ΑΙΤΝΑ . Στο στόμα του ηφαίστειου

Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη(ύψος 3.350 μέτρα) ,στις ανατολικές ακτές της Σικελίας . Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον Βεζούβιο.

Etna

Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες.

Italie, la Sicile, ici une bouche de sortie de gaz sur le Volcan l'Etna

Η ονομασία Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano». Οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό Gibel Utlamat, το βουνό της φωτιάς. Η ονομασία αυτή εξελίχτηκε αργότερα σε Mons Gibel κι έτσι στην τοπική διάλεκτο το ηφαίστειο ονομάζεται Mongibeddu.

ΑΙΤΝΑ . Στο στόμα του ηφαίστειου from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

το βίντεο είναι παραγωγή της Renderforest για λογαριασμό της σελίδας μας . Η όσο το δυνατό καλύτερη κάρτα γραφικών σας , βοηθάει στην σωστή απεικόνιση των χρωματισμών που φαίνονται στις πλαγιές του ηφαιστείου και είναι προϊόν των θειούχων αποθέσεων . Το βίντεο επάνω από το στόμιο του κεντρικού κρατήρα αλλά και μέσα στο στόμιο του διπλανού κρατήρα έγινε με θερμοκρασία αέρα στους 72 βαθμούς στο σημείο  των αερίων που εκλύονται και γι αυτό υπάρχουν κάποιες αλλοιώσεις στην εικόνα .

Στην Ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Ο Γίγαντας Εγκέλαδος καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, σύμφωνα με τον ποιητή Αισχύλο, και ήταν η αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων. Στη Ρωμαϊκή μυθολογία, ο Βούλκαν, θεός της φωτιάς, είχε το εργαστήριό του κάτω από την Αίτνα .

etna 2006 bocca nuova

Στην ιστορία της καταγράφονται 135 εκρήξεις άλλες μεγάλες και άλλες μικρότερες. Μάλιστα το 1999 που έγινε μια μεγάλη έκρηξη έγινε και ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας που προκάλεσε έρευνες των γεωλόγων για την πιθανή μεταξύ τους σχέση. Το 1660 μΧ. έγινε μια μεγάλη έκρηξη και αναφέρεται από τους ιστορικούς ότι η λάβα μπήκε 1 χλμ. μέσα στη θάλασσα! Το χωριό Nicolosi έχει υποφέρει τα πάνδεινα χρόνια ολόκληρα αλλά και η πόλη της Κατάνια. Μια φορά που έγινε έκρηξη και η λάβα κατευθυνόταν προς το χωριό οι αρχές είχαν αποφασίσει να εκκενωθεί το χωριό και οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι κάτοικοι όμως πήγαν στην Κατάνια και έφεραν την εικόνα της Αγίας Αγάθης και έκαναν λιτανεία αγίων αντί να φύγουν. Λέγεται λοιπόν, ότι η λάβα καθώς έρεε καυτή με κατεύθυνση το χωριό, την τελευταία στιγμή άλλαξε πορεία και το χωριό γλύτωσε. Από πολύ παλιά οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν τη λάβα ως δομικό υλικό και με αυτήν έχτιζαν τους τοίχους των σπιτιών τους. Μέχρι το υψόμετρο των 500μ. βρίσκουμε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, από τα 500 – 1000 μ. αμπέλια, πάνω από τα 1000μ. βελανιδιές και κωνοφόρα και πάνω από τα 2000μ. το τοπίο ερημώνει και κυριαρχεί η λάβα. Οι ενεργείς κρατήρες είναι αυτή τη στιγμή 4.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: