Ανά την Ελλάδα 20 . Κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ( με βίντεο μας)

Τον Αύγουστο του 2009, η κυβέρνηση Καραμανλή έφερε στην Βουλή την “σύμβαση δωρεάς” μεταξύ του ιδρύματος Νιάρχου με το Ελληνικό Δημόσιο, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και την κτηματική εταιρεία του δημοσίου. Η σύμβαση είχε υπογραφεί από τον Μάρτιο του 2009 και κυρώθηκε με τον Ν.3785 (ΦΕΚ Α’ 138/7.8.2009).

Ο νόμος 3785/2009

Σκοπός της σύμβασης, κατά το άρθρο 1 του νόμου, είναι η δημιουργία (με δωρεά του ιδρύματος) ενός “υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου” με την επωνυμία “Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” που θα περιλαμβάνει τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, καθώς και πάρκο πρασίνου “με χαρακτήρα εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και αναψυχής”. Στην ίδια σύμβαση αναγράφεται ότι θα δημιουργηθεί και “Δημοτικό πάρκο – αθλητικοί χώροι” (που κατά το νόμο θα έχει κολυμβητήριο, γήπεδα κ.τ.λ.).

Μετά από 7 χρόνια η ιδιωτική πρωτοβουλία και φυσικά τα ιδία κεφάλαια του ιδρύματος δημιούργησαν στον υποβαθμισμένο χώρο του πρώην ιπποδρόμου στο βύθισμα της λεωφόρου Συγγρού ένα πολιτιστικό κέντρο δυσανάλογο της δυναμικής της χώρας στην ικανότητα διαχείρισης τέτοιων κοσμημάτων . Το κέντρο πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος είναι από τα πιο ευφάνταστα , λαμπρά και μεγαλειώδη πνευματικά κέντρα που μπορεί να βρει κάποιος . Δεν υπολείπεται σε τίποτε από τα διαφημισμένα πολιτιστικά κέντρα του εξωτερικού τουναντίον μάλλον προπορεύεται και από αυτά .

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Το ίδρυμα μετά την αποπεράτωση του έργου παρέδωσε την διαχείριση στο Ελληνικό Δημόσιο και αυτό είναι που προκαλεί αβέβαια συναισθήματα . Ακόμη δεν έχει καθορισθεί η λειτουργία του χώρου ως προς την προσέλευση τις ώρες και το κόστος . Το ίδρυμα ως τώρα έχει προχωρήσει σε θεματικές ενότητες 3-4 ημερών κάθε μία με δωρεάν προσέλευση ενώ η περιήγηση στους χώρους περιπάτου       ( δίπλα στη λίμνη λχ) είναι φυσικά ελεύθερη εφόσον είναι ανοικτές οι είσοδοι όλου του κέντρου .

Το μεγάλο όπλο του κέντρου είναι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του . έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο που μπορεί στην αίθουσα της Λυρικής σκηνής να εκτελείται κάποιο έργο , την ίδια στιγμή να υπάρχει έκθεση ζωγραφικής στην Εθνική πινακοθήκη  ενώ στον αύλιο χώρο να υπάρχει συναυλία με παραδοσιακή μουσική . Όλα μαζί δένουν τόσο αρμονικά που είναι απίθανο να περιγραφτεί με λόγια .

Το στοίχημα που απομένει είναι αν το κέντρο θα εξελιχτεί σε αυτό που σχεδιάστηκε , οργανώθηκε και παραδόθηκε η το αθάνατο Ελληνικό ” έλα μωρέ και τι έγινε ” θα το αποδομήσει σε ένα ακόμη αχούρι .

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: