Ανά την Ελλάδα 31. Χαλκίδα [ από ψηλά ]

Η Χαλκίδα, πρωτεύουσα της Εύβοιας, έχει σήμερα πάνω από 90.000 κατοίκους, αν συμπεριλάβουμε και τα γύρω χωριά, όπως την Νέα Αρτάκη, την Αυλίδα, τη Δροσιά, το Βασιλικό κ.α. Ως κέντρο της ευρύτερης περιοχής προσφέρει διοικητικές υπηρεσίες ακόμα και σε ανθρώπους που ζουν στη Θήβα και τα Οινόφυτα.

Ανά την Ελλάδα 31. Χαλκίδα from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Είναι το βασικό λιμάνι της Εύβοιας και είναι χτισμένη στον πορθμό του Ευρίπου. Η γέφυρα του Ευρίπου συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα, που έρχονται για να δουν το εντυπωσιακό φαινόμενο της αλλαγής της φοράς των νερών (κάθε 6 ώρες).
Η Χαλκίδα βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα (περίπου 40 λεπτά με το αυτοκίνητο) και είναι ιδανικός προορισμός, που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι. Η Χαλκίδα διαθέτει ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, cafe bar, νυχτερινά club, καφετέριες και γενικά πολλές επιλογές στην διασκέδαση και την ψυχαγωγία.

Η Χαλκίδα τα αρχαία χρόνια

Σχετικά με το όνομα της Χαλκίδας, υπάρχουν διάφορες απόψεις. Πολλοί υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το χαλκό, ενώ άλλοι από τη φοινικική λέξη «Κάλχη» που σημαίνει «πορφύρα». Την πορφύρα την οποία έβγαζαν οι κάτοικοι από τα κοχύλια.

Η Χαλκίδα άρχισε να κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή. Πρώτοι κάτοικοι της Χαλκίδας ήταν οι Ίωνες τη 2η χιλιετία π.Χ.

Από τότε η Χαλκίδα εξελίχθηκε σε μια από τις πιο μεγάλες, ισχυρές και εύπορες  πόλεις της αρχαιότητας. Η Χαλκίδα είχε το δικό της νόμισμα αλλά και το δικό της αλφάβητο, το οποίο ήταν η βάση για τη δημιουργία της λατινικής γλώσσας. Όντας ισχυρή πόλη, η Χαλκίδα δημιούργησε πολλές αποικίες στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στην Ιταλία, στην Κύπρο, και στη Συρία. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, η Χαλκίδα θα χάσει την παλιά της δύναμη και θα περάσει υπό την κυριαρχία των Αθηναίων, της Μακεδονικής αυτοκρατορίας και των Ρωμαίων.

Οι Βενετοί ήταν η επόμενη δύναμη που κυριάρχησε στη Χαλκίδα αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια (1205 – 1470). Οι Βενετοί οχύρωσαν τη Χαλκίδα με τείχη τα οποία την έκαναν ουσιαστικά απόρθητη. Στα μέσα του 15ου αιώνα (1470) η Χαλκίδα περνά στην κατοχή των Τούρκων, την οποία και κράτησαν για τρεις αιώνες. Στο Ελλαδικό κράτος περνά το 1833. Μετά την απελευθέρωσή της, η Χαλκίδα έγινε Νομαρχία, ενώ ιδρύθηκε τυπογραφείο και παράλληλα κυκλοφόρησε η πρώτη εφημερίδα στην Εύβοια, η ιστορική εφημερίδα «ΕΛΛΗΝ». Το 1885 κατεδαφίστηκε το τοίχος της Χαλκίδας και καλύφθηκε η τάφρος γύρω από αυτό. Έτσι χάθηκε για πάντα ένα σημαντικό μνημείο της Χαλκίδας.

Αξιοθέατα στη Χαλκίδα

Αξίζει να επισκεφθείτε το Κάστρο της Χαλκίδας, το κάστρο Καράμπαμπα. Εκεί βρίσκεται και ο τάφος του συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα. Εντυπωσιακή είναι η νέα Γέφυρα της Χαλκίδας με μήκος 700 μέτρα, που παραδόθηκε το 1993 μετά από 8 χρόνια εργασιών. Μην παραλείψετε ασφαλώς μια βόλτα και στη γέφυρα του Ευρίπου, την παλιά γέφυρα της Χαλκίδας, προκειμένου να παρακολουθήσετε την αλλαγή των νερών, ενώ μην φύγετε χωρίς να περπατήσετε τον πεζόδρομο που ξεκινάει από την παλιά γέφυρα της Χαλκίδας και περνάει μπροστά από καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και bar

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: