Διαδρομές. Έδεσσα , Καιμακτσαλάν [βίντεο]

Η Έδεσσα (παλαιότερα ονομάζονταν παράλληλα και Βοδενά), βρίσκεται σε υψόμετρο 320 μέτρων. Είναι πόλη της κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και του Νομού Πέλλας. Ήταν πάντοτε μια πόλη που κύριο χαρακτηριστικό της ήταν το νερό, και ως αποτέλεσμα αυτού και τα δύο ονόματά της γλωσσολογικά συνδέονται με το νερό. Η αρχαία πόλη της Έδεσσας βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη σύγχρονη, με την αγορά και τα τείχη να έχουν ως τώρα ανασκαφεί. Χαρακτηριστικό της πόλης είναι ο καταρράκτης, τον οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε και να διασχίσετε και το μονοπάτι που περνάει ακριβώς από κάτω του.
Αξίζει να δείτε τους Καταρράκτες της Έδεσσας  , το Πάρκο Κιουπρί  , το Γενί Τζαμί και να θαυμάστε τη θέα από τον Ψηλό Βράχος της Έδεσσας .
 Σχετική εικόνα
Βορειότερα περίπου 25 χλμ συναντάμε την Αριδαία .
Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στη Μακεδονία, κάποιος τοπικός θρύλος θα υπάρχει που να εξηγεί πώς βρέθηκε εκεί, ποιος την άφησε και τι ήθελε να πετύχει. Αυτό συμβαίνει και με την Αριδαία. Η πλούσια μακεδονίτικη παράδοση μας λέει πως η πόλη φτιάχτηκε στα πολύ παλιά τα χρόνια, όχι από χέρι ανθρώπου μα από τους ίδιους τους… γίγαντες. Αλήθεια; Ψέμα;

Διαδρομές . Από Έδεσσα , Καιμακτσαλάν from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Όχι πως έχει καμιά σημασία πια. Κάποιος έβαλε το πρώτο λιθαράκι, αυτό που μετράει πιο πολύ πια είναι πως σήμερα η Αριδαία είναι μια πόλη μικρή μεν, αλλά συμμαζεμένη, περιποιημένη, με μεγάλους δρόμους που δε σ’ αφήνουν να χαθείς και πάνω απ’ όλα με ανθρώπους φιλόξενους και καταδεκτικούς.
Η Κεντρική Πλατεία της Αριδαίας.
Η  Κεντρική πλατεία της Αριδαίας

Η διαδρομή μας συνεχίζεται βορειότερα . 13 χλμ μετά την Αριδαία συναντάμε τα Λουτρά Πόζαρ .

Τα Λουτρά Πόζαρ, η λουτρόπολη που βρίσκεται στη σκιά του Καιμάκτσαλαν, είναι ο απόλυτος προορισμός γι’ αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν τις ιαματικές ιδιότητες των θερμών καταρρακτών του όρους Βόρρα ή πιο γνωστού με το όνομα Καιμάκτσαλαν με τη σωματική και ψυχική ευεξία που προσφέρει η επαφή με τη φύση. Η μόδα των spa, έκανε την τελευταία δεκαετία, διάσημα τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ ακόμα και σε νεότερες ηλικίες, καθώς η άποψη ότι 10 λουτρά το χρόνο, θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.
 Σχετική εικόνα

 Τα λουτρά Πόζαρ βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Βόρα ή αλλοιώς Καϊμάκτσαλαν. Συνδέονται με σύγχρονο οδικό δίκτυο και απέχει 35χλμ. Με υψόμετρο 2300μ, και κορυφή στα 2.524μ φιλοξενεί το χιονοδρομικό Καϊμάκτσαλαν, το ψηλοτερο της Ελλάδας. Με 14 πίστες διαφόρων δυσκολιών, ικανοποιεί όλους τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Σχετική εικόνα

Ο Βόρας (ή Καϊμακτσαλάν ή Καϊμάκι) είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Πέλλας έως τα όρια με το νομό Φλώρινας. Συνεχίζεται και πέρα από τα σύνορα στην πλευρά της ΠΓΔΜ.Κατά την Ελληνική μυθολογία, στο Βόρα κατοικούσε ο Βορέας, ενώ κατά τον Ελλάνικο, ο Βορέας ήταν η προσωποποίηση του όρους Βόρα της Μακεδονίας. Οι δυο γιοι του Βορέα, Καλάις και Ζήτης πήραν μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία ως Αργοναύτες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: