Ανά την Ελλάδα 19. ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Τα Ζαγοροχώρια βρίσκονται στο νομό Ιωαννίνων ανάμεσα στο Μέτσοβο και την Κόνιτσα και διαιρούνται σε Ανατολικό, Δυτικό και Κεντρικό Ζαγόρι. Απέχουν περίπου 30 χλμ από τα Ιωάννινα .
Το τοπωνύμιο Ζαγόρι ετυμολογικά προέρχεται από το σλαβικό “Ζα Γκόρα” (За Гора) που σημαίνει “πίσω από το βουνό”.
Πρόκειται για μια περιοχή απεριόριστου φυσικού κάλους που περιβάλλεται από επιβλητικά βουνά και αποτελείται από 46 πανέμορφα χωριά.
Βυθισμένα σε πεύκα και έλατα, με πολλά τρεχούμενα νερά και ποτάμια με διάσπαρτα πέτρινα γεφύρια, τα περίφημα Ζαγοροχώρια αποτελούν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς και είναι πάντα έτοιμα να σας ξεναγήσουν στα συναρπαστικά μονοπάτια τους.
Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής είναι από τις πλουσιότερες και φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη. Στο Ζαγόρι βρίσκουν καταφύγιο ζαρκάδια, αρκούδες, τσακάλια κ.α.

ζαγόρια from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου είναι μια πραγματικά πανέμορφη τοποθεσία. Θεωρείται ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου και έχει πλάτος που ξεκινά από 30 μέχρι 100 μέτρα. Το βάθος του ξεπερνά τα 900 μέτρα και βλάστησή του είναι ιδιαίτερα πυκνή.
Εκεί θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ιτιές, πλατάνια, βότανα, αρωματικά λουλούδια και πολύ ακόμα φυσικό πλούτο
Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα. Ένα θέαμα που θα σας προκαλέσει δέος και θαυμασμό. Αν είστε λάτρεις της πεζοπορείας μπορείτε να διασχίσετε το φαράγγι και να καταλήξετε στις πηγές του ποταμού Βοϊδομάτη.
Το γεφύρι του Βοϊδομάτη, πέτρινο επιβλητικό με το ποτάμι να διασχίζει αρμονικά τη χαράδρα του Βίκου είναι ιδιαίτερης ομορφιάς. Στους ποταμούς Αώο και Βοϊδομάτη φιλοξενούνται πολλά είδη ψαριών, καθώς και σπάνια πουλιά και έντομα.

Το Ζαγόρι είναι μια ορεινή περιοχή. Το χαμηλότερο σημείο βρίσκεται στα 500 μ. υψόμετρο και το υψηλότερο στα 2.497 μ. υψόμετρο (η κορυφή του όρους Τύμφη ή Γκαμήλα). Η χλωρίδα του Ζαγορίου παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα. Αγριολούλουδα, βότανα, αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, φυλλοβόλα δέντρα, κωνοφόρα, πλατάνια, πουρνάρια, πεύκα, μαυρόπευκα, βελανιδιές, καστανιές, ρόμπολα και έλατα είναι τα είδη που κυριαρχούν. Η πανίδα επίσης είναι πλούσια, καθώς εκεί ζουν μόνιμα ή περιστασιακά εκατοντάδες είδη του ζωικού βασιλείου. Έντομα, πεταλούδες, αμφίβια (μεταξύ των οποίων και ο αλπικός τρίτωνας), ερπετά, πουλιά και σχεδόν όλα τα μικρά και μεγάλα θηλαστικά που φιλοξενεί η πατρίδα μας έχουν βρει καταφύγιο στο Ζαγόρι, στο δε ανατολικό κομμάτι που γειτνιάζει με τη Βάλια Κάλντα συχνά πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους και αρκούδες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: