Άποφις . Ο βράχος της καταστροφής . Μάθετε τα πάντα για τον αστεροειδή Άποφη μέσα από βίντεο

Την 13 Ιανουαρίου του 2013 ο αστεροειδής Άποφις πέρασε 38.000 χλμ από τον πλανήτη μας και ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να τον μελετήσουν τόσο διεξοδικά από τότε που ανακαλύφθηκε σχεδόν μια δεκαετία πίσω.

Ο 99942 Άποφις είναι ένας αστεροειδής της κοντινής γειτονιάς της Γης (NEO). Ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2004 και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του το Δεκέμβριο του 2004.

Το όνομα Άποφις παραπέμπει στον αρχαίο μύθο της Αιγύπτου . Ο δευτερότοκος γιός του Ρα ο Σέτ φονεύει τον αδερφό του Όσιρι , γίνεται βασιλιάς της Αιγύπτου και φέρνει τον Άποφη μια τρομακτική φιγούρα που αναπαρίστατο σαν φίδι με σκοπό να καταπιεί τον Νείλο και κάθε τι που ήταν υπό το φως του ήλιου .

 Οι πρώτες εκτιμήσεις από τη NASA έδειχναν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης του αστεροειδούς αυτού με τη Γη (ή τη Σελήνη) το 2029, με αποτέλεσμα το θέμα να πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Εκτενέστερες παρατηρήσεις έδειξαν ότι είναι απίθανο να γίνει μία τέτοια σύγκρουση το 2029.Παραμένει όμως μία ελάχιστη πιθανότητα σύγκρουσης του ουράνιου αυτού σώματος με τη Γη (ή τη Σελήνη) τον Απρίλιο του 2036, όταν ο Άποφις θα ξαναπεράσει κοντά από τη Γη.

Ο Απόφις, ένας διαστημικός βράχος μήκους 390 μέτρων θα είναι ορατός στον ουρανό καθώς θα περάσει σε απόσταση 14,5 χιλ. χιλιομέτρων από τη Γη.Οι αστρονόμοι δεν έχουν υπολογίσει την ακριβή πιθανότητα σύγκρουσης του Απόφις με τη Γη το 2036.

APOPHIS Ο ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Η NASA θα χρησιμοποιήσει τα ειδικά ραντάρ του Γκόλντστοουν στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια και στο Αρεσίβο του Πόρτο Ρίκο για να εντοπίσει τον αστεροειδή.Στην ελάχιστη πιθανότητα που ο Απόφις συγκρουόταν με τη Γη, ο αντίκτυπος θα ήταν ίσος με 100.000 πυρηνικές βόμβες, καθεμιά αντίστοιχης ισχύος με αυτή που χτύπησε την Χιροσίμα το 1945.Οι συχνές προσεγγίσεις του αστεροειδούς με τη Γη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το συγχρονισμό της τροχιάς του με την τροχιά της Γης αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μελλοντικής σύγκρουσής του με τη Γη.

Ο Άποφις είναι ένας αστεροειδής που ανήκει στην ομάδα των αστεροειδών Ατών με ακτίνα περιφοράς γύρω από τον Ήλιο συγκρίσιμη της μίας αστρονομικής μονάδας (1 AU = η μέση απόσταση Γης-Ηλίου). Ο μεγάλος ημιάξονας της περιφοράς του είναι 0,922 AU ή 92,2% της μέσης απόστασης Γης-Ηλίου. Ηπερίοδος περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο είναι περίπου 324 ημέρες, πολύ κοντά δηλαδή στην αντίστοιχη περίοδο της Γης η οποία είναι περίπου 365 ημέρες. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο αστεροειδής αυτός να διέρχεται σε μικρή απόσταση από την τροχιά της Γης δύο φορές περίπου το χρόνο. Μέχρι το Ιανουάριο του 2006 οι υπολογισμοί έδειξαν ότι η διάμετρός του είναι 320 m και η μάζα του 4,6Χ1010 kg (46.000.000 τόνοι). Οι υπολογισμοί αυτοί βασίστηκαν σε 964 παρατηρήσεις με οπτικά τηλεσκόπια και 6 με ραδιοτηλεσκόπια εκ των οποίων οι 4 με τη μέθοδο Doppler. Παρόλα αυτά τοσφάλμα στους υπολογισμούς αυτούς θεωρείται σημαντικό.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: