Πάρνηθα. Το βουνό της Αθήνας με drone view

Η ονομασία Πάρνηθα προέρχεται από την λέξη Πάρνης που έχει πανάρχαια προέλευση από την αρχαία Πελασγική γλώσσα. Η ρίζα της είναι συγγενής με τις λέξεις Πάρνωνας και Παρνασσός (Νέζης, 1983).

Στα αρχαία κείμενα εμφανίζεται για πρώτη φορά το 423 π.Χ. στις “Νεφέλες” του Αριστοφάνη και αργότερα από τον Ρόδιο κωμικό Αντιφάνη (405-333 π.Χ.) και από τον φιλόσοφο Θεόφραστο. Ο Παυσανίας γύρω στα 150 μ.Χ. αναφέρει στα Αττικά του (32,1-2): «Όρη δε αθηναίοις εστί Πεντελικόν ένθα λιθοτομίαι, και Πάρνης παρεχομένη θήραν συών αγρίων και άρκτων, και Υμηττός ος φύει μελίσσαις επιτηδειοτάτας πλην της αλαζώνων». Η αναφορά αυτή είναι πολύ ουσιαστική, αφού περιγράφει την Πάρνηθα ως χώρο με καλό κυνήγι με αγριογούρουνα και αρκούδες. Φυσικά για την σωστή ερμηνεία της αναφοράς πρέπει να παρατηρήσουμε ότι την εποχή εκείνη Πάρνηθα εννοούνταν μια πολύ ευρύτερη γεωγραφική τοποθεσία από τη σημερινή.

Η Πάρνηθα κατοικούνταν και ήταν πολυσύχναστη από τους Μυκηναϊκούς ακόμα χρόνους. Η σπουδαιότητά της είναι φανερή από τη θέση που κατέχει ως προπύργιο της Αττικής από βόρειες επιθέσεις. Έτσι, μαζί με τα συνεχόμενα βουνά Πατέρας και Κιθαιρώνας, αποτελεί ένα φυσικό τείχος μήκους 60 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τον Ευβοϊκό κόλπο και καταλήγει στον κόλπο των Μεγάρων.

Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας δημιουργήθηκε με το ιδρυτικό διάταγμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας (Β.Δ. 644/1961), με το οποίο ορίστηκε ότι ο πυρήνας του καταλαμβάνει τον κεντρικό όγκο του βουνού και έχει έκταση 38.000 στρ. περίπου, ενώ η περιφερειακή του ζώνη είναι περίπου 212.000 στρ. και συμπίπτει με τα διοικητικά όρια του Δασαρχείου Πάρνηθας. Ισχύουν οι ειδικές διατάξεις “Περί εθνικών δρυμών και προστατευόμενων περιοχών” του ΝΔ 86-69, του Ν 998-79, του Ν 1650-86 καθώς και ο Κανονισμός Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.
Η κήρυξη του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας το 1961 παρά τα σοβαρά μειονεκτήματά της, αφού δεν κατόρθωσε να περιλάβει στον πυρήνα του δρυμού το σύνολο του ορεινού όγκου, πρόσφερε τα μέγιστα στην διατήρηση της φυσικότητας της Πάρνηθας, που παρέμεινε σήμερα ο σημαντικότερος βιότοπος της Αττικής γης με πραγματικά ανέπαφη φύση.
Με την κήρυξη του Εθνικού Δρυμού, αποφεύχθηκαν φαινόμενα τύπου Πεντέλης (λατομεία, οικισμοί, πυκνότατο δίκτυο δρόμων κτλ.), τα οποία θα άλλαζαν τελείως την οικολογική ισορροπία της περιοχής.

ΠΑΡΝΗΘΑ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Η ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος και η υποβάθμιση των δασών και των λοιπών φυσικών οικοσυστημάτων αν και χρονολογείται από τις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης, εν τούτοις συνειδητοποιήθηκε τα τελευταία 40 περίπου χρόνια.

Στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας που είναι και το μεγαλύτερο φυσικό οικοσύστημα της περιοχής, δεν υπάρχει κανένας μόνιμος σταθμός μέτρησης αέριων ρύπων. Πειραματικά λειτούργησε το 1997 σταθμός μέτρησης του όζοντος στο κτίριο του Δασαρχείου Πάρνηθας για τρεις περίπου μήνες, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ο οποίος είχε δείξει μεγάλες συγκεντρώσεις όζοντος. Ευελπιστούμε σύντομα να γίνει μόνιμη εγκατάσταση μηχανημάτων μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Δρυμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΠΑΡΝΗΘΑ

Ταυτόχρονα, άλλες δραστηριότητες όπως η αναψυχή στον Εθνικό Δρυμό και φυσικά φαινόμενα (ενίοτε βέβαια και τεχνητά) όπως οι πυρκαγιές, δημιουργούν απειλή για την Πάρνηθα, ιδίως τους θερινούς μήνες, οπότε οι επισκέπτες αυξάνονται και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν κίνδυνο ανάφλεξης των δασών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: