Ανά την Ελλάδα 15 . Φραγκοκάστελο , αναζητώντας τους Δροσουλίτες .

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

1827 . Ο 52χρονος Ηπειρώτης οπλαρχηγός Χατζημιχάλης Νταλιάνης με σώμα πεζών και 100 ιππέων φτάνει στην Γραμβούσα .  Συνεπαρμένος από τις συνεχόμενες επαναστάσεις των Κρητών σπεύδει για βοήθειά τους . Απέναντί του θα βρεί  , τις αντιρρήσεις των τοπικών οπλαρχηγών για το που θα πρέπει να δοθεί η μεγαλυτέρα μάχη κατά των Τούρκων αλλά και τον Τουρκαλβανό Μουσταφά Πασά διοικητή της Κυδωνίας που ήταν προσωπικός του φίλος με γνωριμία που πήγαζε από την στρατιωτική σχολή του Πασά των Ιωαννίνων στην οποία σπούδασαν .

Ο Νταλιάνης μετά από μεγάλο διάστημα αποφάσισε ότι τα ορεινά Σφακιά ήταν το καλύτερο σημείο να χτυπηθεί η Τουρκικός στρατός . 18 Μαΐου 1828  δόθηκε η μάχη του Φραγκοκάστελου . Ο Νταλιάνης επέλεξε το μεσαιωνικό φρούριο που βρίσκεται στην άκρη της πεδιάδας του Πατσιανού δίπλα στη θάλασσα . Ήθελε να πολεμήσει σε ανοιχτό μέρος εκμεταλλευόμενος την ευελιξία του ιππικού του έχοντας όμως να αντιμετωπίσει σφοδρές αντιρρήσεις απο τους Σφακιανούς καπετάνιους που ήταν ασυνήθιστοι να πολεμούν σε ανοιχτά πεδία και προτιμούσαν τις ενέδρες στα ορεινά της περιοχής . Οι 500 περίπου άνδρες του Νταλιάνη με άλλους 200 περίπου Σφακιανούς που προσέτρεξαν αντιπαρατέθηκαν με 8000 άνδρες του Μουσταφά ο οποίος ακόμη και λίγο πριν την έναρξη της μάχης έστειλε μήνυμα στον υπερασπιστή του κάστρου να αφήσει τα όπλα για χάρη της φιλίας τους καθώς η σφαγή ήταν σίγουρη . Η μάχη πράγματι ήταν άνιση και πολύ γρήγορα στοίχισε στους Έλληνες 338 νεκρούς, ενώ για τους Τουρκαλβανούς οι απώλειες ανήλθαν σε περίπου 800 άνδρες. Η Κρήτη θα πρέπει να περιμένει έως το 1913 για να ενσωματωθεί στο Ελληνικό Κράτος.Το ενετικό κάστρο Φραγκοκάστελλο

Στη λαϊκή παράδοση, η ήττα στο Φραγκοκάστελο έχει συνδυασθεί με τους Δροσουλίτες. Πρόκειται για ένα οπτικό φαινόμενο, κατά το οποίο στα τέλη Μαΐου η δροσιά που εξατμίζεται με την Ανατολή του ηλίου δημιουργείς σκιές, που μοιάζουν με ανθρώπους. Για τους Κρητικούς, οι Δροσουλίτες είναι οι σκοτωμένοι του Φραγκοκάστελλου, τα φαντάσματα των πολεμιστών, που σηκώνονται από τους τάφους στο κοντινό κοιμητήριο, βαδίζουν προς το κάστρο και μετά χάνονται μέσα στη θάλασσα.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Αύγουστος 2015 . Ανάμεσα σε πρόγαμο και γάμο αποφασίζουμε μια εκδρομή στο Φραγκοκάστελο . Από τη μία η δισυπόστατη καταγωγή του υπογράφοντα από τον τόπο καταγωγής του Νταλιάνη αλλά και από τον τόπο που έπεσε μαχόμενος και αφετέρου η ανάγκη να πετάξει το μικρό τετραλικοφόρο drone που μόλις είχε παραληφθεί δημιουργούσε ιδανικό συνδυασμό .

Η πρώτη ανάγνωση είχε να κάνει με την διαδρομή . Οι γνώμες όλων ήταν σε δύο διαδρομές . Η πρώτη έλεγε το δρομολόγιο Χρωμοναστήρι – Ρέθυμνο – Αρμένοι -Πλακιάς – Ροδάκινο – Σκαλωτή -Φραγκοκάστελο. Η 2η η πιο τουριστική . Χρωμοναστήρι – Ρέθυμνο – Αποκόρωνας –  Βρύσες – Οροπέδιο Ασκύφου – Ίμπρος – Κομιτάδες – Πατσιανός – Φραγκοκάστελο .

Επέλεξα μια τρίτη πιο δύσκολη και ντοκιμαντερίστικη . Χρωμοναστήρι – Ρέθυμνο – Επισκοπή – Αργυρούπολη – Μυριοκέφαλα – Καλλικράτης – Πατσιανός – Φραγκοκάστελο .

Στον δρόμο προς τον Καλλικράτη
ο δρόμος του Καλλικράτη προς Πατσιανό

Η ανάβαση μετά τα Μυριοκέφαλα προς το οροπέδιο του Καλλικράτη είναι πράγματι μια οδηγικά σπάνια εμπειρία . Μετά από σύντομη στάση στο μικρό αλλά ιστορικό χωριό του Μανούσου Καλλικράτη και ενός από τους τόπους της δικής μου ημικαταγωγής ξεκινάει η μυθική κατάβαση προς την μικρή πεδιάδα του Πατσιανού . Μια κατάβαση γεμάτη δέος , αδημονία και ένα αίσθημα κρυφής ταραχής , ίδια που σου προκαλεί η μοναδικότητα του άγριου τοπίου συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου αυτού . Στον Πατσιανό μια καλοκαιρινή μπόρα που ήρθε σαν γκρίζα γλώσσα από τα λευκά όρη και διαλύθηκε ξάφνου μετά από ένα μισάωρο μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε στον καφενέ απόψεις για τον Νταλιάνη και την θυσία του . Αναμφίβολα από στρατιωτικής τακτικής η μάχη του Νταλιάνη ήταν αποδοχή αυτοκτονίας ..αλλά όπως είπε και ο απροσδιόριστης ηλικίας Μανούσος στον καφενέ ” τον ετιμούμε γιάντα εδιάλεξε να αποθάνει επά και ας κάτεε ΄ντα τον εζυγώνει ”

Το εναέριο βίντεο που ανέβηκε πέρσι στον ιστότοπο travelbydrones.com και αναπαράχθηκε και στο youtube το ανεβάζουμε πρωτότυπο …εδώ

Ανά την Ελλάδα . 15 Φραγκοκάστελο & Δροσουλίτες from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: