Αρχαία Νικόπολη. Ενάεριες λήψεις

Αποτέλεσμα εικόνας για αρχαία νικόπολη

Οκτώ χλμ. βόρεια της Πρέβεζας, σ’ ένα καταπράσινο τοπίο, σε έκταση 9000 στρεμμάτων, εκτείνεται η αρχαία Νικόπολη, η ίδρυση της οποίας συνδέθηκε με την κοσμοϊστορικής σημασίας ναυμαχία που έλαβε χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., στη θάλασσα του Ακτίου. Επακόλουθο της ναυμαχίας αυτής δεν ήταν μόνο η κατάρρευση του τελευταίου ελληνιστικού βασιλείου (των Πτολεμαίων της Αιγύπτου) αλλά και η αρχή της Ρωμαϊκής περιόδου, με την μονοκρατορία του νικητή Οκταβιανού Αυγούστου. Σ’ ανάμνηση της ένδοξης νίκης του, ο Οκταβιανός έκτισε την Νικόπολη (την πόλη του νικητή), στο νοτιότατο άκρο της Ηπείρου, με υποχρεωτικό συνοικισμό είκοσι περίπου πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου και με τη μεταφορά εποίκων από την Ιταλία. Προικισμένη με εξαιρετικά προνόμια και ατέλειες, ως “ελεύθερη πόλη”, δεν άργησε να αναπτυχθεί σε μεγαλούπολη.

ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Τα λιμάνια της, (Κόμαρος και Βαθύ) η εξαιρετική γεωγραφική της θέση ως κόμβου μεταξύ Ηπείρου – Ακαρνανίας αλλά και Ελλάδας – Ιταλίας, η επανίδρυση των Ακτίων ως “ισολυμπίων γυμνικών και μουσικής ιπποδρομίας τε πεντετηρικών αγώνων”, την μετέτρεψαν σε πόλο έλξης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. “Πόλις ευανδρούσα, λαμβάνουσα καθ ημέραν επίδοσιν”, αναφέρει ο Στράβων. Η κατοίκησή της συνεχίστηκε και κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Από τα χρόνια της ίδρυσής της, κοσμήθηκε με μεγαλόπρεπα δημόσια κτίρια κι έργα τέχνης. Διασώθηκαν κι αποκαλύφθηκαν ως τώρα το Υδραγωγείο της, το οποίο μετέφερε το νερό του ποταμού Λούρου από τις πηγές του στον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας (περίπου 50 χλμ. μακριά), το Νυμφαίον, ­τα τείχη, το ωδείο, το θέατρο, οι θέρμες, αλλά και το Μνημείο του Αυγούστου, με ενσωματωμένα τα έμβολα των αιχμαλωτισμένων πλοίων της Κλεοπάτρας από τη ναυμαχία του Ακτίο. Σε μια εποχή που οι Ρωμαίοι είχαν καταλάβει όλο τον κόσμο, η Νικόπολη, λόγω της στρατηγικής της θέσης εξελίχθηκε σ’ ένα από τα μεγαλύτερα διακομιστικά και εμπορικά κέντρα. Κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο (4ος-7ος αι. μ.Χ.) η Νικόπολη δέχθηκε επιδρομές, περιορίστηκαν οι εμπορικές της δραστηριότητες και οι κάτοικοι στράφηκαν στον αγροτικό τομέα, ενώ η πόλη συρρικνώθηκε. Εξακολούθησε όμως να είναι πρωτεύουσα μιας τεράστιας επαρχίας που ονομάστηκε “Παλαιά Ήπειρος” (Epirus Vetus).

Αποτέλεσμα εικόνας για αρχαία νικόπολη

Το 540 μ.Χ. ο Ιουστινιανός επισκευάζει τα ήδη υπάρχοντα παλαιοχριστιανικά τείχη για προστασία από τις εχθρικές επιδρομές, ορατά ακόμα και σήμερα κατά μήκος της εθνικής οδού Πρέβεζας-Ιωαννίνων. Κατά την περίοδο αυτή χτίστηκαν και οι έξι μεγάλες Βασιλικές, με εξαίρετα ψηφιδωτά, μαρτυρώντας την ακμή της πόλης και κατά την περίοδο αυτή. Η έλευση του αποστόλου Παύλου από εδώ δεν πρέπει να είναι άσχετη με το έντονο χριστιανικό της υπόβαθρο Σεισμοί, επιδρομές, πυρκαγιές σταδιακά οδήγησαν στην παρακμή της ξακουστής πόλης, η οποία οριστικά ερημώνεται κατά τον 11ο αι., για να αναδυθεί αμέσως μετά η γειτονική Πρέβεζα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: