Διαδρομές . Ιεράπετρα [ vid ]

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ιεράπετρα

Η Ιεράπετρα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης. Είναι επίσης η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Λασιθίου. Βρίσκεται 100 χιλιόμετρα μακριά από το Ηράκλειο, 242 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 36 χιλιόμετρα νότια από τον Άγιο Νικόλαο. Σήμερα η πόλη είναι το μοναδικό αστικό κέντρο στη νότια Κρήτη και αποτελεί σπουδαίο εμπορικό κέντρο εξαγωγής αγροτικών προϊόντων προς την Ευρώπη. Στην περιοχή της ανήκουν μερικά από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της ανατολικής Μεσογείου, όπως η νήσος Χρυσή, το δάσος του Σελακάνου που είναι το μεγαλύτερο και το σπουδαιότερο στην Κρήτη, και τα όρη της Θρυπτής. Ο τουριστικός οικισμός του Μακρύ Γιαλού βρίσκεται 24 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη. Η ίδρυση της πόλεως χάνεται στα μυθικά χρόνια, όταν την ίδρυσαν οι Κορύβαντες. Η πόλη βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλεως Ιεράπυτνας στη νοτιοανατολική Κρήτη. Παλαιότερες ονομασίες της Ιεράπυτνας ήταν Κύρβα, Κάμιρος, Πύτνα και ήταν μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ιδιαίτερα κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο.

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ – ΝΗΣΟΣ ΧΡΥΣΗ from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Σελάκανο

Πολλά λόγια έχουν ειπωθεί για τον τόπο αυτό…  Άλλοι λένε πως πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο ! Είναι μοναδικό να περπατάς κάτω απο τα δέντρα, να δοκιμάζεις την αγνή τοπική κουζίνα, να εξερευνάς τα αξιοθέατα και να γνωρίζεις την μοναδική πανίδα του !

Χρυσή (ή Γαιδουρονήσι)

Η Ελλάδα έχει πολλά νησιά. Και την Χρυσή… ! Τροπικό κλίμα, γαλαζοπράσινα νερά, όλο το νησί καταλυμένο με χρυσή άμμο και στολισμένο με κοχύλια και κρίνα ! Ο Τόπος που έχουν λατρέψει, υιοθετήσει, και θεοποιήσει οι κάτοικοι της Ιεράπετρας ! Μια απίστευτη εμπειρία περιμένει τον επισκέπτη της, μιας και μπορεί να τον μαγέψει και να μείνει για πάντα ! Το νησί που πριν εννέα χρόνια γέννησε την ιδέα του »Καλοκαίρι Στο Νότο» ! Αν δεν έχεις πάει στο »νησί», το μόνο σίγουρο είναι ότι χάνεις την ευκαιρία να δώσεις στην ψυχή σου μια ακόμα ευκαιρία να γνωρίσει την ομορφιά.

Φαράγγια

Στην περιοχή της Ιεράπετρας καθώς και λίγο έξω από αυτήν, υπάρχουν πολλά φαράγγια τα οποία είναι από τα ομορφότερα της Κρήτης και πραγματικά αξίζει να τα διασχίσει κανείς. Τα περισσότερα είναι εύκολες διαδρομές μέσα από μονοπάτια, με εξαίρεση το φαράγγι του Χα που χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό για να προχωρήσετε πέρα από την εντυπωσιακή είσοδο.

  • Το φαράγγι με τις κόκκινες πεταλούδες ή φαράγγι Ορεινό
  • Φαράγγι Μυλωνά
  • Το φαράγγι του Χα
  • Φαράγγι Σαρακίνας
  • Φαράγγι Μέσωνα
  • Φαράγγι Χαυγά

Κλίμα

Η Ιεράπετρα σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ είναι η θερμότερη πόλη στην Ελλάδα με μέση ετήσια θερμοκρασία 20.1 °C  καθώς επίσης και η πόλη με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην χώρα με μέση ετήσια ηλιοφάνεια στις 3.101 ώρες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: