Σφεντύλι Κρήτη . Το χωριό φάντασμα [ βίντεο drone]

Ο μικρός οικισμός Σφεντύλι που βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο της οδού Ηρακλείου-Λασιθίου εδώ και χρόνια βουλιάζει στο νερό σιγά σιγά , λόγω του φράγματος Αποσελέμη που κατασκευάστηκε στην περιοχή.

Το Σφεντύλι, κτισμένο σε υψόμετρο 210 μ., αναφέρεται με την ονομασία Sfendigli το 1583 με 78 κατ. (Καστροφύλακας Κ 95).

sfentili-1

Η αρχαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξη του οικισμού χρονολογείται στο 1577, στον κατάλογο του Fr. Barozzi.

sfentili-2
Στην πρώτη τουρκική απογραφή (1671) ο οικισμός (Isfendil) έχει 9 φορολογούμενες χριστιανικές οικογένειες.

sfentili-3

Στην απογραφή του 1881 ανήκε στο Δήμο Μοχού, το 1900 αναγράφεται στο Δήμο Λαγκάδας και από το 1920 στον αγροτικό Δήμο Ποταμιών, και στην κοινότητα Ποταμιών από το 1928.

sfe4

Η ονομασία του οικισμού είναι ανθρωπωνυμική. Το οικογενειακό όνομα Σφενδήλος μαρτυρείται στην Κρήτη και ασφαλώς o πρώτος οικιστής του θα είχε αυτό το όνομα. Στα χρόνια της Βενετοκρατίας ήταν φέουδο της λατινικής επισκοπής Χερσονήσου ήδη από το 1248.

sfe3

Στην περιοχή της μονής υπήρχαν οικισμοί των οποίων σώζονται τα ερείπια.

Ένας από αυτούς ήταν η Γαληνή, όνομα σωζόμενο σε τοπωνύμιο της περιοχής.

Δεν υπάρχει φυσικά κάποιο μεταφυσικό ή υπερφυσικό γεγονός για τις βουτιές και αναδύσεις του χωριού μέσα στο φράγμα του Αποσελέμη . Το συγκεκριμένο φράγμα δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο από γεωτεχνικής άποψης αφού τέτοιου είδους μικρά φράγματα υπάρχουν δεκάδες στην χώρα . Για την Κρήτη όμως που πλήττεται ιδιαίτερα από την ανομβρία , έχει μεγάλη σημασία .

Κρήτη , το χωριό φάντασμα from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Η παρατεταμένη ανομβρία έχει επακόλουθο την πτώση της στάθμης των υδάτων του φράγματος με αποτέλεσμα την ανάδυση κτισμάτων που σιγά σιγά είχαν χαθεί κάτω από τα νερά του φράγματος .

Οι εναπομείναντες κάτοικοι ( περίπου 30) καίτοι αποζημιώθηκαν αρνούνται να αποχωρήσουν θεωρώντας οτι αφενός η κρατική μέριμνα δεν μερίμνησε για την ολική μεταφορά του χωριού (όπως έχει γίνει σε πολλαπλές περιπτώσεις σε άλλες περιοχές ) αφετέρου το ισχυρό ”δέσιμο” με τις πατρογονικές εστίες τους αποτρέπει να εγκαταλείψουν τον τόπο που μεγάλωσαν .

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: