Διαδρομές. Κρήτη – Κουρταλιώτικο φαράγγι , Πρέβελη [βίντεο]

Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι βρίσκεται στο νομό Ρεθύμνου περίπου 22 χλμ νότια από την πόλη. Ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ, ακολουθεί τον ποταμό Κουρταλιώτη και καταλήγει στη λίμνη της πανέμορφης παραλίας στην Πρέβελη. Στα μισά της διαδρομής σας θα συναντήσετε τον δρόμο που περνάει μέσα από το φαράγγι με πάρκινγκ και μονοπάτια που οδηγούν στο πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Προς το τέλος του φαραγγιού υπάρχει ένα σημείο που μοιάζει με τροπική λίμνη κι έχει ονομαστεί η Παραλία με τους Φοίνικες!

Το φαράγγι έχει απίστευτη ομορφιά και το τοπίο είναι άγριο. Έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα και το ποτάμι χωρίζεται σε πέντε ρυάκια τα οποία ενώνονται και σχηματίζουν μικρές λιμνούλες κι έναν τεράστιο καταρράκτη! Καθ’ όλη τη διαδρομή θα παρατηρήσετε ότι το φαράγγι είναι στενό κι οι βράχοι είναι τεράστιοι και γεμάτοι μικρές σπηλιές και χαράκια. Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι είναι ένα θαύμα της φύσης! Πραγματικά αξίζει να το περπατήσετε και να δείτε την ομορφιά και την αγριάδα του κρητικού τοπίου!

Το φαράγγι διαθέτει εντυπωσιακούς καταρράκτες και φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη της Κρητικής χλωρίδας, ενώ είναι επίσης γνωστό για την ορνιθοπανίδα του. Xαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση και τους απότομους ψηλούς όγκους πέτρας που φθάνουν τα 600 μέτρα και στις δύο πλευρές του. Είναι ένα αριστούργημα της φύσης που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Διαδρομές . Πρέβελη ,Κρήτη from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Δυτικά από τις εκβολές του Κουρταλιώτη ποταμού, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο αντικρίζεις ξαφνικά το Κάτω μοναστήρι Πρέβελη χτισμένο πλάι σ’ ένα ποταμάκι μ’ ένα γεφύρι. Το μοναστήρι αυτό είναι έρημο σήμερα. Το καθολικό του, είναι αφιερωμένο στον Iωάννη τον Πρόδρομο και η καμπάνα του έχει χρονολογία 1594.

Μετά 3 χλμ. είναι το Πίσω μοναστήρι Πρέβελη, που είναι και το σπουδαιότερο. Το καθολικό του αφιερωμένο στον Iωάννη το Θεολόγο τον Ευαγγελιστή και η καμπάνα του έχει χρονολογία 1629. Είναι χτισμένο σε βραχώδη τοποθεσία με τόσο ωραία θέα ώστε πολλοί περιηγητές ήρθαν να το θαυμάσουν. Η μονή ιδρύθηκε τον 16ο ή 17ο αιώνα. Ο ναός δίκλυτος, κτίστηκε το 1836 στα χρόνια της Ενετοκρατίας. Καταστράφηκε το 1866 και ανακαινίστηκε το 1911. Στα 1900 κατασκευάστηκε το σημερινό ηγουμενείο, που περιβάλλεται από 20 κελιά, ενώ το παλιό μετατράπηκε σε ξενώνα.

Η Μονή έλαβε μέρος σ’ όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες και τις επαναστάσεις των Κρητικών. Στη νεότερη ιστορία, κατά τη μάχη της Κρήτης, ήταν κέντρο φυγάδευσης των συμμαχικών στρατευμάτων. Μέσα στη Μονή υπάρχει ένας ολόχρυσος Σταυρός με τίμιο ξύλο και πολύτιμους λίθους ο οποίος θεωρείται θαυματουργός.

Η Πρέβελη βρίσκεται περίπου  35χλμ νότια  του Ρεθύμνου και 10χλμ ανατολικά του  Πλακιά.

Η παραλία της Πρέβελης,  βρίσκεται στην έξοδο του επιβλητικού ποταμού,  Μέγας Ποταμός, οπού σχηματίζει μια μικρή λίμνη πριν χυθεί στη θάλασσα,  λίμνη Πρέβελη. Έτσι ο επισκέπτης που θα  διαλέξει αυτήν την παραλία για μπάνιο, έχει την μοναδική ευκαιρία να κολυμπήσει  είτε στα αλμυρά νερά της θάλασσας, είτε στα γλυκά της λιμνοθάλασσας και του  ποταμού!

Ο επισκέπτης  ανακαλύπτει πολλούς φυσιολατρικούς και πολιτισμικούς θησαυρούς.  Ένας από αυτούς είναι και το φοινικόδασος που απλώνεται η αμμώδης παραλία  της Πρέβελης με  τους υπέροχους καταρράκτες που ξεχύνονται στην θάλασσα. Μια βόλτα με τα  πόδια θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις ομορφιές της περιοχής.

Εξαιτίας αυτής της εικόνας που δίνει και του  ασυνήθιστου περιβάλλοντος η παραλία είναι πολύ δημοφιλής προορισμός στους  τουρίστες ακόμα από τη δεκαετία του 1970, όταν έρχονταν και κατασκήνωναν εδώ  πολλοί χίππις που κατασκεύαζαν καλύβες με χόρτα και κλαριά από τους φοίνικες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: