ΒΡΥΣΙΝΑΣ

vrisinas01

Οι βόρειες απολήξεις του βουνού Βρύσινας, εφάπτονται με τη θάλασσα. Σε μία προεξοχή της ξηράς που σχηματίζει ακρωτήριο και ύψωμα που έχει υψόμετρο 41 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, διατηρείται το βενετικό φρούριο του Ρεθύμνου, γνωστό με το όνομα Φορτέτσα. Νότια από το φρούριο της Φορτέτσα, από την παραλία του Κουμπέ στα δυτικά μέχρι την εκβολή του Πλατανέ ποταμού στα ανατολικά, που απολήγουν οι βόρειες αντηρίδες του Βρύσινα, απλώνεται η πόλη του Ρεθύμνου, σε πλάτος τεσσάρων και βάθος ενός περίπου χιλιομέτρων.

Νοτιοανατολικά από τη Φορτέτσα και σε απόσταση 8 χιλιομέτρων περίπου, σε ευθεία γραμμή, υψώνεται η χαρακτηριστική κωνοειδής κορυφή του Βρύσινα των 858 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η οποία εισχωρεί βαθιά μέσα στον ουρανό με το απαστράπτον επ’ αυτής ολόλευκο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος.

Θωρώντας το βουνό από το λιμενοβραχίονα του νέου λιμανιού του Ρεθύμνου, φαίνεται όπως στην παρακάτω εικόνα με την βορειοανατολική πλευρά της πόλης του Ρεθύμνου και την αμμώδη παραλία της.

vrisinas02

Όταν ο θεατής κινείται από τα ανατολικά, στον αυτοκινητόδρομο από το Ηράκλειο προς το Ρέθυμνο, κι όταν βρίσκεται λίγο ανατολικότερα από τον οικισμό Πάνορμο, βλέπει το βουνό σαν ένα συνεχές αρμί το οποίο αρχίζει από τη θάλασσα, υψώνεται βαθμηδόν προς την κορυφή και ύστερα χαμηλώνει προς τα νοτιοανατολικά, προσπαθώντας να ενωθεί με το Ψηλορείτη. Και από τα δυτικά ο θεατής, που κινείται από τα Χανιά προς το Ρέθυμνο, όταν βρίσκεται στην περιοχή του φρουρίου Καλάμι, βλέπει αρχικά την κωνοειδή κορυφή του, πότε καλυπτόμενη από διάφορα υψώματα και πότε εμφανιζόμενη και όταν πλησιάζει στο Ρέθυμνο βλέπει το βουνό σαν ένα συνεχές αρμί, που αρχίζει από το ίδιο μέρος, τη Φορτέτσα, υψώνεται διαδοχικά προς τα νοτιοανατολικά και από το ύψωμα Σπαθί με τον υψοδείκτη των 630 μέτρων, κατευθύνεται προς τα νότια και ενώνεται με τα βουνά Σωρός και Κέντρος, γι’ αυτό ο Ιωάννης Νουχάκης το ονομάζει δειράδα του βουνού Κέντρος. Κοινό σημείο της αρχής των αρμιών το ύψωμα του φρουρίου της Φορτέτσας.

◊ ◊ ◊

Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η συγγραφή της ιστορίας ενός μικρού ή μεγάλου σε έκταση χώρου, βασίζεται στη μελέτη της συντεταγμένης ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του, η οποία συμπληρώνεται με τη μελέτη και σύνθεση των λεγόμενων μικρών ιστοριών, δηλαδή των επί μέρους ιστορικών γεγονότων είτε αυτά είναι δημοσιευμένα ή διατηρούνται από την παράδοση.

Η ιστορία του μοναδικού αξιόλογου βουνού Βρύσινας, της πρώην επαρχίας Ρεθύμνης, στους βόρειους πρόποδες του οποίου εντοπίζεται η πόλη Ρέθυμνο, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, είναι διατυπωμένη, εκτός από το ευρύτερο πλαίσιο της γενικής ιστορίας της Κρήτης και σε πολλές μικρές ιστορίες, μελέτες και έρευνες πολλών Ρεθυμνίων, λοιπών Κρητών, Ελλαδιτών και αλλοδαπών ιστορικών, λογίων και ερευνητών, όμως η ποικιλία της ύλης και η δημοσίευσή της σε πολλές εγκυκλοπαίδειες και σε πολλά και ποικίλα βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, περιοδικά και εφημερίδες δεν διευκολύνει την προσέγγισή της, από τους αναγνώστες.

 

vrisinas03

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: