Ταξιδεύοντας με πλοίο . Τι να ξέρω και να ρωτήσω

 • Επιτρέπεται το κάπνισμα στο πλοίο;

  Το κάπνισμα, ως γνωστό, επιτρέπεται μόνον στα σημεία με την ειδική σήμανση. Για λόγους ασφαλείας του πλου και προστασίας του περιβάλλοντος, μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο του πλοίου ή στη θάλασσα.

 • Μπορώ να αφήσω τις αποσκευές μου στο αυτοκίνητο;

  Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι αποσκευές μπορούν να παραμένουν μέσα στα οχήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, και επειδή απαγορεύεται η πρόσβαση στο garage του πλοίου κατά τη διάρκεια του πλου, οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τα προσωπικά είδη που θα χρειαστούν.

 • Μπορώ να ταξιδέψω μαζί με το τετράποδο φίλο μου;

  Αν ταξιδεύετε με το κατοικίδιό σας δηλώστε το στην κράτησή σας. Κάποιες εταιρίες προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις για ταξιδιώτες με κατοικίδια:

  • Pet in Cabin. Μπορείτε να πάρετε το κατοικίδιό σας στην καμπίνα σας. Οι συγκεκριμενες καμπινες ειναι εξωτερικες και ο αριθμός αυτών των καμπινών είναι περιορισμένος και σας συμβουλεύουμε να κάνετε την κράτησή σας όσο το δυνατών συντομότερα.
  • Pet in Kennel. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι – κλουβιά στο κατάστρωμα. Οι ιδιοκτήτες είναι υπεύθυνοι για την τροφή των κατοικιδίων τους.
  • Pet on Deck. Μπορείτε να έχετε το κατοικίδιό σας μαζί σας στο κατάστρωμα. Η υπηρεσία αυτή είναι χωρίς επιβάρυνση αλλά απαγορεύεται να αφήσετε το κατοικίδιό σας μόνο του στο κατάστρωμα.

  Γενικά:
  Τα επιβατηγά πλοία άνω των 25 μέτρων πρέπει να διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την παραμονή κατοικίδιων ζώων που ταξιδεύουν με τους ιδιοκτήτες τους, επιβάτες.

  Άτομα με ειδικές ανάγκες που συνοδεύονται από ειδικά εκπαιδευμένα ζώα με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά εν ισχύ επιτρέπετε να συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους σε όλους τους χώρους του πλοίου.

 • Πληροφορίες για επιβάτες με ειδικές ανάγκες;

  Οι επιβάτες με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να ενημερώνουν την myFerry ή την ναυτιλιακή εταιρία για τυχόν ειδικές προϋποθέσεις που ίσως χρειαστούν, όταν κάνουν κράτηση του εισητηρίου τους.

 • Πόση ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου πρέπει να είμαι στο λιμάνι;

  Ο ταξιδιώτης πρέπει να φροντίσει για την έγκαιρη προσέλευσή του στο λιμάνι τουλάχιστον μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση του πλοίου. Αν δεν προλάβει τον απόπλου του πλοίου, δεν δικαιούμαστε επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου, αφού φέρει την ευθύνη για τη μη έγκαιρη προσέλευση στο χώρο επιβίβασης.

 • Που μπορώ να φυλάξω τα πολύτιμα αντικείμενα;

  Χρήματα, αξιόγραφα και λοιπά τιμαλφή αντικείμενα μπορούν να παραδίδονται προς φύλαξη στο λογιστήριο του πλοίου. Το πλοίο και η εταιρείες δεν ευθύνονται για τυχόν κλοπή ή απώλεια χρημάτων, αξιογράφων και λοιπών τιμαλφών αντικειμένων εντός του πλοίου, σε περίπτωση που δεν τους έχει ανατεθεί η φύλαξη αυτών.

 • Τι πρέπει να προσέξω σε θέματα υγείας;

  Βεβαιωθείτε ότι είστε απόλυτα υγιής πριν ξεκινήσετε, ειδικά αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε για μεγάλο διάστημα. Τώρα είναι ευκαιρία να επισκεφτείτε τονοδοντογιατρό σας. Ένας ενδεχόμενος πονόδοντος μπορεί να σας καταστρέψει τις διακοπές.

  Αν φοράτε φακούς επαφής, είναι καλό να πάρετε μαζί σας ένα ζευγάρι γυαλιά για ώρα ανάγκης. Οι φακοί επαφής μπορεί να σας δημιουργήσουν πρόβλημα σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που έχετε συνηθίσει, όπως αυξημένη σκόνη, ζέστη, κλπ.

  Αν παίρνετε φάρμακα, προμηθευτείτε την ποσότητα που χρειάζεστε για το ταξίδι σας. Καλό θα είναι να κρατάτε την συνταγή του γιατρού.

 • Τι συμβαίνει σε περίπτωση απαγορευτικού απόπλου;

  Όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ομαλή και ασφαλή μετακίνησή μας, εκδίδεται απαγορευτικό απόπλου από την ΕΜΥ. Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια μέχρι την επόμενη πρόβλεψη καιρού, η οποία ανανεώνεται κάθε έξι ώρες. Το σύστημα όμως αυτό έχει δεχτεί τροποποιήσεις το τελευταίο διάστημα καθώς με απόφαση του Υπουργείου ουσιαστικά καταργεί το απαγορευτικό και η ευθύνη πλέον μετατίθεται στον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος μπορεί να καθορίσει άλλη πορεία, με λιγότερα μποφόρ, αποφεύγοντας έτσι την θαλασσοταραχή. Για το λόγο αυτό οι ταξιδιώτες πρέπει να ζητήσουν ενημέρωση απο τις ναυτιλιακές εταιρίες εγκαίρως.
  Σε περιπτώσεις που το προγραμματισμένο δρομολόγιο δεν πραγματοποιηθεί, επιστρέφεται στον επιβάτη ολόκληρη η αξία του εισιτηρίου.


 • Το ταξίδι θα διαρκέσει αρκετές ώρες. Που μπορώ να ξεκουραστώ;

  Οι ώρες μέσα στο πλοίο μπορούν να μας φανούν ολόκληρες μέρες. Ένας ύπνος θα μας ανανεώσει ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει το ταξίδι. Αν τα ματάκια μας βαραίνουν τότε πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής:

  • Είμαστε διακριτικοί, δεν καταλαμβάνουμε κενές θέσεις για να «απλωθούμε».
  • Όταν πρόκειται να διανυκτερέσουμε εν πλω, ενας υπνοσακός είναι πολύ χρήσιμος. Κατάλληλα μέρη «για να την πέσετε» είναι κάτω από τις σκάλες του πλοίου και φυσικά μένουμε μακρυά από τους πολυσύχναστους χώρους.
  • Τα φώτα στο πλοίο δυστυχώς δεν κλείνουν! Για αυτό μια μάσκα ύπνου είναι απαραίτητη για τα ταξίδια μας.

 

 • Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στη ναυτία;

  Καθε ταξιδιώτης μπορεί να αισθανθεί μια μικρή ναυτία. Πού οφείλεται αυτό; Η ναυτία είναι αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης δύο μηνυμάτων στον εγκέφαλο: Όταν το μήνυμα της αίσθησης της ισοροπίας που ελέγχει το εσωτερικό του αυτιού (έσω ους – λαβύρινθος) και το μήνυμα του οπτιικού πεδίου που αποστέλλουν τα μάτια συγκρούονται, τότε το σώμα αντιδρά συχνά με αίσθηση δυσφορίας (ειδικότερα τα παιδιά). Τι θα πρέπει να προσέξετε:

  Πριν από το ταξίδι:

  • Ξεκινήστε το ταξίιδι σας με καλό νυχτερινό ύπνο και με πλήρες πρωινό ή μεσημεριανό πριν την αναχώρηση.
  • Προμηθευτείτε από το φαρμακείο σας ελαστικούς επιδέσμους για το χέρι, στο εσωτερικό των οποίων βρίσκεται μια μπαλίτσα. Οι επίδεσμοι προκαλούν αίσθημα ευφορίας καθώς πιέζουν αποτελεσματικά το σημείο βελονισμού στον πήχη (μέθοδος Σιάτσου).
  • Εάν είστε ιδιαίτερα επιρρεπής στη ναυτία, το μόνο που μπορεί να σας βοηθήσει είναι τα ανάλογα φάρμακα. Προσοχή όμως γιατί τα φάρμακα προκαλούν ναυτία και επηρεάζουν δυσμενώς τα αντανακλαστικά σας.

  Στη διάρκεια του ταξιδιού:

  • Αποφεύγετε το διάβασμα ή τις χειροτεχνίες.
  • Ακόμη και εάν σας φαίνεται βαρετή η διαδρομή, αποφεύγετε τις θέσεις που «βλέπουν» σε παράθυρο.
  • Κάντε μια βόλτα στο ανοικτό κατάστρωμα, με το βλέμμα σας στραμμένο στην κατεύθυνση του ορίζοντα. Μεταφερθείτε στο μεσαίο τμήμα του πλοίου, όπου οι κλυδωνισμοί του σκάφους είναι περιορισμένοι.
 • Οι ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ναυσιπλοΐα Κρήτης ΑΝΕΚ και Μινωικές όπως κάθε χρόνο προσφέρουν ειδικά πακέτα προσφορών τόσο σε βραδινά όσο και ημερήσια ταξίδια . Για τις ατομικές σας προτιμήσεις ρωτήστε τις ίδιες τις εταιρείες ή τους κατα τόπους ταξιδιωτικούς πράκτορες και γραφεία .
 • ΑΝΕΚ Δρομολόγια καλοκαίρι 2016
 • δρομολόγια ΜΙΝΩΙΚΩΝ 2016

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: