ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ

Αναλύσεις σε υπολείμματα νερού στους παγωμένους πόλους του πλανήτη Άρη έδειξαν ότι κάποτε ο «Κόκκινος Πλανήτης» υπήρξε – εν μέρει τουλάχιστον – μπλε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία επιστημονικής μελέτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.Σύμφωνα με τη μελέτη, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια ο Άρης διέθετε ένα υδάτινο σώμα το οποίο είχε όγκο πολύ μεγαλύτερο από τον όγκο νερού που ενυπάρχει στην περιοχή της Αρκτικής στη Γη.

Η επιστημονική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» και είναι το αποτέλεσμα παρατηρήσεων και υπολογισμών που βασίζονται στα δεδομένα τριών τηλεσκοπικών εγκαταστάσεων στη Γη, τα όργανα των οποίων κατάφεραν να διακρίνουν τις χημικές υπογραφές δύο διαφορετικών τύπων ύδατος στα απομεινάρια της επιφάνειας του Άρη.

Το μεγαλύτερο μέρος του πάγου στον Άρη αποτελείται από «βαρύ ύδωρ» ή μόρια μέσα στα οποία τα φυσιολογικά άτομα υδρογόνου έχουν αντικατασταθεί από ισότοπο ενός στοιχείου, το οποίο ονομάζεται δευτέριο.Αναλύοντας την αναλογία των μορίων αυτών, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπολόγισαν το ποσοστό νερού που είχε κάποτε ο Άρης, βασιζόμενοι σε γνωστά ποσοστά απώλειας ύδατος στο διάστημα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις το 13% της αρχικής ποσότητας νερού παραμένει στους παγωμένους πόλους του Άρη. Οι επιστήμονες εξέφρασαν, εξάλλου, την εκτίμηση ότι πριν από 4,3 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης είχε αρκετό νερό για έναν ωκεανό, ο οποίος καταλάμβανε το 19% της συνολικής επιφάνειάς του και έφτανε σε βάθος σε ορισμένα σημεία έως και 1.600 μέτρα.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτός ο κόκκινος πλανήτης παρόλο το αφιλόξενο περιβάλλον είναι ο πιο πλησιέστερος στις γήινες συνθήκες . Επίσης θεωρείται σχεδόν βέβαιο οτι μετά από εκατοντάδες χρόνια η επιστημονική κοινότητα μέσω της τεχνολογίας της γεωδαισίας θα επιχειρήσει να ανασυστήσει συνθήκες που θα ευνοήσουν την επαναφορά του πλανήτη στην εποχή πριν από 4 δις χρόνια πίσω.

Η σελίδα μας έφτιαξε ένα βίντεο με το πριν και το τώρα του πλανήτη σε ένα ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ

Δείτε το

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: