Τση Σταυροπροσκήνυσης και τω Βαγιώ

ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΝΩΝ

Τση Σταυροπροσκύνησης και τω Βαγιώ ο παππάς ελειτουργούσενε στην εδρα τσ΄ενορίας , στο χωργιό μας το Χρωμοναστήρι . Η προετοιμασία μαθώς τω θείω δώρω, που μοιράζανε σ΄ούλο το εκκλησίασμα και τσι δυό τούτες άγιες μέρες , ο παππας έπρεπενε να γενεί αποβραδίς στο σπίτι ν-του με την εμπιμέλεια και τη φροντίδα τση πρεσβυτέρας , τσ΄αείμνηστης κερά Ρήνης .

Ούλ΄οι χριστιανοί παίρνανε με την απόλυση τση λειτουργιάς τση Σταυροπροσκύνησης απο τη χέρα του παπα Δημήτρη ένα  ματσάκι αγριολούλουδα μ΄ένα γ-κλαδί αρισμαρί , μαντζουράνα γη μπαρμπαρούσα , για να μυρίζει.

Στον μ-προεστό , στο νωματάρχη και στο δάσκαλο έδινεν ένα σταυρό καωμένο απο μασούργια τση κανέλας , στολισμένο απάνου με λουλουδάκια .

20160417_194148
Χρωμοναστηργιανοί κάπου στο χωριό ..[προσωπικό αρχείο Μ. Πριναράκη]

Το ίδιο γίνουντονε και με την απόλυση τση λειτουργιάς τω Βαγιώ , οπότε ο παπάς έδινενε σε κάθε πιστό , απο ένα σταυρό πιτήδεια πλεγμένο , απο λευκαμένα φύλλα βαγιονιάς , φοινικόδενδρου δηλαδή.Όση ώρα διαρκούσενε το στόλισμα τση εκκλησιάς για να υποδεχτούνε τον γ-Κυριο << μετα βαϊων και κλάδων >> ετραγουδούσανενε για να διαλαλήσουν την χαρά ν-τωνε απού κοντοσίμωνε μπλιο το Πάσχα .

<< Το Βαγιώ , τω Βαγιώ τρώνε ψάρι και κολιό και την άλλη γ-Κυριακή τρωνε ν-το ρίφι και τ΄αρνί>> .

20160417_194653

Έτσι άρχιζεν η διαδικασία τση Μεγαλοβδομάδας , με το αυγικό και την ακολουθία του Νυμφίου που γίνουντον΄αργά τη νύχτα .Αναμαζωμένοι οι χωργιανοί γύρου γύρου στα τζάκια , επερνούσανε τσ΄ώρες τωνε με θρησκευτικά παραμύθια και με διάφορες ιστορίες απο την γ-Καινή και τη μ-Παλαιά Διαθήκη , ώσπου να ακουστεί διπλός ο χτύπος τση καμπάνας , να ξεχύνεται απο το καμπαναργιό και ν΄απλώνεται αντιλαλαλώντας στσι ρεμαθιές και στ΄ανάπλαγα , προσκαλώντας τσοι πιστούς στην εκκλησιά τση μεσοχωργιάς τον Αη Παντελεήμονα .

Ευχαριστούμε θερμά τον κ Μιχάλη Πριναράκη για την άδειά του να χρησιμοποιήσουμε γραπτό και φωτογραφικό υλικό απο το υπέροχο έργο του βραβευμένο με Α βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών << ΛΑΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ , η ταυτότητα της Κρήτης>>

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: