Πετάμε και ροκάρουμε πάνω από την λίμνη του Μαραθώνα

Η λίμνη του Μαραθώνα, 42 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Αθηνών, είναι μία τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε με σκοπό τη συγκέντρωση νερού για την ύδρευση της Αθήνας. Σχηματίσθηκε από την ανέγερση του φράγματος του Μαραθώνα στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την κωμόπολη Μαραθώνας Αττικής.

Η λίμνη ήταν το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959. Το 1959 άρχισε να λειτουργεί σύνδεση παροχής από τη λίμνη Υλίκη, ενώ από το 1981 το περισσότερο νερό για την ύδρευση της ελληνικής πρωτεύουσας προέρχεται από την τεχνητή Λίμνη του Μόρνου. Σήμερα πλέον όλο το νερό της λίμνης Μαραθώνα δεν θα επαρκούσε παρά μόνο για λίγες ημέρες υδροδοτήσεως της Αθήνας.

Αποτέλεσμα εικόνας για η λιμνη του μαραθωνα

Η λίμνη του Μαραθώνα, με το εθνικό πάρκο Σχοινιά, αποτελούν ένα από τους δέκα εναπομείναντες υγρότοπους της Αττικής με εξέχουσα σημασία λόγω της ποικιλότητας των ειδών που φιλοξενεί.

Η εκτάσεως 2450 στρεμμάτων λίμνη με μέγιστο βάθος 54 μέτρα, περιβάλλεται από ένα καταστόλιστο από δέντρα δάσος. Η περιοχή του Μαραθώνα εκτός από την πλούσια ιστορία που διαθέτει, έχει ακόμα να επιδείξει έναν πλούσιο και εύφορο κάμπο, γύρω στα 12 χιλιόμετρα αμμουδερή παραλία και το περίφημο πευκοδάσος του Σχοινιά με τις κουκουναριές, που είναι από τα σπανιότερα της Μεσογείου.

Το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά – Μαραθώνα με τον υψηλής σημασίας υγρότοπο, φιλοξενεί την εποχή της μετανάστευσης πολλά σπάνια είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών όπως κύκνους, χήνες, αφρόπαπιες αλλά και βουτόπαπιες. Στο περίφημο πευκοδάσος με τις ξυλώδεις ρίζες των πεύκων να φτάνουν ως την θάλασσα, διακρίνει κανείς με μεγάλη ευκολία μοναχικούς κοκκινολαίμηδες να τιτιβίζουν οριοθετώντας την περιοχή τους αλλά και ένα πλήθος αγριοπούλια όπως καρδερίνες και φλώρους να ξεπετάγονται από τα φυλλώματα των πυκνών θάμνων από σχίνα, ρείκια και κουμαριές, όταν αντιληφθούν την παρουσία των ανθρώπων που πραγματοποιούν περιπάτους στα γραφικά δρομάκια του δάσους. Στις λιγοστές βραχώδεις εκτάσεις γεράκια και άλλα μικρά αρπακτικά κάνουν την εμφάνισή τους.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ . Η ΛΙΜΝΗ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Περιμετρικά της λίμνης του Μαραθώνα αλλά και στα ιστορικά μνημεία της περιοχής, όπως ο Τύμβος και το Ιστορικό Μουσείο με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, είναι ένα ιδανικό καταφύγιο για πολλά ωδικά πουλιά λόγω της ηρεμίας που δεσπόζει στη περιοχή. Στα πανύψηλα διάσπαρτα κυπαρίσσια ακούγονται τα τιτιβίσματα του σπίνου, ενώ μέσα από τις συστάδες θάμνων ξεπετάγονται θαμνοφυλλοσκόποι και καρβουνιάρηδες, ενώ στην πλούσια ποώδη βλάστηση με ζοχούς, αγκάθια και αγριόχορτα κατεβαίνουν σε κοπάδια καρδερίνες και σπουργίτια για να διαλέξουν τους καρπούς τους. Δεντρολίβανα, μυρτιές, δάφνες και πικροδάφνες αλλά και τα μοσχομυριστά ζουμπούλια, δίνουν το δικό τους άρωμα και χρώμα στην περιοχή. Οι λευκοσουσουράδες σουλατσάρουν άφοβες στους δρόμους, ενώ όπου υπάρχουν πλατάνια το μελωδικό κελάηδημα του αηδονιού μαγεύει τον περιηγητή. Φυσικά από το όλο σκηνικό δεν απουσιάζουν οι δεκαοχτούρες και οι καρακάξες που κάνουν παντού αισθητή την παρουσία τους με τα δυναμικά φτερουγίσματά τους. Ευκάλυπτοι, φοίνικες, ελαιώνες καθώς και αναρριχητικοί κισσοί προσφέρουν τα φυλλώματα τους για να βρουν ασφαλές καταφύγιο πολλά είδη πουλιών.

Ένα πλήθος εντόμων, ερπετών αλλά και άλλων μικρών ζώων όπως χελώνες, σκαντζόχοιροι, βατράχια και φίδια, πολύ χρήσιμα για την τροφική αλυσίδα, μπορούν να παρατηρηθούν κρυμμένα στις συστάδες και στα φυλλώματα των θάμνων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: