Ο βυθός του Ρεθύμνου

Ο βυθός της Κρήτης είναι πλούσιος σε πλαγιές, κλίσεις, όρη και χαράδρες και προσφέρει μεγάλη ποικιλία από σημεία για πραγματικά μοναδικές βουτιές σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκονται οι ικανότητες σας . Σαφώς όμως χρειάζεται η απαραίτητη προσοχή ειδικά για όσους θεωρούν οτι μια βουτιά στα ”άπατα” δεν πειράζει .

Ο βυθός στο νομό μας το Ρέθυμνο έχει μεγάλες ομοιότητες με τους δίπλα νομούς αλλά και ιδιαιτερότητες . Μοιάζει όπως λένε οι σπηλαιολόγοι καταδύτες με λάμπα . Φουσκωμένη επάνω στην επιφάνεια με τα όρη και τις χαράδρες ενώ κάτω απο το νερό έχει μια έντονη εσωτερική κλίση. Αυτό οφείλεται αφενός στα Βόρεια απο την έντονη τεκτονική δραστηριότητα των εκατοντάδων αιώνων αφετέρου στα Νότια λόγω της συγγένειας με την βαθιά λεκάνη της Μεσογείου και τα ρεύματα που επικρατούν και σμιλεύουν τα υποθαλάσσια όρη και πετρώματα .

Στον νότο (περιοχή Πλακιά που δείχνει το βιντεάκι μας παρακάτω) υπάρχει ένα  ομαλό υπόστρωμα μικρού μήκους γενικά , ως 50 μέτρα το πολύ ,   με μέτρια θαλάσσια ζωή , λειχήνες ανοιχτόχρωμου πράσινου χρώματος ενώ αμέσως μετά ξεκινούν τα απότομα βάραθρα , προέκταση κυρίως των φαραγγιών που συνεχίζουν και κάτω απο το νερό την διαδρομή τους . Η δημιουργία τους οφείλετε κυρίως στα θαλάσσια ρεύματα της λεκάνης της Μεσογείου και στη τεκτονική δραστηριότητα στο σημείο της σύγκλισης της Αφρικανικής πλάκας με την Ευρασιατική περίπου στα 100 μίλια νότια του νησιού . Από το σημείο που τελειώνει το ομαλό υπόστρωμα ξεκινά και η έντονη υποθαλάσσια ζωή, πλούσια σε ψάρια και πολυοργανικές ενώσεις .Τα ρεύματα είναι εξώκοιλα δλδ ρέουν προς τα βόρεια και δεν παρατηρούνται δίνες στον βαθμό που εμφανίζονται στον Βορρά του νομού.

Στα Βόρεια ( περιοχή Γεροποτάμου στο βίντεο μας επίσης ) το βυθολογικό κλίμα αλλάζει . Ο βυθός είναι απότομος σαν να έχει σκαφτεί εσωτερικά . Η αιτία είναι η τεκτονική δραστηριότητα στο πέρασμα των αιώνων και κυρίως ο καταστρεπτικός σεισμός των 8.3 R στα ανοικτά της Φαλάσαρνας  το 315 μ.Χ όταν το νησί  ανασηκώθηκε περίπου 9 μέτρα ! Σε μια προσομοίωση φανταστείτε ένα τεράστιο χέρι να πίεζε  τις  βορειες ακτές  προς τα κάτω ενώ το νοτιο τμήμα ανασηκωνόταν εξαιτίας αυτής της βίαιης πίεσης . Ο βυθός γενικά ομολοποιείται στα βόρεια μετά το χαώδες των πρώτων 200 μέτρων περίπου   ( με ρωγμές , φαράγγια , σπήλαια κλπ) και ακολουθεί το κύριο ανάγλυφο του Αιγαιακού μοτίβου , παρόλο που συνολικά το Κρητικό πέλαγος είναι  το 2ο βαθύτερο στην εσωτερική λεκάνη του Αιγαίου μετά το Καρπάθιο πέλαγος .Αυτη η μεγάλη αναγλυφικότητα του πρώτου βυθού των βόρειων ακτών του νομού δημιουργεί τις δίνες τα υποθαλάσσια ρεύματα κλπ που είναι απο τα πλεον παρατηρήσιμα αλλά και εν δυνάμει επικίνδυνα  για τους απρόσεκτους.

βυθός/ρεθυμνο/Ag mastermind/xromonastiri.wordpress from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Χαρείτε λοιπόν την έντονη βιοποικιλότητα των θαλασσών του Ρεθύμνου με ασφάλεια που γεννά η γνώση των ικανοτήτων σας αλλά και του υδάτινου περιβάλλοντος .

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: