Ανά την Ελλάδα 25. Η Πάτμος αποκαλύπτεται ! ( εναέρια βιντεολήψη)

Περιγραφή: Η Πάτμος είναι το νησί που έχει συνδεθεί στις συνειδήσεις όλων των χριστιανών του κόσμου με την Αποκάλυψη, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια και κατά την αρχαιότητα έγινε αναφορά σ’ αυτήν από τον Θουκυδίδη και τον Στράβων, ως “Πάτνος”. Το νησί ήταν μικρής σημασίας μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους, όπου αποτέλεσε τόπο εξορίας πολιτικών καταδίκων και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια εξορίστηκε εδώ ο μαθητής του Ιησού Ιωάννης, και συνέγραψε το Ευαγγέλιο του και την Αποκάλυψη, το βιβλίο-ορόσημο της χριστιανοσύνης. Στα χρόνια που ακολουθούν η Πάτμος δέχεται επιθέσεις από πειρατές και έμοιαζε με έρημο τόπο. Με την πτώση της Κωνσταντινούπολης, κατέφυγαν εδώ πολλοί πρόσφυγες από την Πόλη και στη συνέχεια πρόσφυγες από την Κρήτη, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού και μέχρι το 17ο αιώνα η Πάτμος έχει καταστεί σημαντικό εμπορικό και ναυτικό κέντρο. Μετά από αλλεπάληλες κατακτήσεις από Ρώσους, Οθωμανούς και Ιταλούς, η Πάτμος ενώθηκε με την Ελλάδα μόλις το 1947, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι η Πάτμος ήταν η γενέτειρα ενός από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρίας, Εμμανουήλ Ξάνθου. Εκτός από την ιερότητα του νησιού, ένα κίνητρο για να επισκεφθεί κανείς το νησί αποτελούν οι παραλίες του, πλαισιωμένες από την άγρια ομορφιά του νησιού, αλλά και τα ολόλευκα παραδοσιακά χωριά, που έχουν μείνει ανέγγιχτα από την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο ακτοπλοϊκώς, από το λιμάνι του Πειραιά και τα γύρω νησιά.

η Π Α Τ Μ Ο C ..αποκαλύπτεται from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Ο καιρός στην Πάτμο διαθέτει ένα ήπιο μεσογειακό κλίμα, που δε διαφέρει και πολύ από αυτό των υπόλοιπων Δωδεκανήσων, περιλαμβάνοντας δροσερά καλοκαίρια και ήπιους και υγρούς χειμώνες. Το καλοκαίρι διαρκεί από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο, με την θάλασσα να παραμένει στους 20 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών. Οι καλύτεροι μήνες για επίσκεψη στο νησί θεωρούνται ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος.
Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης αποτέλεσε τον πρώτο τόπο προσευχής του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, που εξορίστηκε εδώ το 95 μ.Χ. και έλαβε αποκαλύψεις από το Θεό με τη βοήθεια μιας σχισμής του βράχου.Το όραμα της Αποκάλυψης και η συγγραφή του μοναδικού προφητικού βιβλίου της Καινής Διαθήκης, έχουν καταστήσει το Σπήλαιο αυτό ως ιερό και κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες προσκυνητές. Στο εσωτερικό του Σπηλαίου υπάρχουν οι οπές, που χρησιμοποιούσε ο Ιωάννης Θεολόγος είτε για ανάκληση, είτε ως χειρολαβή.Αποτέλεσμα εικόνας για η πάτμος

Σκάλα της Πάτμου

Το χωριό Σκάλα είναι ο μεγαλύτερος και πιο πυκνοκατοικημένος οικισμός του νησιού. Πρόκειται για έναν γραφικό οικισμό χτισμένο γύρω από ένα όμορφο λιμάνι. Η Σκάλα άρχισε να αναπτύσσεται κατά το 19ο αιώνα, καθώς τα προηγούμενα χρόνια το χωριό ήταν εκτεθειμένο σε επιθέσεις πειρατών. Με την ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας, η Σκάλα αποτέλεσε το σημαντικότερο επιχειρηματικό κέντρο και σήμερα περιλαμβάνει τις περισσότερες τουριστικές υποδομές του νησιού. Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα της Σκάλας, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το Ιταλικό Κτίριο στην προκυμαία και το μικρό νησάκι Πετροκάραβο, το οποίο προσεγγίζεται μόνο με καΐκι. Η Σκάλα συνδέεται με τακτική συγκοινωνία με όλο το νησί και υπάρχει  η δυνατότητα θαλάσσιων εκδρομών από εκεί.
πηγή . taxidologio.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: