Ανά την Ελλάδα 1 .Νησί

Ξεκινάμε μια περιοδεία ανά την  Ελλάδα ,σε μέρη που μας κινούν το ενδιαφέρον  με γενικές πληροφορίες , βίντεο και φωτογραφίες .

Το 1ο μέρος είναι το νησί της λίμνης των Ιωαννίνων .

Είναι ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λίμνης στον κόσμο. Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λίμνη Παμβώτιδα και τα Γιάννενα, έμεινε ένα νησί δίχως όνομα – το μικροσκοπικό «Νησί της Λίμνης» ή «Νησάκι των Ιωαννίνων». Ένας πευκόφυτος βράχος, που η έκτασή του δεν ξεπερνά τα 200 στρέμματα, με έναν παραδοσιακό ηπειρώτικο οικισμό, καμωμένο από πέτρα, στη λιμανίσια κόγχη του. Στη λιλιπούτεια ενδοχώρα και στις ακτές του, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο σχεδόν, επτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια σχηματίζουν μια μοναστική πολιτεία αιώνων, που είναι και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά το Αγιον Ορος και τα Μετέωρα. Ποδηλατάδα στον παραλιακό δρόμο που κυκλώνει το Νησάκι. Ιδανικός και για περπάτημα, με σηματοδοτημένα μικρά μονοπάτια προς τις μονές στη λιλιπούτεια ενδοχώρα του. (Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός)Στην ίδρυση των πρώτων μοναστηριών μπορεί να εντοπιστεί και ο μίτος της ιστορίας του νησιού, που ξετυλίγεται σαν παραμύθι, με κινηματογραφικό «highlight» το φόνο του Αλή Πασά, αλλά, ανέκαθεν, πραγματικούς πρωταγωνιστές τους λίγους κατοίκους του και τη μικρή, ψαράδικη κοινότητα όπου γεννήθηκαν, καταμεσής μιας λίμνης της Ηπείρου.

Στο βίντεο με την εναέρια λήψη του νησιού της λίμνης Ιωαννίνων , ακούγεται το ορχηστρικό μέρος του τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη ”Δακρυσμένα μάτια ” με εκτελεστή τον Β. Σαλέα

Ευχαριστούμε τον Κώστα Μπενέκο από την πόλη των Ιωαννίνων για την τεχνική υποστήριξη

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: