Ανά την Ελλάδα 34. Πάργα , η κυανή ακτή της Ελλάδας ! [ βίντεο drone ]

Ιστορικά Στοιχεία 

Η παλιά Πάργα κατά τον Πλούταρχο και Πτολεμαίο ήταν η αρχαία Τορύνη, που βρισκόταν στην σημερινή τοποθεσία της πόλης και καταστράφηκε το 168 π.Χ. απ’ τον Αιμίλιο Παύλο. Τα νησάκια και οι σκόπελοι που βρίσκονται στο θαλάσσιο χώρο που απλώνεται μπροστά στην Πάργα, δημιουργήθηκαν όταν καταποντίστηκε η αρχαία πόλη, που -κατά το Μελέτιο- αποτελούσε το λιμάνι της Ηπείρου στην αρχαιότητα με την ονομασία Ελαία. Σύμφωνα με τα ευρήματα της περιοχής πρέπει να άκμασε οικονομικώς και πολιτιστικώς.
Απ’ τον πρώτο οικισμό Αγία Κυριακή μέχρι την Ανθούσα υπάρχουν σκόρπια: Τείχη, πολυγωνικά λιθάρια και λαξευτοί τάφοι. Στην περιοχή Αγία Παρασκευή της Ανθούοας θα πρέπει να βρισκόταν ολόκληρο αρχαίο Νεκροταφείο σύμφωνα με τα συμπεράσματα των αρχαιολόγων κατόπιν της εύρεσης λαξευτού τάφου με αρκετά κτερίσματα.

Ανά την Ελλάδα 34.Πάργα η κυανή ακτή της Ελλάδας from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Η πανέμορφη τοποθεσία της πόλης ήταν η αιτία να βρίσκεται συνεχώς σε αλλεπάλληλη κατοχή απ’ τους Μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι της ενσωμάτωσης στο Ελληνικό κράτος. Η ύπαρξη της πρώτης πόλης εμφανίζεται το πρώτο το 1320 μ.Χ., όπου γίνεται αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ Βενετών και Δεσποτάτου της Ρωμανίας. Από ιστορικό του Βυζαντίου -κατά πάσα πιθανότητα τον Ιωάννη Κατακουζηνό το 1337 αναφέρεται ότι η Πάργα ήταν μια απ’ τις πιο οχυρές πόλεις της Ηπείρου.

Αποτέλεσμα εικόνας για παργα ιστορικα στοιχεια

Η Πάργα σήμερα 

Αμφιθεατρικά χτισμένη ανατολικά μιας μικρής χερσονήσου με θέα στους Παξούς, στους Αντίπαξους και στο ακρωτήριο Άκτιο, στέκει σαν ένας βατήρας κατάδυσης στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου. Με τις πρώτες ανοιξιάτικες ημέρες οι Ηπειρώτες σπεύδουν στο… νησιωτικό τους καταφύγιο, για να πάρουν μια μικρή γεύση καλοκαιριού και ανεμελιάς. Η Πάργα δίνει, άλλωστε, την αίσθηση νησιού: περπατώντας στα στενά και ανηφορικά δρομάκια θα εκπλαγείτε με τον πανέμορφο διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό με τα διώροφα και τα τριώροφα κτίρια και θα μεθύσετε από τις μυρωδιές των οπωροφόρων. Βόλτα στο ενετικό κάστρο με την υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή, βουτιές στις αμμουδερές παραλίες, θαλάσσια σπορ αλλά και ημερήσιες εκδρομές τόσο στην ενδοχώρα όσο και στους κοντινούς Παξούς και Αντίπαξους είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα σας. Τέλος, κάμπινγκ, απλά αλλά λειτουργικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, αυτόνομες βίλες σε ελαιώνες αλλά και νέα boutique hotels συνθέτουν το τοπίο διαμονής.

Σχετική εικόνα

Πότε να πάτε

Είναι κατεξοχήν καλοκαιρινός προορισμός η Πάργα. Τα Παργινά ή Κανάρια, οι εκδηλώσεις που γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο, προσελκύουν πλήθος κόσμου. Το βράδυ της 14ης Αυγούστου γίνεται πανηγύρι στο Νησάκι της Παναγιάς, ενώ την επομένη η Βαρκαρόλα, η αναπαράσταση της επιστροφής των Παργινών και των ιερών κειμηλίων τους στην πατρίδα μετά τον ξενιτεμό που επέφερε η πώληση της Πάργας από τους Άγγλους στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Σχετική εικόνα

Τι να δείτε 

Ενετικό Κάστρο
Κύριο μέσο προστασίας των ντόπιων από τις πολυάριθμες επιθέσεις πειρατών κι επίδοξων κατακτητών. Ανεβείτε εδώ για να απολαύσετε την… απλόχερη θέα προς τη γύρω περιοχή.
Κάστρο του Αλή Πασά
Πολυγωνικό φρούριο, βρίσκεται ανάμεσα στην Ανθούσα και την Αγιά και χτίστηκε υπό τις οδηγίες του Αλή Πασά, για να επιβλέπει την Πάργα.
Νησάκι της Παναγιάς
Καταπράσινο νησάκι μπροστά στην πόλη, με ένα εκκλησάκι και το κάστρο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: