Το ΝΕΡΟ , νεράκι

Ορατός ήταν  ο κίνδυνος της λειψυδρίας στα τέλη της Άνοιξης και πλέον γεγονός , με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ενόψει του Αυγούστου   αλλά και της τουριστικής σαιζόν που  ήδη είναι στο μέγιστο της περιόδου. Η παρατεταμένη ανομβρία έχει ως αποτέλεσμα, αυτή η χρονιά να είναι η στεγνότερη των τελευταίων 5 ετών. Η σύγκριση με παλαιότερα δεδομένα μας δίνει για το Ρέθυμνο μείωση που φτάνει έως και το 50%, ενώ για την ανατολική Κρήτη το νούμερο ανεβαίνει στο επικίνδυνο επίπεδο του 70%.

an (2)

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της λειψυδρίας θα βρεθούμε αυτόν τον Αύγουστο ειδικά με την κάθοδο του κύριου όγκου των Ελλήνων επισκεπτών  με το πρόβλημα της έλλειψης νερού να προβληματίζει ολόκληρο το νησί αλλά με τους αγρότες και ελαιοπαραγωγούς να  νοιώθουν καθαρά  τον κίνδυνο της καταστροφής των σοδειών τους. Η σημαντική έλλειψη νερού καταγράφεται την ίδια ώρα που εκατομμύρια κυβικά νερού βρίσκονται σε αχρησία στο Φράγμα των Ποταμών Αμαρίου, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, λύνοντας μια για πάντα αυτό το πρόβλημα του Ρεθύμνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μετά από χρόνια αναμονής ξεκινάει επιτέλους η μελέτη για την κατασκευή διυλιστηρίου νερού στο Γιαννούδι, προκειμένου να αξιοποιηθεί το νερό του Φράγματος και για την ύδρευση του δήμου Ρεθύμνου.

an (1)

ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, δημοσιεύοντας και αξιολογώντας τα βροχομετρικά στοιχεία 32 μετεωρολογικών σταθμών που εποπτεύει για το υδρολογικό έτος Σεπτέμβριος 2015 – Μάρτιος 2016 κάνει λόγο για σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων στην Κρήτη.

Συνοπτικά: α) σε σύγκριση με το μέσο όρο της πενταετίας 2010-2015 η μείωση στον Ψηλορείτη – περιοχής νομού Ρεθύμνης είναι της τάξης του 30 – 50%. Στην περιοχή του κεντρικού Ηρακλείου και τα Λασιθιώτικα όρη είναι της τάξης του 50- 60% και στην περιοχή της Σητείας – Ζάκρου από 60-70%.

ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σε απάντηση του παραπάνω εγγράφουΣε απάντηση του παραπάνω εγγράφου1 (2)Σε απάντηση του παραπάνω εγγράφουΣε απάντηση του παραπάνω εγγράφουΣε απάντηση του παραπάνω εγγράφου
ΜΕΤΡΑ ΟΡΘΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η Διεύθυνση Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις, από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι και τον Απρίλιο 2016, είναι πολύ περιορισμένες τόσο σε σχέση με τις βροχοπτώσεις του προηγούμενου έτους όσο και σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν από την μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού, προτείνονται τα παρακάτω μέτρα ορθής διαχείρισης του διαθέσιμου νερού:

Α. Οι καταναλωτές του νερού ύδρευσης

(απλοί χρήστες – υπεύθυνοι ξενοδοχειακών μονάδων κλπ.):

Να ελέγχουν και να επιδιορθώνουν άμεσα τυχόν διαρροές στο υδρευτικό τους δίκτυο και εφόσον κριθεί σκόπιμο να αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα ή προβληματικά δίκτυα και τον γενικό εξοπλισμό.
Να περιορίζουν τον καθαρισμό της αυλής ή των κοινόχρηστων χώρων και όταν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν σκούπα και ειδικά πιεστικά μηχανήματα, αντί για τρεχούμενο νερό.
Να αποφεύγουν το πλύσιμο των αυτοκινήτων.
Να αρδεύουν τον κήπο και τους χώρους πρασίνου είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα, και να αποφεύγουν την άρδευση όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι μεγάλες.
Β. Οι καλλιεργητές – χρήστες του νερού άρδευσης:

Να επιλέγουν το σύστημα της στάγδην άρδευσης ως το πιο κατάλληλο σύστημα για την εξοικονόμηση νερού στις περιπτώσεις που θεωρείται επιβεβλημένη η άρδευση. Για το λόγο αυτό προτείνεται η αντικατάσταση υπαρχόντων δικτύων άρδευσης με συστήματα στάγδην.
Να αρδεύουν τις καλλιέργειες είτε κατά τις νυκτερινές ώρες είτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.
Να αποφεύγουν την άρδευση όταν η ένταση του ανέμου είναι ισχυρή και όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, για την αποφυγή μεγάλης εξάτμισης.
Να προσαρμόζουν το πρόγραμμα άρδευσης (διάρκεια ποτίσματος-επανάληψη) στις εδαφικές συνθήκες και στην διαθέσιμη ποσότητα νερού, μετά από οδηγίες των τοπικών γεωπόνων, ώστε να αποφεύγεται η κατείσδυση του νερού και η έκπλυση θρεπτικών συστατικών του εδάφους.
Να ελέγχουν συχνά τα δίκτυα μεταφοράς του νερού για τυχόν διαρροές και κακή λειτουργία.
Να περιορίσουν τις υδροβόρες καλλιέργειες και να αποφύγουν κατά το δυνατόν την φύτευση νέων καλοκαιρινών καλλιεργειών.
Γ. Οι φορείς παροχής νερού ύδρευσης και άρδευσης

(π.χ. Δ.Ε.Υ.Α., Τ.Ο.Ε.Β., Δήμοι κλπ.):

Να προβούν σε τοποθέτηση υδρομέτρων για τον έλεγχο της χρησιμοποιούμενης ποσότητας νερού.
Να επιβάλουν κατάλληλη τιμολογιακή πολιτική και μέτρα περιορισμού της αλόγιστης χρήσης και σπατάλης νερού από τους καταναλωτές.
Να ελέγχουν και να συντηρούν τακτικά τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού, προς αποφυγή διαρροών και να αποκαθιστούν άμεσα οποιεσδήποτε βλάβες παρουσιαστούν.
Να αποφεύγουν την υπεράντληση των ευαίσθητων υδροφορέων ώστε να περιοριστεί η ενδεχόμενη πτώση στάθμης και η υφαλμύρινση ιδίως στους παράκτιους υδροφορείς.
Να προβούν σε ενημέρωση και σε έκδοση οδηγιών σχετικά με τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης και σπατάλης του νερού που μπορούν να λαμβάνουν ατομικά οι καταναλωτές νερού.

Εμείς δεν μπορούμε βέβαια να φέρουμε νερό ..αλλά σας δροσίζουμε περιπετειωδώς με ένα ψηφιακό βίντεό μας και ευχόμαστε να ανοίξουν κάποια στιγμή οι ουρανοί !

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: