Η ελιά αποτελεί τη βασική καλλιέργεια σε όλη την Κρήτη και στο νησί παράγεται ένα από τα καλύτερα και πιο φημισμένα ελαιόλαδα του κόσμου.

Το κρητικό ελαιόλαδο, μοναδικό σε θρεπτικά στοιχεία, πλούσιο σε άρωμα και γεύση και χαμηλό σε οξύτητα, αποτελεί τη βασική πηγή λίπους της κρητικής διατροφής. Η συλλογή του ελαιοκάρπου και η ελαιοποίηση είναι δραστηριότητα σχεδόν για κάθε Κρητικό. Η εποχή της συγκομιδής αρχίζει το Νοέμβρη και συνεχίζεται μέχρι το Φλεβάρη, ανάλογα το υψόμετρο, το οποίο είναι κυρίως ενδεικτικό για το βαθμό ωρίμανσης. Οι παραγωγοί ραβδίζουν τις ελιές και μαζεύουν τον καρπό τους σε δίχτυα που έχουν απλώσει από κάτω, ενώ τα δέντρα κλαδεύονται χαμηλά σε σχήμα ομπρέλας. Στη συνέχεια, οι ελιές μεταφέρονται στα ελαιοτριβεία, όπου πραγματοποιείται η σύνθλιψη και η εξαγωγή του ελαιολάδου.

Αποτέλεσμα εικόνας για μάζεμα ελιάς στην κρήτη

Διάφοροι είναι και οι τρόποι με τους οποίους λειτουργούν τα εργοστάσια, κάποια έχουν ακόμη μυλόπετρες και πρέσες όπως τα παλιά χρόνια και πραγματοποιούν έτσι ψυχρή σύνθλιψη, άλλα λειτουργούν φυγοκεντρικά και άλλα με βελονισμό. Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα του κρητικού ελαιόλαδου είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο γιατί το προϊόν που βγαίνει από τη σύνθλιψη της ελιάς δεν είναι βιομηχανικό, αλλά φυσικό, χωρίς εκχυλίσματα και βελτιωτικά πρόσθετα. Είναι ένα προϊόν που καλλιεργείται με φροντίδα και μεράκι και συσκευάζεται αγνό και φυσικό από επιχειρήσεις που δείχνουν το σεβασμό τους τόσο στο προϊόν όσο και στον ίδιο τον καταναλωτή.