Ανά την Ελλάδα 39 . Λαμία , Γοργοπόταμος & Θερμοπύλες ..εναέριες λήψεις .

Λαμία

Η πρωτεύουσα του Νομού Φθιώτιδας και της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, χτισμένη στις νότιες πλαγιές του όρους Όθρυς, αποτελεί ίσως το συχνότερο «πέρασμα» των ταξιδιωτών, χάρη στη θέση της στο χάρτη και στον διερχόμενο μεγαλύτερο σε μήκος αυτοκινητόδρομο της χώρας, που ενώνει την κεντρική με τη βόρεια Ελλάδα. Η πόλη της Λαμίας, όμως, με την ιστορία και τις όμορφες τοποθεσίες της μπορεί να είναι και προορισμός εκτός από ενδιάμεση στάση. Απλώνεται κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο, με διάσπαρτα ιστορικά μνημεία. Η πλατεία Ελευθερίας με τον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, ενώ οι καφετέριες γύρω από την πλατεία και στον πεζόδρομο συγκεντρώνουν τους νέους ( στην πλειονότητά τους φοιτητές του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας αλλά και αρκετοί φαντάροι ), που με τη σειρά τους προσθέτουν μια χαλαρή νότα στους γρήγορους ρυθμούς του κέντρου. Στη βόλτα σας θα συναντήσετε μνημεία σημαντικά για την ιστορία της Λαμίας και όχι μόνο: τον ανδριάντα του 1903 του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία, το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Πάρκου και φυσικά τα μνημεία που είναι αφιερωμένα στον Λαμιώτη αρχηγό του Ε.Λ.Α.Σ. και στην εθνική αντίσταση ( άγαλμα Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού, Μνημείο Εθνικής Αντίστασης απέναντι από το στρατόπεδο ΚΕΥΠ ). Τέλος, ανεβείτε στο λόφο Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ στην καρδιά της πόλης και φροντίστε να μη χάσετε την υπέροχη θέα της Οίτης, της κοιλάδας του Σπερχειού και του Μαλιακού κόλπου από το λόφο του Αγίου Λουκά με το καταπράσινο δασύλλιο και το ομώνυμο εκκλησάκι του 1910, το οποίο και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ανά την Ελλάδα 39 . Λαμία – Γοργοπόταμος & Θερμοπύλες from georgios papadosifos georgiou on Vimeo.

Κάστρο Λαμίας ( Ακρολαμία )
Το μεσαιωνικό κάστρο της Λαμίας, των τελών του 5ου αιώνα, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης. O βραχώδης αυτός λόφος προσφέρει μαγευτική θέα προς την κοιλάδα του Σπερχειού, το όρος Όθρυς, την Οίτη, τον Παρνασσό, την Γκιώνα και τον Μαλιακό κόλπο. Δείτε επίσης το σπήλαιο Αφανού στο κάτω μέρος του κάστρου και τις χαρακτηριστικές πολεμίστρες. Τέλος, επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας που στεγάζεται μέσα στο χώρο του κάστρου.
Κενοτάφιο Αθανασίου Διάκου
Κοντά στην πλατεία Λαού, αφιερώθηκε το 1889 στη μνήμη του ήρωα της επανάστασης. Το μνημείο αποτελείται από ένα σωρό λίθων που την κορυφή του διακοσμεί ένας μαρμάρινος σταυρός δεμένος με φύλλα δάφνης.

Αποτέλεσμα εικόνας για αποδράσεις στη ΛαμίαΣχετική εικόνα

Θερμοπύλες-Αλαμάνα-Γοργοπόταμος
Το αποκαλούν και «ιστορικό τρίγωνο» της περιοχής, καθώς στις τρεις αυτές τοποθεσίες εκτυλίχθηκαν σημαντικά γεγονότα για την ιστορία της Ελλάδας. Στις Θερμοπύλες, κοντά στο σημείο της μάχης του 480 π.Χ., θαυμάστε το παγκοσμίου φήμης μνημείο του Λεωνίδα, αλλά και το μνημείο των Θεσπιέων.

Αποτέλεσμα εικόνας για αποδράσεις στη Λαμία

Στην Αλαμάνα επισκεφθείτε την ομώνυμη γέφυρα, όπου κοντά στην εθνική οδό βρίσκεται και το μνημείο του Αθανάσιου Διάκου για τη μάχη του 1821, και, τέλος, τον Γοργοπόταμο, που είναι συνδεδεμένος με την εθνική αντίσταση και την ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας από αντιστασιακές δυνάμεις του Ε.Λ.Α.Σ. και του Ε.Δ.Ε.Σ. το 1942.
Οίτη

Αποτέλεσμα εικόνας για αποδράσεις στη Λαμία
Βρίσκεται στα όρια των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας και ο εθνικός δρυμός της ( χαρακτηρισμένος ως τέτοιος από το 1966 ) είναι μία από τις ομορφότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Περιηγηθείτε τις βόρειες πλαγιές του βουνού και θαυμάστε τα φαράγγια και τους καταρράκτες του Σπερχειού ( ο καταρράκτης Κρεμαστός είναι ο μεγαλύτερος στη Στερεά ) και στις ανατολικές πλαγιές το φημισμένο φαράγγι του Αισώπου ( ιδανική περίοδος είναι το καλοκαίρι και οι πρώτοι φθινοπωρινοί μήνες, όταν λιγοστεύουν τα νερά του ). Επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά Παύλιανη, Υπάτη και Μαυρολιθάρι και κάντε οπωσδήποτε μια στάση στην ιστορική Μονή Αγάθωνος, του 14ου αιώνα, όπου λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οίτης αλλά και το εκτροφείο θηραμάτων της μονής.

Αποτέλεσμα εικόνας για αποδράσεις στη Λαμία

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: