με μαντινάδες και ένα βίντεο…

……….αποχαιρετάμε τον Ιούνιο  σε ήχο Λεωνίδα Κλάδου μπαίνοντας στον αχό και στην άχλη  που σηκώνεται από το ποδοβολητό των παιδιών που κατακλύζουν τα χωριά της Κρήτης τούτο τον μήνα τον Ιούλη μα και τον Θεριστή , θωρώντας τις πανήγυρες  του νησιού  που σκορπούν μουσική αγκαλιάζοντας τη φύση .

«Όταν θα πάψει ο άνθρωπος αγάπες πια να κάνει 
 μπορεί να είναι άταφος μα έχει πια ποθάνει.»

Η αγάπη είναι ποταμός και πιάσε μου το χέρι,
ή θα πνιγούμενε κι οι δυο ή θα γενούμε ταίρι..»

«Δε με φοβίζει ο θάνατος, άλλα ΄ναι τα σπουδαία,
το ν΄ αγαπάς να μη μπορείς να αλλάξεις την ιδέα.”

«Η αγάπη είναι μια κορφή κι όποιος τη σοπατίσει,
 ΄πο κι κει ψηλά την ομορφιά του κόσμου θα γνωρίσει»

«Που το περυσινό σεβντά κατόρθωσα και βγήκα,
μα ΄γω δε ζω χωρίς σεβντά και σε καινούργιο μπήκα»

«Εκατομμύρια φορές πηγαίνει και γιαγέρνει
η σκέψη μου στην αγαπώ, γι΄ αυτό ναι κουρασμένη»

«Η αγάπη είναι τελικά απ΄ το σπίτι να πορίζω,
μα να γιαγέρνω γρήγορα γιατί σε λαχταρίζω»

Οι παραπάνω μαντινάδες  είναι χαρακτηριστικά δείγματα αυθεντικής μαντινάδας κι ανήκουν σε ένα από τους πιο σημαντικούς λαϊκούς μαντιναδολόγους που υπάρχουν τούτη τη στιγμή στη   Κρήτη.

Πρόκειται για τον Αριστείδη Χαιρέτη ή “Γιαλάφτη”, το μαντιναδολόγο του έρωτα, όπως συνηθίζει να ονομάζεται στον τόπο του, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Ανώγεια της επαρχίας Μυλοποτάμου του Νομού Ρεθύμνης.

«Θα βάλω μια φανταστική αγάπη στο μυαλό μου,
για δε μπορώ με ψεύτικες να χάνω τον καιρό μου.»

Τα νοήματα από τις μαντινάδες του Αριστείδη Χαιρέτη αγγίζουν πολλές φορές έννοιες πολύ πιο υψηλές από τις καθημερινές, όπως

« Φέρτε μου ένα άνθρωπο να τα ΄χει λύσει
 γιατί εγώ δε τα ΄λύσα, μα δε με νοιάζει κιόλας»

ή

«Ενα ποτήρι είν΄ η ζωή και είναι νερό γεμάτο,
και πίνουμε γουλιά- γουλιά και  φτάνουμε στο πάτο.».

Οι μαντιναδολόγοι της Κρήτης

Η μαντινάδα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα κάστρα της γνήσιας λαϊκής δημιουργίας στην Κρήτη, που συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά στην επίθεση της αλλοτρίωσης.

Ο έμμετρος  τρόπος γραφής της  μαντινάδας είναι διαδικασία έμφυτη, κάτι το οποίο  ούτε  διδάσκεται ούτε γίνεται κατόπιν παραγγελίας, αλλά βγαίνει εντελώς αυθόρμητα και σε ελάχιστο χρόνο δίνοντας σου τη ικανοποίηση μιας γέννας, κι εκεί ίσως βρίσκεται  όλη της η αξία..

Εδώ και αιώνες, χιλιάδες άνθρωποι της Κρήτης, κάθε ηλικίας και τάξης, δημιουργούν μαντινάδες. Άλλοι διαρκώς και άλλοι περιστασιακά. Όσοι συστηματικά δημιουργούν μαντινάδες, είναι οι μαντιναδολόγοι, άνθρωποι που κυριολεκτικά ζουν για τη μαντινάδα.

Για  τους μαντιναδολόγους, η μαντινάδα  έχει μετατραπεί σε τρόπο ζωής και πολλοί από αυτούς, ειδικά όσο περνούν τα χρόνια, φτάνουν σε σημείο οτιδήποτε αγγίζει βαθιά τη ψυχή τους, να μη μπορούν να το βγάλουν προς τα έξω παρά μόνο με μια μαντινάδα. Αυτό στην Κρήτη είναι ένα πολύ συνηθισμένο, σχεδόν καθημερινό, φαινόμενο όπου θα δεις  όχι μόνο ευχές και καλωσορίσματα,  ευχαριστήρια  ή  συλλυπητήρια, ακόμα και ολάκερα νοήματα  που σε άλλη περίπτωση για να ειπωθούν χρειάζονται  ένα βιβλίο, να μεταφέρονται συμπυκνωμένα  μέσα από μια  μαντινάδα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: