Αποστολή στην Αλ Χαμαντιρίγιε ( Χαμιντιέ) Συρία , στους Κρήτες Μουσουλμάνους .

Το χωριό των κρητικών στη Συρία,  το Χαμιντιέ, χτίστηκε το 1897 από  Έλληνες Μουσουλμάνους της Κρήτης. Οι κρητικής καταγωγής κάτοικοι του χωριού, εδώ και πάνω από έναν αιώνα, διατηρούν την γλώσσα τους, τα κρητικά ήθη και έθιμα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για Κρητικούς και όχι για “Τούρκους”, άλλωστε η λέξη εκείνη την εποχή σήμαινε τον μουσουλμάνο και ήταν η ορολογία που χρησιμοποιούσε το Πατριαρχείο και το επίσημο ελληνικό κράτος. Μάλιστα μουσουλμάνοι είχαν γίνει οι επιφανέστεροι Κρητικοί για να διατηρήσουν την περιουσία τους και τα προνόμια στην εκμετάλλευση της γης που τους είχαν παραχωρηθεί από την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, είχαν διατηρηθεί επί Βενετοκρατίας και διατηρήθηκαν επί Οθωμανών. Τον πρώτο αιώνα ύπαρξης του ελληνικού κράτους η τάση μετανάστευσης ήταν από το ελληνικό κράτος (που ήταν πολύ φτωχό) προς Οθωμανικές επικράτειες όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Αλεξάνδρεια και η Παλαιστίνη – Συρία.

ΑΛ ΧΑΜΑΝΤΙΡΙΓΙΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Οι λόγοι της παρουσίας μας στην κωμόπολη της Χαμιντιέ  δεν είναι αναρτήσιμοι . Η κωμόπολη δεν έχει επηρεαστεί από τον εμφύλιο στην Συρία παρόλο που ο φόβος στους κατοίκους με τα έντονα Κρητικά χαρακτηριστικά και την βαριά Κρητική προφορά είναι διάχυτος δεδομένου ότι η πόλη της Χόμς που αποτελεί σημείο σκληρών μαχών απέχει μόλις μιάμιση ώρα ( μια ευθεία ) .Στην πόλη (παραθαλάσσια ) υπάρχουν ως επι το πλείστον τζαμιά με οχι ιδιαίτερα ψηλούς μιναρέδες αλλά και δύο ορθόδοξες εκκλησίες εκ των οποίων η μία είναι σχετικά εγκαταλελειμμένη ενώ αυτή του βίντεο η Καραχαμντίγιε είναι λειτουργική με τον πατέρα Αρφί από την εκκλησία της Δαμασκού που λειτουργεί ανα 20ημερο .

Το εναέριο βίντεο γυρίστηκε από τους συνοδούς μας Καφέζ και Αντάχ . Παρατηρείστε την αρχιτεκτονική με τις αψίδες και τα πελέκια που θυμίζουν έντονα την αρχιτεκτονική της μεγαλόνησου.

Οι κάτοικοι μιλάνε άψογα την Κρητική διάλεκτο και δεν δέχονται επ ουδενί τον όρο Τουρκοκρητικός παρόλο που η πόλη ιδρύθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με ευθεία διαταγή του Τούρκου Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ Β’ γύρω στο 1897, προκειμένου να εξυπηρετήσει ως καταφύγιο για τους Μουσουλμάνους Κρητικούς, που εγκατέλειψαν την Κρήτη, όταν το νησί έπαψε να αποτελεί τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά τη φυλετική και θρησκευτική διένεξη μετά την αναχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Η πόλη των 8.000 σχεδόν κατοίκων από ψηλά δείχνει ειδυλλιακή με ωραία κτίρια και φαρδείς δρόμους ενώ κυριαρχεί το κεραμίδι στις στέγες των σπιτιών . Από εγγύς όμως διατηρεί την τυπική όψη των Μεσανατολικών Αραβικών πόλεων με φαρδείς χωμάτινα σκληρούς δρόμους . Η εκκλησία ανεγέρθηκε επί καθεστώτος Χαφέζ Αλ Άσαντ (πατέρα του σημερινού προέδρου Μπασάρ Ασαντ ) το 1973 ενώ αρχικά πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ έκτισαν βίλες γύρω από την εκκλησία οι οποίες σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί . Σήμερα στην Χαμιντιέ διαμένουν περίπου 4.000 μόνιμοι κάτοικοι ενώ άλλοι 3000 πηγαινοέρχονται με ειδική άδεια στον Λίβανο που απέχει μισή ώρα και άλλοι 250 έχουν έρθει ως πρόσφυγες στην Ευρώπη

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: