Ισχυρή δόνηση στην Κρήτη

Μικροπροβλήματα και αναστάτωση χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς αφήνει πίσω του ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινδτουτου, που σημειώθηκε στις 11:36 ώρα Ελλάδος με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την Κρήτη, καθώς είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χλμ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εγκέλαδος προκάλεσε διακοπές ρεύματος στο Ηράκλειο, με πολλούς κατοίκους της πόλης να βγαίνουν από τα σπίτια τους τρομαγμένοι και να τρέχουν σε πλατείες. Αναστάτωση και σε σχολεία της ανατολικής Κρήτης, την ώρα που υποψήφιοι έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις. Προβλήματα παρατηρούνται και στις επικοινωνίες

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου ο σεισμός ήταν στα 5,6 ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή, σε απόσταση 119 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, 39 χλμ. νοτιοανατολικά από το χωριό Μακρύ Γιαλός και 67 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου, κοντά στα σημεία όπου σημειώθηκαν ασθενέστερες σεισμικές δονήσεις, τα ξημερώματα. Σε δεύτερη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου, ο σεισμός υπολογίζεται στα 5,2 ρίχτερ.

Ο σεισμός που σημειώθηκε με μέγεθος άνω των 5 Ρίχτερ, είναι ο τρίτος μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Έγινε αισθητός καθώς ήταν σε μικρό εστιακό βάθος, όπως και οι δύο προηγούμενες δονήσεις που έγιναν σε κοντινές περιοχές.
Νωρίτερα τα ξημερώματα υπήρξαν δύο ακόμη δονήσεις με μέγεθος 2,7 και 3,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος στα 10 και 16 χιλιόμετρα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: