Mπαλοτές

Κείμενο . Μιχάλη Πριναράκη – πολυμέσα video . Ag mastermind .

Οι μπαλοτές στο χωργιό μας , από τα χρόνια τση Γερμανοκατοχής κι ύστερα , εξελιχτήκανε σε ένα γ-κακό χούι, σ’ ένα ανεύθυνο παιγνίδι με τα φονικά σύνεργα , που στα χέρα τω ασχέτω κουμπουροφόρω τσ’εποχής μας , στοιχίζει το ν-τραυματισμό γη και το θάνατο πότε λίγο, εκείνω ν-των ανυποψίαστω , που μετέχουνε σε μια χαρά , σ’ένα μ-πανυγήρι σε μια γ-ξεφάντωση.

Μπαλοτές επαίζουντον απο παλιά στη γ΄Κρήτη , μα τσι παίζανε μαθώς οι κατεχάρηδες τω ν-τουφεκιώ ,στην ώρα και κατά πως έλεαν οι παλιότεροι στα χωργιά μας , εσυνηθίζεντον όντε θελα γεννήσει κιανενούς η γυναίκα αρσενικό , εξεκρέμαν από το μεσοδόκι το μαρτίνι,το μουσκέτο ,γη το γκρα κι ανέβαινεν εις το ψηλότερο ματσιπέτι γη στο δώμα του σπιθιού κι επαίζενε με τη μπούκα του ντουφεκιού κατά τον ουρανό , τρεις μπαλοτές , σημάδι πως έκαμε ν-το γιό.

Μπαλοτές επαίζουντον ακόμη στσ΄αρραβώνιασες και στσοι γάμους , με τον ίδιο ν-τρόπο, από τα ψηλά ματσιπέθια και τα δώματα , για να χαιρετήξουνε τούτη ν-τη χαρά τση δημιουργίας μιας ακόμη Χρισθιανικής οικογένειας που ‘θελα δώσει γόνους κι απογόνους , ν’ αυγατίσει το γένος .

Η ιστορική μάχη τση Κρήτης και η Γερμανοκατοχή , εβάλανε στα σπίθια σύγχρονους οπλισμούς εκείνης τσ’ εποχής , μα και μπόλικο πολεμικό υλικό απο ‘κείνο που εγκατέλειψαν οι Γερμανοί στσ’ αποθήκες τωνε , όντεν εξεκουμπιστήκανε από το νησί μας.Ούλο τούτο ν-το πολεμικό υλικό ,τουλάχιστο στη γ΄Κρήτη , απού δεν είχαμεν εμφύλιο , εξοδευτήκενε στσοι σκοποβολές και στα μπαλοτολοήματα σε γάμους αρραβώνιασες , βάφτισες , μ-πανηγύρια και ξεφάντωσες , απ’ εντακάρανε να επιδίδονται με μανιά οι μετακατοχικοί Κρητικοί μικιοί και μεγάλοι .

λίγα λόγια για το βίντεο: Μπορείτε να το δείτε ως έχει . Μπορείτε να το δείτε όμως με υπότιτλο που ”κουμπώνει” με το κείμενο αν κάνετε κλικ στο γραναζάκι κάτω δεξιά και επιλέξετε υπότιτλοι Ελληνικά ( μόνο στα Ελληνικά το έχω φτιάξει ) .Ag mastermind.

Λίγα ‘ναι τα χωργιά στη γ΄Κρήτη , απού δεν εθρηνήσαμε θύματα από τη χρήση του υλικού που εγκατέλειψαν οι Γερμανοί , όντεν εφύγανε .Την ώρα που τρωγοπίνουνε , μεθυσμένοι κι αμέθυστοι , την ώρα που βγαίνουνε στο κέφι και χορεύγουνε , σέρνουνε τη γ-κουμπούρα απ’ τη μέση , εκαμαρώνουνε και μπαμ, μπουμ μπαλοτολογούνε τα χαμαντράκια και παριστάνουνε τσοι καπετάνιους κι αν είναι τυχερός ο άλλος απού χαζεύγει από το παραθύρι , γη κάθεται ξέγνοιος στο μπαλκόνι ν-του , έχει μιά , ειδαλλιώς ο Θιός να του συχωρέσει .

Ναι ήτονε έθιμο τοτεσάς απού εκφυλίστηκεν στσοι μέρες μας για να καταντήσει μια εγκληματική πράξη τση κοινής ποινικής δικαιοσύνης .

Κι όμβς ακόμη το ακούς να ν-το λένε στα γ-Κρητικά χωργιά .<< Είντα λες μρε συ ? κατές πχοιός είναι τούτος ? Ετούτο μρε δε ν-τον φτάνουν εκατό χιλιάδες για σφαίρες το Σαββατοκύργιακο.

Ετσά δυστυχώς μετριέται μαθώς η αντρειά στη γ΄Κρήτη σήμερο.

Λίγα λόγια για το κείμενο . Το κεφάλαιο ” Μπαλοτές” βρίσκεται στο βιβλίο του Μ. Πριναράκη Λαικά ήθη και έθιμα της Κρητικής υπαίθρου , από το οποίο πήραμε αυτό το μικρό δείγμα . Ευχαριστούμε τον δημιουργό για την άδειά του να χρησιμοποιήσουμε το έργο του σε αυτό το site .

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: