Ανά την Ελλάδα 35. Η Σάμος [ air view video]

Η Σάμος είναι το 8ο σε μέγεθος Ελληνικό νησί. Βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος και απέχει μόλις 1200 μέτρα από την Τουρκία. Στο Νομό Σάμου υπάγονται εκτός από τη Σάμο οι Φούρνοι και η Ικαρία. Αποτελείται από τέσσερις δήμους: Βαθέος, Καρλοβασίου, Πυθαγορείου και Μαραθοκάμου, με πρωτεύουσα την Σάμο.

την Ελλάδα 35. Σάμος from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Από τη Σάμο καταγόταν και ένας από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους και μαθηματικούς της αρχαιότητας, ο Πυθαγόρας, ο αστρονόμος Αρίσταρχος καθώς και ο φιλόσοφος Επίκουρος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη Σάμο γεννήθηκε και η θεά Ήρα και εκεί βρίσκονται και τα λείψανα ναού που ήταν αφιερωμένος στη λατρεία της.
Αποτέλεσμα εικόνας για σαμος
Η Σάμος διαθέτει αεροδρόμιο και συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά, τα Δωδεκάνησα, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Ικαρία, τους Φούρνους και το Κουσάντασι της Τουρκίας, όπου βρίσκεται η αρχαία Έφεσος.

Η Σάμος είναι ένα καταπράσινο νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου, πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας. Έχει υπάρξει σύμμαχος της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου αν και αργότερα επαναστάτησε εναντίον της διεκδικώντας την ελευθερία της. Έχει υπάρξει σημαντικό λιμάνι για τους Αιγυπτίους αλλά και για τους Ρωμαίους. Είναι η πατρίδα του μαθηματικού, φιλοσόφου και θρησκευτικού ηγέτη Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου του Σάμιου που πρώτος εισήγαγε την ιδέα του ηλιοκεντρικού συστήματος αλλά και πολλών σημαντικών καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και μηχανικών της αρχαιότητας.

Αποτέλεσμα εικόνας για σαμος

Πολύ σημαντικό είναι το “Ευπαλίνειο όρυγμα”, το πρώτο τούνελ που δημιουργήθηκε με ταυτόχρονη εργασία και από τις δύο πλευρές και ελάχιστη απόκλιση όταν υπήρξε η ένωση κάτω από τη γη, γεγονός που θεωρείται δύσκολο ακόμη και στις μέρες μας. Έχει πολύ πυκνή και ετερόκλιτη βλάστηση, καθώς μπορεί κανείς να δει φοίνικες και έλατα το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά επίσης στη Σάμο ζουν και ζώα που δύσκολα συναντά κανείς σε νησιά, όπως τσακάλια, σπάνια κουνάβια μέχρι και χαμαιλέοντες! Είναι γνωστή για το γλυκό κρασί της που εξάγεται σε όλο τον κόσμο, τα εξαιρετικής ποιότητας πήλινα και τις πεντακάθαρες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: