Drones . Τι είναι τελικά ?

Στο site , έχετε δει πολλά βίντεο που περιέχουν εναέριες λήψεις . Σε αυτές ο χειριστής είναι ο γράφων κατά 80% και σε άλλα που περιέχουν απομακρυσμένες ή μακρινές περιοχές από την Αθήνα οι χειριστές είναι μέλη της Πανελλήνιας ομάδας Blogthea με αντικείμενο το χόμπι της ερασιτεχνικής αεροκινηματογράφισης  .Ας δούμε μερικά σημαντικά στοιχεία για αυτό το νέο χόμπι που κατακλύζει τους ουρανούς .Drones

Τα multicopter ή multirotor είναι τηλεκατευθυνόμενα αερομοντέλα (drone ή U.A.V.) με πολλαπλά μοτέρ που έχουν την δυνατότητα να απογειωθούν και να προσγειωθούν κάθετα και να παραμένουν σταθερά στον αέρα.

Είναι ιδανικά για αεροκινηματογραφήσεις και αεροφωτογραφίες. Διαθέτουν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και είναι η ποιο καλή και οικονομικότερη λύση για αυτόν τον σκοπό. Τα μοντέλα πρέπει να τα χειρίζεται έμπειρος χειριστής με ευθύνη και ασφάλεια κατά την πτήση. Για τον έλεγχο τους απαιτείται 6κάναλη τηλεκατεύθυνση στα 2.4GHz. Διαθέτουν ηλεκτρικά μοτέρ brushless καθώς και σταθεροποιητές για την κάμερα (gimbal mount stabilizer). Είναι εξοπλισμένα με GPS σύστημα πλοήγησης με δυνατότητα επιλογής return home. Με το FPV σύστημα που έχουν, μεταφέρεται η εικόνα στο έδαφος σε LCD μόνιτορ ή σε ειδικά γυαλιά που επιτρέπουν να βλέπετε την πτήση. Τα μοτέρ που χρησιμοποιούν είναι ηλεκτρικά φιλικά προς το περιβάλλον που τροφοδοτούνται από μπαταρίες lipο και είναι σχεδόν αθόρυβα. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται είναι πάρα πολλές. Αποτελούν την καλύτερη επιλογή για αεροβιντεοσκοπήσεις και αεροφωτογραφίες ξενοδοχειακών μονάδων, φωτοβολταϊκών συστημάτων, οικοπέδων, βιντεοσκοπήσεις extreme sport, events, video clips και πλήθος άλλων εφαρμογών. Μπορούν να απογειωθούν μέσα από μια αίθουσα, να βιντεοσκοπήσουν τον εσωτερικό χώρο μιας μεγάλης αίθουσας, να τραβήξουν χαμηλά πλάνα σε ένα beach bar και να συνεχίσουν την λήψη με ανοδική πορεία δίνοντας ένα πανοραμικό πλάνο της επιχείρησης ή του τοπίου .

Μια πτήση στην Νότια ακτή της Αττικής για τις δυνατότητες ενός multirotor σε ένα βιντεο εδώ

Στα νότια . Sky view southern Attica from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Προς το παρόν φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί που σίγουρα δεν γνωρίζουν πολλοί ιδιοκτήτες και χειριστές drones. Καταρχήν οι πιο σημαντικοί περιορισμοί είναι το μέγιστο ύψος που μπορεί να πετάξει ένα drone και αυτό είναι τα 121 μέτρα καθώς και το γεγονός ότι πρέπει να βρίσκεται κάποιος σε απόσταση 3 χλμ από κάποιο αεροδρόμιο. Επιπλέον πρέπει ο χειριστής του drone να διατηρεί οπτική επαφή με το αερομοντέλο σε όλη της διάρκεια της πτήσης και να βασίζεται σ’ αυτή για τους απαραίτητους χειρισμούς ελέγχου του.

Σημαντική σημείωση από το ΦΕΚ είναι ότι απαγορεύεται η πτήση άνωθεν, πλησίον ή εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ το πιο σημαντικό είναι η απαγόρευση πτήσεων άνωθεν ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και κοντά σε χώρους όπως π.χ. μία εκκλησία.
Μάλιστα στο ΦΕΚ έχουμε και την συγκεκριμένη οδηγία για πτήση σε απόσταση ασφαλείας 50 μέτρων από ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων των θεατών της ίδιας της πτήσης.

Τέλος μία πολύ σημαντική οδηγία είναι ότι όλες οι πτήσεις πρέπει να είναι ασφαλισμένες για υλικές ζημίες και σωματικές βλάβες προς τρίτους, κάτι προς το παρόν είναι δύσκολο, αφού δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάποια ασφαλιστική εταιρεία στην χώρα μας που να αναλαμβάνει τέτοιου είδους ασφαλίσεις.

Βλέπουμε λοιπόν ότι και χωρίς την ύπαρξη μίας αυστηρής νομοθεσίας για την πτήση drones, οι περιορισμοί και οι κανόνες υπάρχουν και μπορούν να οδηγήσουν σε μπελάδες αν δεν τους ακολουθεί κάποιος.

Καλό θα ήταν πριν προχωρήσετε στην αγορά drone να λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω καθώς και την πιθανότητα η μελλοντική νομοθεσία να περιορίσει το τρόπο που σκεφτόσασταν να το χρησιμοποιήσετε. Αν θα γίνει κάτι το «δεν ήξερα» δεν πρόκειται να σας καλύψει.

Προσοχή : Τα multicopter ΔΕΝ είναι παιχνίδια.

O χειρισμός τους πρέπει να γίνεται απο έμπειρο χειριστή και κατά την πτήση πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας για να μην υπάρξει τραυματισμός από λάθος χειρισμό ή πτώση

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: