οι Μικρασιάτες στο Ρέθυμνο

Κατά τη διάρκεια του πρώτου διωγμού, στο Ρέθυμνο εγκαταστάθηκαν λίγες οικογένειες από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Οι πρώτοι πρόσφυγες, που έφθασαν τον Αύγουστο του 1922, προέρχονταν από τον υπό ρωσική κυριαρχία Πόντο. Μέχρι τον Οκτώβριο, 3.000 περίπου Έλληνες από τη Μικρά Ασία, αλλά και Αρμένιοι βρίσκονταν στην πόλη. Ο αριθμός ήταν πολύ μεγάλος για τη μικρή πόλη, όμως πολλοί Ρεθυμνιώτες τους συνέδραμαν, μαζί με φορείς της πόλης, όπως ο Σύλλογος Κυριών και το Λύκειο Ελληνίδων.

Τα επόμενα χρόνια, η αύξηση του αριθμού των προσφύγων σε σχέση με το 1923 οφείλεται στην αγροτική αποκατάστασή τους έξω από την πόλη, όπου ιδρύθηκαν προσφυγικοί συνοικισμοί. Ιδρύθηκε, επίσης, η Νέα Μαγνησία Μυλοποτάμου. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγιεινής, Προνοίας και Αντιλήψεως, τον Δεκέμβριο του 1925, στον νομό Ρεθύμνου, ο «αστικός» πληθυσμός ανερχόταν σε 615 οικογένειες (2.352 άτομα) και ο «γεωργικός» σε 874 (3.173 άτομα). Οι πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στο Ρέθυμνο, προέρχονταν από την Παλαιά και Νέα Φώκαια, τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ και άλλους οικισμούς της δυτικής Μικράς Ασίας.

Η ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων στο Ρέθυμνο είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει την έρευνα όχι μόνο στο επίπεδο των αρχειακών δεδομένων αλλά και στο λογοτεχνικό επίπεδο, εφόσον η πεζογραφία του Μεσοπολέμου καθώς και νεότερα έργα μπορούν να δώσουν μιαν απτή εικόνα του θέματος της Καταστροφής και κυρίως των πρώτων χρόνων των προσφύγων στη νέα πατρίδα. Ειδικότερα τώρα το θέμα των προσφύγων της Μ.Ασίας στο Ρέθυμνο του 1922 είναι ουσιαστικά ανέγγιχτο τόσο στο θέμα των ιστορικών μελετών όσο και στο επίπεδο της λογοτεχνίας.Ο ρεθεμνιώτικος τύπος της εποχής μετά το 1922 παρά το πιεστικό από πάσης πλευράς προσφυγικό θέμα δεν είναι πλούσιος σε πληροφορίες . Η Κρητική Επιθεώρηση είναι πιο πλούσια σε πληροφορίες σε σχέση με το Βήμα Ρεθύμνης. Περισσότερες εικόνες των προσφύγων και απο κοινωνικής αλλά και από πολιτικής άποψης  δίνει η εφημερίδα Δημοκρατία του Ν.Ανδρουλιδάκη και η Αστραπή του Δρακάκη.

Εμείς κάποια στιγμή θα επανέλθουμε συγκεντρώνοντας πραγματικά στοιχεία της εποχής εκείνης .

Για την ώρα ένα φωτορεπορτάζ εικόνων μιας άλλης εποχής Ρεθεμνιώτικης απο το 1890 ως τη δεκαετία του 1980 ( περιέχει σπανιότατο αρχειακό υλικό)

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: