Διαδρομές . Λίμνη Πλαστήρα , στα Ελληνικά φιόρδ με drone βίντεο

Ομορφιά που κόβει την ανάσα. Ένα τοπίο που άλλοτε μοιάζει απόκοσμο, σεληνιακό και άλλοτε τόσο γήινο, φιλόξενο και ζεστό, δημιουργώντας την ανάγκη να κουρνιάσεις στην αγκαλιά κάποιου κορμού και να αφήσεις μόνο το βλέμμα να κινείται ακολουθώντας την κίνηση των πουλιών πάνω από τη λίμνη.

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ 2010 - 600
Η ιστορία της λίμνης Πλαστήρα ξεκινά ουσιαστικά από το 1960, όταν ολοκληρώθηκε, με πολλά χρόνια καθυστέρησης, το φράγμα της εξόδου του Ταυρωπού προς τον Αχελώο. Χάρη στην πρωτοβουλία της κατασκευής φράγματος, από τον Στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα, το οποίο όχι μόνο έλυσε το αρδευτικό και υδρευτικό πρόβλημα του θεσσαλικού κάμπου αλλά παρείχε με την δύναμη του νερού και ηλεκτρικό ρεύμα, η περιοχή απέκτησε μία από τις εντυπωσιακότερες λίμνες της Ελλάδας.

Βόλτες γύρω από την λίμνη
Καθώς η περιοχή και τα χωριά γύρω από την λίμνη Πλαστήρα προσφέρονται για ηρεμία και απόλυτη χαλάρωση, ο ιδανικότερος τρόπος για να διασκεδάσετε την εκδρομή σας εκεί απαιτεί… αθλητικά παπούτσια. Αν, μάλιστα, διαθέτετε και ποδήλατο, τόσο το καλύτερο, καθώς θα αποφύγετε σχεδόν τελείως να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο, προκειμένου να βολτάρετε γύρω από την λίμνη και να απολαύσετε τοπία και εικόνες που πραγματικά δημιουργούν συγκίνηση.

Καθώς η λίμνη είναι τεράστια, η περίμετρός της είναι περίπου 70 χιλιόμετρα, είναι πρακτικά αδύνατο να την γυρίσετε όλη, με τα πόδια ή το ποδήλατο, σε μία μέρα. Αν ο χρόνος σας περισσεύει, το ιδανικό είναι όσες ημέρες βρεθείτε εκεί να πραγματοποιείτε και από μία διαδρομή στα πιο ενδιαφέροντα σημεία γύρω από αυτήν. Αν πάλι έχετε βρεθεί εκεί για ένα μόνο σαββατοκύριακο, η διαδρομή την οποία πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε είναι αυτή που ξεκινά από το χωριό Κρυονέρι και καλύπτει το αριστερό τμήμα της λίμνης, μέχρι το Νεοχώρι. Η απόσταση ανάμεσα στα δύο χωριά είναι περίπου 9 χιλιόμετρα, οπότε είναι στην κρίση σας το πώς θα την καλύψετε.

Το Κρυονέρι είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριό της περιοχής, όμως τα Καλύβια Πεζούλας είναι που προσελκύουν την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, καθώς εκεί βρίσκονται ταβέρνες, ξενώνες και καφέ. Επιπλέον, λίγα μέτρα μακρύτερα από το χωριό βρίσκεται και η πλαζ της Πεζούλας, στην οποία το καλοκαίρι συρρέει πλήθος κολυμβητών, ενώ εκεί εδρεύουν και οι εγκαταστάσεις για λιμναίες δραστηριότητες αλλά και για τοξοβολία (δείτε παρακάτω). Από την περιοχή ξεκινούν, άλλωστε, ο ποδηλατόδρομος και τα πεζοπορικά μονοπάτια για τη λίμνη Πλαστήρα.

Αν σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε την διαδρομή με αυτοκίνητο, η Πεζούλα είναι το σημείο όπου πρέπει να στρίψετε δεξιά, ακολουθώντας ταμπέλες προς Νεράϊδα. Πρόκειται για ένα μαγευτικό χωριό, όπως μαρτυρά και το όνομά του, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, πνιγμένο από καταπράσινα έλατα, το οποίο προσφέρει την καλύτερη αμφιθεατρική θέα στην λίμνη, τον θεσσαλικό κάμπο, μέχρι και τον Όλυμπο. Τους χειμερινούς μήνες, στην περιοχή Καραμανώλη, λίγο μετά τη Νεράϊδα λειτουργεί ορειβατικό καταφύγιο και χιονοδρομικό κέντρο –περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Μετά την Νεράϊδα ο δρόμος κατηφορίζει στο παραλίμνιο Νεοχώρι, ένα ακόμα πολύ ζωντανό και τουριστικό χωριό, το οποίο προσελκύει επισκέπτες που έρχονται για να θαυμάσουν όχι μόνο την δική του άποψη προς την λίμνη αλλά και τον Βοτανικό Κήπο. Στα δέκα στρέμματα που εκτείνεται ο Κήπος συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής, καθώς και κάποια ενδιαφέροντα είδη της τοπικής πανίδας, στο παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών. Σερβιριστείτε έναν ζεστό καφέ από το μικρό κατάστημα του κήπου, καθίστε σε ένα παγκάκι, κάτω από τον φθινοπωρινό ήλιο και αφιερώστε μερικές στιγμές για να αναπνεύσετε και να απολαύσετε την υπέροχη ατμόσφαιρα. Εναλλακτικά, το Αγνάντι σας περιμένει για καφέ, γλυκό, φαγητό και -γιατί όχι;- διαμονή, αν σας πιάσει η νύχτα. Έχετε ήδη δει το εντυπωσιακότερο τμήμα της λίμνης.

Τα αξιοθέατα της περιοχής που δεν πρέπει να χάσετε
Αν σας έλειψε λίγη παράδοση και ιστορία, λίγα μόνο χιλιόμετρα από το Νεοχώρι, στο ορεινό χωριό Καρίτσα, βρίσκεται το μοναστήρι της Πελεκητής, χτισμένο στην άκρη ενός βράχου ύψους 1.400 μέτρων. Το μοναστήρι «πελεκήθηκε» το 1529 και διαθέτει δύο ναούς –της Αναλήψεως του Σωτήρος του 1654 και της Παναγίας του 1666, με το περίτεχνο επίχρυσο τέμπλο.

Συνεχίζοντας την διαδρομή σας νότια θα συναντήσετε το περίφημο φράγμα της λίμνης, στο οποίο συναθροίζονται πάγκοι με τουριστικά προϊόντα και κόσμος που διαλέγει τα «βρώσιμα» αναμνηστικά από την περιοχή. Πριν από το φράγμα, όμως, θα έχετε πιθανότατα περάσει το εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη, όπου οι πεζοπόροι θα ανακαλύψουν έναν μικρό παράδεισο, με οικολογικά μονοπάτια ανεκτίμητης φυσικής αξίας.

Δραστηριότητες
Αθλητικές δραστηριότητες για κάθε γούστο προσφέρει στον επισκέπτη της η λίμνη Πλαστήρα, οι οποίες μάλιστα κορυφώνονται την εποχή του Φθινοπώρου. Έτσι, οι επιλογές σας κατά τον ελεύθερο χρόνο σας εκεί είναι οι εξής:
-Ορειβασία: Οι πλαγιές των γύρω βουνών, στον ορεινό όγκο των Αγράφων, προσφέρονται για ορειβατικές διαδρομές πάσης φύσης. Οι έμπειροι ορειβάτες έχουν την δυνατότητα να φτάσουν στο οργανωμένο καταφύγιο των Αγράφων, όπου μπορούν και να διαμείνουν, με κόστος 17 ευρώ για διανυκτέρευση και πρωινό. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 24410-92922 και 6932 744 194.
-Ιππασία: Στα βόρεια της λίμνης, στην περιοχή Μορφοβούνι, κοντά στο Κρυονέρι, βρίσκονται οργανωμένες εγκαταστάσεις ιππασίας, οι οποίες απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει ο υπεύθυνος του Ιππικού Τουρισμού Χρήστος Ζαμπέτας, στο τηλέφωνο 24410 92855. Στις ίδιες εγκαταστάσεις, ονόματι Saloon, θα ζητήσετε πληροφορίες και για τοξοβολία ή κανό στην λίμνη.
-Ποδήλατο βουνού: Θα το βρείτε εκεί, στα Καλύβια Πεζούλας, και θα το νοικιάσετε με 15 ευρώ την ώρα. Εφόσον το επιθυμείτε, έμπειροι οδηγοί θα αναλάβουν την ασφαλή περιήγησή σας στο δάσος. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.tavropos.com.
-Canoe Kayak: Η εταιρία Trekking Hellas αναλαμβάνει να σας ταξιδέψει στα ομορφότερα και πιο δυσπρόσιτα, οδικώς, σημεία της λίμνης, η οποία είναι πάντα ήσυχη και ασφαλής, με τα διθέσια κανό της. Το trip διαρκεί δύο περίπου ώρες και το κόστος είναι 20 ευρώ κατ’άτομο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: