Τα Zombies της κρίσης !

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα σήμερα περνάει μια σοβαρή κρίση οικονομική, πολιτική αλλά και κρίση αξιών που έχει οδηγήσει σε αναταραχή όλα τα στρώματα της σύγχρονης κοινωνίας και βεβαίως τον πυρήνα της, την οικογένεια. Η ανασφάλεια στοιχειώνει τις ελληνικές οικογένειες, τόσο με τη μορφή της ανεργίας ή του φόβου απώλειας εισοδήματος των γονιών όσο και με τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον και την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών. Τα αισθήματα ποικίλλουν από το φόβο και τη σύγχυση μέχρι το θυμό και τις ενοχές και οδηγούν σε εντάσεις και σε έναν διάχυτο αρνητισμό.

Ένα από τα βασικότερα μοτίβα των ταινιών με zombie, είναι πως η άνοδος των νεκροζώντανων δεν είναι μια απλή καταστροφή, με το τέλος της οποίας η κατάσταση θα γίνει ξανά φυσιολογική. Αντίθετα, συνήθως σηματοδοτεί την αληθινή Αποκάλυψη, την μάταιη προσπάθεια των αρχών να επιβληθούν, του τέλος εν ολίγοις της «κοινωνίας». Από κει πέρα, οι επιζώντες ( εμείς) συνήθως διαπιστώνουν ότι απέναντι στην ατομική επιβίωση, έχουν να χωρίσουν μεταξύ τους τα πάντα: η ζοφερή ανακάλυψη είναι ότι όσο μεγάλη και σύνθετη κι αν είναι η σύγχρονη κοινωνία, περιλαμβάνει στην πραγματικότητα ελάχιστη «κοινότητα», και αντιμέτωποι με το μεγάλο άγνωστο της επιβίωσης, οι άνθρωποι θα βρουν ελάχιστα πράγματα να τους ενώνουν. Μια πολύ συνηθισμένη εξέλιξη της πλοκής είναι αυτή στην οποία η αρχέτυπη ομάδα πρωταγωνιστών βρίσκεται διασπασμένη μεταξύ της ή αντιμέτωπη με άλλες ομάδες προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην, τα οποία συνοψίζονται στα αναγκαία υλικά αγαθά-εμπορεύματα.Αποτέλεσμα εικόνας για chromonastiri magazine

Συνολικά μέσω αυτού του μοτίβου, εξερευνάται μια συνολική απορία του σύγχρονου ανθρώπου, που αυτού που αποτελεί περισσότερο κατατμημένη ατομικότητα-καταναλωτή παρά μέλος οποιασδήποτε κοινωνίας:υπάρχει κάτι που να τον ενώνει με το συνάνθρωπο του πια; Κι αν δεν υπάρχει, τι θα γίνει στην πρώτη κρίση, όταν ο υποτιθέμενος συνδετικός ιστός θα εξαφανιστεί; Επιστροφή στη βαρβαρότητα μάλλον, αφού ο άνθρωπος εντέλει δεν την έδιωξε από μέσα του, παρά την έκρυψε κάτω από το χαλάκι.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: