Ανά την Ελλάδα 21 . Αρχαία Πέλλα , στα ίχνη του μεγαλύτερου των Ελλήνων ! βίντεο μας , με επίγεια , εναέρια και ψηφιακή ανακατασκευή

Στη χώρα του Μ. Αλεξάνδρου.

Η «μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων» συγκλονίζει ακόμη και σήμερα τον επισκέπτη με τα εντυπωσιακά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Η λαμπρή πρωτεύουσα του βασιλείου των Μακεδόνων κάλυπτε έκταση 4.000 στρεμμάτων• η περιήγηση στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας αποτελεί μια απόδραση στο χρόνο, επιστροφή στην ένδοξη εποχή του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου.

Το ανάκτορο (60.000 τ.μ.) δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο, στην κορυφή ενός λόφου. Νοτιότερα, βρίσκεται η μνημειακών διαστάσεων αγορά της πόλης (70.000 τ.μ.), η μεγαλύτερη του αρχαίου κόσμου! Η αγορά περιελάμβανε καταστήματα και εργαστήρια κατασκευής, διοικητικά κτίρια, καθώς και το αρχείο της πόλης. Σε αυτή απέληγε η κεντρική οδός που ξεκινούσε από το λιμάνι: στους αρχαίους χρόνους η Πέλλα επικοινωνούσε με τη θάλασσα με μια πλωτή φαρδιά διώρυγα που κατέληγε σε μια λιμνοθάλασσα. Μάλιστα, είναι ακόμη ορατά ερείπια από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού.

Το βίντεο που θα δείτε χωρίζετε σε τρία μέρη με διαφορετική χρονολογία λήψης ή κατασκευής . Το 1ο μέρος αφορά επίγεια λήψη με απλή κάμερα το 2004  , το δεύτερο μέρος με εναέρια λήψη το 2014 και το 3ο και πιο δύσκολο αφορά ψηφιακή αναπαράσταση ( reconstruction 3D ) του ανάκτορου του Διονύσιου , του χώρου που ανατράφηκε και εκπαιδεύτηκε ο μεγάλος Έλληνας Μακεδόνας .

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Γύρω από την αγορά αναπτύσσεται το οικιστικό τμήμα της πόλης. Η ρυμοτομία της αρχαίας Πέλλας μοιάζει βγαλμένη από το μέλλον: οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία ορίζονται από δρόμους που τέμνονται κάθετα, καλά μελετημένα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης!

Οι κάτοικοί της δίκαια θα μπορούσαν να υπερηφανεύονται ότι ζούσαν σε μια πόλη-υπόδειγμα, μπροστά από την εποχή της. Οι διώροφες ιδιωτικές οικίες με τα περιστύλια αντανακλούν τον πλούτο και την ευμάρεια των κατοίκων της αρχαίας Πέλλας. Σημείο αναφοράς τα ψηφιδωτά δάπεδα με τις μυθολογικές παραστάσεις που εκτίθενται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας: η αρπαγή της Ελένης, η Αμαζονομαχία, το κυνήγι ενός ελαφιού ζωντανεύουν με απαράμιλλο τρόπο μπροστά στα μάτια του επισκέπτη.

Η Αρχαία Πέλλα βρίσκεται 44 χλμ. δυτικά της Θεσσαλονίκης (μια ώρα περίπου με αυτοκίνητο).Ο επισκέπτης μπορεί να δει το νεκροταφείο με τους λαξευτούς τάφους, το τεράστιο ανάκτορο στην κορυφή του λόφου, την αγορά με καταστήματα που εκτείνονται σε δέκα οικοδομικά τετράγωνα, την εντυπωσιακή οικία του Διονυσίου – στην οποία σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ήταν ο τόπος εκπαίδευσης του νεαρού Αλέξανδρου – με τέσσερα ψηφιδωτά εξαιρετικής τέχνης, την οικία του 5ου οικοδομικού τετραγώνου με δάπεδο που αναπαριστά κυνήγι ελαφιού, το ιερό της Αφροδίτης και της Κυβέλης στο βόρειο σημείο της αγοράς και το θεσμοφόριο, ιερό της Δήμητρας που εντυπωσιάζει με την ιδιόμορφη κυκλική του κάτοψη. Τέλος στο μουσείο υπάρχουν ψηφιδωτά από τις οικίες της Πέλλας, καθώς και ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: