewinder, τεχνολογίας ολικής θέασης (All Aspect), κάτι που προσέδιδε στους Βρετανούς τακτικό πλεονέκτημα στις αερομαχίες. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Μεγάλης Βρετανίας ήταν η παντελής έλλειψη αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, τα οποία θα ήταν σε θέση να εντοπίσουν εγκαίρως τα χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη της Αργεντινής.

Στα τέλη Απριλίου του 1982, οι αργεντινές δυνάμεις ανέρχονταν περίπου σε 10.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 7.000 βρίσκονταν στο Ανατολικό Φώκλαντ. Ο οπλισμός τους ήταν ελαφρύς και δεν είχαν στη διάθεσή τους βαρύ οπλισμό υποστήριξης. Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψη των νησιών και με τους Βρετανούς 130 χλμ. μακριά να προγραμματίζουν την απόβασή τους, τα πρώτα προβλήματα λογιστικής υποστήριξης των Αργεντινών δεν άργησαν να φανούν. Σε αυτό βοήθησε και ο ναυτικός αποκλεισμός των νησιών από τα βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια. Έτσι, το βάρος του ανεφοδιασμού έπεσε στα επτά C-130 Hercules και σε μερικά F-27 Friendship. Το πρόβλημα του ανεφοδιασμού επιλύθηκε μερικώς με την επίταξη πολιτικών αεροσκαφών.

 

Το πληγωμένο HMS Sheffield. Aεροσκάφη τύπου Super Etendard έπληξαν, με βλήματα Exocet, και βύθισαν το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Sheffield.

Η μάχη για την ανακατάληψη των Φώκλαντ άρχισε πριν από την αυγή της 1ης Μαΐου του 1982, όταν ένα βομβαρδιστικό τύπου Vulcan της R AF βομβάρδισε το αεροδρόμιο του Πορτ Στάνλεϋ, προκαλώντας κρατήρες στον διάδρομο και ζημιές σε διάφορες αποθήκες και λοιπές εγκαταστάσεις. Μετά τις 08:00, δέκα Sea Harrier FRS.1 έπληξαν τόσο την περιοχή του Γκους Γκριν, όσο και το αεροδρόμιο του Πορτ Στάνλεϋ. Τουλάχιστον δύο IA-58 Pucaras και ένας αεροδιάδρομος υπέστησαν ελαφρές ζημιές. Τα πυρά των αντιαεροπορικών συστημάτων ήταν πυκνά, αλλά ένα Sea Harrier FRS.1 υπέστη ελαφρές ζημιές, οι οποίες επισκευάστηκαν άμεσα. Την επιχείρηση συνέδραμαν με πυρά τρία βρετανικά πλοία.

Η Αργεντινή αντέδρασε άμεσα. Έστειλε κύματα αεροσκαφών, με αντικειμενικό σκοπό να πλήξουν τα τρία βρετανικά σκάφη επιφανείας πλησίον του Πορτ Στάνλεϋ. Τα αεροσκάφη κρούσης συνοδεύονταν από μαχητικά, με σκοπό την αναχαίτιση εχθρικών ιχνών. Τα προβλήματα διοίκησης και ελέγχου που αντιμετώπιζε η πολεμική αεροπορία της Αργεντινής, η έλλειψη δυνατότητας εναέριου ανεφοδιασμού και η μεγάλη απόσταση του πεδίου επιχειρήσεων έδιναν στη RAF τακτικό πλεονέκτημα.

Την 1η Μαΐου του 1982, η Αργεντινή απογείωσε σχεδόν το σύνολο της αεροπορικής της δύναμης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, τέσσερα Mirage ΙΙΙ ενεπλάκησαν σε αερομαχία με δύο Sea Harrier FRS.1. Κατά τη διάρκεια της εμπλοκής, τα βρετανικά αεροσκάφη κατέρριψαν δύο εξ αυτών, ενώ το τρίτο Mirage III, λόγω έλλειψης καυσίμου, επεδίωξε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Πορτ Στάνλεϋ. Τα αντιαεροπορικά του αεροδρομίου έβαλαν εναντίον του θεωρώντας ότι πρόκειται για βρετανικό αεροσκάφος, με συνέπεια να καταρριφθεί το μαχητικό και να σκοτωθεί ο χειριστής του.

Τα τρία βρετανικά πλοία δέχθηκαν επίθεση από αεροσκάφη Daggers, αλλά μόνον ένα πλοίο υπέστη ελαφρές ζημιές. Εκτός από τα Mirage III, δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Canberra, που προσπάθησαν να προσβάλουν τα βρετανικά πλοία, εντοπίσθηκαν από τα βρετανικά ραντάρ και αναχαιτίσθηκαν από Sea Harrier FRS.1. Ένα Canberra κατερρίφθη, ενώ το άλλο αποσύρθηκε προς την Αργεντινή, με σοβαρές ζημιές.

Η έκβαση της πρώτης μάχης καθόρισε και την όλη πορεία των εχθροπραξιών τις επόμενες ημέρες. Οι Αργεντινοί θριαμβολογούσαν καθότι, γι’ αυτούς, οι Βρετανοί υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε τρία πλοία και έχασαν πέντε Sea Harriers. Επίσης, δήλωσαν ότι απέτρεψαν αεροναυτική απόβαση από πλευράς Βρετανών. Στην πραγματικότητα, η ημέρα κύλησε υπέρ των Βρετανών. Οι βρετανικές δυνάμεις δεν έχασαν κανένα αεροσκάφος, ενώ μόνον ένα πλοίο υπέστη ελαφρές ζημιές. Η δήθεν αεροναυτική απόβαση που απετράπη ήταν στην πραγματικότητα μερικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Βασιλικού Ναυτικού, τα οποία ερευνούσαν για τον εντοπισμό υποβρυχίων.

 

Το HMS Invincible επιστρέφει με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο. Ο Πόλεμος των Φώκλαντ παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την ελληνική πραγματικότητα.

Στις 2 Μαΐου, το βρετανικό υποβρύχιο HMS Conqueror προσέβαλε και βύθισε το αντιτορπιλικό General Belgrano, με αποτέλεσμα τον θάνατο 400 ναυτών. Δύο μέρες αργότερα, αεροσκάφη τύπου Super Etendard έπληξαν, με βλήματα Exocet, και βύθισαν το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Sheffield. Μέχρι τις 21 Μαΐου πέριξ των Φώκλαντ λάμβαναν χώρα αεροναυτικές επιχειρήσεις με αρκετές απώλειες και για τις δύο πλευρές.

Στις 21 Μαΐου, οι Βρετανοί κατάφεραν να δημιουργήσουν προγεφύρωμα στη βόρεια ακτή του Ανατολικού Φώκλαντ. Εκεί συγκέντρωσαν στρατιωτικές δυνάμεις και, μετά από σκληρές μάχες, οι βρετανικές δυνάμεις άρχισαν να προελαύνουν νοτιοδυτικά και κατέλαβαν το Ντάρβιν και το Γκους Γκριν, στις 28 Μαΐου. Η προέλαση των βρετανικών δυνάμεων συνεχίστηκε και καταλήφθηκαν διαδοχικά οι οικισμοί Ντάγκλας (30 Μαΐου), Μάουντ Κεντ (31 Μαΐου) και Μάουντ Λόνγκντον (12 Ιουνίου). Στις 14 Ιουνίου, σχεδόν χωρίς μάχη, η φρουρά του Πορτ Στάνλεϋ παραδίδεται στους Βρετανούς.

Η ήττα των Αργεντινών ήταν γεγονός, αν και το Λονδίνο ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός στις 20 Ιουνίου, αμέσως μετά την κατάληψη και των νησιών Σάντουιτς.

Συμπεράσματα

Ο Πόλεμος των Φώκλαντ ουσιαστικά κρίθηκε στον αέρα. Στην πραγματικότητα, οι χερσαίες μάχες υπήρξαν δευτερεύουσας σημασίας. Εάν το βρετανικό ναυτικό δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει τις αεροπορικές επιθέσεις της Αργεντινής και να προστατεύσει τον στόλο, τότε καμία βρετανική αποβατική ενέργεια δεν θα ήταν εφικτή. Αντίστοιχα, χωρίς τα αερομεταφερόμενα μέσα, η δύναμη φρούρησης της Αργεντινής δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί. Οι δυνάμεις θα εξουθενώνονταν και θα παραδίδονταν, ασχέτως των οποιωνδήποτε επιτυχιών ελάμβαναν χώρα στο πεδίο της μάχης.

Το σύνολο των επιχειρήσεων κατέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την στρατηγική ανεπάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή, καθώς φαίνεται πως δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για την επομένη της καταλήψεως των νησιών.

Πράγματι, οι Αργεντινοί ιθύνοντες αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση των ΗΠΑ να συμπαρασταθούν στους Βρετανούς, αλλά και από αυτή καθαυτή την απόφαση του Λονδίνου να πολεμήσει για τα Φώκλαντ. Στην ουσία, η έλλειψη ενός προμελετημένου σχεδίου καταδίκασε τις δυνάμεις της Αργεντινής σε ήττα. Ειδικότερα για τις ΗΠΑ, η Αργεντινή πίστευε ότι η συνεργασία που προσέφερε το Μπουένος Άιρες στην Ουάσιγκτον στο ζήτημα των Κόντρας θα λειτουργούσε υπέρ της Αργεντινής ή, στη χειρότερη περίπτωση, η Ουάσιγκτον θα κρατούσε μια παθητική ουδετερότητα και θα ζητούσε γενικά και αόριστα την επίλυση του θέματος με διπλωματικά μέσα.

Επιπροσθέτως, η Αργεντινή προέβη στο μοιραίο σφάλμα να υπερασπισθεί τις νήσους με στράτευμα χαμηλής εκπαίδευσης, το οποίο αποτελούσαν στην πλειοψηφία τους κληρωτοί. Οι τελευταίοι καλούνταν να προασπίσουν τα Φώκλαντ από τους επαγγελματίες και άριστα εκπαιδευμένους Βρετανούς αλεξιπτωτιστές και Πεζοναύτες. Οι Αργεντινοί πίστεψαν, ίσως, πως ο πατριωτισμός και η γενναιότητα θα θριάμβευαν έναντι της επαγγελματικής εκπαιδεύσεως.

Συν τοις άλλοις, τα νησιά τελούσαν υπό στενό ναυτικό αποκλεισμό από το Βασιλικό Ναυτικό. Επομένως, οι μη εκπαιδευμένες και άπειρες δυνάμεις της Αργεντινής ήταν αποκλεισμένες και καταδικασμένες να προασπίσουν τις νήσους με ελαφρύ εξοπλισμό. Επίσης, η απόφαση της Αργεντινής να μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Πορτ Στάνλεϋ ελαφρά αεροσκάφη αποδείχθηκε λανθασμένη. Τα 24 ΙΑ-58 Pucaras, τα έξι ΜΒ-339 και τα έξι Τ-34 δεν ήταν σε θέση να πλήξουν τα σκάφη επιφανείας του Βασιλικού Ναυτικού και να καταρρίψουν τα σύγχρονα, για την εποχή, Sea Harrier FRS.1. Εκ των υστέρων, πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι το μέγα σφάλμα των Αργεντινών ήταν η μη επέκταση του αεροδρομίου στο Πορτ Στάνλεϋ. Σε αντίθετη περίπτωση, τα σύγχρονα αεροσκάφη της Αργεντινής θα μπορούσαν να μετασταθμεύσουν στις νήσους, και ίσως η έκβαση του πολέμου να ήταν διαφορετική.

Στον Πόλεμο των Φώκλαντ κατέστη σαφές ότι η απλώς επαρκής εκπαίδευση των πληρωμάτων δεν αρκεί. Για την επικράτηση στους αιθέρες, αφενός απαιτείται η άρτια εκπαίδευση και αφ’ ετέρου τα πλέον σύγχρονα αεροπορικά μέσα. Αν και οι χειριστές των Αργεντινών δεν κατάφεραν τη νίκη, ωστόσο κατόρθωσαν να επιφέρουν εκτεταμένες απώλειες στους Βρετανούς και να βυθίσουν αρκετά πλοία. Άλλωστε, οι αεροναυτικές επιχειρήσεις του πολέμου κατέδειξαν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο την απειλή των βλημάτων ναυτικής κρούσεως, όπως των Exocet, βλήματα τα οποία διαθέτει και η χώρα μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Αργεντινή ήταν η μικρή εμβέλεια των αεροσκαφών της και η αδυναμία των ιπτάμενων τάνκερ της χώρας να καλύψουν τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Από την άλλη πλευρά, οι Βρετανοί συνειδητοποίησαν την αξία των σύγχρονων βλημάτων αέρος-αέρος και τη σημασία ενός εναέριου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι Αργεντινοί αιφνιδίασαν τους Βρετανούς και, πετώντας σε χαμηλό ύψος, κατάφεραν σημαντικά πλήγματα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι Βρετανοί θα μπορούσαν να εντοπίσουν τα χαμηλά ιπτάμενα ίχνη εκ του μακρόθεν και να τα αναχαιτίσουν. Πάντως, το ΝΑΤΟ υποστήριξε τη Μεγάλη Βρετανία στον τομέα των πληροφοριών, με την παροχή δορυφορικών εικόνων και την αδιάκοπη παροχή βλημάτων τύπου AIM-9L Sidewinder. Μάλιστα η Θάτσερ, στα απομνημονεύματά της, αναφέρει ότι “χωρίς τα αεροσκάφη Sea Harrier FRS.1 με την εξαιρετική ευελιξία τους και χωρίς τις τελευταίες εκδόσεις των βλημάτων Sidewinder, τα οποία μας παρείχαν οι ΗΠΑ, δεν θα είχαμε πάρει πίσω τα Φώκλαντ”.

Οι απώλειες των Αργεντινών ήταν μεγάλες. Οι νεκροί ανήλθαν στους 649, οι τραυματίες στους 1.068 και οι αιχμάλωτοι πολέμου στους 11.313, σχεδόν δηλαδή ολόκληρη η φρουρά των νησιών. Η αεροπορία της χώρας έχασε 75 μαχητικά αεροσκάφη και 25 ελικόπτερα, ενώ το ναυτικό απώλεσε ένα αντιτορπιλικό, ένα υποβρύχιο, δύο περιπολικά σκάφη και πέντε βοηθητικά πλοία. Οι Βρετανοί είχαν 258 νεκρούς, 777 τραυματίες και 115 αιχμαλώτους πολέμου. Το ναυτικό έχασε δέκα αεροσκάφη Sea Harrier, 24 ελικόπτερα, δύο αντιτορπιλικά, δύο φρεγάτες, ένα αρματαγωγό, μία αποβατική άκατο και πέντε βοηθητικά πλοία.


ΈΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Λοιπόν υπάρχει μια ταινία με τον παίζω και τον ηλεκτρολόγο αρκεί να πληρωθώ Νίκολας Κέιτζ που λέγεται knowing εδώ την είπαν το κάλεσμα …δεν έχει σημασία…λοιπόν ξαναλέω  σε αυτήν την ταινία κάτι πιτσιρίκια σε ένα σχολείο κανα πενηντάρι χρόνια πριν θάβουν μια κάψουλα με διάφορα αντικείμενα και είδη ή ημερολόγια με σκοπό να τα ξεθάψουν οι μαθητές του σήμερα ….Εν τάχει ο πλανήτης καπουτ κλπ κλπ ….Amazon.com: Knowing [Blu-ray]: Nicolas Cage, Rose Byrne, Chandler ...

Σαν ιδέα που λες μου ‘άρεσε και έτσι σκαρώνω αυτό το γράμμα να το ανοίξεις όταν ο δικός σου γιός θα ακουμπάει τα δεκάξι …αν δεν κάνεις γιό ,,,διάολε ,,,αμα κάνεις κόρη οκ προχώρα

Εκείνο το βράδυ που ο Ελ Αραμπί σκόραρε κόντρα στην Άρσεναλ και σε ξύπνησα με τις φωνές μου, θυμάμαι ότι σου είχα πει ότι μόλις μεγαλώσεις θα πάμε μαζί να δούμε έναν αγώνα στην Αγγλία που να παίζει η Μπαρτσελόνα ,,κουκουρούκου δλδ απάντηση στην απορία σου γιατί πανηγύρισα το γκολ του γαύρου μιας και είμεθα ,.μόνο ΑΕΚ . Βέβαια, να κάτσω να σου εξηγώ πως αμα βλέπω ελληνική σημαία να κουνιέται όξω κάτι με πιάνει αλλά το απέφυγα .  Αυτό ήταν πριν την έξαρση του κορονοϊού και τώρα δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει. Μάλλον όμως θα τα καταφέρουμε να το ζήσουμε αυτό παρέα σαν πατέρας με γιο. Όταν πριν από καιρό ξεκίνησα να σου γράψω αυτό το γράμμα το έκανα με σκοπό να σου δώσω μερικές συμβουλές για να επιβιώσεις από τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι ζούμε ήδη σαν να βρισκόμαστε σε ένα επεισόδιο του «Walking Dead».

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Ήμασταν προετοιμασμένοι να πολεμήσουμε με νύχια και με δόντια απέναντι στα ζόμπι, να οχυρωθούμε για να προστατευθούμε από μια πτώση ενός τεράστιου μετεωρίτη, όμως τελικά διαπιστώνουμε ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει εξαιτίας ενός μικροσκοπικού ιού. Όπως και να έχει, σου γράφω για να μοιραστώ μαζί σου τις καλύτερες και πιο όμορφες στιγμές της ζωής μας σήμερα.

Αλήθεια σκέψου πως Όσα ζούμε θα είναι τα θέματα των Πανελληνίων που θα δώσουν τα παιδιά σου
 

Πιθανόν, όταν θα διαβάζεις αυτό το κείμενο,  οι πανδημίες να είναι κάτι συνηθισμένο, να εμφανίζονται κάθε έξι μήνες. Όμως εδώ, στο 2020, έχουμε πανικοβληθεί. Ακολούθησα στις συμβουλές τις κυβέρνησης, πειθάρχησα στα μέτρα και τήρησα όσα είπαν οι ειδικοί: περιόρισα τις κοινωνικές επαφές. Αποφεύγω να ακουμπάω τους ανθρώπους -ακόμα και εσένα σε αγγίζω όσο πρέπει και με δεκάδες προφυλάξεις.

Σούπερ μάρκετ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό | Sofokleousin

Και δεν μου έφτανε που έπρεπε να προσέχω τον συνωστισμό, πρέπει να φυλάγομαι και από τη μητέρα σου. Βλέπεις, αυτή την εποχή κάνουν θραύση οι αλλεργίες και εκείνη φτερνίζεται δίχως σταματημό και ξεπαστρεύει το ένα πακέτο χαρτομάντηλα μετά το άλλο. Ναι δεν λέω, θα πρέπει να είναι φριχτό να πάσχεις από αλλεργία, όμως, ξέρεις, δεν είναι μακριά η εποχή που ένα φτέρνισμα θα θεωρείται ότι θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία, χώρια που στο supermarket μόλις έβηξε η μάνα σου αισθάνθηκα λίγο σαν τους έρμους  τους Πρωτοχριστιανούς όταν αντίκριζαν την μασέλα colgate του λέοντα που τους είχαν ετοιμάσει για τσιμπούσι οι Ρωμαίοι

Ναι, τώρα που το γράφω είναι αστείο, αλλά όταν θα έχεις μεγαλώσει μάλλον δεν θα είναι. Έτσι και αλλιώς, θα μάθεις πολύ καλά τι συμβαίνει αυτήν την εποχή. Οι ζωές μας θα είναι τα θέματα των Πανελληνίων που θα δώσουν τα παιδιά σου. Έχω όμως και μερικές άσχημες προβλέψεις για σένα: την πρώτη μπύρα σε συναυλία θα την πιείς καθώς να κοιτάζεις το live stream από την οθόνη του κινητού, κάπως θα αδυνατείς να καταλάβεις για ποιο λόγο οι άνθρωποι παλιά ανταλλάσσαμε χειραψίες.

Σου εύχομαι να προλάβεις να κάνεις σεξ επειδή κάποια γυναίκα σου πήρε τα μυαλά και όχι μόνο για λόγους αναπαραγωγής ( και μη ξεμείνεις απο μπίρες )

Είναι λες και είμαστε ήρωες στο GTA και έχει τον έλεγχο μας κάποιος άλλος -πιθανόν ένας χοντρός εξωγήινος.

Για να επιστρέψω στα οικογενειακά, να ξέρεις ότι αν αυτή την στιγμή έπρεπε να σου δώσουμε μια προίκα, μια κληρονομιά θα είχε ένας καλό στοκ από αντισηπτικά (μάθαμε να παρασκευάζουμε μόνοι μας από αλόε βέρα), αρκετά κουτιά Zyrtec, ένας ικανοποιητικός αριθμός από Aerius και τα Αστερίξ μου.

Όπως σου έγραψα, η ανθρωπότητα για άλλα έχει προετοιμαστεί -άλλοι πίστευαν έλευση της Βασιλεία του Θεού και εμείς στον λόγο του Neo από το Matrix. Τέτοια σκηνικά φανταζόμασταν ή στη χειρότερη έναν Bruce Willis να καβαλάει διαστημόπλοιο της NASA ζωσμένος με φουρνέλα. Όμως αυτό που τελικά ζούμε, αυτή η σουρεάλ εκδοχή βιολογικού πολέμου, με κάνει να πιστεύω ότι ζούμε τελικά η «πραγματικότητά» μας είναι μια προσομοίωση και όσοι ζουν εντός της δεν το αντιλαμβάνονται. Είναι λες και είμαστε ήρωες στο GTA και έχει τον έλεγχο μας κάποιος άλλος -πιθανόν ένας χοντρός εξωγήινος. Κρίνοντας από ορισμένα ιστορικά γεγονότα, μάλλον έχει βάση όλο αυτό. Άλλωστε εκτιμώ τα καλά video games -ειδικά τώρα στην καραντίνα. Για σκέψου: πρόεδρος στις ΗΠΑ είναι ο Trump (και μάλλον θα επανεκλεγεί παρόλο που έχει χάσει το μέτρημα των corna virus dead ), ο ΠΑΟΚ είναι ακόμα πρωταθλητής Ελλάδας (αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η σεζόν) και υπάρχει ένας youtuber που λέγεται Κοψιάλης και όταν κάνει live στο Instagram το παρακολουθούν 50.000 άτομα.

Είτε ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα είτε όχι, μία ζωή μας αναλογεί, επομένως ας τη ρουφήξουμε μέχρι μεδούλι

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε τώρα αυτόν τον κορονοϊό που έχει το όνομα μιας μπύρας ή εκείνο που θα μπορούσε να έχει μέτριος DJ που θα έπαιζε techno στα 90s. Μακάρι κάποια στιγμή αυτός ο εξωγήινος να γνωρίσει τα ψυχοτρόπα ναρκωτικά και να βαρεθεί να συνεχίσει το μελλοντικό του save του από το «Humanity» και να μας αφήσει στην ησυχία μας.

KAΡΑΣΚΟΥΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Το γράμμα που σου έστειλα.LIVE - YouTube

Όπως και να χει, το καλύτερο που έχεις να κάνεις αυτές τις μέρες είναι να μείνεις σπίτι, ήσυχος μέχρι να περάσει ο καιρός. Γιατί, είτε ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα είτε όχι, μία ζωή μας αναλογεί, επομένως ας τη ρουφήξουμε μέχρι μεδούλι έως τη στιγμή που στην οθόνη θα εμφανιστεί το «Game Over».

Ο μπαμπάς σου


ΠΟΣΟ ΞΥΛΟ ΕΧΕΙΣ ΡΙΞΕΙ ΣΤΑ ΟΥΦΑΔΙΚΑ ?

Οι περισσότεροι από εμάς τα γνωρίσαμε ως arcades στα ουφάδικα. Τότε που χάναμε τα κέρματα το ένα μετά το άλλο. Τα πιο αλάνια, τα είχαν ήδη μυριστεί στο Nintendo και τα είχαν αγοράσει. Όμως όπως και αν τα γνώρισε, έχουν την δική τους νοσταλγία στην παιδική σου νιότη. Αγνά παιχνίδια ξύλου. Beat ’em ups που τα λένε στα εξωτερικά.

Θυμηθήκαμε τα 8 πιο δυναμικά και τα παρουσιάζουμε.

 

1. Street Gangs

street gangs

 

Επική στιγμή για το Nintendo με ήρωες που θύμιζαν τους κωλοπαιδαράδες του Grease. Έσπαγες στο ξύλο τα μέλη της αντίπαλης συμμορίας, έκανες level up τον χαρακτήρα και του μάθαινες καινούργιες κινήσεις. Όλα αυτά το 1989.

2. Final Fight

final fight

Η αρχική ιδέα ήταν να λανσαριστεί το παιχνίδι ως σίκουελ του Street Fighter για το Super Nintendo. Έλεγχες τον Haggar ή τον Cody και αντιμετώπιζες τους αντιπάλους σου είτε σπάζοντας τους στο ξύλο, είτε μαχαιρώνοντας τους και πετάγοντας βόμβες. Έχουμε χαλάσει τόνους από 100αρικα στα ουφάδικα για αυτό το παιχνίδι.

3. Double Dragon

drag

Που είναι εκείνες οι ημέρες που τα αδέρφια Lee έριχναν ξύλο; Τους γνωρίσαμε από τα arcade. Billy και Jimmy Lee χτυπιόντουσαν στους δρόμους με τους Black Warriors, σε ένα από τα πιο δύσκολα beat ‘em ups. Ωραίες εποχές.

4. Golden Axe

golden axe

Στην πρώτη εντύπωση σου έμοιαζε με αντιγραφή του Conan the Barbarian. Οι ήρωες τα έβαζαν με ένα κακό πνεύμα ονόματι Death Adder και χλάτσωναν κάθε λογής δαιμόνιο που βρισκόταν στο διάβα τους. Σε έκανε λίγο να πιστεύεις ότι έπαιζες Hero Quest.

5. Streets of Rage 2

streets of rage 2

Κακός χαμός. Γροθιές, κατάνες, εκρηκτικά, ρόπαλα. Εκτός του ότι μας θυμίζει έντονα τα παιδικά μας χρόνια, θεωρείται και ένα από τα καλύτερα video games που έχουν σχεδιαστεί. Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε τον Max και τον Skate να δίνουν πόνο. Κυριολεκτικά.

6. The Warriors

the warriors

Ακόμη και αν το σύστημα μάχης δεν ήταν εντυπωσιακό, το ξεχωρίσαμε γιατί μας θύμισε την θρυλική ταινία του 1979. Ωραία όπλα, πολύ αίμα και gameplay που βασιζόταν στο rage meter σου που ολοένα και μεγάλωνε. Από τα καλύτερα παιχνίδια βασισμένα σε ταινία.

7. Dead Rising

dead rising

Από τα νεότερα της σειράς, αλλά ξεκάθαρα διασκεδαστικό. Ο φωτογράφος Frank West χτυπούσε τα ζόμπι με ό,τι έβρισκε μπροστά του. Φτυάρια, τσεκούρια, πυροσβεστήρες και οθόνες τηλεόρασης. Και τα κατάφερνε. Είναι ξεκάθαρα  ο ήρωας που έχει ρίξει το περισσότερο ξύλο σε ζόμπι.

8. Scott Pilgrim vs The World: The Game

scott pilgrim vs the world the game

Το γνωρίσαμε από τα graphic novels του Bryan Lee O’ Malley. Στο παιχνίδι γινόταν περισσότερος χαμός απ’ ότι στη ταινία. Ξύλο από παντού και με κάθε τρόπο. Από εκείνα τα beat ‘em ups που ξεχύνεσαι και όποιον πάρει ο Χάρος. Αγαπημένο.

 
 
 
 

Κομήτης του Χάλεϊ και το τέλος της γης…το 1910

Κομήτης του Χάλεϊ, ο διασημότερος από τους κομήτες, που κάνει την εμφάνισή του κάθε 75 με 76 χρόνια στη «γειτονιά» μας.

Οι κομήτες είναι μεγάλα σε μέγεθος ουράνια σώματα, τα οποία κινούνται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Έτσι, μπορεί να γίνουν ορατοί σε μας και στη συνέχεια να χαθούν με ταχύτητα στο μακρύτερο σημείο του ηλιακού μας συστήματος. Σε ότι αφορά τη σύνθεσή τους, αποτελούνται από παγωμένο νερό, διοξείδιο του άνθρακα, σκόνη, πετρώματα και άλλα σωματίδια. Καθώς, λοιπόν, πλησιάζουν τον Ήλιο, το ηλιακό φως θερμαίνει τον πάγο, ο οποίος και υποβάλλεται σε εξάχνωση. Το αέριο αυτό απομακρύνεται από τον Ήλιο και είναι ακριβώς εκείνο που εμείς βλέπουμε ως ουρά του κομήτη.

Ο Κομήτης Χάλεϊ πήρε το όνομά του από τον βρετανό αστρονόμο Έντμοντ Χάλεϊ (1656–1742), ο οποίος στις 4 Σεπτεμβρίου 1682 τον παρατήρησε για πρώτη φορά και το περιέγραψε. Υπάρχουν καταγεγραμμένες αστρονομικές παρατηρήσεις για τον συγκεκριμένο κομήτη στην Κίνα ήδη από το 240 π.Χ. Η εμφάνισή του το 12 π.Χ. παρακίνησε πολλούς θεολόγους να εικάσουν ότι το Άστρο της Βηθλεέμ, που καθοδήγησε τους Τρεις Μάγους όταν θέλησαν να επισκεφθούν τον νεογέννητο Ιησού, μπορεί να ήταν ο κομήτης Χάλεϊ.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου - Ο Κομήτης Χάλεϋ - YouTube

Από τα αρχαία χρόνια οι κομήτες αποσπούσαν την προσοχή των ανθρώπων, κυρίως ως κακοί οιωνοί, λόγω της σπανιότητας της εμφάνισής τους. Συνήθως συνδέονταν με επερχόμενα γεγονότα καταστροφής, με λοιμούς, θανάτους βασιλέων και καταστροφή αυτοκρατοριών.

Τον Μάιο του 1910 η ανθρωπότητα είχε πιστέψει ότι έφτασε το τέλος της, όταν εμφανίστηκε ο κομήτης του Χάλεϊ, παρακινούμενη από αστρολόγους και μελλοντολόγους, που υποστήριζαν ότι θα συγκρουστεί με τη Γη. Ο πανικός μεγιστοποιήθηκε, όταν αποκαλύφθηκε ότι η ουρά του κομήτη περιείχε ένα δηλητηριώδες κυανιούχο αέριο. Μερικοί απατεώνες βρήκαν τότε την ευκαιρία να θησαυρίσουν, πουλώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες στους αδαείς!

Στην Οκλαχόμα μια θρησκευτική σέχτα προσπάθησε να θυσιάσει μία παρθένα για να εξορκίσει το κακό, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία. Στη Βιέννη ένας μικροσεισμός πανικόβαλε τους κατοίκους, οι οποίοι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα των Αψβούργων και κατέφυγαν στους γύρω λόφους για να παρακολουθήσουν τη συντέλεια του κόσμου.

Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν διατηρώντας την ψυχραιμία του δήλωσε, όταν τον ρώτησαν αν ο κομήτης θα συγκρουσθεί με τη Γη: «Με βεβαιότητα σας λέω όχι». Και όταν τον ξαναρώτησαν πώς είναι τόσο βέβαιος, εκείνος απάντησε αφοπλιστικά: «Αν δεν πέσει, θα επιβεβαιωθώ. Αν όμως πέσει τελικά, κανείς μας δεν θα ζει για να μου πει ότι έκανα λάθος».

Τελικά, ο κομήτης πέρασε σε απόσταση 250 χιλ.χιλιομέτρων από τη Γη στις 18 Μαΐου του 1910, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις προβλέψεις των καταστροφολόγων. Μας επισκέφθηκε και πάλι στις 9 Φεβρουαρίου 1986, προσελκύοντας μόνο το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Η επόμενη στάση του στον Πλανήτη Γη είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουλίου 2061.


Η ΦΥΣΗ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ

Υπάρχουν πολλές θεωρίες, οι οποίες αναφέρουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας την ανοιξη θα σταματήσει την επέκταση του κοροναϊού. Τι ισχύει όμως στ’ αλήθεια και τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες;Η μια χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν τον πρώτο (ή το επόμενο) κρούσμα κοροναϊού. Χθες, 26 Φεβρουαρίου, το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, ενώ μέχρι σήμερα τα κρούσματα έχουν φτάσει τα τρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι σήμερα 27 Φεβρουαρίου, 82.393 άνθρωποι έχουν νοσήσει και 2.807 άτομα έχουν πεθάνει. Κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε 50 χώρες εκτός της Κίνας με την λίστα συνεχώς να αυξάνεται. Μάλιστα χθες για πρώτη φορά αναφέρθηκαν περισσότερα νέα κρούσματα εκτός της Κίνας παρά στην χώρα από όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Με το εμβόλιο να φαντάζει ακόμα πολύ μακριά (κάποιοι επιστήμονες αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ακόμα ενάμιση χρόνο για να δοθεί σε κυκλοφορία), η επιδημία του νέου κοροναϊού, Covid-19, μοιάζει να μετατρέπεται σιγά σιγά σε πανδημία. Πολλοί ωστόσο αποθέτουν τις ελπίδες τους για την καταπολέμηση της ασθένειας στον…. καλό καιρό, αλλά πόσο έχουν δίκιο;

Ο ιός  SARS-CoV-2 που προκαλεί στην ασθένεια Covid-19 ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών. Οι κοροναϊοί είναι δεκάδες αλλά μόνο επτά από αυτούς μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους. Οι τέσσερις από αυτούς προκαλούν ήπια κρυολογήματα, ενώ άλλοι είναι πιο σοβαροί και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο. Οι τελευταίοι πιστεύεται ότι μεταφέρονται στον άνθρωπο από τα ζώα, όπως είναι οι νυχτερίδες και οι καμήλες. Στους τελευταίους ανήκει και ο νέος κοροναϊός.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις αρχές του μήνα σε ένα σχόλιο του στο Twitter είχε σχολιάσει σχετικά με τις προσπάθειες της Κίνας για την καταπολέμηση του ιού ότι θα είναι επιτυχημένες ειδικά «όσο ο καιρός γίνεται πιο θερμός και ο ιός θα γίνει πιο αδύναμος και έτσι θα εξαφανιστεί».

Πράγματι, οι ιοί που προκαλούν την γρίπη ή οι κοροναϊοί που προκαλούν πιο ελαφρύ κρύωμα τείνουν να υποχωρούν με την άνοδο της θερμοκρασίας μετά την άνοιξη καθώς οι ιοί αυτοί διακρίνονται για την «εποχικότητά» τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η αλήθεια όμως είναι ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσει ο νέος SARS-CoV-2.

Η ελπίδα στα… θερμόμετρα

Οι επιστήμονες που μελετούν τον ιό αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν ο νέος κοροναϊός χαρακτηρίζεται από εποχικότητα. Στην πράξη θα πρέπει απλώς να περιμένουμε να αυξηθεί η θερμοκρασία, ώστε να δούμε τα αποτελέσματά της στην επιδημία.

«Το μόνο που έχουμε ως τώρα είναι οι αναλογίες με άλλες ασθένειες που εξαπλώνονται με τον ίδιο τρόπο», αναφέρει ο ανοσιολόγος Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

«Ελπίζουμε ότι θα έχει εποχικότητα, αλλά είναι δύσκολο να ξέρεις προς το παρόν», αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής Στιούαρτ Γουέστον του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, όπου ο κοροναϊός μελετάται συνεχώς.

Γιατί ο χειμώνας βοηθά αυτές τις ιώσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ιοί της γρίπης και οι κοροναϊοί τείνουν να εξαπλώνονται περισσότερο τον χειμώνα εξαιτίας του κρύου και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν αυτήν την εποχή του χρόνου, αλλά και εξαιτίας του τρόπου που συμπεριφέρονται οι άνθρωποι.

«Ο λόγος που τον χειμώνα καταγράφονται περισσότερα κρούσματα γρίπης, κρυώματος και βήχα είναι γιατί ο κρύος αέρας ερεθίζει τις ρινικές και αναπνευστικές οδούς και μας κάνει πιο ευάλωτους σε μολύνσεις από ιούς», αναφέρει ο ειδικός στην ιική μικροβιολογία, Σάιμον Κλαρκ, από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ.

Την ίδια στιγμή, τον χειμώνα οι άνθρωποι μένουν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και έρχονται πιο εύκολα σε επαφή με άλλους ανθρώπους κάτι που εκτοξεύει την πιθανότητα μετάδοσης από τον ένα στον άλλο.

Οι περισσότεροι ιοί αυτού του είδους μεταφέρονται μέσα από τα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα κάποιου όταν βήχει ή φτερνίζεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ο αέρας είναι κρύος και ξηρός, αυτά τα σταγονίδια μένουν για περισσότερο χρόνο στον αέρα και μπορεί να ταξιδέψουν πιο μακριά μολύνοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Μια σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007 είχε εξετάσει πώς εξαπλώνονται τέτοιοι ιοί σε πειραματόζωα. Σύμφωνα με αυτή, οι υψηλές θερμοκρασίες και κυρίως τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας επιβράδυναν την μετάδοση του ιού μεταξύ των γουρουνιών που ελέγχονταν. Μάλιστα σε πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας, η εξάπλωση του ιού σταμάτησε εντελώς. Αυτό συμβαίνει καθώς τα σταγονίδια που εκτοξεύονται όταν κάποιος βήξει ή φτερνιστεί μπλέκονται με τα σταγονίδια της υγρασίας που υπάρχει  στην ατμόσφαιρα,