Διαδρομές. Στα τέσσερα νησιά των Σποράδων [βίντεο]

Οι Σποράδες είναι ένα σύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου  τα οποία βρίσκονται στην περιοχή βορείως της Εύβοιας και ανατολικά της Μαγνησίας. Η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Αλόννησος και η Σκύρος, αποτελούν τον βασικό κορμό των Σποράδων, στις οποίες, όμως, ανήκουν και τα πολύ μικρά νησιά Περιστέρα και Κυρά Παναγιά. Οι Σποράδες πήραν το όνομά τους από την γεωγραφική τους θέση καθώς βρίσκονταν διάσπαρτα στο Αιγαίο.

Θεωρείται, ότι οι Σποράδες ήταν ενωμένες με τη Μαγνησία, όμως, ένα τμήμα βυθίστηκε στη θάλασσα και τα ψηλότερα σημεία, που ξεχώριζαν στη θάλασσα, αποτελούν σήμερα τα συγκεκριμένα νησιά.

Διαδρομές . Σύμπλεγμα Σποράδων Νήσων from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Κυριότερες πόλεις:

1)Σκιάθος,
2)Σκόπελος,
3)Πατητήρι (Αλόννησος)
4)Σκύρος.
•Τα μεγαλύτερα είναι:
Η Σκιάθος, με έκταση 48 τετρ. χλμ. Το νησί αυτό καλύπτεται κατά το 70% από δάση πεύκων κυρίως και τα πετρώματά του είναι ασβεστολιθικά και κρυσταλλοπαγή.

Η Σκόπελος, με έκταση 96 τετρ. χλμ.. Το έδαφός της καλύπτεται επίσης κατά το μεγαλύτερο μέρος του από δάση πεύκων και τα πετρώματά της είναι ιζηματογενή και κρυσταλλικά.

Η Αλόννησος, με έκταση 65 τετρ. χλμ. Έχει κι αυτή δάση πεύκων καθώς και ελαιώνες στο βόρειο τμήμα της.

Η Σκύρος, με έκταση 207 τετρ. χλμ. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση. Το έδαφός της είναι αρκετά ορεινό και στις ακτές της σχηματίζονται πολλοί μικροί όρμοι. Πολύ γνωστά είναι τα μικρά άλογά και τα μάρμαρά της. Φημίζεται επίσης και για τη λαϊκή της τέχνη και συγκεκριμένα για τη χειροτεχνία της. Περίφημη είναι επίσης η αρχιτεκτονική, η ξυλογλυπτική και η υφαντουργία της.

• Τα νησιά των Σποράδων  συμμετείχαν στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα και προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες  στην επανάσταση του 1821;

ΣΚΙΑΘΟΣ

Η Σκιάθος είναι ένα πανέμορφο καταπράσινο νησί των Βόρειων Σποράδων. Οι πευκόφυτες πλαγιές της κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα, όπου μια λουρίδα κάτασπρης άμμου, χωρίζει τα δένδρα από τη θάλασσα.
Αποτέλεσμα εικόνας για Παραλία Κουκουναριές
Φτάνοντας στο λιμάνι του νησιού περνάμε από τα τέσσερα νησάκια που ασφαλίζουν την είσοδο του νησιού. Η πόλη είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε καταπράσινους λόφους. Τα πλακόστρωτα, τα κάτασπρα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες, οι αυλές με τις βοκαμβίλιες και τα γεράνια συνθέτουν μια γραφική εικόνα. Στην Σκιάθο θα βρείτε τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, σύγχρονα ξενοδοχεία, ξενώνες με πολλές επιλογές για να περάσετε τις διακοπές σας.Σκιάθος
Η Μεγάλη Άμμος, η Καναπίτσα, η Ξάνερος, ο Μεγάλος Ασέληνος, το Μανδράκι, η Αγία Ελένη, η Μπανάνα, ο Βρωμόλιμνος, οι Αχλαδιές και οι Τζανεριές, είναι μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Οι περίφημες Κουκουναριές, που είναι από τις διασημότερες παραλίες στην Ελλάδα και τα πεύκα ακουμπούν τα κλαδιά τους στα νερά του κλειστού κόλπου με την ολόχρυση αμμουδιά και τα σμαραγδένια νερά. Στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού, θα πάτε με καΐκια που ξεκινούν από το παλιό λιμάνι όπου στη ρότα τους θα βρείτε την ευκαιρία να θαυμάσετε θαλασσινές σπηλιές και την περίφημη παραλία Λαλάρια με τον τρύπιο βράχο και τα ολοστρόγγυλα βότσαλα.
Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την Τσουγκριά, το νησάκι με τις μαγευτικές παραλίες απέναντι από το λιμάνι της Σκιάθου.

ΣΚΌΠΕΛΟΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για Σκόπελος

Είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Σποράδων και ανήκει στο Νομό Μαγνησίας.
Ονομάζεται και νησί του δάσους γιατί είναι το πιο πράσινο νησί στην Ελλάδα. Το έδαφος της στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από πανέμορφα πευκοδάση που καταλήγουν σε όμορφες παραλίες και όρμους.Σκόπελος
Η χώρα της Σκοπέλου διατηρεί νησιώτικο χαρακτήρα με στενά πλακόστρωτα δρομάκια και γραφικά λευκά σπίτια. Μεγαλύτερα χωριά είναι η Γλώσσα, το Κλήμα και ο ‘Εληος. Από τη Γλώσσα μπορεί κανείς να δει τη Σκιάθο και το Πήλιο.

Στην αρχαιότητα το νησί ονομάζονταν Πεπάρηθος, από τον γιο του Διόνυσου και της Αριάδνης. Πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο άλλος γιος του Διόνυσου Στάφυλος

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Η Αλόννησος είναι γνωστή για την απαράμιλλη φυσική της ομορφιά. Έχει πευκόφυτες περιοχές στο νότιο μέρος της με περιπατητικά μονοπάτια και πανέμορφα τοπία, αλλά και παραλίες με κρυστάλλινα νερά.
Αποτέλεσμα εικόνας για Αλόννησος
Λόγω της θέσης της, η Αλόννησος υπήρξε πέρασμα των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου. Στην διάρκεια της ιστορίας της παρουσιάζεται με διάφορα ονόματα όπως Ίκος, Ευώνυμος, Λιοδρόμια και Χιλιοδρόμια. Δεν ταυτίζεται με την αρχαία Αλόννησο η οποία μάλλον ήταν το γειτονικό νησί Κυρά Παναγιά. Υπήρξε εμπορικός σταθμός κατά την Μινωική περίοδο και άκμασε χάρη στην ανάπτυξη της αμπελουργίας και το κρασί της για το οποίο φημίζεται και σήμερα. Στο Κοκκινόκαστρο θεωρείται ότι βρίσκονται η αρχαία πόλη Ίκος και έχουν βρεθεί απομεινάρια της οχύρωσης και οικοδομημάτων.

Το 1992 ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Βόρειων Σποράδων για την προστασία της φώκιας Μονάχους-Μονάχους (monachus-monachus) ενός από τα πιο σπάνια θηλαστικά της Μεσογείου. Το Θαλάσσιο πάρκο είναι ένας μοναδικός βιότοπος που εκτός από την προστασία ασχολείται και με την έρευνα και την περίθαλψη της Μεσογειακής φώκιας και άλλων ειδών.

Το Πατητήρι είναι το λιμάνι της Αλοννήσου και εμπορικό κέντρο του νησιού και το όνομά του προέρχεται από τα πατητήρια των σταφυλιών που υπήρχαν εδώ.

Η Χώρα ή Αλόννησος είναι η πρωτεύουσα του νησιού χτισμένη στην κορυφή του λόφου με παραδοσιακούς οικισμούς από πετρόχτιστα σπίτια με πολύχρωμα παράθυρα και πόρτες.
Η Αλόννησος αποτελεί ιδανικό προορισμό για περιπατητές. Διαδρομές με λιθόστρωτα μονοπάτια δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσετε την φύση που είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Η Αλόννησος φιλοξενεί την έδρα της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασικής Ομοιοπαθητικής.

ΣΚΥΡΟΣ

Η Σκύρος βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου, στις Βόρειες Σποράδες πολύ κοντά στην Εύβοια όπου και ανήκει διοικητικά. Είναι το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων και η έκταση της φθάνει τα 210 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Αποτέλεσμα εικόνας για Σκύρος
Οι φυσικές της ομορφιές θα σας συνεπάρουν. Πανέμορφες παραλίες , σπηλιές και πυκνά πευκοδάση παραδοσιακά άσπρα σπίτια με τις χαρακτηριστικές επίπεδες στέγες και γραφικά σοκάκια. Το βόρειο μέρος είναι καταπράσινο με πεύκα και καλλιέργειες ενώ αντίθετα στο νοτιοανατολικό κυριαρχούν το πετρώδες έδαφος και οι θάμνοι. Εδώ στο όρος Κόχυλας και στο οροπέδιο Άρι ζουν τα διάσημα Σκυριανά αλογάκια μοναδικά στον κόσμο που θυμίζουν μικρογραφία αλόγου με ύψος περίπου ένα μέτρο και χοντρό λαιμό. Το Σκυριανό αλογάκι έχει αρχαία ρίζα και το συναντάμε να απεικονίζεται σε αρχαία ανάγλυφα.
Σκύρος παραλία
Η πόλη της Σκύρου είναι κτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το βυζαντινό κάστρο, που χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Τα σπίτια είναι χτισμένα πολύ κοντά και γύρω από το κάστρο από το φόβο των επιδρομών και είναι σε σχήμα κύβου. Λόγω των μικρών χώρων η διαρρύθμιση είναι εφευρετική για να χωρέσει όλα τα οικιακά είδη. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την τοπική αρχιτεκτονική, τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα και τα βυζαντινής θεματικής προελευσης κεραμικά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: