ο μυθολογικός Μίνωας , το ιστορικό πρόσωπο.

Εντελώς περιληπτικά η ιστορία – μυθολογία του επικού βασιλιά Μίνωα .

Μυθολογική προέλευση .icarus-1-027-320x200

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Μίνωας ήταν γιος του Δία και της Ευρώπης. Μετά την αρπαγή της Ευρώπης από τη Συρία ο Δίας τη μετέφερε  στην Κρήτη. Εκεί απέκτησε μαζί της τρεις γιούς, το Μίνωα, το Ραδάμανθυ και το Σαρπηδόνα. Ο Δίας ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο δεν έμεινε με την Ευρώπη και τους γιούς τους. Ωστόσο η Ευρώπη και τα τρία αγόρια βρήκαν άσυλο στη αυλή του βασιλιά της Κρήτης Αστέριου, ο οποίος τελικά παντρεύτηκε την Ευρώπη και ουσιαστικά υιοθέτησε το Μίνωα και τα αδέρφια του.  Ο Μίνωας μεγαλώνοντας παντρεύτηκε την Πασιφάη και μαζί της απέκτησε τέσσερεις γιούς, τον Ανδρόγεω, το Δευκαλίωνα, το Γλαύκο και τον Κατρέα και τέσσερεις κόρες, την Ακάλλη ή Ακαλλίδα, την Αριάδνη, τη Φαίδρα και την Ξενοδίκη.

Μετά είναι γνωστά τα μυθολογικά καταγεγραμμένα των διάφορων ιστοριών με τον Δαίδαλο και Ίκαρο, τον Μινώταυρο που γεννήθηκε απο την παράνομη σχέση της Πασιφάης με έναν ταύρο ως εκδίκησή της στις αταξίες του Μίνωα επειδή ήταν και τσαχπίνης αυτός , την τιμωρία του Ποσειδώνα επειδή αθέτησε την υπόσχεσή του να θυσιάσει έναν ταύρο που θα έστελνε μέσα απο τη θάλασσα κλπ περνάμε στο..

Ιστορικό μέρος

Ο μεγάλος Σπύρος Μαρινάτος πνευματικός δάσκαλος του Μανόλη Ανδρόνικου ήταν μαζί με τον αρχαιολόγο ανασκαφέα Φουκέ οι πρώτοι που ανέφεραν και υποστήριξαν οτι η λέξη Μίνωας πέρα απο το μυθολογικό του προσώπου μάλλον αφορά τίτλο ισάξιο του Φαράω ή του Μυκηναικού  Άνακτα . Αυτό αποδεικνύει το οτι το όνομα Μίνωας εντοπίζεται απο τις απαρχές της 8ης χιλιετηρίδας π.Χ φτάνοντας μέχρι την εποχή του Κρητικού ναυάρχου του Μ. Αλεξάνδρου  , Νέαρχου σχεδον 8 χλδ χρόνια μετά . Ο Μίνωας είναι παρών στις αναφορές του Ομήρου , του Πλάτωνα του Σωκράτη στην έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας και αργότερα επίσης . Πράγμα που είναι  αδύνατον .

Minoan_Knossos_Palace_Reconstruction_1
 

Υποθετική γραφιστική αποτύπωση του παλατιού της Κνωσού

 

Πιθανώς οταν αναφερόμαστε στον Μινωικό πολιτισμό έχουμε σαν αφετηρία την περίοδο μεταξύ 4.000-3.500 π.Χ εποχή που κατά την ραδιοχρονολόγηση αναπτύσσεται το οικιστικό σχέδιο της Κνωσσού , θεμελιώνεται το νομοθετικό έργο στο νησί που κάνει τον Πλάτωνα να μνημονεύει την ποιότητά του ενώ εδραιώνεται η κυριαρχία στην θάλασσα του ναυτικού των Κρητών υπό την Βασιλεία του τότε Μίνωα Βασιλιά της Κρήτης !

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: