Ανά την Ελλάδα 18. Υμηττός ο μυστηριώδης

Ωσάν τους κυνηγούς που γυρνάνε όπου γης για να μπαλοτάρουν ζωντανά έτσι και εμείς εκδράμουμε σε διάφορα μέρη της γης για να μπαλοτάρουμε από ψηλά με ένα μηχανηματάκι και μια κάμερα τόπους και γωνιές της όμορφης χώρας μας.

Στο παρακάτω βίντεο δεν χρειάστηκε να ξενιτευτούμε αλλά μιας ανάσας δρόμος χρειάστηκε για να πάμε δίπλα μας , πάνω από την κεφαλή μας , στο σπίτι μας τον Υμηττό και με τη βοήθεια του βασιλιά των εναέριων λήψεων στην Ελλάδα ( nightsmoking) να καμερομπαλοτάρουμε τον Καρέα την Ηλιούπολη την περιφερειακή λεωφόρο του Υμηττού και λόγω του ιδανικού σημείου εμφανίζεται το λεκανοπέδιο της Αθήνας ίσαμε τον Πειραιά και την παραλιακή ζώνη .

Ο  ΥΜΗΤΤΟΣ

Η λέξη είναι πανάρχαιη όπως και η άλλη ( πιθανή ) ονομασία του Υμησσός.Η λέξη Υμηττός, πιθανό  να  προέρχεται από τη πελασγική λέξη Ούμετ ή Ύμητ, που η ετυμολογία της είναι  πολύ  δύσκολο, αν  όχι  αδύνατο, να  καθοριστεί. Κατά  μία  εκδοχή σημαίνει σκληρός, τραχύς, βραχώδης τόπος.Επίσης τον Υμηττό, κυρίως το βόρειο τμήμα του, μέχρι πριν λίγα χρόνια τον έλεγαν και Τρελό. 

Ο Υμηττός είναι βουνό της Αττικής. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Υψώνεται μεταξύ του λεκανοπεδίου Αθηνών και των Μεσογείων με κατεύθυνση από Β. προς Ν. από τη δίοδο του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού καταλήγοντας πάνω από τη Βούλα και τη Βάρη. Διαθέτει μεγάλες εκτάσεις πρασίνου, ενώ η υψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 1026 μ. Από γεωλογική άποψη ο Υμηττός ανήκει στην αττικοκυκλαδική ζώνη. Τα πετρώματά του περιέχουν ασβεστόλιθους, σχιστόλιθους και μεγάλες μάζες μαρμάρου και μαρμαρυγιακών σχιστολίθων.

Εκτός από τις ομορφιές της φύσης, στον Υμηττό υπάρχουν και αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και σπουδαία βυζαντινά μοναστήρια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

Υ Μ Η Τ Τ Ο Σ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

 

Αξιόλογα φυσικά μνημεία του Υμηττού είναι τα σπήλαια που σχηματίζονται στις πλαγιές του. Σημαντικότερο και μεγαλύτερο είναι το σπήλαιο Κουτούκι, που βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του βουνού, πάνω από την Παιανία. Άλλο μικρότερο σπήλαιο του Υμηττού είναι το σπήλαιο Λιοντάρι που βρίσκεται στα βόρεια του βουνού, δυτικά των Γλυκών Νερών και η ονομασία του συνδέεται με την τοπική παράδοση για το λιοντάρι του Υμηττού που ζούσε στο βουνό κατά το παρελθόν και τρομοκρατούσε τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

Υμηττός, ένα βουνό που φυλάει καλά κρυμμένα τα μυστικά του. Ένα εξ’ αυτών το επονομαζόμενο και “Δρακόσπιτο” στέκει εδώ και εκατοντάδες χρόνια ακέραιο και έτοιμο να υποδεχθεί τους μοναχικούς πεζοπόρους του βουνού για να τους προσφέρει δροσιά, ξεκούραση αλλά και μια θέα μοναδική σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.Στην πραγματικότητα πρόκειται για αρχαίο κυκλικό κτίσμα δίπλα σε αρχαίο λατομείο του Υμηττού με άγνωστη χρήση, άλλα πιθανότατα να ήταν λατομικό κατάλυμα.Δεν έχει χρονολογηθεί και δεν αναφέρεται σε καμία βιβλιογραφία.Η κατασκευή του με σχιστοειδής ογκολίθους αλλεπάλληλα τοποθετημένους μας θυμίζει τα δρακόσπιτα της Νότιας Εύβοιας.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί και η ύπαρξη μιας επιγραφής, η οποία όμως δεν έχει μελετηθεί από κάποιον αρχαιολόγο και η οποία για άγνωστο λόγο έχει παραληφθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία και φυλάσσεται σε ειδική αποθήκη σε στρατιωτική εγκατάσταση !

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: