Ανά την Ελλάδα 9 . Όλυμπος – στον οίκο των θεών ,aerial view

 Ο Όλυμπος είναι κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο πιο γνωστό μέρος της Ελλάδας στον κόσμο (μετά την Ακρόπολη της Αθήνας). Κατά την Αρχαία Ελληνική μυθολογία ήταν το βουνό που στην κορυφή του κατοικούσαν οι δώδεκα θεοί. Με ύψος 2.917 μέτρα, είναι το ψηλότερο βουνό της χώρας και το δεύτερο ψηλότερο στα Βαλκάνια. Αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Μακεδονίας και Θεσσαλίας όμως διοικητικά ανήκει στην πρώτη. Με “όπλα” την εύκολη πρόσβαση και της ανταγωνιστικές τιμές, ο Όλυμπος αποτελεί μια ιδανική επιλογή για μια εκδρομή. Το Λιτόχωρο βρίσκετε πάνω στην σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη ενώ λίγο παραπέρα βρίσκετε και η εθνική οδός. Ο Όλυμπος είναι ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας καθώς ανακηρύχτηκε προστατευμένη ζώνη από το 1938. Αποτέλεσμα αυτού είναι η φύση να έχει μείνει ανέγγιχτη και έτσι το βουνό των θεών θεωρείτε ως ένα από τα τελευταία καταφύγια της παρθένας φύσης στην Ευρώπη.

ΟΛΥΜΠΟΣ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Πρόκειται ίσως για τον σημαντικότερο εθνικό δρυμό της χώρας και περιλαμβάνει 3.933 εκτάρια. Ιδρύθηκε το 1938 και αποτελεί ένα σημαντικό καταφύγιο για πολλά είδη θηλαστικών καθώς και μια εντυπωσιακή ποικιλία χλωρίδας με θάμνους σε χαμηλό υψόμετρο, πολλά πεύκα που σχηματίζουν πυκνά δάση στα μέσα ύψη και έντονη παρουσία του κόκκινου κρίνου στα μεγάλα υψόμετρα. Η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής έχει και πολύ μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, για παράδειγμα ένα από τα ενδημικά είδη του δρυμού, το Jankea helreichii, αποτελεί λείψανο της εποχής των παγετώνων. Εκτός από την επιστήμη όμως ο εθνικός δρυμός του Ολύμπου προσφέρεται και για πλήθος δραστηριοτήτων, όπως ορειβασία, ποδηλασία και περιπάτους ενώ επί του εθνικού δρυμού βρίσκονται και διάφορα καταφύγια σε περίπτωση που επιθυμείτε να διανυκτερεύσετε.
Πρόσβαση: Η πρόσβαση στον εθνικό δρυμό του Ολύμπου μπορεί να γίνει από το Λιτόχωρο. Από εκεί ξεκινάει και ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στο δρυμό και συνδέει το χωριό με τη θέση Πριόνια σε υψόμετρο 1000 μέτρα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: