Τα δύο ενεργά ρήγματα – φαράγγια της Κρήτης . Ασύλληπτης ομορφιάς αλλά εξαιρετικά επικίνδυνα ( βίντεο)

H Κρήτη πέρα από τις φυσικές , τουριστικές και πολιτιστικές της ομορφιές που ναι χιλιοειπωμένες και προσφέρουν στον επισκέπτη της , την μαγεία της ανακάλυψης διαθέτει και ένα πλούσιο γεωλογικό παρελθόν και φυσικά μέλλον που οφείλεται στην έντονη τεκτονική δράση των πλακών που την περικλείουν ή βρίσκονται κοντά στο σημείο επαφών της .
Τα μεγάλα γεωλογικά γεγονότα που η γραφίδα της ιστορίας κατέγραψε και αφορούν το νησί χάνονται στα βάθη των αιώνων αλλά φθάνουν δειλά δειλά και στους μοντέρνους χρόνους . Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι αυτά τα γεγονότα έλαβαν χώρα στον θαλάσσιο χώρο ( ευτυχώς) . Αποτέλεσμα ήταν να σμιλευτεί η Κρητική γη με αξεπέραστης ομορφιάς φαράγγια , πασίγνωστα στα πέρατα της γης τόσο για την βιοποικιλότητα που φιλοξενούν όσο και για το δέος που προκαλούν . Τα περισσότερα είναι αποτύπωμα αυτών των γεωλογικών συγκρούσεων , ορισμένα ( δύο για την ακρίβεια ) είναι ενεργά και εν δυνάμει επικίνδυνα . Ας τα δούμε παρακάτω με ένα βίντεο μας από το φαράγγι της Σαρακίνας .

το ρήγμα του φαραγγιού της Σαρακίνας from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΧΑ 
Ενα ενεργό ρήγμα στην επιφάνεια της γης είναι το τρομακτικό φαράγγι του Χα που ξεκινάει από την καρδιά της Θρυπτής και καταλήγει στην πεδιάδα της Ιεράπετρας.
%IMAGEALT%
Το επιβλητικό φαράγγι είναι ιδιαίτερα στενό και διατρέχεται σε όλο το μήκος του από νερό. Οι 27 καταρράκτες που βρίσκονται στο εσωτερικό του αποτέλεσαν φόβητρο και κράτησαν μακριά τους επίδοξους εξερευνητές.Οι πρώτοι τρεις άνδρες που κατάφεραν να το διασχίσουν χρειάστηκαν 7 μέρες για να ανέλθουν από την είσοδό του έως τη Θρυπτή. Το πλάτος της βάσης του κυμαίνεται μεταξύ δύο και οκτώ μέτρων, ενώ προς τα πάνω σιγά σιγά φαρδαίνει.

Το ύψος των τοιχωμάτων του κυμαίνεται από τα 200 έως τα 450 μέτρα. Η διάσχισή του απαιτεί ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό. Δίπλα από την είσοδο του Χα βρίσκεται ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος του Χαλασμένου όπου βρέθηκαν οι περίφημες «θεότητες με τα υψωμένα χέρια».

Το φαράγγι είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που σαν τεκτονικό ρήγμα έχει διεύθυνση από ξηρά προς θάλασσα και γι αυτό θεωρείται ενεργή βόμβα . Δίνει σεισμούς της τάξης των 6 ως 6,5 R και είναι υπαίτιο για το σμήνος των καταστρεπτικών σεισμών του 810 μΧ .
‘Έχει δημιουργηθεί από ένα ενεργό ρήγμα το οποίο ανασήκωσε το βουνό 300m περίπου και βρίσκεται σε πλακώδεις κρυσταλλικούς ασβεστόλιθους. Μπορούμε να πούμε ότι είναι από τα χαρακτηριστικότερα και εμφανέστερα παραδείγματα για το πώς δημιουργήθηκαν τα φαράγγια (φαραγγογένεση). Ανήκει στα τρία πιο διάσημα τεχνικά φαράγγια της Κρήτης στο πλάι της Άρβης και της Πορτέλας. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να το διασχίσουν και μάλιστα πολλοί λένε ότι ανήκει στα 10 ομορφότερα της Ευρώπης. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σε υψόμετρο 370m ενώ η έξοδος σε 140m (διαφορά 230m).
ΦΑΡΑΓΓΙ  ΣΑΡΑΚΙΝΑΣ ( Μύρθου)

Σύμφωνα με την ελληνική Μυθολογία ο Γίγαντας Σαραντάπηχος που ήταν γιος του πατέρα των θεών Δία έσκυψε κάποτε διψασμένος να πιει νερό από το ποτάμι Κρυγιός ή Μύρτος. Η μακριά του γενειάδα έσκισε στα δύο το βράχο του βουνού κι έτσι δημιουργήθηκε το φαράγγι της Σαρακίνας.

Η Σαρακίνα βρίσκεται λίγα μέτρα έξω και βόρεια από το χωριό Μύθοι Ιεράπετρας και σε απόσταση αναπνοής από το παραλιακό χωριό Μύρτος όπου και είναι οι εκβολές του ποταμού που διασχίζει το φαράγγι. Το όνομά του φαραγγιού προέρχεται από τους κατακτητές Σαρακηνούς, τοπωνύμιο που συναντάμε σε πολλά μέρη στην Κρήτη.Θεωρείται από πολλούς σαν το ομορφότερο περιπατητικό φαράγγι της Κρήτης και μάλλον δεν έχουν άδικο. Το μήκος του φαραγγιού είναι μόλις ενάμιση χιλιόμετρο αλλά μέσα στη μικρή αυτή διαδρομή ο επισκέπτης θα συναντήσει ένα απίστευτο θαύμα της κρητικής φύσης, ένα γλυπτό που δημιούργησε το νερό στα εκατομμύρια χρόνια που διαβρώνει το βράχο με το πέρασμά του.Sarakina Gorge

Η Σαρακίνα έχει τοιχώματα εντυπωσιακά που τα συναντάμε μονάχα σε τεχνικά φαράγγια. Το πλάτος κυμαίνεται από 3-10 μέτρα και επειδή η κλίση στα τοιχώματα είναι σε πολλά σημεία αρνητική κλείνει από πάνω μην αφήνοντας το φως να εισχωρήσει σε κάποια σημεία.. Τα τοιχώματα είναι μοναδικής ομορφιάς και κοφτά φτάνοντας τα 150 μέτρα κατακόρυφο ύψος.Το εντυπωσιακό στη Σαρακίνα είναι η ποσότητα του νερού που έχει ροή όλο το χρόνο δημιουργώντας καταρράκτες μοναδικής ομορφιάς και πολλές λιμνούλες για μπάνιο ακόμα και στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το χειμώνα είναι τόσο μεγάλη η ποσότητα του νερού που είναι σχεδόν αδύνατη η διάβαση του φαραγγιού. Για το περπάτημα της Σαρακίνας απαιτείται μόνο μία ώρα και από την αρχή ως την έξοδο υπάρχει μονοπάτι που περνάει κάτω από βράχους που σχηματίζουν φυσικές γέφυρες και στενά σημεία. Σε όλα τα δύσκολα βράχια έχουν λαξευτεί σκαλοπάτια που βοηθάνε πολύ στην προσπέλαση και στην ασφαλή διάσχιση του φαραγγιού.

Το φαράγγι της Σαρακίνας έχει την ακριβώς αντίθετη διεύθυνση από το φαράγγι του Χα . Διατρέχει κατεύθυνση από τη θάλασσα προς τη στεριά με διεύθυνση Ν/Α – Β/Δ και καταλήγει ανάμεσα στα χωριά των Μάλλων και της Άνω Βιάννου . Είναι τεκτονικά ενεργό και δίνει περιοδικά δονήσεις . Η περίοδος μεγάλων γεγονότων είναι αργή άνω των 800 χρόνων με σεισμικές δονήσεις 5,5 ως 6 R

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: