Διαδρομές . Στ΄αρμί του Καλλικράτη

Φεύγουμε από τα Ζαγοροχώρια στα βορειοδυτικά της χώρας και με μιας κατεβαίνουμε                         ” κυριολεκτικά ” τον δρόμο του Καλλικράτη προς τον Πατσιανό και Φραγκοκάστελο. Μια διαδρομή που κόβει την ανάσα . Από το μεγαλειώδες όργιο της φύσης και χρωμάτων της Ηπείρου στο μεγαλειώδες απέριτο των Σφακιανών βουνών . Η τραγουδισμένη μαντινάδα ” το λίγο είναι αρκετό και το πολύ περίσσο ” ταιριάζει απόλυτα στην απλότητα της άγριας ομορφιάς της Καλλικρατιανής στράτας .

Ακόμη μια απόδειξη οτι σε αυτην την κουκίδα γης επάνω στον πλανήτη που λέγεται Ελλάδα , η ζαριά της τύχης στην δημιουργία έκατσε στις εξάρες καμώνοντας  τοπία όλων των γεωλογικών μορφών . Όλα έχουν τον λόγο τους .

Αρκετά με τα καλολογικά στοιχεία και πάμε στην διαδρομή

Τ΄ αρμί του Καλλικράτη from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Καλλικράτης.

Το χωριό βρίσκεται σε ένα ωραίο μικρό οροπέδιο που περικλείεται από τς κορφές Περισυνάκη Μπούμπουρα, το Αρμί του Καλλικράτη και την υψηλότερη του Αγκαθέ . Η προηγούμενη θέση του ήταν γύρω στα 4,5 χιλιόμετρα δυτικότερα στη θέση Λουγγίνου. Το 19ο αιώνα κατοικούνταν από 120 περίπου οικογένειες οι οποίες ανέβαιναν κυρίως από το Πατσιανό. Οι Καλλικρατιανοί ως αγωνιστές της λευτεριάς και του Ελληνικού μεγαλείου θα πληρωθούν από τους κατακτητές με ποταμούς αίματος. Η θέση του χωριού είναι μια  από τις τρεις εισόδους των Σφακιών αυτή από την μεριά του Ρεθέμνου, αυτό κάνει το χωριό πρώτο στόχο για τον κατακτητή. Για να μπεις στα Σφακιά έπρεπε πρώτα να καταστρέψεις αυτό το οχυρό και μετά να προχωρήσεις.

Το όνομα του χωριού προήλθε από τον ναύαρχο και τελευταίο υπερασπιστή της Κωνσταντινούπολης Μανούσο Καλλικράτη. Ο Μανούσος Καλλικράτης ηγήθηκε της προσπάθειας να βοηθηθεί η Βασιλεύουσα από Κρήτες πολεμιστές. Ο Μωάμεθ ο πολιορκητής   μέρες μετά την πτώση της πόλης είδε κάποιους σε πύργους να αγωνίζονται ακόμη, ρώτησε και έμαθε ότι ήταν Κρήτες  και για τον ηρωισμό τους αφέθηκαν να γυρίσουν στα Σφακιά με τα όπλα τους.

Μία από της αγαπημένες μου διαδρομές είναι ο πρόσφατα ασφαλτοστρωμένος (12/2006) δρόμος που διασχίζει το φαράγγι του Καλλικράτη. Η διαδρομή ενώνει το χωριό Καλλικράτης με το Φραγκοκάστελο. Ο δρόμος είναι στενός, με πολλές φουρκέτες, θυμίζοντας  έντονα τα διάσημα «Passa», δλδ τα  περάσματα, των Άλπεων και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Την επιβλητικότητα του τοπίου συνήθως απολαμβάνουν οι συνεπιβάτες και λιγότερο οι οδηγοί γιατί αν παρασυρθούν και αυτοί τα πράματα δυσκολεύουν . Αν ο καιρός σας κάνει την χάρη και είναι ανοικτός -συνήθως έχει ομίχλη- θα απολαύσετε μοναδικές εικόνες με θέα το Λυβικό πέλαγος.Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι διάσημη σε ομάδες μοτοσικλετών αλλά και σε διαφημιστές αφού σε αυτόν τον δρόμο επιλέγουν να διαφημίσουν μοντέλα αυτοκινήτων ( πρόσφατα το νέο μοντέλο Ιαπωνικής μεγάλης εταιρείας ) .

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: