Clodio di Mogllano Venezia -Η οικογένεια που έκανε το acromonastiri σε Χρωμοναστήρι

1ο μέρος                                                             boy

O ιστορικός Prosper Tiro αναφέρεται για πρώτη φορά στο όνομα Clodio χωρίς να ορίζει αν αυτό είναι ένα επίθετο ή όνομα ή ψευδώνυμο , σαν τον ιστορικά πρώτο βασιλιά της κάτω Θουρηγκίας της περιοχής που ονομάζόταν Frank και ορίζετια σήμερα απο τα εδάφη πέριξ της Φρανκφούρτης μέχρι τα βόρεια σύνορα της Γαλλίας . Κατά τον αβέβαιο ιστορικά χρόνο της αποχώρησης των Ρωμαίων απο τα εδάφη της Germania και ένεκα των συνεχών επιθέσεων των Γότθων ο Clodio ένας εύπορος έμπορος απο την επαρχία του Βένετο εκμεταλλευόμενος την άριστη εμπορική σχέση που είχε με τα εμπλεκόμενα στις μάχες μέρη ,νυμφεύθηκε την Basina of Thurigie κόρη του τοπικού πολέμαρχου των Γότθων .

Early_Pharamond01
Clodio of Franks

Η μυθολογική ? άποψη της ιστορίας αυτής είναι οτι ο γιός του Clodio ο Μεροβέας είναι ο ιδρυτής της λεγόμενης Μεροβιγγειανής δυναστείας ενώ σε άλλες ιστορικές μελέτες ο Clodio αναφέρεται και σαν Clodione . Το έτος που διαδραματίζονται αυτά τα γεγονότα κατά τους μελετητές αφορούν την περίοδο της δύσης της Ρωμαικής αυτοκρατορίας περί το 399 μ.Χ. Σημ . Ο Clodio αναφέρεται επίσης και σαν Pharamond τίτλος ευγενείας κατά τους πρωιμους γοτθικούς πολέμους .

Η σύγχρονη αναζήτηση σε αυτά τα στοιχεία πέρα απ οτι είναι ελλιπής είναι και ιστορικά ανακριβής . Ενώ αναφέρεται οτι η έκταση που σήμερα βρίσκεται και το Χρωμοναστήρι αρχικά ανήκε στον Γ Χορτάτση ( το ορθό είναι στην οικογένεια Χορτάτση και οχι στον γνωστό Γέωργιο ) δόθηκε στη συνέχεια στον Αλέξιο Καλλέργη ο οποίος με τη σειρά του το μεταβίβασε στον κοινωνιστή ή ανθρωπιστή (όπως αναφέρεται) Domeniko Clodio η οικογένεια του οποίου διατήρησε την περιοχή κτίζοντας και επαύλεις μέχρι τη λήξη της Ενετοκρατίας και την έναρξη της Τουρκοκρατίας στο νησί στα τέλη του 17ου αιώνα .Erwfili_exwfyllo

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σαλατοποίηση χρονολογιών ιστορικών ονομάτων και προθέσεων .

Ας το δούμε λοιπόν , ο Γέωργιος Χορτάτσης σύγχρονος του Σέξπηρ και του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου έζησε απο το 1560 ως το 1610 περίπου …Δεν είναι δυνατόν να δώρισε την σημερινή περιοχή που βρίσκεται το Χρωμοναστήρι , το Ρουσσοσπίτι κλπ στον Αλέξιο Καλλέργη που έζησε 300 χρόνια πριν και ο τελευταίος να την χάρισε στον Clodio έναν έυπορο φοροεισπράκτορα των Ενετών ..ο οποίος πάτησε στην Κρήτη περί το 1265 με την ιδιότητα του et publicani η οποία κατα απίθανο τρόπο μεταφράστηκε σαν ”κοινωνιστής” όπως τον αναφέρουν ακόμη και σήμερα !!! ενώ ο Domenico Clodio ήταν αυτό ακριβώς που σημαίνει ο τίτλος στα Λατινικά – φοροσεισπράκτορας -. Εν ολίγοις το μοτίβο Χορτάτσης σε Καλλέργη και τέλος στον φοροεισπράκτορα Domeniko Clodio είναι σαθρό ως αστείο θα το χαρακτήριζα .

Ανατρέχοντας λοιπόν στα αρχεία της Ευρωπαικής βάσης ιστορικών δεδομένων μέσω ενός κρατικού φορέα ανακαλύπτουμε τα παρακάτω τρομερά enetokratia-kriti

Ο Δομήνικος Κλοντιο ( θα τους γράφουμε  εφεξής με Ελληνική γραφή) καταφθάνει στις ακτές ης Κρήτης το 1263 ως επικεφαλής ομάδας εφόρων ,ελεγκτών και εισπρακτόρων για λογαριασμό της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας ή Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου . Δεν μιλά Ελληνικά αλλά γρήγορα προσεταιρίζεται την άρχουσα οικογένεια των Καλλ(ι) έργηδων ή Καλλέργηδων . Είναι η περίοδος της προεπαναστατικής περιόδου κατά της Ενετικής εξουσίας . Αυτός ο Κλόντιο διαπρέπει στην είσπραξη φόρων ενώ διαδίδεται η σχέση του εξ αίματος με τον πρωτοαναφερόμενο Κλόντιο των Φράνκων , ως ενός φυσικά δικαιούχου εξουσίας επάνω σε κοινούς θνητούς . Λόγια που αποσκοπούσαν στην εδραίωση φόβου στους φορολογούμενους ? πραγματικότητα ? κανείς δεν μπορεί να πεί με σιγουριά . Η ιστορία του αυτού του Κλόντιο χάνεται περί το 1291 καθώς η τελευταία του αναφορά είναι στην ευχετήρια επιστολή που στέλνει στον νέο Δόγη (49ος) Πιέτρο Γκραντενίκο το 1289 για την ανάληψη της διακυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου ( bibliotecca nazianalle Marciana μέσω του ηγουμένου της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου Aλοίσιους Μοντένικο ( ως γνωστό οι μόνοι που είχαν δικαίωμα να μεταφέρουν επιστολές δια ανάγνωσης στον εκάστοτε δόγη της Βενετίας ήταν ο επίσκοπος του Αγίου Μάρκου και ο γραμματέας (consilieri) του Palazzo Venetto .

002-04_archyliko-Aloysius-Mocen-1776
Βιβλιοθήκη Βενετίας έγγραφο XXLIV203e

Επιπλέον μιλάμε για έναν άλλον Κλοντιο δεδομένου ότι αυτός δεν έφερε οικόσημο καθώς ήταν παρα των ευγενών , ενώ όλοι έχουμε δεί το χαρακτηριστικό οικόσημο με τον φτερωτό λέοντα που υπάρχει στο στρατιωτικό μουσείο του χωριού και ο οποίος ( λέοντας) είναι το χαρακτηριστικό έμβλημα της πόλης του Αγίου Μάρκου , δηλαδή της Βενετίας …

Πηγές : 1.Identification of the bearer: Georgius Clodio, Veneto-Cretan jurist (17th century) Historical Notice: Veneto-Cretan family, settled in Rethymno, Crete, with a title of Cretan nobility (“Nobili Cretensi”). Notes: Photo Leonidas Kallivretakis, 2003 Ταύτιση φορέα του οικόσημου: Clodio, βενετοκρητικός νομικός (17ος αιώνας) Ιστορικό Σημείωμα: Βενετοκρητική οικογένεια εγκατεστημένη στο Ρέθυμνο της Κρήτης, με τίτλο κρητικής ευγενείας (“Nobili Cretensi”)
2.Family History Library Classes and Webinars
3.European openarchives webinar europol society

Τέλος πρώτου μέρους ..( ακολουθεί η Περίπτωση Καλλέργη , Matteo και Cristoforo Clodio , acremonasteri)

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: