η προέλευση των ονομάτων των πόλεων της Κρήτης

 

κατάλογος
μορφή σε κεραμικό που αναπαριστά τον Ιδαίο Ηρακλή

1. ΗΡΑΚΛΕΙΟ . ¦⇒ Πιθανολογείται η ονοματοδοσία του απο τον μυθολογικό ήρωα Ιδαίο Ηρακλή ( οχι τον γνωστό Ηρακλή των 12 άθλων) που σαν μέλος των Κουρητών είχε αναλάβει με εντολή της Ρέας την προστασία του Δία απο την ορμή του πατέρατου Κρόνου. Νεότερες ονομασίες , Κάστρο  , Χάνδακας , από το Αραβικό Rabdh Εl Khandaq (δλδ  φρούριο της τάφρου ) ή Κάντια ( η λατινογενής προφορά του Χάνδακα )

 

rethi4
θεση αρχαίας Ριθυμνίας

2. ΡΕΘΥΜΝΟ . ⇒ Πόλη που χρονολογείται απο την υστερομινωική περίοδο 1350 -1250 πΧ σαν Ρίθυμνα . Στα νεότερα χρόνια επί σταυροφοριών στην περιοχή βρισκόταν μικρός οικισμός με την ονομασία ” castell vechio ” . Το 1571 η πόλη υπέστει μεγάλες ζημιές απο την επίθεση του του Ουλούτζ Αλή και δυο χρόνια  αργότερα θεμελιώθηκε η Φορτέτζα στη θέση του παλαιόκαστρου .Την πρώιμη μετά την κατασκευή της Φορτέτζας περίοδο , οι περιηγητές ονόμαζαν όλη την αστική περιοχή με αυτό το όνομα δλδ Φορτέτζα .

arxaia-kydwnia-02
τμήμα της αρχαίας Κυδωνίας στη θέση των σημερινών Χανίων

3. ΧΑΝΙΑ ⇒   Η σημερινή ονομασία, Χανιά, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, αποδίδεται στους Σαρακηνούς Άραβες, οι οποίοι κατέλαβαν την Κρήτη το 823. Στον ευρύτερο χώρο της Κυδωνίας υπήρχε η “Αλχανία κώμη” από το όνομα του θεού Ήφαιστου (Vulcanus). Το εύκολο στην προφορά αυτό όνομα διατήρησαν οι Άραβες, συγχέοντάς το με το δικό τους Al Hanim (=το Χάνι).Ο Ιταλός (από τη Φλωρεντία) Χριστόφορος Μπουοντελμόντι, που επισκέφθηκε την Κρήτη το 1415, δίνει μια άλλη εκδοχή για την ονομασία, ότι πήρε το όνομα Λαχανέα, εξ αιτίας των λαχάνων της, και χλευαστικά οι Ενετοί την ονόμαζαν CANEA, που σημαίνει “Σκύλα”, “εξ αιτίας των μη δίκαιων κατοίκων της”.

agiosnikolaos

4 . ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ⇒ Νεότερη πόλη που πήρε το ονομά της απο το μικρό Βυζαντινό εκκλησάκι στον όρμο του Αγίου Νικοκάου στην άκρη της σημερινής πόλης. Παλαιότερη ονομασία το Μαντράκι . Μικρός οικισμός ψαροχώρι , στα παλαιά χρόνια είχε και την ονομασία Γιαλός . Έτσι την αποκαλούν ακόμη και σήμερα πολλοί κάτοικοί της .

anaskafh-sto-dytiko-tmhma-t
ανασκαφές στο δυτικό τμήμα της Ιεράπυτνας

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ⇒ υπήρξε μια από τις σπουδαίες πόλεις στην αρχαιότητα, με το όνομα Κύρβα, που συνδέεται με τη Ρόδο. Σύμφωνα με το μύθο, ο Κύρβας ήταν ένας από τους Τελχίνες που ήρθαν από τη Ροδο, και ίδρυσαν την πόλη που γνωρίζoυμε σήμερα ως Ιεράπετρα. Αργότερα η πόλη μετονομάστηκε σε Πύτνα, και τελικά σε Ιεράπυτνα που σημαίνει «ιερός λόφος», λόγω του ιερού που υπήρχε εκεί στα αρχαία χρόνια

5260406963_8930287d50
Αρχαία Ητεία ή Ιτανός

 ΣΗΤΕΙΑ . Αρχαίος οικισμός με την ονομασία Ητεία ή Σηταία ( η  έρευνα της γραμμικής φανερώνει οτι οι κάτοικοι της ονομάζονταν Σηταήτες . ) Το 1651 η πόλη καταστράφηκε απο τους Ενετούς για να μη πέσει στα χέρια των Οθωμανών και ξαναχτίστηκε με το όνομα Αβνιέ το οποίο δεν επικράτησε .

tstreet01
Τυμπάκι

ΤΥΜΠΑΚΙ . Αγνωστης προέλευσης ονοματοδοσία . Ακόμη και σημερα ερίζουν οι ειδικοί για την προέλευση της. Επικρατεί η άποψη οτι οφείλει το ονομά της απο τύμβο που έκτισαν κάτοικοι της περιοχής προς χάρη του Αγίου Ανδρέα , αλλά νεότερες ερευνες αποδεικνύουν οτι στην πόλη υπήρχε προ της άφιξης των χωρικών πιστών του Αγ. Ανδρέα , οικισμός με το όνομα Chibaki .

image2
μυλοπόταμος

ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ .{ Επαρχία} . Αρχαία ονομασία Ιερο ποταμός , απο τις πηγές του στον Ψηλορείτη ..ο μεταφέρων ιχνών δρας και χιόνεως . Δλδ ξεροπόταμος που γινόταν ορμητικό ποτάμι με νερά απο τις βροχές και το λιώσιμο του χιονιού απο τον Ψηλορείτη . Ιεροποταμός που παραφράστηκε σε Γεροποταμό , Γεροπόταμο . Η ευρύτερη περιοχή λόγω των ορμητικών νερών του την εποχή του λιώσιμου του χιονιού δραστηριοποίησε την κατασκευή  μύλων εξ ου και το Μυλοπόταμος .

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: