Διαδρομή στην Βορειοδυτική μεθόριο. Πρέσπες – Νυμφαίο- Καστοριά και Ηγουμενίτσα σε μια εναέρια περιπλάνηση

ΠΡΕΣΠΕΣ

Το χειμώνα η ομίχλη σκεπάζει τα πάντα. Δύο λίμνες τεράστιες και μπορεί να μην τις δεις και ποτέ. 44 τ.χλμ. η μικρή, 272 η μεγάλη, καλυμμένες από σύννεφα. Σκέψου τώρα. Λεπτομέρειες. Δεν είναι ικανή να κρύψει τίποτε από αυτό που λέμε Πρέσπα. Μη  πω ότι το εντείνει κιόλας.
Σόμπες και καυσόξυλα παντού. Ακόμη και στις εκκλησίες. Πώς να παλέψεις αλλιώς τους -20 φεύγα βαθμούς; Κόβει την ανάσα η παγωνιά. Λεπτομέρεια κι αυτό. Κομμένη είναι η ανάσα στην Πρέσπα έτσι κι αλλιώς.Είναι η ένταση και την ίδια στιγμή η γαλήνη που σου γεννά το τοπίο. Και οι ακρίτες, και η ενέργεια, και η ιδέα τού πού βρίσκεσαι.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΡΈΣΠΕΣ
Η μύηση στην Πρέσπα ολοκληρώνεται στους Ψαράδες. Εκεί όπου θα καταλήξεις αν από την Κούλα στραφείς βόρεια. Είναι το ίδιο το χωριό με τα ωραία σπίτια, είναι και το προνόμιο να είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Είναι το λιμανάκι και οι ψαράδες με τις ιστορίες τους, η θέα από τις κεραίες στον Ντέβα και το δάσος των σπανιότατων αρκεύθων, αλλά και το μονοπάτι προς το ακρωτήρι Ρότι, που φέρνει τη Μεγάλη Πρέσπα στα πόδια σου. Είναι όλα αυτά κι άλλα τόσα που έκαναν τους Ψαράδες το πιο τουριστικό, ας πούμε, χωριό της Πρέσπας.

ΝΥΜΦΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης ( σύμφωνα με την UNESCO ), βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ. στο Βίτσι, και αποτελεί μια ορεινή αποκάλυψη. Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός περικλείεται από δάσος οξιάς, ενώ τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα πετρόκτιστα σπίτια παραπέμπουν σε εποχές ακμής. Το Νυμφαίο ( η αρχική ονομασία του ήταν Νιβεάστα, που στα βλάχικα σημαίνει νύμφη ) γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση από το 18ο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα παλιά αρχοντικά έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες, φιλόξενα στέκια και καταστήματα με τοπικά προϊόντα. Τα μονοπάτια στο δάσος της οξιάς, το mountain bike ή η ιππασία και μνημεία όπως το Σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας ( άλλη ονομασία του ), ένα πρόσφατα ανακαινισμένο αρχοντικό όπου λειτουργεί Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας ( το χωριό έχει παράδοση στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας από το 1650 ), το κάνουν ιδανικό προορισμό τόσο για τους φυσιολάτρες όσο και τους εραστές της παράδοσης και της Ιστορίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για νυμφαιο

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Ανακαλύπτουμε την όμορφη παραλίμνια πόλη της Μακεδονίας με τα παραδοσιακά αρχοντικά και την πλούσια ιστορία. Περπατάμε στην Παλιά Πόλη αλλά και πλάι στη λίμνη και εκδράμουμε στα κοντινά χωριά και τα δασωμένα βουνά που την περιβάλλουν.

Η Καστοριά δεν είναι εύκολη πόλη. Το κρύο είναι τσουχτερό, οι δρόμοι της είναι μπερδεμένοι και η λίμνη δεν σε βοηθάει στον προσανατολισμό.Δεκάδες αρχοντικά διαδέχονται το ένα το άλλο, άλλα ερειπωμένα και ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και άλλα αναστηλωμένα και περήφανα. Χάρη σε αυτά τα αρχοντικά αλλά και στους περίπου 70 ναούς (βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς), η Καστοριά αποτελεί προορισμό για ιστορικούς και ερευνητές. Ο πλούτος της πόλης σε μνημεία δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα στο σύνολό του.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΡΙΟΣ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Οι επιστήμονες κυκλοφορούν ανάμεσα στα χαλάσματα, κοιτώντας με επιμονή τους τοίχους και ελπίζοντας να ξύσουν το σοβά και να αποκαλύψουν μια τεράστια τοιχογραφία.Μαζί με τους θρησκευτικούς και ιστορικούς τουρίστες, η πόλη υποδέχεται και αρκετούς λάτρεις και επίδοξους αγοραστές γούνας, κυρίως Ρώσους. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού οι Ρώσοι νεόπλουτοι άρχισαν τα ταξίδια. Είναι και μια παράδοση που θέλει τους Ρώσους να ταξιδεύουν από τη μακρινή χώρα τους μέχρι αυτήν τη μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας μόνο και μόνο για τα ξακουστά γουναράδικά της.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Η Ηγουμενίτσα  είναι η μεγαλύτερη πόλη της Θεσπρωτίας και 2ο μεγαλύτερο λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας και το τελευταίο Ελληνικό σύνορο -πύλη εισόδου εξόδου από τη χώρα δια θαλάσσης . Με ιστορία που απλώνεται στα βάθη των αιώνων, η Ηγουμενίτσα ταξιδεύει τον επισκέπτη σε χρόνους μακρινούς, όπου ο μύθος μπερδεύεται με την πραγματικότητα. Πόλεμοι και ναυμαχίες με Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Τούρκους κατακτητές έχουν αφήσει τα ίχνη τους στο πέρασμα τους, προκαλώντας τον επισκέπτη να αισθανθεί την αύρα μιας άλλης εποχής γεμάτης μυστικά και θρύλους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Ηγουμενίτσα

Κοντά της βρίσκονται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί όπως τα Σύβοτα , η Πάργα , Πρέβεζα ενώ ιδιαίτερης μνείας αξίζει η εξωτική της παραλία – περιοχή του Δρεπάνου στα βόρεια της πόλης . Η Ηγουμενίτσα είναι από της ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις της χώρας χάρη στην σύνδεσή της με την Εγνατία οδό

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: