Ανά την Ελλάδα 14 . Μέτσοβο , στις Ελληνικές Άλπεις με άρωμα Κρήτης .

Είναι το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της χώρας μας και ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων. Κτίστηκε από κτηνοτρόφους σε μια πολύ προνομιακή θέση, καθώς βρισκόταν πάνω στο κύριο πέρασμα μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας. Το 1430 απέκτησε προνόμια από τον Σουλτάνο Μουράτ τον Β΄ προκειμένου οι κάτοικοι να διατηρούν τα περάσματα ανοικτά από τους ληστές και να εξυπηρετούν τα τουρκικά στρατεύματα.

Τα προνόμια αυτά διατηρήθηκαν για χρόνια, επιτρέποντας την ανάπτυξη και την οικονομική ακμή του Μετσόβου, ωστόσο το 1795 το καθεστώς άλλαξε καθώς ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων αφαίρεσε τα προνόμια από τους κατοίκους του Μετσόβου.

Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που πολλοί Μετσοβίτες μετακόμισαν στο εξωτερικό και ανέπτυξαν εμπορικές δραστηριότητες στην Αίγυπτο και σε πόλεις της Ευρώπης. Εντούτοις ποτέ δεν ξέχασαν την πατρίδα τους και φρόντισαν να την ευεργετήσουν.

Το Μέτσοβο, κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού, είναι το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της Ελλάδας.

Ο μεγαλύτερος ευεργέτης του Μετσόβου είναι ο βαρόνος Μιχαήλ Τοσίτσας ο οποίος έστελνε χρήματα στο χωριό ώστε να κατασκευάζονται σημαντικά κτίρια, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να βελτιώνεται η ζωή των κατοίκων. Ο βαρόνος, επίσης, έχρισε κληρονόμο και εκτελεστή της περιουσίας του τον Ευάγγελο Αβέρωφ με την προτροπή του οποίου ιδρύθηκε το Ιδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα.

Το Ιδρυμα ευεργετεί μέχρι σήμερα το Μέτσοβο και εξασφαλίζει το λαμπρό μέλλον του. Μεταξύ των σπουδαιότερων έργων του είναι το φημισμένο τυροκομείο, το υδραγωγείο, το νοσοκομείο, σχολεία σε όλη την Ηπειρο, δίκτυο φωτισμού και αποχέτευσης, ακόμη και το τελεφερίκ το οποίο επέτρεψε την κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, από τη μεριά του, ίδρυσε το 1987 το ομώνυμο ίδρυμα.

Τα αξιοθέατα του χωριού
Κέντρο του χωριού είναι η πλατεία (από τις διασημότερες της ορεινής Ελλάδας), η οποία τα Σαββατοκύριακα γεμίζει ασφυκτικά από επισκέπτες και αυτοκίνητα που παρκάρουν δίπλα στο άγαλμα με τις δυο αρκούδες της Πίνδου.

Λίγο ψηλότερα βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με το μεγάλο προαύλιο και το κιόσκι, όπου συναντιούνται οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού και συζητούν στη βλάχικη διάλεκτο.

Η Αγία Παρασκευή είναι ο μητροπολιτικός ναός του χωριού, χτισμένος τον 15ο αι., με περίτεχνο ξύλινο τέμπλο, ανεκτίμητα ιερά σκεύη και σπάνιες εικόνες. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το ύψωμα με το κάστρο το οποίο κτίστηκε το 1668 και καταστράφηκε το 1854 μαζί με όλο το χωριό.

Οι Κρητικοί του Μετσόβου 

Το Μέτσοβο απελευθερώθηκε την 31 Οκτωβρίου του 1912 μετά από δύο μήνες σκληρών μαχών με κορωνίδα την 10η Νοεμβρίου  . Το κύριο μέρος των δυνάμεων που ελευθέρωσαν το κεφαλοχώρι ήταν Κρήτες εθελοντές πολλοί εκ των οποίων παρέμειναν μετά εκεί δημιούργησαν οικογένειες και αφομοιώθηκαν επαγγελματικά στην κτηνοτροφία και υλοτομία με τους λοιπούς ντόπιους . Οι Κρήτες που πολέμησαν και παρέμειναν στην περιοχή ήταν ο Στυλιανός Κλείδης , ο Μάρκος Μποτονάκης , ο Μανούσος Τσόντος, ο Χριστόδουλος Παπαδόσηφος και άλλοι Ρεθύμνιοι αγωνιστές , οι οποίοι πρωτοστάτησαν με τις φαμίλιες τους αργότερα στο αντάρτικο κατά των Ιταλών αρχικά και Γερμανών μετέπειτα κατακτητών .

Οι Κρήτες αυτοί ίδρυσαν και το σωματείο ”Κρήτη” Μετσόβου και ανήγειραν και μνημείο πεσόντων στην τοποθεσία προφήτης Ηλίας του χωριού . Το σύνολο των Κρητών μετά την απελευθέρωση και εν γίγνεσθαι του Βλάχικου ζητήματος αναγκάστηκαν προκειμένου να βρουν εργασία στην πόλη των Ιωαννίνων  να αλλάξουν τα επίθετά τους ή να τα παραλλάξουν για να μη μοιάζουν με λατινογενή!!!! Έτσι σήμερα πέρα της οικογένειας Κλείδη οι λοιπές εναπομείναντες καθαρόαιμες Κρητικές οικογένειες είναι αυτές των Μποταίων     ( Μποτονάκης ) , Τσούντα ( Τσόντος) Γεωργίου ( Από τον Γεώργιο Παπαδόσηφο γιό του Χριστόδουλου) Κούρος ( Κουράκης ) Σπανού (Σπανουδάκης )  κλπ

Το πιο όμορφο τοπίο στα περίχωρα του Μετσόβου είναι η τεχνητή λίμνη των πηγών Αώου. Δημιουργήθηκε το 1987 σε υψόμετρο 1.340 μ. για να τροφοδοτήσει με το νερό της το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, όμως σύντομα εξελίχθηκε σε σημαντικό βιότοπο και χώρο αναψυχής για τους επισκέπτες. Η έκτασή της είναι περίπου 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η επιφάνειά της διακόπτεται από μικρές νησίδες με μεγάλα μαυρόπευκα και ρόμπολα που δημιουργούν εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: