Κρήτες οραματιστές . Μιχάλης Μπλέτσας

Γράφετε διαβάζετε σε υπολογιστή ενώ μπορεί να βρίσκεστε μακρυά απο μοντεμ , ρουτερ κλπ . Μέχρι και στον Βρύσινα να ανέβετε , πιάνετε το κινητό σας και με την ευρυζωνική σας ρύθμιση έχετε διαδίκτυο . Υπάιτιος για όλο αυτό είναι ένας Κρητικός επιστήμονας , γκουρού και αυθεντία των υπολογιστικών συστημάτων . Ο  διευθυντής του πλεον τεχνολογικά καινοτόμου εργαστηρίου στην υφήλιο. Ο Μιχάλης Μπλέτσας του Media Lab της Μασσαχουσέτης . Το εργαστήριο που ανήκει στο περίφημο Μ.Ι.Τ της Βοστώνης διευθυντής του οποίου είναι επίσης ο Ελληνικής καταγωγής Νίκολας Νεγρεπόντε .

606x340_287446

Ο Μιχάλης Μπλέτσας γεννήθηκε το 1967 στα Χανιά απο τον Γιάννη Μπλέτσα και τη Μισσιριανή Ρεθεμνιώτισα Αγγελική Νεονάκη . Τελείωσε το 2ο γυμνάσιο Χανίων το 1984 και εισήχθη σαν αριστουχος στο τμήμα μηχανικών πληροφορικής και Η/Υ στο ΑΠΘ . Πήρε το μεταπτυχιακό του στο Boston university to 1991 , ενώ επανήλθε στο πανεπιστημίο του Northampton και έλαβε το τίλτο του διδάκτορα στα συστήματα του μηχανικού βιοιατρικής και πληροφορικής .

Το 1996 , σε ηλικία 29 ετών μόλις , επιλέχθηκε μεταξύ 300 υποψηφίων απο το ανώτατο συμβούλιο επιστημών της πόλης της Βοστώνης και της πολιτείας της Μασσαχουσέτης , σαν διευθυντής στο εργαστήριο Media Lab του ΜΙΤ ,  θέση που κατέχει ως σήμερα .LogoMain

Μαζί με τον Νίκολας Νεγρεπόντε είναι οι εμπνευστές και δημιουργοί του περίφημου OLPC ( One Laptop Per Child) που αποσκοπεί στην εκμάθηση των νέων τεχνολογιών σε παιδιά φτωχών χωρών . Με τον Νικολας Νεγρεπόντε εφάρμοσαν την πειραματική ευζωνική μετάδοση πληροφοριών στο νησί της Πάτμου και σε απομακρυσμένη ζούγκλα της Καμπότζης . Μέλος της ακαδημίας επιστημών των ΗΠΑ και της Ακαδημίας Αθηνών , είναι τεχνικός ανεξάρτητος και άμισθος ( κατ επιλογή του) διευθυντής του ΟΤΕ στα θεματα πληροφορικής .

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: