Κάαμπα , επίσης γραμμένο Κάμπα , ένα μικρό ιερό που βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Μεγάλου Τζαμιού στη Μέκκα και θεωρείται από τους Μουσουλμάνους παντού ως το πιο ιερό σημείο στη Γη. Οι μουσουλμάνοι προσανατολίζονται προς αυτό το ιερό κατά τη διάρκεια των πέντε καθημερινών προσευχών, θάβουν τους νεκρούς τους απέναντι στον μεσημβρινό του και λατρεύουν τη φιλοδοξία να το επισκεφτούν σε προσκύνημα ή χατζ, σύμφωνα με την εντολή που ορίζεται στο Το Κοράνι .

Κάαμπα - Wikiwand

 

Kaʿbah, ιερό στο Μεγάλο Τζαμί, Μέκκα.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ | Μωαμεθανισμός<br>

Η δομή σε σχήμα κύβου έχει ύψος περίπου 50 πόδια (15 μέτρα) και στη βάση της είναι περίπου 35 έως 40 πόδια (10 επί 14 μέτρα). Κατασκευασμένο από γκρι πέτρα και μάρμαρο, είναι προσανατολισμένο έτσι ώστε οι γωνίες του να αντιστοιχούν περίπου στα σημεία της πυξίδας. Το εσωτερικό δεν περιέχει τίποτα άλλο από τους τρεις πυλώνες που στηρίζουν την οροφή και έναν αριθμό αιωρούμενων ασημένιων και χρυσών λαμπτήρων. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, η Κάαμπα καλύπτεται με ένα τεράστιο ύφασμα από μαύρο μπροκάρ, το kiswah .

 

Κάθε μουσουλμάνος που κάνει το προσκύνημα πρέπει να περπατάει γύρω από την Κάαμπα επτά φορές, κατά τη διάρκεια του οποίου φιλά και αγγίζει τη Μαύρη Πέτρα ( κομάτι μετεωρίτη) που βρίσκεται στη νοτιανατολική πλευρά του κύβου  Όταν τελειώσει ο μήνας των προσκυνημάτων (Dhū al-Ḥijjah), πραγματοποιείται μια τελετουργική πλύση του Kaaba στην οποία συμμετέχουν θρησκευτικοί αξιωματούχοι καθώς και προσκυνητές.

Κοσμοπλημμύρα στη Μέκκα: Πάνω από 2,6 εκατομμύρια προσκυνητές για το Χατζ - CNN.gr

Η πρώιμη ιστορία του Kaaba δεν είναι γνωστή, αλλά είναι βέβαιο ότι κατά την περίοδο πριν από την άνοδο του Ισλάμ ήταν ένα πολυθεϊκό ιερό και ήταν ένας χώρος προσκυνήματος για ανθρώπους σε όλη τη Αραβική Χερσόνησος . ο Το Κοράνι λέει για τον Αβραάμ και τον Ισμαήλ ότι έθεσαν τα θεμέλια του Καάμπα. Η ακριβής έννοια είναι ασαφής , αλλά πολλοί μουσουλμάνοι έχουν ερμηνεύσει τη φράση ότι σημαίνει ότι ξαναχτίστηκαν ένα ιερό που ανεγέρθηκε για πρώτη φορά από τον Αδάμ, από το οποίο υπήρχαν μόνο τα θεμέλια. Το Kaaba έχει καταστραφεί, καταστραφεί και στη συνέχεια ξαναχτίστηκε αρκετές φορές από τότε. Το 930, η ίδια η Μαύρη Πέτρα παρασύρθηκε από μια ακραία σιιτική αίρεση γνωστή ως Qarmatians και κρατούσε σχεδόν 20 χρόνια για λύτρα. Στη διάρκεια Μωάμεθ Το πρώιμο υπουργείο, η Κάαμπα ήταν η Κίμπλα , ή κατεύθυνση της προσευχής, για τον Μουσουλμάνο κοινότητα . Μετά τη μουσουλμανική μετανάστευση, ή Χιτζρά , προς την Μεντίνα , ο Κίμπλα αλλάξατε για λίγο την Ιερουσαλήμ πριν επιστρέψετε στην Κάαμπα. Όταν οι δυνάμεις του Μωάμεθ κατέλαβαν τη Μέκκα το 630, διέταξε την καταστροφή των ειδωλολατρικών ειδώλων που στεγάζονταν στο ιερό και διέταξε να καθαριστεί από όλα τα σημάδια πολυθεϊσμός . Το Καάμπα ήταν έκτοτε το επίκεντρο της μουσουλμανικής ευσέβειας.