Ο εποικισμός του κόκκινου πλανήτη . Ψηφιακό βίντεό μας .

Οι πρώτες μη επανδρωμένες αποστολές στον Άρη θα ξεκινήσουν το 2018, δηλαδή σε μόλις 2 χρόνια από σήμερα. Από εκείνη τη χρονιά, θα πραγματοποιούνται ρομποτικές αποστολές ανά διετία – τη χρονική περίοδο που ο Κόκκινος Πλανήτης θα βρίσκεται στη μικρότερη απόσταση από τη Γη. Με αυτό τον τρόπο, θα προετοιμασθεί το έδαφος ώστε οι πρώτοι αστροναύτες να φτάσουν στον Άρη το 2025.

city-on-mars

Αυτός είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει στα σκαριά η SpaceX για την εξερεύνηση του Άρη, όπως αποκάλυψε ο ιδρυτής της εταιρείας Elon Musk. Ο Musk παρομοίασε το εγχείρημα με την κατάκτηση της Δύσης από τους πιονιέρους που ίδρυσαν τις πρώτες αποικίες στον “Νέο Κόσμο”.

Όπως παραδέχθηκε , το “ταξίδι” των πρώτων αποίκων σίγουρα θα είναι “δύσκολο, επίπονο και επικίνδυνο”. Ωστόσο, δήλωσε βέβαιος πως θα στεφθεί με επιτυχία.

Πριν πάντως από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή, θα “κατακτήσουν” τον Άρη ρομποτικά οχήματα για την πραγματοποίηση πειραμάτων. Αυτές οι αρχικές πτήσεις θα βοηθήσουν μεταξύ άλλων την εταιρεία να ελέγξει τη διαδικασία πλοήγησης των διαστημοπλοίων της στις διαπλανητικές πτήσεις, αλλά και την ασφαλή προσεδάφισή τους στον Κόκκινο Πλανήτη.

red-dragon-spacex

“Ουσιαστικά θα εγκαινιάσουμε μία μεταφορική γραμμή, με δρομολόγια που θα επαναλαμβάνονται ανά 26 μήνες όπως τα σιδηροδρομικά δρομολόγια. Με δεδομένο πως οι επιστήμονες θα μπορούν να βασισθούν σε αυτά τα δρομολόγια, τα οποία θα είναι σχετικά φθηνά σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σημαντικά πειράματα”, ανέφερε ο ίδιος.

Η παρθενική μη επανδρωμένη αποστολή, το 2018, θα γίνει με την κάψουλα Dragon της εταιρείας, η οποία θα εκτοξευθεί με τον πύραυλο Falcon Heavy επίσης της SpaceX. Η πρώτη δοκιμή του  Falcon Heavy θα γίνει στο τέλος της φετινής χρονιάς, ο οποίος έχει διπλάσια προωστική ισχύ από οποιονδήποτε πύραυλο έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, δηλαδή περίπου όση 18 Boeing 747.

Από τις 43 ρομποτικές αποστολές που έχουν γίνει έως τώρα στον Άρη, όλες από κρατικές διαστημικές υπηρεσίες, μόλις οι 18 είχαν αίσια κατάληξη. Σε αυτό το πλαίσιο τα σχέδια της SpaceX είναι εξαιρετικά φιλόδοξα, αφού , αν το Dragon προσεδαφισθεί με επιτυχία, θα είναι το μεγαλύτερο σκάφος που κατάφερε να “επισκεφθεί” έως σήμερα τον Κόκκινο Πλανήτη.

city-mars

Στη συνέχεια, την επόμενη φορά που ο Άρης θα βρίσκεται ξανά στη μικρότερη απόσταση από τη Γη, το 2020, το σχέδιο είναι να σταλούν τουλάχιστον δύο κάψουλες, φορτωμένες με εξοπλισμό και επιστημονικές συσκευές για πειράματα. Για το 2022, το πρόγραμμα της SpaceX προβλέπει την αποστολή του Mars Colonial Transporter, μίας διαστημικής “φορτηγίδας” που θα μεταφέρει όλα όσα χρειάζονται για την κατασκευή μίας “αποικίας”.

Αν όλα κυλήσουν με βάση το σχέδιο της εταιρείας, τότε τον επόμενο χρόνο θα εκτοξευθεί το πρώτο πλήρωμα, το οποίο θα περπατήσει στον Άρη το 2025.

Οι τρεις βασικές ανάγκες για την αποίκιση του Αρη

Πάνω στη Γη έχουμε το… προνόμιο να ανοίγουμε την βρύση και να τρέχει νερό, να πηγαίνουμε στο σούπερμαρκετ και να αγοράζουμε ο,τι θέλουμε, να πατάμε ένα διακόπτη και να έχουμε φως. Στον Αρη, προφανώς, οι συνθήκες θα είναι πιο δυσμενείς. Στην νέα σελίδα που ανοίγει, ο άνθρωπος θα κληθεί να αντιμετωπίσει προβλήματα που είχε ξεχάσει εδώ και αιώνες. Παρόλα αυτά, κάπως πρέπει να εξασφαλιστούν τα βασικά αγαθά, αλλιώς η όποια προσπάθεια αποίκισης θα έχει τραγική κατάληξη.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει έρευνες για να βρουν τις καλλιέργειες που μπορεί να φιλοξενήσει ο γειτονικός μας πλανήτης. Τα αποτελέσματα ως τώρα εμφανίζονται θετικά. Μπορεί οι πρώτοι άνθρωποι στον Αρη να μην έχουν μεγάλη διατροφική ποικιλία, αλλά θα μπορούν να αυτοσυντηρηθούν. Μάλιστα μετά τις πρώτες δεκαετίες αποκλειστικής χορτοφαγίας, δεν φαντάζει απίθανο το ενδεχόμενο οι άνθρωποι να μεταφέρουν και άλλα είδη στον Αρη. Το πρόβλημα της διατροφής φαίνεται πως δεν «δένει» τα χέρια των επιστημόνων.

Οπως και το πρόβλημα του νερού. Γνωρίζουμε πως υπάρχει νερό στον Αρη. Φυσικά, δεν υπάρχουν ωκεανοί, θάλασσες και ποταμοί, αλλά με τις κατάλληλες μεθόδους και με εξελιγμένη τεχνολογία θα μπορέσουν οι αστροναύτες να βρουν νερό στα υπόγεια, παγωμένα αποθέματα του πλανήτη. Φυσικά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, θα υπάρχουν συχνές αποστολές που θα μεταφέρουν τα απαραίτητα στον πλανήτη. Αν δεχτούμε πως στο ζήτημα του νερού οι επιστήμονες έχουν βρει την απάντηση, τότε μένει μόλις η τρίτη βασική ανάγκη για την εξασφάλιση της σταθερότητας στον πλανήτη. Η ενέργεια.

Η ενέργεια είναι εξίσου σημαντική για την βιωσιμότητα της αποικίας στον Αρη. Υπεύθυνη για την θέρμανση, τον φωτισμό, την ψύξη αλλά και για την «ζωή» των ηλεκτρικών συσκευών, των μηχανημάτων μεταφοράς και κάθε είδους αυτοματισμού, η ενέργεια αποτελεί βασική ανάγκη του ανθρώπου.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Πώς θα δώσουμε ενέργεια στον Άρη; – Η τεχνική που μπορεί να λύσει το πρόβλημα

Στην Γη έχουμε βρει μια, έστω και προσωρινή, λύση στα ορυκτά καύσιμα. Κάρβουνο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο «κινούν» την Γη τους τελευταίους αιώνες. Τίποτα από αυτά όμως δεν είναι διαθέσιμο στον Άρη, την ώρα που η ενεργειακές ανάγκες μακριά από την Γη είναι ακόμα μεγαλύτερες! Εδώ οι επιστήμονες βρίσκουν το μεγαλύτερο τους εμπόδιο. Πάνω από το 80% της ενέργειας στην Γη προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Για τον Αρη όμως θα πρέπει να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές και στην πυρηνική ενέργεια.

Η στροφή σε εναλλακτικές ενεργειακές πηγές φυσικά θα ωφελήσει διπλά την ανθρωπότητα. Πέρα από το πλάνο αποίκισης, στο μυαλό των επιστημόνων υπάρχει και ο δικός μας πλανήτης. Αν συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα έρθει σύντομα η στιγμή που θα… στερέψουμε από ενέργεια. Η ανάγκη για πιο «ανεπτυγμένες» πηγές ενέργειας είναι πιο άμεση από ποτέ.

Σε αυτό το πλαίσιο η ιδέα του πρώην προέδρου της Αμερικανικής Αστρονομικής Κοινότητας Frank Shu, μπορεί να αποδειχτεί «επαναστατική». Ο διακεκριμένος αστρονόμος πρότεινε μια σπουδαία ιδέα που αν είναι εφαρμόσιμη, θα λύσει χιλιάδες προβλήματα. Ενα είδος πυρηνικού αντιδραστήρα που είναι φθηνότερος, ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός από τους σημερινούς.

Ο μηχανισμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του κ. Shu είναι ένας «αντιδραστήρας δύο ρευστών ‘λιωμένων’ αλάτων». Τα πλήρη στοιχεία για την συγκεκριμένη τεχνική αναφέρονται στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αλλά η βασική ιδέα είναι η εξής: Η πρώτη παρτίδα λιωμένου άλατος είναι γεμάτη από μια ένωση θορίου, το οποίο διασπάται τελικά σε ουράνιο όταν τα νετρόνια ‘βομβαρδίζουν’ το μείγμα. Αυτό το ουράνιο πηγαίνει στην δεύτερη παρτίδα των λιωμένων αλάτων για να κυκλοφορήσει στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Εκει έρχεται σε σύγκρουση με νετρόνια για να δημιουργηθεί μια αλυσιδωτή σχάση και να παραχθεί ενέργεια.

MarsOne2025

Το πρώτο πλεονέκτημα αυτού του, ομολογουμένως περίεργου, συστήματος είναι πως έχει την ικανότητα να αυτορυθμίζεται. Αυτό το κάνει πολύ πιο ασφαλές σε σχέση με τα υπάρχοντα. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι πως ο Αρης έχει άφθονο θόριο. Το σύστημα του Shu λοιπόν μπορεί να παρέχει ενέργεια σε σταθερή βάση, σε αντίθεση με άλλες πηγές όπως ο Ηλιος που ανά καιρούς μπορεί να «κρυφτεί» από τις θύελλες σκόνης του πλανήτη.

Βέβαια, κάθε νέα τεχνολογία πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί με ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σιγουρευτεί ότι υπερτερεί από τις άλλες, καθιερωμένες επιλογές. Αυτό απαιτεί χρόνο αλλά και πόρους. Ωστόσο φαίνεται πως η ιδέα του κ. Shu είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Αν το πλάνο του αστρονόμου προχωρήσει, τότε οι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα δοκιμαστούν πρώτα στην Γη, με στόχο να αποτελέσουν τις κύριες ενεργειακές πηγές του Αρη. Αν όλα κυλήσουν βάση σχεδίου, τότε όχι μόνο θα λύσουμε το βασικό πρόβλημα αποίκισης του γειτονικού πλανήτη, αλλά παράλληλα θα έχουμε βρει μια εξαιρετική ενεργειακή πηγή για το «σπίτι» μας!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: