Χανιά . Η βόρεια ακτή υπεράνω …

Οι πολύχρωμοι σοβάδες στεγνώνουν αφήνοντας μερικά κομμάτια να πέσουν τώρα που κανείς δεν τους κοιτά. Μετά, υπό το βλέμμα των δικαίως αχόρταγων τουριστών, θα πρέπει, μες στη γλυκιά παρακμή τους, να δείχνουν υπέροχα. Θα είναι υπέροχα.
Τα Χανιά ξυπνούν. Κι είναι τόσο όμορφα αγουροξυπνημένα. Πάντα είναι όμορφα, όλοι το ξέρουμε… Κάθε φορά και πιο όμορφα. Ο χρόνος και τα σημάδια που αφήνει είναι προς όφελός τους.

ΧΑΝΙΑ . Η ΒΟΡΕΙΑ ΑΚΤΗ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Το ξέρεις. Το βλέπεις. Κάπου εδώ Μινωίτες, Γενουάτες, Βενετοί, Τούρκοι, Αιγύπτιοι,  Γερμανοί διασταύρωσαν τα βήματα και τα ξίφη τους. Κάπου εδώ πειρατές, πρόσφυγες, έμποροι, πρόξενοι, διανοούμενοι και καλλιτέχνες, επαρχιώτες, τεχνίτες και ναυτικοί, ερωτευμένοι έμπλεξαν τις μοίρες τους. Ολες οι γλώσσες του κόσμου ακούστηκαν, όλες οι μουσικές κι όλες οι δεήσεις υψώθηκαν στον κρητικό ουρανό – πόσοι απόηχοι μοιάζει να αντιβουίζουν μέσα στα καλντερίμια βάζοντας το λιθαράκι τους στον ορισμό των Χανίων ως κινηματογραφική πόλη;Μέρες μπορεί να περπατάς πάνω κάτω δίχως να βαριέσαι. Από το φρούριο του Φιρκά όπου πάντα χαιρετάς την ελληνική σημαία που από το 1913 σηματοδοτεί την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα) έως το πανέμορφο «Τζαμί του γιαλού», κι από εκεί στο παλιό λιμάνι: στο εντυπωσιακό Μεγάλο Αρσενάλι και τα υπόλοιπα ατμοσφαιρικά ενετικά νεώρια έως τον λιμενοβραχίονα και τον «αιγυπτιακό» φάρο που στέκει εκεί από τους ενετικούς χρόνους.

Φρούριο Φιρκά και φάρος κλείνουν σαν... δαγκάνες την είσοδο του λιμανιού και σ' εγκλωβίζουν για πάντα

Προς τα δυτικά η αμμώδης ακτογραμμή βόλευε περισσότερο τους επίδοξους κατακτητές όπως σήμερα βολεύει τους τουρίστες που κατακλύζουν κάθε γωνιά της! Rooms to let, cars to rent, free golf με το γεύμα και χίλιες δυο ευφάνταστες προσφορές βομβαρδίζουν τους επισκέπτες: Αγιοι Απόστολοι, Χρυσή Ακτή, Σταλός, Αγία Μαρίνα, Πλατανιάς, Μάλεμε και μέχρι το Κολυμπάρι η αμμουδιά είναι σχεδόν συνεχόμενη.

Στο Μάλεμε έγινε η απόβαση από αέρος, η μεγαλύτερη που καταγράφηκε στο χρονικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, των Γερμανών, το 1941. Μάρτυρας της φρικτής μάχης που ακολούθησε είναι το Γερμανικό Νεκροταφείο. Στον ίδιο δρόμο έχει εντοπιστεί άλλος ένας τάφος. Μινωικός θολωτός αυτή τη φορά.

Ένα πέτρινο... φράκταλ ελαιοτριβείο, στη Μονή Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι

Προς τα ανατολικά οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν και όπως γρήγορα θα διαπιστώσεις μία επίσκεψη δεν είναι ποτέ αρκετή! Να μην δεις, ας πούμε, το διάσημο ηλιοβασίλεμα από τους τάφους των Βενιζέλων στον λόφο του Προφήτη Ηλία;  Να μην περιηγηθείς στο Ακρωτήρι όπου μέσα από μία μικρή οδική και πεζοπορική διαδρομή μπορείς να διακρίνεις τη διαδοχή της λατρείας στους αιώνες; Δύο από τα ομορφότερα μοναστήρια της Κρήτης, δηλαδή, την Αγία Τριάδα Τσαγκαρόλων και τη Γουβερνέτου, δύο σπήλαια–τόπους λατρείας από τους αρχαίους χρόνους και το Καθολικό, την απόκοσμη εγκαταλελειμμένη μονή που ίσως αποτελεί το πρώτο δείγμα οργανωμένου μοναχισμού στην Κρήτη; Να μη ρίξεις μια βουτιά στο δημοφιλές ψαροχώρι Μαράθι, όπου έχουν εντοπιστεί και τα ερείπια της αρχαίας Μινώας; Προλαβαίνεις;

Μπροστά σου βρίσκεται το νησάκι της Σούδας και το σπουδαίο κάστρο του, από τα τελευταία οχυρά που έπεσαν στους Τούρκους, που είναι πλέον επισκέψιμο. Στην απέναντι ακτή είναι το καστράκι του Ιτζεντίν κι από πάνω του βρίσκεται η αρχαία Απτερα μία από τις σημαντικότερες και μακροβιότερες αρχαίες πόλεις της Κρήτης που εντυπωσιάζει μέχρι σήμερα.Η λίμνη Κουρνά έχει αξιοποιηθεί τουριστικά

Πραγματικά, η περιοχή του Αποκόρωνα ξέρεις πόσο ενδιαφέρον έχει; Μέρες χρειάζεσαι για να περιηγείσαι στα όμορφα χωριά του, ακόμη κι αν προσεγγίσεις μόνο εκείνα που βρίσκονται βόρεια της εθνικής οδού! Τα παραλιακά τουριστικά θέρετρα της Αλμυρίδας και της Πλάκας, το πανέμορφο Γαβαλοχώρι με τα περίφημα θολωτά πηγάδια, το  μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι με τα πανέμορφα κτίσματα και τις ακόμη πιο όμορφες καμάρες του παλιού ελαιοτριβείου του, τον διάσημο πλέον Βάμο, το ιστορικό χωριό που γνώρισε μια δεύτερη νιότη χάρη στις πετυχημένες αναστηλώσεις μιας παρέας που έβαλαν τα θεμέλια για την ποιοτική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής…

Πλάι στον δρόμο απλώνεται η απέραντη και άκρως δημοφιλής παραλία της Γεωργιούπολης ενώ προς νότο βρίσκεται η λίμνη Κουρνά. Η μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης! Βλέπεις; Κι αυτά δεν είναι ούτε τα μισά!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: