Ανά την Ελλάδα 16 . Σούνιο , ο ναός του Ποσειδώνα .

Συνεχίζονται οι εναέριες βιντεολήψεις με τον ναό του Ποσειδώνα στο νοτιότερο άκρο της Αττικής , στο Σούνιο

Ο ναός του Ποσειδώνα αποτέλεσε κατά τα αρχαϊκά χρόνια σημείο μελέτης μαθηματικών , Γεωμετρών και φιλοσόφων λόγω του ιδανικού τόπου για την παρακολούθηση του έναστρου ουρανού εξαιτίας της καθαρότητας και διαύγειας του ορίζοντα . Ο πρώτος ναός κτίστηκε περί τα τέλη του 6ου με αρχές του 5ου π.Χ αιώνα  αφιερωμένος στον θεό των θαλασσών και ωκεανών . Η σημασία του σημείου ήδη είχε επισημανθεί στην Οδύσσεια του Ομήρου ο οποίος το περιγράφει ως ”Σούνιον ιερόν”, ενώ κατά τον Όμηρο πάλι ο Μενέλαος μετά την πολιορκία της Τροίας θάβει εκεί τον πλοίαρχο της ναυαρχίδας του Βούρο . Ο πρώτος αυτός ναός καταστράφηκε από τους Πέρσες κατά τους Μηδικούς πολέμους . Λίγο μετά οι Αθηναίοι στον διπλανό κοντύτερο λόφο αριστερά του σημερινού μνημείου κτίζουν ναό προς τιμή της Αθηνάς ονομοζάμενο  ”Σουνιάδα Παλλάς ” . Το 444 π.Χ ξεκινά η ανέγερση του σημερινού ναού προς τιμή του Ποσειδώνα . Το σημείο είναι το πλέον ιδανικό παρατηρητήριο των πλοίων που εισέρχονται και εξέρχονται του δίαυλου του Σαρωνικού που οδηγεί προς και από την Αθήνα τον Πειραιά και την Σαλαμίνα . Σύμφωνα με τη μυθολογία σε αυτό το σημείο ανέμενε ο Αιγαίας την επιστροφή του Θησέα από την Κρήτη και από τον συγκεκριμένο βράχο πήδησε στη θάλασσα μόλις αντίκρισε στον ορίζοντα μαύρα πανιά από το πλοίο του γιου του  .

Δείτε το βίντεό μας .

16 Ανά την Ελλάδα . Σούνιο στον ναό του Ποσειδώνα από τον Αg mastermind from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Το ακρωτήριο του Σουνίου απέχει 77 χλμ από το κέντρο της Αθήνας ακολουθώντας τη διαδρομή από την Ανατολική Αττική μέσω Λαυρίου και με αυτοκίνητο η διάρκεια της είναι περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά . Κοντύτερη κατά 12 χλμ είναι η διαδρομή από την παραλιακή ζώνη Γλυφάδας Βουλιαγμένης Ανάβυσσου αλλά διαρκεί περισσότερο με όχημα λόγω της μεγάλης κίνησης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες  .

Υπεύθυνη και αρμόδια κρατικά για τον ναό είναι η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού .

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: